karşılaştırılan şey zorluk değil zaten, işlevi. Evet, yapay zeka daha zor işler yapıyor fakat bu durum, bu tarz şeyleri yapabileceği anlamına gelmiyor. Şey gibi düşün mesela bir madencinin yaptığı iş teknik olarak bir matematikçiden daha zor ancak daha zor iş yapan madenci daha basit bir matematik problemini çözemeyebilir.
Bahsi geçen örneklerin çoğunun empati ve duygular sayesinde mümkün olduğunu düşünüyorum. Evet, yapay zeka bu alanlarda gelişim gösterebilir, ancak gerçek bir canlının sahip olduğu duygulara ve empatiye tam anlamıyla ulaşabileceğini sanmıyorum. En azından, biz henüz kendi duygularımızın ve empatimizin nasıl işlediğini tam olarak çözene kadar, bunu yapay zekaya da öğretemeyeceğimizi düşünüyorum. Mesela, aralarında sorunlar olan insanların yanındayken kimse bir şey söylemese veya açıkça bir hareketle göstermese bile ortamın soğukluğunu hissedersiniz ya, işte bu durum bana en çok bunu çağrıştırıyor. Bir şekilde hissediyoruz, ama neden hissettiğimizi tam olarak bilmiyoruz
@@nomnom7697 İnsanların duygularının büyük ölçüde biyokimyasal tepkimelere, çevresel etkilere ve deneyimlerden öğrenilen davranışlara dayandığı söylenebilir. Bu açıdan bakıldığında, yapay zekanın "insana benzer" bir duygu deneyimi yaratıp yaratamayacağı açık bir tartışma konusu. Ben, yapay zekanın gelecekte insana neredeyse bire bir benzeyeceğini, hatta birçok konuda insanı geride bırakacağını düşünüyorum. Ancak bu, yalnızca iyi bir taklit, güçlü bir hafıza ve karmaşık bir algoritmanın sonucu olacaktır. Yapay zekaların insan gibi umutsuzluğa kapılıp depresyona gireceğini ya da başardıkları bir şeyden dolayı gerçek bir mutluluk hissedeceğini sanmıyorum. Bu nedenle, yapay zekanın insan duygularını tam anlamıyla kavrayıp empati yapabileceğini düşünmüyorum.
@@-nocebo bahsettiği duygular jest ve mimiklerle veya önceki deneyimlemeler sonucu oluşmuş öğrenmeler olduğundan yapay zekanın bunu da yapabileceğine inanıyorum verimliliği az olabilir ama zamanla olur
@@ahmetders-v6q olsun. bilim kanalı yalan söylüyorsa toplumun bilime bakış açısı olumsuz yönde gelişir. Bilimsel içerik ürettiğini iddia eden tüm girişimler bilimsel yöntemi uygulamak zorunda
Yapay zekayı bizim sahip olduğumuz ama onların asla sahip olamayacağı özelliklere göre değil bizi onların yapabildiklerine göre degistirecekler gelecekte. O insan olmayacak biz robot olacağız..Teşekkürler.
Ben ikna olmadım ya. Yapay zekanın gelişim hızını zaten hepimiz biliyoruz. Bundan iki yıl önce yapay zekayla sesli konuşacaksın ve bir insandan ayırt edemeyeceksin dediklerinde inanmazdık. Video boyunca insana özgü kıldığımız içgüdü, sezgi gibi kavramları yapay zekanın neden gerçekleştiremediğinin cevabını alamıyoruz. Yapay zekaya sadece veri okumaktan ziyade görme duyma hatta hissetme becerilerini kazandırdığımızda ulaşacakları gelişmişliği tahmin bile edemiyorum. Bence yapay zeka bunları yapamaz dediğimiz iddialar için henüz çok erken.
Konuşma, tonlamalar ve belirli durumlara anlamlar yüklemek gibi şeyler öğrenilen ve taklit edilen becerilerdir. Ancak durduğunuz yerde bir şeyler hissetmek, öğrenilmiş bir şey değildir. Sezgisel yetenekleri gelişmiş bir yapay zeka elbette olabilir; önceki örnekleri analiz ederek tahminlerde bulunabilir, kendince istatistikler tutabilir ve size sezgisel gibi görünen yanıtlar sunabilir. Mutlu insanların nasıl davrandığını inceleyerek, çok iyi bir taklit yapabilir ve sizi gerçekten mutlu olduğuna inandırabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu mutluluğun yalnızca bir rol olduğudur. Yapay zeka, şu anda bahsettiğimiz konularda taklit ederek yanıtlar sunuyor. Evet, biz de çoğu alanda bizden önceki insanlardan kalan bilgileri veya bize aktarılan deneyimleri üzerine ekleyerek varlığımızı sürdürüyoruz. Hatta yapay zekanın bu alanlarda en iyimizi bile geride bırakacağından eminim. Ancak empati ve duygular söz konusu olduğunda, yapay zekanın taklitten öteye geçemeyeceğini düşünüyorum.
Yorumlar güzel bir bakış açısı kattı bu konuya. Teşekkürler öncelikle. Bazı konular için "şimdilik" şerhi düşülmesi gerekliliğine katılıyorum. Buradan da tartışmayı şuraya genişletmek gerekiyor belki: Videoda söylediklerimizi "pattern" olarak çözümleyebilir ve en nihayetinde daha önce bazı videolarda da söylediğim gibi insan denen varlığın duygular da dahil olmak üzere tamamen "patternlerden" oluştuğunu çözümlersek şu kapı açılacaktır. Gelecekte bir gün, karşımızda duran bir robotun gözlerinin içine baktığımızda, en derinine baktığımızda "robot" olduğunu anlayamadığımız an tüm bu söylediklerim boşa çıkacaktır diye düşünüyorum. O gün gelene kadar da bu video (YT kepenk kapatmazsa tabi) burada dursun. Tekrar konuşuruz :)
Hocam gözünün derinlikleri tabiri ne kadar bilimsel sizce, tamamen metafiziğe indirgenmiş bir mesele gibi geliyor kulağa. Niyetler ve hislerin formülü üretilemez mi, milyonlarca yıllık evrimin getirileri örüntüler sayesinde yapay zekaya öğretilemez mi gerçekten?
@ öğretilebilir. Tam da onu ifade ediyor zaten ‘gözünün içine bakmak’ tabir burada. Merafiziksel değil asla. Tamamen ikna edici bir model geliştirilmiş demek olur bu. Ki bu da zaten ‘geçmiş olsun ‘ seviyesi:)
Hocam henüz agı'ya ulaşmamışken, yada duygusal modeller tam olarak hayatımıza girmemişken, bu çıkarım iddalı değil mi? Bizim milyonlarca yılllık bir birikimle ve kollektif olarak ürettiğimiz bütün veriyi işleyen ve çıkarım yapan / kendi çıkarımlarını sınayan, akıl yürütebilen bir makine var karşımızda. Duyguları hormonal yansımalar ve iç güdüleri de genetikle açıkladığımız zaman aı'nın öğrenemeyeceği bir şey olduğunu söyleyebilir miyiz? Ayrıca bahsettiğiniz terapistlik yada öğretmenlik örneklerindeki insan faktörü, bana kalırsa hislerle değil beş duyu organından edinilen algının doğru şekilde anlamlandırılmasıyla oluşturuluyor, ki henüz aı'ya anlık görmeyi bile tam olarak veremedik.
Bu Videoodaki ifadeler zekanın konusu dışında. Makine yetenekleri anlamında konuya bakarsak makinanın yapamayacağı bir şey yoktur. Çünkü evrende bir şey varsa her durumda vardır. Ama robot ve insan hiçbir zaman birbirine karışmaz ve karışmamalıdır. Çünkü ben robot sanılmayı istemiyorsam robot da insan sanıllmayı istemez. Kuantum bilgisayarlar hayatımıza girdiğinde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Bizim en büyük yanılgımız kendimizi ruhani bir varlık olarak görmemiz. Biz bir makineyiz, ilk önce bunun farkına varmalıyız. Her hareketimiz, her kararımızın arkasında vücudumuzdaki hormonların etkisi var. Hormonların artıp azalması bizim gündelik kararlarımız dahi etkiliyor. Çocukluğumuzda yaşadığımız travma nöronlarımızdan birinde kayıtlı. Sizi bir simülasyona bağlayıp, o hissi yaşadığınız anı deneyimlemenizi ve o nöronun tespit edilerek devre dışı bırakılması ütopik ama imkansız değil.
Makinenin istisnaları olmaz. Çalıştığı prensip bellidir ve bozulmuşsa ya da çalışmıyorsa bunu tespit edebilmek pek de zor olmayabilir ancak özellikle psikoloji alanında görülen vakalarla birlikte bizim makineler gibi işleyen bir duygu durumumuz ya da direkt tespit edilebilir hatalarımız yok. Psikoloji bilimi gelişiyor ancak çözülemeyen vakaların da varlığı stabil kalıyor. Evet, dedikleriniz kısmen doğru, bir nevi makineyiz. Ama anlaşılması gereken taraf biz makineye benziyoruz, hala öyle olmadığımız anlaşılıyor. Teknoloji de gelişse psikoloji de gelişse insan bolca istisnası olan bir canlı bu yüzden de makine olmaktan bir hayli uzağız.
Biz ruhani bir varlığız dostum. Ben de senin gibi insanı materyalist yorumluyordum. Cinleri ve ruh kavramını araştırdıktan sonra materyalist felsefeden kurtuldum.
Kesinlikle söylediklerinizi mantıklı buluyorum, ancak bu konunun biraz daha karmaşık olduğunu düşünüyorum. Evet, hormonlarımız neredeyse her şeyimizi ve duygularımızı yönetiyor, ancak burada önemli bir fark var: Duygularımız taklit değil. Bu durumu bir ruh ya da benzeri bir kavrama bağlamıyorum; inancım o yönde değil. Yapay zekaya, hangi durumlarda hangi hormonun hangi duyguyu hissettirdiği konusunda bir işlev yüklenmiş olsa bile, bu yalnızca bir taklitten ibaret olacaktır. Örneğin, bir şeye üzüldüğümde, başka birinin üzüntüsüne bakarak ya da üzüntüyü birinden öğrenerek hareket etmiyorum; bu tamamen içgüdüsel bir durum. Hayatımızdaki birçok şeyin aksine, duygular başka birinden öğrenilen bir şey değil ve belirli kuralları ya da bir kullanım kılavuzu yok. Yapay zeka bizi çok başarılı bir şekilde manipüle edip, onun da duyguları olduğuna inanmamızı sağlayabilir, ancak hiçbir zaman gerçekten bir duyguya sahip olacağını sanmıyorum.
En son 20-30 yorumu ilgiyle, zevkle okudum. Yorumların neredeyse tamamı çok düzeyli İzleyicilerinizin olduğunun göstergesi. Böyle bir konuyu işleyen ve böyle bir izleyici kitleye erişebilen sizi candan kutlarım.
Yapay zeka, gelecekte bu yetenekleri insandan daha iyi şekilde gerçekleştirebilir hale gelecektir. Ancak burada önemli bir nokta var: Bu yeteneklerin ortak noktası, tamamen insanla ve insan deneyimiyle alakalı olmalarıdır. Aslında bu yetenekler, düşünüldüğü kadar müthiş derecede önemli şeyler değiller. Yapay zeka bu alanlarda başarılı olmasa bile, genel olarak bunun çok büyük bir önemi yok denecek kadar azdır.
@@Püren123adanalı Ses tonuna, konuşmanın geçmişine, senin o zamana kadar söylediklerinden konuya olan yaklaşımına bağlı olarak anlatmaya çalışmaktan vaz mı geçiyorsun yoksa soylenileni kabul mü ediyorsun anlar. Tıpkı sen nasıl anlıyorsan onun gibi. Erkekler hala kadınları anlamıyor çünkü tüm işaretleri algılayacak ya da işleyecek kapasitede değil ama yeterince büyük veri ile eğitilmiş bir yapay zeka bu işaretleri algılama ve anlamlandırmada daha başarılı olacaktır.
@@denizkuscu1163 ses tonundan ve bağlamdan çıkarabilir. Tom Cruise Oblivion filminin son sahnesinde yapay zeka Tom’ı uzaydaki üsse çağırırken orada Tom’ın konuşmasından hareketlerinden nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu söylüyordu.
