Mimarlık Okumak | Yıldız Teknik Üniversitesi | Okudun da Noldu?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 май 2022
  • Okudun da Noldu’nun bu bölümünde Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunu Fatih Genç bizlere mimarlığı anlattı.
    Mimar olmak zor mu? Mimarlık mühendislik arasındaki farklar neler? Mimarlar aylık be kadar kazanıyor? Birgün her yer TOKİ mi olacak? Hepsi ve daha fazlası videoda...
    Keyifli seyirler 😊
    Mail: okudundanoldu@gmail.com
    İnstagram: okudun_da_n...

Комментарии • 21

  • @nuraydahangul8617
    @nuraydahangul8617 2 года назад +8

    kafamda delicesine sorular vardı ve herkes iyi kötü çöp bilgiyle beynim doldurmuşlardı aklımdaki karışıklı yüzde 90 çözmemi sağladınız emeğinize sağlık :)

  • @burakcaglar4926
    @burakcaglar4926 2 года назад +5

    Başarılarının devamını diliyorum Fatih kardeşim

  • @elifslabaskan
    @elifslabaskan 2 года назад +2

    Aşırı iyi bir video olmuş teşekkürler

  • @Atkoksal
    @Atkoksal 3 месяца назад +1

    MSGÜ Mimarlık hakkındaki görüşleriniz "genelleme" içeriyor. Yanlış denecek kadar hem de. Oradan ders almanız gerekirdi. Koskoca okullar ve değişken kültürler bu kadar kolay kategorize edilemez.
    YTÜ mezunu ve YTÜ Mimarlık Fakültesi'nde hem de yüksek lisans düzeyinde dersler verdim ben. İTÜ'de de derse girmişliğim vardır. İTÜ'nün "sadece adı" değil farklı bir kültürü vardır. O "bir tık" puanının yüksek olması daha iyi olduğu anlamına gelmez ama önemli farklılıkları da vardır. İki ayrı okul (ekol) ve iki ayrı kültür. YTÜ daha T orta ekini almamıştı, puanını düşüren şey "akşam" bölümü olmasıydı. Sonra onu erittiler. Puan o şekilde kaldı. Çok önemi yok ama farkı yol demek değil. Açıkçası okul milliyetçiliğini hiç sevmem.
    YTÜ Türkiye'deki ilk BİLGİSAYAR ORTAMINDA MİMARLIK yüksek Lisans Programını açan üniversitedir. İşte onun ilk öğrencisi ve 3 yıl sonra ilk öğretim görevlilerinden biriyim. "Program" öğrenmek değildir bizim ortaya koyduğumuz mesele. Neyse.
    Patlıcan çizmenin etkisi olmayabilir ama eskizin büyük etkisi vardır. Kısaca resim yeteneği olanın mimarlık eğitiminde rahat edeceği ortadadır, olmayanın da kötü mimar olacağı anlamına gelmez. Fakat o kadar da kolayca resim yeteneği küçümsenemez. İyi eskiz çizen iyi tasarımcı olduğunu gösterir. Bunun için resim yeteneği tabii ki gerekli değil ama katkısı yadsınmaz. Patlıcan çizmeniz gerekmez ama gölge ve perspektif bilmeniz gerekir.
    Analitik ve 3 boyutlu düşünme konusundaki fikirlerinize katılıyorum. Bir mimar olarak diyebilirim ki mühendis de sanatsal, coğrafi ve felsefi tarafıyla ilgilenir ve ilgilenmelidir. Mimarlığı bu kadar kutsamak doğru değil. Mimarlıların en büyük sorunu bu. (Ben de mimarım hatırlatırım. 21 yıl önce doktoramı savundum. Yazıyla yirmi bir. Doktora konum şu andaki "METAVERSE" idi. İlk tanımlarını içeriyordu. Oldukça kısadır ve Yök veri tabanında bulunabilir.)
    Kısa bir düzeltme Trabzon'daki imar yönetmeliği ile İstanbul'daki imar yönetmeliğindeki çatı eğimi aynı. TOKİ konusunda sunucu doğru söylüyor. Türkiye'de yerel kültürel etkiler mimari de YOK GİBİ BİR HALDE. Yok yani. Kimse kimseyi kandırmasın.
    Benim öğrencim olmadınız zaten ben artık YTÜ'yü bırak Türkiye'de ders vermiyorum. Ancak olsaydınız bu klişelerden uzak durmanızı tavsiye ederdim. Türkiye'deki ilk 3DStudio (MAX değil Dos ortamındaki) kullanıcı ve TMMOB Mimarlar Odası'nda eğitmenlerinden biriyim. Revit'in de ilk hocalarından. AtuoCAD 2.6 kullanmıştım yine YTÜ BOM'da. Şimdi ABD'de Silikon Vadisi'ndeki bazı AI startuplarıyla çalışıyoruz. İyi. İyi olmasına da oldukça sert bir rekabet var. YTÜ BOM'un ilerici vizyonu burada işime yarıyor.
    Ha bu arada. Jüriye tam da çıkılır efendim. Eksiksiz ve fazlasıyla çıkmış öğrenci de vardır. Çıkılmışlığı görülmüştür yani.
    Projecilikte mutlu olan mimari büro tanımıyorum ben şu an Türkiye'de. Arolat, Tabanlıoğlu ve hatta NSMH'den tut diğer büyük mimari bürolar dahi hallerinden çok çok memnun değiller. daha konuşalı çok olmadı. Farklı bir ülkeden mi bahsediyoruz acaba.
    Umarım solo ya da arkadaşınızla kurduğunuz mimari ofiste ilk işinizde büyük bir meblağ kazanırsınız. Ama hele hele 2024 fiyatları düşünüldüğünde o kadar günlük güneşlik değil...
    Daire kiralayıp, bilgisayarınız oldu mu orası mimari ofis olmuyor. Muhasebesinden yazılıma kadar (şuna program demeyiniz rica ederim) ciddi masrafınız olur. O kadar kolay değil ya neyse.
    Bu arada amacım sizi çürütmek değil ama genç arkadaşlara biraz doğru olmayan tecrübeler aktarılıyor. Yüksek Lisans tezinizi savunurken jüride olmasam bile orada olmak isterdim. Umarım o da çok kolay geçecektir geçmiştir.
    Hayatınızda başarılar dilerim.

