Alanya'da Emrah Hocamızdan Kurtuluş (1994) için Selim Hoca ile birlikte yapma sözü almıştım. Selim Hocamız da Twitter'dan konuyla ilgili desteğini verdi ve sizleri etiketledi. Artık bundan sonrası sizde sayın Omnibus. Ne yapalım yani artık piramitlere taş mı taşımayalım? Heyecanla beklemekteyiz :)
Sen sekülerizmi, yani ontolojiyi Emrah Safa hocadan mı öğreniyorsun gerçekten? Sen, yerrağı yemişsin olum. Hem de, öyle az buz değil, at yerrrağı yemişsin Safa Gürkan hocadan ontoloji öğrenmeye çalışıyorsan.
ESG’yi yaklaşık 3-4 senedir takip ediyorum. Sosyal bilgiler öğretmenliği 4. Sınıf öğrencisiyim . ESG’nın yayınlamış olduğu her video ders olarak izliyorum. Teşekkürler ESG ve ekibi .Bu videoda oluşturmaya çalıştığınız elitist gürûhu da kınıyorum . “ Halk için sanat “
Ruhumuzu gene doyurdunuz hocam. Suyu arayan adamı okudum. Şimdi tek adam a başlayacağım. Yıllarca sanık sandalyesinde oturttuğum insanları anlama çabalarım güzel gidiyor.
Hocam gençliğimde default atatürkçüydüm ( sosyal demokrat aile etkileri), olgunlaştıkça deliler gibi atatürk eleştirdim, orta yaşa geldim ve farkettim ki gençliğimde az bile sevmişim.
@ Benzer bir atatürk geçmişimiz varmış. Benimki birazcık daha karanlık. Atatürkü hiç sevmeden sürekli eleştirerek büyüdüm. Esg yi dinledikçe şimdi şimdi şevket süreyyayı okudukça atatürkü anladım. Bu süreçte atatürkün hiç anlatılmadığını sürekli methiyeler düzüldüğünü farkettim. Anladıkça seviyormuş insan.
@@ahmetsamci Niyazi Berkes'ten -Türk Düşününde Batı Sorunu -Teokrasi ve Laiklik -Türkiye'de Çağdaşlaşma kitaplarını da şiddetle tavsiye ederim. Şevket Sürreya'dan sonra bu 3'ünü okumuştum.
İlber Ortaylı Türkiye’nin Yakın Tarihi adlı kitabında şöyle diyor: “Çözemediğimiz sorunlar dağ gibi fakat çözdüklerimiz de dağ gibi” velhasıl, bundan 100 sene önce çok değil, meclise vekillerin atla eşekle geldiği, Sivas’dan öte demir yolununun olmadığı bu topraklarda sadece İstanbul’da 420 km’lik raylı sistem hattı varsa, cumhuriyet başarılı bir projedir öyle aması fakatı filan da yoktur.
Hahahaha ne alaka ya Hu? Yunanistan da cumhuriyet daha Atina metrosu bu sene inşa edildi. Övmeye yer arıyorsunuz. Londra’dan sonra tarihin ikinci en eski metrosu olan Tünel hattı 1875’de açıldı. O halde Sultan Hamid’e alkış mı? Cumhuriyet başarılı bir proje değildir. Cumhuriyeti kuran kadrolar kendi yetiştikleri kurumlar seviyesinde eğitim veren kurumları bir daha asla tesis edemediler. Asla Osmanlı’nın son döneminde dahi sahip olduğu kültürel ve siyasi çok-kültürlü ve çoğul katılımcı hayat cumhuriyetin herhangi bir döneminde sağlanamadı. Cumhuriyet yine o dönemin münevverleri gibi insanlar da yetiştiremedi. Belki de cumhuriyeti kuran kadrolar o kaliteli yetişen münevverlerin cılız da olda son temsilcileriydiler. Cumhuriyet diyerek kastettiğiniz şey her ise ne demokrasi, ne de laiklik temin edememiştir. Gayrimüslim nüfusu ittihatçılar ve sultan hamid ile başlayan politika ile tamamen yok etmiş. Millet-i hakime’den olan ve bin senedir Türklerle çok da kavga etmeyen yaşayan Kürtleri kapsayan, onları da eşit vatandaşlığa ikna eden bir kimlik dahi inşaa edememiştir. Türkiye hala daha da bu konuda cebelleşmektedir. Osmanlı’da iyi kötü de olsa seçim vardı, iki tane meclis vardı, parlamento vardı, anayasa vardı, çok partili yaşam vardı. Sakın yanlış anlamayın kusursuz işliyordu veya süper demokratik bir cennetti demiyorum ancak iyi kötü işleyen bu sistemi lağvedip yerine 30 seneye yakın seçim olmayan ve işçi sendikalarını dahi yasaklayan ve herkesin ilallah ettiği bir tek parti yönetimi ardından da her 10 senede bir darbe olan ve o darbelerin hemen ardından da 25 senedir tek bir şahsın seçim kaybetmeksizin yönettiği bir sistem tanzim etmişsiniz yerine. Demokrasi diye seçimle başa gelenin bir yahut hadi bilemedin iki seçimde bir koltuktan kavgasız ve kansız indiği sisteme denir. Şu cumhuriyetimiz süper cumhuriyetimiz harika nostaljisiyle övünmek için insanın aklını ya sabah akşam kara propaganda ile yemesi ya da sınıfsal kaygılarla beslenen bir nostaljik hüzün içine düşmüş olması lazım.
Ya bayılıyorum bu adama hem muthis anlatım yetenegi hem kendisinden dinledigimiz bilgiler hem hayat ülkemiz dünya görüşleri vs. Diger arkadasların muthis soruları da süper götürüyo.Bağımlısı oldum kanalın.
yaa tabi tabi, çok çok iyi dünya görüşleri. İlerlemeci, sayın hozomuz. İlerlemecilikle bir yere gidilmez. En ilerlemeci olanlarAlmanlardır. Alman düşüncesi nereye vardı, bir bak. Hegel'e bak. Diyalektik, yani şeyler; döne döne, gene kendine varır, kendi içine varır. Başka yere değil. O yüzden Emrah Safa hocanın ilerlemeciliği felan hikaye, geçeceksin o işleri abi sen. İslam var bizde. İslam-ı Şerif'ten öte hangi ontolojiye ilerliyon sen, yavaş ol :) Hızlı ilerleme çok :))
Saygılar sevgiler hocam. Konu tavsiyesinde bulunacaktım da. Çeçenler ve Çerkesler gibi Kafkas halklarını konu aldığınız bir bölüm gelirse çok ama çok sevinirim. Çeçenistan ve Dağıstan göçmeni bir Türk olarak özellikle Çeçenlerin pek bilinmediğini, hatta en çok mafya olarak saldıkları nam ile bilindiğini gözlemledim. Sizi çok seviyorum hocam, sizi seven binlerce insanın güzel enerjisi üzerinize olsun ❤
Ağzınıza sağlık, çok güzel bir program olmuş. Bir katkı / soru iletmek isterim lütfen: Dikkat ediyorum, sanırım biraz da akademik tembellikten, İslam & Demokrasi tartışmaları hemen hiçbir zaman İran ötesine geçmiyor. Halbuki Doğu'ya doğru gittikçe, az işlenen Malezya, Endonezya gibi Türkiye ile rahatlıkla karşılaştırılabilecek örnekler de var. Belki bir bölüm, içerisinde Müslüman nüfus bulunduran Güneydoğu Asya ülkelerini, konusunda uzman bir akademisyen ile, konuşmaya ayrılabilir.
coğrafi yakınlığımız, bir dönem iç içe yaşıyor oluşumuz, bizimle aynı dönemde modernleşme hareketi gerçekleştiriyor olması, malezya endonezya gibi sonradan kabul görmüş bir ortaklıkla kurulmuş devletler yerine ikimizin de tarihi devlet kökenlerinin oluşu ve son olarak kendi fikrimce iki ülkenin de islamı mı ırkı mı önceleyeceği tartışmasını çözememiş olması iranı kıyaslama konusunda en iyi örnek yapıyor.
