Ciddi bir cevap olacak ama; Gerçek randomluk Sonat'ın da dediği gibi deterministik çalışan bir bilgisayarla mümkün değil. Bilgisayarların ürettiği "yeterince rastgele" olan sisteme "pseudo-random"luk deniyor. Matematiği yapılmış bazı algoritmalar var, seed'i rastgele olduğu sürece "yeterince rastgele" sayı üretebilen fonksiyonlar bunlar. Bu fonksiyonlara ise seed olarak fonksiyonun çağırıldığı andaki tarihin milisaniye veya nanosaniye hali veriliyor. Bu sayede öngörülmez bi seed verilmiş olması sağlanıyor. Çünkü aynı seed bir daha hiçbir zaman verilmemiş olacak.
Bunun üstüne bir ekleme: Bu seed denilen şeyden alınan yalancı rastgele sayılardan milyonlarca alıp yapısına baksak, birbirini tekrarlayan diziler olduğunu görürüz, bir nevi periyodu var dizilerin. Bu yüzden modern pseudo-random sayı üreticilerde bu seed'den alınan değer, ek algoritmalardan geçiriliyor. Algoritma sonunda çıkan sayıları dizince çıkan periyodu o kadar büyük ki, pratik mühendislik uygulamaları için "bunlar random" diyebiliyoruz. Buna ek olarak, ilgilenen dostlar Google Scholar'a "true random number generator" yazarsa, gerçekten rastgele sayılar üretmenin (genelde analog devreler, kuantum ilkeleri vs. yardımıyla) yollarını akademisyenlerin araştırıyor olduğunu da görebilir. Ülkemizde de bunu çalışan hocalarımız var, içeriden bilgi veriyorum :P
Kriptoloji alanına girmişsin sonat naptın birader. Bu seed ler isletim sistemine gore değişiklikler gösteriyor. Dediginiz gibi tarih,saat baz alınan var. Ayni zamanda bu seed e fanın veya işlemcinin o anki ısı değerini atayan da var. Arkadaşlarında dediği gibi yalancı rastgelelik oluyor. O güzide rand() fonksiyonlarımız rastgele değiller. Quantum bilgisayarlar yaygınlaşınca zaten bu muhabbetler onemsizlesecek takmayın yani :) Velhasıl sonat mantıklı adam =) daha böyle arapça farsça kelimeler varsa bildiğiniz söyleyin yoruma ekleyeyim arkadaslar
Bilgisayarda "real random number" diye bir şey yok. "Pseudo random number" diye bir şey var. Seed denen ve rastgele sayının üretilmesi için gereken değişken değer, bir çok programlama dilinde standart değer olarak 1970'den "sayının üretildiği an" a kadar geçen saniye olarak belirlenmiştir. Bundan farklı olarak seed'i override edebilirsiniz ve seed aynı olduğu sürece de aynı sayıyı verir. Bu bilgi günlük hayatımda sadece burada işime yaradı. O da yaradıysa..
Abi c... Buğra: Abi onun da fazlası zarar! Sonat: Abi c harfi çok zeki... Boğaç: Yok yanlış biliyorsunuz. Berk: (herhangi bir kelimeden türetilmiş şaka) (Bölümün özeti)
Her şeyden önce şunu bilmeliyiz. Bilgisayar çıktıları deterministiktir. Çıktının ne olacağı, o iş için kullandığı deyimlere (onların topluluğuna algoritma diyelim) ile belirlidir. Dolayısıyla, bilgisayar rastgele sayılar üretemez. Ancak, sayı üretimi çok karmaşık bir algoritma ile yapılabilir. Kullanılan algoritmayı bilmeyenin, bilgisayarın üreteceği sayıyı önceden bilmesi olanaksızdır. Böylece, en azından, görünüşte rastgele sayılan ya da ne çıkacağı önceden öngörülemeyen sayılar üretebiliriz.
Şu sol üst köşedeki post42 logosunun gölgesinin köşeye denk gelmemesine takılan tek ben miyim? aşırı tilt oluyorum videoya odaklanamıyorum. yetkililere duyurulur gereğinin yapılmasını arz ederim ya da talep ederim o tarz bir şey işte...
can kan için; sonat : abi bişey dicem adamların röportaji var utanırsınız, adamlar zeki yani.. buğra: belli olm adamlar matrixten çıkabilmiş boğaç : :D
Ortaçağda Latince tüm Avrupa için ortak dildi. Latincede bir cümle anlam olarak soruyu içeriyor ise cümlenin sonuna soru anlamında “Quaestio” yazılıyordu. Her soru cümlesinin sonuna bu kelimenin yazılması zaman aldığından bir süre sonra bu kelimenin kısaltması “Qo” kullanılmaya başlandı. Bu kısaltma da soru cümlesinin son kelimesinin bir uzantısı gibi algılanıp yanlış anlamalara yol açınca, bu sefer “Q” üstte, “o” altta olacak şekilde yazılmaya başlanıldı. Çeşitli aşamalardan sonra da günümüz soru işaretine (?) dönüştü.
Ciddi bir cevap olacak; de/-de olayı Korece ve ingilizce'de de var. ingilizce olanı biraz farklı ama korece olanın mantığı (bağlaç olan ayrı-ek olan bitişik) aynı. ingilizce'dekinin mantığı ayrı olan de cümlenin sonuna "too" olarak bitişik olan ise "in" olarak yazılıyor
Bilgisayar teoride random donemez dogru. Ancak ayni pattern'i yakalamak icin milyarlarca(belki cok daha fazla) deneme yapman lazim. Yani pratikte random
Random olayında iki tür var, birincisi Sonat'ın dediği gibi "sahte random" sayılar. Gerçek random sayılarda ise bilgisayarlar fiziksel dünyadaki olaylardan veri alıyor, mesela radyoaktif bir atomun bozulmasını izliyor ve bu olay random olduğu için onun verilerini sana yolluyor.
