Carl Von Linné när han hittar och namnger blommor. "Vad har vi här? en blå, den får heta Blå eld, det skriver vi ner." *hittar en till blomma bredvid, tar på den och sticker sig* "Aj!" *börjar skriva ursinnigt i sitt block och mumlar* "Horbögplanta"
Den är klippt? Det som händer innan och efter går inte att se nånstans? plz Ser att ni har samma kläder som videon på Patreon. Är det samma inspelningsdag? ;)
Hej! Under en sittning spelade vi in flera avsnitt. Det stämmer att det här skämtet diskuterades längre, då vi även ville hitta ett sätt att glida in i ämnet. Den längre versionen kommer snart på Patreon
Slug och lat är beskrivning på dom dära ? Spot on . vi måste vara ärliga , det finns fyra typer av människor och den beskring han ger är ju helt korrekt .
Dom dära? Fyra typer av människor? Carl Von Linné bör vi komma ihåg, och hylla för att han la grunden till ny kunskap. Inte i tron att det han trodde var sant då, är vår bästa bild av verkligheten idag.
Ända sedan Kalmar Högskola bytte namn till Linné Universitet runt 2009/2010 ("för att de ville var 'fancy', och ingå union med lite andra högskolor"), och började förklara ordet _etnocentrism_ har jag trott att den egentliga orsaken varit en annan... -Linné Universitetet, Här blir du människa...
@@Fredrik_Andersson njae. Våra hjärnor är inte mer utvecklade evolutionäriskt än den första homo sapiens sapiens. Finns massor av forksning som tyder på. Rent biologiskt så skiljer det inget på våra hjärnor om man tänker till inteligens osv än på våra förfäder som levde på Afrikas savann för 120k år sedan. Däremot så är det kulturella skillnader och direkta kunskaper som ändrat sig. Och vadå att vi inte är slavar under naturens omstädigheter? skulle vi inte vara det så finns det ju ingen anledning att oroa sig för den globala uppvärmningen och miljön. Och då borde ju inte så många människor förolyckts i Tsunamin i sydostasien 2004. Skillnaden på oss och andra djurarter är dock våran förmåga att anpassa oss. Och vårat sätt att kunna göra det möjligt att bo på olika platser på jorden genom våran uppfinningsrukedom och nyfikenhet på orsak verkan. Vi kan bo på den kallaste till den varmaste platsen på jorden men vi behöver hus och kläder som värmer oss. tex. Men det kanske är det du menar med din mening??
Patrik verkar ha redigerat sin kommentar på ett sätt så mitt svar ter sig märkligt. Men mitt svar till dig är: 1. Jag syftade i mitt svar på människan i relation till övriga varelser. Och där har vi evolverat fram en hjärna, medan många andra varelser inte har det. 2. Vår intelligens har definitivt förändrats genom åren, även på senare tid. (Se Flynn- effekten) Och eftersom vårt tänkande skapas av fysiska och kemiska processer, så är det orimligt att säga att biologi inte spelar in (även en lagrad kunskap motsvarar en förändring i hjärnan) Så jo, saker skiljer sig biologiskt i våra hjärnor från äldre tiders människor. Hur stor del av den biologiska skillnaden som är ett resultat av kulturella förändringar, och hur stor som kommer från framevolverade förändringar blir nästan meningslös, eftersom de väver in i varandra. 3. Med påståendet att vi inte är slavar under naturens omständigheter menar jag att även om vi har drivkrafter och impulser som skulle kunna klassas som primitiva, så har vi verktyg och sociala överenskommelser som gör att resultaten inte längre behöver bli desamma. Jag gissar att du läst Sapiens? Eller Guns, Germs and steel? Jättebra böcker båda två. Men ta även en titt på tex Stephen Pinkers The Blank Slate där de här argumenten och många liknande läggs fram mycket bättre än jag kan göra rättvisa.