    • @michaelscofield1139
      @michaelscofield1139 3 месяца назад

      merhaba bu sene tercih yapıcam birkaç bölüm var aklımda hepsi birbirinden alakasız ama ilgimin olduğu bölümler. bunlardan biri de mimarlık. istiyorum fakat o kadar soru işareti var ki aklımda her kafadan bi ses çıkıyor okuması pahalı, iş bulması zor, çevresi olmayan ortada kalır en çok duyduğum şeylerden biri. itü mimarlık istiyorum gelmeme ihtimaline karşı itü iç mimarlık yazabilirim sizce hangisi daha iyi? iç mimarlık ve mimarlık arasında da kalıyorum bazen evet baya farklar var arada ama daha teknik bilen biri olduğunu düşündüm yorumunuzdan bu yüzden sizin de bi fikrinizi almak istedim. ne düşünüyorsunuz acaba mimarlık tercih edilir mi?

    • @Atkoksal
      @Atkoksal 3 месяца назад

      @@michaelscofield1139 Merhaba benim mimarol isimli bir sitem de var. buraya direkt web sitesini koyunca siliyor. neyse. İtü iç mimarlık'tan önce YTÜ MSGÜ ve İstanbul Üni. de yazabilirsiniz. Sonra iç mimarlıklar. İç mimar değilim ama yalan yok iç mimarlığı daha çok seviyorum.
      Benim olmayın baskılarına rağmen iki kızım da mimarlık okuyorlar. Annesi de mimar evde oldu mu 4 kişi mimar. KAABUUUUSSSS ancak onlar da başka meslek istemediler. Mimar olmayacaklar diye istediklerinden vaz mı geçseler. Geçmediler.
      Sizin de başak bir alterantifiniz yoksa devam ediniz. Çok zor olduğunu biliyorum yanlış politikalar yüzünde herkese miarçıok diploması verdiler. Ancak ileride yeteneği isteği olmayan yapamayacak yapmayacak.
      KOlay gele.

    • @michaelscofield1139
      @michaelscofield1139 3 месяца назад

      @@Atkoksal çok teşekkür ederim web sitesini inceleyeceğim mutlaka 46 gün sonra sınav var inşallah istediğim sıralamayı yaparsam tekrar gelip mutlaka bi kez daha fikrinizi almak isterim daha farklı sorularla..vakit ayırdınız çok sağ olun🙏🏻😊

    • @mortingenstrasse.
      @mortingenstrasse. 5 дней назад

      @@michaelscofield1139 merhaba ben 38k yaptım itü %30 ing mimarlık'a ucu ucundan puanım yetişiyor. Sende durumlar nasıl, aynı senin gibi benim kafam da. bilgisayar müh, endüstri müh, mimarlık, biyoteknoloji ve genetik müh. arasında gidip duruyorum. Büyük bir şirkette bir günlüğüne meslek gözlemi yapmıştım mimarlığın çalışma tarzı ve konuları çok hoşuma gitmişti ancak meslek sahibi beykent üniversitesinden yıllar önce mezun olmuştu. kafam çok karışık, işsiz kalacak mıyız bilmiyorum. herkes kendini geliştiren öne çıkar diyor. iyi bir üniden mimarlık mı yoksa orta bir üniden bilgisayar mühendisliği mi emin olamıyorum...

