Osmanlıca (Prof. Dr. İlber Ortaylı)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 мар 2022
  • Her hafta yeni videolar için Tarihin Arka Odası RUclips Kanalına Abone Ol ➤ / tarihinarkaodasitv
    Osmanlıca nedir? (Prof. Dr. İlber Ortaylı)
    Tarih: 13 Aralık 2014
    #TarihinArkaOdasi #MuratBardakçı #TarihinArkaOdasiNostalji
    / tarihinarkaodasitv
  • НаукаНаука

Комментарии • 161

  • @ihsanyuce9780
    @ihsanyuce9780 2 года назад +42

    Ilber Hoca meseleye yapici ve temelde yaklasim gösteriyor. Secmeli ders olarak osmanlica, populist siyasetin isine gelir. Ingilizce konusunda hakli!!! Agzina saglik hocam.

  • @moroRomantico
    @moroRomantico 2 года назад +22

    İlber Ortaylı işte bu yüzden çok seviliyor bağımsız sadece bilime dayalı konuşuyor. Ecdadın mezar taşını okuyamayanları silkelemiş 😍🤗

    • @mehmetbozkurt4632
      @mehmetbozkurt4632 Год назад

      Koro, mezar taşı okuyunca terakki mi edeceksin.? Bir şey mi öğreneceksin?

  • @krall1071
    @krall1071 Год назад +6

    ilber hoca ağzından çıkan her cümleye bir kitap yazılır kısacık zamanda eğitim sisteminin analizini yapıyor bilmediğimiz neler var daha demkkki.

  • @mehmettosunoglu2372
    @mehmettosunoglu2372 Год назад +20

    Osmanlıca bir uzmanlık işidir. Üsküdar'daki üçüncü Ahmet Çeşmesi in kitabesinin fotoğraflarını Osmanlıca Doktorası olan bir hastama vermiştim. Okudu ama beşte dördünü güç bela okuyabilmişti. Günlük gazete ve dergiler (günümüzde basılan ) okunabilir anca.

    • @feytullahede
      @feytullahede 6 месяцев назад

      Kitabe yazıları her şeyden önce sanatsal yazılardır, istiftir. Okuyamamasını garipsemeyin. Osmanlıda pek çok yazı şekli var. Matbu yazıdan tut sülüs, talik, divani, rika vs gibi. Kitabe, hatt-ı hümayun, fetva, hüccet vs gibi farklı kişi ve kurumlara ait yazılarda farklı farklı yazı türleri kullanılır. Ki rik'a gibi el yazısı türlerinde kişiden kişiye değişir yazı. Günümüzde dahi latin harfleri ile yazılan bazı el yazılarını okumak güçtür. İşin içine Arapça ve Farsça kelimeler de girince okumak zorlaşır. Bir de devrin dilini de az çok bilmek gerekir. 15. Yüzyıl ile 18. Yüzyılda kullanılan Türkçe bile farklıdır. Osmanlıca okumak devirleri, Arapça'yı , Farsça'yı, belirli yerlere ait yazı türlerini, yazım şekillerini vs bilmeyi gerektirir. O sebepledir ki bu iş ciddi bir gayret ve uzun zamanlı bir planlama gerektirir...

  • @zeynepcalskan9908
    @zeynepcalskan9908 Год назад +6

    Allah size uzun sağlıklı ömürler versin canım hocamız ne olur sizi uyurken göstersinler o kadar tatlısınız ki ve bu alayına gider ve giydirmeler size çok yakışıyor, ellerinizden ve ruhumuzdan öperim.

    • @mehmetbozkurt4632
      @mehmetbozkurt4632 Год назад

      Osmanlıca diye bir dil yok.diyen Ortaylı yi kutlarım.biraz Farsça,biraz, Arapça,biraz Türkçe,az,biber,az,tuz,biraz başka tamlama,al sana Osmanlıca...böyle bir dil olsa tramvayda,tünel de, otobüs de,okulda konusulurdu.sinirli,saray dili diyebiliriz, aşağılık kompleksi den