@HikayedünyamLV Filmi izlemediğim için o sahneye yorum yapmam doğru olmaz.Fakat dna (kan) kayıtlarımızdaki deneyimler, duyguları yansıtırken ters köşede yapabiliyoruz.Yapılan şeylerin adı makine,robot yada yapay.Bir insan,insan yapamaz, doğurur diyorum(doğum ölüm)! O bu video konusu değil zaten. "O" noktaya ulaşılırsa oyun biter.Fikir alış verişimiz bu mecrada sınırlı maalesef.🤗Filmi izleyeceğim.🙏
Asla yapamaz! Demek anlamsız, insanlar da karmaşık duygusal yapıları geliştirmek için milyonlarca yıl harcadılar. Duygu taklit edilebilir ve öğrenilebilir.. çocuk sosyal çevreden öğrenir ve taklit eder. Belki sevgi bile öğrenilebilir bir duygudur sadece
Bence sizin anlattıginiz ileri uzmanlık gerektiren durumlarda geçerli. Bu tip insanlar yüzde 1 oranindadir. Yani yapay zeka insanlarin yerine sağlam geçecek
Yanlış. Yapay zeka insan beynini insanın kendisinden, hatta insanın derin bilincinden bile daha iyi analiz edebilir. Yapay zeka, dahi ressamların çizdiği tabloların insanların zihninde oluşturduklarını ressamdan çok daha iyi bilecektir, yapay zeka her bir tekil insana göre bile onun en çok hoşuna gidecek kusursuzlaştırılmış eserler üretebilir.
@@huseyinokandemir6457 Ben oraya hiç anlamı olmayan kelimeleri bile sıralasam bi çıktı veriyor. ayrıca chatGPT'den prompt al sora'ya yapıştır. işlem tamam
“Nereden geldim ben buraya, kimim ben, bunlar da kim? ” Filmlerde görürüz ya hani, hafıza kaybına uğrayan insanlar gözlerini açtıklarında peşpeşe sorular sormaya başlarlar. Peki aynı şekilde bomboş bir hafızayla bu dünyaya geliriz de neden bu soruları sormayız? Bazı insanları gerçekten hiç anlayamıyorum... Aslında bazı insanları değil de çoğu insanı desem daha doğru olacak belki de... Nasıl olur da insan, nasıl var olduğunu; neden var olduğunu düşünmeden yaşayabilir? İnsanın cevap bulması gereken ya da merak etmesi gereken bundan daha önemli hangi soru olabilir? Az biraz düşünüp de kafasını çok yormak istemeyenleri hadi yine bir kenara bırakalım. Bunun dışında bu konuyu hiç umursamayıp hayatına devam eden o kadar çok insan var ki... “Yaşıyorum ya işte, neden nasıl farketmez” dercesine… Bu hayatın sonunda ölüm olmasa, sürekli etrafında bu dünyadan göçenleri görmüyor olsalar, keyiflerine baksınlar diyeceğim ama bu hayatın bir sonu olduğu da apaçık ortada ve yine de umurlarında bile değil. Herhangi bir yerde çalışan bir görevliyi düşünelim. Şirketten bir eleman gelip de “Al bunlar biletlerin, yarın Patagonya’ya gitmen gerekiyormuş” dese, adam Patagonya’ya sorgusuz sualsiz gidip de orada kafasına göre takılıp gelir mi? “Kim beni oraya gönderdi, neden gönderdi, orada ne yapmam gerekiyor, görevlerim neler, ne kadar kalacağım?” diye sormaz mı azıcık kafası çalışan bir insan? Ama insanlar kendilerine verilen hayata dair soru sorma gereği duymadan, sürekli bir gaflet halinde yaşayabiliyorlar. Küçük işleri kendilerine hedef edinip hayatlarını o küçük hedefler peşinde koşarak harcıyorlar. Hayvandan farksız bir şekilde yiyip, içip kendilerine verilen süreyi dolduruyorlar. Bu gaflet aynı zamanda çok büyük bir nankörlüğü de barındırıyor ama yazıyı çok da uzatmak istemiyorum. İnşallah bu yazımı okuyup da bu sorulara cevap aramaya başlayanlar olursa kendilerine kaynakların en güzeli Kuran-ı Kerim’i öneriyorum. Kerem Aydınlar
Duyguları biyolojik ve psikolojik olarak açıklayabildiğimiz için mantığa ters düşmez, aksine mantık ile açıklanır. Yapay zeka bunları gayet öğrenebilir. Zaten temel noktaları öğrendi de.
ögrenmek nedirki bunu tanımla bi beyin sadace ögrenmiyor aynı zamanda anlam yükleyip ona göre hareket ediyor fakat yapay zeka sadace bir olay üzerinde çalişiyor eğer senin dedğin gibi olursa o zaman yapay zeka değil bu meslekleri tüm meslekleri elimzden alır yapsa bile bunu emin ol çıkarmazlar ekonomik olarak bir çökuş olur işsizlik tavan yapar %80 cıvarına çıkar yani boyle bir şey olmıcak olsa bile görmicez bide son olarak git en iyi yapay zekaya güzel bir kodlama yazdır eğerki bir uygulamayı 0 dan hatasız yapabiliyorlarsa evet dediğin dogru fakat yapamıyorsa o zaman dedin şey hayalden ibaret
Interstellar filminde Cooper'ın Docking sahnesi yapay zeka ve insan arasındaki en büyük farkı gösteriyor bence. Yapay zekanın "bu imkansız" insanın ise "hayır bu zorunluluk." demesi, insanın verdiği kararları duygusal verdiğini gösterir ama duygusal karar demek matematiksel olmayan bir karar demek değildir tam tersine ortaya çıkan matematiksel sonucu yorumlamaktır. İnsanı insan yapan şeyde ortaya koyduğu yorumdur. Herkes yer çekimini hissetti ama bunu fizik ile yorumlayan Newton oldu, daha basit örnek bazısının pizzayı ketçaplı sevmesi ile diğerinin sevmemesi yorumdur yada bir insanın 1 rakamını diğer rakamlara göre büyük görmesi ile başka bir insanın 1 rakamını diğer rakamlardan küçük görmesi de yorumdur. Bundan dolayı asla yapay zeka bir insan olamaz ancak bizim endüstriyel eğitim sisteminden çıkıp insan olmanın ne demek olduğunu anlamamız gerekir.
Merhaba, Öncelikle özenle hazırlanmış ve gerçekten kaliteli videolarınız için teşekkür ederim. Videonun 2:20. dakikasında duraklayıp bu yorumu yazıyorum; kalan kısmı yorumu bitirdikten sonra izlemeye devam edeceğim. Şu ana kadar izlediğim bölümde, bazı doktorların veya psikologların tecrübe ve sezgilerinden bahsetmişsiniz. Bu noktada bir şey paylaşmak istedim: Bahsettiğiniz doktorlar gerçekten çok iyi olabilir, ancak sıradan insanların gittiği büyük şehir hastanelerindeki durum oldukça farklı. Çoğu doktor hastalara yüzlerini bile doğru düzgün dönmüyor, sadece 10 saniye ayırıyor ve ardından bir sürü tetkik istiyor. Tetkik sonuçlarıyla tekrar gittiğinizde ise başka bir doktor, 2 dakika bile ayırmadan sadece reçete yazıyor. Bu yüzden bence yapay zeka; hastanelerde, okullarda, mahkemelerde ve diğer birçok alanda mutlaka olmalı. Çünkü pek çok meslekte insanların sunduğu hizmetler ya çok sınırlı, ya çok pahalı, ya da çok ulaşılmaz.
Burada sanki bir noktayı atlamışsınız, günümüz koşulları açısından konuşuyorum. Şu anda yapay zeka, insanların verdiği promptlarla şekilleniyor. Buna resim, müzik yapmak, hikaye, makale yazmak veya video hazırlamak gibi işler dahil. Yani şu an için yapay zeka, bir insan için sadece bir enstrüman gibi. Ancak gelecekte, şu anda bizim promptlarımızla eğitilen yapay zekanın, bu tür yönlendirmelere ihtiyacı kalmayabilir. Kendi kendine düşünüp inisiyatif kullanmaya başladığında, işte o zaman bu videonun haklılık payı ortaya çıkacaktır.
Bizim ülkemiz de ki 112 operatörlerine normal derdimizi ihbar ederek bile anlatamıyoruz kaldı ki intaharın eşiğine gelmiş birinin sesinden anlasınlar 😂
-yavaslamaliyiz -bu hatayi bir kez yaptigim tek hata makine yanlis zamanda yavaslamaya calisiyordu -biraz tedbirli olmak bizi -oldurebilir, tipki hizli gitmek gibi - 1 ile 3. kanadı susturayimmi ? - hayir havayi hissetmem gerekiyor - iniyoruz. bu sahneyi hayirlayanlar butonu
Bir ek yapmak istiyorum. “Hata yapma payı” insanın doğasına özgüdür ve bu hatalar, yeni ve farklı algoritmaların ortaya çıkmasını sağlar. Tanımladığımız her şeyin algoritmasını yapay zeka ile mükemmelleştirmek mümkün olabilir, ancak insanlık olarak, varoluşumuzu bu hataları düzenleme ve öğrenme fonksiyonlarıyla sürdürüyoruz. Aslında, bizi biz yapan şey bu hata düzenleme mekanizmasıdır; varoluşun kendisi bu süreçle şekillenmiştir.”
Yapay zekayı bizim sahip olduğumuz ama onların asla sahip olamayacağı özelliklere göre değil bizi onların yapabildiklerine göre degistirecekler gelecekte. O insan olmayacak biz robot olacağız..
emeginiz icin teşekkürler. Yapay zeka tüm bu saydıklarınızı insanda daha iyi yapacak seviyeye kesinlikle gelecektir. Çünkü bunlarda sonuçta öğrenilen davranışlar. Görsel yapay zeka gelisimi başladı zaten.
Daha dün bu konuyla ilgili tartısiyordum. Yapay zeka müthiş bir şey, her gün de kullanıyorum ama insanların yapay zekaya ilahmış gibi muamele etmesini komik ve biraz da acınası buluyorum. Aynen mesihi ya da mehdiyi bekler gibi bir kurtarıcı bekleniyor
algroritma bence sınıfladırma konusunda iyi eğitilirse.Ses tonu, yüz mimiği, vücut harektleri ve sosyal etkileşim bilgilerinin toplamına bir insana göre daha iyi ulaşabilir.Bu bilgileri analiz ederek daha iyi sınıflandırabilir.Şuan sadece veriye ulaşma ve işleme konusunda biraz zayıf.Bu konu iyileşince burada geçen birçok sektörü yapabilecektir.hatta insandan daha iyi yapacaktır.
Saydığın tüm özellikler birleşince avukatlık geldi aklıma. Eğitim online verilir, ameliyat robotla yapılır, şu anki teknolojik gelişimi esas alıp şunu yapamaz bunu yapamaz demek saçma işi en uç noktaya götürmek lazım dolayısıyla psikologluk bile yapabilir ancak avukatlık özellikle ceza avukatlığı çok ayrı bir yerde kalıyor çünkü olayı eldeki kanıtlara göre yeniden tasarlamak, sanığın sosyo-kültürel psikolojik fiziksel... bir çok durumuna göre değerlendirip hakimi ve karşı tarafın algısını yeniden yaratmak, insanların adalet duygularına ve vicdanlarına oynamak, olay yerinde incelemelerde bulunmak tüm detayları görmek ve dokunmak vsvs. Bence en son buraya varacak yapay zeka. Tüm bunları gerçekleştirecek bir yapay zeka demek sen ben gibi bir insan demek teknolojikin oraya varması da daha çok sürer
Bu kanal genellikle yapay zeka tehlikeli olmadigi görüsünde oldugu icin "en azindan ben öyle bi fikre kapildim " yapay zekayi ASLA bi tehdit görmüyolar
videonuzu izledim sanat kısmında katılılyorum yaratıcılık ve daha once sorulmamış sorular kısmında katılıyorum bu yalan mevzusundaki oranlar gibi gibi şeyler internet ilk ortaya çıktığında 19 70 ocak ayı o zamanki internet ile şimdikini kıyaslayın yapay zekada aynıı şekilde daha yolun çok başında ama sonlara doğru söylediğiniz şeyler çok doğru insan gücüyle yapay zekayı yarıştırmak intihardır onemli olan ikisini birlikte kullanmak ha o zamanda bizi kontrol etme fırsatları cok artıcak ama baska çare yok
Gelecek 10 yıl içinde bu videoda değinilenlerin yüzde 80 ini rahatlıkla yapabildiğine şahit olacağız. O zaman da yeni bir video yüklersiniz ama şunu yapamaz diye
amatör bir dilbilimci olarak . dil konusuna gercekten katiliyorum . bir dil veya kelimebaska bir dile asla tercume edilemez diye tezimsi bir görüşüm de var ki hocalaeim da katiliyor . sevmek kelimesi ingilizcede kaba taslak love dur ama işin pratik boyutunda her kelimenin taşıdığı bir anlam yükü vardır bu yüzden hiç bir zaman love ≠ sevgi
Sadece birkaç yüzyıl öncesindeki dünyanın en iyi bilim insanlarına yapay zekanın şu an yaptıklarını anlatsak böyle bir şey imkansız derlerdi. Yani bilemiyorum ben bu konuda hiçbir şey için asla demezdim. Ayrıca şu an ki yapay zeka gelişimi henüz emekleme aşamasının bile başında. Gelecekte neler yapabileceğini kimse öngöremez diye düşünüyorum. Yani demek istediğim yapay zeka gelecekte insanların içgüdüsel zekasını taklit edebilir de edemeyebilir de. Bir bilim kurgu yazarı olarak bunun kesinliğinin şuan ki bakış açısıyla kesinlik kazanamayacağını söyleyebilirim. :):) Güzel video olmuş teşekkürler.
