𝗖𝗶𝗺𝗶𝘁𝗶𝗿𝘂𝗹 𝗲𝘃𝗿𝗲𝗶𝗲𝘀𝗰 𝗦ă𝘃𝗲𝗻𝗶

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 янв 2024
  • Potrivit unei situaţii care aparţine Federaţiei
    Comunităţilor Evreieşti din România, publicată în 2007 sub titlul Memoria cimitirelor evreieşti, în judeţul Botoşani au fost contabilizate 13 cimitire evreieşti, acestea figurând în mai multe localităţi, şi anume: Botoşani, Bucecea, Frumuşica, Săveni, Suliţa, Ştefăneşti, Dorohoi, Darabani, Mihăileni şi Rădăuţi Prut.
    Din păcate, mai ales în localităţile în care nu mai vieţuieşte nici un reprezentant al comunităţii, cimitirile se sufocă într-o cruntă părăsire. Natura a marcat vizibil locurile în care nimeni nu se mai încumetă să pătrundă, vegetaţia sălbatică făcând oricum aproape imposibil acest lucru.
    Personalități, oameni, armeni, evrei, ortodocși, catolici - vieți și suflete ce au activat ca părți importante, indispensabile ale acestui sistem. Noi toți, mici rotițe importante în acest angrenaj continuu al vieții pe pământ. Noi cei ce parcurgem acum aceste rânduri suntem aici, coexistăm și ne parcurgem secundele alături în aceste timpuri - aspecte, idei, inovații, bucurii și viață la unison. Unele cimitire par a fi parcuri în care te regăsești, asculți liniștea și-ți imaginezi poveștile acelora ce nu mai au glas, muzee în aer liber cu monumentele expuse , adevărate opere de artă . Câteodată îți auzi doar pașii pe o alee și îți oprești privirea asupra epitafurilor, le citești cu interes, pronunți numele celui care odihnește acolo și te cuprinde o bucurie sub forma unui fior, de parcă l-ai fi cunoscut dinainte, iar clipa în care ai ajuns la mormînt nu e decît o reîntîlnire într-un altfel de context, într-o clipită ai știut tot despre viața lui . Nu e prietenul tău odihnindu-se acolo, dar ar fi putut fi. Și mai sunt cimitirele triste, locuri prin care nu se trece, cu ziduri înalte din vîrful cărora răsare sîrma ghimpată, cu porți nemișcate și lacăte ruginite. Cele mai multe cimitire triste sînt cele ale comunității evreiești - astăzi o comunitate aproape complet dispărută din peisajul multicultural . În cimitirul de la Mihăileni ( vechi târg ) ne-am strecurat printre buclele arcuite ale sârmelor ghimpate și am remarcat că au răsărit din morminte mici păduri.... În unele cimitire pietrele funerare au alunecat unele peste altele și vechile cărări bătătorite nici măcar nu mai există, în schimb în cimitirul evreiesc de la #Frumușica, cimitirele evreieşti din #Dorohoi și #Siret ( jud Suceava) am surprins lucrări și activități de întreținere și gospodărire. În aceast album grupăm o mână de fotografii cu cimitirul evreiesc Săveni. Sper ca pașii se ne poarte într-un viitor apropiat și spre cimitirele evreieşti din Municipiul Botoșani, Ștefănești, Sulița, Rădăuți Prut și Darabani. Odihnă veșnică sufletelor adormite.

Комментарии •