İslam ve demokrasi 😅 Büyük şaka. Malezya'yı çağdaş bir ülke yapan gelișmișliğini sağlayan yüzde 20-25 Çinli azınlık. Çinli toplumu olmasa İran Pakistan gibi bir ülke olurdu Malezya...
@@g3nie-m4m hayır, biz Müslümanlar modernleşme hareketi filan gerçekleştirmiyoruz. Siz ne gerçekleştirirseniz gerçekleştirin. Biz Müslümanız elhamdülillah. İslamda modernite felan yoktur. Batı hezeyanıdır onlar.
Hocam siz fark etmeseniz bile sosyal hayatınız da da yürüyen disiplinsiniz kitap fuarında sizinle konuşmuştuk ve gercekten bana da diğerlerine de verdiğiniz bi süre vardı sohbeti bıcak gibi kesiyordunuz
Merhaba hocam, 26.dakikadan sonra özellikle bahsettiğiniz kelimelerin anlamlarının tam anlaşılmaması çok güzel bir nokta. Türkçemiz sondan eklemeli bir dil olduğu için mevcut kelimelerde bile anlatmak istediğimiz tam olarak anlaşılmıyor. Bir insan sesleri duyuyor kelimeleri anlamaya çalışıyor okul öncesi ve İlkokulda güzel bir Türkçe eğitimi çok önemli. Matematik içinde Tarih içinde Türkçe eğitimi kitap okumak anlam çalışması yapmak çok önemli. Vurguladığınız için teşekkür ederim.
Güzel Türkçe için çok güzel yazmışsın ama halen bağlaç olan "de"leri ayrı yazmayı bilmiyorsun. Şu basit kural Turkler için nedense korkunç bir problem oluyor. İnsanlarımızın eğitim ve zekâ seviyesi çok düşük.
Çok keyif aldım. En az 25 kitaplık konuyu derlemeye çalışmışsınız. Teşekkür ederim.🙏 İçimde birikenin dışa vurumunu izledim. Ben yeni modernleşmeden korkmuyorum. İktdarın değişmemesinden korkuyorum. Eğer öyle olursa gerçekten korkmakta haklısınız. 😁🔥🔥🔥🔥
@@calgreshbloodhoof3798 "parçaladıkları" videolar ve insanlar kendi seviyelerini kat kat aşar. Her kesit öncesi şerh düşüyorlar, örneğin tarım hayvancılık zanaat vesaire işçisiyle mülteci göçmen sığınmacı arasındaki farkı idrak edememişler, boş konuşuyorlar. Ayrıca videoların altında sunucuları çürüten pek çok düzeltme ve açıklama da var. Sonuçta herkesin tuttuğu kendine, bu tür kesit videolardan fikir edinmek, çapraz araştırma karşılaştırma yapmadan yorum yapmak zaten cahilce. İsteyen kesitlerin tamamını izlesin kendi kararını versin. Kesitlerden prim ve eleştiri yapmaya çalışan boş bir kanala benziyor. "Aslında İlber Hoca Yaşar'ın söylediği gibi seçerek mülteci kabul etmemiz gerektiğini söylüyor videonun devamında. Ayrıca Orta Asya örneğini Uygur üzerinden veriyor. Dil birliği ortak kültür için çok önemli bir unsur. Bu insanların entegre olması çok daha kolay oluyor. Bu manada Orta Asya bize daha yakın Halep kentinden. "Ülkesi için savaşmayan" kısmında devamında "biz orduya almamız gerekecek" kısmını atlamamak gerekiyor. Ülkedeki zorunlu askerliğe karşı çıkacak ve orduya girmeyecek/giremeyecek kişilerin vatandaş yapılmaması gerektiğini dile getiriyor ki ben de katılıyorum. Askerlik konusundaki düzen başka sektörlerdeki gelişme için heba edilmemeli. " "İngilizce konuşan ülkelerin rejimi bu diyor. İngilizce konuşan milletlere has bir şeydir demiyor. "Bu sağdaki eleman senelerdir İlber izledim celal'i izledim hiçbir şey anlamadım bana yeni bir perspektifi açmadı vesaire diye söylüyor... Dostum o zaman senelerdir takip edip de kafanda ekstra bir yer etmeyen insanlara parçalıyoruz vesaire formatı altında bu şekilde kafana göre yorum yapmayacaksın... Anlamadığın insan hakkında nasıl yorum yapabiliyorsun öncelikle bunu söyle kendinde herhangi bir bilgi birikim ya da kültür seviyesi görüyorsan öncelikle bunu bilmeliydin" "açıkçası ben bu başlığı okuyup videoyu açtığımda daha akademik tavır içeren konuşmaları bekliyordum. "abi bak şimdi Japonlar daha gelenekçi" , "Norveç'te çok para var" gibi 'kahve' konuşma tarzı beni itti. Bilemiyorum günümüzün genç tavrı hep mi youtuber tarzı olmak zorunda? Hangi konu olursa olsun genelde bu tip bir tarz var. Dediğim gibi açıkçası beni itiyor." "Hocam sıkıntı şurda, adamın söylediği 1 milyar şey varsa siz bunun 2 tanesini alıp adamı yok ettiğinizi düşünüyorsunuz. İlber comparative historical analysis kısmında oldukça başarılıdır ve kafa açar, siz adamı mahalle dedikoducusu gibi konumlandırmışsınız. Bunu yapmanızın sebebi de basit, adamı sevmiyorsunuz. Ben bunu sevmiyorum demek yerine entelektüel kimliğine çamur atmayı tercih etmişsiniz." "celal’in kürdistan hayali olanlara salladığı yerde yaşar’ın yüzünün düşmesine patladım" "Celal bey o videoda Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki su kaynaklarından bahsetmişti. Bu su kaynaklarının ileride Orta Doğu için yaşamsal öneme sahip olacağını öngördü; ama siz Marmara bölgesinden konuştunuz. Bence çok yanlış bir değerlendirme yaptınız ve hatta iş “koskoca jeologsun, Türkiye’nin su fakiri olduğunu nasıl bilmezsin” demeye kadar gitti. O videoda “Türkiye’nin geri kalanı pek ilgilendirmiyor” diyor, burda “Türkiye’nin geri kalanı” derken güneydoğu Anadolu dışında kalan Türk topraklarını kast ediyor. "
? Eeee? Sen namaz kıldın mı onu söyle abi sen...? En son ne zaman Kuran okudun, en son ne zaman zikir çektin, en son ne zaman dua ettin? En son ne zaman Allah rızası için birine bir hayrın dokundu, Allah için bir haramı terkettin?
Hocam Konudan bağımsız bir soru soracağım günlerdir kafama takılıyor. Osmanlı devleti yıllarca devşirme sistemini kullandı. Bu sistemde en küçük paşalıktan tut hanedana damat olanlar çıktı. Ama tek bir yer hariç ulema sınıfı. Ne bir tane devşirme Kadı, kaz askerli, şeyhülislam. Padişahların bu alanı Anadolu Türklerinden hariç başka unsurların girmesine neden izin vermesinin başlıca nedeni ne?
Bu güzel bir soru. İslam tarihinde bunun kökü Hodgson bölümünde anlatmıştım. Yönetici ile halk+eşraf+ulema net şekilde ayrılıyor. Oraya müdahale edemez. Ettiği kadarı bile Osmanlı'nın fazla aslında. Tabi 19 öncesi geçerli bu dediğim...
yok. Hozonun iddiası net ve açıktır. Ve yanlıştır. İslamdan başka hiçbir hayat görüşü bizi kurtarmaz. Yok ilerlemecilik, yok modernite, yok Batıcılık felan. Ancak ve ancak İslam-ı Şerif kurtaracak bizi, bu kadar.
Sevgili hocam programinizi cok degerli ve de ogretici bulmakla beraber yapici bir elestiri yapmak isterim. Bir cok zaman konunun ozu ana cizgisinden ve tarihsel kronolojinsinden uzaklasiyor ve konuyu bir butun olarak anlamamiz zorlasiyor. Genc arkadaslarimiz degerli yorum ve sorulariyla sizi daha az keser ya da bunlari promram sonuna birakirlarsa bu onemli konuyu daha net anlayacagimizi dusunuyorum. Hepinize tesekkur ederim.