İspanyolcada soru işareti ters değil. Mili soru cümleleri tonlamayla yapıldığı için (kürtçe ve pek çok diğer hint-avrupa dil ailesi üyelerinde olduğu gibi) başa da soru işareti konuyor. ¿eres bien? Ünlem cümeleleri de öyle ¡Bienvenido! :)
RANDOM MEVZUSU: Sonat abinin de söylediği gibi bilgisayarlar bu iş için o anki saati kullanırlar. Ama genelde bunu bizim okuduğumuz şekilde değil milisaniyeler üzerinden yaparlar. Her sistem/program bunun için kendi algoritmalarını kullanırlar. Örneğin zar attığınızda (sanal olarak yani) bilgisayar o anki saati okuyup mesela 22.22 diyelim, bu sayıları toplayıp -> 8, bunu da 6 ya bölüp kalanı yani 2 yi size sunabilir. Random sayı belirlenirken saatten alınan bilgiye "tohum" diyorlar, her random sistem bir tohuma ihtiyaç duyar.
post42'nin "42"sinin nereden geldiğini buldum! 6x7=42 eder ya da belkide hayatın amacı falandır ama sanırım onun için önce doğru soruyu sormamız lazım. Doğru değilse kalp atın.
Random muhabbetini bir hocama sorduğumda bilgisayarın o anki saatinin milisaniyelerindeki rakamlara göre bir değer verdiğini söylemişti. Yani eğer butona bastığımda 0-100 arasında rastgele bir sayı ver komutunu 22:11:07,01359... "anında" işleme geçirirseniz "59" sayısını verecektir. Bu da demek oluyor ki aslında gerçekten rastgele olan bir değeri değil, belli ve kesin olan bir değeri veriyor. Butona istediğiniz milisaniyede basma gibi bir yeteneğiniz varsa, istediğiniz numarayı da alabilirsiniz. Tabii kimsede böyle bir yetenek olmadığı için bize yine rastgele oluyor. Büyük ihtimalle sizler okumayacaksınız ama merak edip okuyan izleyicilere selam olsun.
Senin dediğin Sonat'in da dediği gibi eski sistemlerde olmalı. Aslında random bir sayı hatta evrende tamamen random olan hiç bir şey yok. Şu anda çok geniş bir sayı aralığından belli algoritmalarla sayı çekiliyor. Zaten C gibi programlarda, program sonsuz hane kullanmadığı için bu mümkün değil. Bitler ve sayı yuvarlama gibi faktörlerden dolayı bir limiti var. Şöyle söyleyeyim şu an sadece daha random sayı üretebilmek adına bir sektör var. Çoğu yazılımcı herhangi bir şifreyi, sistemi kırabiliyor ve büyük firmalar ise güvenlik sağlayabilmek acısından random sayı konusunda uzman olan yazılımcılar tutuyor.
Random number ların nasıl üretildiği simülasyon dersinde anlatılır. Randomness ı da konrol etmek için teknikler de anlatılır. Zar içinse herhangi bir random sayı üretip 6 ya göre modunu alıp bir ekleyebilirsiniz. Programlama dillerinde random fonksiyonunu libraryden çağılabildiği için, bu zar işlemi oldukça basittir.
Random sayı üretmek için kullanilan fonksiyonlar var. Bunlar sizin fonksiyona yazdiginiz sayilara göre farklı farklı sayılar üretiyo mesela 1 yazinca 15 2 yazınca 41 mesela. Sonra üretilen sayıların random olarak kabul edilebilmesi için 2 şartı sağlaması gerekli. Bir her sayının üretilme şansının eşit olması lazım 2. olarak bu sayıların arasında bir ilişki olmaması yani birbirlerinden bağımsız olmaları lazım. Bu şartları sağliyorsa yani tabi ki 100% değil ama %95 oraninda bu testleri gecti ise bu sayılar random kabul ediliyor. Teorik olarak olsa da aslında bu sayılar tam anlamiyla random değil çünkü aynı seedler ile (Sayı dizileri) aynı random sayılari tekrar elde edebiliyorsunuz.Seed olarak genelde bilgisayarlar o an bulunan salise değerlerini kullanıyor yani dediğiniz doğru sanırım. O sayıları üreten fonksiyonu çözerseniz de muhtemelen keygen elde edersiniz. Ayni sayilari tekrar elde edebilmek değerli bir özellik çünkü simülasyon çalışmalarınsa ayni olasiliklara bağlı sistemi test ederken aynı seedler kullanilabiliyor mesela. Falan böyle kimse okumayacak olsa da açıklamak istedim.
Sonat inanılmaz zeki bir adam. Eminim sürekli kendi kafasında, toplum tahlilleri ve sorunlarına yönelik çözümler üretmeye çalışıyordur. Öyle bir tipi var xd
Random Number Generator larin iki cesidi vardir. true random number generator (trng) ve pseudorandom number generator (prng) olarak ikiye ayrılırlar. trngler deterministik olmayan kaynakları (atmosfer kirliliği, radyoaktif bozunma,...) kullanıp rassal sayılar üretirler. ancak bu yöntem rassal olduğuna inanılan sayılar üretse de bu sayıları üretmek hem verimsizdir, hem de ürettiğiniz bir diziyi saklayıp başka bir yere göndermek pratik olmayabilir. bunun için prngler sıklıkla kullanılmaktadır. prngler rassal olduğu bilinen bir seed alırlar ve bu seed'i kullanarak periyodik bir dizi üretirler. ancak bu dizi periyodik olduğu için üretilen dizi hiç bir zaman rassal olamaz; sadece rassal görünüşlüdür. uygulamada çok büyük periyodu olan diziler yeterli güvenliği sağladığı için bilgisayarlar prng kullanırlar.
Sonat abi random'un bir komutu var ve manuel değil sen bilgisayara rastgele sayılar seçebilmesi için zaten komut veriyorsun.Yazılım dillerinde mevcut farklı random komutları var.Ben visual basic kullanıyordum , eski html kodlarında da var.Bilgisayar bunu yapmak için saat/tarih bilgilerine ihtiyaç duymuyor.Kendi işlemcisine gönderdiği bir sayma komutuyla sonucu bilinmeyen farklı yerlerde durabilme yetisine sahip cihazlar bilgisayarlar.Tamamen verdiğin komuta bağlı.Komutun içindeki rakam/sayı vb. sınırlamak istersen sınırlayabiliyosun ama sınırlamadan da bu yapılabiliyor.....
