SPERANŢĂ PENTU AFRICA - Misionari Catolici Romani in Coasta de Fildes. TVR. Universul Credintei.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 янв 2025
  • La aceste sincere multumiri adaugam si noi un mare multumesc celor doi preoti catolici romani, misionari in Coasta de Fildes; Pr. Gabriel Cimpoesu si Pr. Alexandru Percu din dieceza de Iasi.
    De mai multi ani cei doi preoti se ingrijesc de pastorirea credinciosilor din parohia Adormirea Maicii Domnului - Djebonoua, Arhidieceza de Bouake, regiune locuita predominant de membrii etniei Baule, undeva in inima tarii.
    Le multumim pentru ca la inceputul acestui an ne-au primit in casa lor, la propriu.
    De altfel acesta a fost si unul dintre motivele invitatiei de a vizita misiunea catolica romaneasca din Coasta de Fildes.
    Terminarea constructiei casei parohiale si binecuvantarea solemna cu prezenta intregii comunitati si a pastorului locului, Arhiepiscopul Catolic de Bouake, Paul - Simeon Ahouanan Djro.
    In Coasta de Fildes traiesc mai bine de 6 milioane de catolici la o populatie de peste 20 de milioane de locuitori iar tendinta este una crescatoare motiv pentru care biserica de acolo a solicitat mereu ajutor din partea Operelor Pontificale Misionare, astfel ajung primii misionarilor catolici romani in Coasta de Fildes undeva dupa anii 1995.
    Pe drept cuvant Domnul a vrut! Pentru ca acea prima experianta a tanarului, pe atunci seminarist, ar fi putut sa se termine tragic.
    Desi razbioul se terminase de un an de zile un alt perilcol avea sa-l pandeasca - Malaria.
    Ajuns in tara, medicii din Romania au fost foarte rezervati in privinta sanselor de a-l recupera. A fost trimis de urgent cu un elicopter de la Iasi la Bucuresti unde totul a depins de sansa, iar sansa a fost de partea lui. Nu-i face placere sa vorbeasca despre acel episod insa este convins ca Dumnezeu i-a dat un semn.
    Africa i-l vindecase.
    Desi primii misionari raomani au ajuns in Coasta de Fildes inca de prin anii 90, acestia au preluat misiunea din Djebonoua abia dupa anul 2000, mai précis in anul 2004 cand pr. Gabriel a ajuns in misiune.
    Impreuna cu pr. Stoica Adrian, care se afla déjà in Africa inca din anul 2001, au fost primii preoti care au locuit stabil pe teritoriul misiunii.
    In tot acest timp, adica din 2004 pana in 2018 misionarii au locuit intr-o casa inchiriata in mijlocul localitatii.
    Si, desi a fost inca de la inceput o alegere asumata, casa in care locuiau nu era adaptata in totalitate nevoilor misiunii, de aceea necesitatea unei case a misiunii a fost mereu in planul lor si al superiorilor care-I mandatasera.
    Iata de ce a fost mare sarbatoare cand s-a finalizat constructia casei, o sarbatoare la care ne bucuram ca am fost si noi partasi.
    Si ca la mare sarbatoare, intreaga comunitate s-a adunat in frumoasa biserica parohiala unde IPS Paul Simeon Auanan, Arhiepiscopul de Bouake, insotit de cei doi preoti misionari si de parintele Florin Sescu, au celebrat o frumoasa Liturghie solemna animate si presarata cu cantece si dansuri.
    Acestea sunt momentele pentru care Africa te cheama si te vindeca prin ea insasi.
    Bucuria, speranta, modul de manifestare a credintei si chipurile zambitoare ale crestinilor de aici te motiveaza si te ajuta sa depasesti momentele de nesiguranta, fricile, caldura, seceta, foamea sau conflictele de orice fel.
    Un alt motiv pentru care ma aflam in misiunea din Coasta de Fildes a fost sarbatoarea evanghelizarii unei comunitati. Adica vestirea Evangheliei lui Cristos pentru prima data in mijlocul comunitatii.
    Sincron P. Gabriel (din masina)
    Pentru ca usor usor activitatile principale vor trece de acum in grija parintelui Alexandru, si aceasta sarbatoare a fost coordonata si organizata de el.
    Se spune ca cel mai emotionant lucru pentru un misionar este sa boteze insa o multumire la fel de mare dar si o responsabilitate enorma am citit pe chipul parintelui Alexandru in ziua celebrarii primei liturghii in satul Srakakro.
    La sfarsitul acestei prime parti a calatoriei noastre misionare devin tot mai convins de spusele unui proverb African care suna asa: “Roaga-te si misca-ti picioarele”. Asta fac africanii, mai mereu, rugaciunea lor este insotita de miscare, asta am facut si noi mergand acolo si asta urmeaza sa facem ori de cate ori pasii ne poarta catre celalalt, catre aproapele nostru oriunde ar fi. Asadar pasii rugaciunii noastre sa mearga din cand in cand si-n Africa.

Комментарии •