Hocam Japonya'da doğal kaynak olarak kömür yatakları ne kadar vardı bilmiyorum şu ana kadar okuduğum yerlerde pek Japonya ile yeraltı kaynaklarının yan yana geçtiğini görmedim ama ipekten bahsedemez miyiz? Yanlış hatırlıyorumdur belki o yüzden bir tekrar bakacağım ama Meiji restorasyonunun ilk 30 yılı kadar ipek ihracatı Japon ekonomisinde önemli bir yere sahipmiş
O kaynaklarda ihraç edilebilecek kaynaktan bahsediyorlardır.O tür kaynaklar bakımından fakir ama direk sanayinin kendisinde kullanılacak kömür,demir vs zengin olabilir.
12:50 Polonya'nın bu süreci başaramadığını dile getiriyorsunuz fakat Polonya'da devlet elitlerle çok daha önce anlaşmıştı. Monarch bile bir soydan değil, artık elitler tarafından seçiliyordu. 1500lerin yarısından itibaren 1790'a kadar Kraliyet Seçimleri yapılıyordu. Devlet içerisinde aristokratlardan ve başka sınıflardan oluşan birden fazla meclis sistemi vardı. O halde Polonya-Litvanya bu durumda nasıl tam olarak modernize olamadığı için yok oldu?
Polonyanın elit kültürü sayılan şeylere genelde uyuyor (eg okumuş, bir düzen oturtmuş vb) ama Sejm ve seçimler kesinlikle safi bir demokrasi yada ingilterenin homojen meclisi gibi değildi. Birsürü etnisite ve yerel elit ve kilise görevlilerinden oluştuğu ve çok sesliliğin paralize ettiği biliniyor, en iyi örneği liberum vero, rokosz gibi "haklar" yenilik yapmayı yada önemli kararlar vermeyi zorladığı biliniyor. Sanayileşememe, halka gelişimin varamaması da ayrı bir konu. En kötüsü de 3 ülke tarafından paylaşılmak olmalı :P
Hocam 50. Dk da bahsettiğini kitabı umarım okumak nasip olur . Tarafsizca eyyam yapmadan konuşmanız çok iyiydi özellikle İsmail Cem bölümunu dört gözle bekliyorum Saygılarımla
Yıllar önce Ankara siyasal da modernleşince ne olur sorusuna İlber Hoca hiç bir şey olmaz diye cevap vermişti o dönemde Liberal görüşler modaydı ve sınıf olumlu bir reaksiyon göstermişti. Bugün bütün teknolojik gelişmelerin Devleti daha da güçlendirdiği gördükçe modernizmin otoriterizme hizmet ettiği düşüncesindeyim.
Teknolojik gelişme bakımından modernizm devlet kontrolünden çıkalı çok oldu. Devletlere değil, teknolojiyi geliştirmeye kabil sistemleri yönetenlere yarıyor modernizm. Yani doğayı anlayıp şekil verip menfaatine kullanabilen insanlara yarıyor. Devletlerden çıktı konu
Modernleşme türkiyede çaktırmadan iki şeye yol açıyor, bir devleti güçlendiriyor ikincisi de ironik bir şekilde Ortodoks islam dediğimiz Sunni İslam anlayışının gelişmesine yol açıyor. Yani Heterodoks yorumlar, batıni ve yasavvufi öğeler gidiyor yerine git gide sunni-literal anlayışa kayan islam geliyor.
[9:55] İran’ın durumunu angloamerikan darbesine değinmeden anlayamayız hocam. Başarısız bir modernleşme bu kadar ekstrem bir noktaya tek başına savrulamazdı o darbe olmadan.
Bütün herşeyi bir kenara bıraktığımızda son söylediklerinizde çok haklıydınız . Çok basitleştirildiği için sanki o insanlar anlayacak kapasitede değilmişte aslında çok net birşeymiş gibi gösteriliyor maalesef. Bizden sonraki nesiller bu hatayı yapıp tıpkı bizim yaptığımız şekilde yargılamaya çalışmaz . Önce anlamaya çalışırlar İnşallah.
@@İsim-z5g yok, kestiriyoruz gayet. Nerden geldiği de, nereye gideceği de bellidir modernizmin. De, modernizm diye bir şey kalmadı ki artık, post-modern dünyadayız artık. Modernizm geride kaldı. Post-modernizm bile bitiyor artık; yapay zeka ve dijitalleşme çağına doğru gidiyoruz. Ama unların hiçbirisi bir ilerleme değildir, unutma. Teknoloji, ontolojik bir unsur değildir. Bizi tek kurtaracak olan sadece ama sadece İslamdır. Bu kadar. En son ne zaman namaz kıldın? En son ne zaman Kuran okudun, zikir çektin, Cenab-ı Rabb'ül-Alemin'e dua ettin? En son ne zmaan Allah rızası için bir haramı terkettin?
Hocam ne türkler kuzey afrika misr irak şam iran Afganistan hindistan ve sibri kayb etti sadece orta asiya ve azarbaycan Anadolu kaldı? nedan türk nufusu duşti? Orta Asya yada Turkistan ne kapalı oldi buni anlatin hocam özbekistonden salamler!
Hocam selamlar, her historik videosundan önce o videoyla alakalı okumamızı önerdiğiniz kitapları topluluk kısmına yazsanız harika olurdu. Biz de konuyu en azından bilerek izleriz sizi. Teşekkür ederim.
emeğinize sağlık hocam. ülkemizdeki tarikatların gücünü ve son gelişmeleri keşke bir yorumlasanız. bizde ulema yok ama bu yapılar var. çoğu da devlet destekli artık. siz bu organizasyonları nasıl değerlendiriyorsunuz?
@@Dave.Mustaine.Is.Genius hocanın söz ettiği anlamda yok, evet. iran'daki gibi değil yani. ayrıca bir şeyi eleştirirken böyle seviyenizi belli etmeniz gerekmiyor.
@@12aysegul48 Türklerde ulema yok mu? Ne diyorsun sen yavrum? Yapma yavrum, böyle olmaz.... Klasik diye bir yayınevi var. Ordan çıkan Osmanlı müelliflerin kitaplarını oku.
çok ağır bir sarkazm sezdim ama, neyse. Ama evet yaa, İlker de neydi öyle yaa, ufffff. Akparti için İslami parti filan diyordu, ufffffffff. Hiç mi bir şey bilmez bir insan be kardeşim....
Hocam ağzınıza sağlık, muhtemelen görmüşsünüzdür W49 ekibinin hazırladığı Türkiye Siyasi Tarihi serisi mevzu bahis hususta çok iyi çalışılmış bir seri, şayet bu serinizde İsmail Coşkun, İsmail Kara, Kurtuluş Kayalı, Ahmet Okumuş, Halil Berktay gibi konuyla ilgilenenleri konuk ederseniz hareket katarsınız. kolaylıklar
W49 ekibi sıkıntılı. Kritik durumlarda hükümet tarafından kullanılmaya açıklar. Bazen 99 tane doğruyu o 1 tane yalanı söyleyince etkili olsun diye beslerler.
YZ Tarafından Özetlenmiştir: Bu video, Osmanlı ve Türk modernleşmesi üzerine geniş kapsamlı bir tarih sohbetinin ilk bölümünü içeriyor. Ana hatlarıyla şu konular ele alındı: Modernleşme/Çağdaşlaşmanın Tanımı: - Osmanlı'nın kapitalist-emperyalist dünya karşısında kapsamlı bir paradigma değişimine gitmek zorunda kalması - Bu sürecin 18. yüzyılda başlayıp, özellikle Rus tehdidiyle (Yeşilköy'e kadar gelmeleri) hızlanması - 150 yıla yayılan, kademeli bir dönüşüm süreci olması Osmanlı Modernleşmesinin Özellikleri: - Emperyalizmin kucağında gerçekleşen nadir başarılı örneklerden biri olması - Japonya'dan daha zor şartlarda (daha geniş coğrafya, daha az kaynak, daha az eğitimli kadro) gerçekleşmesi - Hem askeri hem ekonomik hem de kültürel alanda kapsamlı değişimler gerektirmesi Modernleşmenin Zorlukları: - Geleneksel sistemden modern sisteme geçişte yaşanan kavramsal ve kurumsal zorluklar - Din-devlet ilişkilerinin yeniden tanımlanması gerekliliği - Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük gibi farklı kimlik arayışları Modern Devletin Özellikleri: - Merkezileşme ve standardizasyon - Eğitim, sağlık gibi alanlarda devlet kontrolünün artması - Vatandaşların davranışlarını düzenleyen yeni normlar getirmesi Günümüze Yansımalar: - Türkiye'nin modernleşme sürecinin hala devam ettiği - Bu sürecin herkes için olumlu olmayabileceği - Yeni modernleşme dalgasının daha "acımasız" bir kapitalizme doğru evrildiği Konuşmacılar, Türkiye'nin modernleşme sürecini başarılı bulduklarını, ancak bu sürecin bazı gruplar için kayıplar içerebileceğini ve tarihi değerlendirirken yargılamak yerine anlamaya çalışmanın önemini vurgulamışlar.
