Cum puteti afirma ca portul Bihorean este de inspiratie maghiara? Diferentele dintre cele doua porturi se observa cu mare usurinta - unguroaicele au fuste rosii, verzi, camasi colorate, pe cap poarta ceva total diferit; pe cand portul bihorean al femeilor este mai sobru, “zadia” adica sortul este intotdeauna negru, si pe alocuri cu motive florale, poalele si ia sunt albe, decorate cu dantela si, dar nu neaparat, cu broderie. Labreul adica cojocul din zona Crisana este mult diferit de cojocelul dupa care s a inspirat Dior care este din zona Beius. Pe cap se poarta batic, pe care la unguroaice nu il vei vedea. Eu vorbesc in cunostinta de cauza pentru ca m-am nascut si am trait toata viata in Bihor. Nu mai aberati ca noi ne-am inspirat de la unguri. Orice om simplu fara studii in moda care se uita la o fotografie cu un port unguresc si unul bihorean isi da seama de diferente. Motivele din natura (flori, grau, soare,etc.) sunt aceleasi peste tot in zona Balcanilor dar unicitatea este data de felul in care sunt cusute aceste costume, combinatiile de motive si culori, si multe altele. Cum sa ne fi inspirat noi taranii romani de la unguri cand noi eram deja aici cand au venit ei, in Campia de Vest? Asta e propaganda care vi se sufla in ureche si o dati mai departe fara sa o treceti prin filtrul propriu.
Felicitari pentru material, insa din pacate din nou, pentru a mia oara Maurice vorbeste despre elitism si extra nationalism cand el practic, abordeaza acelasi gen de comportament doar ca in alta directie. Nu inteleg de ce este asa de vehement, incapabil sa poarte o discutie in contradictoriu sau sa asculte/accepte si ca oamenii au alte pareri/preferinte. In ceea ce priveste problema cu ia romaneasca, nu cred ca problema e neaparat alba sau neagra. Amintiti-va de scandalul cu Kim Kardashian si kimono-ul de la SKIMS,dupa care a ajuns sa isi ceara scuze oficial Japoniei, etc. Un al lucru normal, este ca portul unei natiuni si nu numai, sa fie influentat de cel al tarilor vecine. Si in Korea exista un fel de kimono doar ca se numeste cumva altfel. Problema nu este inspiratia, problema este ca aceste firme mari isi asuma practic aceste "inspiratii". Una din bluzele din colectia LV este 1 la 1 cu una din modelele romanesti, paltonul Tory Burch este 1 la 1, iar veste de la Dior undeva la 80-90%. Iar acestea se vand cu preturi foarte mari. Nu e ca si cum au facut o colectie "inspirata" cu scopuri umanitare. Sa nu fim ipocriti, adica avem o problema cu fake-urile copiate 1 la 1 din Turcia dupa brand-urile mari, avem o problema cu brand-urile de mass-market care copiaza brand-urile mari DAR nu avem o problema cu brandurile mari care copiaza 1 la 1 un port creat de un artizan poate, ba din contra ar trebui sa ne simtit onorati....Nu e chiar asa. Nici eu nu sunt de acord cu ultra nationalismul, dar in acelasi timp nu sunt de acord cu a copia munca altcuiva sau porturile/traditiile unui popor si a ti le insusi, iar in cazurile de fata e departe de idea de a fi doar o inspiratie. In rest keep up with the good work.
Perfect argumentat. Aici chiar nu pot fi de acord cu Maurice chiar dacă este un om cult și un delicios 😂. Așa cum este împotriva fake urilor pentru că sunt "furt" , așa este și aici. Și la lucrările științifice trebuie să pui citat. Putea să pună disclaimer pentru inspirație, mai ales când copia este 1la1. Adică să spună că nu a fost ideea/invenția casei/designer ului respectiv.
Hmmm... Nu am nimic împotriva brandurilor mari care se inspira din ia românească. Problema se naște în momentul în care promovezi ia românească și ți-o însușești. Și eu mă simt mândru ca anumite persoane găsesc portul național demn de a fi promovat dar nu sunt de acord cu LV care a propus-o ca fiind ideea lor. BTW, când vorbim de portul spaniol și japonez (chiar dacă e reinterpretat) știm de unde provine, nu e ca și cum brandurile și-au însușit aceste porturi. Sa nu mai vorbim de problema monetară pt ca în momentul în care ia românească intra în mainstream începe sa isi piardă din valoare pt ca branduri de fast-fashion ca Shein vor încerca sa recreeze ia intr-o maniera ieftină care nu aduce cinste portului romanesc iar oamenii o sa cumpere mai mult aceste reproduceri decât ia originala din cauza costurilor. Sincer, mi se pare ca abordarea lui Maurice cu privire la acest subiect e cam extremista și născută dintr-un oarecare resentiment cu privire la traditiile romanesti ( el fiind din București, nu din zone ca Maramuresul în care tradiția se menține și a devenit un obiect de mândrie pt persoanele care trăiesc acolo). Ce încerc sa spun e ca nu trebuie sa fii supranationalist sau nedocumentat ca sa ceri unui brand sa dea credit unei anumite culturi (pt ca oamenii din Vest poate nu știu inspirație din spatele creației). Plus, aceasta recognitie data României ar putea contribui la valorile noastre și aprecierea pe care o meritam în afara tarii deoarece NU ESTE O RUSINE SA FII ROMAN.
