Alanya Tatil Rehberi - Alanya'da Neler Yapılır? - Alanya Gezilecek Yerler - Antalya Alanya Turkey

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 май 2024
  • Alanya ilçesinin en önemli sembollerinden biri sayılan Alanya Kalesi, içerisinde yer alan tarihi eserlerle birlikte, denizden yaklaşık 250 metre yükseklikteki 10 hektarlık yarımada üzerine kurulu bir açık hava müzesidir.
    Helenistik Dönem’de inşa edilen, günümüze kadar Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetleri’ne ev sahipliği yapan kalenin dokusu, 13. yüzyıl Selçuklu Dönemi mimarisine dayanır.
    Bizanslılar Dönemi’nde ‘Güzel Dağ’ adıyla, gemiciler için önemli bir yer belirleme noktası sayılan ve Akdeniz’in en işlek limanı olan Alanya Kalesi’nin, İçkale’deki kilise, Arap Evliyası, Cilvarda Burnu üzerindeki manastır harabeleri ve Orta Hisar’dan İçkale’ye devam eden yuvarlak kuleli sur kalıntıları, Bizans Dönemi’ne aittir. 1221 yılında kenti teslim alan ve adını Alaiye olarak değiştiren Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad, kentte büyük bir imar faaliyetine başlayarak, eski surları sağlamlaştırmış ve yenilerini yaptırmıştır. Bugünkü mevcut surlar, büyük sarnıçlar, Tersane, Kızılkule, Tophane ve İçkale’deki saray kompleksi, 1. Alaeddin Keykubad’ın yaptırdığı eserlerden bazılarıdır. Ehmedek, Akşebe Mescidi, Andızlı Camii, Selçuklu Hamamı, Aşağı Kale Hamamı da Selçuklu Dönemi’nde inşa edilmiştir.
    Alanya Kalesi’nin denizden ve karadan erişiminin zorluğu, tarih boyunca önemini korumasını sağlamıştır. Selçuklu Dönemi’nin ihtişamını gözler önüne seren kalenin, surlarının uzunluğu 6,5 km’dir. 83 kulesi ve 140 burcu vardır. Orta Çağ’da, kentin su gereksinimi karşılamak için surların içine yerleştirilen 1200’e yakın sarnıcın bir kısmı, günümüzde de kullanılmaktadır. İçkale’deki başlıca eserler, batı dışındaki diğer cephelerde, kale duvarlarının içine dayandırılarak inşa edilmiştir.
    Akdeniz kıyısında yükselen ve Anadolu’nun tarihini özetleyen emsalsiz bir simge olarak, zamana meydan okuyan Alanya Kalesi’nde, bugün de yaşam tüm canlılığıyla devam etmektedir. Geleneksel Alanya Evleri’nin yer aldığı sokaklarda, evlerin önünde kurulan tahta tezgahlarda, ipek ve pamuklu dokumalar yapılmaktadır. Atölyelerde, yöreye özgü bir el sanatı olan su kabakları yapılıp satılmaktadır. Küçük bahçelerin içindeki restoranlarda, otantik yemekler servis edilmektedir.
    Taşıt trafiğine açık olan kaleye, yürüyerek yaklaşık 1 saatte çıkılabilir. Alanya Teleferik’i kullanarak da muhteşem manzaralar eşliğinde tepeye çıkabilirsiniz. İlçeyi ziyaretinizde, ilk gidilecek mekanlardan biri olan kale, Alanya’yı tüm görkemiyle, ayaklarınızın altına sermektedir.
    Selçukluların Akdeniz’deki ilk tersanesi olan Alanya Tersanesi, Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından 1228 yılında Kızılkule’nin yakınına yaptırılmıştır. Daha önce Sinop Tersanesi’ni inşa ettiren 1. Alaeddin Keykubad, Alanya Tersanesi ile ‘İki Denizin Sultanı’ unvanını elde etmiştir.
    Kuzey- batı yönündeki eski limandan girilen tersanenin, denize bakan cephesi 56,5 metre, derinliği, 44 metredir. Yapı, her biri 7,70 metre genişliğinde, en uzunu 43 metre en kısası 32 metre uzunlukta, 5 adet tonozlu gözden ve gözleri birbirlerinden ayıran sivri kemerli duvarlardan oluşur. Duvarları kesme taştan, kemer ve tonozları tuğladan yapılan tersane, gün ışığından en fazla yararlanacak şekilde tasarlanmıştır. Giriş kapısında, Sultan Keykubad’ın arması ve rozetlerle bezeli, 5 satırlık kabartmalı bir kitabe bulunur.
    Alanya Tersanesi, gemilerin yapımı ve kışlık konaklama yeri olmasının yanı sıra, tamiratların, yelken ve gemi donanımlarının da yapılabildiği demir işlikleriyle, idari ve depo alanlarına sahiptir.
    1960’lı yıllara kadar içinde tekne yapımı ve onarımının sürdüğü yapı, günümüzde denizcilik ve gemi konusunun işlendiği bir müze olarak hizmet vermeyi sürdürmektedir.
    Antalya - Alanya Karayolu’nun 26’ıncı km’sinde, Avsallar Beldesi’nde bulunan İncekum Plajı, kendisine adını veren olağanüstü incelikteki kumlarıyla ünlü.
    Deniz ve ormanın birbirine karıştığı, palmiye, kızılçam, okaliptüs, Kıbrıs Akasyası, zakkum, meşe, defne, sandal gibi çok zengin bir bitki örtüsüne sahip, oksijen deposu İncekum Mesire Alanları, Alanya için özel bir önem taşıyor.
    Altın sarısı yumuşacık kumları, geç derinleşen sığ ve tertemiz berrak denizi ile özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği plaj, yaklaşık 1 km. uzunluğunda. Plajda, ücretsiz halk plajı ve ücretli şezlong ve şemsiye olarak ayrılan dinlenme alanları bulunuyor.
    Göz alıcı güzelliyle gerek ilçe sakinleri, gerek bölgeye gelen turistler tarafından büyük ilgi gören plajda hem denizin tadını çıkarabilir hem de yeşillikler arasında piknik yapabilirsiniz. Dileyenler, çadır veya karavan ile konaklama yaparak, dilediklerince bu eşsiz atmosferin keyfini yaşayabilirler.
    #antalya #alanya #kızılkule #alanyakalesi
    Antalya Gezilecek Yerler
    Alanya Gezilecek Yerler
    Alanya Antalya
    Alanya Turkey
    Alanya Dron Çekimi
    Alanya Kalesi Dron
    Kleopatra Plajı
    Damlataş Plajı
    İncekum Plajı
    Alanya Kaleiçi
    Ehmedek Kalesi
    Alanya Tanıtım
    Alanya Vlog
    Alanya Belgesel
    @ilyasucar06
    @turkeyfromsky