Hocam merhaba, alacağım cevabı aşağı yukarı tahmin ediyorum, biraz mayınlı arazi ama Kürt sorunu konusunda bir bölüm yapmayı düşünür müsünüz? Osmanlının son dönemine, özellikle Türkiye cumhuriyetinin tamamına yayılmış, sosyal ve iktisadi açıdan önem arz eden bir konu. Teşekkürler iyi yayınlar.
Hocam modernleşmede Çinin de başarısız olduğunu söyleyebiliriz bence. Çinin günümüzdeki modernleşme hikayesi ile Qing hanedanı ve akabinde iç savaş sırasındaki devletlerin modernleşme hikayesi çok farklı. Qing başarısız oldu, ondan sonrakiler de... ta ki 1980lere kadar
Çinin DE, derken? Başka başarısız olan kim ki modernleşmede? Türkler mi? Türk demek namaz kılan ve gayrimüslime karşı cihat eden, demektir. Müslüman yani. İnsanlık için tek iddiası kelime i şehadet olan, demek yani. E haliyle, kelime-i şehadete sahip olan da, moderniteyi, modernleşmeyi felan duymaz. Türkler hiçbir zmaan modernleşmedi. Modernleşenler Türk değildi.
Valla doğru diyorsunuz. Victoria 3de çağdaşlaşmayı yapana kadar canım çıkıyordu. Yerel yöneticileri indirmek gerekiyor yoksa her şeye karşı geliyorlar.
Alanya'da Emrah Hocamızdan Kurtuluş (1994) için Selim Hoca ile birlikte yapma sözü almıştım. Selim Hocamız da Twitter'dan konuyla ilgili desteğini verdi ve sizleri etiketledi. Artık bundan sonrası sizde sayın Omnibus. Ne yapalım yani artık piramitlere taş mı taşımayalım? Heyecanla beklemekteyiz :)
Adam rüşveti bile görmezden geliyor artık bu ne seviye bir güç zehirlenmesi yahu
@@Captainjacksparrow791 #DirenBogomil
Darbe vakti gelmiştir.
emrah hoca ne zaman alanyaya gelmişti?
@ Kitap fuarına gelmişti tam tarih hatırlamıyorum Mayıstı belki de
Çocukluğumdaki çizgi film kuşağını bekler gibi bekliyor olmam, bana oldukça ilginç geliyor.
Sen sekülerizmi, yani ontolojiyi Emrah Safa hocadan mı öğreniyorsun gerçekten? Sen, yerrağı yemişsin olum. Hem de, öyle az buz değil, at yerrrağı yemişsin Safa Gürkan hocadan ontoloji öğrenmeye çalışıyorsan.
Hocam reklamları bile hızlandırmadan, geçmeden atlamadan izleyip dinliyorum faydası olsun diye.
Öyle bir ESG sevgisi…
Yer gösterin piramit dikeyim
evet de hozomuz ilerlemeci. Büyük yanılgıda yani
Kahvaltıda izleyeceğim bir bölüm olmamış, akşam çayımı kahvemi alıp tekrardan izleyeceğim.
hatta indir usbye atp dötüne sok belki anca keser oe
Teşekkürler.
Thanks
ESG’yi yaklaşık 3-4 senedir takip ediyorum. Sosyal bilgiler öğretmenliği 4. Sınıf öğrencisiyim . ESG’nın yayınlamış olduğu her video ders olarak izliyorum. Teşekkürler ESG ve ekibi .Bu videoda oluşturmaya çalıştığınız elitist gürûhu da kınıyorum . “ Halk için sanat “
yaa halk için sanat, tabi canım tabitabi. Halk da çok s...ler ya sanatı zaten. Halka din ile girersin sadece.
Dinlediğim en iyilerinden! Çok teşekkürler
Ruhumuzu gene doyurdunuz hocam. Suyu arayan adamı okudum. Şimdi tek adam a başlayacağım. Yıllarca sanık sandalyesinde oturttuğum insanları anlama çabalarım güzel gidiyor.
Hocam gençliğimde default atatürkçüydüm ( sosyal demokrat aile etkileri), olgunlaştıkça deliler gibi atatürk eleştirdim, orta yaşa geldim ve farkettim ki gençliğimde az bile sevmişim.
@ Benzer bir atatürk geçmişimiz varmış. Benimki birazcık daha karanlık. Atatürkü hiç sevmeden sürekli eleştirerek büyüdüm. Esg yi dinledikçe şimdi şimdi şevket süreyyayı okudukça atatürkü anladım. Bu süreçte atatürkün hiç anlatılmadığını sürekli methiyeler düzüldüğünü farkettim. Anladıkça seviyormuş insan.
@@ahmetsamci Niyazi Berkes'ten
-Türk Düşününde Batı Sorunu
-Teokrasi ve Laiklik
-Türkiye'de Çağdaşlaşma
kitaplarını da şiddetle tavsiye ederim. Şevket Sürreya'dan sonra bu 3'ünü okumuştum.
@ çok teşekkür ediyorum. Şevket süreyyadan sonra ne okuyayım diye düşünüyordum. Listeye aldım. 2025 baya dolu dolu geçecek sanırım benim için:)
Selim Erdoğan ile 101+ istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz? Hayır zaten Samsun'dayım illa birkaç şayak kalpaklı ile Havza'ya mı geçeyim?
İttihatçılık yapmak lazım bence, Babı Ali baskını lazım, gidelim darbe yapalım ESG ye
Biz Batıda müdafaa cemiyetleriyle direniyoruz. Düzenli ordu eventi geldiğinde haber ediniz paşam.
@@Janissary_AoE tek çare topyekün harp
@@Captainjacksparrow791 Bogomillerin içeriklerini yine bogomillerin azim ve kararı kurtaracaktır.
@@Janissary_AoE omnibus hükümeti üstlenmiş oldukları görevi yerine getirmemekte ve bu durum bogomilleri yok olmuş gibi göstermektedir
İlber Ortaylı Türkiye’nin Yakın Tarihi adlı kitabında şöyle diyor: “Çözemediğimiz sorunlar dağ gibi fakat çözdüklerimiz de dağ gibi” velhasıl, bundan 100 sene önce çok değil, meclise vekillerin atla eşekle geldiği, Sivas’dan öte demir yolununun olmadığı bu topraklarda sadece İstanbul’da 420 km’lik raylı sistem hattı varsa, cumhuriyet başarılı bir projedir öyle aması fakatı filan da yoktur.
👏
başarı ölçüsü demiryolu mu? çok yazık. daha kaliteli standartlarımız olmalı.
Semih Bey atla eşşeği ayırd etmek önemli. Sağolun uyarınız için 🎉
Başarılı falan değil . Dikta rejiminden cumhuriyet olmaz. Raysa mesele akp yollari ile tarihin en iyi iktidarı o zmn.
Hahahaha ne alaka ya Hu? Yunanistan da cumhuriyet daha Atina metrosu bu sene inşa edildi. Övmeye yer arıyorsunuz. Londra’dan sonra tarihin ikinci en eski metrosu olan Tünel hattı 1875’de açıldı. O halde Sultan Hamid’e alkış mı?
