Nörobilim Işığında Bilgi Çağından Bilgelik Çağına | Nevzat Tarhan | TEDxUskudarUniversity
HTML-код
- Опубликовано: 4 янв 2025
- Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Nörobilim Işığında Bilgi Çağından Bilgelik Çağına” başlıklı konuşmasında teknolojideki gelişmelere rağmen günümüzde dünyada pek çok kötülüğün ve şiddet olayının yaşandığını söyledi. Tarhan, “Ahlaki akıl yürütmeyi çocuklara ve gençlere öğretmemiz gerekiyor, beynimizi doğru kullanmayı öğretmemiz gerekiyor. İnsan toplumsal faydayı maksimize ederek yaşamazsa dünya yaşanılır olmayacak. Şu anda dünyadaki bu gidişi olumluya çevirmenin yolu, ahlaki akıl yürütmenin ve beynimizi bu yönde kullanmamızın sağlanması ile mümkün olacak” dedi. He was born in Merzifon in 1952. He finished Kuleli Military High School in 1969 and graduated from Cerrahpaşa Medical School İstanbul University in 1975. Following his internship at GATA (Gülhane Military Medical Academy) he worked in Cyprus and Bursa garrisons at different military medical institutions. In 1982 he became a specialist psychiatrist at GATA. After his clinical services as a specialist at Erzincan and Çorlu Hospitals, he became an assistant professor(1988), an associate professor (1990) at GATA Haydarpaşa. He was promoted to colonel in 1993 and became a professor in 1996. Between 1996 - 1999 he worked at Yüzüncü Yıl University as faculty member and as an expert at Forensic Institution. He got retired on his own will. He took the representation of “Memory Center of America” in Turkey in 1998.
Currently, he is the Chairman of the Board of NPİSTANBUL, the first neuropsychiatry hospital of Turkey and also the founding Rector of Üsküdar University. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at www.ted.com/tedx
Kısaca kötülüğün kaynağı inançsızlık ve maddecilik, iyiliğin kaynağı inanç ve mâneviyattır.
" İman, insanı insan eder.. Küfür (inkâr, dinsizlik), insanı gayet âciz bir canavar hayvan eder."
Sözler, s. 315
TED ‘de olmak ve Nevzat Tarhan harika birleşim.
Nevzat bey çözümlemeler ve tespitler super
tespitler super Nevzat bey Teşekkürler . . .
Her söyledıgı cümle öyle dogrukı. Şu an 3 yıl geçmiş bu konuşmanın üzerınden ve dedıgı Herşey hayatımızda mevcut maalesef
Muhteşem mesaj emeğinize saglık
Tebrikler...
Sabri Altuntaş
maşaAllah kıymetli hocam.
Soru: Bilimle din çatışır mı?
Cevap: Bilimle din birbiriyle çatışmaz. Çatışma, din olarak takdim edilen bir takım kabul ve değerlendirmelerle teori ve hipotezler arasındadır. Her şeyden evvel, bilim ve dinin tanımlarında ortak olmayan çok noktalar vardır. Çoğu zaman, evrim teorisinde olduğu gibi, bilimin tanım ve kıstaslarını taşımayan, ideolojik ve siyasî yaklaşımlar, ya da bir takım ön kabuller ve maddeci değerlendirmeler, bilim olarak takdim edilmektedir. Diğer taraftan, din olarak, Hıristiyanlık esas alınmakta, zaman içinde o dine, din adına yapılmış bir takım katkılar, şahsî kanaat ve yorumlar, dinin esası olarak algılanmaktadır. Hıristiyanlık’ta, bilhassa Allah kavramına Teslis akidesinin girmesinden sonra, İlâh anlayışı hususunda teologlar arasında dahi ortak bir kavramın dillendirilemediği görülmektedir.
Çatışmanın esas sebeplerinden birisi de, bilimsel verilerle elde edilen sonuçların, neden ve nasıllarının, bilimsel metotların dışına çıkılarak maddeci bir yaklaşımla, tesâdüf ve tabiatın kör kuvvetiyle ve gelişigüzellikle açıklanmasıdır.
Bu da bilimin tamamen materyalist bir felsefeyle izahı ve dolayısıyla materyalist düşüncenin gerçek bilim olarak yorumlanması ve bilim adına ateizmin müdafaasıdır.
