In deze les leer je welke keuzevoorzetsels er zijn en wanneer deze voorzetsels de 3e en wanneer de 4e naamval krijgen. Ook leer je de 7/2-regel kennen.
Omg dankjewel! Ik zit in 3havo en heb morgen een toets over de keuzevoorzetsels en ik snapte er gewoon niks van totdat ik dit filmje had bekeken. Echt dankjewel!
+IEP MIEP Graag gedaan! Ben blij dat je er iets aan hebt. Je kunt op mijn website er nog mee oefenen. Zie www.bijlesduits.org. Op de openingspagina staat een filmpje waarin ik uitleg wat ervoor nodig is om de oefeningen te kunnen gebruiken. Je docent zou een gratis account moeten openen op www.bookwidgets.com en het e-mailadres wat hij/zij daaraan gekoppeld heeft delen met jou. Dat e-mailadres vul je dan in na het maken van een oefening. Je docent kan dan meekijken met wat je doet en jij kunt zelf ook zien wat je goed en minder goed hebt gedaan (dat kan pas na het verzenden van de gegevens). Op deze manier kan je docent de hele klas een online oefening laten maken en zo inzicht krijgen in wie de stof wel beheerst en wie nog niet en zo maatwerk proberen te leveren. Ik vind het knap dat je zelf op internet op zoek gaat naar een uitleg die je wel begrijpt. Tegenwoordig staat alles wat je voor alle vakken moet weten op internet en toch zijn er nog maar weinig leerlingen die zelf op zoek gaan naar een uitleg die ze kunnen begrijpen. Met deze instelling kom je nog heel ver! En misschien wil je als dank het filmpje een duimpje omhoog geven. Je klasgenootjes wijzen op mijn RUclips-kanaal en website mag natuurlijk ook altijd ;o) Succes met de toets!
mijn docent zei tegen mij: ga dit weekend niet alleen maar RUclips-filmpjes kijken, maar ga nou eens leren... ik ben ongehoorzaam geweest, maar heb wel meer geleerd dan dat hele boek of mijn docent kan uitleggen
Er is natuurlijk wel een verschil tussen 'geleerd hebben' en 'de uitleg begrepen hebben'. Als je wilt controleren of je de stof ook echt hebt geleerd, doe je boeken, schrift en RUclips dicht, pak je een blad papier en zet je voor jezelf uiteen wat je geleerd zou moeten hebben. Ofwel: wat weet ik al uit het hoofd? Kan ik dezelfde stof ook zelf op papier uitleggen (bijv. aan een andere leerling)? En lukt het je om in een creatieve schrijfopdracht deze stof toe te passen in zelfgebouwde zinnen? Als dat allemaal lukt en je kunt dat over een aantal maanden nog steeds, dan kun je stellen dat je het hebt geleerd. Je zult de stof dus ook moeten herhalen, bijv. na 10 minuten, na 1 uur, na 1 dag, na 1 week en na 1 maand. Als je dat doet, is de kans groot dat je de stof ook echt in lengte van jaren nog zult beheersen. Herhalen is niet overlezen of nog eens een oefening maken, maar telkens nagaan of je de stof uit het hoofd aan iemand anders kunt uitleggen (op papier, d.m.v. een presentatie, een tekening, whatever). En telkens controleer je aan de hand van je boek, aantekeningenschrift en/of RUclips of je alles uit het hoofd hebt opgeschreven en vul je gaten in je kennis opnieuw aan door terug te lezen hoe het ook alweer moest. Dat lijkt veel werk, maar uiteindelijk zul je meer in minder tijd kunnen presteren en de stof ook nog eens voor jaren en jaren kunnen toepassen. Succes!
Bedankt voor de aardige woorden! Je kunt op www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ controleren of je de stof ook echt hebt begrepen. Misschien heb je daar ook iets aan. Als je abonnee van dit kanaal wordt, blijf je op de hoogte van nieuwe filmpjes die nu nog in de maak zijn. Aangezien ik fulltime docent ben, doe ik dit soort dingen in de vrije tijd en daardoor duurt het soms wat langer voordat er weer eens iets verschijnt. Voor de komende tien jaar heb ik nog genoeg plannen liggen :) Succes!
Bedankt voor het compliment! Op mijn RUclips-kanaal vind je nog 37 andere uitlegvideo's. Met een abonnement op dit kanaal blijf je op de hoogte van nieuwe filmpjes. Vooral bovenbouwstof is nu in de maak. Op mijn site kun je nog met de keuzevoorzetsels oefenen om te kijken of je e.e.a. ook kunt toepassen: www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ Succes!
Vind het wel leuk om te zien, dat ik ooit hier moeite mee had op de middelbare school en ondertussen hele gesprekken kan meespreken en volgen zonder al te veel moeite.
Een taal verwerf je ook niet door woordenlijsten en taalregels te stampen en toe te passen op invuloefeningen, maar vooral door continu begrijpelijke taal te verwerken. Duits wordt te ingewikkeld onderwezen en dat is eigenlijk helemaal niet nodig.
@@MartinRingenaldus Ja, het valt wel mee. Ik ben sinds Februari bezig dit jaar uit interesse. Ik was begonnen met een A2 cursus om bepaalde zaken weer op te rakelen, en nu 8 maanden later kan ik hele gesprekken en televisieprogramma’s en zendingen mee volgen. Jammer genoeg geen duitse gesprekspartners in het algemeen, maar van het leren met de hedendaagse mogelijkheden steek ik veel op.
Heel erg bedankt voor deze video (morgen een proefwerk waarin o.a. dit onderwerp naar voren komt). Ik zit inmiddels in 3 VWO en er gaat nu een wereld voor me over.
Hier kun je er nog mee oefenen: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD Even naar tabblad naamvallen, dan op afbeelding klikken. Onderaan op 'keuzevoorzetsels' klikken en je vindt nog 10 oefeningen. Succes!
Hier kun je nog extra oefenen: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD Dit zijn alle uitlegvideo's en bij elke uitlegvideo 2 tot 12 oefeningen. Dan weet je zeker of je de stof beheerst.
Hallo meneer, dankuwel voor het filmpje! Duits is voor mij een nieuw vak, terwijl ik het al wel goed moet kennen (overstap 5 havo > 5vwo zonder duits in m'n pakket). Morgen een SO met naamvallen dus is altijd fijn om erachter te komen dat ik nog net niet genoeg weet, haha.
Wat goed dat je de overstap naar 5 VWO hebt gemaakt. Bekend probleem met de vreemde taal die dan verplicht is. Je zult op de HAVO maar een N&T-profiel hebben, geen Duits kunnen kiezen en op het VWO erachter komen dat je ineens een extra vreemde taal erbij moet pakken omdat het daar verplicht in elk profiel zit. Daarom adviseer ik al mijn havisten bij het kiezen van het vakkenpakket een extra vak te nemen en dan een vreemde taal als ze die niet al in het pakket hebben. Wil je naar het VWO, dan heb je dit probleem ook niet. Hier heb je een link naar 33 filmpjes over de basisstof incl. 120 oefeningen. Bij elk filmpje heb ik 2 tot 12 oefeningen. Na het maken van een oefening krijg je te zien wat je goed had en wat niet. Je krijgt ook te zien wat het had moeten zijn (nog net niet waarom het dat had moeten zijn, maar dat is op termijn wel de bedoeling): www.bookwidgets.com/play/EBCFSD Op mijn kanaal heb ik ook nog een paar filmpjes met bovenbouwstof: Konjunktiv I en II (in de boeken staat meestal 'zou-vorm') en het betrekkelijk voornaamwoord. Verder heb ik ook nog een paar filmpjes over hoe je stap voor stap goede zinnen kunt bouwen. Ik broed nog op een nieuwe video om meer intuïtief de naamvallen goed te kunnen doen. Ik experimenteer er nog mee in mijn eigen lessen om te ontdekken wat goed werkt en wat nog beter kan. In principe zou je aan de hand van alle uitlegvideo's voldoende bagage moeten kunnen opbouwen om op het vereiste eindniveau schrijfvaardigheid uit te komen. Heb je je al geabonneerd op m'n kanaal? Mochten er nieuwe filmpjes komen, dan krijg je er automatisch een berichtje van. Heb je een vraag over grammatica, dan kun je die natuurlijk ook als reactie op een filmpje insturen. Ik probeer altijd alles te beantwoorden (zolang dat behapbaar blijft). Succes!
