«1821 - Αθέατες πλευρές της Μεγάλης Επανάστασης»

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 окт 2024
  • ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
    «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»
    ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ
    «1821 - Αθέατες πλευρές της Μεγάλης Επανάστασης»
    ΟΜΙΛΗΤΗΣ:
    ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ
    Δρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Συγγραφέας,
    Επιμελητής κύκλου μαθημάτων «Μαθήματα Σύγχρονης Ιστορίας»
    Περίληψη
    Παρότι η Επανάσταση του 1821 έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό, εν τούτοις διάφορες παράμετροι που σχετίζονται με το ιδεολογικό, κοινωνικό αλλά και γεωγραφικό πλαίσιο, παραμένουν ακόμα άγνωστοι. Στις παραμέτρους αυτές περιλαμβάνεται και η συμμετοχή των Ελλήνων που κατοικούσαν σε περιοχές που είτε δεν εντάχθηκαν από την αρχή στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, είτε χάθηκαν οριστικά για τον ελληνικό κόσμο μετά το 1922.
    Πρωτίστως όμως η Επανάσταση του 1821 υπήρξε αποτέλεσμα ενός συγκερασμού ιστορικών διαδικασιών. Αφενός γιατί προϋπήρξε το πνεύμα εκείνο της αναγέννησης που σημειώθηκε στη Νίκαια τον 13ο αιώνα και συνεχίστηκε στον Μυστρά, την Τραπεζούντα και την Κωνσταντινούπολη μέχρι και την πλήρη επικράτηση του Οθωμανικού Ισλάμ. Αφετέρου, ο απόηχος εκείνος θα παραμείνει ζωντανός στη Διασπορά μετά την Άλωση και θα γονιμοποιήσει το επαναστατικό πνεύμα, μόλις διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες που δημιούργησε ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και αποτυπώθηκε με τον πλέον έντονο τρόπο με την γαλλική επανάσταση του 1789.
    Η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν ένα τοπικό γεγονός, αλλά είχε παγκόσμια σημασία εφόσον εντάσσεται στο επαναστατικό ρεύμα που σάρωνε τότε τον κόσμο, από την Αμερική με τις αντιαποικιοκρατικές εξεγέρσεις έως την Ευρώπη με τα αντιαπολυταρχικά κινήματα. Υπήρξε μια πρώιμη εθνική επανάσταση, βασισμένη σε υπαρκτές κοινωνικές και θρησκευτικές διακρίσεις, εμπνευσμένη από το πρότυπο της Γαλλικής, ενάντια στην ισλαμική κυριαρχία στο χώρο της Ανατολής. Είχε έντονο κοινωνικό χαρακτήρα αμφισβητώντας τις σχέσεις παραγωγής όπως διαμορφώνονταν από την κυρίαρχη ισλαμική αντίληψη για την οργάνωση και λειτουργία μιας κοινωνίας. Είχε παράλληλα και μια ξεκάθαρη θρησκευτική διάσταση, που αποτυπώθηκε στη Διακήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη της 24ας Φεβρουαρίου του 1821. Όταν, αφού πέρασε τον Προύθο και ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, εξέδωσε την προκήρυξη-κάλεσμα «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Αυτό ήταν το γεγονός που πυροδότησε τις ελληνικές εξεγέρσεις σε διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με πιο πετυχημένη απ’ όλες αυτή του Μοριά.
    ViDEOGRAPHY: Marios Karageorgiou
    ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 05-03-2021

Комментарии • 64

  • @llddd
    @llddd 3 года назад +3

    Σας ευχαριστούμε κύριε Αγτζίδη για την διάλεξη και για το έργο σας.

  • @faniskotidis7308
    @faniskotidis7308 11 месяцев назад +2

    Όταν πολεμάει η φυλή την ίδια την φυλή είναι εμφύλιος...όταν έχουν διαφορετική θρησκεία...είναι εμφύλιος;

  • @athenaschina5938
    @athenaschina5938 3 года назад +3

    Θερμά συγχαρητήρια στον εξαιρετικό ερευνητή και σπουδαίο αυτόν ιστορικό
    της νεώτερης Ελλάδας Βλάση Αγτζίδη !.

  • @adreekarathanasi4794
    @adreekarathanasi4794 3 года назад +3

    Ωραίες, εμπεριστατωμένες απόψεις με σφαιρική ματιά.