24:40 basitçe anlatıcak olursak sen 2 girdi kümesi veriyorsun pozitif sonsuz sayılar ve negatif sonsuz sayılar olarak. Bilgisayar bilinen dünya üzerindeki tüm sayıları zaten içinde barındırıyor sonuçta kendide 1-0 arasında oluşan bir makine ve sen herhangi bir komuta mesela if input: Sayı seç girdisini algıladığı zaman bilgisayara diyorsun ki sen bir yerde dur ve bu - 1 0 1 aralığında olsun o da o arada bilinen sayılardan bir tanesini sana veriyor. Random çekiliş mantığı da şöyle sen bir küme oluşturuyorsun [a, b, c, d] sonra harflere girdi sağlıyordu a= input: İsim giriniz ve girilen isim tanımlanıyor tüm isimler tüm değerlere tamamlandığında ona baştan sona kadar 4 ismi sürekli sonsuz ve hızlı bir şekilde saydırıyorsun ve sen tuşa bastığında random bir yerde durmuş oluyor.
Sonat o kadar haklısın ki... Denemek isteyenler için tarifi bi tık şöyle güzelleştireyim; ekmek arası labne, soğanlı ruffles w cola. Bunu severek yediğimi söylediğim zaman benden ayrılmayan eşime burdan selamlar.
Bilgisayarlardaki hassas saatin o anki bulunduğu sayı alınıyor ve oradan nasıl kullanılacaksa kullanılıyor. yani teorik olarak 2 eş çalışan sistemden aynı platformdan aynı anda rastgele bir sayı istersen aynı sayıyı verir çünkü birim zamanda sayaçları aynı değeri gösterir
bu ben de aşırı merak etmiştim bi dönem, rastgelelik mümkün değil aslında oluşacak şey önceden belli, aslında hayat da böyle yapacağımız hareketlere biz karar verdiğimizi sanıyoruz ama o kararı vereceğimiz kesin şartlar öyle sağlıyor, beyin içerisinde kimyasal tepkimelerden ibaretiz ve bu tepkimelerin tümünün bi sebebi var yine rastgelelik yok, o yüzden bizi biz yapan seçimlerimiz de yok biz de yok, teoride olacak tüm olaylar öngörülebilir, kendimize insanlara değer,anlam yüklüyoruz, yaşamak zorunda olduğumuz için yaşıyoruz benlik diye bir şey yok her şey bi yanılsama
Selamlar hadi bir bilgisayar muhendisi olarak kiyak yapayim ve yanitlayayim yorum da olmus olsun. Teorik olarak hicbir bilgisayar hicbir zaman gercek bir rastgele sayi uretemez. Bunun yerine sizin verdiginiz rakama karsilik bir rakam uretir. Surekli ayni rakami verirseniz ayni sonuc alirsiniz ama hicbir zaman asla ayni olmayacak tek sey saat tarihtir. Bilgisayarda bu ilk rakamsal veri olarak saat tarihi kullanip size rastgele olan ama aslinda milisaniyenin bilmem kacta birinde hep ayni sonucu verecek bir rakam uretmis olur.
Greta Thunberg'in ABD ve Çin gibi ülkeler dururken Türkiye ve Arjantin'i şikayet etmesinin sebebi bizim çocuklara bu hakkı vermiş olmamız. ABD ve Çin (ve bazı diğer ülkeler) çocuk haklarını ihlal ettikleri durumda şikayet edilmelerini sağlayan anlaşmayı imzalamamış. O yüzden çocuk haklarını ihlal ediyor diye şikayet edilemiyorlar.
Ural/Altay dil ailesi; Türkçe korece japonca, fince vs. Hint Avrupa dil ailesi;Rusça, almanca, italyanca, ingilizce,uspanyolca vs vs avrupa dilleri yani.Kökeni sanskritçeden geliyor hindistandan yani eski hinduizm kitaplarında geçen dil Sanskritçe
son 2-3 videonuzda kulaklığımda garip bas vari sanki mikrofona vurur gibi sesler duyuyorum. Kulaklığım mı bozuldu diye önceki videolarınızı açtım. Onlarda bir sorun yok olduğu gibi. Mikrofon ayarlarınızı kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Bilgisayarlar genelde random bir sayı oluşturacağı zaman başka bir girdi alır ve ona göre başka bir sayı oluşturur. Aynı girdi kullanıldığında aynı sonuca ulaşılır. Bu girdi olarak saatin kullanıldığı doğrudur. Ayrıca küçük programlanabilir kartlarda havadaki parazitleri girdi olarak kullanıldığı biliyorum. Yani sensör takılacak bir girişe hiçbir şey takmıyorsunuz ve anlamsız değerler alıyorsunuz.
Videoları reflüye çözüm önerileri için izliyorum. :) Kişisel deneyimim, su mide asidini seyrelttiği için iyi geliyor. Ancak bu, aynı sebepten hazımsızlık sorunu da yaratabilir. Ayrıca fazla su mide asidinin, mide ağzı, yemek borusu gibi normalde ulaşması zor olan yerlere daha kolay ulaşmasına neden olduğu için olumsuz etkisi de oluyor. Lansor dışında hala gerçek bir çözüm bulamadım.