Deci e foare frapant ca s au inspirat din portul tradițional romanesc (argumentul ca și noi ne am inspirat e irelevant aici, toate țările apropiate se “inspira unele de la altele, nu fac oamenii din Sibiu bani de pe unguri ca s au inspirat de la ei. Aici în schimb ar fi fost frumos să spună sursa de inspirație mai ales ca una din piese e 1:1. Cred ca daca spuneau sursa de inspirație nu mai aveam nevoie de discuția asta. Nu cred ca ți ar plăcea sa ți “fure” cineva ceva ca ai facut tu și sa nu ți dea credite doar pt ca oricum “nu-i chiar a ta”.
Exact..asa si ungurii si estul Eu Numesc salamul italian (certificat) ,ca find Salam unguresc. Acum am studiat IA la istoria artei si am observat ca desi seamana cu alte ii sau bluze din estul Eu ,cele romanesti sunt disticte 70%,chiar daca se intalnesc aceleasi motive sunt dispuse diferit etc.( acele cruciulite etc) Deci argumentul cum ca micuk ,sarmaua etc nu e tocmai valid...Da micul nu e romanesc,sarmaua nu,dar cum se face la nou da...nu seamana la gust si nu au aceleasi ingrediente cu cele grecesti,bulgaresti,rusesti,arabesti etc
Daca iti place atat de mult ia din colectia LV, mergi si cumpara de la artizanii adevarati, Domnica. Aia care transmit skill-ul si traditia din generatie in generatie. Aia care au 100-200 lei profit pe munca lor si isi cresc copii cu banii astia. Despre asta este vorba, marile case de moda fura design 99% din diverse porturi traditionale si fac profituri imense pe carca unor oameni care isi duc traiul de la o zi la alta. Sau poate nu stiti cu cat sunt platite croitoresele romance care fac haine si marochinărie de lux ptr branduri pe care le cumparati voi de la Paris. Astea sunt mizerii care se intampla la nivel mondial, nu doar in România, si trebuiesc taxate de fiecare data. Copiatul nu este un compliment cand la mijloc exista profituri imense. Si da, nimic nu este romanesc intrnsec insa sunt adumite detalii (modele, combinatii de culori etc) care sunt unice ptr fiecare zona.
UPDATE: Louis Vuitton si-a recunoscut vina invocand faptul ca nu au verificat sursa de inspiratie, a cerut scuze statului roman si a scos de la vanzare bluza in cauza. Ba mai mult, reprezentantii casei de moda au decis sa ia parte la parteneriate care au ca scop promovarea mestesugurilor romanesti.
Dragilor, ceea ce faceti la Style Files este foarte util si necesar in peisajul romanesc....unde in cele mai multe cazuri banii si influenta au ajuns pe mana unor capete deosebit de inguste si lipsite de verticalitate, personalitate si stil. Deci felicitari! Interventia mea insa, are legatura cu ceea ce a spus Maurice la un moment dat....adica ceva de genul '....sa ducem lucrurile pana la capat'. Pai hai sa le ducem si in cazul iei romanesti: Cand femeile Daciei coseau haine, deci inclusiv 'stramoasa' iei romanesti, ungurii si toti ceilalti enumerati de tine nici macar nu coborasera de pe cai, contropind si parjolind totul in calea lor❗❗❗❗ Asa cum proto-dacii sunt nucleul populatiei actuale si bluza dacica / ia romaneasca este nucleul tuturor celorlalte variante de bluze traditionale, mai vechi sau mai noi❗❗❗❗ Cand cei enumerati de tine au inceput sa se stabileasca in aceste zone din Europa, au vrut sa semene cu noi pentru a se putea integra mai usor, deci au imprumutat inclusiv influentele stilului vestimentar. Ai dat exemplul lui Matisse....cum ca au venit niste 'specialisti' care au studiat 'ce a vrut sa spuna artistul' atunci cand a pictat si numit corespunzator ia romaneasca. Marii si adevaratii artisti sunt niste vizionari....mintea lor ajunge in niste sfere mai inalte, pe care mintea 'specialistilor' n-au cum sa le atinga. Deci ceea ce spun artistii trebuie lasat asa cum a fost spus de ei si in niciun caz sa ne apucam sa facem studii privind influenta si inspiratia care au condus la realizarea anumitor lucrari de ale lor. Daca Matisse a decis sa imortalizeze ia romaneasca in acea lucrare si titlul ei, nu-i ca el nu stia de unguri sau de sarbi si ceea ce purtau atunci. Situatia este similara cu a lui Brancusi Coloana a infinitului....nu-i ca pana la el n-a stiut nimeni despre Axis Mundis, ci ca cineva trebuia s-o imortalizeze. Valabil si pentru mamaliga, sarmale etc. Crezi ca infasurau otomanii sarmale in goana calului in timp ce incepusera sa avansese din Asia catre Europa?! :) Distugerea si furarea identitatii nucleului de populatie de pe aceste teritorii a fost preocuparea principala a 'unora' de milenii intregi. Desi te tii ca fiind vertical si franc, te-ai vandut si tu pentu o 'paine mai alba si mai pufoasa'....doar ca 'painea' asta mananca, nu hraneste.....daca intelegi ce vreau sa spun.
