Ik volg je vlog al een tijdje en ik vroeg me al af of je Loxone zou ontdekken. Het leek me echt wat voor jou. Toen ik me een aantal jaar geleden ging inlezen op domotica kwam ik ook op Loxone als beste optie. Is voor mij nog wel toekomstmuziek, maar het zit er wel aan te komen. Idd is er erg goed over nagedacht en alles is met alles te combineren. Ook vind ik het leuk dat je bijv licht niet aan hoeft te laten gaan op een bepaalde tijd/ zonsondergang, maar dat je het ook bijv. kunt koppelen aan invallend buitenlicht (als licht binnen onder een bepaalde waarde komt wordt het aangevuld met kunstlicht tot de gewenste waarde. Voor mij dus nog even geduld hebben en ondertussen je vlogs volgen om zoveel mogelijk achtergrond info te hebben. Paar vraagjes die ik al wel heb: je had het over de tree versie en airversie. Begrijp ik je goed dat jij in je (nieuwe) huis een globale basis met de tree hebt gedaan en van daaruit aanvult met air? Of ga je wel zoveel mogelijk bedraad werken? Kan jouw methode ook in een bestaand gebouw toegepast worden? En ik vraag me al een tijdje af of het ook andersom kan: in een bestaand gebouw starten met air, en dat aanvullen met treeproducten en die vervolgens doorlussen? Ik weet dat er een airbrug is voor tree naar air, maar werkt die ook andersom… (btw, ik ben geen techneut of zo, maar heb me wel al goed ingelezen en veel filmpjes gekeken).
Haha, ja, Loxone is inderdaad echt iets voor mij :-) Ik heb Tree als basis gekozen: bedraad werkt gewoon nog het betrouwbaarste dus ik kies daar voor als het kan. Al heb ik met Air nog geen negatieve ervaringen. De meeste onderdelen die Air ondersteunen dienen toch voeding te hebben, en dus een kabeltje; dan kun je net zo goed meteen Tree (of UTP) trekken. Tree en Air kun je simulaan gebruiken, al dient Tree altijd vanaf de Miniserver of van een Tree Extension te starten. Een Air-to-Tree brug is er niet voor zo ver ik weet. Goed van je dat je je goed voorbereidt Wendy!
Wat heeft het ongeveer gekocht zo hele installatie? Heb je ook naar busch jaeger home connect gekeken dat is zelf enige systeem wat ik in echt heb gezien en dat ziet er fraai uit moet ik zeggen.
Interessante video! Heb je soms nog een video waar je kan uitleggen hoe de miniserver de lampen aanstuurt? Ik zie niet buiten de tree kabel weinig kabels lopen. Want deze zouden de relais van de lampen toch moeten aansturen vermoed ik?
Je ziet het goed: de Tree kabel is de enige kabel die naar mijn Loxone verlichting loopt ;-) In die kabel zit de 24 volt voeding én de data kabel naar de spotjes. De Miniserver praat dus rechtstreeks tegen de verlichting (bv dim 50%). Dat scheelt heel wat kabel werk. Maar je kan uiteraard ook normale 230 volt lampen schakelen: schakel deze vanaf de meterkast of voorzie de lamp van een kleine schakel/dim module, die weer zijn opdrachten van de Miniserver krijgt (via de Tree kabel of draadloos via Air). Beantwoord dat je vraag?
@@AltenatiefHuis Zeker en vast, bedankt! Je zegt ook "dim 50%", dit kan out of the box dan? Het is enkel voor lampen op 230V dat je de dim module nodig hebt als ik het juist heb?
De Loxone verlichting kan dit out of the box inderdaad. Of voor een willekeurige led strip met Loxone Led modules. Voor 230 volt verlichting heb je dimmers of relais nodig.
Ik heb een vraag ik heb op dit moment homey ben er we tevreden over maar loxone lijkt me een mooie toe voeging maar wil dit ook samen ik heb smart dingen zo als gordijnen stofzuigen Sonos en dat soort dingen in huis hangen en zou dit graag met 1 app wille besturen is dit mogelijk zo ja hoe
Loxone kan Homey uitlezen/besturen en visa versa kan ook, maar vergt heel veel hand- & programmeerwerk. Homey is 'open' en hiermee zou je alles moeten kunnen besturen en dus ook met 1 app. Bouw je Homey smarthome verder uit of vervang Homey door Loxone; ik zou ze niet beide gebruiken want dan ontstaat er een enorme overlap qua mogelijkheden.
