Μήπως τα δέντρα σου είναι νεκρά και δεν το ξέρεις; Ένα βίντεο που θα σε προβληματίσει...
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- Σε αυτό το βίντεο σας δίνω ένα κραυγαλέο παράδειγμα από το πώς νεκρώνονται οι βραχίονες, όταν τους κόβουμε κάθετα. Τα δέντρα σας μοιάζουν ζωντανά, αλλά αυτό είναι μία ψευδαίσθηση. Το κλάδεμα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των δέντρων και κατεπέκταση στην παραγωγή και την παραγωγική διάρκεια ζωής τους. Δίνετε την δέουσα προσοχή, διαφορετικά κληροδοτείτε στα παιδιά σας μη παραγωγικά δέντρα.
Γεια σου κύριε Μιχάλη σε παρακαλώ όσα μας δείχνεις στα βίντεο είναι υπέροχα και κατανοητά αλλά πες μας όταν έχουμε μεγάλους κορμούς πολύ υψηλούς πως τους κόβουμε για να μικραινουμε το δένδρο διότι όπως φενεται σε αυτό το βίντεο που μας δείχνεις κάποιος πήγε να το χαμηλώσει και να το αραιώσει να πάρει φως και αέρα και νεκροθηκαι ο. Κορμός τι δεν έγινε σωστά !!!!!!!!
Κυρία Μαρία η απορία σου είναι εύλογη. Η σωστή διαδικασία είναι ότι δεν αφήνουμε τα δέντρα μας ακλάδευτα, για να γίνουν ψηλά και μετά να χρειαστεί να κόψουμε κάθετα τους βραχίονες. Έστω όμως ότι έτσι τα βρήκαμε. Αναγκαστικά θα πρέπει να τα κόψουμε. Πριν τα κόψουμε πρέπει να έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετή βλάστηση για να κυκλοφορούν χυμοί. Αυτό το πετυχαίνουμε χαμηλώνοντας σταδιακά το δέντρο. Συντηρούμε αυτή τη βλάστηση, όχι τόσο για παραγωγή, αλλά για να κρατήσουμε ζωντανό το δέντρο. Ξεκινάμε αμέσως την αντικατάσταση του παλιού δέντρου με νέες ημέρες παραφυάδες που φυτρώνουν στη βάση του. Συνεχίζουμε να παίρνουμε παραγωγή από το παλιό δέντρο, όσο το νέο μεγαλώνει. Μεγαλώνοντας το νέο δέντρο, περιορίζουμε με κλάδεμα το παλιό. Κάποια στιγμή το νέο δέντρο μπαίνει στην παραγωγή και πλέον κόβουμε τελείως το παλιό. Συντηρούμε το νέο δέντρο για να μην συμβεί ξανά το ίδιο. Για το πώς γίνονται όλα αυτά, σας προτείνω να μπείτε στις εκπαιδευτικές ομάδες ελαιοκομίας που σύντομα οργανώνω.
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!!ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ!!!ΠΟΣΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ!!!ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ ΚΑΡΑΤΟΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!!ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΙ ΣΕΜΝΕ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ!!!ΔΩΡΑ-ΚΩΣΤΑΣ.
Μπράβο Μιχάλη σε ευχαριστούμε πολύ.
Καλησπέρα Μιχάλη και μπράβο που μοιράζεσαι μαζί μας τις γνώσεις σου..Όσο υπάρχουν κλαδευτες που νοιάζονται μόνο για τα ξύλα που θα παρουν(ανάλογα την συμφωνία που έχουν με τον ιδιοκτήτη) και άσχετοι που το παίζουν δήθεν κλαδευτες επειδή τους έμαθε κάποιος ή παρακολούθησαν ένα σεμινάριο πάντα αυτά θα γίνονται!Καλες γιορτές με υγεία σε ολο τον κόσμο και όσοι αγαπάτε την γη, φερθείτε της με σεβασμό και θα σας ανταμείψει..
Μιχάλη καλησπέρα ευχαριστώ για τις γνώσεις που μας δίνεις είσαι το Νο1!
Να έχεις καλές γιορτές!
@@vasilisdimopoulos2032 Καλές γιορτές!
Μπράβο Μιχάλη! Ευχαριστούμε που μας μαθαίνεις! Πολλά δέντρα είναι περίπου έτσι εδώ στα βόρεια.
Φοβερό βίντεο Μιχάλη! Εξαιρετικό και το δένδρο για τη συγκεκριμένη παρατήρηση!
Ευχαριστούμε Μιχάλη για όλα τα βίντεο που ανεβάζεις, πραγματικά μας βοηθάνε να γινόμαστε καλύτεροι. Υπάρχει κάποιο από αυτά στο οποίο να αναφέρεστε συγκεκριμένα για το πως και πού γίνονται οι τομές σε μεγάλους βραχίονες?