En son din olan İslâmiyet’le bilimin çatışması söz konusu değildir. Çünkü İslâm dini, kâinatın tamamını âdeta bir kitap gibi kabul eder. Allah’ın kudret sıfatının eseri olan ve elementlerle yazılmış bir kitap. Yani, kâinat kitabı. Her bahar sanki bu kitabın bir sayfası, asırlar o kitabın formaları hükmünde. İnsan da bu kitapta bir kelimedir. Bütün ilimlerin konusu, bu kâinat kitabıdır. Yani, taşıyla, toprağıyla, havasıyla ve suyuyla, bitkiler, hayvanlar ve insanlarıyla âlemi dolduran canlı ve cansız umum varlıkların yapısını, bağlı olduğu kanunları ortaya koyma görevi ilimlerindir. İlimler bir bakıma bu kâinat kitabını tefsir etmekte, yani açıklamaktadır. Atomdan galaksilere kadar her bir cismin yapısında ve tâbi olduğu kanunlarda; yüksek ve derin bir ilmin, geniş bir kavrayışın, engin ve sonsuz bir düşüncenin, son derece hassas bir ölçü ve plânlamanın, gayet merhametli ve sanatlı yapılışın varlığı görülmektedir. İşte, Allah’ın eseri ve sanatı olan bu kâinat kitabı, O’nu tanıttırmaktadır.1
İslâm literatüründe, bilimde ne kadar çok terakki edilse, yani varlıklar hakkında ne kadar geniş bilgi sahibi olunsa, Allah’ın kâinattaki tasarrufunun, hikmet ve hâkimiyetinin bilinmesini sağlayacağı, dolayısıyla Allah’ın o kadar daha iyi tanınmış olacağı vurgulanır. Bu Allah’ı bilme ilmine “Marifetullah” denmektedir. Allah’ın isimleri sonsuz olduğu için, Marifetullahta ilerlemenin de, sınırı yoktur.2
Cisimlerdeki bu ölçülü, bir maksat ve gayeye göre plânlı yaratılışın düşünülmesi de “Tefekkür”, fikir ve akıl yürütme, yorumlama olarak ifade edilir. Böyle bir saatlik akıl yürütme ve düşünmeyi, İslâmiyet bir sene nafile ibadetten üstün görmektedir.
Kur’an; “Düşünmüyor musunuz?3, “Aklınızı kullanmıyor musunuz?” 4diyerek akla havale eder.
Hadislerde de ilme teşvik vardır: “İlim talebi için yola çıkan kimse, dönünceye kadar Allah yolundadır”5
“Kim ilim öğrenmeyi talep ederse, bu onun geçmişteki günahlarına kefaret olur”6, “Hikmetli söz mü’minin yitiğidir. Onu nerede bulursa, hemen almaya ehaktır”.7
Peygamberimiz; Âlimler, arzın kandilleri (ışık kaynakları), nebilerin halifeleri, benim ve nebilerin varisleridirler”8 gibi hadisleriyle, insanları ilme ve okumaya teşvik etmektedir.
İslâmiyet’te âlimin mürekkebi, şehidin kanından üstün tutulmuştur.9
Böyle bir din, ilme karşı olabilir mi? Zaten bütün ilimler, Allah’ın kâinat kitabının tefsiri ve açıklaması değil midir? Kur’an da O’nun kitabı, kâinat da. Kur’an’a ters düşen, bilim değil, ancak bir takım teori ve hipotez veya felsefî görüşler olabilir.
Bilimsel veriler, dini argümanlarla yan yana omuz omuza da gelebilir, bazen farklı istikametlerde de seyredebilirler. O zaman, hoşgörülü bir yaklaşım tarzı ile aradaki diyalog devam ettirilebilir. Her iki alana da saygı ve hoşgörülü yaklaşım, beşeriyetin saadetinin anahtarı olarak görülmektedir.
