Programlamaya hangi dil ile başlamalıym?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024

Комментарии • 31

  • @Chillyfeely
    @Chillyfeely Год назад +1

    Hocam çok güzel olmuş yeni tarzınız beğendim

  • @selimkara7254
    @selimkara7254 7 месяцев назад +2

    Vay sinan bey vay, erzurum fen lisesinin gruru:)))

  • @r_cinar
    @r_cinar 5 месяцев назад

    Merhaba hocam videolarınız güzel ilgi ile takip ediyorum Yalnız görselleri çok az kullanıyorsunuz genelde konuşma daha çok grafik ve görsel bekliyoruz.

  • @Pitchblackinvictus
    @Pitchblackinvictus 9 месяцев назад

    hocam 1 hafta kendi kendime python öğrenmeye başlamıştım ki ki bu videoya rastladım sayenizde her gün en az 1 saat çalışmaya karar verdim . 1 yıla meslek değiştireceğim n'olur biri bu yorumun altına sen beceremezsin yapamazsın yazsın :) ( yapamazsın dedikleri ne varsa yaptım , motive olmam lazım)

  • @devrimaskar4907
    @devrimaskar4907 6 месяцев назад

    bazı ünivetsitelerde ne yazık ki c# ile başlıyorlar saçma bir durum bence dediginiz çok mantıklı bir şey ve pythonın kullanım alanlarıda çok geniş ama bence 2. sınıftan itibaren kişiye tercih yaptırılmalı ne olmak istedigi ile ilgili ve o yönde derslere daha geniş değinilmeli yani bir web isteyenle bir data anlist aynı yerde oldugunda problemler çıkıyor bilmiyorum bu benim gördüklerim

  • @rinteltechnology6898
    @rinteltechnology6898 10 месяцев назад

    Hocam yönetim bilişim sistemleri 2.sınıfım iş bulma konusunda javascript mı yoksa python mu öğrenirsem ülkemizde daha avantajlı olup daha çabuk ve daha çok iş fırsatı bulurum

  • @minorepic
    @minorepic Год назад

    Bilgilendirme için teşekkürler çok güzel açıklamışşsınız :)

  • @hakantas4626
    @hakantas4626 7 месяцев назад

    bence ilk başlanması gereken dil c ve türevleri java gibi çünkü pyton üst seviyeli dil olduğu için çoğu şeyi arka planda yapıyor oysa c ve türevleri nerdeyse herşeyi kendiniz yaptığından programla dillerinin temelini öğrendiğiniz için diğer dilleride rahatlıkla öğrenirsiniz çünkü geriye sadece komutları öğrenmek yeterli oluyor

  • @osmanylmaz8137
    @osmanylmaz8137 Год назад

    bence dilden ziyade olay algoritmada ben pythona az baktm syntax yapısı vb. içime sinmedi okulda java görmeye başladım çok sevdim onunla algoritma ve veri yapılarını oturtup diğer dillere yönelmek istiyorum. Yanlışsam düzeltin lütfen.

  • @sakirerdogan2702
    @sakirerdogan2702 Год назад

    Hocam yazılım test uzmanlığında Java bilgisi şart mı? Birkaç iş ilanında gördüm. Temel seviye JavaScript bilgim yeterli olur mu?

    • @sinanhanay
      @sinanhanay  Год назад +1

      hangi dilde yazılım testi yapıyorlarsa o dil lazım, ilan şartında ne yazıyorsa o. Tabi belki ikna edebilirsin Java öğrenebileceğine.

  • @Gy1969
    @Gy1969 Год назад

    Çok teşekkürler.