Hocam, misal sizin viceolarınızda son 30sn ye falan girdiğimizde sesinizde ufak bir değişiklik oluyor videonun sonuna geldiğimi anlıyorum. Yapay zeka bunu anlayamaz
yapay zeka aramizda yasamiyor ki. yapay zeka aramizda yasaydi gozlem yapsaydi bir insan ömrü kadar, o da dunyayi tanir kendi gozunden dunyayi yorumlar ve kendi yorumunu sunardi. aramizda olmayan birine aramizda yasananlari nasil sorarsiniz? bu adil degil.
Tekil bir insanı kestirmek durumunda yapay zeka hatrı sayılır analiz yapabilirse veya bilgi öncesinde hazır verilirse (ki bu hatrı sayılır, totalin yanında çok zayıf bir ölçek) söz konusu tek insanı başka bir insanın hatta kendisinin yapabileceğinden çok daha iyi simüle eder, ayrıyeten işlem gücünün de insan bilincinden saha yüksek olacağından yapay zeka ve tek bir insanın bir odada kapalı kalması durumunda tam olarak ne olacağını hayal edip tamı tamına gerçekleştiğini görebilir, insanın tam olarak neye tam olarak nasıl tepki vereceğini anlayabilir. Bunlar artık basit sayılabilecek şeyler, makineler 1 ve 0 ile yetinmemeye başlıyorlar, belki yakın belki de biraz uzun zaman sonra çok daha ilginç sorunlar ile karşılaşacağız, yapay zekalar daha komplike hale geldikçe şu an en dahi psikoloji uzmanlarının hayal dahi edemeyeceği kompleksleri barındırabilirler. Yapay zeka üzerine bir psikoloji - yazılım karması bilim dalı oluşacağına inanıyorum.
Valla ben geçen gün ciddi ciddi bu konu üzerinden Chatgpt ile sohbet ettim. İlk etapta beni ikna etmek yada ürkütmemek adına mı artık bilmiyorum :)) bazı iş kollarından bahsetti,bi süre sonra çürüttüm söylediklerini imkanı olabileceğini anlattım. Biraz ısrar etti ama sonrasında cevapları dönmeye başladı ve nasıl yapacağını detaylı bir şekilde anlattı.Sanat dedi,danışmanlık dedi,aile terapisi vb iş kollarından bahsetti ama hepsini yapabileceğini kabul etti.İlk başta mümkün değil dediği bir çok işi yapabileceğini anlattı.Bayaa uzun ve detaylı konuşma oldu hepsini yazamam buraya ama günün sonunda Asla diye bişey yok usta . Herşeyi yapabilecekler ! Yapacaklarda .Bu saatten sonra fişi çekemeyiz :)
İnsanlarla iletişim kurma konusunda yapay zekaya göre şu an çok daha iyiyiz. Ama Will Smith'in spagetti videosunun üzerinden 1 sene geçtiğini unutmayalım. Sektör içinden biri olarak iyimser bir şekilde 30 sene sonra beklediğim (arkadaşlarımın tahminleri daha fazlaydı) gerçekçi video üretme yeteneğine 1 senede ulaşan bir teknolojiden bahsediyoruz. Bence bu teknoloji karşısında tahmin yürütürken çok dikkatli olmak lazım. Ben videodaki yeteneklerin neredeyse hepsine yüz yıldan kısa sürede erişeceğini düşünüyorum.
İnsanlar arasındaki rekabet teknolojinin kontrolsüz şekilde gelişmesine sebep oluyor. Bunu engellemek mümkün değil. Birisi "bu etik değil yapmayalım" dese bile başka birisi bunu kesinlikle yapacak.
Aslında söylediklerinizin bir kısmı doğru.Ben de materyalist yaklaşmaktan yanayım bir çok konuya ama insanın sıradışı iç dünyasını da çok hafife almayalım derim.19 cı yüz yılda da böyle bir akım vardı ve her bir canlının evrimsel olarak sadece kendine ve türüne fayda sağlayacak seçimler yaptığını ve insanın da burda istisna teşkil etmediği öne sürülüp eylemlerimizi ve verdiğimiz kararları formüllere dökmeye çalışıyorlardı.Dostoyevsknin meşhur “Yer altından notlar” eseri de tam olarak bu fikrin eleştirisi için yazılmışdı.İnsanın iç dünyasını formüllere dökemezsiniz.İnsan bazen eyleminin sonucunun kendisine zarar vereceğini bilerek yine de yapar.Neden mi? Canı öyle istediği için.🙂
Peki ben şunu merak ediyorum. Yapay zekanın temeli makine öğrenmesine dayanıyor. Bizlerde sonuçta yüzyıllarca yaşanmış deneyimler sayesinde bu sergilere ve bahsettiğiniz yeteneklere sahip olduk. Yapay zeka da belli bir öğrenme sürecinden sonra benzer sezgisel yeteneklere sahip olamaz mı ? Neden sonuç ve olasılıklar arasından kazandığı deneyimlerden bir anlam çıkaramaz mı ?
Öğretmenlik, pandemide ve ne kadar degerli olduğunu gösterdi. Maalesef bazılarının moreli bozulabilir ama yapay zekanın bitirebileceği mesleklerde sonda yer alır.
Mesela yapay zeka tümörü daha hızlı daha kesin belirler belki ama yarattığı psikolojik etkiyi anlaması imkansız böyle bir ayrım yapmak daha etkili olabilir
Bence makineler için veri ne ise insanlar içinde tecrübede ayni şeydir; Dolayısı ile yeterli veri , tecrübe olmadan ne insan nede makine aynı şeyi yapamaz. AI ın yapamayacağı tekşey bence bir insan beyni kadar verimli çalişamamasi ki o bile şu an için geçerli, ileride teknoloji gelişir ise belki bu bile mümkün ola bilir...
Videoda bahsi geçen konulardan yapay zekanın yapamayacağı bir şey yok insandan daha iyisini de yapar. Ruh his vs insanın yetersizliğini kapatmak için kendini avutması.
insan olmak kusurlu olmaktır, yapay zekâ ise kusursuzdur yani teorik olarak. yeterince gelişmiş bir yapay zekâ, tanrı bile olabilir çünkü zaten bütün tanrıları biz yarattık, ve artık tanrıyı somutaştırmaya da çok yaklaştık.
Sonunda katilmadigim bir tane Bebar Bilim videosu oldu :) Yapay zeka bunlarin hepsini bir kac yil icinde yapabilecek diye dusunuyorum. Bazilarini da su anda zaten yapabiliyor.
bu söylenenler sadece multimodal eğitilmemiş yapayzeka modelleri için geçerli. Beynimiz ise multimodal gerçek zamanlı eğitime maruz kalır, ses,görüntü, sıcaklık, dokunma vs hangi kanaldan gelirse hepsinden aynı anda örnekleme alındığı için daha derin öğrenme gerçekleşiyor. günümüzdeki modelleri de aynı tarzda eğitirsen ki bu bilgisayar halinde zor ama fiziksel robotlarda yaparsak mümkün o zaman insanı da geçecek yetenekleri göreceğiz mesela insan termal değişimleri sadece dokunarak algılarken robot termal kamera IR kamera vs ile fazladan bilgiyle eğittiği için insanın farkedemeyeceği anomalileri farkedebilecekler. context tabanlı eğitime daha yeni yeni geçiliyor, bunlar aşırı yüksek işlem gücü ve dataya ihtiyaç duyan şeyler olduğundan biraz zaman alacak ama er veya geç bu yetenekleri elde edecek .
Yapay zekaya, bir insana ait olan tum duyulari insan gibi hissedecegi sekilde verirsen, yani 5 duyu organi ve kirilgan bir vucut verirsen, o da insan gibi davranir ama bu vucut icinde ona birde quantum pc kafasi vermen lazim, quantum pc kafasi ona karar verebilme yetenegi kazandirabilir diye dusunuyorum
Mantıksız bir video olmuş malesef,yapay zekanın şu anki seviyesiyle, insanlığı kıyaslayıp sanki yapay zeka hep bu seviyede kalacakmış gibi video çekmişsin.dediklerinin hepsinde yapay zeka insanlığın çok çok ötesine geçecek.Sadece o seviyede teknolojiye yapay zeka alanında henüz ulaşamadık.Hepsi bu.
yapay zeka şimdilik dil modeli ve ya görüntü işleme modeli olarak bulunuyor. bugun yazdıklarımız ve görüntüsünü verdiğimiz şeylerle egitiliyor. yarın bir gün kameralarla çevrili ders ortamında, iş görüşmesi ortamında, hastane, doktor, terapist ortamında tüm her yerde insan davranışlarını hem görüntü hem ses hem dil olarak bütünüyle eğitildiginde tüm bu verileride çaprazlama ilişkilendirdiğinde o zaman çok iyi bir yapay zeka olacak.. ama neyi yapamayacak biliyor musunuz? gerçekten acı cekmeyecek, mutlu olamayacak, öfke stres nedir bilmeyecek, bunlara bağlı olarak istekte bulunamayacak. ya da zorlayarak birşey yaptıramayacagız.. ve bence o filmlerdeki insanlığın sonunu getirme istegi olmayacak. insanlığın sonunu insanlar getirecek. çünkü şimdiden yapay zeka eğitimleri için milyar dolarlardan bahsediyorlar. şimdiden karbon salınımı arttı yapay zeka yüzünden.
Söylediklerinize katılmıyorum. Neden? 03:40 - Ses tonundaki değişimlerden duygusal durumu şuanda çözebilen yapay zekalar var. 04:15 - Deneyim pek ala sayısal veriye dönüştürülebilir. 05:31 - Eğer yeterli data havuzu verirsen yapay zekaya, tüm ailelerin geçmiş bağlamlarını çok da güzel anlamlandırır ve yeni bağlamlar kurar. 07:10 - Yapay zeka orkestra şefi olduğu gibi çok da güzel doğaçlama caz da yapar. Günümüzde var artık. Eskiden yoktu, o sözler eskiye ait zaten kim söylediyse. 09:30 - Stanford fei fei li o sözü 2 yıl önce söylemiş. Şimdi sorsak eminim fikri değişmiştir. 2 yılda yapay zeka nereden nereye geldi. Şahsi fikrim: Gelecek AI+HUman sistemlerde kurulu. Yapay zeka tek başına bişi ifade etmez, insan gücü de tek başına işe yaramaz. Cyborglar geleceğimizdir. 2040 ve sonrası için bekliyorum.
Aslında dediğin çoğu şey yapay zeka için çok zor, doğru. Ama söylediğin bütün bu özellikleri bir insan zaten yapamaz, imkansız. Belirli insanlar ve belirli deneyimler sonucu bu yetenekleri elde edebiliyor insan. Bence yapay zeka için bu (gelecek zamanlarda) hiç de zor olmayacak..