Cumhuriyet başarılı bir proje değildir. Cumhuriyeti kuran kadrolar kendi yetiştikleri kurumlar seviyesinde eğitim veren kurumları bir daha asla tesis edemediler. Asla Osmanlı’nın son döneminde dahi sahip olduğu kültürel ve siyasi çok-kültürlü ve çoğul katılımcı hayat cumhuriyetin herhangi bir döneminde sağlanamadı. Cumhuriyet yine o dönemin münevverleri gibi insanlar da yetiştiremedi. Belki de cumhuriyeti kuran kadrolar o kaliteli yetişen münevverlerin cılız da olda son temsilcileriydiler.
Cumhuriyet diyerek kastettiğiniz şey her ise ne demokrasi, ne de laiklik temin edememiştir. Gayrimüslim nüfusu ittihatçılar ve sultan hamid ile başlayan politika ile tamamen yok etmiş. Millet-i hakime’den olan ve bin senedir Türklerle çok da kavga etmeyen yaşayan Kürtleri kapsayan, onları da eşit vatandaşlığa ikna eden bir kimlik dahi inşaa edememiştir. Türkiye hala daha da bu konuda cebelleşmektedir.
Osmanlı’da iyi kötü de olsa seçim vardı, iki tane meclis vardı, parlamento vardı, anayasa vardı, çok partili yaşam vardı. Sakın yanlış anlamayın kusursuz işliyordu veya süper demokratik bir cennetti demiyorum ancak iyi kötü işleyen bu sistemi lağvedip yerine 30 seneye yakın seçim olmayan ve işçi sendikalarını dahi yasaklayan ve herkesin ilallah ettiği bir tek parti yönetimi ardından da her 10 senede bir darbe olan ve o darbelerin hemen ardından da 25 senedir tek bir şahsın seçim kaybetmeksizin yönettiği bir sistem tanzim etmişsiniz yerine. Demokrasi diye seçimle başa gelenin bir yahut hadi bilemedin iki seçimde bir koltuktan kavgasız ve kansız indiği sisteme denir. Şu cumhuriyetimiz süper cumhuriyetimiz harika nostaljisiyle övünmek için insanın aklını ya sabah akşam kara propaganda ile yemesi ya da sınıfsal kaygılarla beslenen bir nostaljik hüzün içine düşmüş olması lazım.
Niyazi Berkes - Türkiye’de Çağdaşlaşma kitabını almıştım ve sizin programınızdan önce okumanın zamanı gelmiş sanırım. İlk fırsatta başlıyorum okumaya!
Ya bayılıyorum bu adama hem muthis anlatım yetenegi hem kendisinden dinledigimiz bilgiler hem hayat ülkemiz dünya görüşleri vs. Diger arkadasların muthis soruları da süper götürüyo.Bağımlısı oldum kanalın.
yaa tabi tabi, çok çok iyi dünya görüşleri. İlerlemeci, sayın hozomuz. İlerlemecilikle bir yere gidilmez. En ilerlemeci olanlarAlmanlardır. Alman düşüncesi nereye vardı, bir bak. Hegel'e bak. Diyalektik, yani şeyler; döne döne, gene kendine varır, kendi içine varır. Başka yere değil. O yüzden Emrah Safa hocanın ilerlemeciliği felan hikaye, geçeceksin o işleri abi sen. İslam var bizde. İslam-ı Şerif'ten öte hangi ontolojiye ilerliyon sen, yavaş ol :) Hızlı ilerleme çok :))
Saygılar sevgiler hocam. Konu tavsiyesinde bulunacaktım da. Çeçenler ve Çerkesler gibi Kafkas halklarını konu aldığınız bir bölüm gelirse çok ama çok sevinirim. Çeçenistan ve Dağıstan göçmeni bir Türk olarak özellikle Çeçenlerin pek bilinmediğini, hatta en çok mafya olarak saldıkları nam ile bilindiğini gözlemledim. Sizi çok seviyorum hocam, sizi seven binlerce insanın güzel enerjisi üzerinize olsun ❤
Videonun adını duyunca öyle bir heyecanlanma geldi ki durdurup hemen kahvemi ayarlayıp geldim! Bu konu 10 saat bile konuşulur canım hocam!
Abartma be kral heyecanlanmak ne keyifli bir video sadece
En iyi bölümlerden biriydi. Teşekkürler hojam..
Azerbaycan'lılar Respublika diyor. Latince bir kelime ve Bize Ruslardan geçmişdir.
Azerbaycan'dan Selamlar 🇦🇿🖐🏻
ben sizin respublicanizi cok seviyourum gercekten cok iyi
Res publica, kamu işi, en sonradan alanlar en fasih dili alır, latince orijinali o, ingilizler bozup republic yapmış
söylemesi yoruyor
@@Houthiandtheblowfish Evet Güzeldir. Teşekkürler bizde sizin Cumhuriyetinizi severiz ❤️
@@Hayati-uz3yw Evet biraz öyle
Ağzınıza sağlık, çok güzel bir program olmuş. Bir katkı / soru iletmek isterim lütfen: Dikkat ediyorum, sanırım biraz da akademik tembellikten, İslam & Demokrasi tartışmaları hemen hiçbir zaman İran ötesine geçmiyor. Halbuki Doğu'ya doğru gittikçe, az işlenen Malezya, Endonezya gibi Türkiye ile rahatlıkla karşılaştırılabilecek örnekler de var. Belki bir bölüm, içerisinde Müslüman nüfus bulunduran Güneydoğu Asya ülkelerini, konusunda uzman bir akademisyen ile, konuşmaya ayrılabilir.
coğrafi yakınlığımız, bir dönem iç içe yaşıyor oluşumuz, bizimle aynı dönemde modernleşme hareketi gerçekleştiriyor olması, malezya endonezya gibi sonradan kabul görmüş bir ortaklıkla kurulmuş devletler yerine ikimizin de tarihi devlet kökenlerinin oluşu ve son olarak kendi fikrimce iki ülkenin de islamı mı ırkı mı önceleyeceği tartışmasını çözememiş olması iranı kıyaslama konusunda en iyi örnek yapıyor.
davuloglu denedi işte olmuyor uzakdoğu değil burası
İslam ve demokrasi 😅 Büyük şaka. Malezya'yı çağdaş bir ülke yapan gelișmișliğini sağlayan yüzde 20-25 Çinli azınlık. Çinli toplumu olmasa İran Pakistan gibi bir ülke olurdu Malezya...
@@g3nie-m4m hayır, biz Müslümanlar modernleşme hareketi filan gerçekleştirmiyoruz. Siz ne gerçekleştirirseniz gerçekleştirin. Biz Müslümanız elhamdülillah. İslamda modernite felan yoktur. Batı hezeyanıdır onlar.
Çok keyifli video.
Hocam siz fark etmeseniz bile sosyal hayatınız da da yürüyen disiplinsiniz kitap fuarında sizinle konuşmuştuk ve gercekten bana da diğerlerine de verdiğiniz bi süre vardı sohbeti bıcak gibi kesiyordunuz
Bu tür içerikler çok lazım insanımıza, lütfen böyle devam
Moralim düzeldi lan yeminle. Var ol hocam, bu gaz bana bi 5 yıl yeter :))
Mükemmel program olmuş emeğinize sağlık
Yeni tür modernleşme ve yeni paradigma hakkında bir program ne kadar güzel olur.
Tüm ekibin eline sağlık.
Beklenen an geldi!
Yine çok güzel bir video olmuş, ağzınıza sağlık
Merhaba hocam,
26.dakikadan sonra özellikle bahsettiğiniz kelimelerin anlamlarının tam anlaşılmaması çok güzel bir nokta. Türkçemiz sondan eklemeli bir dil olduğu için mevcut kelimelerde bile anlatmak istediğimiz tam olarak anlaşılmıyor. Bir insan sesleri duyuyor kelimeleri anlamaya çalışıyor okul öncesi ve İlkokulda güzel bir Türkçe eğitimi çok önemli. Matematik içinde Tarih içinde Türkçe eğitimi kitap okumak anlam çalışması yapmak çok önemli. Vurguladığınız için teşekkür ederim.
Güzel Türkçe için çok güzel yazmışsın ama halen bağlaç olan "de"leri ayrı yazmayı bilmiyorsun.
Şu basit kural Turkler için nedense korkunç bir problem oluyor. İnsanlarımızın eğitim ve zekâ seviyesi çok düşük.