Hallo meneer. Heel erg bedankt voor uw uitbundige reactie! Ik merk dat het al een stuk meer begint te dagen bij het oefenen en dat geeft me al een stuk meer hoop voor morgen, ookal zou het inderdaad wel erg moeilijk gaan worden. Ik heb inderdaad een N&T profiel met nu dus duits, en dat is zeker wel wat meer inhalen dan ik eigenlijk eerst dacht. Toch heb ik er zelf wel hoop in en gebruik uw filmpjes / opgaven zeker om het onderwerp een stuk beter te begrijpen. Nogmaals bedankt voor het zo snel reageren, en wie weet hoort u nog van me, haha :P
Graag gedaan. Vooral in jezelf geloven en jezelf inprenten dat je morgen alle antwoorden zult weten! Dat het lastig is, wil niet zeggen dat je het niet zult kunnen. Gewoon voor gaan!
Bedankt voor alle goede, duidelijke fijne uitleg filmpjes. U weet het altijd op een goede en fijne manier te bregen waarop het heel duidelijk en simpel wordt! ik kijk heel veel van uw filmpjes en het helpt me heel erg!
Dat is goed om te horen. Hier heb je alle filmpjes bij elkaar en bij elk filmpje een aantal oefeningen. De computer kijkt het voor je na: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD Je kunt ook mijn website www.bijlesduits.org raadplegen. Daar vind je ook alle filmpjes en oefeningen (alleen moet je leraar/lerares dan een BookWidgets account hebben). Het zijn dezelfde als in de link.
Beste meneer Ringenaldus, Ik reageer erg laat op deze video, dat realiseer ik me wel. Dit komt omdat ik deze stof nu pas (in 4 VWO) nodig heb. Ik zag dat u voor de rest op alle vragen antwoordde, dus ik zal de mijne ook maar stellen. Ik heb binnenkort toetsweek en de Duits stof hiervoor gaat over alle naamvallen (qua grammatica dan). Ik begrijp alleen de volgorde niet echt van het bekijken van zinnen. Zoals u al zei kijk je eerst naar voorzetsel (mit of durch bijvoorbeeld). Volgens u kijk je daarna naar keuzevoorzetsels en daarna (als deze keuzevoorzetsels er niet zijn) ontleed je. In mijn boek staat echter dat je ook naar de werkwoorden moet kijken. Dit betreft werkwoorden zoals sein, werden en bleiben (1e naamval). Bitten, fragen en es gibt (3e naamval) en danken en gratulieren (4e naamval). Nou is mijn vraag: wanneer kijk je naar die werkwoorden? Is dat na het kijken naar voorzetsels? Of hoort dit bij het stuk van ontleden. In elk geval helderde deze video al een hoop op. Ik hoop dat uw antwoord de rest van mijn vragen weghaalt. Ga door met uw geweldige filmpjes, Met vriendelijke groet, Victor.
Goede vraag. Hier zou ik nog eens een filmpje bij kunnen maken. Je hebt een aantal verschillende elementen die voor een naamval zorgen. Doet het zinsdeel mee aan de handeling (onderwerp, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp), zo is de rol van het zinsdeel in de zin (voert gezegde uit, het gezegde wordt hierop uitgevoerd, iets of iemand ontvangt/verneemt iets) bepalend voor de naamval. Zodra er een voorzetsel voor een naamwoordgroep of een persoonlijk vnw. staat, kan het nooit meer deelnemend aan de handeling zijn, maar is het een bijwoordelijke bepaling (of voorzetselvoorwerp) en bepaalt het voorzetsel de naamval. Nu zijn er ook werkwoorden die een naamval opleggen. Sein, werden, bleiben (en nog een aantal) kunnen koppelwerkwoord zijn. Als ze als koppelwerkwoord worden gebruikt, staan de zinsdelen links en rechts van het koppelwerkwoord in de 1e naamval: Der alte Mann ist ein Bäcker. De bakker is dezelfde als de oude man ofwel de oude man is gekoppeld aan de bakker en dus staan ze in dezelfde naamval: de 1e naamval. Werkwoorden als helfen, antworten, danken, gratulieren, gefallen, gelingen zetten het lijdend voorwerp (dat eigenlijk 4e naamval zou krijgen) stiekem in de 3e naamval. Ich helfe dem armen Mann. De arme man is hier lijdend voorwerp en zou 4e naamval krijgen, maar helfen zet hem stiekem in de 3e naamval. Bij bitten en fragen is het precies andersom: zij zetten het meewerkend voorwerp (dat 3e naamval zou krijgen) stiekem in de 4e naamval. Weet je zo voldoende?
Bedankt voor je leuke reactie! Mooi dat je er iets aan hebt gehad. Via deze link www.bookwidgets.com/play/EBCFSD kun je bij 33 van mijn uitlegvideo's plus ca. 120 oefeningen. Bij elke video heb ik 2 tot 12 verschillende oefeningen. Als je met een oefening klaar bent, krijg je te zien wat je goed en minder goed hebt gedaan en wat de goede antwoorden hadden moeten zijn. Succes!
+monsterhighlove Graag gedaan! Je kunt op mijn site www.bijlesduits.org nog oefenen met de keuzevoorzetsels. Zie voor instructie mijn reactie op de post van IEP MIEP. Succes met de toets!
Hé, ligt dit nou aan mij of is dit heel erg makkelijk? Alle Duits toetsen die ik dit jaar heb gehad zijn een stuk lastiger dan de toetsen van vorige jaar, maar morgen hebben we een toets over "De keuzevoorzetsels" en dit is een stuk makkelijker dan alles wat we tot nu toe hebben behandeld.
+_Infected | o_O Het is makkelijk voor je als je de stof perfect begrijpt en probleemloos kunt toepassen. De Duitse grammatica zit niet zo heel ingewikkeld in elkaar. Er zijn veel strakke regels en stappenplannen te bedenken en als je die consequent volgt, kom je in verreweg de meeste gevallen gewoon bij het juiste antwoord uit. In lesboeken worden de keuzevoorzetsels niet altijd helemaal compleet/correct behandeld. In ieder geval moet je het nooit moeilijker willen maken dan het in werkelijkheid is ;) Hoop dat je iets aan deze uitleg hebt gehad. Op www.bijlesduits.org kun je er nog mee oefenen. Succes met de toets!
