Patlamayan Kola, Ne Kadar Sallasam Patlamıyor (Evde Deneyin)!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • ABONE OL! bit.ly/basfi
    / basfiiledeneyselbilim
    / basfiiledeneyselbilim
    / basf.basfiiledeneyselb...
    Gazlı içeceğimizin kutusunu açmadan önce sallarsak ne olur? Dur aman açma Basfi demeyin, patlatmadan açabiliriz. Gelin yeni deneyimizde birlikte açalım.
    İçeceğimizin kutusunu önce sallıyorum. Sonra da kutusuna yanlarından vuruyorum. Kutunu üstüne vurmuyoruz. Çünkü bu hiçbir işe yaramaz. Biberonu düşünün. Artık açabiliriz. İşte bu kadar, afiyet olsun.
    Kutuyu salladığımızda içeceğin içerisinde bulunan karbondioksit gazı kutunun içerisinde patlamaya hazır hale gelir. Kutunun içinde çözünmüş olan CO2 gazı pürüzlü teneke yüzeyinde toplanır. Oysa biz kutuya dışarıdan vurarak müdahale ettiğimizde karbondioksit kabarcıklarını patlatarak, içeceğin içinde çözünmesini sağlarız.
    Deneyimizde olan durum aslında bir hal değişimi arkadaşlar. Maddelerin hal değiştirmesi için sadece sıcaklık değişimi yeterli değildir. Değişimin başlaması için termodinamik sebeplerden dolayı ‘çekirdeklenme’ gereklidir. Bu sebeple hal değişimleri pürüzlü yüzeylerde veya maddenin içindeki parçacıklardan başlar. Örneğin saf suyun donma süreci pürüzsüz yüzeylerde çok gecikebilir. Diğer taraftan tencerede kaynayan suyu gözlemlediğimizde kabarcıklanmanın tencere yüzeyinden başladığını rahatlıkla fark edebiliriz.
    Pürüzlü yüzey konusunun çok güzel bir örneği de yapay yağmur yani bulut tohumlama işlemi. Pürüzlü bir yüzey bulunmadığı ortamlarda su buharı -13 ℃ seviyesinde bile saatlerce yoğuşmadan kalabilir. Kurak yıllar geçiren bölgeler için bu durum hiç de istenilecek bir durum olmadığı için bulut tohumlama işlemleri zaman zaman yapılıyor.
    Bulutların içine 0.2 mikrometrelik boyutta parçacıkların atılmasıyla bu tohumlama işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede küçük tanecikler pürüz görevi görerek hal değişiminin başlamasını kolaylaştır ve yağmurun yağmasını sağlar. Dünyanın en kurak ülkelerinden olan Dubai’de bu yöntemle yağmur yağdırılıyor. Tohumları dronlarla bulutların içine atıyorlar. Çin, dünyanın en büyük ve en yoğun bulut tohumlaması programlarından birine sahip. Özellikle kuraklıkla mücadele amacıyla ve büyük su havzalarındaki su kaynaklarını artırmak için bulut tohumlamasını kullanıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri'nde de çeşitli eyaletlerde ve bölgelerde bulut tohumlama programları uygulanıyor. Özellikle su kaynaklarını artırmak veya orman yangınlarını kontrol altına almak için.
    Türkiye’de daha çok tarım alanında bulut tohumlaması uygulanıyor. Özellikle kuraklık dönemlerinde ve tarım ürünlerinin sulanmasında su kaynaklarını artırmak için kullanılıyor.
    Ancak bu tür uygulamalar, çevresel ve düzenleyici faktörler göz önünde bulundurularak dikkatlice planlanmalı ve yönetilmeli. Çünkü avantajları olduğu gibi potansiyel zararları ve olumsuz etkileri de söz konusu. Bir kere, doğal olarak oluşan yağmur sürecini değiştirebilir, bu da ekosisteme zarar verir. Hava kalitesini etkiler, insan sağlığına zarar verir. Yapay olarak oluşturulan yağışlar veya bulutlar, uzun vadeli iklim modellerine etki edebilir ve bu nedenle istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Yanlış uygulamalar, hatalı sonuçlar doğurabilir. Ayrıca yeni bir uygulama olduğu için uzun vadede nelere yol açacağını da henüz bilmiyoruz.
    Aslında bence sürdürülebilir çözümlere yönelmek en doğrusu. Kuraklığa alternatif çözüm bulmak yerine var olan kaynaklarımızı doğru şekilde kullanırsak çözüme de ihtiyacımız kalmaz. Yani biz çevremizi, doğamızı, sularımızı kirletmezsek, israf etmezsek kuraklık diye bir sorunumuz da ortaya çıkmaz öyle değil mi? Bu konu gerçekten çok önemli arkadaşlar. İçeceğiniz, girip yüzdüğünüz, duş aldığınız, bulaşıklarınızı yıkadığınız, deniz canlılarının içinde yaşadığı, sizin yediğiniz balıklar, temizlik, sağlık, yaşam için suyun ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. İşte bu yüzden tüm kaynaklarımızı korumamız, sürdürülebilir şekilde kullanmamız çok önemli. Su yalnızca insan olarak hayatta kalmamız için hayati öneme sahip değil, aynı zamanda neredeyse tüm endüstriyel işlemlerde de kullanılıyor. Ama maalesef doğal su kaynakları sürekli tükeniyor. Nüfus artışı ve sanayileşme bu eğilimi daha da şiddetlendiriyor. Üstelik giderek azalan su kaynakları, kirlenmiş atık sular nedeniyle kirleniyor.
    Gazlı içeceklerimizi patlatmadan, çöpünü geri dönüşüme attığımız, çevremize daha duyarlı ve dikkatli olduğumuz temiz hepimiz için yaşanabilir nice yarınlarda bilimin ışığında tekrar buluşalım.
    Soru: Gazlı içecekleri salladığımızda kutunun içinde çözünmüş halde bulunan hangi gaz kutunun yüzeyinde toplanır?
    A) Karbondioksit
    B) Oksijen
    (Cevap:A)
    BASF Türk Kimya desteği ile hazırlanmıştır.

