Nami Başer - Freud ve Lacan Karşılaştırması
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- Bu konferansta, 19. yüzyılda (1856-1939) doğan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında ölen Freud’un eserlerinin, çevresi ve öğrencileri tarafından doğru dürüst anlaşılmamış olduğunu iddia ederek, onun öğretisini yeniden ele alan (1901-1981) Lacan’ın “ Freud’a geri dönüş” ilkesini inceleyeceğiz. Freud ve Lacan’ın temel kavramlarını yeniden ele alarak, ortak özelliklerini ve Lacan’ın eklediği noktaları sergileyeceğiz.
Biyografi:
Strasburg Üniversitesinde, öğrencilik yıllarında Fransız filozofu Jean-Luc Nancy ile çalıştı, hocası aracılığıyla Jacques Derrida, Roland Barthes gibi dönemin ünlü düşünürleriyle de tanışma şansı buldu. Aynı üniversitede yine Felsefe ve Edebiyat alanlarında (edebiyatta Flaubert, felsefede Kant üzerine hazırladığı tezlerle) yüksek lisansını tamamladı. Doktora eğitimi için gittiği (Paris-8) Üniversitesinde edebiyatta Rimbaud, felsefede de Hegel-Marx ilişkileri üzerine çalıştı. Galatasaray Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, Uludağ Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe ve sinema dersleri vermiştir.
Fransızca başta ve mükemmel seviyede olmak üzere, Almanca, Latince, Antik Yunanca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca da diğer bildiği dillerdir. Verdiği çeşitli düzeylerdeki derslerde bu dillerde felsefe metinleri başta olmak üzere şiir, edebi metinler ve tiyatro metinlerini karşılaştırmalı analiz eder. Roudinesco, Hoffmann, Meignand, Major gibi psikanalistlere Antonio Negri, Jean-Luc Nancy, Alain Badiou, Jacques Rancière gibi filozoflara Türkiye’ye geldiklerinde simültane çeviriler yapmasının yanı sıra Türkçeye birçok çeviri eser kazandırır.
Okuyamadım hep böyle ders dinlemek öğrenmek istemiştim teşekkürler
Muhtesem bir hoca, muhtesem bir ders. Dilinize, enerjinize saglik hocam. Cok tesekkurler.
dikildigi bereketli oldugu icindir. yeterki yarrk duyun.... sabahdan beri sik got clitoris yat kalk dedi neyi begebdin bu kadar
Teşekkür ederim.
Freud ve kızı A. Freud, Lacan, Klein vb. birçok psikanalist ile Sartre, Hegel, Schopenaur vb. birçok filozof ile psikalizi bu sekilde anlatmatmaniz çok faydalı olmuş bunlar için teşekkür ederim. Belkide buraya Kohut, Guntrip, Zizek vb. Psikanalistler, filozoflarda eklebilirdi ama sanirim sureden de dolayi kısa tutulmuş. Tek eleştirim Jung hakkındaki eleştirilerinizi ( ki kısmende katilıyorum) çok indirgemeci buldum.
Ki jung çok büyük dehadır bence lacan ve frued a göre doğu felsefesine inanılmaz hakim
57:46 :D
Dinlemeye doyamadım.
Çok dağınık ve bilgi yığılması şeklinde bir sunum olmuş
akustik dediğin nedir ki zaten himina