Rotterdam (NL), de klokken van de Grote of St. Laurenskerk
HTML-код
- Опубликовано: 4 фев 2025
- Ik presenteer u de klokken van de Laurenskerk te Rotterdam!
De kerk: In 1449 is begonnen met de bouw van de kerk, die als vervanging dient van de in de 14e eeuw gebouwde kerk. In 1556 kon ook de toren gereed worden gemaakt, nadat zowel het koor, het nieuwe schip en een transept gebouwd kon worden. In 1619-1621 werd naar ontwerp van Hendrick de Keyser een barokke torenbekroning gebouwd, die wegens houtrot al in 1642 werd gesloopt. Plannen voor een nieuwe stenen bekroning konden maar voor een deel uitgevoerd worden, omdat de toren scheef ging zakken.
In 1795 werden, zoals in veel grote kerken, alle rouwvaantjes en grafborden verwijderd. Tot die tijd is het interieur bijna niet gewijzigd.
In 1940 gebeurde het hevige bombardement, waarbij een groot deel van de kerk en de toren werd beschadigd. Van 1947 tot 1968 heeft men de plannen uitgevoerd, om de kerk weer in ere te herstellen. Wel een van de pronkstukken in de kerk is het in 1973 gebouwde Marcussen-orgel, wat het grootste is in heel Nederland.
Het gelui: In 1461 werd een luidklok gegoten door Johannes en Wilhelmus Hoerken, die de klok, net als de kerk Laurencius noemden. Pas in 1550 kon de klok in de toren gehangen worden. Of er klokken uitgebreid werden, is onbekend, maar in 1660 konden twee luidklokken erbij gegoten worden, die het akkoord-motief b-dis-fis vormden.
Helaas is ook dit gelui compleet verloren gegaan in 1940 - de beiaard overleefde de brand. In 1960 heeft men ervoor gekozen om een compleet nieuw gelui aan te schaffen, waarbij de grote en de kleine luidklok a en d als bes en es in het klavier functioneerden (die in de beiaard niet aanwezig waren).
Hoewel er genoeg ruimte was en er geen statische problemen waren, heeft men het gelui aan krukluidassen in aparte(!) klokkenstoelen gehangen.
Opname: Eerste Paasdag om ca. 10:15, voor de dienst van 10:30.
een korte toelichting. Mijn design wordt licht aangepast i.v.m. het gebruik van een nieuw videobewerkingsprogramma. -
Bronnen: www.laurenskerk..., Van Nieuwenhoven (1993).
Met veel dank aan Ralph voor het meekomen, aan de koster Peter Noordmans, alsmede dhr. de Jong en Richard de Waardt voor het contact leggen en het verlenen van toestemming voor de toren te beklimmen en de opname te publiceren.
Wel een erg rustige slagen en een langzame stil hengen van de klokken!
Deze klokken blijft het mooiste van Rotterdam 🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Het is een mooi, maar doods gelui. Wel een schitterende video en gefeliciteerd met je 300 abonnees!
+Niels van der Giessen De klokken klinken goed en hebben een fantastische akoestiek. Het luidritme van de grote en middelste klok zou iets versneld kunnen worden.
Ja, ze luiden erg traag.
Mooie klokken hoor van de Laurens kerk ik ga daar volgende week zaterdag heen naar Beiaardier Richard de waardt klink heel mooi
Mooi
Das klingt wirklich sehr schön. Interessant finde ich die Anordnung der Glockenstühle.
het klinkt goed,het hoeft niet te snel.dank.v.h.plaatsen.
Mooi! Is er iets bekend over de maten en gewichten van de klokken?
Zie het begin van de video, daar staat een technische beschrijving over de klokken :)
Das klingt gar nicht schlecht...die Glocken gefallen mir :)
Über die Klöppel muss ich allerdings etwas lachen^^
+Glockenfampf Diese Klöppel waren in den 60'ern in die Mode. Eijsbouts hat nämlich viel experimentiert in Sachen Klöppel und Co. Diese sind aus Manganbronze und sind extra in der Form angefertigt, da die Oberfläche größer war, als bei einem Ballen.
Mooi gelui en opname!
Hallo, kan iemand een simulatie maken van het gelui aan rechte assen ? Maar ik vind de akoestiek wel mooi.
+larsruben1 Ik kan het wel proberen, maar ik ken geen Eijsbouts-luidklokken aan rechte assen in dit formaat (waarbij een opname gemaakt is).
Persoonlijk vind ik het jammer dat er in 1960 voor gekozen is om maar drie luidklokken te hangen in deze reusachtige klokkenkamer. Anderzijds zullen de kosten voor de wederopbouw natuurlijk al aanzienlijk geweest zijn. De basklok heeft een mooi opschrift en bezit toch enig karakter. Je zal het zelf waarschijnlijk ook wel al gezien en gehoord hebben dat één van de hamers tegen de grote klok sleept. Is de toren volledig herbouwd na WO II of staat die nog altijd wat scheef?
+Stormklok Een geluk was eerder, dat de kamer van de Hemony-beiaard was uitgebrand maar 'alleen' tot aan de luidklokken. In 1960 werd ook de beiaard gerestaureerd en een vierde octaaf aan toegevoegd, dat zal vast ook de nodige kosten hebben bij gedragen (en natuurlijk van de kerk zelf).
Ja, de uurslaghamer deed het niet, schijnbaar is het touw losgeraakt. Daarom heb ik maar voor heel Rotterdam het hele uur verkondigd ;-))
De toren is niet herbouwd, maar wel gerestaureerd na WO II, hij staat niet haaks op de kerk, maar staat niet scheef.
Kosten voor de wederopbouw zijn gewoon verhaald op West Duitsland.. Herstelbetalingen. Sommige kerken konden met bijbetaling een zwaardere klok laten gieten dan ze hadden.
klinkt als de petrusbandenkerk uit venray
Es klingt sehr entspannend
Dit is nou echt Rotterdam !!
Oh, das hatte ich doch ganz übersehen! Ein klangschönes, tontiefes Te Deum mit einer guten Turmakustik. Hat etwas Meditatives. :)
Es tönt wunderbar und mächtig - man sieht hier gut: Sogar(!) Eijsbouts-Glocken klingen sehr gut wenn man die richtigen Bedingungen hab. :-)
Geil!! Geil!! Geil!!
Das kommt zu meinen Favoriten!
Zegt het volk dat mijn oud Rotterdam heeft vernietigd >:( Wildschweinhund.
Je moeder is geil
Bij het begin hoor ik het Andere klokken luiden in het centrum
Hey,
May I use some of your Videos for my Channel? I will, of course, mention and link your Channel and the Video!
Greets, Bell Compilation.
No problem. May I ask which person you are?
Thank you very much! I'm a, let's say, "bell-freak", commin' from GB. ;)
Wauuuuu das ist schön !! 5*****
Kann sein , das diese Eijsbouts-Klöppel nur an deren oberen Teil anschlagen ?
+Westphalenglocke NB Stimmt. :-)
Van Dominicus kerk
Ja, dat klopt.
gaat iets heel aparts van uit........God roept....
LAUDAMUS FEYENOORD IN AETERNUM