In istoricul emisiunilor, ceva romanesc nu prea e altfel decat nasol pt Maurice si cam aluneca discursul catre xenocentrism. Totusi putin realism, corectitudine istorica si culturala nu strica. Multumesc
Eeeei haideți, domnule Maurice, eu zic să rămânem fiecare in pătrățica noastră, ca nu are treabă moda cu etnografia, potrivitul țoalelor cu cămașa românească. Se vede că sunteți pe lângă, dar cu toate astea nu vă puteți abține sa va dați cu părerea. TLTR: O spun tare si răspicat: Ia românească este a noastră si doar a noastră, iar asa a fost recunoscută si de UNESCO ("proiect colectiv" înseamnă Romania& Republica Moldova, adică ceea ce acum un secol era un singur popor)! Ia românească se deosebește de celelalte cămăși prin croi, motivele cusute, amplasamentul lor si tehnicile de cusătură folosite. Matisse a pictat ie specifică Bucovinei. Pentru a observa diferența dintre cămașa de Bucovina și cea din Ucraina, va recomand sa aruncați o privire peste Motive ale Industriei Casnice de Broderie din Bucovina (scrisă de Erich Kolbenheyer). Ce nu ați înțeles dvs este următorul lucru - problema nu e ca au copiat, ci ca nu au menționat de unde au copiat (fyi, Yves Saint Laurent a oferit credit cand a scos colecție după La blouse romaine🙃). Pana la urmă, nu degeaba aceste corporații au designeri, ci ca acei oameni sa conceapă niste design-uri. Daca nu sunt in stare sa vina cu idei proprii, sa nu scoată colecții. Sau daca copiază, macar sa aiba minima decență sa mentioneze sursa.
Din pacate videoul nu ofera informatii complete pe subiectul etnografic. LV nu s-a inspirat si nu a condus un tribut portului traditional romanesc. A copiat integral neinterpretat nestilizat, fara a mentiona sursa si a monetizat piesele, lucru intamplat anterior si cu Dior. Este ca si cand un artist vizual ar crea o panza copiind arta aborigena australiana si sustinand ca ar fi creatie proprie, apoi monetizand. Nu este etic oricum am privi. Este complet diferit fata de opera lui Matisse, care a facut cunoscuta sursa de inspiratie si a translatat in maniera stilistica personala perceptia lui asupra portului. Din pacate arta traditionala per ansamblu este fragila dpdv al drepturilor de autor. Romania este o tara care se poate proteja, sunt insa comunitati mult mai vulnerabile de care se profita nelimitat. Intr-adevar toate tarile cu costume populare si unele tari vecine Romaniei au bluze in stil asemanator, insa motivele, modul in care sunt facute broderiile, unele tipuri de cusaturi sunt tipice pentru anumite zone din Romania. Acest fapt este documentat, inregistat si recunoscut - un act doveditor fiind listarea in patrimoniul Unesco.
Apropo de patrimoniu: tot de peste tot este inspirat de pretutindeni; că firea umană nu avea în veacurile trecute ideea de politically-corect care ne-a făcut praf de câteva decenii încoace. Pentru om e firesc să se inspire și să reproducă, replice sau să reinterpreteze. Totul este influențat din tot pentru că nu se produce nimic “in vacuum”. DAR trebuia de menționat și arhitectura neoromânească care este absolut excepțională. Renumita curte interioară de la Stavropoleos sau școala Centrală de fete, și ea cu spațiul el interior divin. M-am trezit că scriu comentariul ăsta că m-ai enervat cu Casa NePoporului. Eu nu mi-o însușesc; îmi pun mâna la ochi când conduc pe lângă ea; nu e acolooo!!