Madelief Grootendorst Bedankt voor het compliment. Graag gedaan overigens! Op www.bijlesduits.org kun je nog met de stof oefenen als je dat wilt. Succes!
ik zit nu in 3 havo en in de tweede stond ik een 4 nu ik u heb ondekt sta ik een 8 heel erg bedankt misschien wordt het nog eens mijn lievelings vak ;)
Bedankt voor het leuke berichtje! Hier heb je nog een oefeningetje van me: www.bookwidgets.com/play/XBS5VM Je oefent telkens met 10 zinnen (zitten ook voorzetsels vaste naamval bij en zinsontleding (1e, 4e naamval) en dan krijg je je score te zien. Als je rechtsboven op de 'i' klikt, dan krijg je te zien welke items je allemaal goed had. Daarna kun je er weer 10 doen en telkens pakt hij er 10 random uit de lijst. Zitten in totaal 100 zinnen in, dus je zult op den duur wel zinnen tegenkomen die je al eens had gehad. Maar werkt altijd nog beter dan dezelfde oefening tien keer maken :)
+Eline Graag gedaan! En zoals je ziet zijn de keuzevoorzetsels helemaal niet zo ingewikkeld, als je maar consequent het stappenplan volgt. Succes met de toets!
Elise Hermans Graag gedaan! Binnenkort komt er een hele serie extra oefeningen op www.bijlesduits.org te staan. Waarschijnlijk worden ze in juni op de site gezet. Dan kun je bij alle filmpjes ook controleren of je de stof hebt begrepen. Ben je al abonnee van dit RUclips-kanaal? Dan blijf je op de hoogte van nieuwe filmpjes. Succes!
Koen Baars Graag gedaan hoor en bedankt voor je positieve reacties. Dat stimuleert mij weer om ermee verder te gaan. Het moet allemaal wel in mijn vrije tijd, vandaar dat het soms een tijd kan duren voordat er weer nieuw materiaal verschijnt. Je kunt je abonneren op de website en ook op het RUclips-kanaal. Dan blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe filmpjes en oefeningen.
Hallo! Zeer goede uitleg echter....hoe bepaal ik nu dat het "ich denke an DICH" (dus niet DIR) moet zijn en "Louis Armstrong landete auf deM Mond" (en niet deN Mond)?? Groetjes Sandy
Bij 'denken an' heb je te maken met een vaste combinatie van werkwoord met voorzetsel. Die vallen buiten de regels en zul je apart moeten zien te onthouden. Bij 'landen auf' kun je beargumenteren dat het een 'zich bevinden' uitdrukt. Landen is namelijk het moment waarop het voertuig de ondergrond raakt. Daarvoor is het niet landen, maar dalen. Na het aanraken is het voertuig al geland. Op het moment van aanraken van de bodem, bevindt het voertuig zich op de bodem. En dus kun je daar de 3e naamval aan toekennen.
Eva Donze Graag gedaan! Op mijn site: www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ kun je controleren of je de stof ook echt hebt begrepen door de oefening te maken. Voor de zomervakantie zal er een reeks van 123 oefeningen op mijn site verschijnen. Deze zijn gemaakt bij de 33 uitlegvideo's op mijn RUclips-kanaal. Succes!
+Martin Ringenaldus Dank u wel meneer voor deze oefeningen, maar bij mij is het heel anders. Ik heb me Duits helemaal alleen aangeleerd zonder behulp van docent dus dat betekent dat ik geen Duits op school krijg en nooit gehad heb. Ik kan heelas de antwoorden van de oefeningen die ik maak naar niemand sturen
+Anislav Slavchev Dat klopt. Het idee is dat docenten dit kunnen inzetten voor hun eigen leerlingen. Toch is er wel een manier waarop het zou kunnen werken. Als je op www.bijlesduits.org helemaal bovenin op het @ klikt, dan kun je me een mail sturen. Als je dat doet, mail ik je terug wat je kunt doen om toch inzicht te krijgen in wat je goed hebt beantwoord en wat niet.
+Yvo G Dat klopt. De bedoeling is dat je je antwoorden instuurt naar je docent. Die moet dan wel een (gratis) account bij via www.bookwidgets.com hebben aangemaakt. Als je docent dan aangeeft welk e-mailadres voor het account is gebruikt, dan is dat wat je bij verzenden moet invullen bij 'e-mail docent'. Je docent krijgt dan je antwoorden binnen en jij kunt na verzenden de juiste antwoorden zien (die laat BookWidgets pas zien nadat je de antwoorden hebt ingestuurd). Je docent kan dan ook feedback terugsturen en je precies vertellen waar je nog op moet letten bij het oefenen. Zo kun je samen naar betere resultaten toewerken. Kortom: zet je docent aan het werk en laat hem/haar zo'n account aanmaken. Daar kunnen jullie beide de vruchten van plukken!
Toby Gallandat Huet Jammer dat je Duits laat vallen. Nederland heeft juist mensen nodig die Duits kunnen omdat onze economie hiervan sterk afhankelijk is. Ik hoop niet dat je de keuze hebt gebaseerd op je docent of op de lessen Duits, maar op wat jij nodig zult hebben voor de vervolgopleiding en je latere beroep. Ik heb steeds meer oud-leerlingen die contact met me zoeken omdat ze nu in hun beroep toch Duits nodig blijken te hebben. Er is ook veel meer Duits om ons heen dan we beseffen.In ieder geval succes met je toets!
Dan ben ik erg benieuwd naar de uitgever van die cursus. Denk even mee aan de hand van de volgende voorbeeldzinnen. 1: De jongen schiet de bal in het doel. 2: De bal ligt in het doel. In beide gevallen is 'in het doel' een plaatsbepaling. In zin 1 kwam de bal op die plaats door het schieten van die jongen. En dan is er sprake van een beweging ergens naartoe en dus van de 4e naamval. In zin 2 bevindt de bal zich daar en krijg je de 3e naamval. Dan ben ik toch wel benieuwd wat jouw cursus verder zegt over de naamvallen bij de keuzevoorzetsels. Ik mag toch hopen dat er niet staat dat tijdsbepaling 3e naamval krijgt en plaatsbepaling 4e naamval. Zo simpel ligt het dus niet. Hou je maar aan de uitleg in mijn filmpje.
ik heb mezelf vergist maar toch... er staat bij mij dat het bij tijdsbepaling akkusativ is... maar in jouw filmpje staat dat het bij tijdsbepaling de 3de naamval is (dativ?)
Ja, dat klopt. Bij tijdsbepaling is het inderdaad 3e naamval Dativ: over een jaar --> in einem Jahr een jaar geleden --> vor einem Jahr op maandag --> am (= an dem) Montag Maar... als je een tijdsbepaling ZONDER voorzetsel hebt, dan staat die tijdsbepaling in de 4e naamval Akkusativ: de volgende dag --> den nächsten Tag vorige maand --> letzten Monat Samengevat: KEUZEVOORZETSEL met tijdsbepaling --> 3e naamval Dativ Tijdsbepaling ZONDER voorzetsel --> 4e naamval Akkusativ
Daphni Springveld Da's mooi! Op www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ kun je controleren of je de stof ook kunt toepassen in een oefening. Binnenkort komt er een hele reeks van oefeningen op mijn website. Dan kun je bijna met elk grammaticaal onderwerp oefenen. Ben je al abonnee van dit RUclips-kanaal? Dan blijf je op de hoogte van nieuwe uitlegvideo's. Succes!
