cine e smart enough, se uita la acest video, se uita si la cel al lui Cristi si selecteaza ce e interesant din ambele parti, insa tineti minte ca fiecare are propriul interes, Cristi vinde ideea de a fi freelancer (trebuie sa te convinga sa nu mai lucrezi pentru o firma ca angajat), Petru vinde ideea de a deveni programator de la zero si sa gasesti primul job (adica sa lucrezi pentru o firma ca angajat). Dar mai e un aspect si anume publicul tinta, Cristi se adreseaza programatorilor cu cel putin 3 ani de experienta, care au lucrat deja intr-o firma, Petru se adreseaza oamenilor care acum vor sa invete programare. Nu vad o concurenta aici, prin urmare Petru putea sa nici nu faca acest video, nu cred ca i-ar fi afectat business-ul. pace :)
In mare parte nu ai dreptate. Probabil nu ai facut niciodata freelancing sau nu stii mare lucru despre asta. Comparatia cu soferul de uber are logica pentru ca tu lucrezi si adici valoare pentru un business care e dezvolatat in America si face profit la nivel de America. Nu este nici o diferenta de productivitate intre un programator care locuieste in America si unul care locuieste in Romania. Daca noi ne subestimam munca atunci e o problema de mentalitate la noi. Intr-o corporatie nu te muti de pe un proiect pe altul doar pentru ca ai vorbit cu tipa de la HR sau nu-ti place de manager. In general te abureste ca iti schimba proiectul dar asta poate dura multe luni de zile sau se poate intampla sa nu ti-l schimbe deloc. In freelancing iti alegi tu daca sa colaborezi cu un client sau nu in functie de proiect si in caz ca nu iti place, poti incheia contractul. De cele mai multe ori si in companiile de outsourcing dai interviu cu clientul, nu intrii direct pe proiect doar pentru ca faci parte din firma. In freelancing esti mai responsabil de ceea ce se intampla cu proiectul dar pentru asta exista asigurari de raspundere civila care te scutesc de bataie de cap. Chiar daca ai avea perioade de cateva luni cand nu gasesti proiecte, dar momentan nu exista asa ceva pentru ca este cerere mare de programatori, esti acoperit din celelalte luni cand ai incasat de 2-3 ori mai multi bani. Nu poti face freelancing ca junior, asta e clar dar si in freelancing lucrezi tot in echipe, nu lucrezi singur si ai ce invata, este aceeasi atmosfera ca intr-o corporatie, si clientii sunt tot oameni. Ca o concluzie: media incasarilor pe un an, dupa ce a acoperit costurile si timpul mort, este de 2-3 ori mai mare pentru un freelancer decat pentru un angajat. Iar noi trebuie sa incercam sa ridicam media salariilor din Romania, nu sa o tragem in jos.
Propuneți cea mai mica chestie pe care o poți realiza acum în direcția aceasta si nu te da bătut pana o faci. Apoi repeți procesul de învățare descris anterior. Se aplica la orice vrei sa inveti ori sa realizezi.
firmele de produs pe care le mentionezi tu platesc aproximativ la fel ca cele de outsourcing, daca nu mai nasol, ba chiar stiu foarte multi care au venit de la acele firme la outsourcing. argument invalid.
Buna Petru, pana la finalul clipului Cristi a completat cheltuielile angajatorului pentru restul angajatilor, spatiu, chiar si beneficiile oferite (abonament la sala etc..). Inteleg si punctul tau de vedere si ai dreptate in anumite privinte, mai ales in ceea ce priveste inceputul carierei. Dar daca faci referinta la alte clipuri incearca sa le vizionezi complet sau sa le analizezi putin mai atent. Sper sa nu o iei ca si hate, felicitari pentru WellCode si mult succes mai departe!
Depinde la ce parte din Web Development te referi. Partea de backend cu API-uri/Servicii Web este un 'state-of-the-art' in industie si este in plina dezvoltare si in Romania.