Bu arada sayısalcı olarak tilt oldum videoda ; yediğimiz yemeği sindirmek için gerekli enzim asidiktir. Su nötr e yakın baziktir ve su ; asidi zayıflatır sindirimi zorlaştırır. Ama yemekten önce içerseniz su inorganik olduğu için sindirilmez ve direkt olarak mideden ayrılır. Teşekkür ederim :)
Programlama dersinde söylüyolar zaten gerçek random olmadığını, programlama diline göre yöntemler var ama genel olarak bilgisayar saatinin saliyesine göre çıktı veriyor. Bu arada 34:47 berk
5 лет назад
Random şuan işlemci saatiyle belli bir intervalde ilerliyor eğer sayı aralığı verirsen modunu alıyor matematiksel olarak, manuel hale getirilebilir. Random olayı x32 veya x64 bite göre boyutlanıyor işlemcinin gücüne göre mhz hakkında araştırabilirsiniz
Programlamada random sayilar pseudo random olarak geciyor yani tam olarak random bir sayi uretmiyor bilgisayar. Seed dedigimiz sayilar uzerine matematiksel islemler uygulayarak sayi uretiyorlar. Ayni seed uzerinden yine ayni sayiyi alabiliyorsunuz. Bu seedler de bilgisayarin o an bulungudu duruma gore uretiliyor. Bu durumu saat, yapilan girdiler, harddiskin durumu gibi faktorler etklilyor. Iyi bir random sayi elde etmek icin sayiyi olusturmadan once fareyi ekranda gezdirmek, klavyede yazi yazmak entropiyi arttiracagi icin daha random bir sayi elde edebilirsiniz. True random sayilari elde etmek biraz zor is.
bilgisayar default olarak belirlenmiş bir tarihden(bilmem kaç 1970) beri geçen salise sayısını alıp ne istiyorsanız ona göre 1000 e 100 e 10 a falan bölüp sayıyı üretiyor. Bilgisayar mühendisliğinde sadece random sayı üretme algoritmaları diye bir kısım var.çok farklı algoritmalar da var tabi.
4.51 burda sonat geç gelme ilgili belden aşağı espiri yapıyor sandım videoda devam edince gerçekten pizza ile ilgili istatistik olduğunu anladım ah sonat adın çıktı bi kere
Random sayıyı matematiksel fonksiyonlar üretiyor,zaten bilgisayara durduk yere bir komutla random bir şey ürettiremezsiniz,her şey fonksiyonlar üzerine,Sonat Abi'nin dediği gibi belirli yerlerden sayıları alıp o matematiksel fonksiyona atıyor ve sonuç olarak her seferinde farklı bir sayı geliyor elimize.
İLK YASTIK!!
Post42 ilk yanıt
Ilk yorum
ilk soru cevap
sa
bastık
Ciddi bir cevap olacak ama;
Gerçek randomluk Sonat'ın da dediği gibi deterministik çalışan bir bilgisayarla mümkün değil. Bilgisayarların ürettiği "yeterince rastgele" olan sisteme "pseudo-random"luk deniyor. Matematiği yapılmış bazı algoritmalar var, seed'i rastgele olduğu sürece "yeterince rastgele" sayı üretebilen fonksiyonlar bunlar. Bu fonksiyonlara ise seed olarak fonksiyonun çağırıldığı andaki tarihin milisaniye veya nanosaniye hali veriliyor. Bu sayede öngörülmez bi seed verilmiş olması sağlanıyor. Çünkü aynı seed bir daha hiçbir zaman verilmemiş olacak.
Bunun üstüne bir ekleme: Bu seed denilen şeyden alınan yalancı rastgele sayılardan milyonlarca alıp yapısına baksak, birbirini tekrarlayan diziler olduğunu görürüz, bir nevi periyodu var dizilerin. Bu yüzden modern pseudo-random sayı üreticilerde bu seed'den alınan değer, ek algoritmalardan geçiriliyor. Algoritma sonunda çıkan sayıları dizince çıkan periyodu o kadar büyük ki, pratik mühendislik uygulamaları için "bunlar random" diyebiliyoruz. Buna ek olarak, ilgilenen dostlar Google Scholar'a "true random number generator" yazarsa, gerçekten rastgele sayılar üretmenin (genelde analog devreler, kuantum ilkeleri vs. yardımıyla) yollarını akademisyenlerin araştırıyor olduğunu da görebilir. Ülkemizde de bunu çalışan hocalarımız var, içeriden bilgi veriyorum :P
Kriptoloji alanına girmişsin sonat naptın birader. Bu seed ler isletim sistemine gore değişiklikler gösteriyor. Dediginiz gibi tarih,saat baz alınan var. Ayni zamanda bu seed e fanın veya işlemcinin o anki ısı değerini atayan da var. Arkadaşlarında dediği gibi yalancı rastgelelik oluyor. O güzide rand() fonksiyonlarımız rastgele değiller. Quantum bilgisayarlar yaygınlaşınca zaten bu muhabbetler onemsizlesecek takmayın yani :) Velhasıl sonat mantıklı adam =) daha böyle arapça farsça kelimeler varsa bildiğiniz söyleyin yoruma ekleyeyim arkadaslar
@@seckinkukrer6920 birçok bitişik
Senin bu kanalda ne işin var
Geçen konuşuyorduk az önce ofiste.
-Sonat IŞIK
Bilgisayarda "real random number" diye bir şey yok. "Pseudo random number" diye bir şey var. Seed denen ve rastgele sayının üretilmesi için gereken değişken değer, bir çok programlama dilinde standart değer olarak 1970'den "sayının üretildiği an" a kadar geçen saniye olarak belirlenmiştir. Bundan farklı olarak seed'i override edebilirsiniz ve seed aynı olduğu sürece de aynı sayıyı verir. Bu bilgi günlük hayatımda sadece burada işime yaradı. O da yaradıysa..
yarasın
Pseudopeptidoglikanla bir alaka var mı ? Ksjsjskjsjsksns
yaradi sonat bi bonbosta soylemisti
@@kadkoyunorumcekadam3704 pseudo yalancı demek. yks çalışıyorsun galiba baya bir yerde geçer
@@apinfoa1485 eyvallah hocam bilgi için
Tuğcan, videoda olmamasına, neredeyse sesi bile çıkmamasına rağmen sadece kurguyla bile bizi güldürebildi. Değer verin bu adama.
İşte aradığım yorum.Tugcan'in bu kanalda fazla üstüne gidildiğini fikrimin hala arkasındayım seviyoruz seni Tugcan reis.
Sonat'ın muhabbetten bi ara kopup yastıkla oynuyor olması
18.40
@@feyza6900 18:40
Abi c...
Buğra: Abi onun da fazlası zarar!
Sonat: Abi c harfi çok zeki...