Graag gedaan hoor! Op www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ kun je controleren of je de stof ook echt hebt begrepen. Voor de zomer komen er ruim 120 oefeningen op www.bijlesduits.org zodat er bij alle uitlegvideo's minimaal 2 oefeningen (bij sommige filmpjes zelfs 10 oefeningen) zijn gemaakt. Die oefeningen zijn veel effectiever dan de huidige oefeningen op mijn site. Je krijgt straks ook te zien waarom je antwoord niet goed is en waarom het goede antwoord goed is (dus uitleg bij de juiste antwoorden). Bovendien kan je leraar - als hij/zij dat wil - meekijken en zien wat je invult om evt. extra feedback te geven. Het is echter de bedoeling dat je straks helemaal zelfstandig (dus zonder docent) kunt oefenen. Succes!
+DropItDownLike Graag gedaan. Je kunt bij alle filmpjes extra oefeningen maken. Als je docent een gratis account van BookWidgets heeft, kun je de oefeningen op www.bijlesduits.org gebruiken. Anders kun je deze link gebruiken: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD. Je antwoorden worden automatisch nagekeken en je krijgt na afloop ook precies te zien welke je goed had en welke beter hadden gekund. De goede antwoorden krijg je dan ook te zien.
+ww Dat kan beide. Als je bovenop de tafel staat en je springt op en neer, dan bevind je je op de tafel, dus 3e naamval: dem. Als je van de grond af op de tafel springt dan beweeg je naar die plek op de tafel toe en is het een beweging ergens naartoe, 4e naamval: den. Je ziet dus hoe je door één letter verschil een compleet andere betekenis kunt krijgen. Het voordeel van de naamvallen is dus dat je aan de zin zelf kunt zien wat er bedoeld wordt. In het Nederlands moeten we het dan vooral van de context hebben: Hij springt in het water. Dan weten we nog niks. Staat hij in een regenplas op en neer te springen of springt hij van de kant van het zwembad het water in? In het Nederlands zul je dus de omliggende zinnen erbij moeten halen terwijl je het in het Duits aan het lidwoord kunt zien. Hoewel men de naamvallen nog wel eens erg ingewikkeld vindt, is het toch ook een handig systeem waarmee je sneller en duidelijker iets kunt uitdrukken.
Hoi Jasper, Moest even op internet uitzoeken wie Sander van der Pavert is. Nee, zo'n grote jongen ben ik niet hoor. Mijn werk op internet is allemaal vrijwilligerswerk. Maar fijn dat je de stof nu begrijpt. Je kunt nog oefenen op mijn website: www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ en controleren of je de stof nu ook kunt toepassen. Succes, ook met je eigen kanaal!
Graag gedaan. Je kunt via onderstaande link nog met de stof oefenen om te controleren of je het echt hebt begrepen. Succes! www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/
+Pedemonte Mario 7/2-regel is niets anders dan een laatste redmiddel om de naamval te bepalen als je er niet uitkomt met 'tijdsbepaling', 'zich bevinden', 'beweging ergens naartoe'. Je hebt 9 keuzevoorzetsels. Als je de 7/2-regel moet toepassen krijgen 2 voorzetsels de 4e naamval (auf en über) en 7 voorzetsels de 3e naamval (de rest). Vandaar 7/2-regel. Neem het zinnetje: Er erzählt mir eine Geschichte über seinen Vater. Ik onderstreep keuzevoorzetsel t/m zelfstandig naamwoord, dus 'über seinen Vater'. Is dat een tijdsbepaling? Geeft het antwoord op de vraag 'wanneer'? Nee. Is 'über seinen Vater' de plek waar ik naartoe beweeg? Nee. Is het de plek waar ik mij bevind? Nee. Hier kom ik er dus niet met die drie opties uit. Dan zegt de 7/2-regel: auf en über 4e naamval en de rest 3e naamval. Hier heb je het keuzevoorzetsel 'über', dus krijg je hier 4e naamval mannelijk: seinen.
HAHAHAHHA ik heb in 13 minuten meer geleerd dan in 1,5 jaar les van mij docent.
Goede video ;)
max hensen p
Omg dankjewel! Ik zit in 3havo en heb morgen een toets over de keuzevoorzetsels en ik snapte er gewoon niks van totdat ik dit filmje had bekeken. Echt dankjewel!
+IEP MIEP Graag gedaan! Ben blij dat je er iets aan hebt. Je kunt op mijn website er nog mee oefenen. Zie www.bijlesduits.org. Op de openingspagina staat een filmpje waarin ik uitleg wat ervoor nodig is om de oefeningen te kunnen gebruiken. Je docent zou een gratis account moeten openen op www.bookwidgets.com en het e-mailadres wat hij/zij daaraan gekoppeld heeft delen met jou. Dat e-mailadres vul je dan in na het maken van een oefening. Je docent kan dan meekijken met wat je doet en jij kunt zelf ook zien wat je goed en minder goed hebt gedaan (dat kan pas na het verzenden van de gegevens). Op deze manier kan je docent de hele klas een online oefening laten maken en zo inzicht krijgen in wie de stof wel beheerst en wie nog niet en zo maatwerk proberen te leveren.
Ik vind het knap dat je zelf op internet op zoek gaat naar een uitleg die je wel begrijpt. Tegenwoordig staat alles wat je voor alle vakken moet weten op internet en toch zijn er nog maar weinig leerlingen die zelf op zoek gaan naar een uitleg die ze kunnen begrijpen. Met deze instelling kom je nog heel ver! En misschien wil je als dank het filmpje een duimpje omhoog geven. Je klasgenootjes wijzen op mijn RUclips-kanaal en website mag natuurlijk ook altijd ;o) Succes met de toets!
mijn docent zei tegen mij: ga dit weekend niet alleen maar RUclips-filmpjes kijken, maar ga nou eens leren... ik ben ongehoorzaam geweest, maar heb wel meer geleerd dan dat hele boek of mijn docent kan uitleggen
Er is natuurlijk wel een verschil tussen 'geleerd hebben' en 'de uitleg begrepen hebben'. Als je wilt controleren of je de stof ook echt hebt geleerd, doe je boeken, schrift en RUclips dicht, pak je een blad papier en zet je voor jezelf uiteen wat je geleerd zou moeten hebben. Ofwel: wat weet ik al uit het hoofd? Kan ik dezelfde stof ook zelf op papier uitleggen (bijv. aan een andere leerling)? En lukt het je om in een creatieve schrijfopdracht deze stof toe te passen in zelfgebouwde zinnen? Als dat allemaal lukt en je kunt dat over een aantal maanden nog steeds, dan kun je stellen dat je het hebt geleerd.
Je zult de stof dus ook moeten herhalen, bijv. na 10 minuten, na 1 uur, na 1 dag, na 1 week en na 1 maand. Als je dat doet, is de kans groot dat je de stof ook echt in lengte van jaren nog zult beheersen. Herhalen is niet overlezen of nog eens een oefening maken, maar telkens nagaan of je de stof uit het hoofd aan iemand anders kunt uitleggen (op papier, d.m.v. een presentatie, een tekening, whatever). En telkens controleer je aan de hand van je boek, aantekeningenschrift en/of RUclips of je alles uit het hoofd hebt opgeschreven en vul je gaten in je kennis opnieuw aan door terug te lezen hoe het ook alweer moest. Dat lijkt veel werk, maar uiteindelijk zul je meer in minder tijd kunnen presteren en de stof ook nog eens voor jaren en jaren kunnen toepassen.
Succes!
Martin Ringenaldus er bedankt voor de goede tip! ik ga ermee aan de slag!
Martin je bent oprecht een held, je hebt me 9 jaar later nogsteeds gered voor de toets van morgen :D
Dag de heer M Ringenaldus,
Echt bedankt voor dit filmpje mijn aantekening waren niet meer bruikbaar echt bedankt!!!