Este întâia oară când nu rezonez cu comentariul lui Maurice. Consider ca ar trebui sa prețuim și să ocrtotim mai mult tot ceea ce ne aparține, la fel au facut si Rusii cand au plecat cu vagoane intregi din țara noastră cu cu o mare parte din patrimoniu. A fost cam acelasi lucru dar la o scara mai mare. De ce ar trebui sa fim noi mandrii daca ne copiaza Ia, de ce trebuue sa ne consideram mereu inferiori? 🤯
De ce Casa Poporului este mai romaneasca decat portul popular? Marius, prima data asuma-ti prenumele tau real, apoi da-ne lectii de autenticitate, asumare si cultura. Stop pretending…
Goldie Hawn nu arată deloc așa cum arătați voi aici, poate e o poză AI sau o fi o poză făcută când ea se strâmbă. Oricum, sunteți penibili comentând niște poze neadevărate, cel puțin în privința acestei actrițe.
Da, Maurice, ungurii veniti calare din stepa ne au adus ia 😂 nu faptul ca s au inspirat i a deranjet, ci faptul ca n au mentionat sursa si artizanii muncesc pe 3 lei...desigur ca ia nu e ceva specific romanesc, e arta populara, nu apartine nimanui dar fiecare tara tara si regiune are propriile modele si elemente...daca nu ti place deloc in tara asta asa vai de mahala, de ce nu ai ramas in paris!?
incercati prea mult sa fiti politically correct si de stanga, incepeti sa fiti invechiti, dragilor :) daca tot va permiteti sa aruncati cu vorbe precum "ultranationalism" catre oamenii deranjati de aceasta poveste, iaca sa stiti ca si voi ati putea fi numiti antiromani, intr-un mod foarte lejer!
L'eau d'hiver e unul din preferatele mele. :) Ma bucur sa stiu ca va place. Dior in colectiile Cruise in fiecare an se inspira din traditiile si cultura unei tari. Tare imi doresc sa se inspire si de noi si sa faca o colectie la Palatul Peles sau la Bran, de fapt oriunde numai sa vina. Tocmai ce au facut in Scotia, anul trecut Mexic, in Maroc a fost superb, Grecia etc. De ce atata hate cu la blouse roumaine? Uite de asta nu vine Dior la noi si nici Coldplay prea curand.. :)
Ce motiv de bucurie sa fie daca LV nu a dat credit??De unde să știe milionareasa care o sa o cumpere,de originile ei?Îl doare undeva LV de origini,îi pasă sa o vanda de 10 ori mai scump de cat face🤦🏻♀️
Toate doamnele din showbiz care seamana tot mai mult intre ele folosesc acelasi chirurg plastician si e trist pentru ca ele erau unice si frumoase cand au inceput "transformarea" :(
Bravo, Maurice, ai dreptate à propos de costumul popular romanesc si de bucataria romaneasca care exista intr-adevar intr-un context larg de influente reciproce.
Cum puteti afirma ca portul Bihorean este de inspiratie maghiara? Diferentele dintre cele doua porturi se observa cu mare usurinta - unguroaicele au fuste rosii, verzi, camasi colorate, pe cap poarta ceva total diferit; pe cand portul bihorean al femeilor este mai sobru, “zadia” adica sortul este intotdeauna negru, si pe alocuri cu motive florale, poalele si ia sunt albe, decorate cu dantela si, dar nu neaparat, cu broderie. Labreul adica cojocul din zona Crisana este mult diferit de cojocelul dupa care s a inspirat Dior care este din zona Beius. Pe cap se poarta batic, pe care la unguroaice nu il vei vedea. Eu vorbesc in cunostinta de cauza pentru ca m-am nascut si am trait toata viata in Bihor. Nu mai aberati ca noi ne-am inspirat de la unguri. Orice om simplu fara studii in moda care se uita la o fotografie cu un port unguresc si unul bihorean isi da seama de diferente. Motivele din natura (flori, grau, soare,etc.) sunt aceleasi peste tot in zona Balcanilor dar unicitatea este data de felul in care sunt cusute aceste costume, combinatiile de motive si culori, si multe altele. Cum sa ne fi inspirat noi taranii romani de la unguri cand noi eram deja aici cand au venit ei, in Campia de Vest? Asta e propaganda care vi se sufla in ureche si o dati mai departe fara sa o treceti prin filtrul propriu.
Excelentă observație cu privire la ordinea evenimentelor istorice.