Departamentul de HR este acolo pentru a para interesele firmei. Poți învăța la fel cum înveți și într-o firmă că și contractor. Freelancing-ul nu înseamnă să lucrezi singur. E exact că în firmă. Doar că lucrezi într-o echipă internațională și de acasă. Mai ales acum că lucrăm toți de acasă.. Eu sunt acum contractor cunosc multi contractori și nu am auzit că cineva sa fie tras la răspundere. Evident trebuie sa fi atent la ce semnezi dar in general nu o sa vina un client din US sa se judece cu tine pentru că ai depășit un deadline. La fel că și în firma o sa se termine colaborarea.. Singura diferență este forma juridică. Dar altfel, se lucrează exact la fel că în firmă... Iar dacă se termina contractul îți găsești altul. Faptul că firma îți oferă plata câteva săptămâni fără proiect atunci când compari diferența de venit . Inteleg că poate nu e pentru toată lumea freelancing-ul dar trebuie să fiți conștienți că lăsați niste sume importante de bani lucrând pentru aceste firme și în plus mai este și exploatarea psihologica. Câți developeri români nu fac overtime pe gratis? Nu mai spun de nivelul și mentalitatea managerilor români...
e adevarat tot ce spui tu, multumesc pentru completare. Ideea e ca nu toata lumea o sa fie contractor si in plus nu ai cum sa incepi direct sa lucrezi ca si contractor
@@WellCode Eu am inceput ca si contractor.. Si eram la fel ca orice salariat in orice firma. Doar ca mai scuteam niste taxe. E adevarat ce spui si tu, la inceput ca sa te vinzi unui client strain e mult mai dificil fara sa fi lucrat pe un proiect si initial trebuie sa ai la indemana oameni de la care sa inveti, dar in contextul COVID si probabil post-COVID cand aproape toata lumea lucreaza remote nu cred ca e imposibil. Sper ca multe din firmele sa mai schimbe mentalitatea de Mumbai si partial ceausista (in special de cele din orasele mai mici) lipsa de transparenta interviuri pur teroretice pentru a trage in jos pretul jocuri psihologice etc.
Copii, daca va duce capul(sa ne intelegem, nu trebuie sa fiti niste mici genii), invatati orice legat de IT! Programare, retelistica, sysadmin, tech support, whatever... orice! Numai IT sa fie! Sa va povestesc putin despre ce am facut si ce fac eu... Am terminat in '99 un liceu cu profil IT, am fost un elev mediu la materiile de IT. Am intrat la UTC-N si am "mancat programare pe pita" timp de 3 ani... Adica am invatat din greu si am fost un student de nota 8 la materiile de programare(C, C++, Java), la matematica, blana! Cum eram student sarac, m-am angajat, dar nu in domeniu si am facut facultate(UTC-N sectia AC) in paralel inca vreo 2 ani. Cum nu eram deloc prost, imi fugea mintea repede, vorbeam bine si engleza(am fost un USA cu work&travel) am ajuns sa promovez repede(dupa 3-4 luni am avut primul subaltern! la 22 de ani) si sa castig o suma semnificativa de bani(cam de 3 ori cat castiga tata la vremea respectiva - 2004-2005). Va dati seama ca mi-am bagat picioarele-n polotehnica(castigam mai mult ca un IT-ist incepator) si am ales o alta cale(economist specializat in management general, whatever...) Acum, dupa aproape 20 de ani de la prima angajare oficiala in RO(nu lucru' la "negru", ci cu "carte de munca" - da, am avut si io asa ceva), am in subordine aprox 2000(da, doua mii) de oameni, dintre ei vreo 40 sunt sefi de echipe, sefi de schimb(Teal Leader, Shift Leader) etc., am ridicat departamente intregi de la zero(la 700 de oameni), am fost manager de departamente, etc. etc. etc., deci experienta considerabila in managent, castig aprox 1300-1400 Euro net pe luna. Asta daca calculez toate beneficiile + bonusurile anuale, etc. Bineinteles, in alt domeniu decat IT! Iar fostii mei colegi