MVG,
Dustin
Meneer, ook al is deze video bijna 10 jaar geleden gemaakt, heeft deze video mij ENORM geholpen. Dankuwel dat u deze video had gemaakt.
Helder en duidelijk uitgelegd. Erg bedankt. Je helpt hier vast heel veel mensen mee!
Bedankt voor de aardige woorden! Je kunt op www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ controleren of je de stof ook echt hebt begrepen. Misschien heb je daar ook iets aan. Als je abonnee van dit kanaal wordt, blijf je op de hoogte van nieuwe filmpjes die nu nog in de maak zijn. Aangezien ik fulltime docent ben, doe ik dit soort dingen in de vrije tijd en daardoor duurt het soms wat langer voordat er weer eens iets verschijnt. Voor de komende tien jaar heb ik nog genoeg plannen liggen :) Succes!
Bedankt mann!!! Eindelijk goede uitleg op youtube
Bedankt voor het compliment! Op mijn RUclips-kanaal vind je nog 37 andere uitlegvideo's. Met een abonnement op dit kanaal blijf je op de hoogte van nieuwe filmpjes. Vooral bovenbouwstof is nu in de maak. Op mijn site kun je nog met de keuzevoorzetsels oefenen om te kijken of je e.e.a. ook kunt toepassen: www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/
Succes!
dankjeee!!!
Dankuwel! Ik heb deze theorie in mijn proefwerkweek en ik weet zeker dat ik nu goed kan scorenop mijn Duits toets! Een erg handige, fijne uitleg.
Vind het wel leuk om te zien, dat ik ooit hier moeite mee had op de middelbare school en ondertussen hele gesprekken kan meespreken en volgen zonder al te veel moeite.
Een taal verwerf je ook niet door woordenlijsten en taalregels te stampen en toe te passen op invuloefeningen, maar vooral door continu begrijpelijke taal te verwerken. Duits wordt te ingewikkeld onderwezen en dat is eigenlijk helemaal niet nodig.
@@MartinRingenaldus Ja, het valt wel mee. Ik ben sinds Februari bezig dit jaar uit interesse.
Ik was begonnen met een A2 cursus om bepaalde zaken weer op te rakelen, en nu 8 maanden later kan ik hele gesprekken en televisieprogramma’s en zendingen mee volgen.
Jammer genoeg geen duitse gesprekspartners in het algemeen, maar van het leren met de hedendaagse mogelijkheden steek ik veel op.
Heel erg bedankt voor deze video (morgen een proefwerk waarin o.a. dit onderwerp naar voren komt). Ik zit inmiddels in 3 VWO en er gaat nu een wereld voor me over.
Hier kun je er nog mee oefenen: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD
Even naar tabblad naamvallen, dan op afbeelding klikken. Onderaan op 'keuzevoorzetsels' klikken en je vindt nog 10 oefeningen. Succes!
Ik had op mijn toets alle grammatica van de keuzevoorzetsels goed!!
Ik wil u heel erg bedanken voor deze top uitleg
Dit is echt mn redding! Miss morgen toch nog een voldoende
Hier kun je nog extra oefenen: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD
Dit zijn alle uitlegvideo's en bij elke uitlegvideo 2 tot 12 oefeningen. Dan weet je zeker of je de stof beheerst.
Fijn dat dit soort ondersteuning ook op RUclips te vinden is! Ik begrijp het nu veel beter. Super bedankt!
Hallo meneer, dankuwel voor het filmpje! Duits is voor mij een nieuw vak, terwijl ik het al wel goed moet kennen (overstap 5 havo > 5vwo zonder duits in m'n pakket). Morgen een SO met naamvallen dus is altijd fijn om erachter te komen dat ik nog net niet genoeg weet, haha.
Wat goed dat je de overstap naar 5 VWO hebt gemaakt. Bekend probleem met de vreemde taal die dan verplicht is. Je zult op de HAVO maar een N&T-profiel hebben, geen Duits kunnen kiezen en op het VWO erachter komen dat je ineens een extra vreemde taal erbij moet pakken omdat het daar verplicht in elk profiel zit. Daarom adviseer ik al mijn havisten bij het kiezen van het vakkenpakket een extra vak te nemen en dan een vreemde taal als ze die niet al in het pakket hebben. Wil je naar het VWO, dan heb je dit probleem ook niet.
Hier heb je een link naar 33 filmpjes over de basisstof incl. 120 oefeningen. Bij elk filmpje heb ik 2 tot 12 oefeningen. Na het maken van een oefening krijg je te zien wat je goed had en wat niet. Je krijgt ook te zien wat het had moeten zijn (nog net niet waarom het dat had moeten zijn, maar dat is op termijn wel de bedoeling): www.bookwidgets.com/play/EBCFSD
Op mijn kanaal heb ik ook nog een paar filmpjes met bovenbouwstof: Konjunktiv I en II (in de boeken staat meestal 'zou-vorm') en het betrekkelijk voornaamwoord. Verder heb ik ook nog een paar filmpjes over hoe je stap voor stap goede zinnen kunt bouwen. Ik broed nog op een nieuwe video om meer intuïtief de naamvallen goed te kunnen doen. Ik experimenteer er nog mee in mijn eigen lessen om te ontdekken wat goed werkt en wat nog beter kan. In principe zou je aan de hand van alle uitlegvideo's voldoende bagage moeten kunnen opbouwen om op het vereiste eindniveau schrijfvaardigheid uit te komen. Heb je je al geabonneerd op m'n kanaal? Mochten er nieuwe filmpjes komen, dan krijg je er automatisch een berichtje van.
Heb je een vraag over grammatica, dan kun je die natuurlijk ook als reactie op een filmpje insturen. Ik probeer altijd alles te beantwoorden (zolang dat behapbaar blijft).
Succes!
Hallo meneer. Heel erg bedankt voor uw uitbundige reactie! Ik merk dat het al een stuk meer begint te dagen bij het oefenen en dat geeft me al een stuk meer hoop voor morgen, ookal zou het inderdaad wel erg moeilijk gaan worden. Ik heb inderdaad een N&T profiel met nu dus duits, en dat is zeker wel wat meer inhalen dan ik eigenlijk eerst dacht. Toch heb ik er zelf wel hoop in en gebruik uw filmpjes / opgaven zeker om het onderwerp een stuk beter te begrijpen. Nogmaals bedankt voor het zo snel reageren, en wie weet hoort u nog van me, haha :P
Graag gedaan. Vooral in jezelf geloven en jezelf inprenten dat je morgen alle antwoorden zult weten! Dat het lastig is, wil niet zeggen dat je het niet zult kunnen. Gewoon voor gaan!
Ik snap het gewoon? Heel heel goed uitgelegd !!!!!
Dank u! Hoop dat het je heeft geholpen.
Bedankt, ik heb over 3 dagen een SO over 7/2 regel en ik begreep er niks van en nu wel, bedankT!
Bedankt voor alle goede, duidelijke fijne uitleg filmpjes. U weet het altijd op een goede en fijne manier te bregen waarop het heel duidelijk en simpel wordt! ik kijk heel veel van uw filmpjes en het helpt me heel erg!
Dat is goed om te horen. Hier heb je alle filmpjes bij elkaar en bij elk filmpje een aantal oefeningen. De computer kijkt het voor je na: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD
Je kunt ook mijn website www.bijlesduits.org raadplegen. Daar vind je ook alle filmpjes en oefeningen (alleen moet je leraar/lerares dan een BookWidgets account hebben). Het zijn dezelfde als in de link.
