ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Διδυμότειχο - Ελληνοχώρι - Καρωτή

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2019
  • Το #Διδυμότειχο είναι πόλη της Θράκης με πληθυσμό 9.263 κατοίκους, έδρα του ομώνυμου δήμου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Βρίσκεται σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη και 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Σύμφωνα με μια θεωρία, το όνομά της το πήρε από τα διπλά τείχη του Κάστρου (που ονομάζεται και Καλέ), ενώ σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το όνομα οφείλεται στις δύο αντικριστές οχυρωμένες πόλεις (οι δύο οχυρώσεις, η μία στο σημερινό Καλέ και η άλλη στον απέναντι λόφο, της Αγίας Πέτρας, που τον 3ο μ.Χ. εξυπηρετούσαν τους Ρωμαίους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν βαρβαρικές επιδρομές). Παλαιότερα η ρωμαϊκή πόλη Πλωτινόπολη βρισκόταν στον λόφο της Αγίας Πέτρας, όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές και προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.
    Σώζονται ακόμα τα δεσμωτήρια, όπου είχε φυλακιστεί ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΒ' το 1713 από τους Οθωμανούς. Το Τέμενος Βαγιαζήτ (Μεχμέτ Α') στην πλατεία της πόλης θεωρείται ένα από τα πιο μεγαλόπρεπα οθωμανικά τεμένη στην Ευρώπη και εγκαινιάστηκε το 1420.
    Το Διδυμότειχο είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου, 950 χλμ ΒΑ της Αθήνας και 40 από τα βουλγαρικά σύνορα. Ο Έβρος, φυσικό σύνορο της χώρας με την Τουρκία, ορίζει την πόλη ανατολικά και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 1 χλμ., ενώ ο Ερυθροπόταμος σχηματίζει τα δυτικά και νότια όριά της. Η σύγχρονη οικιστική εικόνα είναι αποτέλεσμα διαδοχικών επεκτάσεων του αρχικού ιστορικού πυρήνα της ακρόπολης που στεγάζει και σήμερα την παλιά πόλη, στην κορυφή του ασβεστολιθικού λόφου που ονομάζουμε «Καλέ» ή «Κάστρο». Ο λόφος αυτός μαζί με τον μικρότερο της Αγίας Πέτρας αποτελούν το δυτικό και νοτιοανατολικό αντίστοιχα όριο οικοδομικής εξάπλωσης του Διδυμοτείχου.
    Το Διδυμότειχο είναι έδρα της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας στο κέντρο της πόλης. Επίσης στην πόλη έχει έδρα η Μουφτεία Διδυμοτείχου.
    Το #Ελληνοχώρι είναι οικισμός του Νομού Έβρου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού. Ανήκει στο Δήμο Διδυμοτείχου. Έχει 593 κατοίκους. Το Ελληνοχώρι βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ερυθροπόταμου, βορειοδυτικά από το κέντρο του Διδυμοτείχου. Κοντά του τα χωριά Καρωτή, Μάνη, Λαγός. Στην Δημοτική Κοινότητα του Ελληνοχωρίου ανήκουν οι οικισμοί Θυρέα και Λαγός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1454 ονομαζόταν Volgar Hari. Ωστόσο μέχρι και το 1528 δεν υπάρχουν αρκετές πηγές ούτε για την ονομασία του ούτε για τους πρώτους κατοίκους. Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας το Ελληνοχώρι ονομάζονταν Γιουλγάρ-κιοϊ που μεταφράζεται ως Χωριό πάνω στο Δρόμο. Αυτό που είναι γνωστό στους τωρινούς κατοίκους του και συμπίπτει με το παραπάνω είναι πως το χωριό ιδρύθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους και πήρε το όνομα Βουλγαροχώρι (Βουλγάρ Κιόι) λόγω του βουλγαρικού πληθυσμού της. Εκχωρήθηκε στη Βουλγαρία το 1915, αλλά μετά τη συνθήκη του Νεϊγύ το 1919 (μετά την απελευθέρωση και την προσάρτηση της Θράκης στην Ελλάδα), έγινε μέρος της Ελλάδας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανταλλαγή του Βουλγαρικού και Τούρκικου πληθυσμού με Έλληνες πρόσφυγες από την Τουρκία, κυρίως. Το 1920, ο υπεύθυνος της ονομασίας των κατοικιών της Θράκης Γ. Λαμπουσιάδης, ονόμασε τον οικισμό Ελληνοχώρι.
    Η #Καρωτή βρίσκεται στο βόρειο Έβρο, βόρεια του Ερυθροποτάμου και σε απόσταση 10,5 χλμ. βορειοδυτικά από το Διδυμότειχο. Το χωριό πολιτισμικά συμπεριλαμβάνεται στα χωριά των Μάρηδων, μιας ομάδας γηγενών Θρακών με δική τους ενδυμασία και γλωσσικά ιδιώματα και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι ο τόπος καταγωγής πολλών μουσικών της Θρακιώτικης παράδοσης όπως: του Χρόνη Αηδονίδη, του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη και του Βαγγέλη Δημούδη. Η παλιά του ονομασία ήταν "Γκουρουντζί" ή "Κουρτσί". Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1924 στο ΦΕΚ 194Α-14/08/1924 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Ελληνοχωρίου. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Καρωτής που ανήκει στη δημοτική ενότητα Διδυμοτείχου του δήμου Διδυμοτείχου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 271 κατοίκους.
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Комментарии • 6

  • @user-qx8kx4nz2v
    @user-qx8kx4nz2v 3 года назад +3

    Τα δεντρα τοτε ηταν θαμνοι ....θυμαμαι τη διαδρομη

  • @Stumble_player_pro
    @Stumble_player_pro 6 месяцев назад

    Έπρεπε και μάνη

    • @Dascalos_AM
      @Dascalos_AM  6 месяцев назад

      Μπορείς να δεις το χωριό σου στα παρακάτω βίντεο: 1) ruclips.net/video/C2SSmwmoVRQ/видео.html - 2) ruclips.net/video/b8mKhe-a7OY/видео.html

    • @Stumble_player_pro
      @Stumble_player_pro 6 месяцев назад

      Ευχαριστώ

    • @Stumble_player_pro
      @Stumble_player_pro 6 месяцев назад +1

      Είσαι από διδ εγω ναι απλά η μάνη είναι το χωριό μου