Ευχαριστώ, Χαιρετίσματα από Κύπρο
Την απάντηση την δίνω στα σεμινάριά μου, όπου εξηγώ πρώτα τη φυσιολογία και τη μορφολογία του δέντρου, για να κατανοήσουν μετά οι συμμετέχοντες τις διάφορες στρατηγικές αντιμετώπισης ή ακόμα καλύτερα, αποφυγής
Ευ χαρίσουμε Μιχάλη για τις πληροφορίες !!! Αν σε ένα δένδρο όπως στο βίντεο ,μας πετάξει ημέρα στους 40 η 50 η 60 πόντους από το έδαφος και όχι από εντελώς κάτω... μπορούμε να τους χρησιμοποιισο να γίνουν νέο δένδρο .και να καρατομισο σταδιακά το υπόλοιπο να πάρω δηλαδή μερικά χρόνια παραγωγή;;;
Ναι! Αλλά σταδιακά, όπως το είπες.
Να έρθεις κ Πάργα να μας κάνεις κάνα σεμιναριο
@@kos---pap όπου με καλέσετε θα έρθω!
μπορεις να μας πεις πως διορθωνουμε αυτα τα ξερα μερη του δεντρου? πως τα χειριζομαστε?
Δες στα σχόλια
Για σου Μιχάλη.
Μια ερώτηση και απο μένα
Σε μεγαλους κορμούς που κεντρωνονται περιμετρικα με 4 5 μπόλια και ύστερα απο καποιο διαστημα αφου μεγαλώσουν κόβονται οι κορμοι έχουμε το ιδιο αποτέλεσμα;
Αυτα τα δέντρα (νεα) θα γίνουν σωστα;
Όλοι έχουμε καρατομήσει κάποια ελιά αλλά δεν ξεράθηκε πέταξε από το κόψιμο.Από κάποια ασθένεια ή το πολύ νερό και το οργωμα νέκρωσαν οι ρίζες. Θέλει κάψιμο και να αφήσει τη παραφυάδα που πέταξε από χαμηλά αν είναι ήμερο διαφορετικά να το εμβολιάσει.
Εφόσον θέλεις, με τη νέα γνώση που σου δίνω, παρατήρησε τα δέντρα σου. Θα διαπιστώσεις ότι έτσι είναι. Απλά το φαινόμενο εξελίσσεται αργά. Κοίτα προσεκτικά και θα το δεις. Αν πάλι δεν θέλεις να το δεις, έχεις κάθε δικαίωμα. Αυτό θα εξελίσσεται ούτως ή άλλως. Όπως είπες κι εσύ "όλοι έχουμε καρατομήσει κάποια ελιά". Το δείγμα είναι τεράστιο και η ζημιά εμφανής παντού. Αν την αντιληφθείς μια φορά, θα την βλέπεις παντού.
Συμφωνώ μαζί σου φίλε.... Κλαδευω 20 χρόνια ελιές.. Ορεινή Κορινθία!!!
@@epimelia_fragkiadakis Φίλε έχω και γω τέτοιες παλιές ελιές με τον περισσότερο κορμό νεκρό αλλά δεν ξέρω από τι προήλθε, έχω όμως κλαδέψει και χοντρά κλαδιά αλλά δεν ξεράθηκαν. Πέταξαν στο κόψιμο. Πριν 6-7 χρόνια από βαριά χιονόπτωση έσπασαν οι περισσότερες μεγάλες ελιές. Τις κλάδεψα στα σπασίματα αλλά πέταξαν.Απόψεις εκφράζω μπορεί να έχεις και δίκιο αλλά το συγκεκριμένο δέντρο είναι νεκρό το περισσότερο.
Ο λόγος που έσπασαν οι ελιές σου είναι γιατί τα κλαδιά στηρίζονταν σε νεκρό ιστό. Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφω. Η νέα βλάστηση που βγαίνει είναι ανεξάρτητη και επιφανειακή. Δαπανάει πολλή ενέργεια και στηρίζεται "στον αέρα". Δημιουργείς υποβραχίονες και ποδιές σε σαθρά θεμέλια. Μόλις βαρύνουν, από παραγωγή, χιόνι ή δυνατό άνεμο, θα σπάσουν
@@epimelia_fragkiadakis Μιλάμε για το μεγαλο χιονια του 2017 στην Κύμη και δυστυχώς οι ελιές μου με το νεκρό ιστό δεν εσπασαν γιατί είχαν λίγα κλαδια. Εσπασαν οι γερές οι καλές που είχαν πυκνό φύλωμα και έπιασαν πάνω να μην πω τόννους εκατοντάδες κιλά χιόνι γιατί δεν φυσούσε και κόλαγε. Σιγουρα η καρατόμηση δημιουργεί προβλήματα αν γίνει λάθος εποχή δεν λαμβάνονται μέτρα πιάσει πάγος και αρχίσει σάπισμα του ξύλου. Σε αυτό έχεις δίκιο.Γιαυτό θέλει προσοχή να πότε και πως κλαδεύουμε.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ,οταν κλαδευουμε δεν πρεπει να αφινουμε τακουνια σε καμια περιπτωση
Αν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια μεγάλη τομή, πώς θα αποφύγουμε το ξέραμα απο εκεί και κάτω;
Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, μπορούμε να το καθυστερήσουμε. Όσο υπάρχει βλάστηση για να κυκλοφορούν χυμοί, ο φλοιός μένει ζωντανός. Το υπόβαθρο όμως θα είναι σαθρό.