Beste meneer Ringenaldus,
Ik reageer erg laat op deze video, dat realiseer ik me wel. Dit komt omdat ik deze stof nu pas (in 4 VWO) nodig heb. Ik zag dat u voor de rest op alle vragen antwoordde, dus ik zal de mijne ook maar stellen. Ik heb binnenkort toetsweek en de Duits stof hiervoor gaat over alle naamvallen (qua grammatica dan). Ik begrijp alleen de volgorde niet echt van het bekijken van zinnen. Zoals u al zei kijk je eerst naar voorzetsel (mit of durch bijvoorbeeld). Volgens u kijk je daarna naar keuzevoorzetsels en daarna (als deze keuzevoorzetsels er niet zijn) ontleed je. In mijn boek staat echter dat je ook naar de werkwoorden moet kijken. Dit betreft werkwoorden zoals sein, werden en bleiben (1e naamval). Bitten, fragen en es gibt (3e naamval) en danken en gratulieren (4e naamval). Nou is mijn vraag: wanneer kijk je naar die werkwoorden? Is dat na het kijken naar voorzetsels? Of hoort dit bij het stuk van ontleden.
In elk geval helderde deze video al een hoop op. Ik hoop dat uw antwoord de rest van mijn vragen weghaalt. Ga door met uw geweldige filmpjes,
Met vriendelijke groet,
Victor.
Goede vraag. Hier zou ik nog eens een filmpje bij kunnen maken. Je hebt een aantal verschillende elementen die voor een naamval zorgen. Doet het zinsdeel mee aan de handeling (onderwerp, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp), zo is de rol van het zinsdeel in de zin (voert gezegde uit, het gezegde wordt hierop uitgevoerd, iets of iemand ontvangt/verneemt iets) bepalend voor de naamval. Zodra er een voorzetsel voor een naamwoordgroep of een persoonlijk vnw. staat, kan het nooit meer deelnemend aan de handeling zijn, maar is het een bijwoordelijke bepaling (of voorzetselvoorwerp) en bepaalt het voorzetsel de naamval.
Nu zijn er ook werkwoorden die een naamval opleggen. Sein, werden, bleiben (en nog een aantal) kunnen koppelwerkwoord zijn. Als ze als koppelwerkwoord worden gebruikt, staan de zinsdelen links en rechts van het koppelwerkwoord in de 1e naamval: Der alte Mann ist ein Bäcker. De bakker is dezelfde als de oude man ofwel de oude man is gekoppeld aan de bakker en dus staan ze in dezelfde naamval: de 1e naamval.
Werkwoorden als helfen, antworten, danken, gratulieren, gefallen, gelingen zetten het lijdend voorwerp (dat eigenlijk 4e naamval zou krijgen) stiekem in de 3e naamval. Ich helfe dem armen Mann. De arme man is hier lijdend voorwerp en zou 4e naamval krijgen, maar helfen zet hem stiekem in de 3e naamval. Bij bitten en fragen is het precies andersom: zij zetten het meewerkend voorwerp (dat 3e naamval zou krijgen) stiekem in de 4e naamval.
Weet je zo voldoende?
ik heb met deze video zo beel geleerd ik heb volgende week toets
morgen heb ik duits pw dat ZES keer meetelt. Dit filmpje redt zowat mijn cijferlijst...
DANK U WEL
Thanks man, je was me laatste hoop!
Super duidelijke uitleg!
Bedankt voor je leuke reactie! Mooi dat je er iets aan hebt gehad. Via deze link www.bookwidgets.com/play/EBCFSD kun je bij 33 van mijn uitlegvideo's plus ca. 120 oefeningen. Bij elke video heb ik 2 tot 12 verschillende oefeningen. Als je met een oefening klaar bent, krijg je te zien wat je goed en minder goed hebt gedaan en wat de goede antwoorden hadden moeten zijn. Succes!
Oprecht een top video. Morgen een toets en ga hem nu helemaal acen. :)
Ik heb morgen toets en nu snap ik het veel beter! Dankjewel :)
+monsterhighlove Graag gedaan! Je kunt op mijn site www.bijlesduits.org nog oefenen met de keuzevoorzetsels. Zie voor instructie mijn reactie op de post van IEP MIEP. Succes met de toets!
Heel anders dan wat ik in de les heb geleerd, maar daar snapte ik helemaal niks van. Nu heb ik wat meer verduidelijking. thanxx
IT FINALLY MAKES SENSE! THANK YOU GOD
Hé, ligt dit nou aan mij of is dit heel erg makkelijk?
Alle Duits toetsen die ik dit jaar heb gehad zijn een stuk lastiger dan de toetsen van vorige jaar, maar morgen hebben we een toets over "De keuzevoorzetsels" en dit is een stuk makkelijker dan alles wat we tot nu toe hebben behandeld.
+_Infected | o_O Het is makkelijk voor je als je de stof perfect begrijpt en probleemloos kunt toepassen. De Duitse grammatica zit niet zo heel ingewikkeld in elkaar. Er zijn veel strakke regels en stappenplannen te bedenken en als je die consequent volgt, kom je in verreweg de meeste gevallen gewoon bij het juiste antwoord uit. In lesboeken worden de keuzevoorzetsels niet altijd helemaal compleet/correct behandeld. In ieder geval moet je het nooit moeilijker willen maken dan het in werkelijkheid is ;) Hoop dat je iets aan deze uitleg hebt gehad. Op www.bijlesduits.org kun je er nog mee oefenen. Succes met de toets!
Dit heeft me enorm geholpen, bedankt!
Super tof filmpje, het is heel erg duidelijk uitgelegd. Enorm bedankt!
Madelief Grootendorst Bedankt voor het compliment. Graag gedaan overigens! Op www.bijlesduits.org kun je nog met de stof oefenen als je dat wilt. Succes!
Super! Ik doe Duits online maar vind het toch wel veel duidelijker met uw filmpjes erbij! Heel erg bedankt voor de energie die u er in stopt.
Echte legende, bedankt voor de uitleg!
Bedankt ik snap het nu helemaal echt een top video ga zo door
Super, dankjewel!
Graag gedaan hoor! Succes! Je kunt op www.bijlesduits.org ook oefenen met de keuzevoorzetsels. Klik op tabblad 'grammatica' en daarna op les 23.
ik zit nu in 3 havo en in de tweede stond ik een 4 nu ik u heb ondekt sta ik een 8 heel erg bedankt misschien wordt het nog eens mijn lievelings vak ;)
+hendrik maijers Dit soort berichten motiveren mij weer om meer uitlegvideo's te blijven maken!
Top video! Ook goed dat er voorbeelden bij zitten. Nu heb ik ook weer de 7/2 regel geleerd!
Bedankt voor het leuke berichtje! Hier heb je nog een oefeningetje van me: www.bookwidgets.com/play/XBS5VM
Je oefent telkens met 10 zinnen (zitten ook voorzetsels vaste naamval bij en zinsontleding (1e, 4e naamval) en dan krijg je je score te zien. Als je rechtsboven op de 'i' klikt, dan krijg je te zien welke items je allemaal goed had. Daarna kun je er weer 10 doen en telkens pakt hij er 10 random uit de lijst. Zitten in totaal 100 zinnen in, dus je zult op den duur wel zinnen tegenkomen die je al eens had gehad. Maar werkt altijd nog beter dan dezelfde oefening tien keer maken :)
Je bent mijn held man!