1. yapayzeka sadece bir hesap makinesi. yani en basit işi yaparken de en karmaşık işi yaparken de, ne yaptığını bilmiyor, ihtimalleri hesaplayıp sonuç üretiyor. 2. yapay zeka herhangi bişey yapmıyor. "mış gibi" yapıyor. yani "bak şunu hesapladım" dediğin de bu hesapladığından değil. o çıktıyı vermesi gerektiği için. bu da sadece rol yaptığı anlamına geliyor. daha doğrusu "öyleymiş gibi görün" işini iyi yapıyor. 3. yapay zeka "yapamaz" dediğin tüm hareketleri insandan da yüksek bir doğruluk ile yapabilir. ilerde görebiliriz. Allah izin verirse
Bu konuya bir sonraki kelimeyi tahmin etmek şeklinde bakılamayacak kadar karmaşık karmaşık olduğu kadar da açık bir konu. Bu sadece salt mühendislik ve bilimsel değil kişisel fikrim ciddi felsefi bjr fenomen açıkçası.
Yapay zeka çok hızlı gelişiyor ve yüz ifadesinden ne düşündüğünü bile anlayacak seviyeye gelmiş ve daha da gelişecektir. 10 yıl sonra yapay zekada bu özelliklerin çoğunu daha hızlı şekilde analiz edeceğine şüphem yok
Bebar Bilim'in beğenmediğim videosu şuana kadar var mıydı bilmiyorum ama bu video onlardan birisi. Saydığı bütün şeylerin yapılması için sadece iki alanda gelişmemiz gerekiyor 1-İnsan Beyni 2-Kuantum Bilgisayarları İnsan beynindeki fonksiyonları kuantum bilgisayarlara aktardıktan sonra hiçbir engel kalmaz.
Yapay zekanın videoda bahsi geçen bir çok işi yapabileceğini düşünüyorum. Sadece sanat, yaratıcılık ve insan duygusal iletişimleri konusunda geri kalabilir bence. Gelişmiş bir yapay zeka yeterince veri ile en yüksek olasılığı dikkate alarak bir çocuğun yüz ifadesinden ve gözlerinden konuyu anlayıp anlamadığını öğretmenden de daha iyi anlar. Sonuçta ikisi de yanlış anlayabiliyor, öğretmenler de her zaman anlayıp anlamadığını fark etmiyor. Ama duygusal bir insan iletişiminde insan karşısındakinin robot olduğunu bilerek robotla dertleşmek istemez diye düşünüyorum. Bu gibi konularda her zaman insan tercih edilir. Mecbur kalınmadığı sürece...
belki de yaşamasına gerek yoktur, yani böyle bir kıyas yanlıştır, yapay zeka ve insanı neden yarıştırıyoruz ki? fil mi daha güçlü insan mı? demek gibi, ,belirli görevleri yerine getiren büyük bir data seti var işte, eskiden kod yazarak yapırabileceğim çoğu şeyi direkt olarak cevabını veren bir tamamlama algoritması
Bir problemin nasıl çözülebileceğini sorsam, o problem daha önce internete yazılmadıysa, çözümü bulamıyor. Matematik problemlerinden bahsetmiyorum bu arada.
Burada bence düşünmemiz gereken en kritik nokta, yapay zekayı sadece bir beyin olarak düşünmekte yatıyor. Oysa ki insan bedeninde, merkezi sinir sistemine hizmet eden gelişmiş fizyolojik yapılar var ve biz bunlarla doğayı deneyimleyebiliyoruz tam anlamıyla. O yüzden yapay zekaya eşlik eden bir biomekanik bedenle, yapay zekanın biligisinin niteliğinin de değişeceğine ve belki de o zaman sezgileri olabileceğini düşünüyorum 😅😅
8 дней назад
"Yapamayacağı" ifadesinde eksik olan şey süre. Mesela 5 yıl içinde yapamayacağı diyebiliriz. Bundan 50 yıl sonra yapay zekanın yapamayacağı bir şeyin olacağına inanmak saflık olur. Yeterli sürede yapay zeka insandan daha üstün diyemeyiz belki ama insanla aynı seviyede olacaktır. Bir çok şeyde zaten insanlardan binlerce kat iyi olacaktır ama "insan" olmak dediğimiz temada insan mı yapay zeka mı olduğunu asla anlayamayacağımız seviyeye gelecektir. O seviyeye geldiğinde zaten felsefe... Şahsen "insan ile yapay zeka aradaki farkı anlamıyorsak fark yoktur" derim. Şuan yapay zeka çıkalı kaç yıl oldu? (En azından herkesin kullanabileceği halde) Çoktan dünyadaki tüm verileri özümsedi bu yapay zekalar. O kadar ki artık yapay zekaları eğitecek veri kalmadı diyebiliriz. AI insandan öğrendikleri ile bir şeyler verdi. Bizde hoşumuza gidenleri tekrar yayınladık, kullandık. AI bunlardan da öğreniyor. Kendi ürettiği veriler arasından, insanların seçtikleri ile tekrar eğitiliyor. Yeni verileri anında özümsüyor. Şöyle baktığımızda hiç bir şey anlamayacağımız metaverileri (Örneğin bir resimleri, konum, çekildiği zaman, çekildiği cihaz, çekim ayarları vs resmin içine gömülü olan veriler) alıyor evirip çevirip anlamlı hale getirip onlardan tekrar öğreniyor. Mesela Google kendi yapay zekasını neyle eğitiyor? Google ürünlerini kullanan milyarca insanın verileri ile... Arama geçmişlerimiz, ziyaret ettiğimiz siteler, hangi sitede ne kadar vakit geçirdiğimiz, neyde like bastığımızı neyde dislike bastığımızı, hangi instagram profilinde daha çok vakit geçirdiğimize kadar her şey bir yerlere yazılıyor. Tek başına anlamsız ama toplumsal çapta büyük bir kültür metadatası oluşuyor. Ve bütün bunlarda yapay zeka'nın öğrendiği veri setlerini içinde bir yerlerde duruyor. O yüzden yapay zeka, bırakın meslekleri bir gün insanın bile yerini alabilir. Ha birde birileri bir şeylere DUR dese bile sadece deadline'ı uzatır. Yani 50 yıl sonra değil de 60 yıl sonra, 70 yıl sonra olur. O da o zaman insanlarının problemi olur. :D
Şu an yapamıyor olabilirler ama 30 yıla kalmaz onlara ihtiyacımız olan tüm alanlarda bizden daha iyi iş çıkaracakları kesin. Yani bir yapay zekanın hepsini bir anda yapmasına gerek yok zaten. İnsan davranışlarındaki farklı bir yapay zeka bir olayı yorumlarken, başka bir alanda uzman farklı bir yapay zeka da kendince aynı olayı yorumlayabilir. ve bunun gibi onlarca yapay zekada aynı olayı yorumlasın. Ardından ana yapay zeka ise tüm bu yorumlara göre risk analizi, etik, kanunlar ve fiyat/performans gözeterek son kararı verirse bizim pek itirazımız olacak yerin kalmayacağını garanti ederim.
Videonun daha başındaki örnekler (öğretmenin zorbalığı önlemesi gibi) hepsi insan zihninin geliştirdiği algoritmaların sonucu. İşin içinde algoritma varsa asla “asla” dememek lazım. Videonun kalanını izleyeceğim ancak başlangıçtan videoyu popülist buldum.
YZ'nın yapamayacağı sıralanan konuların büyük bir kısmını yapabileceğini düşünüyorum. Tereddütte kaldığım tek nokta YZ'nın gerçek ilhamı taklit edip edemeyeceği... Kaldı ki gerçek ilham kavramının da tam olarak ne olduğunu biliyor muyuz! Belki ilham dediğimiz şey de karmaşık ve taklit edilebilir bir algoritmaya sahip zihinsel süreçten ibaret. Bugün bildiklerimizle YZ'nın neyi yapıp neyi yapamayacağını konuşmak çok da mantıklı görünmüyor. Bugün bilmediklerimizi çözme ve öğrenme yolunda YZ'nın bize çok katkısı olacağı ise aşikar.
ilk kez sardırarak izlediğim bir çalışmanız oldu. elbette duygusal zeka halen insanlara ait bir değer ama insanların çoğunluğu halen normal zekalarını bile kullanmıyor duygusal zekasını kullanan oranı en düşük seviyelerde... yani sıkıcı bir sunumdu :)
Yapılamaz denen birçok şeyi yaptığını zamanla gördüğümüzde sadece bunun sonunun nereye varacağı konusunda endişe edeceğiz .Sadece bir gen haritasinin bile ortaya çıkarılması ve bununla oynanabilecegini bilmek bile Ai ile ilgili tekrar tekrar düşünmeyi gerektirecek bir durum..Ama insan denen varlığın bunu dinlemeyip sınırları aşacagini zaten biliyoruz..Varlık alemi metafizik aleminin sinirina varana kadar mudahele gelmeyecektir....
Yapay zeka bunlardan daha zor ve fonksiyonel görevler yapıyor bu noktada gerekli çalışma yapılırsa bunlar da yapılır
karşılaştırılan şey zorluk değil zaten, işlevi. Evet, yapay zeka daha zor işler yapıyor fakat bu durum, bu tarz şeyleri yapabileceği anlamına gelmiyor. Şey gibi düşün mesela bir madencinin yaptığı iş teknik olarak bir matematikçiden daha zor ancak daha zor iş yapan madenci daha basit bir matematik problemini çözemeyebilir.
Bahsi geçen örneklerin çoğunun empati ve duygular sayesinde mümkün olduğunu düşünüyorum. Evet, yapay zeka bu alanlarda gelişim gösterebilir, ancak gerçek bir canlının sahip olduğu duygulara ve empatiye tam anlamıyla ulaşabileceğini sanmıyorum. En azından, biz henüz kendi duygularımızın ve empatimizin nasıl işlediğini tam olarak çözene kadar, bunu yapay zekaya da öğretemeyeceğimizi düşünüyorum. Mesela, aralarında sorunlar olan insanların yanındayken kimse bir şey söylemese veya açıkça bir hareketle göstermese bile ortamın soğukluğunu hissedersiniz ya, işte bu durum bana en çok bunu çağrıştırıyor. Bir şekilde hissediyoruz, ama neden hissettiğimizi tam olarak bilmiyoruz
@@-nocebobunun için yapay zekanın da sapient olması yani bilinçli, insan düzeyinde bilinç sahibi olması gerekiyor. Bu da bana pek imkansız gelmiyor.
@@nomnom7697 İnsanların duygularının büyük ölçüde biyokimyasal tepkimelere, çevresel etkilere ve deneyimlerden öğrenilen davranışlara dayandığı söylenebilir. Bu açıdan bakıldığında, yapay zekanın "insana benzer" bir duygu deneyimi yaratıp yaratamayacağı açık bir tartışma konusu.
Ben, yapay zekanın gelecekte insana neredeyse bire bir benzeyeceğini, hatta birçok konuda insanı geride bırakacağını düşünüyorum. Ancak bu, yalnızca iyi bir taklit, güçlü bir hafıza ve karmaşık bir algoritmanın sonucu olacaktır. Yapay zekaların insan gibi umutsuzluğa kapılıp depresyona gireceğini ya da başardıkları bir şeyden dolayı gerçek bir mutluluk hissedeceğini sanmıyorum. Bu nedenle, yapay zekanın insan duygularını tam anlamıyla kavrayıp empati yapabileceğini düşünmüyorum.
@@-nocebo bahsettiği duygular jest ve mimiklerle veya önceki deneyimlemeler sonucu oluşmuş öğrenmeler olduğundan yapay zekanın bunu da yapabileceğine inanıyorum verimliliği az olabilir ama zamanla olur
Bir bilim kanalı için "asla" kelimesi pek abes olmuş
Öyle demezse izlenmez (!)
@@ahmetders-v6q olsun. bilim kanalı yalan söylüyorsa toplumun bilime bakış açısı olumsuz yönde gelişir. Bilimsel içerik ürettiğini iddia eden tüm girişimler bilimsel yöntemi uygulamak zorunda
Kesinlikle
"şimdilik, şu şartlar altında" tabirleri eklenmeli "asla" dendiğinde, haklısınız. sizin vesileniz ile bu düzeltmeyi yapalım :)
Yanlış!