Комментарии • 22

  • @lezzetfasli
    @lezzetfasli Месяц назад +4

    Çok güzel bir çekim olmuş paylaşım için teşekkürler harika yerler😍 kolay gelsin 💯

    •  Месяц назад

      Teşekkür ederim 🙋‍♂️

  • @user-zb7uf3oo9t
    @user-zb7uf3oo9t 24 дня назад +1

    Çok güzel video olmuş. Teşekkürler.

    •  24 дня назад

      Teşekkürler 🙏🙋‍♂️

  • @Orhan_Adam
    @Orhan_Adam Месяц назад +1

    Danke ,mükemel bir cekim.

    •  Месяц назад

      Teşekkürler 🙋‍♂️

  • @FidanAliyeva-lj9rc
    @FidanAliyeva-lj9rc 7 дней назад

    Güzelim Alanyam❤

  • @aliivediklioglu8746
    @aliivediklioglu8746 Месяц назад +2

    Sizi seviyorum sayenizde görmediğim yerleri gördum

  • @emrebocut8725
    @emrebocut8725 Месяц назад +2

    Emeğinize sağlık güzel çekim olmuş Alanya kalesi manzara çok güzel

    •  Месяц назад +1

      Teşekkürler 🙋‍♂️

  • @NayabsKitchen
    @NayabsKitchen Месяц назад +1

    First 👍 very beautiful and amazing sharing

    •  Месяц назад

      Thanks dear friend 🙏🙋‍♂️

  • @aliivediklioglu8746
    @aliivediklioglu8746 Месяц назад +1

    İlyas bey sayenisde görmediğim yerleri görüyorum size teşekkür ederim

    •  Месяц назад

      Teşekkürler Ali Bey Selamlar 🙋‍♂️

  • @kaankurt391
    @kaankurt391 Месяц назад +1

    Eline sağlık drone çekimleride müthiş olmuş

    •  Месяц назад

      Teşekkür ederim 🙏🙋‍♂️

  • @eyuphanbalc
    @eyuphanbalc 17 дней назад +2

    Abi çok teşekkür ederiz çok yararlı bir video olmuş eline emeğine sağlık.
    Bu dediğin yerleri gezeceğim inşallah bayramda.
    Kaç gün sürer ve ilk defa gidiyorum Alanya ya başka verebileceğin tavsiyeler varmı?
    🙏

    •  17 дней назад

      Alanya'ya en az 4-5 gün ayırmak lazım. Benim tavsiyem Alanya'ya gitmişken Side ve Manavgat tarafına da uğramak. Hatta Gazipaşa tarafında da güzel koylar var Kral Koyu gibi oralar da görülebilir. Şimdiden iyi tatiller.

    • @eyuphanbalc
      @eyuphanbalc 17 дней назад +1

      Teşekkür ederim abi 🙏 4 gece oradayım yeterli midir Side ve Manavgat tarafına gitmek
      Not: Arabamız yoktur zor olur mu

    •  17 дней назад

      Arabasiz biraz zor olabilir ama Side tarafına giden minibüsler var sıkıntı olmaz.

    • @eyuphanbalc
      @eyuphanbalc 17 дней назад +1

      Teşekkür ederim