Unde ajung sticlele SGR returnate la magazin

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 май 2024
  • Imagini filmate în centrul de sortare RetuRO, deschis de curând în Otopeni, Ilfov.
    Locul unde ajung PET-urile, sticlele și cutiile de aluminiu cu sigla "Ambalaj cu garanție" după ce le returnăm la magazin. Înainte de a fi trimise la reciclare.
    Vedem tot procesul de numărare și separare a ambalajelor pe categorii, plastic, aluminiu, sticlă și pe culori.
    00:20 Câți oameni lucrează în centrul de colectare RetuRO din Otopeni, Ilfov
    01:06 Capacitatea de procesare a aparatelor
    02:34 Cum pleacă sticlele de plastic și cutiile de aluminiu la reciclat
    Articol complet, cu mai multe detalii despre centrele de colectare RetuRO găsiți și pe platforma de sustenabilitate eEco, aici: eeco.ro/detalii_informatii_de...
    Aici, raspunsuri de la reprezentantul RetuRO despre problema aparatelor nefunționale și a comercianților care refuză să primească ambalaje: • Sistemul Garanție-Retu...
    Iar aici, raspunsuri de la reprezentantul RetuRO despre magazinele care refuză să dea bani: • Sistemul Garanție-Retu...

Комментарии • 2

  • @cronos1.2_sqrt5.2
    @cronos1.2_sqrt5.2 2 месяца назад +3

    Solutia este DESFIINTAREA PET-ului. Pe vecie. Nu ca material, are utilizari destule, ci ca ambalaj pentru produsele alimentare, pentru ca de acolo vine deseul aproape in totalitate. Cu ce-l inlocuim? Nu stiu, nu ma intereseaza. Este problema industriei sa gaseasca solutii, nu a consumatorului. Singura justificare a utilizarii PET-ului ca ambalaj alimentar esta PROFITUL. Plus confortul producatorului, al transportatorului, al comerciantului, al consumatorului. Si totul de fapt este numai despre bani. Adica despre capitalism. Documentati-va, veti vedea ce simplu e sa cumperi un container de preforme si sa le umfli direct pe linia de imbuteliere sau in apropierea ei. Si sa nu-ti mai bati capul, nici inainte, nici dupaia, totul e automat. Ideal pentru toata lumea, catastrofal pentru mediu. Va veti intreba cum ne descurcam daca nu gasim o alternativa la PET. Simplu, renuntam la acele produse, prin lege daca trebuie, pana gasim solutii, sa vedem ce patim daca nu mai bem o vreme apa colorata si cu dioxid de carbon. Vor disparea niste firme inutile, si? Lobby? Hmm, asta-i inca o problema... Pana a aparut PET-ul cum ne-am descurcat? Europa era tot o societate moderna, civilizata (mai civilizata decat acum), tot industrializata etc. Scoateti mizeria asta de ambalaj din circuit si veti obliga industria sa se descurce. Altminteri vor actiona ca pana acum, vor produce cu gandul numai la bani si vor obliga societatea sa suporte cheltuielile de reciclare si reducere a poluarii pentru ca sa castige ei. Industria otraveste mediul, evident cu largul sprijin al consumatorului, si administratia e obligata sa caute solutii si sa suporte cheltuielile. Impreuna cu populatia. Nu e corect. In alta ordine de idei, PET-ul sta prost si la capitolul bilant energetic. Documentati-va. Pe urma puteti sa tot laudati adunatul de flacoane in saci. Ce facem noi este tratarea unui furuncul dandu-l cu pudra si fond de ten. Ipocriti pana-n panzele albe. Si cireasa de pe tort este isteria cu eliminarea paharelor de unica folosinta din PP (si PS, dar nu-i obligatoriu, ne putem limita la un material). Au fost scoase aproape in totalitate si inlocuite cu acele pahare puturoase din hartie reciclata (speram ca nu igienica, totusi, dar cine poate sti...). Adica scoatem un produs folosit ocazional in cantitati relativ mici si pastram altul, cu consum urias si permanent? Pentru ca asa nu deranjam producatorii de apa colorata? Si ne putem juca de-a ecologia?
    (aluminiul e in regula, sticla la fel, nu detaliez ca nu vreau sa scriu un roman aici)
    Si inca o chestie enervanta: tot felul de nechemati fara ocupatie se transforma peste noapte in activisti care lupta impotriva poluarii. Si care n-au habar de nimic decat de recitarea pe nemestecate a unor sloganuri care le-au fost indesate in cap de catre instructorii (tot nechemati) ai activistilor. Care urla ca posedatii ca trebuie sa reciclam, cand de multe ori solutia este sa nu producem, pentru ca sa nu fie nevoie se reciclam. Dar daca le spui asta le dai greu, ei functioneaza pe baza de sloganuri. Nu stiu, sper ca ati priceput ceva. Poate aveti cui da mai departe, eu ma ocup cu altceva. Alta industrie.

  • @Tendragons10
    @Tendragons10 Месяц назад +1

    Pe masă la noi ajung însă tot mai negre devin și încă și nespălate