50 Yıl Sonra Kurbanlık Danalarda Yemi 1/8'e Düşüren Aile İşletmesi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 дек 2024

Комментарии • 17

  • @byzaferguloglu1752
    @byzaferguloglu1752 9 месяцев назад +1

    MAŞALLAH BEREKETLİ OLSUN
    FURKAN KARDEŞİM EMEĞİNE YÜREĞİNE SAĞLIK

  • @sevder1
    @sevder1 8 месяцев назад

    ÜLKEMİZDE TARIMDA HAYVANCILIKTA BİTMİŞ GEÇMİŞ OLSUN ÜLKEMİZE

  • @halukalpkaya7895
    @halukalpkaya7895 9 месяцев назад +3

    Emeklerinize sağlık güzel bir çekim olmuş. Baş muhalif olarak gene bir dolu söyleyeceklerim var. İlki suni tohumlama konusunda Uğur kardeşime ve sizin göstermediğiniz tepkiye. Doğal ne demek? Suni tohumlama doğal olmuyor mu? Özellikle bizim gibi ülkelerde BB ta suni tohumlama olmassa olmaz bir gerekliliktir. Son yıllarda sayısı artan kültür ırklarımız ve hızla yükselmeye başlayan genetik kapasitemizi tamamen suni tohumlamaya borçluyuz. Bizim insanımızda Almanya daki Hans ın İtalya daki Carlos un Fransa daki Piyer in İsrail deki İzak ın kullandığı spermayı kullanarak ayni genetik kapasiteye sahip olabiliyor.
    Buna rağmen hala karkas ortalamamız 300 Kg ın Laktasyon ortalamamız 3500 Litrenin altında olduğu gibi besi süresi ortalamamız da 16 aydan fazla. Tüm iyi çevre koşulları ve iyi besleme ancak genetik kapasitenin elverdiği ölçüde verimleri olması gereken seviyeye getirebilir. Verimleri arttıracak olan genetik ilerlemedir bunun da tek yolu bilinçli sperma seçimi ile yapılacak suni tohumlamadır. Üzülerek söylüyorum ki Ülkemizde sperma seçme kriterleri özellikle küçük işletmelerde bilinmiyor.
    Hayvanların bağlı beside tutulması hayvan refahına ne kadar uygun tartışmalı bir konu. Hayvanların üzerinde dışkı kat kat plak tabakası yapmış. Holstein danalarda yapılan bir çalışmada bağlı beside ayni ağırlıktaki ayni yem karmasıyla beslenen hayvanlarda bağlı beside YYO 7,13 GCA artışı 1135 Gr. Serbest dolaşımda ise YYO 5,76 GCA artışı 1355 Gr olarak bulunmuş. Çalışma Ülkemizde yapılmıştır. Fabrika yemi tüketimi azaldı derken ne demek isteniyor? Sizin yem ev de mi yapılıyor? Özellikle kendi tahılını üreten işletme için sizin yem ile bu karkas fiyatlarından çok yüksek karlar var. Burada bir problem yok. % 60 tan fazlası arpa olan yemin kilosunu 10 TL ye alıyoruz burası da doğru. Madem fabrika yeminin yarıdan fazlası tahıl yem tüketimi azaldı demek ne kadar doğru? Üstelik arpayı daha fazla veriyoruz. Umarım anlatmak istediklerim yanlış anlaşılmaz sadece bilinmesi faydalı ve gerekli gerçeklerin altını çizmeye çalışıyorum.
    Bu hafta karkasta rekor Karadeniz bölgesinde 333TL. KB tada Karadeniz bölgesi beklenmedik şekilde yükselişe geçti 413 TL. Yörede KB yenmez sanırım geçtiğimiz haftalarda ucuz olduğu için Marmara bölgesinden yoğun olarak canlı kuzu çektiler. Bölgede KB ı işleyecek yüksek kapasitede tesis yok. Kuzu karkasın bu kadar yükselmesi başka türlü açıklanamaz. Tüm tarım ve hayvancılık ile uğraşanlara hayırlı günler bereketli kazançlar diliyorum.❤🐏🐑🐮🐂🌾🌿🍀❤

    • @nevergiveupman2325
      @nevergiveupman2325 9 месяцев назад +1

      Mükemmel yorumlama,muhteşem tespitler
      Keşke herkes sizin bilinç düzeyinizde olsa

    • @halukalpkaya7895
      @halukalpkaya7895 9 месяцев назад +1

      @@nevergiveupman2325 Teşekkürler elimden geldiği kadar Ülkemizin gerçeklerini kendi doğru olarak gördüğüm yorumlarım ile birlikte kimseyi kırmadan ve ukelalık yapmadan aktarmaya çalışıyorum.❤

    • @muadill
      @muadill 9 месяцев назад +1

      Haluk ağabey, bir gün sizi çiftliğimde misafir edeceğim ❤

    • @halukalpkaya7895
      @halukalpkaya7895 9 месяцев назад +1

      @@muadill inşallah kardeşim istanbul çevresinde ise veya yolumun düştüğü bölgedeyse mutlu olurum.

    • @ilhanyazc9947
      @ilhanyazc9947 9 месяцев назад

      Haluk bey size bir soru sormak istiyorum,, iyi genetik etçi bir simental yada limousine ırkı bir dana hiç kesif yem ve tahıl yemeden 16 aylık iken ortalama kaç kg gelir?

  • @mehmetkaya3889
    @mehmetkaya3889 9 месяцев назад

    BAŞLIK YANLIŞ OLMUŞ SANKİ GÜNLÜK RASYON MALİYETİ DE 1/8 E DÜŞMEDİYSE İNSANLARI KANDIRMAYIN LÜTFEN

    • @drfurkandilber
      @drfurkandilber 9 месяцев назад

      Mehmet Bey, merhaba. Videoda açık bir şekilde paylaştığımız üzere, üreticimiz aynı sayıdaki danalara 200 kg fabrika yemi yerine 24 kg yem verdiğini ifade ediyor. Bu hesaplama kısmını tamamen kendisi ifade ediyor. Biz de bu miktarları oranlama yaparak başlık paylaşımında bulunduk. Bunun haricinde; 1 kg karkas kütlesi elde etmek için verilmesi gereken enerji ve protein miktarı sabittir. Sadece bu enerji ve protein miktarını işletme en uyguna temin etmesi ve işletmedeki dışa bağımlılığı en aza indirgemesi gerekir. Videolarımızda genel olarak hep bu temayı işlemeye çalışıyoruz. Fabrika yemine olan bağımlılık azalırsa ülkemizdeki hayvancılık daha da gelişecektir. İyi çalışmalar dilerim.

    • @mehmetkaya3889
      @mehmetkaya3889 9 месяцев назад

      @@drfurkandilber bey iyi akşamlar biz üreticiler için maliyet kısmına bakmamız lazım diye düşünüyorum arpayı ben üretsemde bunu hayvana yedirsem bi maliyet yedirmeyip satıp yerine pelet yem alsam bi maliyet aradaki fark ne diyelimki rasyon maliyeti mi 115 tl den akıllı yem ile 20 tl ye mi düşürüyor .
      Sizin başlıktan ben bunu anlıyorum yanlış anladıysam hata benim o zaman siz haklısınız

  • @sevder1
    @sevder1 8 месяцев назад

    ÜLKEMİZDE TARIMDA HAYVANCILIKTA BİTMİŞ GEÇMİŞ OLSUN ÜLKEMİZE