Ik volg Loxone nu al een tijdje maar kan geen oplossing vinden hoe je verschillende lichtpunten moet gaan bedienen vanop 1 punt in een kamer? De 'Loxone Touch' heeft maar 1 drukknop om het licht te bedienen, je gaat toch niet bv. drie Loxone Touch knoppen naast elkaar plaatsen om 3 lichtpunten te bedienen? Mis ik iets?
De Touch heeft 5 knoppen, je zou elk aan 1 lamp kunnen koppelen. Maar wat gebruikelijk is om scenes te maken, waar je doorheen loopt bij elke klik op de middelste knop. Elke scène kan 1 of meer lichtkringen aansturen. Een dubbelklik zet alles in die ruimte uit (evt incl rolluiken, klimaat en audio)
Dat is afhankelijk van je verlichting, vaak wel ja. Maar dan loopt er een 230 kabel naar de lampen, dus inclusief aarde en de nul en fase looen via Loxone om te schakelen/dimmen.
Is dit niet een volledige lock-in met deze leverancier? Kun je bv ook Philips Hue erop aansluiten? Als het goed is gaan alle draadloze communicatie voor domotica binnenkort over op Matter. Loxone Air ook?
Loxone is gelukkig niet gesloten. Er zijn tallloze 'extensions' voor o.a. KNX, Modbus, 1wire, DALI, RS232 en bevat het geheel zelf in te richten HTTP IN en OUT connecties waarmee je je eigen devices kan integreren. Daarnaast zijn er nog vele bouwblokken voor o.a. Miele, Siemens, Tesla / BMW / wallboxes, iRoom, Sonos, Home Connect, enz. Zie: library.loxone.com/ Philips HUE kan je aansturen via een HUE hub. Matter zal een kwestie van tijd zijn dat Loxone dat gaat ondersteunen en anders kan het altijd via HTTP en een Matter hubje.
Goede vraag. De RGBW spot kan op de Tree kabel aangesloten worden en wordt door Loxone als slim element herkend. Het heeft ook een ingebouwde dimmer en kleuren controller. De warm white spot is een 'domme' 24v spot. Hier dient dus een dimmer voor geplaatst te worden, welke door Loxone aangestuurd wordt: bv een RGBW Dimmer Tree.
Als je je lichten door Loxone laat aansturen, hoe werkt het dan als je een tijdje stilzit op de bank....gaat dan het licht uit en moet je met je armen (benen:-)) wapperen om weer licht te krijgen?
Ik adviseer automatische verlichting enkel in de wc, badkamer en 'doorgangs' ruimtes zoals gang, berging, bijkeuken... maar ook in de woonkamer kan het natuurlijk. Echter: Loxone noemt het geen 'bewegingssensoren' maar 'aanwezigheidsensoren'; dit komt omdat ze niet enkel beweging maar ook geluid registreren. Dus als de TV of radio aan is, dan blijft de verlichting ook aan. En natuurlijk ook bij praten of douchen (gevoeligheid is in te stellen). Mocht het licht dan alsnog uitvallen, dan kun je met een korte 'hee!' of een vingerknip de verlichting weer inschakelen. Of met je armen wapperen inderdaad ;-)
Jammer, wilde ook de Loxone kopen maar zie nu Apple nodig voor uitlezen? De Android heb ik zelf vele + Linux laptops en een Apple te koop staan... Wel duurder, niet echt betere en als ze ook op Android werken, meld het maar... want mooie spullen maar ik wil dat wel op 1 telefoon kunnen aansturen en uitlezen.
Ik kan je reactie niet helemaal volgen Dirck, maar Loxone werkt qua bediening met een Android of iOS/Apple app/tablet of webbrowser. Ik heb Android als telefoon en daar werkt het super op.