  • @Panos_Stayis
    @Panos_Stayis 6 месяцев назад

    Ο Αγτζίδης έχει ωριμάσει και εξελίσσεται από πολιτική σκοπιά πάνω στη γραμμή που περπατάει και ο Καραμπελιάς.
    Τον απόλαυσα εδω

  • @LASFIDA
    @LASFIDA 7 месяцев назад

    Ιδεοληπτικη προσεγγιση

  • @ΕιρηνηΚουρου-θ4ι
    @ΕιρηνηΚουρου-θ4ι 3 года назад +3

    Χιλια ευγε εισαστε αξιος καθε επαινου

    • @greatalexander404
      @greatalexander404 3 года назад

      Oli iroes tu 1821 ilireius albanikis katagogis ortodokseis polemisane gia ortodoksia oxi gia elada giati den ipirxe tote kai oles periokes milusane albaniki glosa polemisane gia elefteria tis ortodoksias oxi eladas pu lete psemata ,,! Mzrko bocaris sta 25 tu xponon e mathe 2 logia elinika ! Milusa albaniki glosa aniksane tote stin iliria ,!! Plaka mas kanete pu ta vlepete elines ,, den exi kanena elina , peste mou ena onoma elina katharos katharos elina den exi kai ena ala papsete ns lete psemata kleftes tis istoria ,,!!!

    • @cornelsen2974
      @cornelsen2974 3 года назад

      @@AthrihosPithekos Οι Αλβανοί είναι απόγονοι και ιλλυριών και σλάβων. Ιλλυρία και Ελλάδα δεν υπήρχαν ως χώρες, υπήρχαν όμως ως περιοχές και διοικητικές ενότητες.
      Οι χριστιανοί αρβανίτες είχαν ως μητρική γλώσσα την αρβανίτικη διάλεκτο της αλβανικής.

    • @AthrihosPithekos
      @AthrihosPithekos 3 года назад +2

      @@cornelsen2974 Δεν μπορεί ν' αποδειχθεί η Ιλλυρική τους καταγωγή λόγω έλλειψης στοιχείων. Ούτε η σλαβική βέβαια, παρά την επαφή που είχαν. Κοιτίδα κάποιοι θεωρούν το Κόσοβο/Κοσσυφοπέδιο πλέον ( πριν γίνει Σερβικό). Είμαι απόφοιτός του Ιστορικού-Αρχαιολογικού. Δεν χρειάζομαι μαθήματα. Είναι γνωστά αυτά.

    • @cornelsen2974
      @cornelsen2974 3 года назад

      @@AthrihosPithekos Είπα ότι είναι απόγονοι ΚΑΙ των ιλλυριών εκτός και αν εσύ έχεις αποδείξεις ότι οι ιλλυριοί που κατοικούσαν στον χώρο της σημερινής Αλβανίας εξαφανίστηκαν. Γι' αυτό λέω ότι οι σημερινοί Αλβανοί είναι απόγονοι ενός φυλετικού αχταρμά που περιλαμβάνει και σλάβους αλλά και παλαιοβαλκάνιους (και από την περιοχή του Κοσόβου και της Β.Μακεδονίας). Αυτή η άποψη υπάρχει και σε Αλβανούς (αν και η επίσημη κρατική αλβανική γραμμή είναι η φυλετική "καθαρότητα" για ευνόητους λόγους)

    • @AthrihosPithekos
      @AthrihosPithekos 3 года назад

      @@cornelsen2974 Προφανώς και δεν μπορώ ν' αποδείξω την εξαφάνιση των Ιλλυριών, οι οποίοι ζούσαν στα παράλια της Αδριατικής. Αναδιατύπωση: Ίσως είναι εν μέρει Ιλλυριοί. Χαρακτηρισμοί όπως "αχταρμάς" να λείπουν. Δεν προσφέρουν κάτι.

  • @Jannis777
    @Jannis777 3 года назад +3

    Εντάξει καλή διάλεξη αλλά υπέρμετρος τονισμός του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στην ελληνική επανάσταση σε σημείο που καταντά εμμονικό και εκνευριστικό

  • @anastasiosskiadopoulos2915
    @anastasiosskiadopoulos2915 6 месяцев назад

    ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΑΞΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΣ ΥΠΟΝΟΕΙΤΕ...ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΗ......

    • @klausbrinck2137
      @klausbrinck2137 Месяц назад

      Τρίχες... Τότε, ούτε το 1% δεν ήξερε τι είναι το "έθνος" σου... Οι άνθρωποι ήταν απλά φτωχοί χριστιανοί, πολίτες 2ης ΤΑΞΗΣ, που τυχαία ήταν και ελληνόφωνες, ως επί το πλείστον, τουλάχιστον... Και ακόμα και αυτό το 1% δεν μπορούσε να αποφασίσει τι είδους επανάσταση ήταν, απ´ ότι φαίνεται ...