Koroner kalp damarları tıkanıklığı, tedavisi ve ameliyatı - Prof. Dr. Ahmet AKGÜL

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024
  • Kalp Krizi Nedir?
    Kalbin kendisini besleyen damarların -koroner arter (atardamar)-, aniden tıkanması ile kalp kasının kanlanamaması ve sonuçta kalp kasında ölü doku oluşması durumudur. Erken tanı ve hızlı müdahale hayati önem taşır. Kalp kasının yeniden kanlandırılması ne kadar çabuk sağlanırsa, oluşabilecek hasar da o kadar az olur. Göğüste şiddetli ağrı ile birlikte; nefes darlığı, bulantı, kusma, terleme ve bazen de bayılma ile bilinç kaybı ortaya çıkar. Genel kural olarak göğüs bölgesinden başlayıp, kollara, omuzlara, boyuna, çeneye ya da üst karın bölgesine yayılan sıkıştırıcı, baskı yapıcı, çoğu zaman sanki göğüs duvarına biri oturmuş hissi veren tarzda ağrı olması durumunda ilk planda kalp krizinden şüphenilmelidir. Bununla beraber, hastaların %15-20'sinde hiçbir belirti olmaz -‘sessiz kalp krizi'. Bu sorun genellikle şeker hastalarında, aşırı şişman bireylerde, kronik akciğer hastalığı olanlarda ve kadınlarda daha sık görülmektedir.
    Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
    En sık görülen belirtisi göğüs ağrısı olmakla beraber, nefes darlığı, kalbin düzensiz veya hızlı çarpması (çarpıntı), yoğun halsizlik, mide bulantısı ve kusma, baş dönmesi, sersemlik veya bayılma ve hatta ani ölüm görülebilir. Göğüs ağrısı, şiddetli ve künt vasıftadır ve genellikle 20-30 dakikadan fazla sürer.
    Hem erkeklerde, hem de kadınlarda kalp krizi hafif belirtilerle ortaya çıkabileceğinden, şüphe anında mutlaka yardım istenmelidir, çünkü kalp krizinde dakikalar bile önem taşır.
    Ne yapılmalıdır?
    Kalp krizi acil bir durum olduğundan, şüphenilmesi halinde, ölümlerin yarısı kalp krizi başladıktan sonraki ilk saat içinde ölümcül ritim bozuklukları nedeniyle geliştiğinden, hemen 112 acil yardım aranmalıdır. Hastaneye yatışı ve hatta yoğun bakımda kalmayı gerektiren bu hastalıkta tedavinin amaçları kalp krizinin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az düzeyde tutmak ve oluşabilecek istenmeyen olayları önlemektir. Bu hedeflere ulaşabilmek için tıkanan damarın yeniden açılması gereklidir. Bunun için ya koroner anjiyografi ile perkütan koroner girişim (PKG) ya da koroner arterlerdeki pıhtıyı eritmek için ilaç tedavisi (fibrinolitik tedavi) uygulanır.

Комментарии • 8