Papalugile partea a III a 2024
HTML-код
- Опубликовано: 7 ноя 2024
- În concepția populară, prin practicarea acestui obicei se credea că sunt dezlegate ploile. În prezent, obiceiul este practicat foarte rar , acum se oficiază multe slujbe în biserici, în perioadele de secetă.
Acest obicei se organizează atunci când culturile sunt puse în pericol din lipsa ploilor și persistența secetei.
Păpălugile sau paparudele trebuie să fie fetițe cu vârsta maximă de 12 ani pentru a se asigura puritatea ritualului. Fetițele sunt îmbrăcate în cămăși cu poale (dar puteau să fie dezbrăcate, doar cu chiloțași și împodobite cu verdeață - ceea ce semnifică viață și reînvierea naturii după ploaie). Pe cap au coronițe cu flori de câmp iar în mână buchete de flori de câmp cu multă verdeață - ferigă sau frunze de nuc cu ajutorul cărora stropesc oamenii pe care-i întâlnesc.
Astfel îmbrăcate, purtând o găletuță cu apă, cântând cântece care invocă ploaia, cutreieră satul și stropesc fiecare gospodărie și pe toți cei care-i întâlnesc în drumul lor fiind udate și ele de gospodari.
Pe traseul lor sau la capătul satului, dacă întâlnesc semănături, păpălugile le stropesc pentru a da roade bogate. Fetele pot să fie însoțite de alai de tineri și adulți. La finalul ritualului, coronițele și buchetele sunt aruncate pe Râul Gurghiu. (Elena Mera - Calendarul Popular) #paparude #ibanesti Filmare și prelucrare video Nicoleta Man - joi 8 august 2024 la Muzeul Anton Badea din Reghin