Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

15 Günden Uzun Süren Ses Kısıklığına Dikkat - Prof. Dr. Zeynep Alkan

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 апр 2021
  • Ses hijyeni ve ses estetiği ile ilgili bilgi veren KBB Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses sorunlarının belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı. Prof. Dr. Alkan, “Nezle, grip, reflü, alerji gibi hastalıklar, yanlış kullanım nedeniyle oluşan, ses sorunları geçicidir ve tedavi edilebilir. Esas sorun ses kısıklığını başka sebeplere bağlayıp ciddi olabilecek hastalık tanısını geciktirmektir. Bu nedenle 15 günden uzun süren ses kısıklığında mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
    Ses sağlık çalışanları tarafından kutlanan Dünya Ses Günü’nde ses sağlığının önemi ile ilgili konuşan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses sağlığı, ses hijyeni ve ses estetiğiyle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Geçici ve kalıcı ses sorunları ve bunların belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
    Sesimiz kendimizi, duygularımızı ifade etmekte karşımızdaki kişiyi ikna etmekte çok önemlidir. Sesimiz kötü olduğunda ise kendimize güvenimiz azalır, içimize kapanırız. Bununla birlikte, evde çocuklarımızla olan iletişimimizden, kariyer hayatımıza kadar sesimiz son derece önemli. Bu nedenle kişinin en önemli mücevheri sesidir.
    Kişinin, hayatı boyunca sesle ilgili bazı sorunlarla karşılaşabileceğini kaydeden Prof. Dr. Zeynep Alkan, bu duruma neden olabilecek etkenlerle ilgili şunları anlattı: “Bunların başında solunum yolu enfeksiyonları geliyor. Nezle, grip gibi rahatsızlıklarda larenjit dediğimiz ses teli iltihabı nedeniyle ses daha kalın çıkar. Üst solunum yolundaki ödem, enfeksiyon geçtiğinde ses sorunları da kendiliğinden kaybolur. Ancak bazen de tedavi edemediğimiz kalıcı ses sorunları olabiliyor. Bunların başında da sesin yanlış kullanımına bağlı olan sorunlar geliyor. Ayrıca, nodüller, halk arasında ses teli eti olarak bilinen polipler, sulkus dediğimiz doğuştan gelen ses teli üzerindeki yarıklar ya da ses teli felçleri gibi gırtlağa bağlı sorunlar da ses sorunlarına neden olabiliyor. Hatta sadece gırtlakta olan sorunlar değil, tiroit bezi ameliyatları, tiroit bezindeki kitleler, beyindeki veya boyundaki sorunlar da ses teline giden siniri etkileyerek sesin kalitesini bozabilir” ifadelerini kullandı.
    Akciğerler hastalıklarının da ses sorunlarına yol açan faktörler arasında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Zeynep Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akciğerler hastalıkları da ses sorunlarına yol açan faktörler arasında yer alabilir. Astım gibi kronik akciğer hastalığı olanların da sesi kötü çıkabilir. Çünkü ses sadece gırtlaktan çıkmıyor. Sesin esas oluşumundaki güç kaynağı akciğerlerdir. Bu yüzden de hep ‘diyaframınızı kullanarak karın nefesi alın’ diyoruz.
    Ses bozukluğu belirtileri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Alkan, “Hastalar ‘sesimde bir cızırtı, boğukluk, kısılma var’ şikayetleriyle geliyor. Bu durumu genellikle çevresindekiler fark edebiliyor. Bu durumda stroposkop dediğimiz, dalgalanmayı gösteren cihazlar ya da ses analizi dediğimiz sesin frekansını ve şiddetini ölçen ekipmanlar yardımıyla ses muayenesi yapılıyor. Böylece hastanın eski konforlu sesini, konforsuz hale getiren sorunların neler olduğu ortaya çıkıyor. Bezen de ses telleri normal olmasına karşın, kişinin sesini yanlış kullanmasına bağlı olarak sesi kötü çıkabiliyor. Bu noktada, sesin davranışını öğrenip, ona göre bir yol izliyoruz. Bazen ses terapisti de tedavi sürecine dahil olabiliyor” diye konuştu.
    Ses hijyeninin sağlanmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Alkan, “Ses hijyeni, sesi temiz kullanma, sese iyi gelen gıdalarla beslenme, sese zararlı olan kimyasal iritanlar ki bunların içerisinde en çok bilinen sigaradan uzak durma ile sağlanabilir. Aynı şekilde çevre kirliliği, uygun olmayan çalışma ortamlarında sesi kullanmaya çalışmak da olumsuz etkenler arasında yer alır. Esas önemli konu ise, doğru su kullanımı. İçerisinde su olan, çay, kahve, meyve suyu gibi sıvılar hiçbir şekilde suyun yerine geçmez. Bununla birlikte tüketilen midede sorun yaratabilecek gıdaların da ses sağlığına etki edeceği unutulmalıdır.” diye konuştu.
    “Elbisenin, kişinin vücuduna oturması gibi sesin de kişinin cinsiyetine, mesleğine, yaşına uyması gerekiyor. Bazen bu uyumsuzluk olduğunda ses estetiği dediğimiz, ses inceltme, ses kalınlaştırma gibi ameliyatlar yapılıyor” diyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses estetiği ameliyatları ile ilgili şu bilgileri verdi:
    “Ses telleri dışarıdan herhangi bir kesi olmadan, ağız içerisinden girilerek soğuk ameliyat yöntemleri ya da lazer dediğimiz çeşitli sıcak enstrümanlarla ameliyat edilir. Bir diğer yöntem, içeriden değil dışarıdan boyuna yapılan bir kesiyle ses telinin oturduğu gırtlağa ulaşmak. Burada ses telinin yapıştığı kıkırdağın serbestleştirilmesiyle, ses telinin boyunun kısaltılması ya da uzatılması işlemleri yapılır.”