de la politehnica, care erau ca niste paraziti pe langa mine(eu le faceam proiectele, eu ii treceam la examene, etc.) castiga de 3-5 ori mai mult ca mine! Cel putin cei cu care m-am mai intalnit... De ce? Pentru ca au ramas in domeniul IT! Chiar daca nu sunt niste IT-isti de top, lucreaza intr-un domeniu, intr-o industrie de top. Da, 1400 de Euro nu-s bani putini in RO, dar ma intreb oare cat castigam in RO cu o experienta de 15-20 de ani in IT? Si viitorul tot in IT e, trust me! Si da, 1400 de Euro in RO pentru responsabilitatile pe care le are cineva cu 2000 de subalterni, e putin! Dar asta-i piata! Poate ca as putea urca la 2000-2500 in alta parte, dar eu la alta multinationala nu ma mai duc nici impuscat! Nici macar in IT! Si da, la aproape 42 de ani ma apuc de invatat din nou programare... si voi lucra pe cont propriu, pentru ca asta e viitorul. Ganditi-va bine ce vreti sa faceti! Timpul e pretios si nu-l puteti intoarce...
Legat de 2:21, ce mi-as dori sa faci un video cu toate abilitatiile prin care un programator isi justifica un salar de 2 mii de euro in doar 2 ani de experienta, apoi sa discutam despre cum ajuge la 3 mii de euro in doar 3 ani de experienta, dar iti pun o limita ca omul sa ramana in acceasi corporatie. De asemenea, intr-o corporatie ca simplu executant nu vad cum ai ajuge sa primesti 6 - 8 mii de euro cat un salar din europa de vest, iarasi tin la aceasta limitare pentru ca ne chinuim ani de zile sa invatam cum sa muncim, dar daca mergem pe o pozitie de management pentru bani, atunci vom ajunge sa uitam ce am invatat (asa functioneaza natura - ce nu folosesti dispare).
Cel mai simplu raspuns este cerere/oferta. Daca tu aduci valoare firmei o suma mare de bani si in al doilea an de munca si nu exista multi altii care sa faca asta se justifica sa fi platit pentru valoarea adaugata. Si putem discuta de faptul ca ca si programator ca stai in New York unde sub 70k dollari nu poti sa traiesti efectiv ca stai in Romania unde 70k dollari pe an sunt un salariu bunicel, exact aceleasi linii de cod se pot scrie.
Nu sunt specialist in IT, dar pot spune ca firmele mari(Bosch, Mercedes, Porsche, etc.) au IT-isti peste tot in tarile dezvoltate, chiar si in "scumpa" Elvetia - de ce? Nevoia de programatori si ingineri de specialitate este imensa, odata cu avalansa de date comasate intr-un automobil, masina de gatit, etc.. Toate masinile vor vorbi cu oamenii, unele se vor programa de la sine, etc.. nevoia de specialisti creste si nu cred ca Romania este pe harta investotorilor pentru ca "suntem ieftini", dar cred ca suntem pe harta mare a investitorilor pentru ca Romania are potential, la olimpiadele de matematica am fost mereu buni, Romania este in UE, tara da multi it-isti/an bine pregatiti, USA ne considera ultimul aliat la granita de est..., totul e bine pentru Romania - eu zic sa terminam cu "Tara ieftina", in Romania se castiga salarii mai bune decat in Ungaria!! Incet si sigur, ungurii vor travesa mai des hotarul sa munceasca in Romania, am auzit si de multi greci care muncesc pe santierele din Bucuresti, arhitecti, etc....
hai ca te ai murdarit cu explicatii pe la gura... e simplu, daca tie ti se pare normal ca o asemenea prestatie sa fie platita cu un asa salariu mic, voi companiile intermediare de ce luati banii "meritati" de dincolo?! e evident ca dascalu are dreptate iar tu esti de partea cealanta pentru ca esti unul dintre beneficiari, lasand deoparte costurile pe care le ati inventat doar ca sa spalati bani
Tu traiesti in bula aceea de om sarac si care se raporteaza la ce vede in fata ... Ai facut video-ul chiar degeaba. Mai analizeaza odata ce a spus Cristian si apoi ... poate faci un alt review.