@@AltenatiefHuis Als ik op iets klikte en daar Apple logo bij staat en nergens op de Loxone genoemd werd dat Android ook mogelijk is? Vaak melden leveranciers welke versie je moet hebben, maar vond nog niets hierover.... Ik las specificaties en alleen Apple en de rest niet noemen, ging ik er vanuit dat het niet kan... hopelijk gaat Loxane ook Android opnemen in hun website en welke je minimaal moet hebben.... Bedankt voor jou antwoord.. dus toch verder zoeken welke , mini , of de grootste en wat kun je waar mee...
Dat is een beetje een appels en peren geval en betreft een andere doelgroep. Home Assistant is (gratis) opensource software. De gemiddelde huiseigenaar wil de stekker er in steken en starten. Die weet niet eens waar te beginnen; downloads, wat voor PC, backups, protocollen, netwerk, inclusion, welke sensoren, schakelaars, verlichting, wat past, waar te koop. En waar kun je terecht voor hulp? Kortom: veel te veel drempels. Prima voor de techneut overigens :-) In deze vlog leg ik uit waarom ik voor Loxone gekozen heb en niet voor een 'hobby oplossing'. Er is een reden waarom hotels en resorts Loxone kiezen en niet voor HA, openHAB, Domoticz of Homey. Die laatste is overigens wel redelijk out-of-the-box bruikbaar, maar dan nog volgt de keuze van sensoren, schakelaars, enz. Ieder zijn voorkeur uiteraard ;-)
Open, in de zin dat je niet enkel hardware van Loxone behoeft aan te schaffen, maar ook met derden kunt communiceren. Het is dus geen vendor lock-in. En dat moet ook wel als je (bestaande)verlichting audio, sloten, warmtepompen en airco's wilt aansturen in professionele omgevingen. Naast de Extensions, kan dit o.a. dmv HTTP(s) verbindingen kan opzetten en toelaten. Integraties worden ook door de community aangeboden (middels de taal Go). Zo is er ook een hele commune rondom 'Loxberry' gebouwd; een gratis Docker/PI oplossing die Loxone qua integratie nog een stapje hoger tilt; wel richting 'hobby-niveau', maar het geeft aan wat er mogelijk is.
Ach, ik zie het al: gesponsord door Loxone. Verkoopvideo 😂 van spul, dat allemaal non-standaard zaken gebruikt. Technisch ook behoorlijk bewerkelijk, zoals aparte kabels voor moeten installeren.
Nee Bart, niet gesponsord, anders had ik dat er wel bijgezet. Dit is puur informatief, zoals alles op mijn bouwkanaal. Als ik enthousiast over een keuze ben, dan licht ik dat toe, doe ermee wat je wil. En ipv die groene Loxone kabel kun je ook UTP gebruiken. Of (bestaande) KNX, of DALI of wifi of zelfs draadloze inbouw modules. En ja, ik heb een Loxone training gevolgd en ik zou het leuk vinden als ik daar wat van in de praktijk kan brengen (a;s ZZP-er) door andere te helpen.
Alles wat genoemd is kan ook met KNX. Als je dit bij onze oosterburen besteld, dan scheelt dat best in de portemonnee. Bij Loxone heb je een mini server nodig, stel je voor dat deze stuk gaat (au au voor de portemonee). Loxone is ook een merk, je bent dus niet onafhankelijk.
Ik volg je vlog al een tijdje en ik vroeg me al af of je Loxone zou ontdekken. Het leek me echt wat voor jou. Toen ik me een aantal jaar geleden ging inlezen op domotica kwam ik ook op Loxone als beste optie. Is voor mij nog wel toekomstmuziek, maar het zit er wel aan te komen. Idd is er erg goed over nagedacht en alles is met alles te combineren. Ook vind ik het leuk dat je bijv licht niet aan hoeft te laten gaan op een bepaalde tijd/ zonsondergang, maar dat je het ook bijv. kunt koppelen aan invallend buitenlicht (als licht binnen onder een bepaalde waarde komt wordt het aangevuld met kunstlicht tot de gewenste waarde. Voor mij dus nog even geduld hebben en ondertussen je vlogs volgen om zoveel mogelijk achtergrond info te hebben. Paar vraagjes die ik al wel heb: je had het over de tree versie en airversie. Begrijp ik je goed dat jij in je (nieuwe) huis een globale basis met de tree hebt gedaan en van daaruit aanvult met air? Of ga je wel zoveel mogelijk bedraad werken? Kan jouw methode ook in een bestaand gebouw toegepast worden? En ik vraag me al een tijdje af of het ook andersom kan: in een bestaand gebouw starten met air, en dat aanvullen met treeproducten en die vervolgens doorlussen? Ik weet dat er een airbrug is voor tree naar air, maar werkt die ook andersom… (btw, ik ben geen techneut of zo, maar heb me wel al goed ingelezen en veel filmpjes gekeken).