@@Fredrik_Andersson Okej. på 1. så håller jag absolut med att jämfört med andra djurarter så är vi människor mer intellektuellt utvecklade.Fast de flesta djurarter ialf däggdjuren har ju en hjärna vi människor har dock utvecklat saker som tex kommunikation som gjort att vi fått den utvecklingen vi fått. 2. ja du har säkert rätt, jag har inga konkreta källor på mina påståenden jag har läst det på flera ställen. Kanske vi tänker på intelligens på olika sätt. Jag har hört från arkeologer och psykologer att det inte skiljer sig så mycket mellan en homo sapiens sapiens från 150k år sen och dagens. Rent biologiskt. Tex skulle vi resa tillbaks dit plocka med oss en bäbis till våran tid och låta hen växa upp här så skulle det rent intellektuellt inte skilja sig nåt. Hen skulle ha samma förmåga att förstå dagens samhälle som en modern människa. Fast det är ju väldigt svårt att bevisa så det kanske är fel. 3. Här håller jag faktiskt inte med alls. Vi påverkas väldigt mycket än idag av de naturliga primitiva drivkrafter(instinkter) som vi har gjort sen urminnes tider. Ta sexlust tex. eller hunger. Våran rädsla för döden. Jag skulle kunna skriva mer ingående om den här punkten och vad jag anser men blir för långt inlägg. Nej jag har inte läst dem böckerna får ta och göra det tack för tipset.
@@kalin83 Jag sa inte att vi inte påverkades. jag sa att vi inte är slavar. Våra drivkrafter är desamma som tidigare, men de får inte samma effekter. Vår sexdrift behöver tex inte längre resultera i reproduktion, tack vare uppfinningen preventivmedel. Och vår medfödda drift till konkurrens behöver inte resultera i våld på samma sätt som tidigare. Delvis pga vår egenhet att bygga större samhällen med våldsmonopol, men även tack vare logiska resonemang om moral som fått fäste, (Källa: The Better Angels of our nature, The Moral Arc)
Upplägget i den här serien är att komikerna tar med sig de skämt de ännu inte får att funka på scen. Ibland är de inte mer färdiga än ett påbörjat löst resonemang, som i det här fallet.
@@hu-vi9053 på scen gav han sig in i det resonemang han återgav i korthet nu, och vi försökte stärka det med puncher. Jag kan absolut förstå att det inte är så intressant för många, men såhär gör vi när vi spånar.
Att dela in människor i inne- och utegrupper är djupt rotat inom oss. Idag känns det fel att basera den indelningen på hudfärg. Mycket tack vare tankar om moral som sattes i rullning under upplysningstiden, en våg som Carl Von Linné var en del av. Och som du och jag är en produkt av.
@@Fredrik_Andersson Jag håller med dig, att dela in människor i inne och utegrupp är rotad i oss. Människor från olika kulturer dömer utevärlden från egna synsätt och på sättet som de blivit uppfostrad, detta kan vi se i alla länder runt omkring oss. Även om vi möjligtvist inte kan kalla Von Linne för rasist av olika skäl så är de synen som han hade klassad som rasism, och det är viktigt att upplysa om detta. Jag hoppas inte att du med din kommentar menar att vi ska låta bli att diskutera problematiken som finns i Von Linnes synsätt, för där skiljer våra åsikter åt.
Hade inte någon annan svensk komiker ett skämt om att rasism i små mängder är ett fundament för att orka kliva upp och gå till jobbet eller nått. Var de kanske du som hade ett sånt skämt för många år sen, Fredrik?
Tack!
Carl Von Linné när han hittar och namnger blommor.
"Vad har vi här? en blå, den får heta Blå eld, det skriver vi ner."
*hittar en till blomma bredvid, tar på den och sticker sig*
"Aj!"
*börjar skriva ursinnigt i sitt block och mumlar* "Horbögplanta"
”Så Står ni där med era tygpåsar” ❤️😂
Det kunde har varit värre han hade kunnat förespråkat frukt på pizzan...
Tack för ett bra program.
