Lewy Body Dementia. Recognition

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 сен 2020
  • This presentation contains a personal vision and approach to behavioral problems in Lewy body Dementia. It's important to share knowledge to develop a more methodical and professional approach of this type of Dementia.

Комментарии • 14

  • @LeonSalet
    @LeonSalet Год назад +3

    Ik realiseer me hoe blij ik ben geweest met de "diagnose" die je stelde, het inzicht en de handvatten die je mij/ons gaf.
    Het is een oefening geweest voor mezelf dit toe te gaan passen en eigen te maken, maar gaandeweg zijn Moeder en ik wel weer nader tot elkaar gekomen.
    Ik heb het gevoel gehad toch iets te kunnen betekenen voor haar.

  • @marikevandergraaf
    @marikevandergraaf 4 года назад +4

    Dank je wel Magda! Meteen toepasbaar, ik ga het model samen met de zorg tekenen en uitwerken.

  • @esther6669
    @esther6669 14 дней назад

    Heel erg leerzaam.

  • @annamariaagatha9392
    @annamariaagatha9392 Год назад +2

    Mooie presentatie. Ik vraag mij als burger wel af wat er terecht komt van de tijd voor aandacht verschonen, rituelen inslijten enz enz Het is daarmee treurig gesteld in de instellingen.

    • @brechjevermaat
      @brechjevermaat 6 месяцев назад +1

      Dat gevoel herken ik bij het kijken van dit filmpje... Zo mooi uitgelegd, en zo helder en bruikbaar ook. Ik zou wensen dat ik naast iemand die ontwaakt, (omdat ik dat heb kunnen zien aan zijn bewegende benen) zou kunnen gaan zitten met een glaasje appelsap, en hem welkom heten in de wakkere wereld. Dit is denk ik wat iedereen die in de zorg werkt zou willen doen. Met aandacht en zorg iemand in zijn wazige wereld van dementie te begeleiden. Geruststellen, er zijn, de tijd nemen, meebewegen, invoelen. Zou niet meer dan terecht zijn, dat we dat ook daadwerkelijk zouden kunnen doen. Helaas zal ik niet verder komen dan tussen de bedrijven door toch te proberen hiervan een fractie toe te passen. Het effect zal wellicht minder zijn, maar toch de moeite waard. Hoewel hier ook mijn frustratie gedeeld, wil ik ook mijn bewondering uitspreken voor de heldere manier van uitleggen, onderbouwen, praktijk voorbeelden , en de gehele uiteenzetting van het ziektebeeld. Zo kernachtig en goed te begrijpen onthouden en herkenbaar!! Daar heb ik echt veel van opgestoken, waarvoor dank! Ik ga mijn best doen dit toe te passen, en de kennis te delen, o.a. door dit filmpje aan te bevelen.
      Ga je nog meer van dit soort filmpjes maken?? Over andere vormen van dementie? De praktijkverhalen en -voorbeelden? Scheelt ons armzalige zorgpersoneel een consultant van de CCE in te schakelen. En is zeker zo leerzaam.... Ik houd mij van harte aanbevolen!!!
      Chapeaux!

  • @tmulder1248
    @tmulder1248 3 года назад +3

    In mijn zoektocht naar meer info over LBD kwam ik deze presentatie tegen. Dank daarvoor! Kan er bij LBD ook sprake zijn van uitsluitend akoestische hallucinaties in plaats van visuele. Persoon in kwestie praat voortdurend tegen iemand naast haar. Zij zegt haar niet te zien alleen te horen. Zij krijgt voortdurende negatieve dingen te horen.

    • @magdahermsen3694
      @magdahermsen3694  3 года назад

      Visuele hallucinaties zijn niet altijd aanwezig bij LBD. Het kan een hoofdkenmerk zijn maar sommige mensen hebben helemaal geen psychotische belevingen. Akoestische hallucinaties ofwel auditieve hallucinaties kunnen een uiting zijn van klachten als angst, onzekerheid, somberheid of een negatief zelfbeeld. Deze klachten kunnen ook bij LBD voorkomen, zeker als er sprake is van ( wisselend) ziektebesef. Soms hebben deze klachten een relatie met slechthorendheid. Het is altijd belangrijk om lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Fijn dat u de presentatie gewaardeerd heeft!

  • @annemariekeversteeg
    @annemariekeversteeg 4 года назад +2

    Je vraagt aandacht voor "leren lezen in welke fase iemand zit" en geeft aan dat er een observatielijst in de powerpoint zit. Aan welke powerpoint refereer je dan? Welke observatielijst gebruik jij dan?

    • @magdahermsen3694
      @magdahermsen3694  3 года назад +1

      Onlangs heeft een webinar plaatsgevonden.
      Deze wordt door het CCE gemonteerd en zal op korte termijn gepubliceerd worden. Bij die publicatie zitten o.a. ook de powerpoint, literatuurverwijzing en het observatieschema. Bedankt voor jouw belangstelling Annemarieke!

  • @roelp9427
    @roelp9427 3 года назад

    Hoe kan ik mijn partner duidelijk maken dat er geen andere mensen in ons huis wonen, ze ziet ze niet maar denkt het wel. dank je

    • @magdahermsen3694
      @magdahermsen3694  3 года назад

      Beste Roel, op de vraag kan ik niet zomaar een antwoord geven. Als je jouw mailadres bekend maakt kunnen we in het nieuwe jaar mogelijk even contact hebben. Met vriendelijke groet, Magda Hermsen

  • @kimmoortgat8441
    @kimmoortgat8441 8 месяцев назад +1

    Maar in zorghuizen heb je die tijd niet met de bewoners. Om even met hen samen wakker te worden.

    • @magdahermsen3694
      @magdahermsen3694  6 месяцев назад

      De tijd die besteed kan worden aan bewoners is mede gezien het tekort aan personeel en steeds complexer wordende bewonersgroep een lastig punt. Toch is het goed om te kijken wat er wel gedaan kan worden voor mensen die zo sterk wisselen in hun mogelijkheden en emoties. Vaak heeft het met omgevingsinvloeden, onvoldoende energiebalans en te weinig realiteitstoetsing te maken. Daarnaast zullen we flexibeler moet leren kijken naar de dagplanning. Wat is er bijvoorbeeld tegen om een bewoner een uur later te helpen met eten als dat leidt tot meer kwaliteit. Ook verzorgen kan soms op andere momenten dan de " normale" planning. Daarnaast kunnen familieleden en vrienden veel betekenen als zij tenminste ook begrijpen wat er aan de hand is en welke behoefte hun dierbare heeft. Het is mooi om steeds weer terug te horen dat ook familieleden dit complexe ziektebeeld steeds beter begrijpen en aangeven nu te snappen wat zij kunnen doen om meer comfort en kwaliteit te bieden. We moeten in ieder geval voorkomen dat er te snel, teveel en niet passende medicatie gegeven wordt!.