Iosif Keber - pictorul care a îmbunătățit tehnica frescei. Film realizat și difuzat în anul 1997

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 сен 2024
  • Fotografii de familie - Emisiune difuzată în data de 11.06.1997 la TV Târgu-Jiu
    Durata: 29 minute
    Imagine: George Popa, Paul Uță, Cristi Tomescu
    Imagine studio: Aurel Ciobanu
    Montaj. Gabi Beraru
    Muzica: George Popa
    Realizator: Adina Andrițoiu
    Înregistrarea audio cu vocea pictorului a fost pusă la dispoziție de Dumitru Călugăru.
    Iosif Keber, fiul dulgherului s-a născut la 30 iulie 1897 și a copilărit pe malul Jiului, de unde și-a umplut ochii și sufletul de culori și impresii de neșters.
    Iosif Keber, înregistrare de arhivă: „...cu privirile ațintite în zarea apusului, urmăream vălătucii de diferite culori, tiviți cu fir de aur, până când umbrele serii își așterneau perdeaua peste toate lucrurile...”
    Ion Popescu, specialist Muzeul de Artă: A fost remarcat din prima tinerețe, din copilărie de către profesorul Jean Petrescu. Are studii serioase de arte plastice, în primul Școala de Belle-Arte la București, apoi a urmat un periplu de pregătire în domeniul artelor trecând prin Baden-Beden, Badenshringer, Berlin și Viena, cu returnare la Koln. La Școala de Belle Arte din București a avut profesori iluștri, în domeniul modelajului a fost ajutat de Dimitrie Paciurea, l-a avut profesor de desen pe Fritz Stork și cel mai important îndrumător al său a fost, fără îndoială, Demetrescu Mirea care era profesor la Academia de Arte Frumoase din București, dar și director al Școlii Superioare de Arhitectură și al Pinacotecii din București.
    Dr. Constantin Lupescu: L-am cunoscut pe Iosif Keber încă de când eram în școala primară, pentru că el era coleg de clasă la gimnaziu și bun prieten cu un frate al meu mai mare. Venea deseori la noi, în vizită la fratele meu și eu îl priveam cu multă admirație. Lua câte o foaie de hârtie și imediat desena câte un obiect din casă.
    După școala primară și gimnaziul „Tudor Vladimirescu” de la Târgu Jiu, Iosif Keber se înscrie prin concurs, la Școala de Arte Frumoase din București. Are șansa de a studia cu mari profesori ai vremii: Tzigara-Samurcaș, Fritz Storck, Dimitrie Paciurea, G.D. Mirea, Costin Popescu ș.a.
    Debutul în pictură are loc încă din timpul școlii, în 1921. Lucrurile sale încep să fie achiziționate de muzee și persoane particulare. După 1937 începe să fie mult apreciat pe plan național. În același an primește comanda executării picturii la Biserica Sfinții Apostoli de pe Axa Eroilor din Târgu Jiu, pe care se vor amplasa operele lui Constantin Brâncuși.
    .....
    Alexandra Andrei, directoarea Bibliotecii Județene Gorj: Grija acestui suflet generos a fost totală în ceea ce privește moștenirea sa. A lăsat orașului în care a trăit nu numai casa, ci și banii necesari pentru amenajarea acesteia. Condiția testamentară sau clauza testamentară expresă era ca în această casă să ființeze o bibliotecă de artă care să poarte numele fostului proprietar, deci să se numească ea, ca instituție, Biblioteca de Artă „Iosif Keber”. Moștenirea Iosif Keber înseamnă, în afară de casa propriu-zisă, în afară de mobilierul care merită păstrat doar pentru a aminti de proprietarul casei, moștenirea înseamnă, în primul rând, o bibliotecă personală, de aproximativ 6100 volume, bibliotecă cu caracter enciclopedic. Dorința pictorului a fost ca această bibliotecă să rămână în întregime în locuința sa, devenită acum sediul bibliotecii de artă, să fie organizată după criterii de specialitate, dar această colecție să rămână întreagă, să nu se împartă între Biblioteca Județeană propriu-zisă și secția de artă a acesteia. În colecția Keber vom găsi afișe, vom găsi periodice din acea vreme, și nu periodice cu caracter artistic, ci și periodice cu subiecte obișnuite, ceea ce înseamnă că era destul de ancorat în viața socială, economică, culturală și politică a vremii sale. Era un personaj interesat de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, să fie totdeauna la curent, mai ales cu noutățile cu iz cultural. Dovadă și mulțimea cărților primite cu dedicație sau cu autografe din partea unor personalități ale vremii. Surpriza noastră a constituit-o însă colecția de cărți poștale ilustrate, aproximativ 10.000 de asemenea cărți poștale, care sunt foarte minuțios aranjate în albume. Ei, bine, a avut răbdarea și timpul, și l-a găsit, de altfel, să organizeze toate aceste cărți poștale tematic. Vom găsi separat flori, vom găsi animale, vom găsi reproduceri după tablouri celebre, deci fiecare album are un anume subiect, iar cărțile poștale frumos ordonate se subscriu tematicii acelui subiect.

Комментарии •