@@eovidiu pentru ca el favorizeaza companiile, nu oamenii. El vrea sa aiba safety net, ceva care sa-i salveze fundul cand greseste. Freelancerii nu au nevoie de safety net, ei rar fac greseli ... plus ca orice greseala e acoperita si de contract.
Ar putea IT-işti să rămână fără loc de muncă ? O companie a creat un software care poate scrie singur cod AI-ul AlphaCode, a întrecut jumătate dintre programatorii umani în competiții de programare . INTREBARE : in situatia asta mai ramane valabil sloganul , invata programare ca se castiga bine si ai un viitor stralucit ? Vad ca este pe interent publicat Luni 7.02.2022 un articol , ce am scris mai sus cu acest nou soft , care ii poate lasa fara job pe programatori .
Cerintele de business ale clientilor sunt mult prea dinamice, variate si cu mult peste capabilitatile oricarui soft sau AI in ceea ce priveste intelegerea, interpretarea si transpunerea lor in cod. Nici vorba de ceea ce spui tu atata timp cat scrii aplicatii pentru clienti umani. In plus pana si softurile acelea au nevoie de diverse mentenante si revizii care pot veni doar din partea programatorilor umani. AI-ul General care sa inlocuiasca omul complet este inca departe si posibil doar o poveste de SF. In cel mai rau caz, aceste zone ale AI-ului vor inlocui anumite specializari din IT cu altele noi create.
Niciun AI disponibil la ora actuala nu e in stare sa scrie cod corect indiferent de cât de multe detalii ii dai in cerințe/documentație. Tot greșit îți da codul și trebuie sa-l rescrii tu. Nu văd in ce măsura poate înlocui AI un programator, nici măcar unul începător :))
( Video sa primit interesant mai ales cind dam am vazut si alte opinii ) Mi se pare ca am vazut undeva titlul acesta ,, Mizeria din Industria IT'' XD , cred ca la Cristian Dascalu ruclips.net/video/1cpVRbuhteI/видео.html
cine e smart enough, se uita la acest video, se uita si la cel al lui Cristi si selecteaza ce e interesant din ambele parti, insa tineti minte ca fiecare are propriul interes, Cristi vinde ideea de a fi freelancer (trebuie sa te convinga sa nu mai lucrezi pentru o firma ca angajat), Petru vinde ideea de a deveni programator de la zero si sa gasesti primul job (adica sa lucrezi pentru o firma ca angajat). Dar mai e un aspect si anume publicul tinta, Cristi se adreseaza programatorilor cu cel putin 3 ani de experienta, care au lucrat deja intr-o firma, Petru se adreseaza oamenilor care acum vor sa invete programare. Nu vad o concurenta aici, prin urmare Petru putea sa nici nu faca acest video, nu cred ca i-ar fi afectat business-ul. pace :)
In mare parte nu ai dreptate. Probabil nu ai facut niciodata freelancing sau nu stii mare lucru despre asta.
Comparatia cu soferul de uber are logica pentru ca tu lucrezi si adici valoare pentru un business care e dezvolatat in America si face profit la nivel de America.
Nu este nici o diferenta de productivitate intre un programator care locuieste in America si unul care locuieste in Romania.
Daca noi ne subestimam munca atunci e o problema de mentalitate la noi.
Intr-o corporatie nu te muti de pe un proiect pe altul doar pentru ca ai vorbit cu tipa de la HR sau nu-ti place de manager. In general te abureste ca iti schimba proiectul dar asta poate dura multe luni de zile sau se poate intampla sa nu ti-l schimbe deloc.
In freelancing iti alegi tu daca sa colaborezi cu un client sau nu in functie de proiect si in caz ca nu iti place, poti incheia contractul.