  • @shamil84
    @shamil84 Год назад +9

    Osmanlı Türkçesi Osmanlı döneminde hiç bir zaman ayrı başına öğrenilen bir dil olmadı. "Osmanlıca öğrenmek" ibaresi muhafazakar geçinen çevrelerin dahi benimsediği bir Cumhuriyet herzesidir. Osmanlıca ya da Osmanlı Türkçesi ne derseniz deyin öğrenilmez. Bu lisan Arapça ve Farsçayı daha sonraki dönemde Fransızcayı mükemmel öğrenmiş olan aydın zümrenin kullandığı dildir. Yani Osmanlıca bilmenin temel şartı klasik Arapça ve Farsçayı mükemmel bilip kullanabilmektir. Geriye kalan beş Türkçe gramer ve imla kaidesinden ibaret ki bunlara anadili Türkçe olanlar zaten 1 haftada aşina olabilir. Örneğin ben oturup ayrıca Osmanlıca öğrenmedim. Klasik Arapçayı Farsçayı ve edebiyatını iyi bilmem buna ihtiyaç bırakmadı. Türkçe kelimelerin imlasını bir haftada öğrendim ve şimdi en zor denilen Osmanlıca metinleri bile okuyup anlayabilirim. Ancak Arapça Farsça bilmeden Osmanlıca öğrendiğini iddia eden bir kişi bir metinde Arapça Farsça bir ibare geçse düzgün okuyamaz, bir çok kelimeyi de düzgün anlamaz.

  • @MrOzfidelio
    @MrOzfidelio Год назад +3

    İlber hocanın gözlüklü cühelayı kılıçtan geçirmesi ne hoş ya zevkle izledim :D

  • @osmanerol7307
    @osmanerol7307 Год назад +5

    Aileden gelen bir gelenekle eski yazıyı biliriz. İstanbul'da Sultanahmet meydanında gezerken
    Sultanahmet çeşmesini ziyaret ettim. Çeşmede musluğun başında (Tarih düşürerek) eski yazı ile "Aç besmele ile iç suyu Han Ahmet'e eyle dua" yazıyor. Şimdi o yazıyı okuyamayan bir kişi Sultanahmet'in dua istediğini nereden bilsin de dua etsin? Lise edebiyat derslerinde divan şiirlerinin kalıplarını öğretmek gibi saçma bir uygulamalar kaldırılmalı ve bunun yerine eski yazının öğretilmesine başlanmalıdır. İnsanlar böylece büyük dedelerinin mezar taşlarını da okuyabilirler. Sanki bizden önce bu şehirlerde Aztekler yaşamış gibi bir durum var.

  • @turgutgilgil4562
    @turgutgilgil4562 Год назад +1

    Evet evet, tarihimizi herbertlerden öğrenelim. Süper fikir, herbertler dedemizi severlerdi bize de bayılıyorlar.

  • @nurgulokur
    @nurgulokur 2 месяца назад

    Suan 35 yaşımdayim ve osmanlica okumayı öğrendim. Ne var bunda gayette öğreniliyor. Ha belge okuma kitabe okumada henüz ilerlemedim o ayrı ama Rika matbu olarak getirin bir yazı okuyayım.

  • @ahmetarslan4187
    @ahmetarslan4187 Год назад +53

    1 yahud 2 milyon çocuğa Osmanlıca öğretme potansiyeli bizde var ve şuan bile devlet uhdesinde olmadan Hayrat vakfı tamamen ücretsiz olarak yüz binlerce gence gerek canlı derslerle gerekse yüzyüze bunu tedris ettiriyor. 1,2,3 ve 4. Kur arşiv belgeleri okuma kursu dahil bilginize sunarım.

    • @f.r.yadigar3103
      @f.r.yadigar3103 Год назад

      Erhan da kendini bi b.k sanıyor..Haddini bil ,saygılı ol....

    • @sefaizguden4243
      @sefaizguden4243 Год назад +20

      Öncelikle günümüz Türkçesini öğrenelim sonrasını hallederiz inşallah

    • @mustafakoc9331
      @mustafakoc9331 Год назад

      ​@@sefaizguden4243 Bugün konuşup yazılan güncel dil , tam bir aşağılık kompleksi ile bezenmiş , ruhsuz ve bayağı bir dildir. O sebepten bugünkü dil seviyesi osmanlıya nazaran anaokulu seviyesidir. Akedemisyen mütekebbirlerin yapıp çizdekleride dâhil.