Ok, dar pentru astfel de argumentatie (a o emite si a o intelege) trebuie si putina cultura generala
Felicitari pentru material, insa din pacate din nou, pentru a mia oara Maurice vorbeste despre elitism si extra nationalism cand el practic, abordeaza acelasi gen de comportament doar ca in alta directie. Nu inteleg de ce este asa de vehement, incapabil sa poarte o discutie in contradictoriu sau sa asculte/accepte si ca oamenii au alte pareri/preferinte. In ceea ce priveste problema cu ia romaneasca, nu cred ca problema e neaparat alba sau neagra. Amintiti-va de scandalul cu Kim Kardashian si kimono-ul de la SKIMS,dupa care a ajuns sa isi ceara scuze oficial Japoniei, etc. Un al lucru normal, este ca portul unei natiuni si nu numai, sa fie influentat de cel al tarilor vecine. Si in Korea exista un fel de kimono doar ca se numeste cumva altfel. Problema nu este inspiratia, problema este ca aceste firme mari isi asuma practic aceste "inspiratii". Una din bluzele din colectia LV este 1 la 1 cu una din modelele romanesti, paltonul Tory Burch este 1 la 1, iar veste de la Dior undeva la 80-90%. Iar acestea se vand cu preturi foarte mari. Nu e ca si cum au facut o colectie "inspirata" cu scopuri umanitare. Sa nu fim ipocriti, adica avem o problema cu fake-urile copiate 1 la 1 din Turcia dupa brand-urile mari, avem o problema cu brand-urile de mass-market care copiaza brand-urile mari DAR nu avem o problema cu brandurile mari care copiaza 1 la 1 un port creat de un artizan poate, ba din contra ar trebui sa ne simtit onorati....Nu e chiar asa. Nici eu nu sunt de acord cu ultra nationalismul, dar in acelasi timp nu sunt de acord cu a copia munca altcuiva sau porturile/traditiile unui popor si a ti le insusi, iar in cazurile de fata e departe de idea de a fi doar o inspiratie. In rest keep up with the good work.
Excelent comentariu ☝️
Decacord cu ce spui.
Perfect argumentat. Aici chiar nu pot fi de acord cu Maurice chiar dacă este un om cult și un delicios 😂. Așa cum este împotriva fake urilor pentru că sunt "furt" , așa este și aici. Și la lucrările științifice trebuie să pui citat. Putea să pună disclaimer pentru inspirație, mai ales când copia este 1la1. Adică să spună că nu a fost ideea/invenția casei/designer ului respectiv.
Corect
Maurice, ești de o ignoranța teribila. Habar nu ai de istorie vestimentară.
Hmmm... Nu am nimic împotriva brandurilor mari care se inspira din ia românească. Problema se naște în momentul în care promovezi ia românească și ți-o însușești. Și eu mă simt mândru ca anumite persoane găsesc portul național demn de a fi promovat dar nu sunt de acord cu LV care a propus-o ca fiind ideea lor. BTW, când vorbim de portul spaniol și japonez (chiar dacă e reinterpretat) știm de unde provine, nu e ca și cum brandurile și-au însușit aceste porturi. Sa nu mai vorbim de problema monetară pt ca în momentul în care ia românească intra în mainstream începe sa isi piardă din valoare pt ca branduri de fast-fashion ca Shein vor încerca sa recreeze ia intr-o maniera ieftină care nu aduce cinste portului romanesc iar oamenii o sa cumpere mai mult aceste reproduceri decât ia originala din cauza costurilor. Sincer, mi se pare ca abordarea lui Maurice cu privire la acest subiect e cam extremista și născută dintr-un oarecare resentiment cu privire la traditiile romanesti ( el fiind din București, nu din zone ca Maramuresul în care tradiția se menține și a devenit un obiect de mândrie pt persoanele care trăiesc acolo). Ce încerc sa spun e ca nu trebuie sa fii supranationalist sau nedocumentat ca sa ceri unui brand sa dea credit unei anumite culturi (pt ca oamenii din Vest poate nu știu inspirație din spatele creației). Plus, aceasta recognitie data României ar putea contribui la valorile noastre și aprecierea pe care o meritam în afara tarii deoarece NU ESTE O RUSINE SA FII ROMAN.
Foare bun comentariul, sunt total de acord
Deci e foare frapant ca s au inspirat din portul tradițional romanesc (argumentul ca și noi ne am inspirat e irelevant aici, toate țările apropiate se “inspira unele de la altele, nu fac oamenii din Sibiu bani de pe unguri ca s au inspirat de la ei. Aici în schimb ar fi fost frumos să spună sursa de inspirație mai ales ca una din piese e 1:1. Cred ca daca spuneau sursa de inspirație nu mai aveam nevoie de discuția asta. Nu cred ca ți ar plăcea sa ți “fure” cineva ceva ca ai facut tu și sa nu ți dea credite doar pt ca oricum “nu-i chiar a ta”.
Exact..asa si ungurii si estul Eu
Numesc salamul italian (certificat) ,ca find Salam unguresc.