De cele mai multe ori si in companiile de outsourcing dai interviu cu clientul, nu intrii direct pe proiect doar pentru ca faci parte din firma.
In freelancing esti mai responsabil de ceea ce se intampla cu proiectul dar pentru asta exista asigurari de raspundere civila care te scutesc de bataie de cap.
Chiar daca ai avea perioade de cateva luni cand nu gasesti proiecte, dar momentan nu exista asa ceva pentru ca este cerere mare de programatori,
esti acoperit din celelalte luni cand ai incasat de 2-3 ori mai multi bani.
Nu poti face freelancing ca junior, asta e clar dar si in freelancing lucrezi tot in echipe, nu lucrezi singur si ai ce invata, este aceeasi atmosfera ca intr-o corporatie, si clientii sunt tot oameni.
Ca o concluzie: media incasarilor pe un an, dupa ce a acoperit costurile si timpul mort, este de 2-3 ori mai mare pentru un freelancer decat pentru un angajat.
Iar noi trebuie sa incercam sa ridicam media salariilor din Romania, nu sa o tragem in jos.
Bravo Petru, ai detaliat destul de bine, si eu sper ca intr-o buna zi sa ajung programator ...
Propuneți cea mai mica chestie pe care o poți realiza acum în direcția aceasta si nu te da bătut pana o faci. Apoi repeți procesul de învățare descris anterior. Se aplica la orice vrei sa inveti ori sa realizezi.
firmele de produs pe care le mentionezi tu platesc aproximativ la fel ca cele de outsourcing, daca nu mai nasol, ba chiar stiu foarte multi care au venit de la acele firme la outsourcing. argument invalid.
pai daca nu am fi fost o piata ieftina, ar mai fi venit vreo firma de produs aici?
@@WellCode chiar asta e ideea, hai sa incetam sa fim asta si sa ridicam media, nu sa o tragem in jos.
Buna Petru, pana la finalul clipului Cristi a completat cheltuielile angajatorului pentru restul angajatilor, spatiu, chiar si beneficiile oferite (abonament la sala etc..). Inteleg si punctul tau de vedere si ai dreptate in anumite privinte, mai ales in ceea ce priveste inceputul carierei. Dar daca faci referinta la alte clipuri incearca sa le vizionezi complet sau sa le analizezi putin mai atent. Sper sa nu o iei ca si hate, felicitari pentru WellCode si mult succes mai departe!
e interesant :D cheita de la bluza e the best :D
Salut, ce parere ai de Web Dev, este o nisa in care sa fie oferte si locuri de munsca sau la un moment dat se plafoneaza. Frumos clip
Depinde la ce parte din Web Development te referi. Partea de backend cu API-uri/Servicii Web este un 'state-of-the-art' in industie si este in plina dezvoltare si in Romania.
Departamentul de HR este acolo pentru a para interesele firmei.
Poți învăța la fel cum înveți și într-o firmă că și contractor. Freelancing-ul nu înseamnă să lucrezi singur. E exact că în firmă. Doar că lucrezi într-o echipă internațională și de acasă. Mai ales acum că lucrăm toți de acasă..
Eu sunt acum contractor cunosc multi contractori și nu am auzit că cineva sa fie tras la răspundere. Evident trebuie sa fi atent la ce semnezi dar in general nu o sa vina un client din US sa se judece cu tine pentru că ai depășit un deadline. La fel că și în firma o sa se termine colaborarea..
Singura diferență este forma juridică. Dar altfel, se lucrează exact la fel că în firmă...
Iar dacă se termina contractul îți găsești altul. Faptul că firma îți oferă plata câteva săptămâni fără proiect atunci când compari diferența de venit .
Inteleg că poate nu e pentru toată lumea freelancing-ul dar trebuie să fiți conștienți că lăsați niste sume importante de bani lucrând pentru aceste firme și în plus mai este și exploatarea psihologica. Câți developeri români nu fac overtime pe gratis? Nu mai spun de nivelul și mentalitatea managerilor români...
e adevarat tot ce spui tu, multumesc pentru completare.