İyi yayınlar
Hocam hala Bismarck icin bir program yapmadiniz
haklısın, ayıptır yahu, koskoca Bismarck, şaka değil adam cidden koskoca, 193 boy
Doğru. Tamam listeye aldım söz yapacağıö
@@sadrialsk4185 yaavv, ne kadar koskoca olursa olsun, gavur değil mi adam? Müslüman olmuş muydu ki?
Ay o nasıl kapak görseli öyle? Bir an Mısır Püsküloğlu sandım 😵💫
Çok keyif aldım. En az 25 kitaplık konuyu derlemeye çalışmışsınız. Teşekkür ederim.🙏 İçimde birikenin dışa vurumunu izledim. Ben yeni modernleşmeden korkmuyorum. İktdarın değişmemesinden korkuyorum. Eğer öyle olursa gerçekten korkmakta haklısınız. 😁🔥🔥🔥🔥
Hoca güzel anlatmış yine, ağzına sağlık.
en çok kafamı açan bölüm bu oldu eyw hocam
İlber hocanın yavaş anlatımının ardından Emrah hocanın hızlı anlatımını dinliyorum ikisini mix yapınca vücut dengeliyor.
ilber hoca satılmış gibi programlarda eskiden kendi söyledikleriyle çelişmese çok üstün biri.
@@europauniversalis3935 1-2 örnek nedir çeliştiği?
49w kanalında, geçenlerde İlber Ortaylı ile ilgili çıkan videonun son 15 dakkasında bahsedilen çelişkilerin bir çok örneğini bulabilirsin.
@@calgreshbloodhoof3798 "parçaladıkları" videolar ve insanlar kendi seviyelerini kat kat aşar. Her kesit öncesi şerh düşüyorlar, örneğin tarım hayvancılık zanaat vesaire işçisiyle mülteci göçmen sığınmacı arasındaki farkı idrak edememişler, boş konuşuyorlar. Ayrıca videoların altında sunucuları çürüten pek çok düzeltme ve açıklama da var. Sonuçta herkesin tuttuğu kendine, bu tür kesit videolardan fikir edinmek, çapraz araştırma karşılaştırma yapmadan yorum yapmak zaten cahilce. İsteyen kesitlerin tamamını izlesin kendi kararını versin. Kesitlerden prim ve eleştiri yapmaya çalışan boş bir kanala benziyor.
"Aslında İlber Hoca Yaşar'ın söylediği gibi seçerek mülteci kabul etmemiz gerektiğini söylüyor videonun devamında. Ayrıca Orta Asya örneğini Uygur üzerinden veriyor. Dil birliği ortak kültür için çok önemli bir unsur. Bu insanların entegre olması çok daha kolay oluyor. Bu manada Orta Asya bize daha yakın Halep kentinden. "Ülkesi için savaşmayan" kısmında devamında "biz orduya almamız gerekecek" kısmını atlamamak gerekiyor. Ülkedeki zorunlu askerliğe karşı çıkacak ve orduya girmeyecek/giremeyecek kişilerin vatandaş yapılmaması gerektiğini dile getiriyor ki ben de katılıyorum. Askerlik konusundaki düzen başka sektörlerdeki gelişme için heba edilmemeli. "
"İngilizce konuşan ülkelerin rejimi bu diyor. İngilizce konuşan milletlere has bir şeydir demiyor.
"Bu sağdaki eleman senelerdir İlber izledim celal'i izledim hiçbir şey anlamadım bana yeni bir perspektifi açmadı vesaire diye söylüyor... Dostum o zaman senelerdir takip edip de kafanda ekstra bir yer etmeyen insanlara parçalıyoruz vesaire formatı altında bu şekilde kafana göre yorum yapmayacaksın... Anlamadığın insan hakkında nasıl yorum yapabiliyorsun öncelikle bunu söyle kendinde herhangi bir bilgi birikim ya da kültür seviyesi görüyorsan öncelikle bunu bilmeliydin"
"açıkçası ben bu başlığı okuyup videoyu açtığımda daha akademik tavır içeren konuşmaları bekliyordum. "abi bak şimdi Japonlar daha gelenekçi" , "Norveç'te çok para var" gibi 'kahve' konuşma tarzı beni itti. Bilemiyorum günümüzün genç tavrı hep mi youtuber tarzı olmak zorunda? Hangi konu olursa olsun genelde bu tip bir tarz var. Dediğim gibi açıkçası beni itiyor."
"Hocam sıkıntı şurda, adamın söylediği 1 milyar şey varsa siz bunun 2 tanesini alıp adamı yok ettiğinizi düşünüyorsunuz. İlber comparative historical analysis kısmında oldukça başarılıdır ve kafa açar, siz adamı mahalle dedikoducusu gibi konumlandırmışsınız. Bunu yapmanızın sebebi de basit, adamı sevmiyorsunuz. Ben bunu sevmiyorum demek yerine entelektüel kimliğine çamur atmayı tercih etmişsiniz."
"celal’in kürdistan hayali olanlara salladığı yerde yaşar’ın yüzünün düşmesine patladım"
"Celal bey o videoda Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki su kaynaklarından bahsetmişti. Bu su kaynaklarının ileride Orta Doğu için yaşamsal öneme sahip olacağını öngördü; ama siz Marmara bölgesinden konuştunuz. Bence çok yanlış bir değerlendirme yaptınız ve hatta iş “koskoca jeologsun, Türkiye’nin su fakiri olduğunu nasıl bilmezsin” demeye kadar gitti. O videoda “Türkiye’nin geri kalanı pek ilgilendirmiyor” diyor, burda “Türkiye’nin geri kalanı” derken güneydoğu Anadolu dışında kalan Türk topraklarını kast ediyor. "
ESG piyasaya çıktıktan sonra İlber Ortaylı dinlemeyi bıraktım açıkçası .İlber Ortalı dan daha çok şey katıyor ESG nin anlatımları bana göre
Tarihi psikolog koltuğuna oturtuyoruz söyleminiz gerçekten harika. Halil İnancık hocanın size katkısı her açıdan görülebiliyor.
? Eeee? Sen namaz kıldın mı onu söyle abi sen...? En son ne zaman Kuran okudun, en son ne zaman zikir çektin, en son ne zaman dua ettin? En son ne zaman Allah rızası için birine bir hayrın dokundu, Allah için bir haramı terkettin?
Hocam Konudan bağımsız bir soru soracağım günlerdir kafama takılıyor. Osmanlı devleti yıllarca devşirme sistemini kullandı. Bu sistemde en küçük paşalıktan tut hanedana damat olanlar çıktı. Ama tek bir yer hariç ulema sınıfı. Ne bir tane devşirme Kadı, kaz askerli, şeyhülislam. Padişahların bu alanı Anadolu Türklerinden hariç başka unsurların girmesine neden izin vermesinin başlıca nedeni ne?
Bu güzel bir soru. İslam tarihinde bunun kökü Hodgson bölümünde anlatmıştım. Yönetici ile halk+eşraf+ulema net şekilde ayrılıyor. Oraya müdahale edemez. Ettiği kadarı bile Osmanlı'nın fazla aslında. Tabi 19 öncesi geçerli bu dediğim...
Hocam seni dinledikce cehaletimiz artiyor. Tam anlamadigimiz için aklimizda kalanlari aklimizda olanlari da aldı. Bizi bitirdin ama iyi ki varsin
yok. Hozonun iddiası net ve açıktır. Ve yanlıştır. İslamdan başka hiçbir hayat görüşü bizi kurtarmaz. Yok ilerlemecilik, yok modernite, yok Batıcılık felan. Ancak ve ancak İslam-ı Şerif kurtaracak bizi, bu kadar.
27:30 "...aklıma gelmiyor çünki hızlı konuştuğum için ...." 😁
Keyifli bir video
3:39 joop derwall dönemi benzetmesi muhteşem.😂
Sevgili hocam programinizi cok degerli ve de ogretici bulmakla beraber yapici bir elestiri yapmak isterim. Bir cok zaman konunun ozu ana cizgisinden ve tarihsel kronolojinsinden uzaklasiyor ve konuyu bir butun olarak anlamamiz zorlasiyor. Genc arkadaslarimiz degerli yorum ve sorulariyla sizi daha az keser ya da bunlari promram sonuna birakirlarsa bu onemli konuyu daha net anlayacagimizi dusunuyorum. Hepinize tesekkur ederim.