Комментарии • 30

  • @bilmediğini_bilen_biri
    @bilmediğini_bilen_biri 11 месяцев назад +11

    Bilimi sevdirerek öğretirken aynı zamanda sosyal sorumluluk mesajları verdiginiz için teşekkür ederim

    • @m_dilbiliminotlar
      @m_dilbiliminotlar 11 месяцев назад

      "Toplumsal sorumluluk" dersek daha güzel olur.

  •  10 месяцев назад +2

    Sakın video çekmeyi bırakma dostum izlenme sayısına bakmadan çekemeye devam et gençler için çocuklar için çok faydalı içerikler üretiyorsun. Teşekkürler

  • @ayhankacak2336
    @ayhankacak2336 11 месяцев назад +2

    Abicim erhan abimizin yüzünü hiç görmedik lütfen bi sonraki videoda gösterirmisin varmısın yokmusundaki hamdi beyi geçti 😂😂😂

  • @zekiyegurdalpolat248
    @zekiyegurdalpolat248 10 месяцев назад

    Ben önce kendim için sizi izlemeyi seviyorum. Daha sonra cocuklarim ve öğrencilerim için izliyorum. Bu kadar eğlenceli ve bilgilendirici bir programın daha çok izlenmesini diliyorum. Lütfen devam edin. Her alanda başarılarınız devamını dilerim. Emeğinize sağlık.

  • @pierkopollo8793
    @pierkopollo8793 11 месяцев назад

    Emeğine sağlık. Bu arada videonun sonlarında dronlarla püskürtülen toz, çoğunluğu sodyum klorürden oluşan bir tuz diye hatırlıyorum. Hangi dergide gördüm hatırlamıyorum ama bilim dergisiydi sanırım. Burada dronlardan çok uçaklardan bahsediliyordu. Tuz karışımından ve fişekten oluşan karışımı, tohumlama yapılmak istenen bölgeden geçerken patlatıyorlarmış. Sağlıcakla kal.