Ideea e ca nu toata lumea o sa fie contractor si in plus nu ai cum sa incepi direct sa lucrezi ca si contractor
@@WellCode Eu am inceput ca si contractor.. Si eram la fel ca orice salariat in orice firma. Doar ca mai scuteam niste taxe.
E adevarat ce spui si tu, la inceput ca sa te vinzi unui client strain e mult mai dificil fara sa fi lucrat pe un proiect si initial trebuie sa ai la indemana oameni de la care sa inveti, dar in contextul COVID si probabil post-COVID cand aproape toata lumea lucreaza remote nu cred ca e imposibil.
Sper ca multe din firmele sa mai schimbe mentalitatea de Mumbai si partial ceausista (in special de cele din orasele mai mici) lipsa de transparenta interviuri pur teroretice pentru a trage in jos pretul jocuri psihologice etc.
bravo Petru!
Vad prea multi oameni care isi dau cu parerea dar nici nu sunt programatori , e amuzant.
Si noi avem proiecte cu BMW si Porsche.
Angajatii au 2k de euro brut iar firma factureaza 15k de euro :)
Copii, daca va duce capul(sa ne intelegem, nu trebuie sa fiti niste mici genii), invatati orice legat de IT! Programare, retelistica, sysadmin, tech support, whatever... orice! Numai IT sa fie! Sa va povestesc putin despre ce am facut si ce fac eu...
Am terminat in '99 un liceu cu profil IT, am fost un elev mediu la materiile de IT. Am intrat la UTC-N si am "mancat programare pe pita" timp de 3 ani... Adica am invatat din greu si am fost un student de nota 8 la materiile de programare(C, C++, Java), la matematica, blana!
Cum eram student sarac, m-am angajat, dar nu in domeniu si am facut facultate(UTC-N sectia AC) in paralel inca vreo 2 ani. Cum nu eram deloc prost, imi fugea mintea repede, vorbeam bine si engleza(am fost un USA cu work&travel) am ajuns sa promovez repede(dupa 3-4 luni am avut primul subaltern! la 22 de ani) si sa castig o suma semnificativa de bani(cam de 3 ori cat castiga tata la vremea respectiva - 2004-2005). Va dati seama ca mi-am bagat picioarele-n polotehnica(castigam mai mult ca un IT-ist incepator) si am ales o alta cale(economist specializat in management general, whatever...)
Acum, dupa aproape 20 de ani de la prima angajare oficiala in RO(nu lucru' la "negru", ci cu "carte de munca" - da, am avut si io asa ceva), am in subordine aprox 2000(da, doua mii) de oameni, dintre ei vreo 40 sunt sefi de echipe, sefi de schimb(Teal Leader, Shift Leader) etc., am ridicat departamente intregi de la zero(la 700 de oameni), am fost manager de departamente, etc. etc. etc., deci experienta considerabila in managent, castig aprox 1300-1400 Euro net pe luna. Asta daca calculez toate beneficiile + bonusurile anuale, etc. Bineinteles, in alt domeniu decat IT! Iar fostii mei colegi de la politehnica, care erau ca niste paraziti pe langa mine(eu le faceam proiectele, eu ii treceam la examene, etc.) castiga de 3-5 ori mai mult ca mine! Cel putin cei cu care m-am mai intalnit... De ce? Pentru ca au ramas in domeniul IT! Chiar daca nu sunt niste IT-isti de top, lucreaza intr-un domeniu, intr-o industrie de top.
Da, 1400 de Euro nu-s bani putini in RO, dar ma intreb oare cat castigam in RO cu o experienta de 15-20 de ani in IT? Si viitorul tot in IT e, trust me!