    • @sefaizguden4243
      @sefaizguden4243 Год назад

      @@mustafakoc9331 alakası yok dünyada dil sadelesiyor globallesmenin açık bir sonucu bu bugün ingiliz hukukunun etimilojisini düzeltmeye çalısan bir yığın akademisyen var türkçeye has bir durum değil çağın getirisi bu

    • @fatmayca
      @fatmayca Год назад +9

      @@sefaizguden4243 muhakkak günümüz de önemli. Ama kökü olmayan ağaç büyüyemiyor azizim.

  • @mesutoeznur9638
    @mesutoeznur9638 Год назад +2

    Hocamizin aciklamalarini cok iyi anlamaktayim bazi konu basit sekilde ögrenmekle sonunu anlamak olmaz bunlarai biraz yasamak ve tecrübe gerekli. misal bazi kurallari cikartip neden cikartildigini belirtilir fakat bu aciklamalarda herseyi düsümeden aciklanir yada yazilir. Eger ekstrem sekiller olusursa bunlari o kurallarla dogru cözülmez cünkü ezbere ögrenmek temeli anlamis olmak degildir.

  • @krall1071
    @krall1071 Год назад +7

    tarih okuyorum yeni başladım osmanlıcada derslerin içinde var kısa sürede okumayı öğrenşyorsunuz lakin kalkıpta bir vesikayı okumaya kalktığınızda el yazısıyla yazılmış silik çıkmış hatalı yazılmış olduğunuda düşünürsek anlamak iyice zorlaşıyor.her osmanlıca yazıyı okumak kolay değil bu sebepten.yarım iş olmaz eğer öğrenilecekse adam gibi öğrenilmeli buda uzun zaman alıyor işte.

    • @naztnc3527
      @naztnc3527 Год назад

      Bende bu sene 1. Sınıfım ve Osmanlı Türkçesini bı türlü yapamadım🥺

    • @zaferzaferoglu978
      @zaferzaferoglu978 Год назад

      @@naztnc3527 çok zormu Osmanlıca

  • @mustafameric6808
    @mustafameric6808 Год назад +1

    ne kadar doğru söylemiş İlber Hoca. Bakıyoruz kaç kişi Osmanlı Türkçesi yazıyor okuyor? Cevap veriyorum sıfır elde var sıfır.

  • @baran4051
    @baran4051 Год назад +1

    20:14 o kadar kaliteli espri ki ittihatçıyım ama kahkaha attım

  • @ekremozkan925
    @ekremozkan925 Год назад +2

    Osmanlıca,okullarda matbu ve rik'a hattı ile okuyup yazabilmek için okutuluyor. Akademik düzeyde bir Osmanlıca hedeflenmiyor. Yorumlarda kitabe okuyabilir mi?,el yazması okuyabilir mi?,resmî arşivleri okuyabilir mi? Şeklinde sorulan sorular bu konudaki bilgisizliği de ortaya koyuyor. Bu okumalar akademik düzeyde olan okumalardır. Ortaokul ve lise düzeyinde bir öğrenci günlük yazı dilini çok rahatlıkla okuyabilir. İlbey Hoca ve böyle düşünenler,ortaokul ve lisede Osmanlıca öğrenen talebeleri akademik kariyer yapacak sanıyor herhalde...

  • @SumelaKaradeniz
    @SumelaKaradeniz Год назад +1

    Osmanlıca, Osmanlı İmparatorluğu'nda saray ve eşrafının konuştuğu, Anadolu Türklerinin konuşmadığı, Türkçe-Farsça-Arapça karışımı bir dildir. Araştırmacı tarihçiler Osmanlıcayı öğrenmelidir fakat diğer mesleklerle ilgilenen Türklerin Osmanlıca öğrenmelerine gerek yok. İnsanlar işine yarayan diller öğrenmelidir. Özellikle öğrenilmesi gereken bir dil varsa o da İngilizcedir, her ülkede konuşanı vardır, birçok bilim kitabı da İngilizce yazılıdır.

  • @p4sh4
    @p4sh4 Год назад +3

    Osmanlıca diye bir dil yok, Osmanlı Türkçesi!

  • @handeylmaz2183
    @handeylmaz2183 Год назад +1

    Hocam 20 yaşındayım. 5 dil öğrendim kendimi nasıl geliştirebilirim.