Комментарии • 26

  • @ahmethalas4614
    @ahmethalas4614 Год назад

    15 yıldır ses kısıklığı yaşıyorum yutkunma zorluguda yasiyorum lütfen yardimci olur musunuz

  • @SamiAltinkayik.
    @SamiAltinkayik. 6 месяцев назад

    Bende de Sulkus Vokalis var çözüme ulaşan var mı acaba

  • @ahmethalas4614
    @ahmethalas4614 Год назад

    Hocam ses kısıklığı kaç çeşidi var dır

  • @tayfundurak9985
    @tayfundurak9985 3 года назад +2

    Benim yaşım 15 ses kısıklığım 1 yıldan beri kısık dokdora gittik ilgilenmedi nasıl sesim geçer yardım eder misiniz?

    • @alyally5798
      @alyally5798 2 года назад +2

      Ben de ara ara sesimin gitmesinden ve boğuk olmasından, boğazımı sürekli temizleme isteği duymamdan dolayı gitmiştim. İlk gittiğim doktor pek ilgilenmedi ilaç verip gönderdi, sonra başka doktora gittim film çekti ve bakıp direkt alerjiden kaynaklandığını söyledi. Ayrıca hormonlarla ilgili bir sorunum da olabileceğini kadın doğuma görünmem gerektiğini söyledi. Şimdi ilaç kullanmaya başladım bir süre sonra tekrar gideceğim, kadın doğuma da randevu aldım. Artık neyden kaynaklandığını biliyorum en azından ve ona göre bir yol izleyeceğiz. O yüzden ilgilenmediler deyip bırakma, ilgilenen doktor bulana kadar farklı doktorlara görün derim

    • @denizalpindunyas4385
      @denizalpindunyas4385 2 года назад +2

      @@alyally5798 Merhabalar sonrasında bir sonuca ulaşabildiniz mi? benimde 15gunden fazladır sesim kısık dr alerji dedi ilaç verdi ama çok endişeliyim başka sorun çıkar mı diye

    • @alyally5798
      @alyally5798 2 года назад +1

      @@denizalpindunyas4385 Kadın doğuma gitmek nasip olmadı henüz başka bir şey var mı bilemiyorum ama alerji ilaçlarını 1 ay kullanmak bile epey rahatlattı diyebilirim. Verdiği ilacı kullanın mutlaka. Eğer hala devam ederse tekrar doktora çıkarsınız.

    • @denizalpindunyas4385
      @denizalpindunyas4385 2 года назад +2

      @@alyally5798 Çok teşekkürler geri dönüşünüz için.Peki alerji ilaçları kullanımı sonrasında öksürük de azalma oldu mu en çok rahatsız eden kısmı o

    • @alyally5798
      @alyally5798 2 года назад +1

      @@denizalpindunyas4385 bende hapşırma oluyordu öksürük ise bazen sabahları tıksırma şeklindeydi ve evet işe yarıyor :)