Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syömishäiriöt ja mielenterveys - Elämän nälkään -podcast

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 сен 2024
  • Vieraana Syömishäiriökeskuksen kuntoutus- ja hoitoyksikön Jane Ahola, joka on ollut alalla jo 30 vuotta.
    Seksuaalivähemmistöjen riski sairastua syömishäiriöön on erityisen suuri.
    Laki ei tällä hetkellä tunnusta kuin kaksi sukupuolta. Muunsukupuoliset ja trans-ihmiset ovatkin usein avun ulkopuolella.
    Cis-sukupuoliseksi kutsutaan henkilöä, joka identifioituu siihen sukupuoleen, johon on syntynyt. Cis tarkoittaa "tällä puolella" ja trans tarkoittaa "tuolla puolella".
    Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on kohonnut riski sairastua syömishäiriöön. Syömishäiriöt ovat erittäin vakavia mielenterveyden häiriöitä. Syömishäiriöt ovat myös sairauksia, joita voidaan hoitaa, ja joista voidaan toipua kokonaan. Varhaisessa vaiheessa hoitoon pääseminen edistää paranemisennustetta.
    Seksuaalivähemmistöön kuuluvalla miehellä voi olla tarve olla hoikka, jotta näyttäisi viehättävältä. Toisinaan kyse on tunnesyömisestä, esimerkiksi BED (Binge Eating Disorder) -tyyppisestä syömishäiriöstä.
    Miksi seksuaalivähemmistöillä sitten on kohonnut riski sairastua syömishäiriöön? Paineet liittyvät usein kehon viehättävyyden kokemukseen tai syömisellä pyritään tukahduttamaan hankalia tunteita.
    Murrosiässä ulkoiset merkit sukupuolesta alkavat korostua, ja mikäli nuori ei samaistu fyysiseen sukupuoleensa, hän saattaa alkaa piilotella niitä ominaisuuksia kehossaan, jotka ovat sukupuolelle tyypillisiä.
    Esimerkiksi rintoja litistävien bindereiden liian pitkä käyttö saattaa litistää kylkiluita, jotka taas painavat keuhkoja ja muita sisäelimiä. Se taas tarkoittaa sitä, että rintoja ei välttämättä voida myöhemmin leikata.
    Kehodysforia tarkoittaa vieraudentunnetta omia sukupuolitettuja kehon piirteitä kohtaan. Kehodysforia voi tuntua ahdistuksena tai vastenmielisyytenä omaa kehoa kohtaan.
    Trans-nainen on syntymässä määritelty mieheksi, mutta identifioituu myöhemmin naiseksi.
    Raamikkuus tai lihaksikkuus mielletään miehekkäiksi piirteiksi. Naiseksi identifioituva voi haluta rintaimplantit tai siromman ulkomuodon. Rinnat on vaikea piilottaa, ja niiden kokoon halutaan vaikuttaa niukalla syömisellä. Laihduttamisella pyritään myös pitämään kuukautisia poissa. Laihduttaminen altistaa syömishäiriölle, joka taas lisää itsetuhoisuutta ja altistaa myös itsemurha-ajatuksille.
    Sosiaalinen dysforia liittyy usein muiden ihmisten odotuksiin ja yleisiin sukupuolinormeihin. Myös oma nimi voidaan kokea vääräksi ja oletuksia vahvistavaksi.
    Jos ihminen on aikanaan omaa ahdistustaan hoitanut urheilun keinoin, hän ei välttämättä tiedä mihin joukkueeseen hän jatkossa menee. Ei tiedä voiko mennä uimahalliin. Monissa paikoissa ei ole otettu trans- tai muunsukupuolisia lainkaan huomioon.
    Alaikäisten hoito on tällä hetkellä mahdotonta. Blokkerihoidoilla voitaisiin lääkkeellisesti siirtää murrosiän alkamistä täysi-ikäisyyteen saakka, jonka jälkeen hoitoihin voisi päästä. Sillä saataisiin vähennettyä nuorten masennusta ja kehodysforiaa. Transpolille pääsee vasta täysi-ikäisenä.
    Hoitoon päästäkseen ei saa olla masennusta, ahdistusta tai syömishäiriötä. Toisaalta oireet saattavat johtua nimenomaan kehodysforiasta, eli väärässä kehossa olemisen kokemuksesta.
    Transmiehen syömishäiriön hoitaminen saattaa aiheuttaa rintojen kasvua ja kuukautisten palaamista, koska keho palautuu aliravitsemustilasta. Kehon muuttuminen kauemmas koetusta identiteetistä sen sijaan lisää ahdistusta. Laihduttamisen pyrkimys on siis ollut suojella omaa identiteettiä, vaikka se onkin tapahtunut terveyden kustannuksella. Hoidossa onkin isossa roolissa ahdistuksen hallintakeinojen ja tunteiden kohtaamisen sekä armollisuuden opettelu.
    Transihmisillä on keskimäärin huonoja kokemuksia hoidosta, koska heitä ei osata kohdata oikein, tai hoitoa ei voi saada heikentyneen mielenterveyden vuoksi.
    Ihmiseltä voi aina kysyä, että miten hän haluaa itseään puhuteltavan. Oletukset ovat usein kaikista satuttavimpia. Jos kohtaat ihmisen ymmärtävästi ja kunnioittavasti, kohtaaminen sujuu paremmin.
    Nykyään on parempi puhua "kumppanista" kuin tyttö- tai poikaystävästä.
    Missä asioissa on menty eteenpäin? Enää ei tarvitse ihan niin paksussa kuplassa elää. Lakimuutoksia on tullut lisää, ja tarkempia termejä on saatu yleiseen käyttöön. Sopivia, itseä kuvaavia sanoja on enemmän. On myös lupa olla määrittelemättä itseään. Identiteetin ei tarvitse olla valmis, vaan se voi muuttua. Seksuaalinen ja sukupuoli-identiteetti saa olla sellainen, joka muuttuu ja elää. Ihmisellä on lupa muuttua.
    Jokaisen itse määrittelemää identiteettiä tulee kunnioittaa. Trans-maskuliinin ja transmiehen ero on siinä, että trans-mieheltä usein korjataan myös sukuelimet, kun taas trans-maskuliinin oloa saattaa helpottaa jo rintojen poisto tai testosteronihoito.
    Mokaamista ei tarvitse pelätä, jos haluat kohdata toisen lämmöllä. Jos vahingossa loukkaat toista, voit pyytää sitä anteeksi ja kysyä, kuinka voisit kohdella toista paremmin.

Комментарии •