Hocam hazır Pertev Naili Boratavdan bahsetmisken kendinisinin Nasreddin Hoca kitabından da bahsedeceğiniz bir Nasreddin Hoca bölümü çok güzel olurdu
Bu seri devam etsin lütfen.
Hocaya, samimi söylüyorum, fes çok yakışmıştı bence (instagramdaki program reklamında gördüm videoyu öyle açtım hatta :)
Hocam Japonya'da doğal kaynak olarak kömür yatakları ne kadar vardı bilmiyorum şu ana kadar okuduğum yerlerde pek Japonya ile yeraltı kaynaklarının yan yana geçtiğini görmedim ama ipekten bahsedemez miyiz? Yanlış hatırlıyorumdur belki o yüzden bir tekrar bakacağım ama Meiji restorasyonunun ilk 30 yılı kadar ipek ihracatı Japon ekonomisinde önemli bir yere sahipmiş
O kaynaklarda ihraç edilebilecek kaynaktan bahsediyorlardır.O tür kaynaklar bakımından fakir ama direk sanayinin kendisinde kullanılacak kömür,demir vs zengin olabilir.
En iyi emrah safa gürkan videosu
Teşekkür ederiz hocam
12:50 Polonya'nın bu süreci başaramadığını dile getiriyorsunuz fakat Polonya'da devlet elitlerle çok daha önce anlaşmıştı. Monarch bile bir soydan değil, artık elitler tarafından seçiliyordu. 1500lerin yarısından itibaren 1790'a kadar Kraliyet Seçimleri yapılıyordu. Devlet içerisinde aristokratlardan ve başka sınıflardan oluşan birden fazla meclis sistemi vardı. O halde Polonya-Litvanya bu durumda nasıl tam olarak modernize olamadığı için yok oldu?
Ben sorunuz hakkında kısmen yazmıştım ama yorumumu silmişler, Allah'ın işi :) Kendi aklınıza güvenin, başkasınınkine değil.
Polonyanın elit kültürü sayılan şeylere genelde uyuyor (eg okumuş, bir düzen oturtmuş vb) ama Sejm ve seçimler kesinlikle safi bir demokrasi yada ingilterenin homojen meclisi gibi değildi. Birsürü etnisite ve yerel elit ve kilise görevlilerinden oluştuğu ve çok sesliliğin paralize ettiği biliniyor, en iyi örneği liberum vero, rokosz gibi "haklar" yenilik yapmayı yada önemli kararlar vermeyi zorladığı biliniyor.
Sanayileşememe, halka gelişimin varamaması da ayrı bir konu.
En kötüsü de 3 ülke tarafından paylaşılmak olmalı :P
Hocam sizden Demir Şansölye Bismarck videosu bekliyoruz.
İzlemesi keyifli bir video olmuş. ✨️🤍
Süper sohbet. Kafa açmaya devam
Doğru dil, doğru kavram, kullanmak gerçekten çok önemli!
Ahme Rıza Bey ve Doktor Nazım da gelir mi hocam? Valla gelirse çiçek gibi olur :)
Belgesel niteliğinde seri yapsanız harika olurdu hocam. Her dönemi ayrıntılı inceleyen bir dizi gibi ...
Gerçekten bu bölüm kitaplaşmalı. Teşekkürler.
Ağzına sağlık hocam sağol
Hocam 50. Dk da bahsettiğini kitabı umarım okumak nasip olur . Tarafsizca eyyam yapmadan konuşmanız çok iyiydi özellikle İsmail Cem bölümunu dört gözle bekliyorum
Saygılarımla
Yıllar önce Ankara siyasal da modernleşince ne olur sorusuna İlber Hoca hiç bir şey olmaz diye cevap vermişti o dönemde Liberal görüşler modaydı ve sınıf olumlu bir reaksiyon göstermişti. Bugün bütün teknolojik gelişmelerin Devleti daha da güçlendirdiği gördükçe modernizmin otoriterizme hizmet ettiği düşüncesindeyim.
Şüphesiz öyle.
Modernizm zaten hep tekliğe götürür.
Teknolojik gelişme bakımından modernizm devlet kontrolünden çıkalı çok oldu. Devletlere değil, teknolojiyi geliştirmeye kabil sistemleri yönetenlere yarıyor modernizm. Yani doğayı anlayıp şekil verip menfaatine kullanabilen insanlara yarıyor. Devletlerden çıktı konu
turkiye bir buyuk israil kardeshimizle geleceyi cok ishikli olucak
Modernleşme türkiyede çaktırmadan iki şeye yol açıyor, bir devleti güçlendiriyor ikincisi de ironik bir şekilde Ortodoks islam dediğimiz Sunni İslam anlayışının gelişmesine yol açıyor. Yani Heterodoks yorumlar, batıni ve yasavvufi öğeler gidiyor yerine git gide sunni-literal anlayışa kayan islam geliyor.
[9:55] İran’ın durumunu angloamerikan darbesine değinmeden anlayamayız hocam. Başarısız bir modernleşme bu kadar ekstrem bir noktaya tek başına savrulamazdı o darbe olmadan.
Hocam komplo teorisi sevmez
@ bakalım komplo teorisi mi 😊 en.m.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_coup_d%27%C3%A9tat
bence wiki yi kaynak olarak gorme:) boyle bisey olmadi demiyorum inkar ettigim icin degil ama cevap olarak al sana wiki page demek komik oluyor
@@armagtube Obama döneminde bu olayla ilgili belgeler yayınlandı. Buz gibi gerçek.
history.state.gov/historicaldocuments/frus1951-54IranEd2/d148
@ internette buna dair her tür kaynak mevcut. Literatürde adı tam olarak angloamerikan darbesi diye geçiyo.
Bütün herşeyi bir kenara bıraktığımızda son söylediklerinizde çok haklıydınız . Çok basitleştirildiği için sanki o insanlar anlayacak kapasitede değilmişte aslında çok net birşeymiş gibi gösteriliyor maalesef. Bizden sonraki nesiller bu hatayı yapıp tıpkı bizim yaptığımız şekilde yargılamaya çalışmaz . Önce anlamaya çalışırlar İnşallah.
Bu modernleşme dediğimiz şeyin nereye evrileceğini kestiremiyoruz kesinlikle .
@@İsim-z5g yok, kestiriyoruz gayet. Nerden geldiği de, nereye gideceği de bellidir modernizmin. De, modernizm diye bir şey kalmadı ki artık, post-modern dünyadayız artık. Modernizm geride kaldı. Post-modernizm bile bitiyor artık; yapay zeka ve dijitalleşme çağına doğru gidiyoruz. Ama unların hiçbirisi bir ilerleme değildir, unutma. Teknoloji, ontolojik bir unsur değildir. Bizi tek kurtaracak olan sadece ama sadece İslamdır. Bu kadar. En son ne zaman namaz kıldın? En son ne zaman Kuran okudun, zikir çektin, Cenab-ı Rabb'ül-Alemin'e dua ettin? En son ne zmaan Allah rızası için bir haramı terkettin?
Hocam sonunda ya. Özlettiniz kendinizi
Bugünün ilericisi yarının gericisi olabilir
bu program sonrası bahadır bey ile bi sohbet çok iyi gider
teşekkürler afiyetle dinledim
Şeker gibi adamsınız valla hocam ❤
Kütür kütür
Eğitim Bir Kitle İmha Silahı-John Taylor Gatto’nın kitabı da eğitimle ve devletle ilgili konuşulanları doğruluyor sanki!
Timur programı yaptığınız da Babür şah ile ilgili program yapacağınızı söylemiştiniz hala beklemedeyim😊acaba daha çok beklermiyim🙂
Hocam ne türkler kuzey afrika misr irak şam iran Afganistan hindistan ve sibri kayb etti sadece orta asiya ve azarbaycan Anadolu kaldı? nedan türk nufusu duşti? Orta Asya yada Turkistan ne kapalı oldi buni anlatin hocam özbekistonden salamler!