Boğaç: Yok yanlış biliyorsunuz.
Berk: (herhangi bir kelimeden türetilmiş şaka)
(Bölümün özeti)
bu genel olarak post42'nin de özeti olabilir
15:25 Boğaç'ın muhteşem espirisi ama kimsenin duymadığı için sadece kendinin gülmesi.
Her şeyden önce şunu bilmeliyiz. Bilgisayar çıktıları deterministiktir.
Çıktının ne olacağı, o iş için kullandığı deyimlere (onların topluluğuna algoritma diyelim) ile belirlidir. Dolayısıyla, bilgisayar rastgele sayılar üretemez.
Ancak, sayı üretimi çok karmaşık bir algoritma ile yapılabilir. Kullanılan algoritmayı bilmeyenin, bilgisayarın üreteceği sayıyı önceden bilmesi
olanaksızdır. Böylece, en azından, görünüşte rastgele sayılan ya da ne çıkacağı önceden öngörülemeyen sayılar üretebiliriz.
Tv'de RTÜK Post 42'de Tuğcan
Sabah 4 te atsanız bile videoyu yine yemek yiyo oluruz inanılmaz bir güç bu
Sabah 7 ye kadar pc oynayip tam 7 de yemek yerken izliyorum
Şu sol üst köşedeki post42 logosunun gölgesinin köşeye denk gelmemesine takılan tek ben miyim? aşırı tilt oluyorum videoya odaklanamıyorum. yetkililere duyurulur gereğinin yapılmasını arz ederim ya da talep ederim o tarz bir şey işte...
Ulan bir salgın oluşturdun bana da bulaştı. Neden gördüm ya :(
Başak burcu isyanidir bu.. nerde görsem tanırım dhdhdh
Biz de artık Sonat'ın bacağına dokunmak istiyoruz.
can kan için;
sonat :
abi bişey dicem adamların röportaji var utanırsınız, adamlar zeki yani..
buğra:
belli olm adamlar matrixten çıkabilmiş
boğaç :
:D
O birkac kapatilmasi gereken fabrika uzaya calismiyor..
Tuketim uzerine bilinc ve gerekirse boykot anlamli olabilir.
Otostopçunun galaksi rehberi "yalnızca 42" 😉
ukalalık gibi olmasın ama süt baz değil
bi de su asidi seyreltir. teşekkürler
Su asidi iyonlarına ayırır iyi günler
Suyun üstüne asit dökülmeli asidin üstüne su değik
Ortaçağda Latince tüm Avrupa için ortak dildi. Latincede bir cümle anlam olarak soruyu içeriyor ise cümlenin sonuna soru anlamında “Quaestio” yazılıyordu. Her soru cümlesinin sonuna bu kelimenin yazılması zaman aldığından bir süre sonra bu kelimenin kısaltması “Qo” kullanılmaya başlandı. Bu kısaltma da soru cümlesinin son kelimesinin bir uzantısı gibi algılanıp yanlış anlamalara yol açınca, bu sefer “Q” üstte, “o” altta olacak şekilde yazılmaya başlanıldı. Çeşitli aşamalardan sonra da günümüz soru işaretine (?) dönüştü.
Video yüklendiğini görür görmez acıktım ve yemek söyledim, teşekkürler
Süte baz diyen Berk seni de unutmayacağız
Tüm bildiklerimi sorgulattı ya
Süt asit baba sütü baz
18:14 Yeliz Yeşilmenden önceki Cilvenaz çok başarılı bir veteriner (Çağlar Kondu), biz de eskiden kedimizi ona götürürdük.
4:20 kendinden çok emin bir sekilde sute baz demesi ama sutun baz olmamasi dkdjdjdj
Nobody:
Berk: Aside su etki etmiyor biliyosunuz dimi bilimsel olarak
24:55 kod çalıştığı andaki saate göre alıyor.
normalde videoları arkaya açıyordum ama bu videoda izlemek çok keyifliydi. hareketler, yazılar daha çekici olmuş
Abi Düzgün sorularda bizi görecek mi ?
- Vizion42
Daha çok kitap okumalısın...
@@heisenberg7408 niye
@@leventgedik1264 da ayrı olmalıydı onun için demiş sanırım
@@yusuftunc4005 evet 👍🏻
Masanın yanına ve yere ayağınızla vurarak mikrofona güm güm diye ses verdiğiniz için sağ olun.
42nin anlamı otostopçunun galaksi rehberinden geliyor
abi tam yemek yiyecektim ki video atmışsınız yine gerçekten harikasınız.
Şişman insanların Nike sevmesi xd...
Ciddi bir cevap olacak;
de/-de olayı Korece ve ingilizce'de de var.
ingilizce olanı biraz farklı ama korece olanın mantığı (bağlaç olan ayrı-ek olan bitişik) aynı. ingilizce'dekinin mantığı ayrı olan de cümlenin sonuna "too" olarak bitişik olan ise "in" olarak yazılıyor
Bilgisayar teoride random donemez dogru. Ancak ayni pattern'i yakalamak icin milyarlarca(belki cok daha fazla) deneme yapman lazim. Yani pratikte random
Random olayında iki tür var, birincisi Sonat'ın dediği gibi "sahte random" sayılar. Gerçek random sayılarda ise bilgisayarlar fiziksel dünyadaki olaylardan veri alıyor, mesela radyoaktif bir atomun bozulmasını izliyor ve bu olay random olduğu için onun verilerini sana yolluyor.
sonatın fun factleri ve garip merakları var iç dünyası harika
İspanyolcada soru işareti ters değil. Mili soru cümleleri tonlamayla yapıldığı için (kürtçe ve pek çok diğer hint-avrupa dil ailesi üyelerinde olduğu gibi) başa da soru işareti konuyor. ¿eres bien? Ünlem cümeleleri de öyle ¡Bienvenido! :)
RANDOM MEVZUSU: Sonat abinin de söylediği gibi bilgisayarlar bu iş için o anki saati kullanırlar. Ama genelde bunu bizim okuduğumuz şekilde değil milisaniyeler üzerinden yaparlar. Her sistem/program bunun için kendi algoritmalarını kullanırlar. Örneğin zar attığınızda (sanal olarak yani) bilgisayar o anki saati okuyup mesela 22.22 diyelim, bu sayıları toplayıp -> 8, bunu da 6 ya bölüp kalanı yani 2 yi size sunabilir. Random sayı belirlenirken saatten alınan bilgiye "tohum" diyorlar, her random sistem bir tohuma ihtiyaç duyar.