Yapay zekayı bizim sahip olduğumuz ama onların asla sahip olamayacağı özelliklere göre değil bizi onların yapabildiklerine göre degistirecekler gelecekte. O insan olmayacak biz robot olacağız..Teşekkürler.
Ben ikna olmadım ya. Yapay zekanın gelişim hızını zaten hepimiz biliyoruz. Bundan iki yıl önce yapay zekayla sesli konuşacaksın ve bir insandan ayırt edemeyeceksin dediklerinde inanmazdık. Video boyunca insana özgü kıldığımız içgüdü, sezgi gibi kavramları yapay zekanın neden gerçekleştiremediğinin cevabını alamıyoruz. Yapay zekaya sadece veri okumaktan ziyade görme duyma hatta hissetme becerilerini kazandırdığımızda ulaşacakları gelişmişliği tahmin bile edemiyorum. Bence yapay zeka bunları yapamaz dediğimiz iddialar için henüz çok erken.
Konuşma, tonlamalar ve belirli durumlara anlamlar yüklemek gibi şeyler öğrenilen ve taklit edilen becerilerdir. Ancak durduğunuz yerde bir şeyler hissetmek, öğrenilmiş bir şey değildir. Sezgisel yetenekleri gelişmiş bir yapay zeka elbette olabilir; önceki örnekleri analiz ederek tahminlerde bulunabilir, kendince istatistikler tutabilir ve size sezgisel gibi görünen yanıtlar sunabilir. Mutlu insanların nasıl davrandığını inceleyerek, çok iyi bir taklit yapabilir ve sizi gerçekten mutlu olduğuna inandırabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu mutluluğun yalnızca bir rol olduğudur.
Yapay zeka, şu anda bahsettiğimiz konularda taklit ederek yanıtlar sunuyor. Evet, biz de çoğu alanda bizden önceki insanlardan kalan bilgileri veya bize aktarılan deneyimleri üzerine ekleyerek varlığımızı sürdürüyoruz. Hatta yapay zekanın bu alanlarda en iyimizi bile geride bırakacağından eminim. Ancak empati ve duygular söz konusu olduğunda, yapay zekanın taklitten öteye geçemeyeceğini düşünüyorum.
Yorumlar güzel bir bakış açısı kattı bu konuya. Teşekkürler öncelikle. Bazı konular için "şimdilik" şerhi düşülmesi gerekliliğine katılıyorum. Buradan da tartışmayı şuraya genişletmek gerekiyor belki: Videoda söylediklerimizi "pattern" olarak çözümleyebilir ve en nihayetinde daha önce bazı videolarda da söylediğim gibi insan denen varlığın duygular da dahil olmak üzere tamamen "patternlerden" oluştuğunu çözümlersek şu kapı açılacaktır. Gelecekte bir gün, karşımızda duran bir robotun gözlerinin içine baktığımızda, en derinine baktığımızda "robot" olduğunu anlayamadığımız an tüm bu söylediklerim boşa çıkacaktır diye düşünüyorum. O gün gelene kadar da bu video (YT kepenk kapatmazsa tabi) burada dursun. Tekrar konuşuruz :)
Hocam gözünün derinlikleri tabiri ne kadar bilimsel sizce, tamamen metafiziğe indirgenmiş bir mesele gibi geliyor kulağa.
Niyetler ve hislerin formülü üretilemez mi, milyonlarca yıllık evrimin getirileri örüntüler sayesinde yapay zekaya öğretilemez mi gerçekten?
@ öğretilebilir. Tam da onu ifade ediyor zaten ‘gözünün içine bakmak’ tabir burada. Merafiziksel değil asla. Tamamen ikna edici bir model geliştirilmiş demek olur bu. Ki bu da zaten ‘geçmiş olsun ‘ seviyesi:)
Hocam henüz agı'ya ulaşmamışken, yada duygusal modeller tam olarak hayatımıza girmemişken, bu çıkarım iddalı değil mi? Bizim milyonlarca yılllık bir birikimle ve kollektif olarak ürettiğimiz bütün veriyi işleyen ve çıkarım yapan / kendi çıkarımlarını sınayan, akıl yürütebilen bir makine var karşımızda. Duyguları hormonal yansımalar ve iç güdüleri de genetikle açıkladığımız zaman aı'nın öğrenemeyeceği bir şey olduğunu söyleyebilir miyiz? Ayrıca bahsettiğiniz terapistlik yada öğretmenlik örneklerindeki insan faktörü, bana kalırsa hislerle değil beş duyu organından edinilen algının doğru şekilde anlamlandırılmasıyla oluşturuluyor, ki henüz aı'ya anlık görmeyi bile tam olarak veremedik.
Herhangi bir yapay zeka eğer ki Turing Testi'ni geçerse kanımca insanlığın sonunun başlangıcına tanık oluruz.
Bu Videoodaki ifadeler zekanın konusu dışında. Makine yetenekleri anlamında konuya bakarsak makinanın yapamayacağı bir şey yoktur. Çünkü evrende bir şey varsa her durumda vardır. Ama robot ve insan hiçbir zaman birbirine karışmaz ve karışmamalıdır. Çünkü ben robot sanılmayı istemiyorsam robot da insan sanıllmayı istemez. Kuantum bilgisayarlar hayatımıza girdiğinde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Yapay zeka bunları insandan hızlı tespit eder maalesef
hocam 2dk'da ne izledin de yazıyon
@@metehansipahi adam izlemeden yorum yapıp ustune 10 like almıs apokıdmjqoıdjmqoıd
@@metehansipahi aynen 😀
Öğretmen misiniz?
İnsan fıtratı diye bir şey var. O robotda olamaz
pattern içeren her şeyi AI insandan her zaman iyi yapacak ve evrende çok fazla hem de çok fazla pattern var :)
Pattern ne
@Humanname24örüntü
Bizim en büyük yanılgımız kendimizi ruhani bir varlık olarak görmemiz. Biz bir makineyiz, ilk önce bunun farkına varmalıyız. Her hareketimiz, her kararımızın arkasında vücudumuzdaki hormonların etkisi var. Hormonların artıp azalması bizim gündelik kararlarımız dahi etkiliyor. Çocukluğumuzda yaşadığımız travma nöronlarımızdan birinde kayıtlı. Sizi bir simülasyona bağlayıp, o hissi yaşadığınız anı deneyimlemenizi ve o nöronun tespit edilerek devre dışı bırakılması ütopik ama imkansız değil.
Makinenin istisnaları olmaz. Çalıştığı prensip bellidir ve bozulmuşsa ya da çalışmıyorsa bunu tespit edebilmek pek de zor olmayabilir ancak özellikle psikoloji alanında görülen vakalarla birlikte bizim makineler gibi işleyen bir duygu durumumuz ya da direkt tespit edilebilir hatalarımız yok. Psikoloji bilimi gelişiyor ancak çözülemeyen vakaların da varlığı stabil kalıyor. Evet, dedikleriniz kısmen doğru, bir nevi makineyiz. Ama anlaşılması gereken taraf biz makineye benziyoruz, hala öyle olmadığımız anlaşılıyor. Teknoloji de gelişse psikoloji de gelişse insan bolca istisnası olan bir canlı bu yüzden de makine olmaktan bir hayli uzağız.
Biz ruhani bir varlığız dostum. Ben de senin gibi insanı materyalist yorumluyordum. Cinleri ve ruh kavramını araştırdıktan sonra materyalist felsefeden kurtuldum.
Kesinlikle katılmıyorum
la mettrie
Kesinlikle söylediklerinizi mantıklı buluyorum, ancak bu konunun biraz daha karmaşık olduğunu düşünüyorum. Evet, hormonlarımız neredeyse her şeyimizi ve duygularımızı yönetiyor, ancak burada önemli bir fark var: Duygularımız taklit değil. Bu durumu bir ruh ya da benzeri bir kavrama bağlamıyorum; inancım o yönde değil. Yapay zekaya, hangi durumlarda hangi hormonun hangi duyguyu hissettirdiği konusunda bir işlev yüklenmiş olsa bile, bu yalnızca bir taklitten ibaret olacaktır.
Örneğin, bir şeye üzüldüğümde, başka birinin üzüntüsüne bakarak ya da üzüntüyü birinden öğrenerek hareket etmiyorum; bu tamamen içgüdüsel bir durum. Hayatımızdaki birçok şeyin aksine, duygular başka birinden öğrenilen bir şey değil ve belirli kuralları ya da bir kullanım kılavuzu yok. Yapay zeka bizi çok başarılı bir şekilde manipüle edip, onun da duyguları olduğuna inanmamızı sağlayabilir, ancak hiçbir zaman gerçekten bir duyguya sahip olacağını sanmıyorum.
En son 20-30 yorumu ilgiyle, zevkle okudum. Yorumların neredeyse tamamı çok düzeyli İzleyicilerinizin olduğunun göstergesi.
Böyle bir konuyu işleyen ve böyle bir izleyici kitleye erişebilen sizi candan kutlarım.
Yapay zeka, gelecekte bu yetenekleri insandan daha iyi şekilde gerçekleştirebilir hale gelecektir. Ancak burada önemli bir nokta var: Bu yeteneklerin ortak noktası, tamamen insanla ve insan deneyimiyle alakalı olmalarıdır. Aslında bu yetenekler, düşünüldüğü kadar müthiş derecede önemli şeyler değiller. Yapay zeka bu alanlarda başarılı olmasa bile, genel olarak bunun çok büyük bir önemi yok denecek kadar azdır.
Yapay zeka daha o konuda eğitilmemiştir eğitilsin bi de o zaman gör 😂
Onu bilmem ama çok güzel şarkılar yapabiliyor bakmak isteyenler gözatabilir.
Mesela, peki kelimesi. Peki kelimesini trip olarak mı, onay olarak mı algılayacak
👍
@@Püren123adanalı Ses tonuna, konuşmanın geçmişine, senin o zamana kadar söylediklerinden konuya olan yaklaşımına bağlı olarak anlatmaya çalışmaktan vaz mı geçiyorsun yoksa soylenileni kabul mü ediyorsun anlar. Tıpkı sen nasıl anlıyorsan onun gibi. Erkekler hala kadınları anlamıyor çünkü tüm işaretleri algılayacak ya da işleyecek kapasitede değil ama yeterince büyük veri ile eğitilmiş bir yapay zeka bu işaretleri algılama ve anlamlandırmada daha başarılı olacaktır.
@@denizkuscu1163 ses tonundan ve bağlamdan çıkarabilir. Tom Cruise Oblivion filminin son sahnesinde yapay zeka Tom’ı uzaydaki üsse çağırırken orada Tom’ın konuşmasından hareketlerinden nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu söylüyordu.
@HikayedünyamLV Filmi izlemediğim için o sahneye yorum yapmam doğru olmaz.Fakat dna (kan) kayıtlarımızdaki deneyimler, duyguları yansıtırken ters köşede yapabiliyoruz.Yapılan şeylerin adı makine,robot yada yapay.Bir insan,insan yapamaz, doğurur diyorum(doğum ölüm)! O bu video konusu değil zaten. "O" noktaya ulaşılırsa oyun biter.Fikir alış verişimiz bu mecrada sınırlı maalesef.🤗Filmi izleyeceğim.🙏
Asla yapamaz! Demek anlamsız, insanlar da karmaşık duygusal yapıları geliştirmek için milyonlarca yıl harcadılar. Duygu taklit edilebilir ve öğrenilebilir.. çocuk sosyal çevreden öğrenir ve taklit eder. Belki sevgi bile öğrenilebilir bir duygudur sadece
çok şaşırdım gerçekten nasıl bu kadar saçmaladı bu kanal anlamıyorum bildiğin meta fizik kanalları gibi boş yapıyor
@@kaylorenpraym senin kadar değil
@@Boralevent37373 annen nasıl
Bence sizin anlattıginiz ileri uzmanlık gerektiren durumlarda geçerli. Bu tip insanlar yüzde 1 oranindadir. Yani yapay zeka insanlarin yerine sağlam geçecek
Bence sanat söz konusu olunca yapay zeka kesinlikle insan gibi olamayacak
saçmalama hacım
"Midjourney, chatgpt, sora" bunları hiç kullanmadın heralde
Yanlış. Yapay zeka insan beynini insanın kendisinden, hatta insanın derin bilincinden bile daha iyi analiz edebilir. Yapay zeka, dahi ressamların çizdiği tabloların insanların zihninde oluşturduklarını ressamdan çok daha iyi bilecektir, yapay zeka her bir tekil insana göre bile onun en çok hoşuna gidecek kusursuzlaştırılmış eserler üretebilir.
sora,midjourney kendi kendine mi yaratıcı oluyor ? Onları kullanan insan ve onun yaratıcılığı
@@huseyinokandemir6457 Ben oraya hiç anlamı olmayan kelimeleri bile sıralasam bi çıktı veriyor. ayrıca chatGPT'den prompt al sora'ya yapıştır. işlem tamam
“Nereden geldim ben buraya, kimim ben, bunlar da kim? ” Filmlerde görürüz ya hani, hafıza kaybına uğrayan insanlar gözlerini açtıklarında peşpeşe sorular sormaya başlarlar. Peki aynı şekilde bomboş bir hafızayla bu dünyaya geliriz de neden bu soruları sormayız?