    • @michaelscofield1139
      @michaelscofield1139 4 дня назад +1

      @@mortingenstrasse. merhaba tebrik ederim çok güzel bi sıralama yapmışsın benim sınavım talihsizliğe uğradı çok kötü geldi 166k maalesef 🥲 istediğim hiçbir devlet üniversitesinde ya da özyeğinde burslu mimarlık gelmiyor ben de istanbulda okumak için vakıf üni seçmeyi düşünüyorum ya burslu mimarlık ya da aklımda olan diğer bi bölüm kimya mühendisliği düşünüyorum.. sen bence itü mimarlığı ilk sıraya yaz eğer gerçekten istiyorsan çünkü mimarlık cidden okumask çok zor bi bölüm eğer eminsen yaz gelme ihtimali var.. eğer eminsen ytü mimarlık da yaz hatta özyeğin de burslu gelir özyeğin de mimarlıkta çok iyi. diğer alanlar için de hepsi çok güzel alanlar ama tercih dönemi çok sıkıntılı hangisini ilk sıralara yazarsan bütün hayatın o olacak o yüzden ben de ne yapacaşımı şaşırdım mimarlık da kimya mühendisliği de çok sevdiğim ve istediğim alanlar..kendine bi çıkış yolu bulursan bana da yaz lütfen 🥲🥲

  • @savas823
    @savas823 Год назад +1

    msgsüyu cok yanlis anlatmissin mimarlik fakültesinde olan biri olarak sizde olan egitimin aynisi bizde de var ekstra olarak ciziyoruz biz o patlicani kisacasi

  • @tolgatmr923
    @tolgatmr923 11 месяцев назад +1

    Msgsü kısmında infilak ettim.

  • @emre5979
    @emre5979 Год назад +1

    1:12 sunucunun gülüşü ASDKDSAKŞİDSAKSKİ

  • @mertcandemirtas
    @mertcandemirtas Год назад +2

    mimar sinan ı bu kadar yanlış anlatması çok güldürdü :)

    • @alpaslanoz1405
      @alpaslanoz1405 Год назад +1

      Mimar Sinandaki mimari eğitimi biraz daha açabilecek yiğit var mı?

    • @mertcandemirtas
      @mertcandemirtas Год назад +3

      @@alpaslanoz1405 mimar sinan güzel sanatlar fakültesin de okuyorum ben ama mimarlık fakültesinden birçok arkadaşım var. Videodaki anlatılan gibi şu an patlıcan çizdirdikleri falan yok. Ki çizdirebilirlerde hiçbir sorun yok. İyi bir desen hacim eğitimi alan birisi patlıcan, elma gibi dairesel formları çizerken insan olarak algımızı çok iyi bir şekilde kullandığımızı bilir. Ve bu temel eğitim olarak çok önemlidir. Güzel sanatlar fakültesinin ve mimarlık fakültesinin başarısına bu temel tasarım ve sanata verdikleri önemden kaynaklıdır. Diğer mimarlık fakültelerine göre daha fazla teknik ve desen çizimleri yapabilirsin. Eğer bundan keyif almıyorsan çok çok zor gelebilir. Fakat algıların çok gelişir. En büyük sorun bilgisayar programlamasında eksik olmasıdır. Bu eksikliği de leriki dönemlerde gidereceklermiş sanırım. Güzel sanatlar fakültesi ile yan yana olması da hiçbir yerleşkeye nasip olmayan bir şey.. 4-5 Yıldır Mimarlık Fakülteleri deprem güçlendirme çalışması olduğu için mimarlık fakültesindeki bölümler diğer yerleşkelerde eğitim alıyor. Bu süreç eğitim şeklini ve öğrencileri etkiledi tabii. Bu sene mimarlık fakültesi deprem güçlendirmesi bitecekmiş ve eğitime tekrardan Fındık’ı kampüsünde devam edecekler.

    • @mertcandemirtas
      @mertcandemirtas Год назад +2

      @@alpaslanoz1405 videodaki arkadaş ytü lü olarak fazla romantik anlatmış okulunu ama bu ülkede iyi mimarlık ekolü sayabileceğimiz 3 mimarlık fakültesi vardır. Odtü msgsü itü. Bunu da cumhuriyet tarihinden beri ülkedeki iyi mimarları araştırıp bakabilirsin. Hangi fakültelerde yetişmişler.

    • @alpaslanoz1405
      @alpaslanoz1405 Год назад +1

      @@mertcandemirtas Çok teşekkür ederim.

    • @fuckertesla
      @fuckertesla 8 месяцев назад

      ytü yerine mimar sinanı mı koydun o listeye :D biraz da sektöre bakıp gerçekleri gör bence ytülülerin çokluğuna ve donanımlarına bak. teknik okullarla mimar sinanı bir tutamazsın bile.
      @@mertcandemirtas