İngilizcesi daha mantıklı geliyor “seed”
çok heyecanlıyız tuğcan seçti yine çünkü
post42'nin "42"sinin nereden geldiğini buldum! 6x7=42 eder ya da belkide hayatın amacı falandır ama sanırım onun için önce doğru soruyu sormamız lazım. Doğru değilse kalp atın.
Random muhabbetini bir hocama sorduğumda bilgisayarın o anki saatinin milisaniyelerindeki rakamlara göre bir değer verdiğini söylemişti. Yani eğer butona bastığımda 0-100 arasında rastgele bir sayı ver komutunu 22:11:07,01359... "anında" işleme geçirirseniz "59" sayısını verecektir. Bu da demek oluyor ki aslında gerçekten rastgele olan bir değeri değil, belli ve kesin olan bir değeri veriyor. Butona istediğiniz milisaniyede basma gibi bir yeteneğiniz varsa, istediğiniz numarayı da alabilirsiniz. Tabii kimsede böyle bir yetenek olmadığı için bize yine rastgele oluyor. Büyük ihtimalle sizler okumayacaksınız ama merak edip okuyan izleyicilere selam olsun.
Senin dediğin Sonat'in da dediği gibi eski sistemlerde olmalı. Aslında random bir sayı hatta evrende tamamen random olan hiç bir şey yok. Şu anda çok geniş bir sayı aralığından belli algoritmalarla sayı çekiliyor. Zaten C gibi programlarda, program sonsuz hane kullanmadığı için bu mümkün değil. Bitler ve sayı yuvarlama gibi faktörlerden dolayı bir limiti var. Şöyle söyleyeyim şu an sadece daha random sayı üretebilmek adına bir sektör var. Çoğu yazılımcı herhangi bir şifreyi, sistemi kırabiliyor ve büyük firmalar ise güvenlik sağlayabilmek acısından random sayı konusunda uzman olan yazılımcılar tutuyor.
Random number ların nasıl üretildiği simülasyon dersinde anlatılır. Randomness ı da konrol etmek için teknikler de anlatılır. Zar içinse herhangi bir random sayı üretip 6 ya göre modunu alıp bir ekleyebilirsiniz. Programlama dillerinde random fonksiyonunu libraryden çağılabildiği için, bu zar işlemi oldukça basittir.
Random sayı üretmek için kullanilan fonksiyonlar var. Bunlar sizin fonksiyona yazdiginiz sayilara göre farklı farklı sayılar üretiyo mesela 1 yazinca 15 2 yazınca 41 mesela. Sonra üretilen sayıların random olarak kabul edilebilmesi için 2 şartı sağlaması gerekli. Bir her sayının üretilme şansının eşit olması lazım 2. olarak bu sayıların arasında bir ilişki olmaması yani birbirlerinden bağımsız olmaları lazım. Bu şartları sağliyorsa yani tabi ki 100% değil ama %95 oraninda bu testleri gecti ise bu sayılar random kabul ediliyor. Teorik olarak olsa da aslında bu sayılar tam anlamiyla random değil çünkü aynı seedler ile (Sayı dizileri) aynı random sayılari tekrar elde edebiliyorsunuz.Seed olarak genelde bilgisayarlar o an bulunan salise değerlerini kullanıyor yani dediğiniz doğru sanırım. O sayıları üreten fonksiyonu çözerseniz de muhtemelen keygen elde edersiniz. Ayni sayilari tekrar elde edebilmek değerli bir özellik çünkü simülasyon çalışmalarınsa ayni olasiliklara bağlı sistemi test ederken aynı seedler kullanilabiliyor mesela. Falan böyle kimse okumayacak olsa da açıklamak istedim.
Şu yaşımda bana ilk yorum yaptırmaya çalıştırdığınız ya helal olsun Nevşehir'den selamlar
Şu Cern'de çarpıştırıldı esprisine hala gülüyorum. Çok iyi...
Aylar sonra yine izliyorum boğaç o yastığı alırken yine göz göze geldik
15:20
Kulaklıkla izliyorum masaya falan ayağınız çarpınca aşırı bas geliyor(bu videonun başı gibi
barış özcan dava açacak bu video fazla bilgi içeriyor size yakışmadı :D :D :D
Sonat inanılmaz zeki bir adam. Eminim sürekli kendi kafasında, toplum tahlilleri ve sorunlarına yönelik çözümler üretmeye çalışıyordur. Öyle bir tipi var xd
389 kişi beğenmiş twitterda aşağıdaki sorumu çıkmamış yazık olmuş be
Lore42 ile Post42 birleşse Grup84 konuk olur mu?
Random olayı bilgisayarın saatine göre bir şey çıkartması bilgisayarın. Yani aslında random değil, sadece öyle hissettiriyor
Random Number Generator larin iki cesidi vardir. true random number generator (trng) ve pseudorandom number generator (prng) olarak ikiye ayrılırlar. trngler deterministik olmayan kaynakları (atmosfer kirliliği, radyoaktif bozunma,...) kullanıp rassal sayılar üretirler. ancak bu yöntem rassal olduğuna inanılan sayılar üretse de bu sayıları üretmek hem verimsizdir, hem de ürettiğiniz bir diziyi saklayıp başka bir yere göndermek pratik olmayabilir. bunun için prngler sıklıkla kullanılmaktadır. prngler rassal olduğu bilinen bir seed alırlar ve bu seed'i kullanarak periyodik bir dizi üretirler. ancak bu dizi periyodik olduğu için üretilen dizi hiç bir zaman rassal olamaz; sadece rassal görünüşlüdür. uygulamada çok büyük periyodu olan diziler yeterli güvenliği sağladığı için bilgisayarlar prng kullanırlar.