  • @ahmetuyar415
    @ahmetuyar415 10 месяцев назад

    Hocam merhaba eğitimleriniz nasıl yapılıyor.
    Online olarak eğitim veriyor musunuz.
    Full stack düşünüyorum

    • @sinanhanay
      @sinanhanay  10 месяцев назад

      eğitim vermiyorum şu anda

  • @onurkalkan8319
    @onurkalkan8319 Год назад

    Hocam bir de bilgisayar programcılığı dışardan okuyorum ve okurken kendimi geliştirebileceğim bir yer arıyorum ne yapabilirim

  •  7 месяцев назад +3

    Python. Neden? Çünkü pythonla yazmak daha kolay, python daha kolay, nasıl anlatayım... Mesela java dilinde kelime yazarken önünde kelime olduğunu, rakam yazarken rakam olduğunu yazıyorsunuz, zor mu? Değil ama pythonda bunu yapmaya gerek yok, yazı da yazsan numara da yazsan python bunun ne tür bir girdi olduğunu anlıyor, yani olay bu, yazım kolaylığı, yoksa ikisininde mantığı aynı. Pythonda program yazmayı oğrendikten sonra java dilini öğrenmeniz bir kaç gününüzü alır, program yazmayı bildiğiniz için her dilde yazabilirsiniz artık. Yani esas olan ataba sürmeyi öğrenmek, sonra bir arabadan başkasına geçince ufak tefek farklılıklar olur ama araba yine de arabadır

    • @muhammetnbt
      @muhammetnbt 5 месяцев назад

      Teşekkür ederim. C++ ile başladım ama videoda da hocanın dediği gibi çoğu şeyi sonradan açıklanacak diye çoğu şey kafamda oturmadan ilerlemeye çalışıyorum. Yeni bir başlangıç yapacağım. Verdiğiniz örnek çok doğru.

    •  5 месяцев назад

      @@muhammetnbt kaç yaşındasın?

    • @muhammetnbt
      @muhammetnbt 5 месяцев назад +1

      19 Bilgisayar Mühendisliği 1. Sınıfım. Üniversitem C++ ile başladı

    •  5 месяцев назад

      @@muhammetnbt yaşın genç ama zaman hızlı akıyor. Üniversiteyi bitir ama pratik bilgiyi üniversite vermez, yani diploma için oku, bu arada kendini pythonda geliştir. Yani zaten üniversite okuyorum, orda öğretirler diye düşünme. Öğretmezler. Yazılımı kendin öğreneceksin

    • @muhammetnbt
      @muhammetnbt 5 месяцев назад

      Çok teşekkürler. Bir yol gösteren olmadığı için oradan oraya savrulup duruyorum. 1. Dönem C# gördük 2. Dönemde hoca değişti C++ ile tekrar başladık. En iyisi ben kendi yolumu çizmeliyim. Bugün resmen bir aydınlanma yaşadım.

  • @Miracle-uc6es
    @Miracle-uc6es Год назад

    Hocam eğer bilginiz varsa bir sorum olacak size. Ben bir ara hevesliydim, temel seviyede o dili de bileyim, bu dili de bileyim diye. Ve basit basit programlar yazardım. Örneğin bir hesap makinesini C, C++, C#, Java, Python'da yazardım.
    Ve Python'ın söz dizimi (syntax)'ı o kadar temiz ki, bakar bakmaz anlıyorum program ne yapıyor. Ama tamamen aynı programı, her şeyi ile aynı programı C++'da okumak, gözümü yoruyor açıkçası. Python söz dizimi ile yazılmış bir programı okumak çok daha kolay. Mesela C# 2000'de çıktı diye biliyorum ben. Python ondan bir 10 yıl daha eski bir dil. Sizin tabirinizle neden inatla Japon alfabesi tercih edilmiş?
    Çünkü diyorsunuz ya, Japon alfabesi ile Latin alfabesinin basitliği, göreceli bir şey değil. Go ve Rust mesela çıkalı herhalde bir 15 sene oldu. Yani çok yeni birer diller. Ama bildiğim kadarıyla o da C-Syntax'lar.
    Acaba bu yazım tarzının, programlama diline eklediği akıl edemediğim bir ek maliyeti mi var? Yoksa tamamen dedelerimiz de böyle yaptı, şimdi yeni bir şeye geçersek kimse alışamaz tarzı bir gerekçesi mi var?