  • @Verschiedenes
    @Verschiedenes Год назад

    Ama bir şeyi bizim Ilber Abimiz tam doğru söylemedi. O da şu: Almanyada sırf bazı insanlar humanist liselere gitmiyor. Malesef bir çok insan gidiyor ve o liseler daha ziyade humanist, yani dil, din, ve tarih ağırlıklı olduğu için, üniversitede bir çok sorun yaşıyorsun. Nerden biliyorum diye sorarsanız. Bende de çünkü bir humanist liseye gittim.

  • @viamarisGD
    @viamarisGD Год назад +2

    Harf devrimi bir gecede oldu söylemi bakıldığı zaman ne kadar doğru gözükse de, gerçekleştirildiği günden itibaren neredeyse birkaç yıl boyunca gazetelerde yeni alfabe tanıtıldı ve bu istisnasız bir şekilde yapıldı. İlber Hoca'nın eleştirisi gayet açık ancak sanırım anlaşılmak istenmiyor. Sanırım hocalarımız yeni nesillerin ne kadar hazırcı yetiştiklerinin ya farkında değiller ya da bu kısmı halledilebilir görüyorlar. Erhan Hoca'nın isyanını anlayabiliyorum ancak yıllardır öğretilmeye çalışılan, latin harfleri ile yazılan ingilizce bile donanımsız öğretmenler tarafından ezber metotlar ile öğretilmeye çalışılıyor ve hala devam ediyor. Osmanlıca da öğrencilere çok uzak gelecek. Bu Osmanlıca yüzünden değil, donanımsız öğretmenler yüzünden. Aslında bir sistem eleştirisi mahiyetinde belirtmek istedim.

  • @Lot-4656
    @Lot-4656 Год назад +8

    Çok hakli Ilber hoca. O kadar kolay değil Eski Türkçe ogrenmek.

    • @bilgeleon2077
      @bilgeleon2077 Год назад +3

      Kuran bilmiyorsan kolay değil zor, kuran biliyorsan çok rahat söküyorsun

    • @bekirkoksal2557
      @bekirkoksal2557 Год назад +3

      @@bilgeleon2077
      Kur'an ile alakası yok
      Ayrıca herkesin kuran bilmesi mi gerekir
      Osmanlıca diye bir dil yokki yazısı olsun boş işler bunlar
      Türk olan Türkçe yazar ve okur

    • @nazmmacit4075
      @nazmmacit4075 Год назад +1

      @@bilgeleon2077 Kuran ile ne alakası var. Arapça sanki kolay bir dil de. Okuyup anlamak en az 10yılı alır.

    • @irtica9069
      @irtica9069 Год назад

      @@nazmmacit4075 sen arapça biliyor musun ki böyle bir yorumda bulunuyorsun

    • @hakikatlerekseni9920
      @hakikatlerekseni9920 Год назад

      1 günde okudum

  • @srkanbrol
    @srkanbrol 10 месяцев назад

    hocam nasıl öğrencez şimdi onu söyle..bi de zor dediğiniz 15.asır osmanlıcası ıcın 10 sene yeter mi..öğrenmıs olsak kıtap yazabılır mıyız

  • @alisungur4392
    @alisungur4392 Год назад +2

    Bir siyasi parti İlber Hoca gibi büyük insanlara milli eğitim bakanlığını teklif etmediği müddetçe kim gelirse gelsin kim giderse gitsin bu ülke düzlüğe çıııı kaaa maaaaaaz..

  • @huseyindama7784
    @huseyindama7784 Год назад +1

    Ben biraz arapça biliyorum, bir günde Osmanlıca okumaya başladım

    • @koraycill
      @koraycill Год назад +1

      Okumak baska anlamak baska. Birsey anlamadan okumak okumak olmuyor. Sen divan edebiyati oku bakalim goreyim seni. Bir gunde okumusmus. Okumak demek anlamak demek.

  • @gokhanyuksel3782
    @gokhanyuksel3782 2 года назад +5

    şu ses isini bir cozemediniz arkadaş hayret ya.. bakiyorum tüm paylasimlarin yorumlarinda size bunu söylüyorlar ama dikkate almiyorsunuz

    • @cetinhabil2044
      @cetinhabil2044 Год назад

      kulaklığı veya hoparlörü değiştir

  • @sarenebi1417
    @sarenebi1417 Год назад

    👍

  • @abdullahsaid8281
    @abdullahsaid8281 Год назад

    Burada önemli olan 1400 yıllık islamın entelektüel mîrâsından müstefît olabilmek.