Dakika 46:00 da Atsız'ı anmamaniz, bilinçli tercihiniz mi?
yeni öğrendik helal reis
Hocam selamlar, her historik videosundan önce o videoyla alakalı okumamızı önerdiğiniz kitapları topluluk kısmına yazsanız harika olurdu. Biz de konuyu en azından bilerek izleriz sizi. Teşekkür ederim.
emeğinize sağlık hocam. ülkemizdeki tarikatların gücünü ve son gelişmeleri keşke bir yorumlasanız. bizde ulema yok ama bu yapılar var. çoğu da devlet destekli artık. siz bu organizasyonları nasıl değerlendiriyorsunuz?
ulema yok mu bizde? Kızım sana ne içirdiler?
@@Dave.Mustaine.Is.Genius hocanın söz ettiği anlamda yok, evet. iran'daki gibi değil yani. ayrıca bir şeyi eleştirirken böyle seviyenizi belli etmeniz gerekmiyor.
@@12aysegul48 Türklerde ulema yok mu? Ne diyorsun sen yavrum? Yapma yavrum, böyle olmaz.... Klasik diye bir yayınevi var. Ordan çıkan Osmanlı müelliflerin kitaplarını oku.
50:10'dan itibaren döngünün tamamlanıp hocanın aydınlanması kalp ben. 😅
Çağdaşlaşma tarihin ilahi değil insan eliyle yapıldığının kabulüdür.
Hocam tam niyazi berkes in turkiyede çağdaşlaşmasını okuyordum güzel olur
sorulan sorular da mükemmel arkada ki ekibin de entelektüel seviyesinin yüksek olmasından dolayı flutvdekinden daha iyi bir iş oldu bence
çok ağır bir sarkazm sezdim ama, neyse. Ama evet yaa, İlker de neydi öyle yaa, ufffff. Akparti için İslami parti filan diyordu, ufffffffff. Hiç mi bir şey bilmez bir insan be kardeşim....
Hocam ağzınıza sağlık, muhtemelen görmüşsünüzdür W49 ekibinin hazırladığı Türkiye Siyasi Tarihi serisi mevzu bahis hususta çok iyi çalışılmış bir seri, şayet bu serinizde İsmail Coşkun, İsmail Kara, Kurtuluş Kayalı, Ahmet Okumuş, Halil Berktay gibi konuyla ilgilenenleri konuk ederseniz hareket katarsınız. kolaylıklar
W49 ekibi sıkıntılı. Kritik durumlarda hükümet tarafından kullanılmaya açıklar. Bazen 99 tane doğruyu o 1 tane yalanı söyleyince etkili olsun diye beslerler.
Pazar klasiği :)) bizimkiler dizisinin yerini aldı
Victoria 3 te osmanlı oynarken dinlemek ayrı bir iyi oluyor
YZ Tarafından Özetlenmiştir:
Bu video, Osmanlı ve Türk modernleşmesi üzerine geniş kapsamlı bir tarih sohbetinin ilk bölümünü içeriyor. Ana hatlarıyla şu konular ele alındı:
Modernleşme/Çağdaşlaşmanın Tanımı:
- Osmanlı'nın kapitalist-emperyalist dünya karşısında kapsamlı bir paradigma değişimine gitmek zorunda kalması
- Bu sürecin 18. yüzyılda başlayıp, özellikle Rus tehdidiyle (Yeşilköy'e kadar gelmeleri) hızlanması
- 150 yıla yayılan, kademeli bir dönüşüm süreci olması
Osmanlı Modernleşmesinin Özellikleri:
- Emperyalizmin kucağında gerçekleşen nadir başarılı örneklerden biri olması
- Japonya'dan daha zor şartlarda (daha geniş coğrafya, daha az kaynak, daha az eğitimli kadro) gerçekleşmesi
- Hem askeri hem ekonomik hem de kültürel alanda kapsamlı değişimler gerektirmesi
Modernleşmenin Zorlukları:
- Geleneksel sistemden modern sisteme geçişte yaşanan kavramsal ve kurumsal zorluklar
- Din-devlet ilişkilerinin yeniden tanımlanması gerekliliği
- Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük gibi farklı kimlik arayışları
Modern Devletin Özellikleri:
- Merkezileşme ve standardizasyon
- Eğitim, sağlık gibi alanlarda devlet kontrolünün artması
- Vatandaşların davranışlarını düzenleyen yeni normlar getirmesi
Günümüze Yansımalar:
- Türkiye'nin modernleşme sürecinin hala devam ettiği
- Bu sürecin herkes için olumlu olmayabileceği
- Yeni modernleşme dalgasının daha "acımasız" bir kapitalizme doğru evrildiği
Konuşmacılar, Türkiye'nin modernleşme sürecini başarılı bulduklarını, ancak bu sürecin bazı gruplar için kayıplar içerebileceğini ve tarihi değerlendirirken yargılamak yerine anlamaya çalışmanın önemini vurgulamışlar.
Hocam merhaba, alacağım cevabı aşağı yukarı tahmin ediyorum, biraz mayınlı arazi ama Kürt sorunu konusunda bir bölüm yapmayı düşünür müsünüz? Osmanlının son dönemine, özellikle Türkiye cumhuriyetinin tamamına yayılmış, sosyal ve iktisadi açıdan önem arz eden bir konu. Teşekkürler iyi yayınlar.
Deliler gibi beklediğim bölüm.
Saat 1:00 AM in Vancouver, BC.
44:04 bunu İdris Küçükömer de yazıyor. Esasında da İsmail Cem’in de Küçükömer’in de etkilendiği kaynak yine Kemal Tahir.
Kırsaldaki süreci daha iyi anlamak için ayanlarla alakalı bir bölüm güzel olurdu hocam saygılar
Son kısmını bir farklı beğendim
Wake up babe new Historik has dropped
Bu kavram eksikliği durumunu Japonya'da hissetmiştim. Oradaki ingilizcesi prefecture olan kavramı içselleştirmem çok zor olmuştu.
Tesekkurler
Hocam modernleşmede Çinin de başarısız olduğunu söyleyebiliriz bence. Çinin günümüzdeki modernleşme hikayesi ile Qing hanedanı ve akabinde iç savaş sırasındaki devletlerin modernleşme hikayesi çok farklı. Qing başarısız oldu, ondan sonrakiler de... ta ki 1980lere kadar
Çinin DE, derken? Başka başarısız olan kim ki modernleşmede? Türkler mi? Türk demek namaz kılan ve gayrimüslime karşı cihat eden, demektir. Müslüman yani. İnsanlık için tek iddiası kelime i şehadet olan, demek yani. E haliyle, kelime-i şehadete sahip olan da, moderniteyi, modernleşmeyi felan duymaz. Türkler hiçbir zmaan modernleşmedi. Modernleşenler Türk değildi.
Tanzimat ve Meiji reformlarını karşılaştıran bir program yapabilir misiniz?
Ilk yorum! Socrates Club'da Hocayi dinleyip direk buraya gecmem!!
İşte yeni bölüm be
Bernard Lewis ve Kemal karpat'ı unutmayın
Sonda soylediginiz cok ilgincti, keske biraz daha acsaydiniz
Valla doğru diyorsunuz. Victoria 3de çağdaşlaşmayı yapana kadar canım çıkıyordu. Yerel yöneticileri indirmek gerekiyor yoksa her şeye karşı geliyorlar.
çağdaşlaşma ne ki? Biz Müslümanız elhamdülillah. Biz kelilme-i şehadeti duyarız, moderniteyi, rasyonaliteyi duymayız.
Hoca ne zaman ortaçağ konuşsa eu4 açasım geliyor.
Teşekkürler.
Hocam siz bir Hikmet Kıvılcımlı programı da mı yapacaktınız sanki. Güzel olmaz mı?
Hocam hazır video gelmişken charles taylor'ın "seküler çağ" kitabını yorumlar mısınız?
Hocam yakın gelecekte değil de ilerleyen zamanlarda Türklük Sözleşmesi videosu gelir mi, konjonktür uygun olursa eğer.
"türkiyeli" solcu circlejerk kitabı, o kadar önemli kitap varken 10 saniye referans vermeye bile değmez.