Sonat abi random'un bir komutu var ve manuel değil sen bilgisayara rastgele sayılar seçebilmesi için zaten komut veriyorsun.Yazılım dillerinde mevcut farklı random komutları var.Ben visual basic kullanıyordum , eski html kodlarında da var.Bilgisayar bunu yapmak için saat/tarih bilgilerine ihtiyaç duymuyor.Kendi işlemcisine gönderdiği bir sayma komutuyla sonucu bilinmeyen farklı yerlerde durabilme yetisine sahip cihazlar bilgisayarlar.Tamamen verdiğin komuta bağlı.Komutun içindeki rakam/sayı vb. sınırlamak istersen sınırlayabiliyosun ama sınırlamadan da bu yapılabiliyor.....
19:02 civarı Sonat ın yastığı düzeltmesi daha eğlenceliydi
1M olmuş bir Post42👏❤
ARKADAŞLAR 42 NİN ANLAMI ŞUDUR : HAYATIN EVRENİN VE HERŞEYİN ANLAMI. DOUGLAS ADAMS IN KİTABINI OKUYANLAR BİLİR 42 DE ORADAN GELİYOR
Boğaç'ın sağ ayağını masaya vurmasından çıkan "bam bam bam" sesi, kulaklığı aldığımdan beri ilk defa 7.1 özelliğini kapatma sebebim oldu.
24:40 basitçe anlatıcak olursak sen 2 girdi kümesi veriyorsun pozitif sonsuz sayılar ve negatif sonsuz sayılar olarak. Bilgisayar bilinen dünya üzerindeki tüm sayıları zaten içinde barındırıyor sonuçta kendide 1-0 arasında oluşan bir makine ve sen herhangi bir komuta mesela if input: Sayı seç girdisini algıladığı zaman bilgisayara diyorsun ki sen bir yerde dur ve bu - 1 0 1 aralığında olsun o da o arada bilinen sayılardan bir tanesini sana veriyor. Random çekiliş mantığı da şöyle sen bir küme oluşturuyorsun [a, b, c, d] sonra harflere girdi sağlıyordu a= input: İsim giriniz ve girilen isim tanımlanıyor tüm isimler tüm değerlere tamamlandığında ona baştan sona kadar 4 ismi sürekli sonsuz ve hızlı bir şekilde saydırıyorsun ve sen tuşa bastığında random bir yerde durmuş oluyor.
2 haftaya askere gidiyom soğuk savaş yapın be erkenden
Sonat o kadar haklısın ki... Denemek isteyenler için tarifi bi tık şöyle güzelleştireyim; ekmek arası labne, soğanlı ruffles w cola. Bunu severek yediğimi söylediğim zaman benden ayrılmayan eşime burdan selamlar.
Bilgisayarlardaki hassas saatin o anki bulunduğu sayı alınıyor ve oradan nasıl kullanılacaksa kullanılıyor. yani teorik olarak 2 eş çalışan sistemden aynı platformdan aynı anda rastgele bir sayı istersen aynı sayıyı verir çünkü birim zamanda sayaçları aynı değeri gösterir
bu ben de aşırı merak etmiştim bi dönem, rastgelelik mümkün değil aslında oluşacak şey önceden belli, aslında hayat da böyle yapacağımız hareketlere biz karar verdiğimizi sanıyoruz ama o kararı vereceğimiz kesin şartlar öyle sağlıyor, beyin içerisinde kimyasal tepkimelerden ibaretiz ve bu tepkimelerin tümünün bi sebebi var yine rastgelelik yok, o yüzden bizi biz yapan seçimlerimiz de yok biz de yok, teoride olacak tüm olaylar öngörülebilir, kendimize insanlara değer,anlam yüklüyoruz, yaşamak zorunda olduğumuz için yaşıyoruz benlik diye bir şey yok her şey bi yanılsama
Selamlar hadi bir bilgisayar muhendisi olarak kiyak yapayim ve yanitlayayim yorum da olmus olsun.
Teorik olarak hicbir bilgisayar hicbir zaman gercek bir rastgele sayi uretemez. Bunun yerine sizin verdiginiz rakama karsilik bir rakam uretir.
Surekli ayni rakami verirseniz ayni sonuc alirsiniz ama hicbir zaman asla ayni olmayacak tek sey saat tarihtir. Bilgisayarda bu ilk rakamsal veri olarak saat tarihi kullanip size rastgele olan ama aslinda milisaniyenin bilmem kacta birinde hep ayni sonucu verecek bir rakam uretmis olur.
1:39 da sonat abi kendine çift tıklayıp beğeniyor
30:25 Sonat abi tavşan oluyor
Greta Thunberg'in ABD ve Çin gibi ülkeler dururken Türkiye ve Arjantin'i şikayet etmesinin sebebi bizim çocuklara bu hakkı vermiş olmamız. ABD ve Çin (ve bazı diğer ülkeler) çocuk haklarını ihlal ettikleri durumda şikayet edilmelerini sağlayan anlaşmayı imzalamamış. O yüzden çocuk haklarını ihlal ediyor diye şikayet edilemiyorlar.
Sizi izlerken yapılan cinsel şakalardan dolayı artık vpn kendi kendine açılıyor devamı malum
Yolda yürürken dinliyorum artık, yemek yerken izlemeyi geçtim...
Askerden önce son kez izliyorum 3 Hafta sonra buluşmak üzere
depresyondayım günlerdir yemek yemiyodum. midem almıyordu. annem vitamin falan verdi işe yaramadı. keşke baştan bunu açsaymışım sdflkdf üf mantı
Ural/Altay dil ailesi; Türkçe korece japonca, fince vs.
Hint Avrupa dil ailesi;Rusça, almanca, italyanca, ingilizce,uspanyolca vs vs avrupa dilleri yani.Kökeni sanskritçeden geliyor hindistandan yani eski hinduizm kitaplarında geçen dil Sanskritçe
Tam da yemek siparişi vermiştim, gelsin de öyle izleyem iaisala
Deprem olmuyor ama sonatın konuşması bitmeden ölmek yok :D
Ve yine yorumları okurken video biter. Gidip soğuk savaş yorumu okuyayım biraz da...