Haha, ja, Loxone is inderdaad echt iets voor mij :-)
Ik heb Tree als basis gekozen: bedraad werkt gewoon nog het betrouwbaarste dus ik kies daar voor als het kan. Al heb ik met Air nog geen negatieve ervaringen. De meeste onderdelen die Air ondersteunen dienen toch voeding te hebben, en dus een kabeltje; dan kun je net zo goed meteen Tree (of UTP) trekken.
Tree en Air kun je simulaan gebruiken, al dient Tree altijd vanaf de Miniserver of van een Tree Extension te starten. Een Air-to-Tree brug is er niet voor zo ver ik weet.
Goed van je dat je je goed voorbereidt Wendy!
Wat heeft het ongeveer gekocht zo hele installatie? Heb je ook naar busch jaeger home connect gekeken dat is zelf enige systeem wat ik in echt heb gezien en dat ziet er fraai uit moet ik zeggen.
Interessante video!
Heb je soms nog een video waar je kan uitleggen hoe de miniserver de lampen aanstuurt?
Ik zie niet buiten de tree kabel weinig kabels lopen. Want deze zouden de relais van de lampen toch moeten aansturen vermoed ik?
Je ziet het goed: de Tree kabel is de enige kabel die naar mijn Loxone verlichting loopt ;-) In die kabel zit de 24 volt voeding én de data kabel naar de spotjes. De Miniserver praat dus rechtstreeks tegen de verlichting (bv dim 50%). Dat scheelt heel wat kabel werk.
Maar je kan uiteraard ook normale 230 volt lampen schakelen: schakel deze vanaf de meterkast of voorzie de lamp van een kleine schakel/dim module, die weer zijn opdrachten van de Miniserver krijgt (via de Tree kabel of draadloos via Air).
Beantwoord dat je vraag?
@@AltenatiefHuis Zeker en vast, bedankt! Je zegt ook "dim 50%", dit kan out of the box dan? Het is enkel voor lampen op 230V dat je de dim module nodig hebt als ik het juist heb?
De Loxone verlichting kan dit out of the box inderdaad. Of voor een willekeurige led strip met Loxone Led modules. Voor 230 volt verlichting heb je dimmers of relais nodig.
Ik heb een vraag ik heb op dit moment homey ben er we tevreden over maar loxone lijkt me een mooie toe voeging maar wil dit ook samen ik heb smart dingen zo als gordijnen stofzuigen Sonos en dat soort dingen in huis hangen en zou dit graag met 1 app wille besturen is dit mogelijk zo ja hoe
Loxone kan Homey uitlezen/besturen en visa versa kan ook, maar vergt heel veel hand- & programmeerwerk. Homey is 'open' en hiermee zou je alles moeten kunnen besturen en dus ook met 1 app. Bouw je Homey smarthome verder uit of vervang Homey door Loxone; ik zou ze niet beide gebruiken want dan ontstaat er een enorme overlap qua mogelijkheden.
@@AltenatiefHuis ik was Van plan en en zo als mij gordijnen sonos en zo via homey doen en lampen en zo via loxone
Ik volg Loxone nu al een tijdje maar kan geen oplossing vinden hoe je verschillende lichtpunten moet gaan bedienen vanop 1 punt in een kamer? De 'Loxone Touch' heeft maar 1 drukknop om het licht te bedienen, je gaat toch niet bv. drie Loxone Touch knoppen naast elkaar plaatsen om 3 lichtpunten te bedienen? Mis ik iets?
