Energiecoöperaties toekomst van de energietransitie?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 сен 2024
  • Het stroomnetwerk is vol en overbelast, windmolens stuiten op veel verzet en het warmtenet van Vattenfall is te duur. Duurzame energiebronnen die op grote schaal worden ingezet lopen tegen problemen aan. Bewoners nemen daarom vaker het heft in eigen handen, blijkt uit een groeiende interesse in energiecoöperaties op buurtniveau. "We willen ons niet laten bepalen door de gemeente of de corporatie, laat staan Vattenfall."
    Met enige verbazing keek Ted Zwietering, bewoner van het Wilhelmina Gasthuis terrein in Oud-West, begin dit jaar naar het nieuws over de stijgende tarieven van stadswarmte van energieleverancier Vattenfall. De enorme stijging van de tarieven had volgens hem voorkomen kunnen worden.
    Zwietering is al vijf jaar voorzitter van energiecoöperatie KetelhuisWG. Een kleine groep bewoners vroeg zich jaren geleden al af hoe ze aardgasvrij konden worden op een betaalbare manier. "We hadden vanaf het begin af aan drie sterke uitgangspunten: het moet betaalbaar worden, het moet van ons zijn, en het moet honderd procent duurzaam zijn", vertelt Zwietering vanuit het net geopende 'Toekomsthuis' op het WG-terrein.
    Inmiddels zijn al 1250 huurders, kopers en ondernemers aangesloten bij de energiecoöperatie. Als alles volgens plan loopt, begint de bouw van het energiesysteem in het voorjaar van 2025. Het vastrecht is 400 euro per jaar. Bij Vattenfall is het op dit moment bijna 800 euro, het dubbele dus.
    Het zijn precies die hoge tarieven waardoor veel bewoners geen vertrouwen meer hebben in het aardgasvrij maken van hun huis. Een lastig obstakel voor de gemeente Amsterdam, die al in 2040 aardgasvrij wil zijn. Voor een succesvolle energietransitie zijn er twee dingen nodig, verklaart David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie aan de TU Eindhoven "Geld en draagvlak. Draagvlak is eigenlijk nog belangrijker, want als de mensen niet willen dan krijg je het echt niet voor elkaar. Dat is natuurlijk het grootste risico van wat er nu gebeurt. Mensen zien nu dat ze als proefkonijnen zijn gebruikt en dan moeten ze ook nog de schade betalen als het misgaat."
    Het is precies wat er is gebeurd met de warmtenetten van Vattenfall. Huurders met stadswarmte, ook sociale huurders, moesten plots honderden euro's meer betalen, ondanks een belofte dat ze niet duurder uit zouden zijn dan met gas. Vattenfall drukte de hoge prijs door tegen de zin van de corporaties en de gemeente in, en dus ligt de uitrol en de samenwerking tussen de partijen vooralsnog stil.
    "Ik noem dat vaak ook de drie O's", aldus Smeulders. "Ze zijn heel erg optimistisch over dit geval, een beetje overmoed zou je zelfs kunnen zeggen. Aan de andere kant is er natuurlijk ook veel onwetendheid over hoe iets precies moet. Iedereen is zoekende."



    AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
    Abonneer hier op ons youtubekanaal:
    / at5
    Tips of opmerkingen?
    Whatsapp: 06 511 909 38
    Telefoon: 020 555 1155
    Volg AT5:
    www.at5.nl
    Instagram: at5.nl
    Facebook: at5nl
    Twitter: at5

Комментарии • 10

  • @stefanhingis
    @stefanhingis 3 месяца назад +4

    Dan maar hopen dat Nederland snel sub tropisch klimaat krijgt😊

  • @skafabafa
    @skafabafa 3 месяца назад +4

    Rattenval

  • @pieterseAllister
    @pieterseAllister 3 месяца назад

    Amsterdam moet.............. En zo duwen die dat elke keer opnieuw door het strottenhoofd alsof het een vrije keuze is.

  • @formula1maximal917
    @formula1maximal917 3 месяца назад +1

    Ik betaal €140 voor vattenfall en dat dus voor 5 tot 10 minuten douchen want de kachel heb ik niet aan,ik betaal €15 voor elektra dus een elektrisch kacheltje is goedkoper dan de stads verwarming!

    • @Stracciways23
      @Stracciways23 3 месяца назад

      is voor de duurzaamheid vattenhall is oekrine gas gas gas je ze moeten stelen van andere landen

    • @HansKeesom
      @HansKeesom 3 месяца назад

      Ik betaal nu 85 euro per maand voor al mijn energie. Stadsverwarming gaat het echt niet worden. Dan ga ik wel electrisch verwarmen

  • @wimvanoosterhout7614
    @wimvanoosterhout7614 3 месяца назад

    Iedereen loopt maar achter elkaar aan, maar eer komt niets van terecht het gas gaat voorlopig door tot minstens 2050.

    • @Stracciways23
      @Stracciways23 3 месяца назад

      dan heb je andere blijft door lopen maar ander jasjej en doelen