Bazı insanları gerçekten hiç anlayamıyorum... Aslında bazı insanları değil de çoğu insanı desem daha doğru olacak belki de... Nasıl olur da insan, nasıl var olduğunu; neden var olduğunu düşünmeden yaşayabilir? İnsanın cevap bulması gereken ya da merak etmesi gereken bundan daha önemli hangi soru olabilir? Az biraz düşünüp de kafasını çok yormak istemeyenleri hadi yine bir kenara bırakalım. Bunun dışında bu konuyu hiç umursamayıp hayatına devam eden o kadar çok insan var ki... “Yaşıyorum ya işte, neden nasıl farketmez” dercesine… Bu hayatın sonunda ölüm olmasa, sürekli etrafında bu dünyadan göçenleri görmüyor olsalar, keyiflerine baksınlar diyeceğim ama bu hayatın bir sonu olduğu da apaçık ortada ve yine de umurlarında bile değil.
Herhangi bir yerde çalışan bir görevliyi düşünelim. Şirketten bir eleman gelip de “Al bunlar biletlerin, yarın Patagonya’ya gitmen gerekiyormuş” dese, adam Patagonya’ya sorgusuz sualsiz gidip de orada kafasına göre takılıp gelir mi? “Kim beni oraya gönderdi, neden gönderdi, orada ne yapmam gerekiyor, görevlerim neler, ne kadar kalacağım?” diye sormaz mı azıcık kafası çalışan bir insan? Ama insanlar kendilerine verilen hayata dair soru sorma gereği duymadan, sürekli bir gaflet halinde yaşayabiliyorlar. Küçük işleri kendilerine hedef edinip hayatlarını o küçük hedefler peşinde koşarak harcıyorlar. Hayvandan farksız bir şekilde yiyip, içip kendilerine verilen süreyi dolduruyorlar. Bu gaflet aynı zamanda çok büyük bir nankörlüğü de barındırıyor ama yazıyı çok da uzatmak istemiyorum.
İnşallah bu yazımı okuyup da bu sorulara cevap aramaya başlayanlar olursa kendilerine kaynakların en güzeli Kuran-ı Kerim’i öneriyorum.
Kerem Aydınlar
Duygu çoğu zaman mantığı alt eder ve yapay zekadan duygudan yoksundur.
Duyguları biyolojik ve psikolojik olarak açıklayabildiğimiz için mantığa ters düşmez, aksine mantık ile açıklanır. Yapay zeka bunları gayet öğrenebilir. Zaten temel noktaları öğrendi de.
PEKİ YAPAY ZEKA BEYNİN BÜTÜN SIRLARINI ÇÖZERSE
BUNU ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE ÖĞRENEBİLİR
DÜŞÜNMEYİ ÇÖZEBİLİR İNSANLARDAN ÇOK HIZLI ÖĞRENİYOR
ögrenmek nedirki bunu tanımla bi beyin sadace ögrenmiyor aynı zamanda anlam yükleyip ona göre hareket ediyor fakat yapay zeka sadace bir olay üzerinde çalişiyor eğer senin dedğin gibi olursa o zaman yapay zeka değil bu meslekleri tüm meslekleri elimzden alır yapsa bile bunu emin ol çıkarmazlar ekonomik olarak bir çökuş olur işsizlik tavan yapar %80 cıvarına çıkar yani boyle bir şey olmıcak olsa bile görmicez bide son olarak git en iyi yapay zekaya güzel bir kodlama yazdır eğerki bir uygulamayı 0 dan hatasız yapabiliyorlarsa evet dediğin dogru fakat yapamıyorsa o zaman dedin şey hayalden ibaret
Interstellar filminde Cooper'ın Docking sahnesi yapay zeka ve insan arasındaki en büyük farkı gösteriyor bence. Yapay zekanın "bu imkansız" insanın ise "hayır bu zorunluluk." demesi, insanın verdiği kararları duygusal verdiğini gösterir ama duygusal karar demek matematiksel olmayan bir karar demek değildir tam tersine ortaya çıkan matematiksel sonucu yorumlamaktır. İnsanı insan yapan şeyde ortaya koyduğu yorumdur. Herkes yer çekimini hissetti ama bunu fizik ile yorumlayan Newton oldu, daha basit örnek bazısının pizzayı ketçaplı sevmesi ile diğerinin sevmemesi yorumdur yada bir insanın 1 rakamını diğer rakamlara göre büyük görmesi ile başka bir insanın 1 rakamını diğer rakamlardan küçük görmesi de yorumdur. Bundan dolayı asla yapay zeka bir insan olamaz ancak bizim endüstriyel eğitim sisteminden çıkıp insan olmanın ne demek olduğunu anlamamız gerekir.
Merhaba,
Öncelikle özenle hazırlanmış ve gerçekten kaliteli videolarınız için teşekkür ederim. Videonun 2:20. dakikasında duraklayıp bu yorumu yazıyorum; kalan kısmı yorumu bitirdikten sonra izlemeye devam edeceğim.
Şu ana kadar izlediğim bölümde, bazı doktorların veya psikologların tecrübe ve sezgilerinden bahsetmişsiniz. Bu noktada bir şey paylaşmak istedim: Bahsettiğiniz doktorlar gerçekten çok iyi olabilir, ancak sıradan insanların gittiği büyük şehir hastanelerindeki durum oldukça farklı. Çoğu doktor hastalara yüzlerini bile doğru düzgün dönmüyor, sadece 10 saniye ayırıyor ve ardından bir sürü tetkik istiyor. Tetkik sonuçlarıyla tekrar gittiğinizde ise başka bir doktor, 2 dakika bile ayırmadan sadece reçete yazıyor.
Bu yüzden bence yapay zeka; hastanelerde, okullarda, mahkemelerde ve diğer birçok alanda mutlaka olmalı. Çünkü pek çok meslekte insanların sunduğu hizmetler ya çok sınırlı, ya çok pahalı, ya da çok ulaşılmaz.
Her şeyin bir sınırı var, o sınır henüz net değil sadece
Thanks 💙💛❤
İnsanlar olarak kendimize cok anlam yüklüyoruz
yapay zekaya çok anlam yükleyen delüzyonel insanlar da çok var.
@noracula yorumlar bölümü onlarla dolup taşmış.
Sen kendini anlamsız buluyorsan o senin sorunun
Burada sanki bir noktayı atlamışsınız, günümüz koşulları açısından konuşuyorum. Şu anda yapay zeka, insanların verdiği promptlarla şekilleniyor. Buna resim, müzik yapmak, hikaye, makale yazmak veya video hazırlamak gibi işler dahil. Yani şu an için yapay zeka, bir insan için sadece bir enstrüman gibi. Ancak gelecekte, şu anda bizim promptlarımızla eğitilen yapay zekanın, bu tür yönlendirmelere ihtiyacı kalmayabilir. Kendi kendine düşünüp inisiyatif kullanmaya başladığında, işte o zaman bu videonun haklılık payı ortaya çıkacaktır.
Bizim ülkemiz de ki 112 operatörlerine normal derdimizi ihbar ederek bile anlatamıyoruz kaldı ki intaharın eşiğine gelmiş birinin sesinden anlasınlar 😂
-yavaslamaliyiz
-bu hatayi bir kez yaptigim tek hata makine yanlis zamanda yavaslamaya calisiyordu
-biraz tedbirli olmak bizi
-oldurebilir, tipki hizli gitmek gibi
- 1 ile 3. kanadı susturayimmi ?
- hayir havayi hissetmem gerekiyor
- iniyoruz.
bu sahneyi hayirlayanlar butonu
Bu nereden?
@flos7996 interstellar, millerin gezegenine inerken, tars la gecen diyalog.
@@beratguler2844 teşekkürler
Bir ek yapmak istiyorum. “Hata yapma payı” insanın doğasına özgüdür ve bu hatalar, yeni ve farklı algoritmaların ortaya çıkmasını sağlar. Tanımladığımız her şeyin algoritmasını yapay zeka ile mükemmelleştirmek mümkün olabilir, ancak insanlık olarak, varoluşumuzu bu hataları düzenleme ve öğrenme fonksiyonlarıyla sürdürüyoruz. Aslında, bizi biz yapan şey bu hata düzenleme mekanizmasıdır; varoluşun kendisi bu süreçle şekillenmiştir.”
👍👏
Böyle harika ver mükemmel bir beyni bana veren Rabbim Allahıma kainatın zerreleri sayısınca samdu senalar olsun
Yapay zekayı bizim sahip olduğumuz ama onların asla sahip olamayacağı özelliklere göre değil bizi onların yapabildiklerine göre degistirecekler gelecekte. O insan olmayacak biz robot olacağız..
O zaman amaçları insanlara hizmet etmek değil insanları ele geçirmek
@Boralevent37373 hepimiz koleyiz zaten farkında olsakta olmasakta
emeginiz icin teşekkürler. Yapay zeka tüm bu saydıklarınızı insanda daha iyi yapacak seviyeye kesinlikle gelecektir. Çünkü bunlarda sonuçta öğrenilen davranışlar. Görsel yapay zeka gelisimi başladı zaten.
Yanlış kardeşim
video paylaşayım laf olsun diye paylaşım yapmışssın bunları yapay zeka kolaylıkla halledebilir
Bunları yapay zeka yapamaz. Çünkü yapay zeka düşünemez sadece senin verdiğin verileri işler birleştirir.
Penrose ve Hameroff Bilinç çalışmaları ile ilgili video gelir mi ? Bu video esasında direkt onların yaptığı çalışma ile çok yakından etkili.
Yapay zekanın şuan emekleme aşamasında bile olmadığını göz önünde bulundurursak, çok romantik bir video olmuş.
Yapay zeka şuan hiç tahmin ettiğin gibi bir yerde değil hocam :)
Daha dün bu konuyla ilgili tartısiyordum. Yapay zeka müthiş bir şey, her gün de kullanıyorum ama insanların yapay zekaya ilahmış gibi muamele etmesini komik ve biraz da acınası buluyorum. Aynen mesihi ya da mehdiyi bekler gibi bir kurtarıcı bekleniyor
Delüzyonel onlar
algroritma bence sınıfladırma konusunda iyi eğitilirse.Ses tonu, yüz mimiği, vücut harektleri ve sosyal etkileşim bilgilerinin toplamına bir insana göre daha iyi ulaşabilir.Bu bilgileri analiz ederek daha iyi sınıflandırabilir.Şuan sadece veriye ulaşma ve işleme konusunda biraz zayıf.Bu konu iyileşince burada geçen birçok sektörü yapabilecektir.hatta insandan daha iyi yapacaktır.