De Touch heeft 5 knoppen, je zou elk aan 1 lamp kunnen koppelen. Maar wat gebruikelijk is om scenes te maken, waar je doorheen loopt bij elke klik op de middelste knop. Elke scène kan 1 of meer lichtkringen aansturen. Een dubbelklik zet alles in die ruimte uit (evt incl rolluiken, klimaat en audio)
Heb je bij vermogende led-lampen op 230V, geen aardingskabel nodig ?
Dat is afhankelijk van je verlichting, vaak wel ja. Maar dan loopt er een 230 kabel naar de lampen, dus inclusief aarde en de nul en fase looen via Loxone om te schakelen/dimmen.
Is dit niet een volledige lock-in met deze leverancier? Kun je bv ook Philips Hue erop aansluiten? Als het goed is gaan alle draadloze communicatie voor domotica binnenkort over op Matter. Loxone Air ook?
Loxone is gelukkig niet gesloten. Er zijn tallloze 'extensions' voor o.a. KNX, Modbus, 1wire, DALI, RS232 en bevat het geheel zelf in te richten HTTP IN en OUT connecties waarmee je je eigen devices kan integreren. Daarnaast zijn er nog vele bouwblokken voor o.a. Miele, Siemens, Tesla / BMW / wallboxes, iRoom, Sonos, Home Connect, enz. Zie: library.loxone.com/
Philips HUE kan je aansturen via een HUE hub.
Matter zal een kwestie van tijd zijn dat Loxone dat gaat ondersteunen en anders kan het altijd via HTTP en een Matter hubje.
@@AltenatiefHuis ik ben ook all-in op loxone, maar heb ook loxone-home assistant integratie voor de niet-essentiële automatisering
@@lvmeijer zodat je bv toch met Alexa je lampen kan besturen ;-)
Ik experimenteer ook met Loxberry :-)
@@AltenatiefHuis ik heb idd ook de loxberry op de pi, en daar home assistant naast met PyLoxone
Kleine vraag,
Wat is het verschil tussen de spot ww (46 euro)
en spot rgbw (85 euro)
En kun je deze beide via tree aansluiten?
Goede vraag.
De RGBW spot kan op de Tree kabel aangesloten worden en wordt door Loxone als slim element herkend. Het heeft ook een ingebouwde dimmer en kleuren controller.
De warm white spot is een 'domme' 24v spot. Hier dient dus een dimmer voor geplaatst te worden, welke door Loxone aangestuurd wordt: bv een RGBW Dimmer Tree.
Als je je lichten door Loxone laat aansturen, hoe werkt het dan als je een tijdje stilzit op de bank....gaat dan het licht uit en moet je met je armen (benen:-)) wapperen om weer licht te krijgen?
Ik adviseer automatische verlichting enkel in de wc, badkamer en 'doorgangs' ruimtes zoals gang, berging, bijkeuken... maar ook in de woonkamer kan het natuurlijk.
Echter: Loxone noemt het geen 'bewegingssensoren' maar 'aanwezigheidsensoren'; dit komt omdat ze niet enkel beweging maar ook geluid registreren. Dus als de TV of radio aan is, dan blijft de verlichting ook aan. En natuurlijk ook bij praten of douchen (gevoeligheid is in te stellen).
Mocht het licht dan alsnog uitvallen, dan kun je met een korte 'hee!' of een vingerknip de verlichting weer inschakelen. Of met je armen wapperen inderdaad ;-)
@@AltenatiefHuis Dank voor de reactie!
Gaaf graag meer
Jammer, wilde ook de Loxone kopen maar zie nu Apple nodig voor uitlezen?
De Android heb ik zelf vele + Linux laptops en een Apple te koop staan...
Wel duurder, niet echt betere en als ze ook op Android werken, meld het maar... want mooie spullen maar ik wil dat wel op 1 telefoon kunnen aansturen en uitlezen.
Ik kan je reactie niet helemaal volgen Dirck, maar Loxone werkt qua bediening met een Android of iOS/Apple app/tablet of webbrowser. Ik heb Android als telefoon en daar werkt het super op.