Han blev uppfödd med att slaveri va okej och inget fel, vi har lärt oss att de är fel, sluta klaga på våran Linné :(
Den är klippt? Det som händer innan och efter går inte att se nånstans? plz
Ser att ni har samma kläder som videon på Patreon. Är det samma inspelningsdag? ;)
Hej! Under en sittning spelade vi in flera avsnitt. Det stämmer att det här skämtet diskuterades längre, då vi även ville hitta ett sätt att glida in i ämnet. Den längre versionen kommer snart på Patreon
@@Fredrik_Andersson 😍
Och i skolan ska bara finnas fauna och flora böcker med pixlade bilder...🙄😏
Slug och lat är beskrivning på dom dära ? Spot on . vi måste vara ärliga , det finns fyra typer av människor och den beskring han ger är ju helt korrekt .
Dom dära?
Fyra typer av människor?
Carl Von Linné bör vi komma ihåg, och hylla för att han la grunden till ny kunskap. Inte i tron att det han trodde var sant då, är vår bästa bild av verkligheten idag.
Ända sedan Kalmar Högskola bytte namn till Linné Universitet runt 2009/2010 ("för att de ville var 'fancy', och ingå union med lite andra högskolor"), och började förklara ordet _etnocentrism_ har jag trott att den egentliga orsaken varit en annan... -Linné Universitetet, Här blir du människa...
Ja. Det är inte så himla problematiskt. Jag menar, jag är född 2000.
Nästan varje gång vi introducerar en ny bil , kör dom alltid på fel sida Finns ingen skillnad på oss
Jo. Vi har evolverat fram hjärnor som gör att vi inte är slavar under naturens omständigheter i stort.
@@Fredrik_Andersson njae. Våra hjärnor är inte mer utvecklade evolutionäriskt än den första homo sapiens sapiens. Finns massor av forksning som tyder på.
Rent biologiskt så skiljer det inget på våra hjärnor om man tänker till inteligens osv än på våra förfäder som levde på Afrikas savann för 120k år sedan. Däremot så är det kulturella skillnader och direkta kunskaper som ändrat sig.
Och vadå att vi inte är slavar under naturens omstädigheter? skulle vi inte vara det så finns det ju ingen anledning att oroa sig för den globala uppvärmningen och miljön. Och då borde ju inte så många människor förolyckts i Tsunamin i sydostasien 2004.
Skillnaden på oss och andra djurarter är dock våran förmåga att anpassa oss. Och vårat sätt att kunna göra det möjligt att bo på olika platser på jorden genom våran uppfinningsrukedom och nyfikenhet på orsak verkan.
Vi kan bo på den kallaste till den varmaste platsen på jorden men vi behöver hus och kläder som värmer oss. tex. Men det kanske är det du menar med din mening??
Patrik verkar ha redigerat sin kommentar på ett sätt så mitt svar ter sig märkligt. Men mitt svar till dig är:
1. Jag syftade i mitt svar på människan i relation till övriga varelser. Och där har vi evolverat fram en hjärna, medan många andra varelser inte har det.
2. Vår intelligens har definitivt förändrats genom åren, även på senare tid. (Se Flynn- effekten) Och eftersom vårt tänkande skapas av fysiska och kemiska processer, så är det orimligt att säga att biologi inte spelar in (även en lagrad kunskap motsvarar en förändring i hjärnan) Så jo, saker skiljer sig biologiskt i våra hjärnor från äldre tiders människor. Hur stor del av den biologiska skillnaden som är ett resultat av kulturella förändringar, och hur stor som kommer från framevolverade förändringar blir nästan meningslös, eftersom de väver in i varandra.
3. Med påståendet att vi inte är slavar under naturens omständigheter menar jag att även om vi har drivkrafter och impulser som skulle kunna klassas som primitiva, så har vi verktyg och sociala överenskommelser som gör att resultaten inte längre behöver bli desamma.
Jag gissar att du läst Sapiens? Eller Guns, Germs and steel? Jättebra böcker båda två. Men ta även en titt på tex Stephen Pinkers The Blank Slate där de här argumenten och många liknande läggs fram mycket bättre än jag kan göra rättvisa.
@@Fredrik_Andersson Okej.
på 1. så håller jag absolut med att jämfört med andra djurarter så är vi människor mer intellektuellt utvecklade.Fast de flesta djurarter ialf däggdjuren har ju en hjärna vi människor har dock utvecklat saker som tex kommunikation som gjort att vi fått den utvecklingen vi fått.