    • @sinanhanay
      @sinanhanay  Год назад +3

      Öncelikle benim söylediğimi tam anlamamışsın. Ben Python'ın basit sentaksı ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR dedim, bu demek değil ki bu yalın sentaks her durumda çok iyi birşey. Yalın sentaksın artısı öğrenmeyi kolaylaştırması, ama eksisi özellikle bazı türe dayalı acemi hataların runtime'da ancak tespit edilmesi.
      Videonun sonunda da bunu tekrar vurgulamama rağmen kaçmış. Mesela C++, Java gibi dillerde tip belirtilir tanımlarda, Python'da bu yoktur, ama Python'a sonra type hintler geldi. Çünkü bazen türlerle yazmak daha anlaşılır kılıyor kodu.
      Yani Japonca alfabesi ilk öğrenmek için kolay değil evet ama bazı durumlarda da Latin alfabesinden iyi olabiliyor. Mesela, Latin alfabesinde 3-4 kelime ile yazacağın şeyi 1-2 harf ile yazabiliyorsun.
      Karşılaştırma huyunu bırakalım, yıllardır söylediğim, videoda da 2-3 kere söylediğim 'En iyi dil yoktur, işe uygun dil vardır' felsefesini anlayalım. Python'ın temel felsefelerinden biri 'okunabilirlik' , sen de kendi felsefene göre, kendi programlama dilini yaratabilirsin.

    • @Miracle-uc6es
      @Miracle-uc6es Год назад

      @@sinanhanay Hocam type hint'leri bende çok kullanıyorum, ki açıkçası çokta verimli buluyorum. Çünkü programı yazarken vscode uyarıyor beni, fonksiyon int döndürecek demişsin, str gönderiyorsun? Hayırdır diyor. Ben seviyorum o özelliği. Web'den anlamıyorum ama sanıyorum JavaScript, TypeScript'te de benzeri bir mantık var.
      Ama benim daha çok demek istediğim Python söz diziminden kastım, veri tipi tanımlamaktan ziyade mesela
      Komut tamamlamak için ; yerine yeni satıra geçmek
      Kod bloğu tanımlamak için { } yerine bir tab boşluk bırakmak
      if'lerde ya da döngülerdki bool ifadeyi ( ) içine yazmak yerine yazıp : ile bitirmek gibi şeyleri kast ediyorum daha çok.
      Bunlar küçük şeyler gibi geliyor olabilir belki size. Ama bence bu okunurluğu çok arttırıyor. Çünkü ekranda ne kadar az şey olursa, o kadar yaptığınız işe rahat odaklanırsınız diye düşünüyorum. Ve keşke yeni diller de böyle olsa diyorum. Gerçekten de anlamıyorum da mesela neden hala { } ile kod bloğu tanımlıyoruz'u. Acaba derleyiciye ek iş yükü filan mı bindiriyor?

  • @sertunc-k5o
    @sertunc-k5o 7 месяцев назад

    naçizane dillerden ziyade öncelikle "algoritma ve programlama" mantığını iyice oturtun. algoritmadan kastımda sıralama algoritması vb. değil istenilen yazılımdaki işin akış mantığı

  • @NurayƏlişova
    @NurayƏlişova 7 месяцев назад

    👍

  • @yasinceyhan7765
    @yasinceyhan7765 Год назад

    Bence, C veya Python ile başlanmalı

  • @hasanoymak-p1v
    @hasanoymak-p1v Год назад

    Kotlin nasıl hocam

  • @onurkalkan8319
    @onurkalkan8319 Год назад

    Hocam şuan aktif olarak ders veriyormusunuz

  • @muzzi1984
    @muzzi1984 Год назад

    Programlamaya programlama ile başlanır çünkü hepsinin temel mantığı aynıdır. Programlama öğrenilirse her türlü dil kolayca uugulanabilir.