Basit görünen şeylerin aslında ne kadar karmaşık olabileceğini gösteren bu videonun sponsoru NordVPN'e NordVPN.com/BarisOzcan özel bağlantısıyla abone olursanız, ekstra 4 ay hediye alacaksınız. Üstelik 30 günlük para iadesi garantisi ile bunu risksiz bir şekilde deneyebilirsiniz. (iş birliği)
80 günde devri alem kitabında, kendilerine göre 80 gün geçmesine rağmen dünyaya göre 79 günde dönüyorlardı dünyayı. konuyu ilk olarak Jules Verne işlemiş.
@@KamilEhedov- Tüm yolculuk karadan ya da denizlerden yapılırsa bu dönüş yönü olaya etki etmez. Yolculuğu durdurursalar Dünya yüzeyi üzerindeki konumu aynı kalır. Ama havadan yolculuklarda hava aracı havada sabit bile kalsa Dünyanın dönüş hareketinden dolayı aracın Dünya üzerindeki iz düşüm konumu ilerlemiş olacaktır. Ki hikayede havadan bir yolculuk yoktur. Mesela yolculuk esnasında İstanbul'da durmuş olsunlar sabahta kalktıklarında İstanbul'da olacaklar. Ve kalan yolları da aynı kalacaktır. Sadece vaat edilen 80 günlük süreden yedikleri için iddiada geride kalacaklardır. 80 günü baştan hesaplarken dinlenme sürelerini de hesapladıklarını düşünerek, Dünyanın dönüş yönü Dünya yüzeyinden yapılan yolculuk türlerinde değişmeyecektir.
Şu konuya bir açıklık getirelim artık. Evrim Ağacı ve Barış Özcan kanalının hatta Bebar Bilim ve daha birçok bilim kanalının anlaştığını ve bu yüzden aynı anda video attığını düşünenler var. Bunun sebebini şöyle açıklayabiliriz: Bir kanalın hem az-öz hem de stratejik davranması için bazı tarih ve saat dilimleri vardır. Birçok RUclips kanalı haftada 2 gün (Perşembe, Pazar) ve sabah saatlerinde video yüklemeyi tercih ediyor. Pazar günü en stratejik saat, 9.00 saatidir. Bu nedenle çoğu kanal bunu tercih ediyor. Dolayısıyla bu kanalların anlaşması veya başka bir durum söz konusu değil. Ayrıca özellikle Pazar-Perşembe programını seçmenin sebebi de Pazar, haftanın en sakin günü, tatil günü.
@@biroltasdemir9086 raskele bir konu olmuyor ama genede. mesela gündemde nobel varsa en çok izlenen video o olacağı için hepside onu yapmış ve paylaşmış oluyor.
bir kaç arkadaş evrim ağacıyla anlaştıklarına dair söylemlerde bulnuyorlar, canlar kimin ne yaptığının bir önemi yok aynı amaç için çalışıp bir şey üretmeleri son derece kıymetlidir.
@@silkyvanillaskies boş laflardan çok Barış Özcan felsefik düşünceleri bu tür olaylarla somutlaştırarak hayata farklı bakış açıları sunmayı amaçlıyor. Yani asıl amaç bu sorunun neden hatalı olduğunu açıklamak değil bu hatanın yapılmasındaki nedeni ve bunlardan bizim kendimize düşünsel anlamda ne çıkarabileceğimizi sunmak.
Bu video büyük ihtimalle Barış Özcan'ın diğer videoları kadar izlenmeyecek ama aşırı iyi bir video. Doğru veya yanlış olarak kabul ettiğimiz şeylerin referans sistemimize göre nasıl değiştiğini çok anlaşılır ve basit bir şekilde anlatmış. Çok iyi bir video, emeğinize sağlık 👏
Barış Özcan'ın bu video ile vermek istediği mesajı ne güzel açıklamışsınız. Barış Bey bu videoda doğru cevabı aramıyor, kimseye doğru yanıtı bulun demiyor, sadece videonun sonunda vermek istediği mesaja odaklanmamızı ve mesaj üzerine düşünmemizi istiyor ama yorumlarda herkes tam aksine; cevap 3mü, 1mi diye ispatlama derdine düşmüş.
cevap "1 tur" değil mi? Madem soruda niyet okumadan, sorulana cevap vereceğiz; B'nin etrafında 1 tur atıyor. Eğer soru "kendi ekseninde kaç tur atar, (motor tur sayısı) olsaydı" cevap 3 olurdu.
"A dairesi B nin etrafında yuvarlanıyor A dairesı aynı konuma geldiğinde B nin etrafında kaç tur atmış olur" sorusunda A ,B nin etrafinda bir tur atmıyor mu sadece? Cevap 4 olmasi için "B nin etrafında kaç tur atmış olur" yerine A kendi ekseninde kaç kere döner diye yazılması gerekmezmiydi
Türkçe’nin azizliği: “B’nin etrafında A kaç kez dönmüş (tur atmış) olur?” daha doğru bir anlatım (çeviri) olurdu, nitekim orijinali “how many times will circle A revolve?” diye geçiyor.
Videodaki sorulma şekline bakınca tüm soruların cevabı kesinlikle 1. Hatta soruda durdurup okudum dikkatle hemen 3 4 6 gibi şıklar olur ama cevap 1 dedim. Nitekim yine sorunun sorulma şeklini doğru anlayıp cevap 1 diyen bizler yine kaybettik ve şıklarda bile yok. Girdiğim çoğu sınavda bu durumla karşılaştım. Bu sorular tamamen yanlış çünkü dil kullanımı doğru değil öyle düşünüyorum ve algılıyorum.
20 yıllık matematik öğretmeniyim. Çok şaşırdım. Muazzam... Sondaki "Cevaba olan özgüvenimiz, bizi şüphecilikten koparacak kadar güçlü. Kendi cevaplarımıza olan inancımız büyüdükçe, başkalarının fikirlerine de kulaklarımızı kapatmaya başlıyoruz; oysa hiç kimse, kendi başına tüm doğruları bilemez." kısmı çok etkileyici ve bir o kadar doğru.
şaşırdın çünkü kendini geliştirmek adına mezun olduktan sonra ne bir kitap ne bir makale okumadın. okuldan aldıklarım yeter dedin. işinle alakalı araştırma yapıp kendini geliştirmen gerekirdi dostum. ben 30 yıllık mühendisim hala teknik kaynakları araştırıyorum yerli ve yabancı. hem de öğretmen olmadığım halde. vay sizin öğrencilerinize.
@@chiefengineer5136 üff şahane! Süper tespit, gözlerim yaşardı, bravo! O nasıl bir analiz yeteneğidir, nasıl bir didaktik yaklaşımdır, muhteşemsin! Utandırdın beni. Freud, Nietzsche, Tesla kim varsa senden ders almalı; Einstein hariç. Hayatına böyle önyargılı tespit ve laf sokmalalarla, peşin hüküm ve sabit fikirlerle devam et olur mu değerli mühendis, ne mutlu sana.
@@chiefengineer5136 Kendini övmek için fırsat mı kolluyorsun kardeşim. Bize de yazık ya böyle kibirli mühendislerin ürünlerini kullanacağız kimbilir neleri küçümseyerek yapacaksın da olmayacak. Adamın makale okumadığını nereden biliyorsun? Makale dediğin şey çok geniş bir alana hitap ediyor. Şahsen kendim sürekli makale okuyorum, Tübitakın çıkardığı matematik kitaplarını, kendi yayınlarını takip ediyorum. Bu sorunun yanlışlandığına denk gelmedim. Gelmek zorunda da değilim. Bir sürü çalışma var. Ne kibirli insanlarsınız ya hu
@@GloriousMankind doğru. Lanet olası ben. Kendimi geliştirmem gerekiyordu. Utancımdan ölüyorum şu anda. Lanet olsun bana! Klavyesi olan herkesin yazabiliyor olması laneti. Hak ettik bunu, hak ettiniz. Ülkenin en büyük sorunu eğitilemeyenler...
Barış abi Cybertruck ile yaptığın vlog tarzında bir kamp videosu daha gelebilir mi? Çok iyi bir meditasyon ve ilginçtir doğadan aldığınız hazzı biz izleyiciler de alabiliyoruz.
Çeviri hatası yapmışsınız Barış Bey. "B'nin etrafında kaç kez döner" derseniz cevap 1 olur. "A kendi çevresinde kaç kez döner" demeliydiniz. Böyle sorulsaydı bilirdik.
döndüğü dairenin yarıçapı: x dönenin yarıçapı: y ise, dönenin hareketi: 2(x+y)pi dönenin çevresi: 2 y pi yani tur sayısı oranlayınca (x+y)/y veya 1+x/y. her zaman 1 tur fazla.
Yok cevap 3 çıkıyor barış döndürürken süngerle plağın temasını kesip temas kesildiği anlarda ekstradan döndürüyor süngeri öyle 4 çıkıyor normal kusursuz şekilde çevirince 3 çıkacak cevap
Aynen boyle dusunuyorum ben de bu soruda bakis acisiyla alakali bi degisiklik yok, sunger plagin uzerinde durdugu icin, 3 +1 yani 4 yaricaplik hareket yapiyor, eger sungeri tam ortadan plagin kenarina koyarsak 3 rakamini buluruz
Öncelikle siz soruyu Türkçe’ye yanlış çevirmişsiniz. Bu şekilde sorarsanız cevap 1 olur. Diğer taraftan bence üç genç arkadaş da yanlış düşünüyor. A dairesinin kendi etrafında bir turunu tamamlaması gözlemciden bağımsızdır. A dairesinin B dairesine temas eden yerini işaretleyip çevirmeye başlarsanız içerden de baksanız dışardan da baksanız dönüş sayısı 3’tür. “Tur atmak” tabirine üç genç arkadaş kendilerince başka bir mana yükleyip sorunun yapısını değiştirmiş. Matematik yalan söylemez.
Bende aynı fikirdeyim sonuçta birinin yarıçapı diğerinin yarı çapının 3 katı kadar büyükse ikisininde uzunlukları ip gibi düz bir çizgi haline getirildiğinde her türlü büyük ip küçük ipten 3 kat büyük olmak zorunda matematik kandırılamaz
Soruyu dikkatli oku, baris soruyu duzgun cevirememis. Ayni konuma geldiginde B nin etrafinda kac tur atmis olur diyor. Kendi ekseninde kac tur atti demiyor
Hahaha, ben de tam bu yorumu yazıyordum, sen benden önce yazmışsın, üniversite sınavı derecesi yapmış bir öğrenci olarak, sorulardaki mantık hatalarını bulmak benim işimdir. Cevap 1 tur 😂😂😂😂
Elbette referans noktası önemli ama sorunun İngilizce ve Türkçe metne hatta kişiden kişiye göre bile farklı cevabı var! Çünkü konum dediğinizde İngilizce "position" anlıyorum ve küçük dairenin pozisyonu (yani duruşu) sadece 1 tur attığında aynı olur. Gözlemci biz yani kağıtta soruyu okuyan kişi olduğuna göre A'nın aynı pozisyona/duruşa geldiğinde 4 turdan sadece 1'ni atmış olacak. Evet, kafalar yanmış olabilir ama bu anlayış ve referans noktalarına göre değişen bir soru olduğu için metni değiştirip şaşırtmalı sorularda kullanılabilir. Teşekkürler Barış Özcan.
Cevap: A dairesi, B dairesinin etrafında 3 tur atar, bir tur da kendi etrafında döner. Toplamda 4 tur atar. Formülü: 1. B dairesinin çevresi: B dairesinin çevresi, dairenin çevresini bulma formülü olan “iki çarpı pi çarpı yarıçap” formülüyle bulunur. B dairesinin yarıçapı R olduğuna göre, bu formülü uyguladığımızda B dairesinin çevresini bulmuş oluruz. Sonuç olarak, B dairesinin çevresi, R yarıçapı ile pi sayısının iki katının çarpımıdır. 2. A dairesinin çevresi: A dairesinin yarıçapı, B dairesinin yarıçapının üçte biri kadardır. Bu yüzden, A dairesinin çevresi de B dairesinin çevresinin üçte biri olur. Dairenin çevresi “iki çarpı pi çarpı yarıçap” formülüyle bulunduğundan, A dairesinin çevresi, B’nin çevresinin üçte biridir. 3. A dairesinin B etrafında kaç tur attığı: A dairesi, B dairesinin etrafında dönerken, B’nin çevresini kaç defa döndüğünü bulmak için, B dairesinin çevresini A dairesinin çevresine böleriz. B’nin çevresi A’nın çevresinin üç katı olduğuna göre, A dairesi B etrafında tam üç tur atar. 4. A dairesinin kendi etrafında attığı tur: A dairesi, B’nin çevresinde dönerken, aynı zamanda kendi etrafında da bir tur atar. Bu yüzden, A dairesinin kendi etrafında döndüğü bir turu da eklememiz gerekir. 5. Toplam tur sayısı: A dairesi, B’nin çevresinde üç tur atar ve bir de kendi etrafında döner. Bu durumda, toplam tur sayısı dört olur.
Barış Özcan'ın da yanlış çözdüğü soru. Bu sorunun bu şekilde cevabı 1. A, B etrafında 1 kez döner, kendi etrafında 4 kez döner. Sorunun Türkçe'si sorunlu.
Cevap Kesinlikle 3 tür .Gülen yüz plak örneğinde dikkat ederseniz gülen yüzün ağzı plağın merkezinden geçiyor yani gülen yüzün ağzı plağın 120 derecelik açı noktalarında plağın merkezi ile aynı hizaya geliyor ve 1 tam tur atıyor ve başladığı konumda oluyor 360/120=3 tur olur .Küçük çember büyük çemberin etrafındaki bir tam turunu büyük çemberin merkezinden geçecek konumda olduğunda 1 tam tur atar.Sizin 1 tam tur dediğiniz konumda aslında 0.75 tur atıyor gülen yüz.
Saat 10:00 Ankara'dan İstanbul'a giden hızlı trende Yakında çıkacak olan bilim kurgu romanımın kapak görselini tasarlıyorum , bir yandan da kulağım referans olasılıklarında ... Matematikten anlamayan ben romanım da olması gereken yeni bir enerji türü teorisini yazıp,ters giden bir trende kübik tasarım kadar çılgınca 😊 Bilmediğim şeyler dinlemeyi seviyorum Anlamaya çalışmak hızla giden trende manzara yakalamak kadar güzel...
@@aybukeyigit9231 benim için durum şu: Parmaklarım beynimin hızına yetişemiyor, bu yüzden anlık yazılarda bozuk ve düşük cümleler olabiliyor. Hem kendim hemde editör arkadaşlar tekrar ve tekrar yazdıklarımın üzerinden geçiyoruz.
Süngeri plağın etrafında ilk döndürdüğün harekette , gülenyüz düz olduğunda sünger tam tur atmış olmuyor, bunun bakış açısı ile ilgisi yok, süngere de işaret koyman ve işaretli yeri plağa değene kadar tam tur döndürmen gerekiyordu
Şekil sizi aldatmasın, ikisinin de kesişme noktasını işaretleyin ve döndürün sonuç 3 temas 3 tur olur her seferinde. Durduğumuz yerden bakarak şeklin düz hâlini 1 tur kabul edemeyiz şekil yönü aynı yönde olabilir ama 360 derece olması gereken dönme oluşmamış olur.
Bu noktada olay Barış Özcan'ın da belirttiği gibi referans noktası. Eğer merkezdeki çemberin merkezinden bir gözlem yapacak olursak alacağımız sonuç 3 olur. Ancak dışarıdan 2 boyutlu uzayda baktığımda süngerin ağızının aşağıda oluşu 1 tur demektir. Çünkü tekrar o konuma gelebilmek için kendi etrafında 360 derece tam tur atmış olmalıdır. Burada değişen şeyse bizim gözlem yaptış şeklimizin değişmesidir. Bu örnek aslında bir noktada hareketin göreli olduğunu gösteriyor. Tıpkı yerimizde durduğumuzu var sayarsak aynı yöne giden bir tane 10m/s ile giden bir araç ve bir 5m/s ile giden bir araç görelim. Bu araçlar kendilerini referans alırsa kendilerine göre öbür araç 5 m/s hızla ilerliyordur. Bu soru bu örneğin farklı bir versiyonu olmuş.
iki temas arası 360 derece olmaz o durumda. Yani aslında senin dediğinin tam tersi. Eğer 360 derece olarak düşünürsen bu soruya 4 cevabından başka bir cevap vermezsin. Hem 360 derece dönmesi lazım deyip hem 3 diyorsan yanlış düşünüyorsun
@@hakanakay4965 Referans noktasini belirtmedigi için hatalı zaten daireye göre veya uzaya göre kaç tur atar demesi gerekir belirtilen konum diyor ama referans neresi belli degil herkes kendi bak8şına göre cevap veriyor
İşte bu yorumu okuyunca tüm her şey kafamda oturdu . Teşekkür ederim . Ben de şöyle düşündüm . İki çemberin kesişim noktası işaretlenirse , noktaların birbirine temas ettiği o an 1 tur olur yani toplamda 3 tur. Sizin yorumunuzu dikkate aldığımda küçük çembere göre 360 derece yaptığında bir tur sayılıyorsa o zaman cevap 4 . Buraya kadar tamam , peki bakış acıma göre cevap değişiyorsa neden kesin 4 veya kesin 3 demem gerekiyor. Soruda bunu belirtmesi gerekirdi ama nasıl belirtirdi . Kafamda deli sorular :) @@hasancangurcanli390
Doğru cevap yine 3 tur. 4 tur hesabındaki illüzyon; tamamlandığı algılanan (zannedilen) her turda küçük dairenin 1/4 uzunluğunun yutulmuş yani ihmal edilmiş olması. Büyük çembere sarılan şeritle 3 tur bulunması da zaten bunun sağlamasını yapmamızı sağlıyor. Gülen adam veya para yerine başlangıç temas noktası çentiklenmiş bir küçük daire kullanılırsa illüzyon da patlar ve 3 tur yine bulunabilir.
Yayının başında sorulan sorunun cevabı 1 tur dur, kaç tur döner derse cevap 1 turdur, dış gözlemci parayı aynı şekilde kaç kere görür derse o zaman cevap 2 kere dir, kavram kargaşası olmuş, olayın geometrisini yazıyla şöyle anlatayım, videonun 10:15 saniyesinde dönen paranın görüntüsünün başlangıçtaki görüntüye benzemesinin sebebi yarım tur atmasıdır, paranın aldıgı mesafe yarım dairedir ve daireyi üzerinde para varken açarsak dönen paranın görüntüsü ters olacaktır, paranın düz (yani 1 in yukarı dogru) görünmesinin sebebi paranın aldıgı yolun yarım daire şeklinde bükülmesidir, kuzey kutbunda ayakları üstünde duran birinin dünyanın yarım dairesi şeklinde yuvarlandıgında elleri ustunde duracagı gibi, diger bır örnek de dk 11:10 da sungerın aldıgı mesafe 4 te 1 dir, bu yayı açtıgımızda sunger bize duz gorunmeyecektır sola dogru yatık gorunecektır, vidyonun sonunda denılene katılıyorum, gordugumuz her sey gercek olmaya bılır, farklı bakıs acılarından ve farklı cozumlemelerden fayddalanmak gerekır
Cevap her zaman 3 olur.. Bakış açısı ile alakası yok.. Sana doğru dört defa döndü ama çemberin etrafında üç defa döndü.. İkisi de doğru. Sana doğru birinci dönüşünde, çembere değen ilk nokta hala çembere değmemiş, dolayısı ile daha bir dönüşü tamamlamamış..
Barış Abi Videolarında Bunları hepsini okulda da görüyoruz yanlız senin videoların şöyle bir farkını fark ettim. Dikkat etmediğimiz çok önemli gözden kaçan şeyleri hazırlıyorsun ve buda olaylara farklı bakış açısıyla görmemizi sağlıyor. İçerikler için gerçekten emek var. Bir tek üzüldüğüm nokta eğer objektif isem bunu da bahsetmem gerekiyor. Günümüzde Savaşlar ve Masum çocukların ölüyor bununla ilgili farkındalık videosu yapılabilir taraf tutmadan içerik hazırlanabilir. O videonu bekliyorum Barış Abi
Ben anlayamadım hala. 11:02 'de döndürürken süngerin başladığı noktada, süngerin büyük daireye temas yeri tam ağzının altı yani çenesi. Birinci turda tamamladığında, tam tur diyebilmemiz için aynı çene noktasının büyük daireye temas etmesi gerekir ama Barış ustam 11:11'de "Bir" dediğinde büyük daireye süngerin çenesi değil, sağ yanağı temas ediyor. Bu durumda nasıl 1 tur dönmüş olur? 3/4 tur dönmüş oluyor. Bende mi anlama zekası yok, yoksa tespitim doğru mu :D
Referans noktası bu yüzden önemli çenesi daireye değiyordu demek referans almaktı halbuka çenesi aşağı baktığında 1 tam tur dönüyor demek küçük daireyi referans almak
@@Rx800.0 video anlatıyor ya işte 3 tur olması için büyük dairenin merkezinden küçük daireye bakacak şekilde dönerek izlediğimiz zaman 3 tur olarak görüyoruz üstten bakarsak 4 tur gözüküyor yani doğru olanı üstten bakınca anlayabiliyoruz 360 derece dönüşü 4 kez yapıyorsa 4 tur atıyor demektir bu kadar
@@Rx800.0 demiyor işte bakılması gereken açı üstten bakış ve videoda formülü vardı zaten 3 kez büyük daire etrafında bir kezde kendi etrafında toplam 4 kez dönüyor sende eline al test et o zaman
@@igone5487 Üstten baktığımızda süngerin 1 tur atmış sayılması için süngerin yüzünün yatay düzlemde aynı şekilde bize bakması gerekiyor diyorsunuz galiba. Aynı şekilde süngeri merkeze aldığımızda da gülen yüzün bize dönük olmasına göre tur saymış oluyoruz. Ama geometrik olarak yine 3 doğru olmalı. Plağın çevresini düz çizgi haline getirip ölçtüğü gibi.
Ben de aynı düşünüyorum… yanlış olduğunu savunan arkadaşlar perspektif olarak yorumlayarak bu sonuca ulaşabilir tabi ki ama r yani yarı çapını hesaba kattığınız da dönel nesne çemberin etrafında hangi noktaya gelirse gelsin hep r noktasında hareket edecek ve matematiksel olarak kanıtlanmış ve tartışılamaz olan kanıtlar çerçevesinde sonuç her zaman üç olacaktır. Benim tarafından bakınca 6 olan sayıya karşımdan bakanın aynı sayıya 9 demesi gibi… oturulup saatlerce tartışılabilir ama sonuç her zaman 3’tür…
+1 çünkü iki daire birbirinin çevresinde dönüyor aynı çapta değil. yani bu örnek için söylersek sünger plağın alanının sınırında (kesişim yerinde) değil onun etrafında dönüyor. her bir derece için kat ettiği mesafeye o kadar derece ekleniyor. daire 360 derece olduğu için ilave bir daire kadar daha yol eklenmiş oluyor. bu da süngerin plağın etrafında 1 tur daha fazla atması demek.
Dışardaki referansa göre de matematiksel olarak küçük çember daha tam 1 tur atmadı çevresinden 0.75 πr lik bir uzunluk kullanarak 1 tur attı daha turunu tamamlaması için 0.25πr lik uzunluğu var ve bu fazlalık uzunlukları toplarsak 0.75πr yapar buda fazlalık 1 turun nerden geldiğini gösterir.Deneyi küçük çemberin altına bir işaret koyarak tekrarlarsanız küçük çemberin turunu tamamlamadığını göreceksiniz.Matematiği iptal eder de mantık çerçevesinden bakarsak 4 turu kabul ederim.Şöylede bir durum var soruda refarans olmadığı için sonsuz tur attığınıda söylebiliriz bu mantığa göre neden 4 tur ,dairenin her çeyreğinde onları durduran mantık ne acaba.
Baştan sona çok güzel göndermelerin olduğu kimi zaman bizi bize anlatan harika bir videoydu! Gerçekten ağzım açık izledim ve video sonunda göz yaşlarımı tutamadım! İyi ki varsın Barış Özcan!
Baris bey her videonu gercekten ozenerek ve heyecanla izliyorum . Bu icerikleri uretmek ve kullandiginiz kelimeleri ozenli secerek olusturdugunuz cumleler yazarlara taş cikarir. Kiymetin bende buyuk umarim senin kiymetini genclerimiz anlar ve senin gibi icerik ureten kisilere yonelirler . Yaratilis ve bu duzeni anlamaya calismak harika bir sey emegine saglik . Sana saygim cok buyuk .😊
Soru hala yanlış. Büyük dairenin etrafında kaç tur atar? diye soruyor. Cevap 1. Çünkü dönüyo geliyo büyük dairenin etrafında 1 tur atmış oluyor. Kendi etrafında kaç tur atar diye sormuyor.
16. dakikadaki gibi oldum. Aynı biçimde şaşkınlaştım. Bu harika bişey. Çok teşekkürler. Bunu , evde defalarca deneyeceğim. Harika fakat anlayamadım ve belki de anlayana dek farklı bakış açılarıyla üzerinde çalışmalıyım. Çok heyecanlıyım. ( 54 yaşındayım :)) )
Adım adım açıklayalım: 1. A ve B'nin boyutları: B dairesi küçük, A dairesi onun 3 katı büyük. Yani A, B'nin etrafında dönmeye başladığında A'nın bir tam turu B'nin çevresinde oldukça büyük bir mesafe kat edecektir. 2. A'nın yuvarlanması: A dairesi B dairesinin etrafında yuvarlanırken, hem kendi çevresinde dönüyor hem de B'nin etrafında hareket ediyor. Düşün ki A dairesi bir tekerlek gibi; her yuvarlandığında kendi çevresinde dönüp aynı zamanda B'nin etrafında ilerliyor. 3. Kaç tur atar?:A dairesinin B'nin etrafındaki tam bir dönüşü sırasında, A'nın çevresi B'nin çevresinden 3 kat büyüktür. Yani A, B'nin etrafında dönerken B'nin çevresinde 3 tam tur atmış gibi olacak. Fakat bu sırada, A ayrıca kendi ekseninde de 1 tur dönecek çünkü yuvarlanma sırasında bir fazladan tur oluşur. Sonuç:A, B'nin etrafında toplamda 4 tur atmış olur: 3 tur B'nin çevresinde yuvarlanarak, 1 tur da kendi çevresinde dönerek. Bu basit bir mantıkla açıklanan çözümde toplamda 4 tur atılmış olur.
3 tam tur atıyor arkadaşlar. Dikkat ederseniz 4 çıktığı yerde tam tur atmıyor. Bir koca tur atıp tekrar aynı şekle geldiği zaman sayarsak cevap formül ile de sağlanıldığı gibi 3 çıkıyor.
Başlangıç noktasında dairelerin birbirine temas ettiği noktalara işaret koyup A dairesini döndürmeye başlıyoruz. A dairesinin işareti B dairesine her dokunduğunda 1 sayıyoruz. Başlangıç noktasına geldiğinde 3 kere dokunmuş oluyor işte kafa karıştırmayın 😂😂
ARADIĞIM CEVAP , Ben paranın atatürklü kısmında denedim , Barış beyin yanıldığını gördüm . Yâni yüzeyler bire bir öpüşüp sadece bir tur atıyor iki değil . Zaten bu mantıklıda değil . Paranın yarım turda doğrulması onu yanıltıyor .
1:1 olması için işaretten işarete ölçülmasi gerekir. Her örnekteki ölçüm şekli farklı förmülleri olan problemler. Baz aldığımız yer çok önemli. İstatistikçiyim 😊matematiğe de bayılırım😊 Teşekkürler Barış abi.
Çok iyiydi bu sahiden de Barış, teşekkür ederim. İspatını görene kadar 3 diye ısrar edenlerdenim, naçizane öğrencilik hayatımda girdiğim tüm sınavlarda matematiği ve geometri sorularını neredeyse eksiksiz çözmüş biri olarak 49 yaşımda tongaya bastım.
14:08 Saat 14:08 kamerayı düz çizginin başına yada sonuna koysaydın,gülen yüz kameraya baksaydı,yine dört tur olacaktı,üç tur olduğu zaman Çok çevirmiş oluyorsun, Güneşe göre😊
Yani matematikte hep gözümüzün önünde olan ama hiç dikkatimi çekmemiş bir gerçek üzerine düşünmemi sağladığınız için teşekkür ederim. Keşke bu tarz beyin fırtınaları Matematik derslerinde işlense...
Soruyu Türkçeye yanlış çevirmişsiniz barış bey , Türkçesi “ a , b nin etrafında dönerken aynı konuma geldiğinde kaç kere devir yapmış olur? “ Olmalıydı . Bu sorunun cevabı 4 dür. Sizin soruyu Türkçeye çevirdiğiniz şekilde yani a aynı konuma geldiğinde b nin etrafında kaç tur atmış olur sorusunun cevabı 1 dir. B nin etrafında bir kere dönmüş olur kendi devrini saymazsak.
dairesel bir olay oldugu icin ayni pozisyona geri gelmesi dendiginde 1-yukardan bakan kisiye gore mi 2-merkezde duran kisiye gore mi oldugu belirtilmelidir. cunku yukardan bakana gore karsidan gorunen yuz merkezden bakana gore profilden gozukur.. yani merkezdekine gore gulen yuz ayni pozisyona gelmemisken yukardan bakana gore gulen yuz ayni pozisyona gelmistir. o halde ilk cikisa yine gelmesi icin extra yuvarlanmasinin gerektigi ortaya cikar.
Basitleştirmek adına şöyle bir anlatım daha iyi olmaz mıydı. A'yı yani küçük çemberi B'nin içinde yürüttüğünüzü hayal edin. Bu durumda yanıt 3 tür (videonun ikinci yarısında süngerin düz çizgi üzerinde yürütülmesiyle gösterilen budur) . Oysa A'yı çemberin dışında yürütmeye başladığınızda (videoda gösterilmeyen ama gösterilse daha anlamlı olacaktı) görünmez bir dış çemberin içinde yürüyor olacaktır! O dış çemberi de hayalinize katarsanız daha iyi anlaşılacaktır. Böylece A'nın kendi çapını da içeren bir yol yürüdüğünü görebilirsiniz. Dolayısıyla yanıt 4 olur.
Eğer büyük dairenin çapı küçük daireninkinin 3 katıysa, küçük daire, büyük dairenin etrafında tam bir tur attığında, büyük dairenin çevresini kat ederken 3 tur atar. Yani cevap, 3 turdur.
Soruyu tahtaya sen de yanlış yazmış olabilir misin? Sanki doğrusu, A kendi etrafında kaç tur atar? olacak gibi. Ama sen B nin etrafında kaç tur atar? yazmışsın :)
Bulaşık süngeri plağın etrafında dönerken bize karşı hep gülen tarafında iken sayılıyor videoda lakin tam turunu tamamlayabilmesi için plağa değen yerin bulaşık süngerinin alt tarafı yani çene ksımı olması gerekiyor. Bu şekilde bakınca yalnızca 3 tur atmış oluyor.
Abi eğer güneş bugün bu noktadaysa tekrar aynı noktaya gelmesi için 24 saat geçmeli ,peki Türkiye bugün bu noktadaysa bir daha bu noktaya gelmemesi için kaç saat geçmeli? Bir başka şekilde ifade etmem gerekirse Ülkenin yıldız gibi kayan bu insani değerleri nereye gitti ,karadeliğe mi,yoksa galaksiye mi? Ben bir sözelciyim çoğu zaman fizikle ilgili anlattığınız şeyleri anlamıyorum yine de Barış Abi kesin faydalı bir şey anlatır diye geliyorum,buralarda faydalı şeyler yok çünkü
Bakış açısı dedik ya hani, O zaman soruya bir de şöyle bakalım: B'nin etrafında dönecek diyor güzel sıkıntı yok. A kendi etrafında kaç tur döndüğünün cevabına odaklanılmış anlatılan bakış açısına göre. Peki, soruda "B'nin etrafında kaç tur atmış olur" diyor ya hani, Aynı noktaya geldiğinde A kendi etrafında 4 tur atmış olsa da A dairesi, B etrafında 1 kez dolanmış olmuyor mu yani B'yi 1 kez turlamış olmuyor mu? Benim mi bakış açım çok sıradışı olur :)
Çok da karışık olmasa gerek. Hiç yuvarlamadan çevirince 1 tur dönmüş olur (yarı çapları ne olursa olsun). Artı 3 tur da yuvarlandıgi için dönüyor. 3 + 1 = 4. Bu arada ben de ilk başta 3 dedim😊
SAT'nin böyle bir hata yapması aşırı gülünç soruya bakıp cevabın şıklarda olmadığını görünce daha da şaşırdım yeni yeni üniversiteye başlamış bir genç olarak
*Soruya göre cevap 1 tur. "A" aynı konuma geldiğinde, "B" nin etrafında bir tur atmış oluyor. Fakat asıl sorulmak istenen; "A" sabit olan "B" nin etrafında yuvarlanarak aynı konuma geldiğinde, "B" dairesinin ortasından baktığımızda "A" kendi etrafında kaç tur dönmüş olur? Cevap 3. Cevabın 4 olması istenseydi, "B" dairesinin dışından baktığımızda gibi bir soru sorulabilirdi. Anladığım bu.*
Bir dakika, doğru cevap 3. Neden biliyor musunuz? Gülen yüzün aynı yöne bakması önemli değil ki, o gülen yüzün çene kısmına bir çentik atın. Aynı çentiğin tekrar çemberle birleştiği noktada 1 tur atmış demektir. Yani içinde resim olmayan bir daireyle denemeniz lazım. Ve referans noktası olarak da yola çıkarken değdiği nokta, tekrar iç çembere değdiğinde 1 tur atmış olması gerekir. Yani ben iki aynı parayla deneyince, evet, düz 1 aşağıda tekrar geliyor ama, yarım tur atarak oraya geliyor (sadece 1'in sağ yarısı değerek geliyor, sol yarısı henüz değmemiş oluyor), dıştaki paranın kalan yarısı henüz çembere değmemiş oluyor. İlkinde 1'in altındaki nokta çembere değerken, yarım tur attığında 1'in üstündeki nokta çembere değmiş oluyor. Bu da yarım tur attığını gösteriyor. Sizin gülen yüz örneğinde de, gülen yüzün başta çenesi çembere değerken, ikinci kez çenesi çembere henüz değmemiş oluyor. Referans noktamız dıştaki çemberin kaç tur döndüğü... Resimsiz deneyin...
Dün akşam bir whatsapp grubunda bu konuyla ilgili bir tartışmayı kaybettim. En sonundada videonun sonunda söylediğiniz gibi bunu kabul ederek bana bunu anlatana teşekkür ettim. Kısacası, bu video tam olarak benim dün akşam kaybettiğim tartışmanın konusu. Keşke bunu dün sabah atsaydınız.. 😅. Güzel video, Azerbaycandan selamlar.
A, B'nin etrafında 3 tur atıyor. Bir yanlışlık yok soruda ve cevapta. Eğer "A, kendi etrafında kaç tur atıyor" şeklinde sorulsaydı cevap 4 olurdu. Hangi şeklin etrafında tur attığı soruluyorsa, o şekil perspektif kabul edilmeli.
11. saniyeden den itibaren başlayan denemede küçük süngere attırdığınız turlar eksik. Başlangıçta küçük süngerin plakta temas eden noktası tekrar temas edene kadar tam tur olmuş olur. Bu yüzden cevap yine 3 olmalıydı. Turdaki eksiklikler toplamda 1 tura denk gelmiş.
Cevap yine yanlış! Çünkü soruda "...aynı yere geldiğinde B'nin etrafında kaç tur döner?" Diye sormuş. CEVAP:1 AYNI YERE GELDİĞİNDE KENDİ ETRAFINDA KAÇ TUR DÖNER DİYE SORMAMIŞ. DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDA 1 KERE DÖNENE KADAR "KENDİ" ETRAFINDA 365 KERE DÖNER. SORU DA KENDİ ETRAFINDA DEMEMİŞ!
eğer bir dairenin kendi etrafında bir tur atması demek, bir dairenin kendi etrasında 360 derece dönmesi ise; örneğimizdeki küçük daire büyük dairenin etrafında sadece 2 tane 360 derecelik tur atıyor. buna göre cevap: 2'dir.
Konu kaç tur attığı degil müthiş final.hic kimse tek başına tüm doğruları bilemez hatayı 3 öğrenci fark etse bile bunu kabullenmek erdemdir şimdi otur TC yi düşün
Cevap 1, konu tartışmaya kapalıdır. A'nın iç meseleleri kendini ilgilendirir. B'nin etrafında 1 tur attı. Fazla hakediş almak için kurulmuş bir tezgah bu. İnşaat Mühendisiyiz o kadar.
"Zor çünkü cevaba olan özgüvenimiz bizi şüphecilikten koparacak kadar güçlü, kendi cevaplarımıza olan inancımız büyüdükçe başkalarının fikirlerine de kulaklarımızı kapatmaya başlıyoruz oysa hiç kimse kendi başına tüm doğruları bilemez!" Basit bir soru ama büyük bir modern çağ sorunu.. şu replikleri nasıl yazıyorsunuz barış hocam çok merak ediyorum?
Basit görünen şeylerin aslında ne kadar karmaşık olabileceğini gösteren bu videonun sponsoru NordVPN'e NordVPN.com/BarisOzcan özel bağlantısıyla abone olursanız, ekstra 4 ay hediye alacaksınız. Üstelik 30 günlük para iadesi garantisi ile bunu risksiz bir şekilde deneyebilirsiniz. (iş birliği)
Eline sağlık abi👏
Hımmm
Yeni abonen
Alttaki yorumumu 2 dk düşünür müsünüz
😏Yine ne anlatıyo la bu ?
Evinsiz işler…
Basit bir video nasıl gereksiz uzatılıp karmaşık ve zaman öldürür hale getirilir içeriği destek için nordvpn e teşekkürler 🙏
İddialara göre üzüntüden içerik üretmeye ara verecekmiş. yas içinde olduğunu söylüyorlar.
Memlekete kuruş faydan yok belki zararın var gelmişsin kendi egonu tatmin etmen için barış özcana iftira atıyorsun
Olay nedir?
Gülenci @@katusaw
@@aysndrhn kanıt falan var mı nerden bulurum
@@katusaw cenazede
Sayın özcan başınız sağ olsun ölümlü dünya işte
Başımız sağolsun.
@@ApocalypticWorld789 senin olsun bizim değil
ateşi bol olsun
@@ApocalypticWorld789 başına sokayım
@@VariantEinstein barış özcanın videosu var hizmet ederken o şahısa ne iftirası kardeş
bir sonraki video konusu qr kodlar üzerine olsun.
Ejsudjsiduwususiusu
80 günde devri alem kitabında, kendilerine göre 80 gün geçmesine rağmen dünyaya göre 79 günde dönüyorlardı dünyayı. konuyu ilk olarak Jules Verne işlemiş.
Onlar Doğudan Batıya doğru dönmüşlerdir.
@@KamilEhedov- Tüm yolculuk karadan ya da denizlerden yapılırsa bu dönüş yönü olaya etki etmez. Yolculuğu durdurursalar Dünya yüzeyi üzerindeki konumu aynı kalır. Ama havadan yolculuklarda hava aracı havada sabit bile kalsa Dünyanın dönüş hareketinden dolayı aracın Dünya üzerindeki iz düşüm konumu ilerlemiş olacaktır. Ki hikayede havadan bir yolculuk yoktur. Mesela yolculuk esnasında İstanbul'da durmuş olsunlar sabahta kalktıklarında İstanbul'da olacaklar. Ve kalan yolları da aynı kalacaktır. Sadece vaat edilen 80 günlük süreden yedikleri için iddiada geride kalacaklardır. 80 günü baştan hesaplarken dinlenme sürelerini de hesapladıklarını düşünerek, Dünyanın dönüş yönü Dünya yüzeyinden yapılan yolculuk türlerinde değişmeyecektir.
Hiç o açıdan düşünmemiştim.
Cenazede nerdeydin
Olm sen bot musun cop paste herkese aynı cevabı atmışsın@@VariantEinstein
@@VariantEinstein sürekli aynı şeyi yazacağına araştır öyle gel
Troller kendileri salça olup yine kendilerini tatmin ediyolar…
Abi bu hafta video atma cenazeye gidecekmişsin benim merak ettiğim yakının vefat ettiği için sizin iltica hakkınız dezonere oluyor mu?
@@mynameisdutch-wc1tr
Kanıtla.
@@VariantEinstein 15 temmuzda yaptığı videoyu niye liste dışında bıraktı peki?
@@VariantEinsteinmahkeme için hukuk okuması şart mı? 😂 Türkiye'ye gelmeden nasıl verecek mahkemeye? Gelemiyor. Maalesef öyleymiş, eşi de....
yine çok önemli bir konu ☺️ geometri her yerde 🔥🙏
Prim yapma
Hocam bi sal allah için
@@mstfblbn her yerde geometri
@@mstfblbnne alaka
@@türevfonksiyonu boş yapma türev
Şu konuya bir açıklık getirelim artık. Evrim Ağacı ve Barış Özcan kanalının hatta Bebar Bilim ve daha birçok bilim kanalının anlaştığını ve bu yüzden aynı anda video attığını düşünenler var. Bunun sebebini şöyle açıklayabiliriz:
Bir kanalın hem az-öz hem de stratejik davranması için bazı tarih ve saat dilimleri vardır. Birçok RUclips kanalı haftada 2 gün (Perşembe, Pazar) ve sabah saatlerinde video yüklemeyi tercih ediyor. Pazar günü en stratejik saat, 9.00 saatidir. Bu nedenle çoğu kanal bunu tercih ediyor. Dolayısıyla bu kanalların anlaşması veya başka bir durum söz konusu değil. Ayrıca özellikle Pazar-Perşembe programını seçmenin sebebi de Pazar, haftanın en sakin günü, tatil günü.
Aynı anda video atmıyorlar. Aynı anda aynı konu hakkında video atıyorlar. Ben en az üç kez şahit oldum son bir kaç ay içerisinde..
@@biroltasdemir9086 raskele bir konu olmuyor ama genede. mesela gündemde nobel varsa en çok izlenen video o olacağı için hepside onu yapmış ve paylaşmış oluyor.
Sen ne anlatıyon dayı hepsi paranın kölesi
bir kaç arkadaş evrim ağacıyla anlaştıklarına dair söylemlerde bulnuyorlar, canlar kimin ne yaptığının bir önemi yok aynı amaç için çalışıp bir şey üretmeleri son derece kıymetlidir.
Evrim ağacı uzatmadan gerçekten bilimsel içerik sunuyor, burada bilim hariç tiyatro ve boş laf dolu
@@silkyvanillaskiessen az önce maymunu atası sayan biriyle bu adamı mı kıyasladın
@@silkyvanillaskies boş laflardan çok Barış Özcan felsefik düşünceleri bu tür olaylarla somutlaştırarak hayata farklı bakış açıları sunmayı amaçlıyor. Yani asıl amaç bu sorunun neden hatalı olduğunu açıklamak değil bu hatanın yapılmasındaki nedeni ve bunlardan bizim kendimize düşünsel anlamda ne çıkarabileceğimizi sunmak.
@@hasancangurcanli390ve hemen ardından bunu ücretli bir reklama bağlamak.
@@hasancangurcanli390 aynen bu şekilde bilinçsiz ve manasız uzatıyor evet 😁👏👏👏
Bu video büyük ihtimalle Barış Özcan'ın diğer videoları kadar izlenmeyecek ama aşırı iyi bir video. Doğru veya yanlış olarak kabul ettiğimiz şeylerin referans sistemimize göre nasıl değiştiğini çok anlaşılır ve basit bir şekilde anlatmış. Çok iyi bir video, emeğinize sağlık 👏
@@hamiterman cevap 1 yalnız. A kendi etrafında kaç tur döner diye sorulmamış, B'nin etrafında kaç tur döner diye sorulmuş.
Mantık hataları ile dolu bir video olmuş. İlginç bir video yapacağım diye çevirmiş de çevirmiş, uydurmuşta uydurmuş. Ayrıca cevap 1 😂😂😂😂
Barış Özcan'ın bu video ile vermek istediği mesajı ne güzel açıklamışsınız.
Barış Bey bu videoda doğru cevabı aramıyor, kimseye doğru yanıtı bulun demiyor, sadece videonun sonunda vermek istediği mesaja odaklanmamızı ve mesaj üzerine düşünmemizi istiyor ama yorumlarda herkes tam aksine; cevap 3mü, 1mi diye ispatlama derdine düşmüş.
cevap "1 tur" değil mi? Madem soruda niyet okumadan, sorulana cevap vereceğiz; B'nin etrafında 1 tur atıyor. Eğer soru "kendi ekseninde kaç tur atar, (motor tur sayısı) olsaydı" cevap 3 olurdu.
bravo doğru.
Hakikaten doğru
"A dairesi B nin etrafında yuvarlanıyor A dairesı aynı konuma geldiğinde B nin etrafında kaç tur atmış olur" sorusunda A ,B nin etrafinda bir tur atmıyor mu sadece? Cevap 4 olmasi için "B nin etrafında kaç tur atmış olur" yerine A kendi ekseninde kaç kere döner diye yazılması gerekmezmiydi
katılıyorum.
Ben de videonun başında beri aynı şekilde düşünüyorum.Videodaki soruya göre cevabın 1 olması daha mantıklı.
Türkçe’nin azizliği: “B’nin etrafında A kaç kez dönmüş (tur atmış) olur?” daha doğru bir anlatım (çeviri) olurdu, nitekim orijinali “how many times will circle A revolve?” diye geçiyor.
iste soyledi referans tam olarak bu. yildiz ve gunes zamanlarini plak ve sunger gibi dusunun. gunes zamani plak , yildiz zamani sunger
Videodaki sorulma şekline bakınca tüm soruların cevabı kesinlikle 1. Hatta soruda durdurup okudum dikkatle hemen 3 4 6 gibi şıklar olur ama cevap 1 dedim. Nitekim yine sorunun sorulma şeklini doğru anlayıp cevap 1 diyen bizler yine kaybettik ve şıklarda bile yok. Girdiğim çoğu sınavda bu durumla karşılaştım. Bu sorular tamamen yanlış çünkü dil kullanımı doğru değil öyle düşünüyorum ve algılıyorum.
20 yıllık matematik öğretmeniyim. Çok şaşırdım. Muazzam... Sondaki "Cevaba olan özgüvenimiz, bizi şüphecilikten koparacak kadar güçlü. Kendi cevaplarımıza olan inancımız büyüdükçe, başkalarının fikirlerine de kulaklarımızı kapatmaya başlıyoruz; oysa hiç kimse, kendi başına tüm doğruları bilemez." kısmı çok etkileyici ve bir o kadar doğru.
şaşırdın çünkü kendini geliştirmek adına mezun olduktan sonra ne bir kitap ne bir makale okumadın. okuldan aldıklarım yeter dedin. işinle alakalı araştırma yapıp kendini geliştirmen gerekirdi dostum. ben 30 yıllık mühendisim hala teknik kaynakları araştırıyorum yerli ve yabancı. hem de öğretmen olmadığım halde. vay sizin öğrencilerinize.
@@chiefengineer5136 üff şahane! Süper tespit, gözlerim yaşardı, bravo! O nasıl bir analiz yeteneğidir, nasıl bir didaktik yaklaşımdır, muhteşemsin! Utandırdın beni. Freud, Nietzsche, Tesla kim varsa senden ders almalı; Einstein hariç. Hayatına böyle önyargılı tespit ve laf sokmalalarla, peşin hüküm ve sabit fikirlerle devam et olur mu değerli mühendis, ne mutlu sana.
@@saliharslan01 hocam takmayın bu lavugu bir şeyleri yediremememiş herhalde kendi öfkesini size kusmuş
@@chiefengineer5136 Kendini övmek için fırsat mı kolluyorsun kardeşim. Bize de yazık ya böyle kibirli mühendislerin ürünlerini kullanacağız kimbilir neleri küçümseyerek yapacaksın da olmayacak. Adamın makale okumadığını nereden biliyorsun? Makale dediğin şey çok geniş bir alana hitap ediyor. Şahsen kendim sürekli makale okuyorum, Tübitakın çıkardığı matematik kitaplarını, kendi yayınlarını takip ediyorum. Bu sorunun yanlışlandığına denk gelmedim. Gelmek zorunda da değilim. Bir sürü çalışma var. Ne kibirli insanlarsınız ya hu
@@GloriousMankind doğru. Lanet olası ben. Kendimi geliştirmem gerekiyordu. Utancımdan ölüyorum şu anda. Lanet olsun bana! Klavyesi olan herkesin yazabiliyor olması laneti. Hak ettik bunu, hak ettiniz. Ülkenin en büyük sorunu eğitilemeyenler...
Barış abi Cybertruck ile yaptığın vlog tarzında bir kamp videosu daha gelebilir mi? Çok iyi bir meditasyon ve ilginçtir doğadan aldığınız hazzı biz izleyiciler de alabiliyoruz.
Başınız Sağolsun
@@VariantEinstein incinmişsin gibi
@@VariantEinstein beynin sulanmış izleye izleye aq adam 15 temmuzda toz oluyor bir daha gelmiyor sözde cocuk icin amerikada yersen :D
Çeviri hatası yapmışsınız Barış Bey. "B'nin etrafında kaç kez döner" derseniz cevap 1 olur. "A kendi çevresinde kaç kez döner" demeliydiniz. Böyle sorulsaydı bilirdik.
döndüğü dairenin yarıçapı: x
dönenin yarıçapı: y
ise, dönenin hareketi: 2(x+y)pi
dönenin çevresi: 2 y pi
yani tur sayısı oranlayınca (x+y)/y veya 1+x/y. her zaman 1 tur fazla.
Yok cevap 3 çıkıyor barış döndürürken süngerle plağın temasını kesip temas kesildiği anlarda ekstradan döndürüyor süngeri öyle 4 çıkıyor normal kusursuz şekilde çevirince 3 çıkacak cevap
Aynen boyle dusunuyorum ben de bu soruda bakis acisiyla alakali bi degisiklik yok, sunger plagin uzerinde durdugu icin, 3 +1 yani 4 yaricaplik hareket yapiyor, eger sungeri tam ortadan plagin kenarina koyarsak 3 rakamini buluruz
Ben şansa inanmam başarmanın tek yolu bir tanıdığınızın olması.
Eren?
@@goktugkoc58 yok, gülen
@@goktugkoc58Baso?
Öncelikle siz soruyu Türkçe’ye yanlış çevirmişsiniz. Bu şekilde sorarsanız cevap 1 olur. Diğer taraftan bence üç genç arkadaş da yanlış düşünüyor. A dairesinin kendi etrafında bir turunu tamamlaması gözlemciden bağımsızdır. A dairesinin B dairesine temas eden yerini işaretleyip çevirmeye başlarsanız içerden de baksanız dışardan da baksanız dönüş sayısı 3’tür. “Tur atmak” tabirine üç genç arkadaş kendilerince başka bir mana yükleyip sorunun yapısını değiştirmiş. Matematik yalan söylemez.
Bende aynı fikirdeyim sonuçta birinin yarıçapı diğerinin yarı çapının 3 katı kadar büyükse ikisininde uzunlukları ip gibi düz bir çizgi haline getirildiğinde her türlü büyük ip küçük ipten 3 kat büyük olmak zorunda matematik kandırılamaz
Aynen bu sorunun cevabi tartismasiz 1 dir.
Cevap 1 . Ister donsun ister ziplasin dairenin etrafinda 1 tur atyor. Soru guzel fakat kelimeler hatali
Soruyu dikkatli oku, baris soruyu duzgun cevirememis. Ayni konuma geldiginde B nin etrafinda kac tur atmis olur diyor. Kendi ekseninde kac tur atti demiyor
Hahaha, ben de tam bu yorumu yazıyordum, sen benden önce yazmışsın, üniversite sınavı derecesi yapmış bir öğrenci olarak, sorulardaki mantık hatalarını bulmak benim işimdir. Cevap 1 tur 😂😂😂😂
Barış bey, Daron Acemoğlu Nobel ödülü aldı. Kendisiyle ilgili bir video bekliyoruz sizden...
götoş fetöş videosu gelecekmiş yakında. Hocasına anma yapacakmış.
Reklamın çıkmaması için premium üyelik satın alıyoruz, adamlar reklam izletmek için özellikle gidip reklam alıp uzun uzadıya reklam yapıyorlar.
Yakında premium ile sponsorlu içeriği de atlayabileceğiz
@@halilibrahimaltintas5821 inş
RUclipsrlar nasıl para kazanacak söyler misin?
@@halilibrahimaltintas5821 SponsorBlock for RUclips extension'ını Chrome'a eklersen sponsorlukları otomatik atlıyor
Bize ne @@boraerdem4588
Elbette referans noktası önemli ama sorunun İngilizce ve Türkçe metne hatta kişiden kişiye göre bile farklı cevabı var! Çünkü konum dediğinizde İngilizce "position" anlıyorum ve küçük dairenin pozisyonu (yani duruşu) sadece 1 tur attığında aynı olur. Gözlemci biz yani kağıtta soruyu okuyan kişi olduğuna göre A'nın aynı pozisyona/duruşa geldiğinde 4 turdan sadece 1'ni atmış olacak. Evet, kafalar yanmış olabilir ama bu anlayış ve referans noktalarına göre değişen bir soru olduğu için metni değiştirip şaşırtmalı sorularda kullanılabilir. Teşekkürler Barış Özcan.
Cevap: A dairesi, B dairesinin etrafında 3 tur atar, bir tur da kendi etrafında döner. Toplamda 4 tur atar.
Formülü:
1. B dairesinin çevresi:
B dairesinin çevresi, dairenin çevresini bulma formülü olan “iki çarpı pi çarpı yarıçap” formülüyle bulunur. B dairesinin yarıçapı R olduğuna göre, bu formülü uyguladığımızda B dairesinin çevresini bulmuş oluruz. Sonuç olarak, B dairesinin çevresi, R yarıçapı ile pi sayısının iki katının çarpımıdır.
2. A dairesinin çevresi:
A dairesinin yarıçapı, B dairesinin yarıçapının üçte biri kadardır. Bu yüzden, A dairesinin çevresi de B dairesinin çevresinin üçte biri olur. Dairenin çevresi “iki çarpı pi çarpı yarıçap” formülüyle bulunduğundan, A dairesinin çevresi, B’nin çevresinin üçte biridir.
3. A dairesinin B etrafında kaç tur attığı:
A dairesi, B dairesinin etrafında dönerken, B’nin çevresini kaç defa döndüğünü bulmak için, B dairesinin çevresini A dairesinin çevresine böleriz. B’nin çevresi A’nın çevresinin üç katı olduğuna göre, A dairesi B etrafında tam üç tur atar.
4. A dairesinin kendi etrafında attığı tur:
A dairesi, B’nin çevresinde dönerken, aynı zamanda kendi etrafında da bir tur atar. Bu yüzden, A dairesinin kendi etrafında döndüğü bir turu da eklememiz gerekir.
5. Toplam tur sayısı:
A dairesi, B’nin çevresinde üç tur atar ve bir de kendi etrafında döner. Bu durumda, toplam tur sayısı dört olur.
Barış Özcan'ın da yanlış çözdüğü soru. Bu sorunun bu şekilde cevabı 1. A, B etrafında 1 kez döner, kendi etrafında 4 kez döner. Sorunun Türkçe'si sorunlu.
Herkese günaydın
Günaydınlar
Günaydınn
Günaydın
Günaydın
Günaydın
Cevap Kesinlikle 3 tür .Gülen yüz plak örneğinde dikkat ederseniz gülen yüzün ağzı plağın merkezinden geçiyor yani gülen yüzün ağzı plağın 120 derecelik açı noktalarında plağın merkezi ile aynı hizaya geliyor ve 1 tam tur atıyor ve başladığı konumda oluyor 360/120=3 tur olur .Küçük çember büyük çemberin etrafındaki bir tam turunu büyük çemberin merkezinden geçecek konumda olduğunda 1 tam tur atar.Sizin 1 tam tur dediğiniz konumda aslında 0.75 tur atıyor gülen yüz.
Mesaj mı la bu neden bu kadar gülen yazmışsın Fetullah gülen ???
Saat 10:00
Ankara'dan İstanbul'a giden hızlı trende
Yakında çıkacak olan bilim kurgu romanımın kapak görselini tasarlıyorum , bir yandan da kulağım referans olasılıklarında ...
Matematikten anlamayan ben romanım da olması gereken yeni bir enerji türü teorisini yazıp,ters giden bir trende kübik tasarım kadar çılgınca 😊
Bilmediğim şeyler dinlemeyi seviyorum
Anlamaya çalışmak hızla giden trende manzara yakalamak kadar güzel...
Yorumunuz başka bi güzel
Sanki roman yazıyorsunuz ama bir yorum kadar..😊
Türkçeniz biraz problemli gibi geldi, umarım romanı bu yorum gibi yazmamışsınızdır jdfjbsfıuw
@@aybukeyigit9231 😊 gayet düzgün yazdım. Ayrıca editörler düzenledi.
@@aybukeyigit9231 benim için durum şu:
Parmaklarım beynimin hızına yetişemiyor, bu yüzden anlık yazılarda bozuk ve düşük cümleler olabiliyor. Hem kendim hemde editör arkadaşlar tekrar ve tekrar yazdıklarımın üzerinden geçiyoruz.
Süngeri plağın etrafında ilk döndürdüğün harekette , gülenyüz düz olduğunda sünger tam tur atmış olmuyor, bunun bakış açısı ile ilgisi yok, süngere de işaret koyman ve işaretli yeri plağa değene kadar tam tur döndürmen gerekiyordu
Şekil sizi aldatmasın, ikisinin de kesişme noktasını işaretleyin ve döndürün sonuç 3 temas 3 tur olur her seferinde. Durduğumuz yerden bakarak şeklin düz hâlini 1 tur kabul edemeyiz şekil yönü aynı yönde olabilir ama 360 derece olması gereken dönme oluşmamış olur.
Bu noktada olay Barış Özcan'ın da belirttiği gibi referans noktası. Eğer merkezdeki çemberin merkezinden bir gözlem yapacak olursak alacağımız sonuç 3 olur. Ancak dışarıdan 2 boyutlu uzayda baktığımda süngerin ağızının aşağıda oluşu 1 tur demektir. Çünkü tekrar o konuma gelebilmek için kendi etrafında 360 derece tam tur atmış olmalıdır. Burada değişen şeyse bizim gözlem yaptış şeklimizin değişmesidir. Bu örnek aslında bir noktada hareketin göreli olduğunu gösteriyor. Tıpkı yerimizde durduğumuzu var sayarsak aynı yöne giden bir tane 10m/s ile giden bir araç ve bir 5m/s ile giden bir araç görelim. Bu araçlar kendilerini referans alırsa kendilerine göre öbür araç 5 m/s hızla ilerliyordur. Bu soru bu örneğin farklı bir versiyonu olmuş.
ben de öyle anladım soru için mektup yazan hoca bile soru hatalı sorulmuş demiş cevap 4 dememiş
iki temas arası 360 derece olmaz o durumda. Yani aslında senin dediğinin tam tersi. Eğer 360 derece olarak düşünürsen bu soruya 4 cevabından başka bir cevap vermezsin. Hem 360 derece dönmesi lazım deyip hem 3 diyorsan yanlış düşünüyorsun
@@hakanakay4965 Referans noktasini belirtmedigi için hatalı zaten daireye göre veya uzaya göre kaç tur atar demesi gerekir belirtilen konum diyor ama referans neresi belli degil herkes kendi bak8şına göre cevap veriyor
İşte bu yorumu okuyunca tüm her şey kafamda oturdu . Teşekkür ederim . Ben de şöyle düşündüm . İki çemberin kesişim noktası işaretlenirse , noktaların birbirine temas ettiği o an 1 tur olur yani toplamda 3 tur. Sizin yorumunuzu dikkate aldığımda küçük çembere göre 360 derece yaptığında bir tur sayılıyorsa o zaman cevap 4 . Buraya kadar tamam , peki bakış acıma göre cevap değişiyorsa neden kesin 4 veya kesin 3 demem gerekiyor. Soruda bunu belirtmesi gerekirdi ama nasıl belirtirdi . Kafamda deli sorular :) @@hasancangurcanli390
Doğru cevap yine 3 tur.
4 tur hesabındaki illüzyon; tamamlandığı algılanan (zannedilen) her turda küçük dairenin 1/4 uzunluğunun yutulmuş yani ihmal edilmiş olması.
Büyük çembere sarılan şeritle 3 tur bulunması da zaten bunun sağlamasını yapmamızı sağlıyor.
Gülen adam veya para yerine başlangıç temas noktası çentiklenmiş bir küçük daire kullanılırsa illüzyon da patlar ve 3 tur yine bulunabilir.
Yayının başında sorulan sorunun cevabı 1 tur dur, kaç tur döner derse cevap 1 turdur, dış gözlemci parayı aynı şekilde kaç kere görür derse o zaman cevap 2 kere dir, kavram kargaşası olmuş, olayın geometrisini yazıyla şöyle anlatayım, videonun 10:15 saniyesinde dönen paranın görüntüsünün başlangıçtaki görüntüye benzemesinin sebebi yarım tur atmasıdır, paranın aldıgı mesafe yarım dairedir ve daireyi üzerinde para varken açarsak dönen paranın görüntüsü ters olacaktır, paranın düz (yani 1 in yukarı dogru) görünmesinin sebebi paranın aldıgı yolun yarım daire şeklinde bükülmesidir, kuzey kutbunda ayakları üstünde duran birinin dünyanın yarım dairesi şeklinde yuvarlandıgında elleri ustunde duracagı gibi, diger bır örnek de dk 11:10 da sungerın aldıgı mesafe 4 te 1 dir, bu yayı açtıgımızda sunger bize duz gorunmeyecektır sola dogru yatık gorunecektır, vidyonun sonunda denılene katılıyorum, gordugumuz her sey gercek olmaya bılır, farklı bakıs acılarından ve farklı cozumlemelerden fayddalanmak gerekır
Cevap her zaman 3 olur.. Bakış açısı ile alakası yok.. Sana doğru dört defa döndü ama çemberin etrafında üç defa döndü.. İkisi de doğru. Sana doğru birinci dönüşünde, çembere değen ilk nokta hala çembere değmemiş, dolayısı ile daha bir dönüşü tamamlamamış..
Barış Abi Videolarında Bunları hepsini okulda da görüyoruz yanlız senin videoların şöyle bir farkını fark ettim. Dikkat etmediğimiz çok önemli gözden kaçan şeyleri hazırlıyorsun ve buda olaylara farklı bakış açısıyla görmemizi sağlıyor. İçerikler için gerçekten emek var. Bir tek üzüldüğüm nokta eğer objektif isem bunu da bahsetmem gerekiyor. Günümüzde Savaşlar ve Masum çocukların ölüyor bununla ilgili farkındalık videosu yapılabilir taraf tutmadan içerik hazırlanabilir. O videonu bekliyorum Barış Abi
Ölenle ölünmez😂
Her Gülenle de gülünmezdi zaten 😅
Sabaha kadar uyku tutmadı ve bunun karşılığını 12 saniye önce paylaşılmış Barış Özcan videosu ödülü olarak aldım.
Uyumadan bitirebildin mi
@@kafamimarim Bitiremedim ama sonuç ufkumu açtı, mantığım genişledi resmen.
Ben anlayamadım hala. 11:02 'de döndürürken süngerin başladığı noktada, süngerin büyük daireye temas yeri tam ağzının altı yani çenesi. Birinci turda tamamladığında, tam tur diyebilmemiz için aynı çene noktasının büyük daireye temas etmesi gerekir ama Barış ustam 11:11'de "Bir" dediğinde büyük daireye süngerin çenesi değil, sağ yanağı temas ediyor. Bu durumda nasıl 1 tur dönmüş olur? 3/4 tur dönmüş oluyor.
Bende mi anlama zekası yok, yoksa tespitim doğru mu :D
Referans noktası bu yüzden önemli çenesi daireye değiyordu demek referans almaktı halbuka çenesi aşağı baktığında 1 tam tur dönüyor demek küçük daireyi referans almak
@@Rx800.0 video anlatıyor ya işte 3 tur olması için büyük dairenin merkezinden küçük daireye bakacak şekilde dönerek izlediğimiz zaman 3 tur olarak görüyoruz üstten bakarsak 4 tur gözüküyor yani doğru olanı üstten bakınca anlayabiliyoruz 360 derece dönüşü 4 kez yapıyorsa 4 tur atıyor demektir bu kadar
@@Rx800.0 demiyor işte bakılması gereken açı üstten bakış ve videoda formülü vardı zaten 3 kez büyük daire etrafında bir kezde kendi etrafında toplam 4 kez dönüyor sende eline al test et o zaman
@@igone5487 Üstten baktığımızda süngerin 1 tur atmış sayılması için süngerin yüzünün yatay düzlemde aynı şekilde bize bakması gerekiyor diyorsunuz galiba. Aynı şekilde süngeri merkeze aldığımızda da gülen yüzün bize dönük olmasına göre tur saymış oluyoruz. Ama geometrik olarak yine 3 doğru olmalı. Plağın çevresini düz çizgi haline getirip ölçtüğü gibi.
Ben de aynı düşünüyorum… yanlış olduğunu savunan arkadaşlar perspektif olarak yorumlayarak bu sonuca ulaşabilir tabi ki ama r yani yarı çapını hesaba kattığınız da dönel nesne çemberin etrafında hangi noktaya gelirse gelsin hep r noktasında hareket edecek ve matematiksel olarak kanıtlanmış ve tartışılamaz olan kanıtlar çerçevesinde sonuç her zaman üç olacaktır. Benim tarafından bakınca 6 olan sayıya karşımdan bakanın aynı sayıya 9 demesi gibi… oturulup saatlerce tartışılabilir ama sonuç her zaman 3’tür…
+1 çünkü iki daire birbirinin çevresinde dönüyor aynı çapta değil. yani bu örnek için söylersek sünger plağın alanının sınırında (kesişim yerinde) değil onun etrafında dönüyor. her bir derece için kat ettiği mesafeye o kadar derece ekleniyor. daire 360 derece olduğu için ilave bir daire kadar daha yol eklenmiş oluyor. bu da süngerin plağın etrafında 1 tur daha fazla atması demek.
Dışardaki referansa göre de matematiksel olarak küçük çember daha tam 1 tur atmadı çevresinden 0.75 πr lik bir uzunluk kullanarak 1 tur attı daha turunu tamamlaması için 0.25πr lik uzunluğu var ve bu fazlalık uzunlukları toplarsak 0.75πr yapar buda fazlalık 1 turun nerden geldiğini gösterir.Deneyi küçük çemberin altına bir işaret koyarak tekrarlarsanız küçük çemberin turunu tamamlamadığını göreceksiniz.Matematiği iptal eder de mantık çerçevesinden bakarsak 4 turu kabul ederim.Şöylede bir durum var soruda refarans olmadığı için sonsuz tur attığınıda söylebiliriz bu mantığa göre neden 4 tur ,dairenin her çeyreğinde onları durduran mantık ne acaba.
Çok keyif aldim ☺️ matematik ne güzel “ahlak” anlatiyor. Empati’nin sayilar, süngerler, plaklarda olan karşılığı. 😮
Baştan sona çok güzel göndermelerin olduğu kimi zaman bizi bize anlatan harika bir videoydu! Gerçekten ağzım açık izledim ve video sonunda göz yaşlarımı tutamadım! İyi ki varsın Barış Özcan!
Baris bey her videonu gercekten ozenerek ve heyecanla izliyorum . Bu icerikleri uretmek ve kullandiginiz kelimeleri ozenli secerek olusturdugunuz cumleler yazarlara taş cikarir. Kiymetin bende buyuk umarim senin kiymetini genclerimiz anlar ve senin gibi icerik ureten kisilere yonelirler . Yaratilis ve bu duzeni anlamaya calismak harika bir sey emegine saglik . Sana saygim cok buyuk .😊
13:49 What dedin gülüm. :)
Annende oyle diyodu
Soru hala yanlış. Büyük dairenin etrafında kaç tur atar? diye soruyor. Cevap 1. Çünkü dönüyo geliyo büyük dairenin etrafında 1 tur atmış oluyor.
Kendi etrafında kaç tur atar diye sormuyor.
Hocam sizin muhteşem sunumunuzla roket taşıyan uçakları dinlemek isterim,mesela LauncherOne ve Stargazer gibi uçakları.
16. dakikadaki gibi oldum. Aynı biçimde şaşkınlaştım. Bu harika bişey. Çok teşekkürler. Bunu , evde defalarca deneyeceğim. Harika fakat anlayamadım ve belki de anlayana dek farklı bakış açılarıyla üzerinde çalışmalıyım. Çok heyecanlıyım.
( 54 yaşındayım :)) )
Adım adım açıklayalım:
1. A ve B'nin boyutları: B dairesi küçük, A dairesi onun 3 katı büyük.
Yani A, B'nin etrafında dönmeye başladığında A'nın bir tam turu B'nin çevresinde oldukça büyük bir mesafe kat edecektir.
2. A'nın yuvarlanması: A dairesi B dairesinin etrafında yuvarlanırken, hem kendi çevresinde dönüyor hem de B'nin etrafında hareket ediyor. Düşün ki A dairesi bir tekerlek gibi; her yuvarlandığında kendi çevresinde dönüp aynı zamanda B'nin etrafında ilerliyor.
3. Kaç tur atar?:A dairesinin B'nin etrafındaki tam bir dönüşü sırasında, A'nın çevresi B'nin çevresinden 3 kat büyüktür. Yani A, B'nin etrafında dönerken B'nin çevresinde 3 tam tur atmış gibi olacak. Fakat bu sırada, A ayrıca kendi ekseninde de 1 tur dönecek çünkü yuvarlanma sırasında bir fazladan tur oluşur.
Sonuç:A, B'nin etrafında toplamda 4 tur atmış olur: 3 tur B'nin çevresinde yuvarlanarak, 1 tur da kendi çevresinde dönerek.
Bu basit bir mantıkla açıklanan çözümde toplamda 4 tur atılmış olur.
Sonuç kısmını yanlış yazmışsınız. 1 tur B'nin, 3 tur kendi etrafında dönecek.
@@suleymanozaltun evet o şekilde olması gerekiyor 🙏🏼
3 tam tur atıyor arkadaşlar. Dikkat ederseniz 4 çıktığı yerde tam tur atmıyor. Bir koca tur atıp tekrar aynı şekle geldiği zaman sayarsak cevap formül ile de sağlanıldığı gibi 3 çıkıyor.
Başlangıç noktasında dairelerin birbirine temas ettiği noktalara işaret koyup A dairesini döndürmeye başlıyoruz. A dairesinin işareti B dairesine her dokunduğunda 1 sayıyoruz. Başlangıç noktasına geldiğinde 3 kere dokunmuş oluyor işte kafa karıştırmayın 😂😂
ARADIĞIM CEVAP ,
Ben paranın atatürklü kısmında denedim , Barış beyin yanıldığını gördüm . Yâni yüzeyler bire bir öpüşüp sadece bir tur atıyor iki değil . Zaten bu mantıklıda değil . Paranın yarım turda doğrulması onu yanıltıyor .
Baris abi, ayni veritasium vidyosunu kopyalamissin, helal olsun.
Simdiye kadar izledigim en mukemmel video diyebilrim
"Basit bir soru, ama büyük bir modern çağ sorunu" çok güzel bir mesajdı❤
Nedense 17 dakika 17 saniye boyunca yapıcak hiç bir işim kalmadı
1:1 olması için işaretten işarete ölçülmasi gerekir.
Her örnekteki ölçüm şekli farklı förmülleri olan problemler. Baz aldığımız yer çok önemli.
İstatistikçiyim 😊matematiğe de bayılırım😊
Teşekkürler Barış abi.
Evrimağacı ile anlaştığınızı söyeyin siz de biz de rahatlayalım.
İkisi aynı anda atıyor hangisine bakayım diye kararsız kalıyorum😂😂
Bu kanal evrim ağacının yanında sonsuz olur
Bebar bilim de var
E hadi diyelim öyle, nolmuş neresi kötü bunun ? Konu ne ya ayrıca? 😂
İdeolojilerin çatışmasına o kadar güzel göndermeler yapıyor ki izlerken edebi zevk alıyorum
bu yoruma gelen like kadar matematik sorusu çözcem
Hfbfnndnfnd çöz me knka
Yada gerçekten çözüyormusnhdnfnfnt
Çok iyiydi bu sahiden de Barış, teşekkür ederim. İspatını görene kadar 3 diye ısrar edenlerdenim, naçizane öğrencilik hayatımda girdiğim tüm sınavlarda matematiği ve geometri sorularını neredeyse eksiksiz çözmüş biri olarak 49 yaşımda tongaya bastım.
abi içeriklerin eskisi gibi ilgi çekici güzel değil yakın takipçi acı söyler
Yakın takipçisiyim bence gayet başarılı
14:08 Saat 14:08 kamerayı düz çizginin başına yada sonuna koysaydın,gülen yüz kameraya baksaydı,yine dört tur olacaktı,üç tur olduğu zaman Çok çevirmiş oluyorsun, Güneşe göre😊
en sonunda mesaji da verdi abim yaa
Yani matematikte hep gözümüzün önünde olan ama hiç dikkatimi çekmemiş bir gerçek üzerine düşünmemi sağladığınız için teşekkür ederim. Keşke bu tarz beyin fırtınaları Matematik derslerinde işlense...
Son zamanlarda ahlak ve erdemliğe vurgu yapmanızın sebebi Türkiye’de yaşanan olaylar mı hocam
Her zamanki gibi yine ana düşünceye bayıldım. Aslında çoğu zaman onlar için izliyorum sizi
Abi sen evrim ağacının kardeşimisin aynı anda video attınız ❤
Soruyu Türkçeye yanlış çevirmişsiniz barış bey , Türkçesi “ a , b nin etrafında dönerken aynı konuma geldiğinde kaç kere devir yapmış olur? “ Olmalıydı . Bu sorunun cevabı 4 dür. Sizin soruyu Türkçeye çevirdiğiniz şekilde yani a aynı konuma geldiğinde b nin etrafında kaç tur atmış olur sorusunun cevabı 1 dir. B nin etrafında bir kere dönmüş olur kendi devrini saymazsak.
Abi sen parayı ver biz çeviririz❤❤❤
00:02 Barış abi o para şuan hiçbir şeyi döndürmez :)
dairesel bir olay oldugu icin ayni pozisyona geri gelmesi dendiginde
1-yukardan bakan kisiye gore mi
2-merkezde duran kisiye gore mi
oldugu belirtilmelidir. cunku yukardan bakana gore karsidan gorunen yuz merkezden bakana gore profilden gozukur.. yani merkezdekine gore gulen yuz ayni pozisyona gelmemisken yukardan bakana gore gulen yuz ayni pozisyona gelmistir. o halde ilk cikisa yine gelmesi icin extra yuvarlanmasinin gerektigi ortaya cikar.
Basitleştirmek adına şöyle bir anlatım daha iyi olmaz mıydı. A'yı yani küçük çemberi B'nin içinde yürüttüğünüzü hayal edin. Bu durumda yanıt 3 tür (videonun ikinci yarısında süngerin düz çizgi üzerinde yürütülmesiyle gösterilen budur) . Oysa A'yı çemberin dışında yürütmeye başladığınızda (videoda gösterilmeyen ama gösterilse daha anlamlı olacaktı) görünmez bir dış çemberin içinde yürüyor olacaktır! O dış çemberi de hayalinize katarsanız daha iyi anlaşılacaktır. Böylece A'nın kendi çapını da içeren bir yol yürüdüğünü görebilirsiniz. Dolayısıyla yanıt 4 olur.
Aydın insan, günün aydın olsun 👏
Eğer büyük dairenin çapı küçük daireninkinin 3 katıysa, küçük daire, büyük dairenin etrafında tam bir tur attığında, büyük dairenin çevresini kat ederken 3 tur atar. Yani cevap, 3 turdur.
Soruyu tahtaya sen de yanlış yazmış olabilir misin? Sanki doğrusu, A kendi etrafında kaç tur atar? olacak gibi. Ama sen B nin etrafında kaç tur atar? yazmışsın :)
Ben de öyle düşündüm
İkisi de aynı şey. Kendi etrafında 5 tur atınca, büyük dairenin etrafında da 5 tur atmış oluyor
@@misssomethings nasıl oluyor o kskskzn
Bulaşık süngeri plağın etrafında dönerken bize karşı hep gülen tarafında iken sayılıyor videoda lakin tam turunu tamamlayabilmesi için plağa değen yerin bulaşık süngerinin alt tarafı yani çene ksımı olması gerekiyor. Bu şekilde bakınca yalnızca 3 tur atmış oluyor.
Abi eğer güneş bugün bu noktadaysa tekrar aynı noktaya gelmesi için 24 saat geçmeli ,peki Türkiye bugün bu noktadaysa bir daha bu noktaya gelmemesi için kaç saat geçmeli? Bir başka şekilde ifade etmem gerekirse Ülkenin yıldız gibi kayan bu insani değerleri nereye gitti ,karadeliğe mi,yoksa galaksiye mi? Ben bir sözelciyim çoğu zaman fizikle ilgili anlattığınız şeyleri anlamıyorum yine de Barış Abi kesin faydalı bir şey anlatır diye geliyorum,buralarda faydalı şeyler yok çünkü
Bakış açısı dedik ya hani, O zaman soruya bir de şöyle bakalım: B'nin etrafında dönecek diyor güzel sıkıntı yok. A kendi etrafında kaç tur döndüğünün cevabına odaklanılmış anlatılan bakış açısına göre. Peki, soruda "B'nin etrafında kaç tur atmış olur" diyor ya hani, Aynı noktaya geldiğinde A kendi etrafında 4 tur atmış olsa da A dairesi, B etrafında 1 kez dolanmış olmuyor mu yani B'yi 1 kez turlamış olmuyor mu? Benim mi bakış açım çok sıradışı olur :)
Çok da karışık olmasa gerek. Hiç yuvarlamadan çevirince 1 tur dönmüş olur (yarı çapları ne olursa olsun). Artı 3 tur da yuvarlandıgi için dönüyor. 3 + 1 = 4. Bu arada ben de ilk başta 3 dedim😊
Bu da mantıklı bir yaklaşımmış, itüde misin bu arada
8:10 çaktırmadan burda emek var begenizi alırım diyor.
SAT'nin böyle bir hata yapması aşırı gülünç soruya bakıp cevabın şıklarda olmadığını görünce daha da şaşırdım yeni yeni üniversiteye başlamış bir genç olarak
Başın sağ olsun
*Soruya göre cevap 1 tur. "A" aynı konuma geldiğinde, "B" nin etrafında bir tur atmış oluyor. Fakat asıl sorulmak istenen; "A" sabit olan "B" nin etrafında yuvarlanarak aynı konuma geldiğinde, "B" dairesinin ortasından baktığımızda "A" kendi etrafında kaç tur dönmüş olur? Cevap 3. Cevabın 4 olması istenseydi, "B" dairesinin dışından baktığımızda gibi bir soru sorulabilirdi. Anladığım bu.*
3:57 Ne güneşin, aya yetişip çarpması uygundur, ne de gece gündüzün önüne geçer. Herbiri bir yörüngede, kendi dairesinde dönmeye devam eder.yasin 40
Başka türlü anlatilamazdı çok açıklayıcı oldu. Bunu ben de merak ediyordum. Teşekkürler
16:16 çok çok güzel söyledin
Bir dakika, doğru cevap 3. Neden biliyor musunuz? Gülen yüzün aynı yöne bakması önemli değil ki, o gülen yüzün çene kısmına bir çentik atın. Aynı çentiğin tekrar çemberle birleştiği noktada 1 tur atmış demektir. Yani içinde resim olmayan bir daireyle denemeniz lazım. Ve referans noktası olarak da yola çıkarken değdiği nokta, tekrar iç çembere değdiğinde 1 tur atmış olması gerekir. Yani ben iki aynı parayla deneyince, evet, düz 1 aşağıda tekrar geliyor ama, yarım tur atarak oraya geliyor (sadece 1'in sağ yarısı değerek geliyor, sol yarısı henüz değmemiş oluyor), dıştaki paranın kalan yarısı henüz çembere değmemiş oluyor. İlkinde 1'in altındaki nokta çembere değerken, yarım tur attığında 1'in üstündeki nokta çembere değmiş oluyor. Bu da yarım tur attığını gösteriyor. Sizin gülen yüz örneğinde de, gülen yüzün başta çenesi çembere değerken, ikinci kez çenesi çembere henüz değmemiş oluyor. Referans noktamız dıştaki çemberin kaç tur döndüğü... Resimsiz deneyin...
Dün akşam bir whatsapp grubunda bu konuyla ilgili bir tartışmayı kaybettim. En sonundada videonun sonunda söylediğiniz gibi bunu kabul ederek bana bunu anlatana teşekkür ettim. Kısacası, bu video tam olarak benim dün akşam kaybettiğim tartışmanın konusu. Keşke bunu dün sabah atsaydınız.. 😅. Güzel video, Azerbaycandan selamlar.
A, B'nin etrafında 3 tur atıyor. Bir yanlışlık yok soruda ve cevapta. Eğer "A, kendi etrafında kaç tur atıyor" şeklinde sorulsaydı cevap 4 olurdu.
Hangi şeklin etrafında tur attığı soruluyorsa, o şekil perspektif kabul edilmeli.
Taa amerikalarda 1TL madeni parayı nasıl buldun?
00:37 bir
abi bi-bir ?
eeeee bir nerde ?
a - abi bir ?
(şaka arkadaşlar)(ciddiye almayın)
Prospu basın sağolsun
11. saniyeden den itibaren başlayan denemede küçük süngere attırdığınız turlar eksik. Başlangıçta küçük süngerin plakta temas eden noktası tekrar temas edene kadar tam tur olmuş olur. Bu yüzden cevap yine 3 olmalıydı. Turdaki eksiklikler toplamda 1 tura denk gelmiş.
Beynim yandı lan.
Cevap yine yanlış! Çünkü soruda "...aynı yere geldiğinde B'nin etrafında kaç tur döner?" Diye sormuş. CEVAP:1
AYNI YERE GELDİĞİNDE KENDİ ETRAFINDA KAÇ TUR DÖNER DİYE SORMAMIŞ. DÜNYANIN GÜNEŞ ETRAFINDA 1 KERE DÖNENE KADAR "KENDİ" ETRAFINDA 365 KERE DÖNER. SORU DA KENDİ ETRAFINDA DEMEMİŞ!
eğer bir dairenin kendi etrafında bir tur atması demek, bir dairenin kendi etrasında 360 derece dönmesi ise; örneğimizdeki küçük daire büyük dairenin etrafında sadece 2 tane 360 derecelik tur atıyor. buna göre cevap: 2'dir.
Konu kaç tur attığı degil müthiş final.hic kimse tek başına tüm doğruları bilemez hatayı 3 öğrenci fark etse bile bunu kabullenmek erdemdir şimdi otur TC yi düşün
Cevap 1, konu tartışmaya kapalıdır. A'nın iç meseleleri kendini ilgilendirir. B'nin etrafında 1 tur attı. Fazla hakediş almak için kurulmuş bir tezgah bu. İnşaat Mühendisiyiz o kadar.
Antalya Anadolu Lisesi'nin etkili hocaları çok iyi anlatmıştı bize bunları, kaç sene sonra bile hatırlıyorum.
Bir düzeltme: bir yılı 8765,76 saat hesaplamışsınız. Doğrusu 8766,16 saat olmalı.
"Zor çünkü cevaba olan özgüvenimiz bizi şüphecilikten koparacak kadar güçlü, kendi cevaplarımıza olan inancımız büyüdükçe başkalarının fikirlerine de kulaklarımızı kapatmaya başlıyoruz oysa hiç kimse kendi başına tüm doğruları bilemez!" Basit bir soru ama büyük bir modern çağ sorunu.. şu replikleri nasıl yazıyorsunuz barış hocam çok merak ediyorum?
Yine çok kaliteli içerik. Eline, yüreğine sağlık Barış ÖZCAN.