Les colònies industrials de l'Alt Llobregat. Dilluns 10 de juny de 2024.
HTML-код
- Опубликовано: 19 янв 2025
- El riu Llobregat, entre el Prepirineu i el Pla de Bages, vertebra la seqüència de colònies tèxtils catalanes més intensa i valuosa. Setze assentaments industrials i tres nuclis urbans se succeeixen al llarg dels vint quilòmetres del curs fluvial al seu pas pel Baix Berguedà. Un ric entramat de vincles alternatius a la carretera (camins de la xarxa rural, canals i antic ferrocarril) articula un ampli ventall de recursos culturals i patrimonials.
La tesi doctoral de l'arquitecte Pere Vall de l’any 1999 va ser el detonant que va posar en valor aquest conjunt territorial i que va estimular als seus habitants a preservar, cuidar i lluitar per aquest bé històric de reconegut valor. L’any 2003 va estar inclòs en el «Plan de Patrimonio Industrial» com a bé històric de reconegut valor segons l’acord assolit per la «Dirección General de Bellas Artes del Ministerio de Educación y Cultura» i la col·laboració de la Diputació de Barcelona.
En un fòrum de l’any 2004 ja vàrem tenir l’oportunitat de presentar la iniciativa per preservar aquest patrimoni singular. Ara és el moment de fer balanç de l’estat actual i de les noves perspectives de cara al futur.
Una part important de l’interès del paisatge que es presenta radica en la seva integritat física i el seu valor emblemàtic, d’acord amb els criteris considerats pel «National Register of Historic Places» nord-americà. L’estat de conservació actual de la majoria de les colònies i el seu entorn fluvial i rural és, en termes generals, acceptable.
Els principals edificis i espais públics es mantenen, així com notables mostres de mobiliari, eines i màquines. La petjada física de les colònies en la vall compta també amb el testimoni escrit i gràfic dels seus antics habitants. Per altra banda, la singularitat del conjunt, deguda al fet de ser una de les mostres més significatives de colonització industrial sobre un curs fluvial, reforça encara més el seu valor intrínsec.
RAMON VILADOMAT BALLARÀ, nascut a Berga, va passar la seva infància i joventut a la colònia Viladomiu Nou, on hi ha estat sempre vinculat. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha exercit de periodista al diari Avui i Diari de Barcelona, així com en els departaments de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona, COOB’92 i en els darrers anys, a la Diputació de Barcelona. Ha desenvolupat i promogut diverses activitats en l’àmbit cultural a la comarca del Berguedà. L’any 2021, amb altres persones vinculades a les colònies industrials, va impulsar l’Associació d’Amics de les Colònies Industrials de l’Alt Llobregat, entitat de la que actualment n’és el president.
ÀNGEL MIRALDA FERRÉ, natural de la colònia tèxtil de l’Ametlla de Merola on passa la infància i joventut. Peritatge mecànic a Terrassa i Enginyeria Industrial a Barcelona. Vida laboral en una empresa multinacional. Des de l’any 1999, juntament amb l’arquitecte Pere Vall i durant 10 anys col·labora en el projecte de Parc Fluvial de les Colònies de l’Alt Llobregat. Durant aquesta època varem realitzar moltes activitats de divulgació, promoció i preservació de les colònies juntament amb els veïns, autoritats locals, Consell Comarcal del Berguedà i Diputació de Barcelona.