ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου - Κουφόβουνο - Ασβεστάδες
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- Το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμότειχου υπάγεται οργανικά στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Αποτελεί ένα από τα οκτώ (8) Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Ρεθύμνου και Σητείας) που διαθέτει σήμερα η Ελληνική Αστυνομία.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997 (π.δ. 414/1995), και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους υποδέχθηκε τα πρώτα υποψήφια μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας για εκπαίδευση.
Οι εγκαταστάσεις είναι κτισμένες στην κορυφή ενός καταπράσινου πανοραμικού λόφου, στο 1ο χιλ. της επαρχιακής οδού Διδυμοτείχου - Μεταξάδων. Το οικόπεδο του Τμήματος εκτείνεται σε 200.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου. Μέρος του δωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, μαζί με το κεντρικό κτίριο εμβαδού 6000 τ.μ., δωρεές οι οποίες αποδείχθηκαν καθοριστικές για την χωροθέτηση του Τμήματος στο Δήμο Διδυμοτείχου.
Ανατολικά του Τμήματος, η θέα του κάστρου (Καλές) της Βυζαντινής πόλης του Διδυμοτείχου, καταδεικνύει τη πολιτιστική διάσταση της πόλης. Η θέα του Έβρου ποταμού, που αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η θέα των τουρκικών χωριών, αναδεικνύουν την εθνική σημασία της θέσης της. Η βόρεια πλευρά του οικοπέδου εφάπτεται στον Ερυθροπόταμο, με θέα την καταπράσινη κοιλάδα του. Στη δυτική πλευρά και σε απόσταση 500 μέτρων, εκτείνεται το περιαστικό άλσος της “τσίγλας” και του χώρου αναψυχής που το συνοδεύει.
Πηγή: astynomia.gr
Το #Κουφόβουνο βρίσκεται σε χαμηλό λόφο κοντά στις νότιες όχθες του ποταμού Ερυθροπόταμου λίγο πριν αυτός καταλήξει στον Έβρο και σε απόσταση 4,5 χλμ. δυτικά του Διδυμότειχου. Αξιοθέατο της περιοχής θεωρείται το σπήλαιο Βούβα στην ομώνυμη τοποθεσία προς την κατεύθυνση για Διδυμότειχο. Το έδαφός του σκεπάζεται από παχύ στρώμα ΄΄γουανό΄΄, που οφείλεται στον πολύ μεγάλο αριθμό των νυχτερίδων που διαβιούν σε αυτό. Έχει βρεθεί προϊστορική κεραμική και από το 1979 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Όλη η κοιλάδα Ασβεστάδων - Κουφόβουνου - Βρυσικών μαζί με τις διπλανές καλλιεργούμενες εκτάσεις (αμπελώνες, οπωρώνες, χωράφια δημητριακών) και τη λοφώδη χώρα που καλύπτεται από βελανιδιές είναι καταφύγιο πουλιών και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Λιοστριτσίδα (Hippolais olivetorum) και Παρδαλοκέφαλο (Lanius nubicus).
Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα στο ΦΕΚ 194Α-14/08/1924 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Κυανής. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Κουφοβούνου που ανήκει στη δημοτική ενότητα Διδυμοτείχου του δήμου Διδυμοτείχου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 629 κατοίκους.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι #Ασβεστάδες βρίσκονται 14 χιλιόμετρα δυτικά του Διδυμοτείχου. Είναι ημιορεινό χωριό που το συναντά κανείς μετά το Κουφόβουνο, αριστερά και έξω από τον κύριο οδικό άξονα που οδηγεί στους Μεταξάδες. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Πήρε το όνομα Ασβεστάδες γιατί από πολύ παλιά και μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι του έβγαζαν ασβέστη πολύ καλής ποιότητας. Είχαν υπαίθρια καμίνια και χρησιμοποιούσαν ασβεστόλιθους από το λόφο «Αγλιά», ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό.
Για την ιστορία του χωριού Ασβεστάδες τα διαθέσιμα στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα. Στο παλιό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε τυχαία στην αυλή της εκκλησίας βρέθηκαν επιτύμβιες πλάκες και σταυροί με χριστιανικά ονόματα και χρονολογίες θανάτου από τον 17ο και 18ο αιώνα.
Οι κάτοικοι των Ασβεστάδων ανήκουν στην οικογένεια των Μάρηδων, όπως και αυτοί άλλων 12 χωριών της περιοχής. Ισχυρό στοιχείο της ταυτότητάς τους είναι η μουσική τους έκφραση, το μουσικό ιδίωμα με γρήγορους και ζωηρούς σκοπούς, το οποίο αργότερα κυριάρχησε στη Δυτική Θράκη και επέβαλε το λεγόμενο «Δυτικοθρακιώτικο ύφος».
Τα 13 χωριά των Μάρηδων είναι: Ασβεστάδες, Κουφόβουνο, Κυανή, Ασπρονέρι, Βρυσικά, Μάνη, Καρωτή, Σιτοχώρι, Ποιμενικό, Αμπελάκια, Παταγή, Νεοχώρι, Στέρνα.
Πηγή: greece.terrabook.com