Acum am studiat IA la istoria artei si am observat ca desi seamana cu alte ii sau bluze din estul Eu ,cele romanesti sunt disticte 70%,chiar daca se intalnesc aceleasi motive sunt dispuse diferit etc.( acele cruciulite etc) Deci argumentul cum ca micuk ,sarmaua etc nu e tocmai valid...Da micul nu e romanesc,sarmaua nu,dar cum se face la nou da...nu seamana la gust si nu au aceleasi ingrediente cu cele grecesti,bulgaresti,rusesti,arabesti etc
Si nu e vorba de Ultranationalism
Absolut de acord !
Daca iti place atat de mult ia din colectia LV, mergi si cumpara de la artizanii adevarati, Domnica. Aia care transmit skill-ul si traditia din generatie in generatie. Aia care au 100-200 lei profit pe munca lor si isi cresc copii cu banii astia. Despre asta este vorba, marile case de moda fura design 99% din diverse porturi traditionale si fac profituri imense pe carca unor oameni care isi duc traiul de la o zi la alta. Sau poate nu stiti cu cat sunt platite croitoresele romance care fac haine si marochinărie de lux ptr branduri pe care le cumparati voi de la Paris. Astea sunt mizerii care se intampla la nivel mondial, nu doar in România, si trebuiesc taxate de fiecare data. Copiatul nu este un compliment cand la mijloc exista profituri imense. Si da, nimic nu este romanesc intrnsec insa sunt adumite detalii (modele, combinatii de culori etc) care sunt unice ptr fiecare zona.
UPDATE: Louis Vuitton si-a recunoscut vina invocand faptul ca nu au verificat sursa de inspiratie, a cerut scuze statului roman si a scos de la vanzare bluza in cauza. Ba mai mult, reprezentantii casei de moda au decis sa ia parte la parteneriate care au ca scop promovarea mestesugurilor romanesti.
Dragilor, ceea ce faceti la Style Files este foarte util si necesar in peisajul romanesc....unde in cele mai multe cazuri banii si influenta au ajuns pe mana unor capete deosebit de inguste si lipsite de verticalitate, personalitate si stil. Deci felicitari!
Interventia mea insa, are legatura cu ceea ce a spus Maurice la un moment dat....adica ceva de genul '....sa ducem lucrurile pana la capat'.
Pai hai sa le ducem si in cazul iei romanesti:
Cand femeile Daciei coseau haine, deci inclusiv 'stramoasa' iei romanesti, ungurii si toti ceilalti enumerati de tine nici macar nu coborasera de pe cai, contropind si parjolind totul in calea lor❗❗❗❗
Asa cum proto-dacii sunt nucleul populatiei actuale si bluza dacica / ia romaneasca este nucleul tuturor celorlalte variante de bluze traditionale, mai vechi sau mai noi❗❗❗❗
Cand cei enumerati de tine au inceput sa se stabileasca in aceste zone din Europa, au vrut sa semene cu noi pentru a se putea integra mai usor, deci au imprumutat inclusiv influentele stilului vestimentar.
Ai dat exemplul lui Matisse....cum ca au venit niste 'specialisti' care au studiat 'ce a vrut sa spuna artistul' atunci cand a pictat si numit corespunzator ia romaneasca.
Marii si adevaratii artisti sunt niste vizionari....mintea lor ajunge in niste sfere mai inalte, pe care mintea 'specialistilor' n-au cum sa le atinga.
Deci ceea ce spun artistii trebuie lasat asa cum a fost spus de ei si in niciun caz sa ne apucam sa facem studii privind influenta si inspiratia care au condus la realizarea anumitor lucrari de ale lor.
Daca Matisse a decis sa imortalizeze ia romaneasca in acea lucrare si titlul ei, nu-i ca el nu stia de unguri sau de sarbi si ceea ce purtau atunci.
Situatia este similara cu a lui Brancusi Coloana a infinitului....nu-i ca pana la el n-a stiut nimeni despre Axis Mundis, ci ca cineva trebuia s-o imortalizeze.
Valabil si pentru mamaliga, sarmale etc.
Crezi ca infasurau otomanii sarmale in goana calului in timp ce incepusera sa avansese din Asia catre Europa?! :)
Distugerea si furarea identitatii nucleului de populatie de pe aceste teritorii a fost preocuparea principala a 'unora' de milenii intregi. Desi te tii ca fiind vertical si franc, te-ai vandut si tu pentu o 'paine mai alba si mai pufoasa'....doar ca 'painea' asta mananca, nu hraneste.....daca intelegi ce vreau sa spun.
Ador imaginea cu “înfășurarea sarmalelor din goana cailor” : comic si concis. Bravo!