Bilimle din, diyalog ve tolerans ekseninde birlikte yol alabilirler. Din semavîdir. Onun, yeni bilimsel gelişmelerle her seferinde test edilmeye, ya da bilimsel verilerle doğrulanmaya ihtiyacı olmamalıdır. Her şeyden evvel din, hem bu dünya hayatını ve hem de ahiret hayatını nazara alır ve metafizik bir düşünce tarzı ile ve bütüncül bir yaklaşım sunar. Halbuki, bilimin metot ve usulleri farklıdır ve tamamen bu dünya hayatını ve varlıkları anlamaya yöneliktir. Bu varlıkları anlamada bilimde ne kadar ileri gidilse, Allah da o kadar iyi bilinmiş olacaktır.
Prof. Dr. Âdem Tatlı
Kaynaklar
1. Nursî, B. S. Sözler. Envar Neşriyat, İstanbul, 1996, s. 158. Aralık 1987, İstanbul.
2. Nursî, B. S. Mektubat. Envar Neşriyat, İstanbul, 1996, s. 222-223.
3. Bakara, 76.
4. Bakara, 44.
5.Tirmizî İlim 2, 2649; İbn Mâce, Mukaddime 17, 227.
6.Tirmizî, İlim 2, 2650.
7.Tirmizî, İlim, 19, 2688.
8. Münâvî, IV, 383. nr. 5703. Aktaran:, Murad Sarıcık. Kendi Dilinden Peygamberimiz-2,. Nesil Yayınları, İstanbul, 2007, s.138-142.
9. Ali el- Müttaki el-Hindi. Kenzu’ul-Ümmâl. Beyrut, 1985, X, 14:28714-5.
Teşekkürler hocam 👏👏👏
Teşekkürler 😇
Evet, sabırla dinledim ve bir teşekkürü hak ettim.. Bişey deği lhoca..
Çok yararlı👍
Müteşekkirim..
Hocam insanlara böcek kurt vb . yedirilmeye ve bu teşvik edilmeye başlandı böcekler biter ve dünya ömrü kısalır mı?
Geçmiş olsun Nevzat hocam.. Sanırım sizi baya terlettiler :) kolay değil bu kadar amaçlı bilgiyi 18 dakikaya sığdırmak.. :)
Nevzat hocam, sizi çok severek takip ediyor ve okuyorum ama ilk defa bi’ Ted konuşmasında böyle sıkıldım... :/
bu herif torbacinin teki
@@VendettaReis niye
Kamera çok kötü.. genel görünüş yerine yansıları göstermeli..
👏👏👏
Nevzat bey o npistanbul fiyatları nedir ya? Hahahaha beraber çalışalım mı?
Yeni birşey öğrenmedim bildiklerimin tekrarıydı.daha çok çalışmalısınız kendinizi aşmak ve dinleyicileri aşırmak için.
Beyninde sorun var
Bu ted konferanslara nasıl katılabilirim bilen yardımcı olabilir mi
Konusmadaki dünya barışı mesajları haricinde,bir sürü tıbbi terim sıvılar salgılar flan bence doktor olmayan normal bi insan için gereksiz hafıza kirliliği bunları bilmek.işe yarar bişeyleri değiştirmeye yarayacak bilgileri edinmek daha mantıklı bence,yani doktor olmayan insanların anlayacağı şekilde bişeyler anlatılılsa kısa ve öz olur daha faydalı olur dıye düşünüyorum
Bence internette oturup araştırabilir herkes . Nasılsa zaman bol ve keyfiyen harcanıyor çok insanlarda . Dolayısıyla öğrenmek te hiç zor degil . Ben çok ögretıcı buldum . Teşekkürler
👍
sosyal entropi, dak : 11 ,
Yeni nesil dindar nesil için
Bu kişiyi nasıl çıkardınız buraya
haklisin bunlar yasal torbaci
Kimler nerelere çıkmadı ki?
Sende onun bilgisinin zerresi varmı gerzo
@@hasoday656 bu adamın benden bilgili olduğu kesin. Tez-anti tez- sentez çerçevesinde diyalektiğe uygun fikirler üretmeyip, fikirlerini belli yaklaşımlara dayandırırsan istersen dünyanın en bilgili adamı ol bilgi çöpü olursun.
Sen bu adami anlamak için biraz fazla aptalsin gerzo
tekbirrr, haleluuuyaaa!
8,5 yıl daha fazla yaşayacağım ahahah.
kaç yaşından sonra 8.5 yıl ?
kadinlar ve erkekler sunnet olalim sunnet....
kotuluk genlerimizi....
eğvle eğvle