  • @macstorm2234
    @macstorm2234 11 месяцев назад +3

    Güzel video olmuş, ellerinize sağlık.

  • @papatya_z
    @papatya_z 11 месяцев назад +2

    Atakan Çelik mi bu?🙄

  • @ExellentDmx
    @ExellentDmx 11 месяцев назад +1

    △ Yine güzel ve bilgilendirici bir video yapmışsınız, sağolun. Ben genellikle çalkalanmış kutudaki gazlı içecekleri masanın üstüne koyup 4-5 kez bulunduğu yerde çeviririm ve açınca fışkırtmaz 😉

  • @mehmetalibozkurt8067
    @mehmetalibozkurt8067 11 месяцев назад +2

    Abimm çok güzel bilim deneyi olmuş seni çok seviyorum abimm kimyager 🎉❤

  • @atakancelikfanieylull
    @atakancelikfanieylull 11 месяцев назад +1

    Ağzına sağlık abim ❤❤❤

  • @yunusilcin378
    @yunusilcin378 11 месяцев назад +1

    Cam şişedeki gazozda işe yarar mı 😊

  • @atakancelikfanieylull
    @atakancelikfanieylull 11 месяцев назад +1

    OKULDAN GELİNCE BU BİLDİRİMİ GÖRMEK HARİKA YAAA ❤❤❤❤

  • @habilaliyev1403
    @habilaliyev1403 11 месяцев назад +1

    12:28

  • @mehmedgundogdu6880
    @mehmedgundogdu6880 11 месяцев назад +1

    Saygı Değer Administer Basfi Bey Şahsen Seyretmesi Keyifli Ve Bilgi Bakımından Çarpıcı Bir Deney Yayını Olduğunu Belirtmek İsterim ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilimle Alakalı Bilgilendirici Ve Özgün İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...

  • @mertyelek5476
    @mertyelek5476 11 месяцев назад +2

    3. Yrm
    Düzenleme :Beklersende eğer düzeliyor zaten

  • @emir149
    @emir149 11 месяцев назад

    cevap A karbondioksit CO2

  • @LixiLee_SKZ
    @LixiLee_SKZ 11 месяцев назад +1

    İlkk. Abi sıkı takipçinim🎉❤
    Düzenleme: Sorunun cevabı A)Karbondioksit

  • @ZyroxFc
    @ZyroxFc 11 месяцев назад +1

    Abi çok karizmatiksin❤

  • @yunusilcin378
    @yunusilcin378 11 месяцев назад +1

    Videolarına ingilizce altyazı koy bence.

  • @nurnur1400
    @nurnur1400 11 месяцев назад +1

    Karbondioksit 😊

  • @abdullah-mn4xn
    @abdullah-mn4xn 10 месяцев назад

    1 dakika açmayarak bekleyerek fışkırmamasını önleyebiliriz

  • @yakuejahahhsajj5464
    @yakuejahahhsajj5464 10 месяцев назад

    Better call saul izledikten sonra ben djdbdb

  • @ubeydullahbekmezci5393
    @ubeydullahbekmezci5393 11 месяцев назад +1

    Basfi abicim seni seviyorum severek takip ediyorum benim için bu yoruma ❤️ atar mısın lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen lütfen

  • @habilaliyev1403
    @habilaliyev1403 11 месяцев назад

    Herkese salam 33 yaşım var rrrr

  • @muhammedmustafa2696
    @muhammedmustafa2696 11 месяцев назад

    yao bunu cgh deki atakana benzeten tek kisi ben miyim

    • @mohamedking3556
      @mohamedking3556 11 месяцев назад +1

      Atakan zaten

    • @muhammedmustafa2696
      @muhammedmustafa2696 11 месяцев назад

      nasil ve hic kimse buna sasirmiomu peki demekki cahillik bendeymis
      @@mohamedking3556

  • @tuncertuzcu1750
    @tuncertuzcu1750 10 месяцев назад

    aşıkkı

  • @umitceylan317
    @umitceylan317 7 месяцев назад

    A