27:50 (Kanske dum fråga) Finns det vid något tillfälle man trycker i mer tryck, bar/psi i vattenledningsrör med luft för att kunna finna svagaste länken, i förebyggande syfte?
Har blivit rekommenderad av VVS-firman vi anlitar i BRF:en att inte motionera ventilerna med tanken att det är bättre att VVS-firman är på plats om det börjar läcka.
Man bör inte motionera gamla, omotionerade ventiler själv, nej. Men när man installerar nya så är det i högsta grad värt det att göra det själv. Läckande ventiler är ett symptom på ålder och släpphänt skötsel, inte på att den som gör det inte har rätt kvalifikationer. Och VVS-firman får definitivt mer pengar om det blir fler arbetsordrar. Man debiterar som regel för varje påbörjad timme, och om jobbet tar fem minuter så är resterande 55 minuter dubbeldebiterade, då rörisen gissningsvis sticker iväg på nästa jobb.
Är det ur energisynpunkt en dålig idé att ha central varmvattenproduktion? Vvc förbrukar en hel del energi och lokala beredare så kan man få respektive hyresgäst att betala sin egen varmvattenkostnad vilket ger en lägre energiförbrukning för de flesta.
Man får förutsätta att de sätter individuell mätning på varje lägenhet i ett senare skede. Finns väldigt små och nätta modbus-matade ledare som mäter genomströmninen i ett rör kapacitivt, dvs utan att behöva göra något ingrepp på rören. Central beredning är mer effektivt per liter varmvatten som tillverkas, ja.
@@xxhellspawnedxx Det där är intressant, men hur fan funkar det? Kan en sån verkligen mäta flödet med exakthet och precision? Låter lite som voodoo magic.
@@NickyNiclas Ja, utanpåliggande mätare är normen idag, just för att de är så lätta att installera under drift, och inte introducerar extra potentiella felkällor, som en inskarvad mätare är. Jag sa dock fel: Det är inte kapacitiv avkänning, utan ultraljud. Kort och gott har man en sändare och en mottagare, monterade med ett visst avstånd. Sändaren skjuter konstant in ljudpulser i röret, och beroende på hur mycket medium som rör sig i röret så påverkar det hur mycket av pulserna som kommer fram till mottagaren, och därmed kan flödet räknas ut.
Han kopplade in nolla och jord i centralen, men inte faserna, så att han har jordfelsskydd i fall att någon utav ledarna skulle bli strömförande medan han arbetar. Skulle han få en stöt (i.e. märka att det helt plötsligt är spänning på någon av faserna) så kan han kortsluta nollan och jorden, som triggar jordfelsbrytaren i centralen och slår ifrån strömmen.
Alltid lika intressant.
PEN står för Protective Earth Neutral (men i praktiken Potential Earth).
Proffsiga intressant att se. Men väldigt ovanligt att ha en varmvattenberedare i varje lägenhet
inte ovanligt, billigare drift för fastigheten och lägger energikostnden på boende
vart är Skylten ?
27:50
(Kanske dum fråga)
Finns det vid något tillfälle man trycker i mer tryck, bar/psi i vattenledningsrör med luft för att kunna finna svagaste länken, i förebyggande syfte?
Märkning då? Ändringar i centralflörteckningen?
Sen i en upplintad central, fortsätter man med det konceptet...
@@stefankarlsson7804 men om man ändå som kund inte förstår vad som är rätt eller fel, då är det bara o köra på
Har blivit rekommenderad av VVS-firman vi anlitar i BRF:en att inte motionera ventilerna med tanken att det är bättre att VVS-firman är på plats om det börjar läcka.
De är klart dem säger, de vill ju tjäna pengar.
@@MrViper08 Fast det gör de ju inte?
@@archibaldhaddock7450 okej, ge mig numret till eran gratis röris så ska vi också anlita dem
Man bör inte motionera gamla, omotionerade ventiler själv, nej. Men när man installerar nya så är det i högsta grad värt det att göra det själv. Läckande ventiler är ett symptom på ålder och släpphänt skötsel, inte på att den som gör det inte har rätt kvalifikationer.
Och VVS-firman får definitivt mer pengar om det blir fler arbetsordrar. Man debiterar som regel för varje påbörjad timme, och om jobbet tar fem minuter så är resterande 55 minuter dubbeldebiterade, då rörisen gissningsvis sticker iväg på nästa jobb.
Ventilerna inte ska börja läcka om dem motioneras regelbunden.
Får ni tryck med luft och så högt tryck?
La också märkte till det, Max 0.2bar i luft egentligen.
Äntligen 🌞🌞🌞🌞🌞
håller med
Hur många kW är patronerna?
Är någon av de gamla beredarna till salu?
💥💥💥💥
Är det ur energisynpunkt en dålig idé att ha central varmvattenproduktion?
Vvc förbrukar en hel del energi och lokala beredare så kan man få respektive hyresgäst att betala sin egen varmvattenkostnad vilket ger en lägre energiförbrukning för de flesta.
Man får förutsätta att de sätter individuell mätning på varje lägenhet i ett senare skede. Finns väldigt små och nätta modbus-matade ledare som mäter genomströmninen i ett rör kapacitivt, dvs utan att behöva göra något ingrepp på rören.
Central beredning är mer effektivt per liter varmvatten som tillverkas, ja.
@@xxhellspawnedxx Det där är intressant, men hur fan funkar det? Kan en sån verkligen mäta flödet med exakthet och precision? Låter lite som voodoo magic.
@@NickyNiclas Ja, utanpåliggande mätare är normen idag, just för att de är så lätta att installera under drift, och inte introducerar extra potentiella felkällor, som en inskarvad mätare är.
Jag sa dock fel: Det är inte kapacitiv avkänning, utan ultraljud. Kort och gott har man en sändare och en mottagare, monterade med ett visst avstånd. Sändaren skjuter konstant in ljudpulser i röret, och beroende på hur mycket medium som rör sig i röret så påverkar det hur mycket av pulserna som kommer fram till mottagaren, och därmed kan flödet räknas ut.
Darth vader i källarn? 3,50
3:33 🖤
Varmvattenberedare på direktverkande el, inte konstigt att vi har elbrist.
Saknar subtites. Jag förstår inte vad Hampe pratar om ca 18:45 19:20
Han kopplade in nolla och jord i centralen, men inte faserna, så att han har jordfelsskydd i fall att någon utav ledarna skulle bli strömförande medan han arbetar.
Skulle han få en stöt (i.e. märka att det helt plötsligt är spänning på någon av faserna) så kan han kortsluta nollan och jorden, som triggar jordfelsbrytaren i centralen och slår ifrån strömmen.