Partide 80-90'lar Vaporwave - Synthwave retro müzikleri çalın. Hemen atlar uçağa gelirim.
son 2-3 videonuzda kulaklığımda garip bas vari sanki mikrofona vurur gibi sesler duyuyorum. Kulaklığım mı bozuldu diye önceki videolarınızı açtım. Onlarda bir sorun yok olduğu gibi. Mikrofon ayarlarınızı kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Bilgisayarlar genelde random bir sayı oluşturacağı zaman başka bir girdi alır ve ona göre başka bir sayı oluşturur. Aynı girdi kullanıldığında aynı sonuca ulaşılır. Bu girdi olarak saatin kullanıldığı doğrudur. Ayrıca küçük programlanabilir kartlarda havadaki parazitleri girdi olarak kullanıldığı biliyorum. Yani sensör takılacak bir girişe hiçbir şey takmıyorsunuz ve anlamsız değerler alıyorsunuz.
Videoları reflüye çözüm önerileri için izliyorum. :)
Kişisel deneyimim, su mide asidini seyrelttiği için iyi geliyor. Ancak bu, aynı sebepten hazımsızlık sorunu da yaratabilir. Ayrıca fazla su mide asidinin, mide ağzı, yemek borusu gibi normalde ulaşması zor olan yerlere daha kolay ulaşmasına neden olduğu için olumsuz etkisi de oluyor.
Lansor dışında hala gerçek bir çözüm bulamadım.
42 dk yemek mi yiyecegim şimdi.😟
20:02 de espriyi önce düşünüp berkin yapmasını bekledim ve yaptı sanırım artık değişen şeyler var
keşke 16 saat olsa yalnızlıgımı daha uzun unutabilirdim..........
Bu arada sayısalcı olarak tilt oldum videoda ; yediğimiz yemeği sindirmek için gerekli enzim asidiktir. Su nötr e yakın baziktir ve su ; asidi zayıflatır sindirimi zorlaştırır. Ama yemekten önce içerseniz su inorganik olduğu için sindirilmez ve direkt olarak mideden ayrılır. Teşekkür ederim :)
ayrıca sütün içinde laktoz var yani laktik asit var süt baz değil biladerim.... ph derecesi 6.5
Programlama dersinde söylüyolar zaten gerçek random olmadığını, programlama diline göre yöntemler var ama genel olarak bilgisayar saatinin saliyesine göre çıktı veriyor. Bu arada 34:47 berk
Random şuan işlemci saatiyle belli bir intervalde ilerliyor eğer sayı aralığı verirsen modunu alıyor matematiksel olarak, manuel hale getirilebilir. Random olayı x32 veya x64 bite göre boyutlanıyor işlemcinin gücüne göre mhz hakkında araştırabilirsiniz
Programlamada random sayilar pseudo random olarak geciyor yani tam olarak random bir sayi uretmiyor bilgisayar. Seed dedigimiz sayilar uzerine matematiksel islemler uygulayarak sayi uretiyorlar. Ayni seed uzerinden yine ayni sayiyi alabiliyorsunuz. Bu seedler de bilgisayarin o an bulungudu duruma gore uretiliyor. Bu durumu saat, yapilan girdiler, harddiskin durumu gibi faktorler etklilyor. Iyi bir random sayi elde etmek icin sayiyi olusturmadan once fareyi ekranda gezdirmek, klavyede yazi yazmak entropiyi arttiracagi icin daha random bir sayi elde edebilirsiniz. True random sayilari elde etmek biraz zor is.
Duşta izleyim dedim günlük işleri düşünmekten hiç odaklanamadım siz nasıl yapıyorsunuz
Evvvet arkadaşlar. Sonunda sonatın yastık fetiş ini de öğrenmiş bulunmaktayız.
Baklava + Ayran = MutlulukSütlü Nuriye baklava olarak kabul edilmesine dair gensoru...
Tucan Bey, videoları keseceğine adam olsanız ya!!!!! sksksksk
"the" yı 13 kelimeli bir cümlede 8 kere kullanan Fransız gördüm. 33:19
louvre müzesi geçerken zafer plaza'dan bahsedildi içim rahat artık
bilgisayar default olarak belirlenmiş bir tarihden(bilmem kaç 1970) beri geçen salise sayısını alıp ne istiyorsanız ona göre 1000 e 100 e 10 a falan bölüp sayıyı üretiyor. Bilgisayar mühendisliğinde sadece random sayı üretme algoritmaları diye bir kısım var.çok farklı algoritmalar da var tabi.
Salise değil saniye
"ortası delik her sey simit midir" bu video cok dusunduruyo tesekkurler
Ulan videonun süresi yemeğe başlayıp bitirme süresiyle aynı olmaya başladı agshafagshafahsgahacs
aaa 1M tebriks ♡
27:03 berkin havaya uçan esprisi vuruyolar böyle bitler 🤣🤣
donat için türkçe isim kerhane pastası
4.51 burda sonat geç gelme ilgili belden aşağı espiri yapıyor sandım videoda devam edince gerçekten pizza ile ilgili istatistik olduğunu anladım ah sonat adın çıktı bi kere
Süt asit. Su asidin yoğunluğunu azaltır.
Diger önde olan ülkeler; bir protokol var onu imzalamadıkları için kız orada öyle suçlamalar yapamıyor.
Kaptan google'mi niye bilinmeyen birşeyde ona dönülüyo
Şu video sonundakı jenerik müziğin San Andreas Loading ekranındakı müziğe benzemesi
Random sayıyı matematiksel fonksiyonlar üretiyor,zaten bilgisayara durduk yere bir komutla random bir şey ürettiremezsiniz,her şey fonksiyonlar üzerine,Sonat Abi'nin dediği gibi belirli yerlerden sayıları alıp o matematiksel fonksiyona atıyor ve sonuç olarak her seferinde farklı bir sayı geliyor elimize.
Patso: 1990 ların sonunda Bursa' da ekmek arası patates yapan dükkanın adı.