Si da, 1400 de Euro in RO pentru responsabilitatile pe care le are cineva cu 2000 de subalterni, e putin! Dar asta-i piata! Poate ca as putea urca la 2000-2500 in alta parte, dar eu la alta multinationala nu ma mai duc nici impuscat! Nici macar in IT!
Si da, la aproape 42 de ani ma apuc de invatat din nou programare... si voi lucra pe cont propriu, pentru ca asta e viitorul.
Ganditi-va bine ce vreti sa faceti! Timpul e pretios si nu-l puteti intoarce...
Ai avut clienti care vorbesc germana ? Cam cat ar fi salariul unui programator mediu cu 1-2 ani experienta +vorbitor de limba germana(B2+) in Romania?
Clienții germani(firmele) știu engleza, eu nu am avut încă nevoie de germana.
Unii nu vor sa se vorbeasca engleza in firma. Proiectele, documentatia sunt in mare parte in germana.
La 2.5 ani aveam oferte la 2k-2.5k euro net, la 1.5 ani ~7k lei net pe react/node, Cluj-Napoca. Îți faci o idee, doar vorbit în engleză.
Din păcate nu am avut clienți vorbitori de germana care sa vrea sa se angajeze în România
:))) ce-am mai ras la @9:20 , HR-ul nu o sa te ajute cu nimic daca intri in conflict cu managerul tau, lol
Depinde
Foarte bună replica, consider ca adevărul e la mijloc. La fel de buna e și poziția lui Cristian D!
Legat de 2:21, ce mi-as dori sa faci un video cu toate abilitatiile prin care un programator isi justifica un salar de 2 mii de euro in doar 2 ani de experienta, apoi sa discutam despre cum ajuge la 3 mii de euro in doar 3 ani de experienta, dar iti pun o limita ca omul sa ramana in acceasi corporatie. De asemenea, intr-o corporatie ca simplu executant nu vad cum ai ajuge sa primesti 6 - 8 mii de euro cat un salar din europa de vest, iarasi tin la aceasta limitare pentru ca ne chinuim ani de zile sa invatam cum sa muncim, dar daca mergem pe o pozitie de management pentru bani, atunci vom ajunge sa uitam ce am invatat (asa functioneaza natura - ce nu folosesti dispare).
Cel mai simplu raspuns este cerere/oferta. Daca tu aduci valoare firmei o suma mare de bani si in al doilea an de munca si nu exista multi altii care sa faca asta se justifica sa fi platit pentru valoarea adaugata. Si putem discuta de faptul ca ca si programator ca stai in New York unde sub 70k dollari nu poti sa traiesti efectiv ca stai in Romania unde 70k dollari pe an sunt un salariu bunicel, exact aceleasi linii de cod se pot scrie.
Nu sunt specialist in IT, dar pot spune ca firmele mari(Bosch, Mercedes, Porsche, etc.) au IT-isti peste tot in tarile dezvoltate, chiar si in "scumpa" Elvetia - de ce? Nevoia de programatori si ingineri de specialitate este imensa, odata cu avalansa de date comasate intr-un automobil, masina de gatit, etc.. Toate masinile vor vorbi cu oamenii, unele se vor programa de la sine, etc.. nevoia de specialisti creste si nu cred ca Romania este pe harta investotorilor pentru ca "suntem ieftini", dar cred ca suntem pe harta mare a investitorilor pentru ca Romania are potential, la olimpiadele de matematica am fost mereu buni, Romania este in UE, tara da multi it-isti/an bine pregatiti, USA ne considera ultimul aliat la granita de est..., totul e bine pentru Romania - eu zic sa terminam cu "Tara ieftina", in Romania se castiga salarii mai bune decat in Ungaria!! Incet si sigur, ungurii vor travesa mai des hotarul sa munceasca in Romania, am auzit si de multi greci care muncesc pe santierele din Bucuresti, arhitecti, etc....
Nu are nicio legatura cu viata reala ce zici tu bro, am pierdut 17 minute ca poate zici ceva interesant...
de ce consideri ca nu are legatura ? ce experiente ai avut de spui asta ? .. nu intreb pentru a critica ci pentru a-ti afla punctul de vere
2-3 mii de euro așa rapid in IT?