:) Geen Superman maar GERman ;)
Super bedankt voor dit filmpje!
Dit heeft me echt gered. Dankjewel!!
+Eline Graag gedaan! En zoals je ziet zijn de keuzevoorzetsels helemaal niet zo ingewikkeld, als je maar consequent het stappenplan volgt. Succes met de toets!
ik snap oprecht niet dat ik 24 uur naar mijn boek heb gekeken en hier niks over heb geleerd en dat ik na 2 minuten deze video kijken alles snapte
Dit is echt een goed filmpje begrijp het nu in een keer wel
Bedankt! Blijft fijn om het op deze manier te herhalen. :)
haha deze kerel heeft mij meer geleerd in 13 minuten dan mijn duits docent in 3 jaar
Begrijp het eindelijk, duidelijke stem ook, very nice!
Dankjewel door jou gaat het zeker goed komen
dankje! deze filmpjes zijn super!
Elise Hermans Graag gedaan! Binnenkort komt er een hele serie extra oefeningen op www.bijlesduits.org te staan. Waarschijnlijk worden ze in juni op de site gezet. Dan kun je bij alle filmpjes ook controleren of je de stof hebt begrepen. Ben je al abonnee van dit RUclips-kanaal? Dan blijf je op de hoogte van nieuwe filmpjes. Succes!
Wow echt nice, k heb morgen een Duits toets over o.a. de keuzevoorzetsels en ik kan nu al zeggen dat ik beter ga scoren😂
Helemaal top! bedankt!
Graag gedaan en succes!
Goed uitgelegd! Snap het nu een stuk meer. In de les snapte ik het nog niet echt. Mvg Marc uit m3b
Geweldig, dankjewel! zijn er ergens oefeningen te vinden?
Ja, op www.bijlesduits.org (hoort bij dit kanaal): www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1
Succes!
Danku heb een hoop aan het filmpje gehad!
Koen Baars Graag gedaan hoor en bedankt voor je positieve reacties. Dat stimuleert mij weer om ermee verder te gaan. Het moet allemaal wel in mijn vrije tijd, vandaar dat het soms een tijd kan duren voordat er weer nieuw materiaal verschijnt. Je kunt je abonneren op de website en ook op het RUclips-kanaal. Dan blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe filmpjes en oefeningen.
Dankjewel voor dit filmpje! Ik heb morgen het proefwerk en ik ben vorige week de hele week ziek geweest.. Alles was een beetje weggezakt..
bedankt voor het interessante filmpje
Hallo! Zeer goede uitleg echter....hoe bepaal ik nu dat het "ich denke an DICH" (dus niet DIR) moet zijn en "Louis Armstrong landete auf deM Mond" (en niet deN Mond)?? Groetjes Sandy
Bij 'denken an' heb je te maken met een vaste combinatie van werkwoord met voorzetsel. Die vallen buiten de regels en zul je apart moeten zien te onthouden.
Bij 'landen auf' kun je beargumenteren dat het een 'zich bevinden' uitdrukt. Landen is namelijk het moment waarop het voertuig de ondergrond raakt. Daarvoor is het niet landen, maar dalen. Na het aanraken is het voertuig al geland. Op het moment van aanraken van de bodem, bevindt het voertuig zich op de bodem. En dus kun je daar de 3e naamval aan toekennen.
bedankt was heel duidelijk!!
Hoe zit het precies met verplaatsingen binnen in een kadaster, bijvoorbeeld een vliegtuigje die over een stad vliegt, op een schilderij?
Bevindt het vliegtuigje zich boven de stad? Dan 3e naamval.
Martin Ringenaldus, Oke bedankt voor uw snelle reactie!
Beste Martin, kan ik dit stappenplan wellicht in PDF krijgen?
Bedankt! Snap het nu helemaal.
Graag gedaan!
Bedankt, ik snap het helemaaal!
Dankjewel, mijn docent kan het voor geen meter uitleggen. Nu snap ik het dankjewel
Eva Donze Graag gedaan! Op mijn site: www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ kun je controleren of je de stof ook echt hebt begrepen door de oefening te maken. Voor de zomervakantie zal er een reeks van 123 oefeningen op mijn site verschijnen. Deze zijn gemaakt bij de 33 uitlegvideo's op mijn RUclips-kanaal. Succes!
Eva Donze heey evaa ik zie t filmpje hahahhahahaha
hahahah jaaa bezig dan onze docent je hebt gekeken goed van je zeg!
dankjewel martin
Bedankt snap het nu helemaal!
Graag gedaan! Succes ermee!
Je bent weer een redder in tijden van nood.
Heeft u nog oefeningen over deze leerstof ? Zo ja mag ik link van de website met de oefeningen want ik kon ze niet vinden :)
+Anislav Slavchev www.bijlesduits.org/keuzevoorzetsels/
+Martin Ringenaldus Dank u wel meneer voor deze oefeningen, maar bij mij is het heel anders. Ik heb me Duits helemaal alleen aangeleerd zonder behulp van docent dus dat betekent dat ik geen Duits op school krijg en nooit gehad heb. Ik kan heelas de antwoorden van de oefeningen die ik maak naar niemand sturen
+Anislav Slavchev Dat klopt. Het idee is dat docenten dit kunnen inzetten voor hun eigen leerlingen. Toch is er wel een manier waarop het zou kunnen werken. Als je op www.bijlesduits.org helemaal bovenin op het @ klikt, dan kun je me een mail sturen. Als je dat doet, mail ik je terug wat je kunt doen om toch inzicht te krijgen in wat je goed hebt beantwoord en wat niet.
+Martin Ringenaldus ik wil het heel graag zelf nakijken, maar ik zie de antwoorden nergens staan
+Yvo G Dat klopt. De bedoeling is dat je je antwoorden instuurt naar je docent. Die moet dan wel een (gratis) account bij via www.bookwidgets.com hebben aangemaakt. Als je docent dan aangeeft welk e-mailadres voor het account is gebruikt, dan is dat wat je bij verzenden moet invullen bij 'e-mail docent'. Je docent krijgt dan je antwoorden binnen en jij kunt na verzenden de juiste antwoorden zien (die laat BookWidgets pas zien nadat je de antwoorden hebt ingestuurd). Je docent kan dan ook feedback terugsturen en je precies vertellen waar je nog op moet letten bij het oefenen. Zo kun je samen naar betere resultaten toewerken. Kortom: zet je docent aan het werk en laat hem/haar zo'n account aanmaken. Daar kunnen jullie beide de vruchten van plukken!
Goed filmpje, snap het nu echt heel goed :)
Dank u!🖤
Goede uitleg!!
goed uitleg bedankt ga zo door
echt handig hoop dat dit helpt voor de toets.
maar ik laat duits wel vallen
Toby Gallandat Huet Jammer dat je Duits laat vallen. Nederland heeft juist mensen nodig die Duits kunnen omdat onze economie hiervan sterk afhankelijk is. Ik hoop niet dat je de keuze hebt gebaseerd op je docent of op de lessen Duits, maar op wat jij nodig zult hebben voor de vervolgopleiding en je latere beroep. Ik heb steeds meer oud-leerlingen die contact met me zoeken omdat ze nu in hun beroep toch Duits nodig blijken te hebben. Er is ook veel meer Duits om ons heen dan we beseffen.In ieder geval succes met je toets!
bedankt
in mijn cursus staat dat het bij een plaatsbepaling akkusativ is en niet dativ?
