Hangjongeren in Nieuwegein en samenscholingsverbod

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 ноя 2024
  • De berichtgeving in de media deed vermoeden dat het wel heel erg slecht is gesteld met het woongenot in de wijk de Doorslag. De hangjongeren daar vergallen al tijden het woongenot van hun buurtgenoten en zorgen voor constante spanningen, vernielingen en dreigementen.
    De reacties die online geplaatst werden, lieten juist een genuanceerder beeld zien. Buurtbewoners die het voor deze groep jongeren opnamen en de klagers opriepen om weer eens na te denken hoe het was om zelf jong te zijn. Ik ben daarom naar de Doorslag gegaan en ik heb de jongeren zelf naar hun verhaal gevraagd en ook ´niet´ klagers gesproken. Kijk vooral naar de video en luister naar hun verhaal, dat kun je zelf je mening erover bepalen.
    Zelf heb ik een vrij helder beeld en uitgesproken mening bij deze situatie. Ik ben zelf opgegroeid in Nieuwegein en ik ken het probleem maar al te goed. Er is voor deze leeftijdcategorie weinig te beleven, maar zij hebben wel enorm de behoefte aan een groot sociaal contact. En in die leeftijd doen ze dat niet bij hun ouders thuis en als er dan geen jeugdhonk of goede binnenplek is, dan gaan ze in hun eigen buurt hangen. Zet tien jonge mensen bij elkaar en je het volume gaat omhoog en de hygiëne in de directe omgeving is ook niet altijd netjes.
    De irritatie die dan bij bewoners ontstaat loopt vaak erg op, maar ze zeggen er niet meteen wat van. En als zij dan uiteindelijk er wel iets van zeggen, dan is er slechts boosheid en geen sprake meer van een gelijke relatie. En ga jij maar fijn een 20 jarige op een boze toon vertellen dat hij weg moet gaan en zijn rotzooi op moet ruimen. Zo werkt dat niet. Hij wordt dan weer boos en zo gaat het vaak van kwaad tot erger. Vicieuze cirkel en voor je het weet zijn er zelfs samenscholingsverboden en kleine rellen
    En de jongeren zijn altijd de pineut. Dat zie je in de media, maar helaas ook bij de gemeente zelf.
    Want de burgemeester gaat bij een bewoner langs en praat met meerdere klagers, maar de jongeren heeft hij niet gesproken. Zo laat je als gemeente al zien hoe je er over denkt. Die jongens zijn weer afgewaardeerd en dat helpt de situatie niet. En het is zo jammer, want de overlast zelf stelt niet te veel voor. Vuilnis en lawaai.
    Oplossingen daar voor hadden allang ingevoerd kunnen zijn, maar nu loopt het uit de hand omdat de jongeren niet serieus worden genomen en bijval krijgen van raddraaiers. En of in de aankomende dagen of met Oud en Nieuw kan het nog wel eens flink uit de hand lopen.
    De gemeente kan verdere escalatie voorkomen door de jongeren hun hangplek terug te geven onder bepaalde voorwaarden. Ze moeten met elkaar in gesprek als 2 volwaardige partners en eerst bepalen wat overlast is en wat wel o.k. is. Vervolgens moeten er minimaal 2 jongens uit de groep zijn die zich vrijwillig aanmelden om de verantwoordelijkheid voor de naleving en het toezicht op de gezamenlijke afspraken te dragen. Twee vertegenwoordigers is een verplichting, de keuze staat de groep zelf vrij.
    Bij de buurtbewoners gebeurt hetzelfde. Zo hebben beide partijen een aanspreekpunt bij elkaar en kan niemand zich meer verschuilen achter de groep. Pas wanneer de vertegenwoordigers er niet meer uitkomen kan naar gelang de situatie een andere instantie ingeschakeld worden.
    Actie gemeente!!!!

Комментарии •