Eu am si ie din Ucraina si din Maramures si din Rusia nu sunt 100% identice.YSL a numit colectia si a recunoscut influenta .
YSL s-a inspirat şi a spus acest lucru, pe când LV a copiat ca un chinez muncitor şi atent la detalii asumându-şi tot conceptul
E în pană de inspirație
Ador partea cu tips and tricks in care comentati tinutele trimise de fani, keep it up
In istoricul emisiunilor, ceva romanesc nu prea e altfel decat nasol pt Maurice si cam aluneca discursul catre xenocentrism. Totusi putin realism, corectitudine istorica si culturala nu strica. Multumesc
Eeeei haideți, domnule Maurice, eu zic să rămânem fiecare in pătrățica noastră, ca nu are treabă moda cu etnografia, potrivitul țoalelor cu cămașa românească.
Se vede că sunteți pe lângă, dar cu toate astea nu vă puteți abține sa va dați cu părerea.
TLTR:
O spun tare si răspicat: Ia românească este a noastră si doar a noastră, iar asa a fost recunoscută si de UNESCO ("proiect colectiv" înseamnă Romania& Republica Moldova, adică ceea ce acum un secol era un singur popor)!
Ia românească se deosebește de celelalte cămăși prin croi, motivele cusute, amplasamentul lor si tehnicile de cusătură folosite.
Matisse a pictat ie specifică Bucovinei. Pentru a observa diferența dintre cămașa de Bucovina și cea din Ucraina, va recomand sa aruncați o privire peste Motive ale Industriei Casnice de Broderie din Bucovina (scrisă de Erich Kolbenheyer).
Ce nu ați înțeles dvs este următorul lucru - problema nu e ca au copiat, ci ca nu au menționat de unde au copiat (fyi, Yves Saint Laurent a oferit credit cand a scos colecție după La blouse romaine🙃).
Pana la urmă, nu degeaba aceste corporații au designeri, ci ca acei oameni sa conceapă niste design-uri. Daca nu sunt in stare sa vina cu idei proprii, sa nu scoată colecții. Sau daca copiază, macar sa aiba minima decență sa mentioneze sursa.
Chiar așa!
Multumim pt sfaturi maurice.🎉❤savuros,ca de obicei❤❤️❤️🙏🥳👏👏te ador maurice ❤
Din pacate videoul nu ofera informatii complete pe subiectul etnografic.
LV nu s-a inspirat si nu a condus un tribut portului traditional romanesc. A copiat integral neinterpretat nestilizat, fara a mentiona sursa si a monetizat piesele, lucru intamplat anterior si cu Dior.
Este ca si cand un artist vizual ar crea o panza copiind arta aborigena australiana si sustinand ca ar fi creatie proprie, apoi monetizand.
Nu este etic oricum am privi.
Este complet diferit fata de opera lui Matisse, care a facut cunoscuta sursa de inspiratie si a translatat in maniera stilistica personala perceptia lui asupra portului.
Din pacate arta traditionala per ansamblu este fragila dpdv al drepturilor de autor. Romania este o tara care se poate proteja, sunt insa comunitati mult mai vulnerabile de care se profita nelimitat.
Intr-adevar toate tarile cu costume populare si unele tari vecine Romaniei au bluze in stil asemanator, insa motivele, modul in care sunt facute broderiile, unele tipuri de cusaturi sunt tipice pentru anumite zone din Romania. Acest fapt este documentat, inregistat si recunoscut - un act doveditor fiind listarea in patrimoniul Unesco.
Apropo de patrimoniu: tot de peste tot este inspirat de pretutindeni; că firea umană nu avea în veacurile trecute ideea de politically-corect care ne-a făcut praf de câteva decenii încoace. Pentru om e firesc să se inspire și să reproducă, replice sau să reinterpreteze. Totul este influențat din tot pentru că nu se produce nimic “in vacuum”. DAR trebuia de menționat și arhitectura neoromânească care este absolut excepțională. Renumita curte interioară de la Stavropoleos sau școala Centrală de fete, și ea cu spațiul el interior divin.
M-am trezit că scriu comentariul ăsta că m-ai enervat cu Casa NePoporului. Eu nu mi-o însușesc; îmi pun mâna la ochi când conduc pe lângă ea; nu e acolooo!!
Prea mișto ❤
Este întâia oară când nu rezonez cu comentariul lui Maurice. Consider ca ar trebui sa prețuim și să ocrtotim mai mult tot ceea ce ne aparține, la fel au facut si Rusii cand au plecat cu vagoane intregi din țara noastră cu cu o mare parte din patrimoniu. A fost cam acelasi lucru dar la o scara mai mare. De ce ar trebui sa fim noi mandrii daca ne copiaza Ia, de ce trebuue sa ne consideram mereu inferiori? 🤯
De ce Casa Poporului este mai romaneasca decat portul popular?
