De rekenvolgorde - WiskundeAcademie
HTML-код
- Опубликовано: 5 фев 2025
- Ga nu naar www.WiskundeAca... voor nog meer online gratis video uitleg over alle onderwerpen van wiskunde op de middelbare school!
Volg ons op twitter @WiskundeAcademy
en like ons op / wiskundeacademie
Disclaimer: Het embedden van video's van de WiskundeAcademie is alleen toegestaan wanneer toestemming is verleend door de WiskundeAcademie. De video's maken deel uit van het auteursrecht en blijven ten alle tijden eigendom van de WiskundeAcademie. Imiteren en kopiëren van de ideeën en voorbeelden in deze video zonder toestemming van de WiskundeAcademie is niet toegestaan.
ik heb meer geleerd in een kwartier van dit kijken dan in een uur van les
Prc dit
een heel jaar voor mij
Ik heb morgen een proefwerk ben super blij dat ik dit heb gevonden nog betere uitleg dan mijn huiswerkbegeleiding en wiskunde docent bij elkaar
Ik snap meer van een keer dit kijken dan het hele jaar van me docent
Moet ik perse van school bekijken
same
Same
Same
POV: je docent heeft dit filmpje gestuurd.
echt zo
Nee
JUP via teams
Ja
@@R0W1Nx bij mij ook
Goeie uitleg.
Dankje bro had dit nodig
Ik kan me zo voorstellen dat het verwarrend is om de juiste volgorde van bewerkingen onder de knie te krijgen, aangezien dit de regel in het Nederlandse taalgebied is.
Het Engels kent echter een andere methode, die ook gevolgen voor de schrijfwijze van de berekening of anders de uitkomst heeft. Als ezelsbruggetje wordt daar namelijk het sleutelwoord 'PEMDAS' gebruikt, waarbij de letters de volgorde van bewerkingen (order of operations) representeren. Deze letters betekenen:
Parentheses = haakjes
Exponents & roots = machten & wortels
Multiplications = vermenigvuldigingen
Divisions = delingen
Additions = optellingen
Subtractions = aftrekkingen
De volgorde waarin dit sleutelwoord 'PEMDAS' gespeld wordt bepaalt de volgorde van bewerkingen in de in het Engels gebruikte methode. En daar is waar het probleem zit als we het over wiskunde op het vlak van internationale afspraken hebben, want je ziet dat vermenigvuldigingen en delingen apart van elkaar staan vermeld, wat ook geldt voor optellingen en aftrekkingen, en dat vermenigvuldigingen hier de voorrang krijgen op delingen, terwijl optellingen voorrang krijgen op aftrekkingen. Wat heeft dit voor gevolgen voor het leerproces als je door anderstaligen wordt geconfronteerd met berekeningen? Laat ik een voorbeeld geven.
In het Nederlands zeggen we dat 5 - 1 + 4 = 8, omdat optellingen en aftrekkingen bij ons gelijkwaardig zijn en we dus van links naar rechts werken. Echter, volgens de PEMDAS-regel in de engelstalige gebieden heeft de optelling daadwerkelijk voorrang op de aftrekking, dus volgens die regel geldt dat 5 - 1 + 4 = 0, omdat we eerst de optelling dienen te hanteren. De schrijfwijze bij deze som is niet verschillend, maar de regels per regio maken de uitkomst wel verschillend. Het zelfde geldt voor het vermenigvuldigen en delen, die in de PEMDAS-regel ook aparte en niet gelijkwaardige plaatsen in de volgorde hebben gekregen, terwijl ze in de nederlandstalige gebieden juist wel gelijkwaardig zijn. En dat heeft gevolgen. Bijvoorbeeld:
- Volgens NL regel: 6 ÷ 3 • 2 = 4
- Volgens PEMDAS: 6 ÷ 3 • 2 = 1
De PEMDAS-regel zorgt er in feite voor dat het niet per se uitmaakt in welke volgorde de getallen in de vergelijking staan. Zo is bij ons 6 ÷ 2 • 3 = 9, terwijl het resultaat bij PEMDAS hetzelfde blijft, omdat de vermenigvuldiging nog steeds voorrang heeft. De PEMDAS vermijdt hiermee iets meer het gebruik van haakjes in de vergelijking, die wij in onze regels echter wel nodig hebben om het resultaat hetzelfde te houden.
Ik dacht eerlijk gezegd dat de volgorde van bewerkingen een internationale gelegenheid was wat afspraken betreft, maar dat is blijkbaar niet zo. Tegenwoordig worden op social madia dit soort vergelijkingen aan de kijker voorgeschoteld. En nu blijkt dat het maken van de fouten eigenlijk komt omdat we er verschillende afspraken op na houden per regio. Hoe kan dit zomaar?
POV je wiskunde docent heeft je dit filmpje gestuurd of je kijkt dit in de klas
🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞 Teletubbies zon
goeddd we nappen het!!
okeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee cool
U bent de beste meneer
Wie moest deze nog meer kijken van een wiskunde docent
ik hahha ik zit nu in de les
Dank u well meneer
heel leuk
Spooky scary skeletons 🌚🌚🌚🌚
Meneer ik begrypt het nu
Dag en let de machten et wortels
Hmmm makelijk
Heeft me erg geholpen 🙃👍🏻
Het is grappig want hij is niet indiaans
Thx nigga
chill
Koop persona 5 en je zal een 10 halen op al je wiskunde toetsen
Wat is persona 5
@@tasnimmasaoudi5811 een geweldige Jrpg van Atlus zoek de trailer op
@Jayden Elez het is geen eens mijn game bruh ik gun mensen gwn een geweldige game XD en hoop dat mensen hier in nl niet meer boring as shooters blijven spelen
Hoi
Qaezs hahah
Ik ben JESSEEEEEEEE
@@joensoe zemel