Anadolu'nun İlk Camilerinden İskender Paşa Camii - Ardanuç / Artvin
HTML-код
- Опубликовано: 10 фев 2025
- Anadolu'nun ilk Cami'lerinden İskender Paşa Camisi, Hazreti Osman döneminde Ardanuç'un Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk camilerden birisidir.
İskender Paşa Camisi, Artvin ilinde, Ardanuç kasabasının ilk yerleşimi olan Adakale'deki camidir. Cami, Ardanuç Kalesi'ni 1551'de Gürcülerden ele geçiren Çerkez İskender Paşa'nın adını taşımaktadır. Kaynaklarda farklı tarihler verilse de İskender Paşa Camisi'nin ilk halinin 1553 yılında Çerkez İskender Paşa tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
Kayıtlara göre cami, ilk defa VII. yüzyılda Hz. Osman döneminde yöreye geçici olarak hâkim olan müslüman Araplar tarafından inşa edilmiştir. Orijinal şekli bilinmeyen bu yapı Akkoyunlular’dan sonra kullanılamaz hale gelmiştir. 958’de (1551) Ardanuç Kalesi’ni fethedip Osmanlı hâkimiyetini sağlayan Erzurum Beylerbeyi Çerkez İskender Paşa tarafından 960 (1553) yılında cami onarılarak ibadete açılmış ve buraya çeşitli gelirler vakfedilmiştir. Kapalı mekânında bulunan 1281 (1864-65) tarihli kitâbeye göre bina, Süleyman Paşa’nın önderliğinde Hasan Efendi tarafından esaslı bir şekilde yeniden tamir ettirilmiştir. Rus işgali sırasında minaresi yıkılan ve bir süre depo olarak kullanılan yapı günümüzde ibadete açık olup onarıma muhtaçtır.
1553 yılında İskender Paşa tarafından yaptırıldığı kabul edilen medrese günümüze ulaşmamıştır. Bazı araştırmacılar, bugün caminin kuzeyinde bulunan ve bir yapının güney duvarı olduğu anlaşılan kalıntının aslında medresenin güney duvarı olduğunu kabul etmektedir (Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler, I, 756). Büyük bir kısmı tamamen yıkılmış olan medresenin yerine bugün bir ev inşa edilmiştir.
Bugünkü İskender Paşa Camisi'nin 1553 yılında inşa edilmiş olan yapı olmadığı caminin kapalı mekânında bulunan Hicri 1281 (1864-65) tarihli kitabesinden anlaşılmaktadır. Bu kitabeye göre İskender Paşa Camisi, Süleyman Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin yeniden inşa edilmesi bazı kaynaklarda esaslı biçimde tamirat olarak ifade edilmiştir. Eski Gürcü kilisesinin yapı malzemeleri de bu tarihte inşa edilmiş yapıda kullanılmıştır. Bundan dolayı 11. yüzyıldan kalma Gürcü kilisesi bu tarihte yıkılmış da olabilir.[1][3] Ahşap malzemenin de kullanıldığı yapı, 2017 yılında restore edilmiştir.
Giriş Ezan: Mehmet Erarabacı | Selimiye Camii (Güzel sesi ve kalpten okuyuşu için teşekkürler)
Bu camide gençliğimde, öğrenciyken Cuma namazı kıldırdım birkaç defa. Ecdadımızın yadigarı bu güzel eserler mahzun kalmamalı...Teşekkürler.
Teşekkürler 🙏🏻
Çok güzel bir giriş olmuş,
Evet harika bir giriş
Tarihi bir gezi oldu, maziye gittik, sağolasın
Teşekkürler
Ellerine sağlık kardeşim Allah razı olsun bizi geçmişe götürdun
Teşekkürler