2. ja du har säkert rätt, jag har inga konkreta källor på mina påståenden jag har läst det på flera ställen. Kanske vi tänker på intelligens på olika sätt. Jag har hört från arkeologer och psykologer att det inte skiljer sig så mycket mellan en homo sapiens sapiens från 150k år sen och dagens. Rent biologiskt. Tex skulle vi resa tillbaks dit plocka med oss en bäbis till våran tid och låta hen växa upp här så skulle det rent intellektuellt inte skilja sig nåt. Hen skulle ha samma förmåga att förstå dagens samhälle som en modern människa. Fast det är ju väldigt svårt att bevisa så det kanske är fel.
3. Här håller jag faktiskt inte med alls. Vi påverkas väldigt mycket än idag av de naturliga primitiva drivkrafter(instinkter) som vi har gjort sen urminnes tider. Ta sexlust tex. eller hunger. Våran rädsla för döden. Jag skulle kunna skriva mer ingående om den här punkten och vad jag anser men blir för långt inlägg.
Nej jag har inte läst dem böckerna får ta och göra det tack för tipset.
@@kalin83 Jag sa inte att vi inte påverkades. jag sa att vi inte är slavar. Våra drivkrafter är desamma som tidigare, men de får inte samma effekter. Vår sexdrift behöver tex inte längre resultera i reproduktion, tack vare uppfinningen preventivmedel. Och vår medfödda drift till konkurrens behöver inte resultera i våld på samma sätt som tidigare. Delvis pga vår egenhet att bygga större samhällen med våldsmonopol, men även tack vare logiska resonemang om moral som fått fäste,
(Källa: The Better Angels of our nature, The Moral Arc)
Vore småbra att berätta skämtet kanske..😵
Upplägget i den här serien är att komikerna tar med sig de skämt de ännu inte får att funka på scen. Ibland är de inte mer färdiga än ett påbörjat löst resonemang, som i det här fallet.
Fredrik Andersson
Ok, uppfattade det som ett skämt han dragit på scen.
@@hu-vi9053 på scen gav han sig in i det resonemang han återgav i korthet nu, och vi försökte stärka det med puncher. Jag kan absolut förstå att det inte är så intressant för många, men såhär gör vi när vi spånar.
Fredrik Andersson
Japp, tack för förklaring. Har sett några av dina klipp från olika scener..riktigt bra!
Därav att jag kollade detta.
@@hu-vi9053 Trevligt att höra!
Carl von Stanley? :p
Hell Linné
Han var inte bara rasist utan oxå hypokondriker 🤣🤣🤣 källa: ruclips.net/video/meiHaDLJ_Hs/видео.html
Visst, det var en hel annan tid men det betyder inte att vi fortfarande inte ska diskutera dem rasistiska synen han hade.
Att dela in människor i inne- och utegrupper är djupt rotat inom oss. Idag känns det fel att basera den indelningen på hudfärg. Mycket tack vare tankar om moral som sattes i rullning under upplysningstiden, en våg som Carl Von Linné var en del av. Och som du och jag är en produkt av.
@@Fredrik_Andersson Jag håller med dig, att dela in människor i inne och utegrupp är rotad i oss. Människor från olika kulturer dömer utevärlden från egna synsätt och på sättet som de blivit uppfostrad, detta kan vi se i alla länder runt omkring oss.
Även om vi möjligtvist inte kan kalla Von Linne för rasist av olika skäl så är de synen som han hade klassad som rasism, och det är viktigt att upplysa om detta.
Jag hoppas inte att du med din kommentar menar att vi ska låta bli att diskutera problematiken som finns i Von Linnes synsätt, för där skiljer våra åsikter åt.
Hade inte någon annan svensk komiker ett skämt om att rasism i små mängder är ett fundament för att orka kliva upp och gå till jobbet eller nått. Var de kanske du som hade ett sånt skämt för många år sen, Fredrik?
Det låter inte bekant för mig