Marius, prima data asuma-ti prenumele tau real, apoi da-ne lectii de autenticitate, asumare si cultura. Stop pretending…
O emisiune bună, mult mai buna decât altele. Prezentarea argumentata a unor mici detalii aduce plus valoare și educa o populație lipsita de.
Daca s-ar fi inspirat, nu era nimic gresit. Dar a copiat 1 la 1. E bine sa copiem 1 la 1 dupa Domnica si Maurice?
Goldie Hawn nu arată deloc așa cum arătați voi aici, poate e o poză AI sau o fi o poză făcută când ea se strâmbă. Oricum, sunteți penibili comentând niște poze neadevărate, cel puțin în privința acestei actrițe.
Vreau să vă urmărească multă lume și să vă asculte sfaturile
Bravo Maurice, mare dreptate in toate, sunt influente toate, inclusiv si Ia ;)
Sunteți cea mai buna parte a unei zile de marți. Va ador și de abia aștept să vă văd săptămâna viitoare ❤❤❤
Sunteti doi frumosi!❤
Timpul este prea puțin!🫠
În schimb, voi, Domnica și Maurice sunteți minunați ca-întotdeauna!❤
Foarte mişto sunteti imbracati azi, amandoi 💛💜. Geo
Bravooo! Atat de constructiva critica! ❤👏👏👏
Sunteți minunați , vă ador , vă urmăresc oriunde !!! Vă pup ❤️❤️
Da, Maurice, ungurii veniti calare din stepa ne au adus ia 😂 nu faptul ca s au inspirat i a deranjet, ci faptul ca n au mentionat sursa si artizanii muncesc pe 3 lei...desigur ca ia nu e ceva specific romanesc, e arta populara, nu apartine nimanui dar fiecare tara tara si regiune are propriile modele si elemente...daca nu ti place deloc in tara asta asa vai de mahala, de ce nu ai ramas in paris!?
incercati prea mult sa fiti politically correct si de stanga, incepeti sa fiti invechiti, dragilor :) daca tot va permiteti sa aruncati cu vorbe precum "ultranationalism" catre oamenii deranjati de aceasta poveste, iaca sa stiti ca si voi ati putea fi numiti antiromani, intr-un mod foarte lejer!
Mie mi-ar plăcea să văd un clip dedicat Maison Margiela Si lui John Galliano
Am trimis și eu poză , can’t wait to hear the comments 👀😆🙌🏼
L'eau d'hiver e unul din preferatele mele. :) Ma bucur sa stiu ca va place. Dior in colectiile Cruise in fiecare an se inspira din traditiile si cultura unei tari. Tare imi doresc sa se inspire si de noi si sa faca o colectie la Palatul Peles sau la Bran, de fapt oriunde numai sa vina. Tocmai ce au facut in Scotia, anul trecut Mexic, in Maroc a fost superb, Grecia etc. De ce atata hate cu la blouse roumaine? Uite de asta nu vine Dior la noi si nici Coldplay prea curand.. :)
Like this comment dacă vrei să o vezi pe Domnica și cu părul altfel
partikip
amin
🙏 😂😂😂
da ....eu Tarzna tu Jane, am dormit pe o banca-n parc, lucram la o pizzerie si m-i s-a furat o ie
Vă iubesc ❤
Ce motiv de bucurie sa fie daca LV nu a dat credit??De unde să știe milionareasa care o sa o cumpere,de originile ei?Îl doare undeva LV de origini,îi pasă sa o vanda de 10 ori mai scump de cat face🤦🏻♀️
Toate doamnele din showbiz care seamana tot mai mult intre ele folosesc acelasi chirurg plastician si e trist pentru ca ele erau unice si frumoase cand au inceput "transformarea" :(
Bravo, Maurice, ai dreptate à propos de costumul popular romanesc si de bucataria romaneasca care exista intr-adevar intr-un context larg de influente reciproce.
Minunat vă iubesc
❤❤❤❤❤❤❤❤🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉........feedback!!!!!!
Când Domninca sa ajungem când ..,daca nu ne ajuta buzunarul ????Când fetița ..😂😂😂in toamnă..poate..😅😅😅
LOVE YA
Va ador.
❤
Aoleu, câți umbla cu cioara vopsită 25:27 🙈
La le fure sărăcia de la 1900. Sacii de canapea pe care-i purtau săracii romani. Săraci la propriu.
Bravo dragilor sunteți minunați și in privința Iei......😊
Românești aveți dreptate.
Ei, na! Mai documentați-vă nițel, că domnu' vorbește prostii
Mare dreptate ai Maurice!
Hai sa mai reconfiguram scara valorilor, noi romanii...
...da bă...îhî !...așa..
❤