Δυστυχώς όσο παίρνουν τα χρόνια η κατάσταση γίναται και χειρότερη, αργά και σταθερά το δέντρα μικραίνουν και ξεραίνονται, είναι εύκολο το κόψιμο τώρα
Αν κατάλαβα καλά δεν κόβουμε τον βραχίονα από την βάση αλλά το κατεβάζουμε κάθε χρόνο και από λίγο?
Συγχαρητήρια για τίς γνώσεις που μας δίνεις
Όχι ακριβώς Σάκη. Όταν κόψεις κάθετα έναν βραχίονα, εκείνο το κομμάτι αργά ή γρήγορα θα νεκρωθεί. Μπορείς να το καθυστερήσεις, όχι να το αποφύγεις. Τα αποτελέσματα πολλές φορές χρειάζονται 10-15 χρόνια για να φανούν. Αν κάνει έναν παγετό ή το χτυπάει ο ήλιος, θα φανούν πολύ πιο σύντομα.
Μεγάλη ανακάλυψη όπου υπάρχει γκαζόν η ελιά ξηραίνεται κομμένη ελιά η άκοπη .το γκαζόν ξηραίνει την ελιά .
Το δέντρο σαν να έχει καεί απο παγωνιά φαίνεται και ζει από κάτω που δεν ακουμπούσε ο πάγος, (χιόνι). Αν κλαδευτεί όπως πρέπει θα στρώσει.
Ξεραινετε απο τα νερα ? μηπως
Όχι, αλλά το νερό βοηθάει στο να φύγει ο νεκρός φλοιός και να φανεί η κατάσταση.
Εκ των υστέρων, είδα την απάντηση προς την κυρία Μαρία που με κάλυψε.
Το πρόβλημα είναι ο τρόπος κοπής - κλαδέματος ή υπάρχει κάτι άλλο από μέσα;
π.χ. ίσκα ή άλλοι ξυλοφάγοι μύκητες
100% ο τρόπος κλαδέματος
@@epimelia_fragkiadakis
Δεν καταλαβαίνω. Πως αλλιώς θα μπορούσε να κόψει τούς βραχίονες? Επίσης οπότε δηλαδή κόψουμε βραχιονα θα ξεραινεται το δέντρο?
Τους τρόπους διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων τους περιγράφω στα σεμινάριά μου. Όχι, δεν θα ξεραίνεται το δέντρο, όμως σίγουρα θα νεκρώνεται το τμήμα του βραχίονα που αντιστοιχεί στα αγγεία της τομής.
Εγκαύματα?
Ας υποθέσουμε ότι είναι εγκαύματα. Πώς κάηκε ολόκληρος βραχίονας, αλλά ένα μικρό κλαδάκι όχι;
Μας είπες τό πρόβλημα τί λύση περιμένουμε να δούμε.
,
Την έχω αναφέρει πολλές φορές στα σχόλια. Όσοι ενδιαφέρονται την έχουν βρει.
Όλα καλά , αλλά γιατί δεν μας λες πως έπρεπε να είχε κλαδευτεί .
Νομίζω ότι το βιντεακι σου φίλε μου δεν είναι ολοκληρωμένο .
Γειά σου τώρα .
Δυσκολεύομαι να απαντήσω σε αυτό το σχόλιο, όπως και στο προηγούμενο που έκανες, χωρίς τον κίνδυνο να φανώ επιθετικός. Στο προηγούμενο αντίστοιχο βίντεο, όπως και στο ακόμα πιο πριν, έχω απαντήσει στα σχόλια, σε όποιον με ρώτησε, για το τι μπορεί να κάνει. Μια απλή κίνηση, είναι να ρίξεις μια ματιά στα σχόλια. Μια άλλη απλή κίνηση, θα ήταν να με ρωτήσεις ευγενικά. Σίγουρα θα απαντούσα, όπως κάνω σε όλους. Διακρίνω όμως στα σχόλιά σου μια απαίτηση. Σαν να είμαι υποχρεωμένος να δίνω πολύτιμες γνώσεις και οδηγίες δωρεάν (όπως ήδη κάνω) και αν δεν το κάνω πρέπει να λογοδοτήσω. Μοιάζει αχαριστία και τσαμπουκάς. Εύχομαι να κάνω λάθος και να είναι απλά παρεξήγηση από τους περιορισμούς του σύντομου γραπτού λόγου.
Η ελιά δεν είναι για το σπίτι(λόγω γκαζόν) είναι για χωράφι
Γιατί όχι;
@epimelia_fragkiadakis γιατί πιστεύω Μιχάλη ότι είναι πιο εύκολο να το προσέξουμε στο χωράφι παρά στο σπίτι λόγω και άλλων δέντρων που έχουμε καθαρά και μόνο για ασθένειες και όχι για κλάδεμα όπως το συγκεκριμένο βίντεο! καλοπροαίρετα το λέω
Αυτό είναι καθαρά υποκειμενική άποψη και φυσικά απολύτως σεβαστή.