Hayaldi, Gerçek Oldu: Yapay Zekâ Devriminin Eşiğinde Edebiyatta ve Sinemada Robot Fobisi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 июл 2023
  • Moderatör: Doğu Yücel
    Afşin Kum
    Bilimkurgu Konuşmaları
    Bilgisayarlar geliştikçe sinirsel ağlar teorisi meyvelerini veriyor ve beklenen gelecek beklendiğinden daha erken geliyor. Oysa kurmacada en az yüz yıldır zeki makinelerin insanların hakim tür konumunu elinden alması teması işleniyor.
    Kıraathane Bilimkurgu Konuşmaları serisinde, yazar Afşin Kum ve Doğu Yücel, RUR’dan 2001 Uzay Macerası’na, Blade Runner’dan Kübra’ya, kurmacada yapay zekâ ve robot korkusunun izini sürecek.
    Afşin Kum: 1972 İzmir doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği, Bilgi Üniversitesi’nde sinema-televizyon öğrenimi gördü. Çeşitli kurumlarda yazılımcı ve yönetici olarak çalıştı. 2010 yılından itibaren internette ve basılı yayınlarda deneme ve öyküleri yayınlandı. İlk romanı Sıcak Kafa, 2017 Gio Ödülleri’nde en iyi roman ödülünü aldı ve aynı adla bir televizyon dizisine uyarlandı. İkinci romanı Kübra, Şubat 2020'de yayınlandı.
    Doğu Yücel: İstanbul’da doğdu. 1997’de Gençlik Kitabevi Öykü Yarışması’nda, 1999’da Nostromo Bilimkurgu Kısa Öykü Yarışması’nda kazandığı başarı ödülleriyle edebiyat dünyasına giren yazarın ilk kitabı öykülerinden derlediği “Düşler, Kâbuslar ve Gelecek Masalları” (2000) oldu. 2002’de ilk romanı “Hayalet Kitap” raflara çıktı. “Hayalet Kitap”tan uyarlanan “Okul” (2004) filminin senaryosunu yazdıktan sonra yine bir Taylan Biraderler filmi olan “Küçük Kıyamet”i(2006) yazdı. Yücel daha sonra “Güneş Hırsızları” (2014), “Öldüğünü Google’dan Öğrenen Adam ve Diğer Tuhaf Hikâyeler” (2019) isimli öykü kitaplarıyla ve “Varolmayanlar”(2011), “Kimdir Bu Mitat Karaman?” (2017), “Beter Ol Mitat Karaman!” (2022) isimli romanlarıyla yazın yolculuğuna devam etti. Bunlardan “Kimdir Bu Mitat Karaman?” sinemaya “Mitat” (2023) adıyla uyarlandı. Doğu Yücel, “Kar İzleri Örttü”, “Sanatçı Öyküler”, “Güçoburlar”, “İstanbul 2099” ve “Murathan Mungan’ın Seçtikleriyle Erkekler Yalnızlıklar”gibi seçkilerde öyküleriyle yer aldı. Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği FABİSAD’ın kurucularından olan yazarın yeni romanı “Uzak Dünyalar” Eylül 2023’te yayımlanacak.
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 3

  • @yilmazemre
    @yilmazemre Год назад +2

    Güzel sohbet için teşekkürler. Konuşmaya bir ek Dune’un ana hikayesi öncesinde Butlerian Jihad diye bir makine savaşı yaşandığı kurgulanmış, o yüzden yapay zeka tamamen yasak. Konuşmada bahsi geçen hesaplama yapanlar da insan bilgisayarlar. Uzay yolculuklarının lonca kontrolünde olması da bundan.

  •  Год назад +1

    Harika bir sohbet olmuş

  • @emince
    @emince Год назад +3

    Ellerinize sağlık, çok sempatik çok da bilgi dolu bir program olmuş. Konuyla ilgilenen herkesin mutlaka izlemesini öneririm. Tebrikler✌🏿👏🏿👏🏿👏🏿