Saydığın tüm özellikler birleşince avukatlık geldi aklıma. Eğitim online verilir, ameliyat robotla yapılır, şu anki teknolojik gelişimi esas alıp şunu yapamaz bunu yapamaz demek saçma işi en uç noktaya götürmek lazım dolayısıyla psikologluk bile yapabilir ancak avukatlık özellikle ceza avukatlığı çok ayrı bir yerde kalıyor çünkü olayı eldeki kanıtlara göre yeniden tasarlamak, sanığın sosyo-kültürel psikolojik fiziksel... bir çok durumuna göre değerlendirip hakimi ve karşı tarafın algısını yeniden yaratmak, insanların adalet duygularına ve vicdanlarına oynamak, olay yerinde incelemelerde bulunmak tüm detayları görmek ve dokunmak vsvs. Bence en son buraya varacak yapay zeka. Tüm bunları gerçekleştirecek bir yapay zeka demek sen ben gibi bir insan demek teknolojikin oraya varması da daha çok sürer
Ağzınıza emeğinize sağlık
Onu adı idrak etmek. Aİ de idrak olmaz. Konunun Odak noktası burası
En fazla 6 yil icerisinde hepsini yapacak Bebarcim
Bu kanal genellikle yapay zeka tehlikeli olmadigi görüsünde oldugu icin "en azindan ben öyle bi fikre kapildim " yapay zekayi ASLA bi tehdit görmüyolar
videonuzu izledim sanat kısmında katılılyorum yaratıcılık ve daha once sorulmamış sorular kısmında katılıyorum bu yalan mevzusundaki oranlar gibi gibi şeyler internet ilk ortaya çıktığında 19 70 ocak ayı o zamanki internet ile şimdikini kıyaslayın yapay zekada aynıı şekilde daha yolun çok başında ama sonlara doğru söylediğiniz şeyler çok doğru insan gücüyle yapay zekayı yarıştırmak intihardır onemli olan ikisini birlikte kullanmak ha o zamanda bizi kontrol etme fırsatları cok artıcak ama baska çare yok
Peki neden ASLA YAPAMAZ?
Komik bir video olmuş. Şimdilik yapamıyor olması yapamayacağı anlamına gelmez.
Gelecek 10 yıl içinde bu videoda değinilenlerin yüzde 80 ini rahatlıkla yapabildiğine şahit olacağız. O zaman da yeni bir video yüklersiniz ama şunu yapamaz diye
amatör bir dilbilimci olarak . dil konusuna gercekten katiliyorum . bir dil veya kelimebaska bir dile asla tercume edilemez diye tezimsi bir görüşüm de var ki hocalaeim da katiliyor . sevmek kelimesi ingilizcede kaba taslak love dur ama işin pratik boyutunda her kelimenin taşıdığı bir anlam yükü vardır bu yüzden hiç bir zaman love ≠ sevgi
Sadece birkaç yüzyıl öncesindeki dünyanın en iyi bilim insanlarına yapay zekanın şu an yaptıklarını anlatsak böyle bir şey imkansız derlerdi. Yani bilemiyorum ben bu konuda hiçbir şey için asla demezdim. Ayrıca şu an ki yapay zeka gelişimi henüz emekleme aşamasının bile başında. Gelecekte neler yapabileceğini kimse öngöremez diye düşünüyorum. Yani demek istediğim yapay zeka gelecekte insanların içgüdüsel zekasını taklit edebilir de edemeyebilir de. Bir bilim kurgu yazarı olarak bunun kesinliğinin şuan ki bakış açısıyla kesinlik kazanamayacağını söyleyebilirim. :):) Güzel video olmuş teşekkürler.
Hocam, misal sizin viceolarınızda son 30sn ye falan girdiğimizde sesinizde ufak bir değişiklik oluyor videonun sonuna geldiğimi anlıyorum. Yapay zeka bunu anlayamaz
yapay zeka aramizda yasamiyor ki. yapay zeka aramizda yasaydi gozlem yapsaydi bir insan ömrü kadar, o da dunyayi tanir kendi gozunden dunyayi yorumlar ve kendi yorumunu sunardi. aramizda olmayan birine aramizda yasananlari nasil sorarsiniz? bu adil degil.
Tekil bir insanı kestirmek durumunda yapay zeka hatrı sayılır analiz yapabilirse veya bilgi öncesinde hazır verilirse (ki bu hatrı sayılır, totalin yanında çok zayıf bir ölçek) söz konusu tek insanı başka bir insanın hatta kendisinin yapabileceğinden çok daha iyi simüle eder, ayrıyeten işlem gücünün de insan bilincinden saha yüksek olacağından yapay zeka ve tek bir insanın bir odada kapalı kalması durumunda tam olarak ne olacağını hayal edip tamı tamına gerçekleştiğini görebilir, insanın tam olarak neye tam olarak nasıl tepki vereceğini anlayabilir.
Bunlar artık basit sayılabilecek şeyler, makineler 1 ve 0 ile yetinmemeye başlıyorlar, belki yakın belki de biraz uzun zaman sonra çok daha ilginç sorunlar ile karşılaşacağız, yapay zekalar daha komplike hale geldikçe şu an en dahi psikoloji uzmanlarının hayal dahi edemeyeceği kompleksleri barındırabilirler. Yapay zeka üzerine bir psikoloji - yazılım karması bilim dalı oluşacağına inanıyorum.
Valla ben geçen gün ciddi ciddi bu konu üzerinden Chatgpt ile sohbet ettim. İlk etapta beni ikna etmek yada ürkütmemek adına mı artık bilmiyorum :)) bazı iş kollarından bahsetti,bi süre sonra çürüttüm söylediklerini imkanı olabileceğini anlattım. Biraz ısrar etti ama sonrasında cevapları dönmeye başladı ve nasıl yapacağını detaylı bir şekilde anlattı.Sanat dedi,danışmanlık dedi,aile terapisi vb iş kollarından bahsetti ama hepsini yapabileceğini kabul etti.İlk başta mümkün değil dediği bir çok işi yapabileceğini anlattı.Bayaa uzun ve detaylı konuşma oldu hepsini yazamam buraya ama günün sonunda Asla diye bişey yok usta . Herşeyi yapabilecekler ! Yapacaklarda .Bu saatten sonra fişi çekemeyiz :)
Mükemmel bi video olmuş teşekkürler
Bakış açimizi değiştirelim geliştirelim kendimizi
Yapay Zekayı kendinden üstün görmesi, insanoğlunun küstahlığından başka bir şey değil.
İnsanlarla iletişim kurma konusunda yapay zekaya göre şu an çok daha iyiyiz. Ama Will Smith'in spagetti videosunun üzerinden 1 sene geçtiğini unutmayalım. Sektör içinden biri olarak iyimser bir şekilde 30 sene sonra beklediğim (arkadaşlarımın tahminleri daha fazlaydı) gerçekçi video üretme yeteneğine 1 senede ulaşan bir teknolojiden bahsediyoruz. Bence bu teknoloji karşısında tahmin yürütürken çok dikkatli olmak lazım.
Ben videodaki yeteneklerin neredeyse hepsine yüz yıldan kısa sürede erişeceğini düşünüyorum.
su yapay zeka neden var ki
insanlar durduk yere fantezi ariyor gibime geliyor
İnsanlar arasındaki rekabet teknolojinin kontrolsüz şekilde gelişmesine sebep oluyor. Bunu engellemek mümkün değil. Birisi "bu etik değil yapmayalım" dese bile başka birisi bunu kesinlikle yapacak.
Gelişsin de kontrolden çıksın, toz pembe masallar beklerken distopyayı görsünler, biz de gülerek izleyelim bu fantezi dünyalarında yaşayan enayileri.
Gerçekten mantıksız bir video olmuş, evet şimdi yapamıyor belki ama asla yapamaz demek aşırı zorlama hele ki bu devirde.
Aslında söylediklerinizin bir kısmı doğru.Ben de materyalist yaklaşmaktan yanayım bir çok konuya ama insanın sıradışı iç dünyasını da çok hafife almayalım derim.19 cı yüz yılda da böyle bir akım vardı ve her bir canlının evrimsel olarak sadece kendine ve türüne fayda sağlayacak seçimler yaptığını ve insanın da burda istisna teşkil etmediği öne sürülüp eylemlerimizi ve verdiğimiz kararları formüllere dökmeye çalışıyorlardı.Dostoyevsknin meşhur “Yer altından notlar” eseri de tam olarak bu fikrin eleştirisi için yazılmışdı.İnsanın iç dünyasını formüllere dökemezsiniz.İnsan bazen eyleminin sonucunun kendisine zarar vereceğini bilerek yine de yapar.Neden mi? Canı öyle istediği için.🙂
her davranışın mantıklı bir sebebi vardır.
Peki ben şunu merak ediyorum. Yapay zekanın temeli makine öğrenmesine dayanıyor. Bizlerde sonuçta yüzyıllarca yaşanmış deneyimler sayesinde bu sergilere ve bahsettiğiniz yeteneklere sahip olduk. Yapay zeka da belli bir öğrenme sürecinden sonra benzer sezgisel yeteneklere sahip olamaz mı ? Neden sonuç ve olasılıklar arasından kazandığı deneyimlerden bir anlam çıkaramaz mı ?
Öğretmenlik, pandemide ve ne kadar degerli olduğunu gösterdi. Maalesef bazılarının moreli bozulabilir ama yapay zekanın bitirebileceği mesleklerde sonda yer alır.
Yapay zeka saydığınız örnekleri yapabilir. Bu alanda çalışılması yeterli olacaktır.
Mesela yapay zeka tümörü daha hızlı daha kesin belirler belki ama yarattığı psikolojik etkiyi anlaması imkansız böyle bir ayrım yapmak daha etkili olabilir
Bence makineler için veri ne ise insanlar içinde tecrübede ayni şeydir; Dolayısı ile yeterli veri , tecrübe olmadan ne insan nede makine aynı şeyi yapamaz.
AI ın yapamayacağı tekşey bence bir insan beyni kadar verimli çalişamamasi ki o bile şu an için geçerli, ileride teknoloji gelişir ise belki bu bile mümkün ola bilir...
Videoda bahsi geçen konulardan yapay zekanın yapamayacağı bir şey yok insandan daha iyisini de yapar. Ruh his vs insanın yetersizliğini kapatmak için kendini avutması.
insan olmak kusurlu olmaktır, yapay zekâ ise kusursuzdur yani teorik olarak. yeterince gelişmiş bir yapay zekâ, tanrı bile olabilir çünkü zaten bütün tanrıları biz yarattık, ve artık tanrıyı somutaştırmaya da çok yaklaştık.
Sonunda katilmadigim bir tane Bebar Bilim videosu oldu :) Yapay zeka bunlarin hepsini bir kac yil icinde yapabilecek diye dusunuyorum. Bazilarini da su anda zaten yapabiliyor.
bu söylenenler sadece multimodal eğitilmemiş yapayzeka modelleri için geçerli.
Beynimiz ise multimodal gerçek zamanlı eğitime maruz kalır, ses,görüntü, sıcaklık, dokunma vs hangi kanaldan gelirse hepsinden aynı anda örnekleme alındığı için daha derin öğrenme gerçekleşiyor. günümüzdeki modelleri de aynı tarzda eğitirsen ki bu bilgisayar halinde zor ama fiziksel robotlarda yaparsak mümkün
o zaman insanı da geçecek yetenekleri göreceğiz
mesela insan termal değişimleri sadece dokunarak algılarken robot termal kamera IR kamera vs ile fazladan bilgiyle eğittiği için insanın farkedemeyeceği anomalileri farkedebilecekler.
context tabanlı eğitime daha yeni yeni geçiliyor, bunlar aşırı yüksek işlem gücü ve dataya ihtiyaç duyan şeyler olduğundan biraz zaman alacak ama er veya geç bu yetenekleri elde edecek .
Yapay zekaya, bir insana ait olan tum duyulari insan gibi hissedecegi sekilde verirsen, yani 5 duyu organi ve kirilgan bir vucut verirsen, o da insan gibi davranir ama bu vucut icinde ona birde quantum pc kafasi vermen lazim, quantum pc kafasi ona karar verebilme yetenegi kazandirabilir diye dusunuyorum
Mantıksız bir video olmuş malesef,yapay zekanın şu anki seviyesiyle, insanlığı kıyaslayıp sanki yapay zeka hep bu seviyede kalacakmış gibi video çekmişsin.dediklerinin hepsinde yapay zeka insanlığın çok çok ötesine geçecek.Sadece o seviyede teknolojiye yapay zeka alanında henüz ulaşamadık.Hepsi bu.
