ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΟΒΡΑ - 2022
HTML-код
- Опубликовано: 12 янв 2025
- Σύνοψη.
Ένα ντοκιμαντέρ για την μονή της Παναγίας Δοβρά (και τον ναό του Αγ. Λουκά του Ιατρού) στη Βέροια και την μάχη της Δοβρά το 1822 υπό την αρχηγία του μυημένου στη Φιλική Εταιρεία οπλαρχηγού Τάσου Καρατάσου, ο οποίος, έχοντας στο πλευρό του τους Ζαφειράκη Θεοδοσίου από τη Νάουσα και Αγγελή Γάτσο από την Αριδαία, χρησιμοποίησε την μονή ως ορμητήριο εναντίον των Τούρκων σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης της Βέροιας και υπεράσπισης του χωριού της Δοβρά όπου είχε γεννηθεί. Στη μάχη της Δοβρά, 12-13 Μαρτίου 1822, ο ελληνικός στρατός υπέστη ήττα και ο οικισμός σβήστηκε από τον χάρτη για πάντα.
Η δημιουργία της ταινίας.
Η ταινία δημιουργήθηκε με μαθητές της ΣΤ' τάξης του 12ου ΔΣ Βέροιας στο πλαίσιο του προγράμματος “Βιωματική μάθηση & παραγωγή πολιτισμικού υλικού -- Η Μονή της Παναγίας Δοβρά” (περισσότερες πληροφορίες: blogs.sch.gr/c....
Στη διάρκεια των γυρισμάτων τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ελέγχου της πανδημίας του covid-19.
Εκπαιδευτικό υλικό.
Ερωτήσεις γνώσεων για την Παναγία Δοβρά (πλατφόρμα e-me)
blogs.e-me.edu...
Τάσος Καρατάσος.
Οπλαρχηγός της ελληνικής επανάστασης, γεννημένος στο χωριό της Δοβρά, ο οποίος πολέμησε αρχικά στην Μακεδονία εναντίον του κατακτητή και εν συνεχεία σε περιοχές της νότιας Ελλάδας. Πέθανε στη Ναύπακτο στις 30 Ιανουαρίου 1830.
Βίντεο: "Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου αγωνιστή" στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Ναύπακτο.
www.nafpaktian...
Πληροφορίες για την Μονή της Παναγίας Δοβρά (πηγή: wikipedia)
Η ονομασία "Δοβρά".
Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας "Δοβρά", η μοναδική πηγή στην οποία θα μπορούσε να δοθεί κάποια βάση είναι του 1643. Πρόκειται για ένα μεταβυζαντινό κείμενο όπου αναφέρεται η φράση "είναι της παναγίας τοις κοκουμητριώτισσας της λεγομένης τοβρά".
Ο λόγος περί της αγοράς ενός βιβλίου που ανήκε στη μονή. Συνεπώς, η μονή της "Τοβρά" εκείνη την εποχή ήταν περισσότερο γνωστή ως "Παναγία Κοκκομετριώτισσα", ενώ η ονομασία "Τοβρά", που επικράτησε με τον καιρό ως "Δοβρά", αποτέλεσε το τοπωνύμιο του παρακείμενου χωριού, το οποίο ο κόσμος πιθανώς χρησιμοποιούσε για να προσδιορίσει την ακριβή γεωγραφική θέση της μονής.
Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η σημερινή μονή, χτισμένη το 1844, φιλοξένησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο την Παιδόπολη αρρένων: ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ. Η Παιδόπολη προσέφερε υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας επί 36 χρόνια, από το 1950 έως το 1886, στέγη και δημοτική εκπαίδευση σε ορφανά άπορα Ελληνόπουλα.
Η λειτουργία της μονής σήμερα.
Ύστερα, από μία περίοδο εγκατάλειψης, η μονή επανιδρύθηκε το 1995 ως Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή, λειτουργώντας με την ιδιότητα αυτή αδιαλείπτως ως τις μέρες μας. Παράλληλα, οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και το Κέντρο Βυζαντινής Αγιογραφίας που λειτουργούν σήμερα στον χώρο της μονής μαρτυρούν το εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί.