Complexitatea creației și Duhul Sfânt (partea 1) - Stefan Cârstea
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- Uneori chiar fără ca să ne dăm seama - poate - ne închipuim un Hristos pietist, un Dumnezeu bunicel și milos însă cam incapabil să gândească și să pătrundă lucruri mai complexe.
Uneori ne închipuim că putea să facă destule minuni, însă până la urmă a fost omorât pentru că era un neputincios și incapabil să gestioneze lucrurile cu inteligența necesară și astfel a fost executat de iudei prin mâna romanilor iar cadavrul său a fost îngropat cu pioșenie de mironosițe și cei apropiați ai săi.
Că nu este chiar așa și că Dumnezeu este un Creator superinteligent o să încercăm să demonstrăm într-o foarte mică măsură în materialul ce urmează - dacă, desigur, vom avea puterea să-l urmărim împreună.
Urmăriți o parte din conferința intitulată “Dimensiunea Pneumatologică a Creației” (despre “vederea” Duhului Sfânt în creație), organizată de Părintele Cornel Dragoș la Pitești, pe 17 feb. 2023, sub forma unui dialog între Teologie și Fizica modernă, având ca parteneri în acest dialog pe Părintele Prof. Dr. Ion Popescu și Prof. Dr. Stefan Adrian Cârstea, cercetător științific gradul I la Departamentul de Fizică Teoretică al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară din Măgurele.
Cercetătorul Ștefan Cârstea subliniază, bazându-se atât pe realități ale științei cât și pe cuvinte ale Sfinților Părinți, unele corelații foarte profunde si interesante între cunoașterea științifică și cea duhovnicească, în particular între proprietăți ale materiei, așa cum este ea descrisă prin fizica cuantică, și manifestarea prezenței Duhului Sfânt în creație.
Vizionare plăcută!
Pentru Pomelnice și Donații accesați: www.chilieatho...
Pentru mai multe articole (texte, traduceri, podcasturi) vedeți www.chilieatho...
Pentru a vă abona la acest canal: click pe butonul [[ Subscribe / Abonare ]]
sau click aici www.youtube.co...
Da Da Da
Cât de ușor și pe înțelesul tuturor a explicat
Numai cineva rău intenționat nu ar auzi această explicație rațională și logică.
Până și iluminiștii și darwiniștii atei se convertesc dacă își dă puțin interesul să asculte!
Hristos a înviat!!!
Prea frumos explicat. Slava Domnului!
Această " fizică " este debordantă ! Este prezentată atât de elaborat - tangențial cu perspectiva teologiei - astfel încât , toti ar elevii ar trebui să performeze .
Interesantă abordare!
FABULOS !!!!!!!!! Mai vrem!!!
Hristos a Înviat ! Atât de frumos și complicat! ❤️✝️ cel puțin pentru mine. 🤗🌞
Hristos a Înviat!
Minunat material și de mare folos! Mulțumim frumos!
Pe dl. Ștefan Cristea l-am ascultat în mai multe apariții ale dânsului. Atât la Trinitas tv, cred că acolo a fost prima dată, dar și-n mediul online, la cursurile de vineri ale pr. Bogdan-Florin Vlaicu din Charleroi. Este atât un bun cercetător, cât și un trăitor în Dumnezeu, în credința creștin-ortodoxă.
Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți!
Asteptăm cu mult interes partea a II-a.
Hristos a înviat!!!
Adevărat a înviat!
Adevărat a înviat!
Mulțumesc frumos ❤
Minunat!!! Multumim mult! Așteptam de mult așa ceva și astept cu nerăbdare continuarea! Câte părți are?
Nu știu. Vedem. Conferința este destul de mare.
@@oChilieAthonita , mi-a placut ca a reusit pentru fiecare evidenta stiintifica (pe care le-am studiat in scoli) sa faca trimiteri foarte exacte la Sf Scriptura si sf Parinti, fara pierdere in detalii nesemnificative si plictisitoare, dar reusind sa evidentieze principiul creator/sursa generatoare, adica Dumnezeu. Marturisesc ca nu am stiut pana acum de acest domn Carstea, dar mi-a placut coerenta si capacitatea de sinteza si paralela. Voi cauta video cu dumnealui. Multumim!
Foarte frumoasa expunerea unui concept atât de complex pentru noi, mi-ar plăcea să citesc toată cartea. Am să o caut online si mă încred in integritatea ei vazund că o recomandați dumneavoastră.
cand n daruiti si parta a2a . MULTUMIM
Doamne ajuta! Exista posibilitatea sa vad conferinta integral? Si daca da, unde o pot face?
Unde putem găsi partea a 2 a ? Am căutat și nu o găsesc
www.chilieathonita.ro/2023/10/06/darurile-duhului-sfant-stefan-carstea/ și www.chilieathonita.ro/2023/10/13/big-bang-relatia-bor-cu-tinerii-stiinta-teologie-stefan-carstea/
20:30 Nu cred că evoluționismul ar contrazice unicitatea logos-ului fiecărui lucru, pentru că fiecare specie este unică și distinctă, și e înzestrată cu proprietăți și abilități aparte, iar diferitele specii nu se pot împerechea și nu pot procrea cu succes (decât în rare cazuri, când rezultă progenituri sterile). Iar aceasta unicitate a logos-ului e determinată tocmai prin codul , informația sau modificarea genetică indusă, și prin care a fost adusă în existență. De altfel, avem multe lucruri în comun cu celelalte specii, pornind de la elementele chimice și biochimice, Adn-ul, până la organe și sisteme care au aceleași functii. Însă avem și aspecte care ne diferentiaza, și în aceasta consta logos-ul nostru unic, ca și al fiecărei specii.
Și nici big-bang-ul nu contrazice teologia creștină sau creația din nimic, pentru că și în cosmologie, în știință, acesta este considerat tocmai începutul universului și a materiei, a spațiului și a timpului, înainte de care nu exista nimic. Și mulți teologi chiar folosesc big-bang-ul, observația că universul are un început, ca unul din argumentele pentru existența lui Dumnezeu.
Evoluționismul înseamnă că o specie evoluează din alta, inclusiv omul din maimuță - ceea ce este o eroare și este în contradicție și cu învățătura Bisericii (reprezentată în alocuțiunea lui Ștefan prin opera lui Sf. Maxim Mărturisitorul) și cu definiția pe care o dai tu evoluționismului. Adaptarea la mediu este cu totul altceva. Logosul, rațiunea divină și persoana este cu mult deasupra „codul, informația sau modificarea genetică”. Noi nu suntem o grămadă de celule. Cel mai trist om este cel care reduce zâmbetul persoanelor care îl iubesc la mișcarea a 27 de mușchi de pe fața acestora și, deci, la curenții electrici necesari pentru activarea acestora. Mâna prietenului care se întinde către noi nu este urmașul unui mare vierme alb cum spunea Sartre în „Greața”.
@@oChilieAthonita Da, la această evoluție a unei specii din alta mă refer, și asta tocmai prin modificarea codului genetic anterior, prin aducerea sau crearea de informație nouă, specifică. Iar in cazul omului, desigur că e vorba de mai mult decât atât, de insuflarea Duhului dumnezeiesc. Dar genetica și fiziologia constituie baza materiala necesara a omului pentru a primi acest Duh. Evoluția ca procesul creator al lui Dumnezeu. De altfel, evoluția chiar dă mai mult sens antropologiei creștine și genezei biblice, pentru că prin evoluție omul, coroana creației, este conectat și unit trupește cu întreaga creație, iar, prin insuflarea Duhului, omul e conectat și unit cu Dumnezeu. Omul e punctul de legătură și decomuniune dintre Dumnezeu și creație, și care s-a împlinit și desăvârșit în Hristos, care s-a întrupat în întreaga sa creație, tocmai prin om.
Apoi, e ciudat că nu ne deranjează, nu avem nicio problemă cu ideea că suntem făcuți sau provenim din pământ (și din Duh, desigur), dar ne deranjează și avem probleme cu ideea că am proveni din pești sau din maimuțe, si din Duh.. De fapt, evoluția descrie tocmai acest proces de apariție a speciilor și a omului din pământ și/sau din apă, adică din materia lumii, din mediul în care trăim, așa cum e descris și în Geneza.
@@viravirakti Cum spuneam - este o eroare. Este împotriva învățăturii Bisericii, oricine ar crede cineva. Toți ereticii s-au dus în iad cu Biblia în mână, bazați pe credința în propria minte. Cu atât mai mult atunci când nu avem suport în Biblie sau la Sfinții Părinți.
Aș spune și aici că această conferință e un exemplu al faptului contradictoriu că unii oamenii acceptă și sunt deschiși la unele descoperiri, observații, idei și chiar teorii științifice (cuantica, gravitația, biochimia ADN etc), însă nu acceptă și nu sunt deschiși la alte descoperiri sau observații științifice, precum încălzirea globală și schimbările climatice generate de om, sau chiar teoria evoluției...
@@oChilieAthonita Dar de ce este o eroare, de vreme ce biblia nu face o descriere științifică sau exactă a creației, ci duhovnicească, iar Sfinții Părinți nu (cred că) au vorbit despre evoluție, și nu au respins-o, ci au făcut, din cât am înțeles, comentarii mai mult duhovnicești la Scripturi, nu științifice?