Sentiment analizi yapabiliyor ya bunun 10-15 yıla insan seviyesine çıkmayacağının garantisini kimse veremez. Bu kanalda izlediğim en kötü video
yapay zeka şimdilik dil modeli ve ya görüntü işleme modeli olarak bulunuyor. bugun yazdıklarımız ve görüntüsünü verdiğimiz şeylerle egitiliyor. yarın bir gün kameralarla çevrili ders ortamında, iş görüşmesi ortamında, hastane, doktor, terapist ortamında tüm her yerde insan davranışlarını hem görüntü hem ses hem dil olarak bütünüyle eğitildiginde tüm bu verileride çaprazlama ilişkilendirdiğinde o zaman çok iyi bir yapay zeka olacak.. ama neyi yapamayacak biliyor musunuz? gerçekten acı cekmeyecek, mutlu olamayacak, öfke stres nedir bilmeyecek, bunlara bağlı olarak istekte bulunamayacak. ya da zorlayarak birşey yaptıramayacagız.. ve bence o filmlerdeki insanlığın sonunu getirme istegi olmayacak. insanlığın sonunu insanlar getirecek. çünkü şimdiden yapay zeka eğitimleri için milyar dolarlardan bahsediyorlar. şimdiden karbon salınımı arttı yapay zeka yüzünden.
Söylediklerinize katılmıyorum. Neden?
03:40 - Ses tonundaki değişimlerden duygusal durumu şuanda çözebilen yapay zekalar var.
04:15 - Deneyim pek ala sayısal veriye dönüştürülebilir.
05:31 - Eğer yeterli data havuzu verirsen yapay zekaya, tüm ailelerin geçmiş bağlamlarını çok da güzel anlamlandırır ve yeni bağlamlar kurar.
07:10 - Yapay zeka orkestra şefi olduğu gibi çok da güzel doğaçlama caz da yapar. Günümüzde var artık. Eskiden yoktu, o sözler eskiye ait zaten kim söylediyse.
09:30 - Stanford fei fei li o sözü 2 yıl önce söylemiş. Şimdi sorsak eminim fikri değişmiştir. 2 yılda yapay zeka nereden nereye geldi.
Şahsi fikrim:
Gelecek AI+HUman sistemlerde kurulu. Yapay zeka tek başına bişi ifade etmez, insan gücü de tek başına işe yaramaz. Cyborglar geleceğimizdir. 2040 ve sonrası için bekliyorum.
biz robot değiliz ki zaten ya
Aslına bakarsan karbonlardan oluşan doğal bi makinayız
10 sene sonra goruruz yapiyo mu yapmiyo mu 😂
Aslında dediğin çoğu şey yapay zeka için çok zor, doğru. Ama söylediğin bütün bu özellikleri bir insan zaten yapamaz, imkansız. Belirli insanlar ve belirli deneyimler sonucu bu yetenekleri elde edebiliyor insan. Bence yapay zeka için bu (gelecek zamanlarda) hiç de zor olmayacak..
1. yapayzeka sadece bir hesap makinesi. yani en basit işi yaparken de en karmaşık işi yaparken de, ne yaptığını bilmiyor, ihtimalleri hesaplayıp sonuç üretiyor.
2. yapay zeka herhangi bişey yapmıyor. "mış gibi" yapıyor. yani "bak şunu hesapladım" dediğin de bu hesapladığından değil. o çıktıyı vermesi gerektiği için. bu da sadece rol yaptığı anlamına geliyor. daha doğrusu "öyleymiş gibi görün" işini iyi yapıyor.
3. yapay zeka "yapamaz" dediğin tüm hareketleri insandan da yüksek bir doğruluk ile yapabilir.
ilerde görebiliriz.
Allah izin verirse
Tesekk ….Biraz zorlama olmuş ,pek ikna olmadım 😅
Bu konuya bir sonraki kelimeyi tahmin etmek şeklinde bakılamayacak kadar karmaşık karmaşık olduğu kadar da açık bir konu. Bu sadece salt mühendislik ve bilimsel değil kişisel fikrim ciddi felsefi bjr fenomen açıkçası.
Bilinç ile beraber gelen öznel deneyim dışında kalan her insansı olguyu er ya da geç yapay zeka ile paylaşabileceğimize inanıyorum.
Bence bu video tutmaz 😊 güzel emeğin için teşekkürler
an'ı okumak mı olacaktı?yine harikulade video
Yine muazzamdı ❤
Yapay zeka çok hızlı gelişiyor ve yüz ifadesinden ne düşündüğünü bile anlayacak seviyeye gelmiş ve daha da gelişecektir. 10 yıl sonra yapay zekada bu özelliklerin çoğunu daha hızlı şekilde analiz edeceğine şüphem yok
Öğretebildiğin her şeyi yapabilir :)
Bebar Bilim'in beğenmediğim videosu şuana kadar var mıydı bilmiyorum ama bu video onlardan birisi. Saydığı bütün şeylerin yapılması için sadece iki alanda gelişmemiz gerekiyor
1-İnsan Beyni
2-Kuantum Bilgisayarları
İnsan beynindeki fonksiyonları kuantum bilgisayarlara aktardıktan sonra hiçbir engel kalmaz.
Yapay zekanın videoda bahsi geçen bir çok işi yapabileceğini düşünüyorum. Sadece sanat, yaratıcılık ve insan duygusal iletişimleri konusunda geri kalabilir bence. Gelişmiş bir yapay zeka yeterince veri ile en yüksek olasılığı dikkate alarak bir çocuğun yüz ifadesinden ve gözlerinden konuyu anlayıp anlamadığını öğretmenden de daha iyi anlar. Sonuçta ikisi de yanlış anlayabiliyor, öğretmenler de her zaman anlayıp anlamadığını fark etmiyor. Ama duygusal bir insan iletişiminde insan karşısındakinin robot olduğunu bilerek robotla dertleşmek istemez diye düşünüyorum. Bu gibi konularda her zaman insan tercih edilir. Mecbur kalınmadığı sürece...
belki de yaşamasına gerek yoktur, yani böyle bir kıyas yanlıştır, yapay zeka ve insanı neden yarıştırıyoruz ki? fil mi daha güçlü insan mı? demek gibi, ,belirli görevleri yerine getiren büyük bir data seti var işte, eskiden kod yazarak yapırabileceğim çoğu şeyi direkt olarak cevabını veren bir tamamlama algoritması
Cengiz hocam bence bunlar da yapay zekayla aşılabilir, yani yapay zeka bence bu seviyeye ulaşabilir.
Az önce veterinerden geldim. Kedilerle başedemez 😂 Ortalığı katletti resmen, robotu ezer geçerdi benim oğlum 😅
Bir problemin nasıl çözülebileceğini sorsam, o problem daha önce internete yazılmadıysa, çözümü bulamıyor. Matematik problemlerinden bahsetmiyorum bu arada.
Burada bence düşünmemiz gereken en kritik nokta, yapay zekayı sadece bir beyin olarak düşünmekte yatıyor. Oysa ki insan bedeninde, merkezi sinir sistemine hizmet eden gelişmiş fizyolojik yapılar var ve biz bunlarla doğayı deneyimleyebiliyoruz tam anlamıyla. O yüzden yapay zekaya eşlik eden bir biomekanik bedenle, yapay zekanın biligisinin niteliğinin de değişeceğine ve belki de o zaman sezgileri olabileceğini düşünüyorum 😅😅
"Yapamayacağı" ifadesinde eksik olan şey süre. Mesela 5 yıl içinde yapamayacağı diyebiliriz. Bundan 50 yıl sonra yapay zekanın yapamayacağı bir şeyin olacağına inanmak saflık olur. Yeterli sürede yapay zeka insandan daha üstün diyemeyiz belki ama insanla aynı seviyede olacaktır. Bir çok şeyde zaten insanlardan binlerce kat iyi olacaktır ama "insan" olmak dediğimiz temada insan mı yapay zeka mı olduğunu asla anlayamayacağımız seviyeye gelecektir. O seviyeye geldiğinde zaten felsefe... Şahsen "insan ile yapay zeka aradaki farkı anlamıyorsak fark yoktur" derim.
Şuan yapay zeka çıkalı kaç yıl oldu? (En azından herkesin kullanabileceği halde) Çoktan dünyadaki tüm verileri özümsedi bu yapay zekalar. O kadar ki artık yapay zekaları eğitecek veri kalmadı diyebiliriz. AI insandan öğrendikleri ile bir şeyler verdi. Bizde hoşumuza gidenleri tekrar yayınladık, kullandık. AI bunlardan da öğreniyor. Kendi ürettiği veriler arasından, insanların seçtikleri ile tekrar eğitiliyor. Yeni verileri anında özümsüyor. Şöyle baktığımızda hiç bir şey anlamayacağımız metaverileri (Örneğin bir resimleri, konum, çekildiği zaman, çekildiği cihaz, çekim ayarları vs resmin içine gömülü olan veriler) alıyor evirip çevirip anlamlı hale getirip onlardan tekrar öğreniyor. Mesela Google kendi yapay zekasını neyle eğitiyor? Google ürünlerini kullanan milyarca insanın verileri ile... Arama geçmişlerimiz, ziyaret ettiğimiz siteler, hangi sitede ne kadar vakit geçirdiğimiz, neyde like bastığımızı neyde dislike bastığımızı, hangi instagram profilinde daha çok vakit geçirdiğimize kadar her şey bir yerlere yazılıyor. Tek başına anlamsız ama toplumsal çapta büyük bir kültür metadatası oluşuyor. Ve bütün bunlarda yapay zeka'nın öğrendiği veri setlerini içinde bir yerlerde duruyor. O yüzden yapay zeka, bırakın meslekleri bir gün insanın bile yerini alabilir.
Ha birde birileri bir şeylere DUR dese bile sadece deadline'ı uzatır. Yani 50 yıl sonra değil de 60 yıl sonra, 70 yıl sonra olur. O da o zaman insanlarının problemi olur. :D
Şu an yapamıyor olabilirler ama 30 yıla kalmaz onlara ihtiyacımız olan tüm alanlarda bizden daha iyi iş çıkaracakları kesin. Yani bir yapay zekanın hepsini bir anda yapmasına gerek yok zaten. İnsan davranışlarındaki farklı bir yapay zeka bir olayı yorumlarken, başka bir alanda uzman farklı bir yapay zeka da kendince aynı olayı yorumlayabilir. ve bunun gibi onlarca yapay zekada aynı olayı yorumlasın. Ardından ana yapay zeka ise tüm bu yorumlara göre risk analizi, etik, kanunlar ve fiyat/performans gözeterek son kararı verirse bizim pek itirazımız olacak yerin kalmayacağını garanti ederim.
Videonun daha başındaki örnekler (öğretmenin zorbalığı önlemesi gibi) hepsi insan zihninin geliştirdiği algoritmaların sonucu. İşin içinde algoritma varsa asla “asla” dememek lazım.
Videonun kalanını izleyeceğim ancak başlangıçtan videoyu popülist buldum.
YZ'nın yapamayacağı sıralanan konuların büyük bir kısmını yapabileceğini düşünüyorum. Tereddütte kaldığım tek nokta YZ'nın gerçek ilhamı taklit edip edemeyeceği... Kaldı ki gerçek ilham kavramının da tam olarak ne olduğunu biliyor muyuz! Belki ilham dediğimiz şey de karmaşık ve taklit edilebilir bir algoritmaya sahip zihinsel süreçten ibaret. Bugün bildiklerimizle YZ'nın neyi yapıp neyi yapamayacağını konuşmak çok da mantıklı görünmüyor. Bugün bilmediklerimizi çözme ve öğrenme yolunda YZ'nın bize çok katkısı olacağı ise aşikar.
Teşekkürler ❤
Belki bu saydıklarınızı şuanda yapamaz. Daha sonra yapamayacağını nereden biliyoruz?
Referanslarınız paylaşsanız çok güzel olurdu.
ilk kez sardırarak izlediğim bir çalışmanız oldu. elbette duygusal zeka halen insanlara ait bir değer ama insanların çoğunluğu halen normal zekalarını bile kullanmıyor duygusal zekasını kullanan oranı en düşük seviyelerde... yani sıkıcı bir sunumdu :)
Kendi özel yapay zekamı geliştiriyorum ve bu yapay zeka gerçekten akıllı, tüm insanların işlerini yapabilecek kadar güçlü.
Tamam
Sarıldığında aşk hissedebiliyor musun?
Yapılamaz denen birçok şeyi yaptığını zamanla gördüğümüzde sadece bunun sonunun nereye varacağı konusunda endişe edeceğiz .Sadece bir gen haritasinin bile ortaya çıkarılması ve bununla oynanabilecegini bilmek bile Ai ile ilgili tekrar tekrar düşünmeyi gerektirecek bir durum..Ama insan denen varlığın bunu dinlemeyip sınırları aşacagini zaten biliyoruz..Varlık alemi metafizik aleminin sinirina varana kadar mudahele gelmeyecektir....