Brut, dar net e deja departe de adevar in ceea ce priveste media de salarizare.
Dacă ești cat de cat harnic da. E vorba de sume nete
Un'e, ma? Un'e?
Cine-i saracu' ala care face 1500€ la corporatie? :)))
😂😂
Sunt destui cu 2-3 ani de experienta (poate mai mult) platiti cu atat.
hai ca te ai murdarit cu explicatii pe la gura... e simplu, daca tie ti se pare normal ca o asemenea prestatie sa fie platita cu un asa salariu mic, voi companiile intermediare de ce luati banii "meritati" de dincolo?! e evident ca dascalu are dreptate iar tu esti de partea cealanta pentru ca esti unul dintre beneficiari, lasand deoparte costurile pe care le ati inventat doar ca sa spalati bani
😂😂😂😂
Gandire gresita si limitata. Think out of the box, not like a robot.
404 argument not found
Tu traiesti in bula aceea de om sarac si care se raporteaza la ce vede in fata ... Ai facut video-ul chiar degeaba. Mai analizeaza odata ce a spus Cristian si apoi ... poate faci un alt review.
imi cer scuze ca traiesc in bula de om sarac, asa am vazut eu lucrurile la momentul asta 😂
@@WellCode On to the next one ... poate urmatorul o sa fie mai optimist si nu chiar asa favorabil companiilor.
@@WellCode Aproape tot ce a fost expus este gresit. Nu stau sa argumentez de ce.
Din contra. Mi se pare ca perspectiva WellCode e mult mai echilibrata.
@@eovidiu pentru ca el favorizeaza companiile, nu oamenii. El vrea sa aiba safety net, ceva care sa-i salveze fundul cand greseste. Freelancerii nu au nevoie de safety net, ei rar fac greseli ... plus ca orice greseala e acoperita si de contract.
Ar putea IT-işti să rămână fără loc de muncă ? O companie a creat un software care poate scrie singur cod AI-ul AlphaCode, a întrecut jumătate dintre programatorii umani în competiții de programare .
INTREBARE : in situatia asta mai ramane valabil sloganul , invata programare ca se castiga bine si ai un viitor stralucit ?
Vad ca este pe interent publicat Luni 7.02.2022 un articol , ce am scris mai sus cu acest nou soft , care ii poate lasa fara job pe programatori .
cine a scris acel soft? s-a scris singur?
Cerintele de business ale clientilor sunt mult prea dinamice, variate si cu mult peste capabilitatile oricarui soft sau AI in ceea ce priveste intelegerea, interpretarea si transpunerea lor in cod. Nici vorba de ceea ce spui tu atata timp cat scrii aplicatii pentru clienti umani. In plus pana si softurile acelea au nevoie de diverse mentenante si revizii care pot veni doar din partea programatorilor umani. AI-ul General care sa inlocuiasca omul complet este inca departe si posibil doar o poveste de SF. In cel mai rau caz, aceste zone ale AI-ului vor inlocui anumite specializari din IT cu altele noi create.
Niciun AI disponibil la ora actuala nu e in stare sa scrie cod corect indiferent de cât de multe detalii ii dai in cerințe/documentație. Tot greșit îți da codul și trebuie sa-l rescrii tu. Nu văd in ce măsura poate înlocui AI un programator, nici măcar unul începător :))
( Video sa primit interesant mai ales cind dam am vazut si alte opinii ) Mi se pare ca am vazut undeva titlul acesta ,, Mizeria din Industria IT'' XD , cred ca la Cristian Dascalu ruclips.net/video/1cpVRbuhteI/видео.html
Cristi vorbea de salariul brut, deci ce merge la stat, e acolo. Esti putin pe langa.
vorbea de salariu net
@@WellCode mno, mai uita te o tura
Ce faci
Bine!
manipulare
😮😮😮