Dan ben ik erg benieuwd naar de uitgever van die cursus. Denk even mee aan de hand van de volgende voorbeeldzinnen.
1: De jongen schiet de bal in het doel.
2: De bal ligt in het doel.
In beide gevallen is 'in het doel' een plaatsbepaling. In zin 1 kwam de bal op die plaats door het schieten van die jongen. En dan is er sprake van een beweging ergens naartoe en dus van de 4e naamval. In zin 2 bevindt de bal zich daar en krijg je de 3e naamval. Dan ben ik toch wel benieuwd wat jouw cursus verder zegt over de naamvallen bij de keuzevoorzetsels. Ik mag toch hopen dat er niet staat dat tijdsbepaling 3e naamval krijgt en plaatsbepaling 4e naamval. Zo simpel ligt het dus niet. Hou je maar aan de uitleg in mijn filmpje.
ik heb mezelf vergist maar toch... er staat bij mij dat het bij tijdsbepaling akkusativ is... maar in jouw filmpje staat dat het bij tijdsbepaling de 3de naamval is (dativ?)
Ja, dat klopt. Bij tijdsbepaling is het inderdaad 3e naamval Dativ:
over een jaar --> in einem Jahr
een jaar geleden --> vor einem Jahr
op maandag --> am (= an dem) Montag
Maar... als je een tijdsbepaling ZONDER voorzetsel hebt, dan staat die tijdsbepaling in de 4e naamval Akkusativ:
de volgende dag --> den nächsten Tag
vorige maand --> letzten Monat
Samengevat:
KEUZEVOORZETSEL met tijdsbepaling --> 3e naamval Dativ
Tijdsbepaling ZONDER voorzetsel --> 4e naamval Akkusativ
Bedankt!
ik snap het nu helemaal!!
Mooi! Dat kun je hier ermee oefenen: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD ;)
Even naar de naamvallen, dan keuzevoorzetsels.
dankjewel!
Echt een goede uitleg ik snap het nu helemaal!:)
Daphni Springveld Da's mooi! Op www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ kun je controleren of je de stof ook kunt toepassen in een oefening. Binnenkort komt er een hele reeks van oefeningen op mijn website. Dan kun je bijna met elk grammaticaal onderwerp oefenen. Ben je al abonnee van dit RUclips-kanaal? Dan blijf je op de hoogte van nieuwe uitlegvideo's. Succes!
Super thanks !
Graag gedaan hoor! Op www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ kun je controleren of je de stof ook echt hebt begrepen. Voor de zomer komen er ruim 120 oefeningen op www.bijlesduits.org zodat er bij alle uitlegvideo's minimaal 2 oefeningen (bij sommige filmpjes zelfs 10 oefeningen) zijn gemaakt. Die oefeningen zijn veel effectiever dan de huidige oefeningen op mijn site. Je krijgt straks ook te zien waarom je antwoord niet goed is en waarom het goede antwoord goed is (dus uitleg bij de juiste antwoorden). Bovendien kan je leraar - als hij/zij dat wil - meekijken en zien wat je invult om evt. extra feedback te geven. Het is echter de bedoeling dat je straks helemaal zelfstandig (dus zonder docent) kunt oefenen.
Succes!
bedankt!
Waar kan ik dit stappenplan vinden?
+DropItDownLike Welk stappenplan bedoel je precies? Het schema met daarin de naamvallen?
+Martin Ringenaldus laat maar, ik heb er al een. Bedankt voor dit filmpje!
+DropItDownLike Graag gedaan. Je kunt bij alle filmpjes extra oefeningen maken. Als je docent een gratis account van BookWidgets heeft, kun je de oefeningen op www.bijlesduits.org gebruiken. Anders kun je deze link gebruiken: www.bookwidgets.com/play/EBCFSD. Je antwoorden worden automatisch nagekeken en je krijgt na afloop ook precies te zien welke je goed had en welke beter hadden gekund. De goede antwoorden krijg je dan ook te zien.
+Martin Ringenal Dus dat ga ik dan zeker doen Bedankt alvast!
Roland❤❤😍😍😍😘😘🥰🥰🤗🤗
Thanke
legend
thx
is het: ich springe auf dem tisch of auf den tisch
+ww Dat kan beide. Als je bovenop de tafel staat en je springt op en neer, dan bevind je je op de tafel, dus 3e naamval: dem. Als je van de grond af op de tafel springt dan beweeg je naar die plek op de tafel toe en is het een beweging ergens naartoe, 4e naamval: den.
Je ziet dus hoe je door één letter verschil een compleet andere betekenis kunt krijgen. Het voordeel van de naamvallen is dus dat je aan de zin zelf kunt zien wat er bedoeld wordt. In het Nederlands moeten we het dan vooral van de context hebben: Hij springt in het water. Dan weten we nog niks. Staat hij in een regenplas op en neer te springen of springt hij van de kant van het zwembad het water in? In het Nederlands zul je dus de omliggende zinnen erbij moeten halen terwijl je het in het Duits aan het lidwoord kunt zien. Hoewel men de naamvallen nog wel eens erg ingewikkeld vindt, is het toch ook een handig systeem waarmee je sneller en duidelijker iets kunt uitdrukken.
Jou stem lijkt verdacht veel op die van Sander van der Pavert, maar oké, dankzij jouw uitleg snap ik 't.
Hoi Jasper,
Moest even op internet uitzoeken wie Sander van der Pavert is. Nee, zo'n grote jongen ben ik niet hoor. Mijn werk op internet is allemaal vrijwilligerswerk. Maar fijn dat je de stof nu begrijpt. Je kunt nog oefenen op mijn website: www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ en controleren of je de stof nu ook kunt toepassen.
Succes, ook met je eigen kanaal!
Begreep er helemaal niks van maar nu moet het wel gaan lukken denk ik. Bedankt.
Graag gedaan. Je kunt via onderstaande link nog met de stof oefenen om te controleren of je het echt hebt begrepen. Succes!
www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/
Oke bedankt!
7/2 regel snap ik toch niet voledig :-c
+Pedemonte Mario 7/2-regel is niets anders dan een laatste redmiddel om de naamval te bepalen als je er niet uitkomt met 'tijdsbepaling', 'zich bevinden', 'beweging ergens naartoe'. Je hebt 9 keuzevoorzetsels. Als je de 7/2-regel moet toepassen krijgen 2 voorzetsels de 4e naamval (auf en über) en 7 voorzetsels de 3e naamval (de rest). Vandaar 7/2-regel. Neem het zinnetje: Er erzählt mir eine Geschichte über seinen Vater. Ik onderstreep keuzevoorzetsel t/m zelfstandig naamwoord, dus 'über seinen Vater'. Is dat een tijdsbepaling? Geeft het antwoord op de vraag 'wanneer'? Nee. Is 'über seinen Vater' de plek waar ik naartoe beweeg? Nee. Is het de plek waar ik mij bevind? Nee. Hier kom ik er dus niet met die drie opties uit. Dan zegt de 7/2-regel: auf en über 4e naamval en de rest 3e naamval. Hier heb je het keuzevoorzetsel 'über', dus krijg je hier 4e naamval mannelijk: seinen.
Martin Ringenaldus ok dankje :D
Ge-wel-dig
Omg topper
Held
top :D
Bedankt! Controleer op www.bijlesduits.org/lessen-youtube/les-23/les-23-oefening-1/ of je de stof hebt begrepen door de oefening te maken!
Martin Ringenaldus gaan we zeker doen!
Held