Γιώργος Παξινός: «Ο εγκέφαλός μας, μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο»

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024
  • Συνέντευξη Γιώργος Κιούσης
    Έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές παγκοσμίως χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 στη Λεύκη Ιθάκης. Οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια και μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά. Έπειτα πέρασε ένα μεταδιδακτορικό έτος στο Yale.
    Από το 1973 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νew South Wales στο Sydney, όπου και διαμένει διατηρώντας όμως επαφή και με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μιλάμε με τον Ο Δρα Γιώργο Παξινό, με αφορμή το βιβλίο του «Κατ’ εικόνα» εκδόσεις Λιβάνη. Ένα μυθιστόρημα που οι ήρωές του ταξιδεύουν σε τέσσερις ηπείρους με σκοπό την εύρεση της ταυτότητάς τους. Πώς αξίες όπως η Αγάπη, η Πίστη, η Συγχώρεση και η Ελευθερία μπορούν να αλλάξουν τις ζωές τους; Ποια τα όρια της επιστήμης και του νου; Μπορεί ο άνθρωπος να συμφιλιωθεί με τη φύση; «Η αγάπη μένει όταν τα λουλούδια πέφτουν στο χώμα».
    Ο Γιώργος Παξινός εξελέγη Μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009 και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2012. Είναι ο κορυφαίος χαρτογράφος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Ανακάλυψε ενενήντα μία περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε πολλές έδωσε ελληνικά ονόματα. Οι περισσότεροι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια ή μοντέλα σε πειραματόζωα αυτών των ασθενειών χρησιμοποιούν τους άτλαντές του. Ο άτλαντάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο (που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) είναι ο πιο ακριβής για τον εντοπισμό περιοχών του υποφλοιού. Για σαράντα πέντε χρόνια έχει ενεργό δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Λατρεύει το ποδήλατο, το κολύμπι, το Pilates, το τάνγκο και το χασάπικο. Περνάει πέντε μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και θα τον βρείτε τα καλοκαίρια στην Ιθάκη.
    Εικονολήπτης Βασίλης Χριστοδούλου
    Παραγωγή Livemedia

Комментарии • 6

  • @EdwardGarcia-v6y
    @EdwardGarcia-v6y 3 года назад +1

    Μεγάλες επιστήμες...... Ψυχολογία....... Γενικά οι νεύρο επιστήμες......

  • @EdwardGarcia-v6y
    @EdwardGarcia-v6y 3 года назад +2

    Μεγάλος επιστήμονας ο Παξινος.......

  • @ΕλένηΣαμακλή
    @ΕλένηΣαμακλή 4 месяца назад

    χαρτογραφήσανε τον εγκεφαλο , αλλά δεν το δημιουργήσανε . Στα έτοιμα ψάχνουν 😳😳😳

  • @manillaroad7599
    @manillaroad7599 5 лет назад +2

    Ούτε ούτε καν για τις κρίσεις πανικού δεν μπόρεσαν να βρουν λύση και έχουν το θράσος να μιλάνε και ως επιστήμονες