Klasik Müzik Zeka Geliştirir Mi ? Klasik Müziğin 5 Faydası

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024

Комментарии • 14

  • @batuylmaz1094
    @batuylmaz1094 Год назад +6

    Klasik müzik dinlemek insanı daha zeki yapmaz, daha zeki insanlar klasik müzik dinler :p

  • @vildanusta956
    @vildanusta956 Год назад +4

    Bilgilerin için teşekkürler tatlım çok güzeldi emeğine sağlık ❤❤

  • @ruya2714
    @ruya2714 Год назад +2

    Çok bilgilendiriciydi cnm kenekem benim. Kısa olduğu için sıkılmadan izledim ben BİLE

  • @tugruldemir1879
    @tugruldemir1879 Год назад +4

    Selam Buse.
    Önsöz: Yazı biraz uzun oldu eğer okuyamam diyorsanız özet geçeyim, zeka düzeyi müzik tercihini etkilese de aşırı önemli bir şey değil. Yenilikçiliğin de müzik tercihinde önemli etkisi var.
    Klasik müziğin bilişsel zekayı geliştirdiği (IQ puanını artırdığı) doğru olmasa bile duygusal zekayı (EQ) geliştirdiğini düşünüyorum. Yani klasik müzik dinlemenin zihin sağlına ve gelişimine faydası olduğu konusunda sana katılıyorum. Buna ek olarak 6 yıldır klasik müzik dinliyorum ve 6 yıl öncesine göre yaratıcılık ve hızlı-yaratıcı düşünme konusunda beni geliştirdiğine inanıyorum. Açıkçası klasik müziğin kompleks yapısının bu tarz bir faydası olabilir. Zeka puanı artmasa bile potansiyel zeka açığa çıkabilir. Tabii bunlar yalnızca benim fikirlerim, doğruluğuna dair mantıksal önermeler dışında elimde bilimsel bir veri yok.
    Oxford Brookes Üniversitesinin sosyo-kültürel düzeyin ve zekanın müzik tercihlerini etkilediği yönünde bir araştırması var. Makalenin adı "Intelligence, Music Preferences, and Uses of Music From the Perspective of Evolutionary Psychology". Makalenin İngilizce olması ve benim bilimsel bir makaleyi anlayabilecek düzeyde bir İngilizce'ye sahip olmamam nedeniyle sadece sonuçlar kısmına göz attım.
    "Bu çalışma, evrimsel psikoloji perspektifinden zeka, müzik tercihleri ve müziğin kullanımı arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Araştırmada, yüksek zekaya sahip bireylerin karmaşık müzik türlerine ilgi duyduğu ve bu müzikleri analiz etmeyi, müzisyenlerin performansını takdir etmeyi tercih ettiği bulunmuştur. Bu tür müziğin keyfinin, konsantrasyon ve bilişsel çaba gerektirmesi nedeniyle diğer uyarı türlerini arayan bireyler için cazip olmadığı sonucuna varılmıştır.
    Ayrıca, müziğin bilişsel kullanımının, enstrümantal müzik tercihi için önemli bir faktör olduğu belirlenmiştir. Ancak vokal-enstrümantal müzik tercihi için bilişsel kullanımın bir ön gördürücü olmadığı görülmüştür.
    Makalede ayrıca, müziğin karmaşıklığı ile zeka arasındaki ilişkiyi araştıran önceki araştırmaların sonuçlarına da değinilmiştir. Bu araştırmalar, müziğin karmaşıklığının zeka ile müzik tercihleri arasındaki ilişkide önemli bir rol oynamadığını öne sürmüştür. Bunun yerine, müzik tercihlerinde yenilikçiliğin karmaşıklığa üstünlük sağladığı ve müzik tercihlerinin evrimsel olarak belirlendiği düşünülmüştür.
    Sonuç olarak, bu makale, zeka, müzik tercihleri ve müziğin kullanımı arasındaki ilişkiyi evrimsel psikoloji perspektifinden incelemekte olup, yüksek zekaya sahip bireylerin karmaşık müzikleri tercih ettiği ve müziği bilişsel amaçlarla kullandığı sonucuna varmaktadır."
    Yani buradan şu sonuca varıyoruz, kişilerin müzik tercihlerinde yenilikçiliğin önemli olduğu ancak yüksek zekaya sahip bireylerin de karmaşık enstrümantal müziklere yoğun ilgi duyduğu sonucuna varılıyor. Sonuç olarak kişinin zekası ve sosyal -kültürel durumu müzik tercihini etkilese de bu aşırı önemli bir etki değil. Tabii müzik tercihinin değişken olduğunu ancak rap türündeki müziklerin ve batı klasik müziğinin ayrıştırıcı olduğunu düşünüyorum.

  • @edasakin4009
    @edasakin4009 Год назад +2

    Cok bilgilendirici bir video olmuş canim❤❤ emeğine sağlik

  • @nazlbahardurus1566
    @nazlbahardurus1566 Год назад +2

    Benim konsantrasyonum seni dinlerken de artıyor :) o kadar akıcı anlatmışsın kiiiiiiiii teşekkür ederizzzz♥️♥️

  • @SeckinGuler-Music
    @SeckinGuler-Music Год назад +1

    Klasik müziğin insana faydası çoktur. Bu ayriyetten bi' çok müzik janrası için söylenilebilir. Müziğin her hali, her türü insanın zihninde daha önce deneyimlemediği bi' kimsayal reaksiyon oluşturur. Bu havayi fişeklere veya kıvılcımlara benzetilebilir.

  • @rimabayr2028
    @rimabayr2028 Год назад +2

    Çok bilgilendirici bir video olmuş. Zevkle izledim,emeğinize sağlık.

  • @akustikpena
    @akustikpena Год назад +1

    Videoları izleyerek şeker ihtiyacımı gideriyorum😍

  • @busrainnce
    @busrainnce Год назад +1

    ,klasik müzik gercekten besleyici, sakinlestirici ve büyülendirici cok tesekkürler video icin cok kalp

  • @zeriiish
    @zeriiish Год назад +2

    Bu güzel bilgilendirici video için sonsuz teşekkürler 💜klasik müzikle ilgili kitap önerileri de yapar mısın? 🙏🏻

    • @BuseUsta
      @BuseUsta  Год назад +1

      Son videom senin için 💕

    • @zeriiish
      @zeriiish Год назад

      @@BuseUsta yaaa sen bitanesinnnn🥺💜💜