@@AltenatiefHuis Als ik op iets klikte en daar Apple logo bij staat en nergens op de Loxone genoemd werd dat Android ook mogelijk is? Vaak melden leveranciers welke versie je moet hebben, maar vond nog niets hierover....
Ik las specificaties en alleen Apple en de rest niet noemen, ging ik er vanuit dat het niet kan... hopelijk gaat Loxane ook Android opnemen in hun website en welke je minimaal moet hebben....
Bedankt voor jou antwoord.. dus toch verder zoeken welke , mini , of de grootste en wat kun je waar mee...
Ben je verplicht geweest tot het gebruik van centraaldozen?
Nee, dat was een eigen keuze. Het schept wat meer overzicht tijdens de aanleg vind ik.
Gewoon Home Assistant gebruiken, veel meer mogelijkheden mee en veel goedkoper.
Dat is een beetje een appels en peren geval en betreft een andere doelgroep.
Home Assistant is (gratis) opensource software. De gemiddelde huiseigenaar wil de stekker er in steken en starten. Die weet niet eens waar te beginnen; downloads, wat voor PC, backups, protocollen, netwerk, inclusion, welke sensoren, schakelaars, verlichting, wat past, waar te koop. En waar kun je terecht voor hulp? Kortom: veel te veel drempels. Prima voor de techneut overigens :-)
In deze vlog leg ik uit waarom ik voor Loxone gekozen heb en niet voor een 'hobby oplossing'. Er is een reden waarom hotels en resorts Loxone kiezen en niet voor HA, openHAB, Domoticz of Homey. Die laatste is overigens wel redelijk out-of-the-box bruikbaar, maar dan nog volgt de keuze van sensoren, schakelaars, enz.
Ieder zijn voorkeur uiteraard ;-)
Waaruit blijkt dat dit platform open is? lijkt me volledig gesloten platform dwz Loxone als aanbieder bepaalt elke (non)compatibiliteit.
Open, in de zin dat je niet enkel hardware van Loxone behoeft aan te schaffen, maar ook met derden kunt communiceren. Het is dus geen vendor lock-in. En dat moet ook wel als je (bestaande)verlichting audio, sloten, warmtepompen en airco's wilt aansturen in professionele omgevingen.
Naast de Extensions, kan dit o.a. dmv HTTP(s) verbindingen kan opzetten en toelaten.
Integraties worden ook door de community aangeboden (middels de taal Go). Zo is er ook een hele commune rondom 'Loxberry' gebouwd; een gratis Docker/PI oplossing die Loxone qua integratie nog een stapje hoger tilt; wel richting 'hobby-niveau', maar het geeft aan wat er mogelijk is.
Ach, ik zie het al: gesponsord door Loxone. Verkoopvideo 😂 van spul, dat allemaal non-standaard zaken gebruikt. Technisch ook behoorlijk bewerkelijk, zoals aparte kabels voor moeten installeren.
Nee Bart, niet gesponsord, anders had ik dat er wel bijgezet. Dit is puur informatief, zoals alles op mijn bouwkanaal. Als ik enthousiast over een keuze ben, dan licht ik dat toe, doe ermee wat je wil.
En ipv die groene Loxone kabel kun je ook UTP gebruiken. Of (bestaande) KNX, of DALI of wifi of zelfs draadloze inbouw modules.
En ja, ik heb een Loxone training gevolgd en ik zou het leuk vinden als ik daar wat van in de praktijk kan brengen (a;s ZZP-er) door andere te helpen.
Nou, ik hou het mooi bij Homey.
Heb je een complete prijslijst beschikbaar?
Overigens heeft je site een SSL probleem :)
Alle Loxone adviesprijzen staan hier: shop.loxone.com/
Ik zal eens kijken naar het SSL certificaat. Dank!
SSL is weer actief Jeroen 👍
@@AltenatiefHuis Goed bezig!
751 euro voor de mini server r dan kt de rest mog
Das behoorlijk.
Alles wat genoemd is kan ook met KNX. Als je dit bij onze oosterburen besteld, dan scheelt dat best in de portemonnee.
Bij Loxone heb je een mini server nodig, stel je voor dat deze stuk gaat (au au voor de portemonee).
Loxone is ook een merk, je bent dus niet onafhankelijk.