Testiculul necoborât Diagnosticare corectă și tratament minim invaziv

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 мар 2021
  • Testiculul necoborât - diagnosticarea corectă și tratamentul minim-invaziv
    Testiculul necoborât este definit ca fiind lipsa testiculului în scrot. Este o afecțiune prezentă la naștere, acela fiind și momentul în care este diagnosticată de către medicul neonatolog. La bebelușii născuți la termen incidența testiculului necoborât este de 3%, în timp ce la prematuri procentul ajunge la 30-40%. De asemenea, copiii care au greutate mică la naștere, cei sub 2.500 grame, au un risc mai mare de a avea acest testicul necoborât.
    Există două tipuri de testicul necoborât: unilateral, atunci când testiculul lipsește pe o parte, și bilateral, atunci când lipsesc ambele testicule. Cele mai multe cazuri ale afecțiunii sunt unilaterale.
    Dr. Mihaela Avram Popa, medic specialist Chirurgie pediatrică și Chirurgia hipospadiasmului în cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit, spune că testiculul necoborât se poate trata printr-o intervenție chirurgicală. Vârsta optimă pentru realizarea intervenției este între 9 luni și 1 an și jumătate, dar copilul poate fi operat și mai târziu. Practic nu există o limită de vârstă în acest sens însă avantajul este că la un copil operat mai devreme se reduce riscul de infertilitate atunci când acesta va deveni adult. Concret, când se face o analiză a spermei, la un testicul necoborât și neoperat sunt prezente anomalii în mai mult de 75% din cazuri. Dacă este operat, procentul scade la 50% din cazuri. Dacă există un testicul necoborât bilateral și nu este operat, atunci șansele de a concepe un copil sunt mici.
    Părinții trebuie să știe că recuperarea după intervenția chirurgicală este una foarte ușoară. Un copil operat în jurul vârstei potrivite de 1 an, maxim 1 an și jumatăte, își poate relua activitățile, cum ar fi joaca, la câteva ore după anestezie. De asemenea, după intervenție sunt necesare un minim de medicamente împotriva durerii. La copiii mai mari, recuperarea totală se produce după o lună.
    Medicul Mihaela Avram Popa afirmă că riscul apariției unei tumori nu scade chiar dacă un copil cu testicul necoborât a fost operat la vârsta corectă. Cu toate acestea, testiculul fiind la vedere și accesibil clinic, tumora este mult mai ușor de diagnosticat și tratat. De asemenea, medicii îi pot învăța pe adolescenți să se autopalpeze, iar astfel scade riscul ca o posibilă tumoră să ajungă într-un stadiu avansat.
    Dr. Mihaela Avram Popa le recomandă pacienților care au fost diagnosticați la naștere cu testicul necoborât să vină anual la un control, iar la vârsta adolescenței este indicată și o ecografie.
    Medicul mai spune că testiculul necoborât diagnosticat la naștere poate să ajungă singur în scrot, fără ajutorul chirurgilor pediatri, însă după vârsta de un an nu mai există această posibilitate, singura rezolvare fiind intervenția chirurgicală.
    Mihaela Avram Popa, medic specialist Chirurgie pediatrică și Chirurgia hipospadiasmului - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...

Комментарии •