  • @alierbas7079
    @alierbas7079 2 года назад +2

    İlber hoca haklı

  • @erdincormanci2545
    @erdincormanci2545 Год назад

    Hocam haklı ,

  • @ertancatalgol5696
    @ertancatalgol5696 2 года назад

    Tarihin arka odası adlı programın jenerik müziği nedir?

    • @bM34588
      @bM34588 2 года назад +1

      Eyyubi Mehmed Çelebi ârazbar peşrev

  • @yaseminkalpak484
    @yaseminkalpak484 7 месяцев назад

    yaşasaydı 80 yaşında olucaktı annem osmanlıca kitap okurdu biz manav ırkıyız

  • @insaninsan6916
    @insaninsan6916 2 года назад +1

    9:34
    Üsteğmenin karşılığı mülazım-ı sânî değil, mülazım-ı evveldir.

    • @MesutYlmazngozlugu
      @MesutYlmazngozlugu 2 года назад +5

      Mülazım teğmen demek evvel önce demek mülazım ı evvel teğmenden öncesi demek oluyor yani asteğmen olması lazım

    • @Geliyor_Gelmekte_Olan
      @Geliyor_Gelmekte_Olan Год назад

      @@MesutYlmazngozlugu p

  • @momofthe
    @momofthe Год назад

    Osmanlıca öğrenmekte ne var ki...
    Bırakın isteyen okusun , seçmeli...

  • @duke9815
    @duke9815 Год назад +2

    Hocam 28 yasinda 2 dil ogrendim valla, tamam akici degilim ama baya ilerlettim kendimi. Yerlileriyle problem yasamadan anlasabiliyorum. Yas o kadar onemli degil kanimca.

    • @koraycill
      @koraycill Год назад

      Osmanlica dedigi halk dili degil ust tabakanin konustugu Farsca Arapca Fransizca iceren ve yazanin kendini gostermek istedigi okumuslarin dili. Daha okullarda ingilizce ogretemeyenler boyle seyleri mi ogretecek.

    • @furkanaldemlik7812
      @furkanaldemlik7812 Год назад

      Kişiden kişiye değişiyor benim bildiğim kadarıyla. Yaptığınız işi takdir ederim yine kolay iş değil. Benim bildiğim kadarıyla yaşın buradaki önemi, belirli bir yaşa kadar bir şey öğrenmemiş insanların öğrenme isteklerini kaybedip iyice körelerek hiçbir şey öğrenemeyecek hale gelmeleri. Siz belli ki o hale gelmemişsiniz, tebrik ederim.

  • @59100metin
    @59100metin Год назад

    Hocam 1vs 2 aliyor

  • @kenankahya9262
    @kenankahya9262 Год назад

    Kankisi Celal diyordu ki Osmanlıca harfleri ile öğretmek çok zor anlamsız oluyor..

  • @achal-tekkiner2413
    @achal-tekkiner2413 Год назад +2

    Ben eski Almanca yazisini bir haftada okumayi ögrendim. Neden Osmanlica yazisini ögrenmeyelim?

  • @atsizreis
    @atsizreis 8 месяцев назад +1

    Osmanlıca bilmek genel kültür gibi bir şey. İlber Hoca haklı nasıl öğrenecek insanlar öyle şey olmaz. İngilizceyi bile bilen sayısı malım. Gerçekçi konuşmuş. Diğerleri biraz hayalcilik.

  • @cenkerdem39
    @cenkerdem39 Год назад +1

    VAKİT KAYBI

  • @syavuz9058
    @syavuz9058 Год назад +1

    Gözden kaçırılan, ya da üstünde durulmayan, arap alfabesinin kaldırilma sebebi... bilen biliyor, bilmeyene de anlatılmıyor.

  • @efraimerdogdu3051
    @efraimerdogdu3051 Год назад

    Fransız ve İngiliz hayranlığı parçalardan akıyor

  • @keyey8139
    @keyey8139 Год назад +3

    Ortayol tarihcisi milletin isine gelmez saklanan bazi seyler ogrenilir cunku

  • @madenkoyugenclikk2182
    @madenkoyugenclikk2182 3 месяца назад

    BU ERHAN EVLAT OLSA SEVİLMEZ YA

  • @erdalsekmen1268
    @erdalsekmen1268 Год назад

    Tbmm kütaphanesinden eski eserleri girip okuyabilirsiniz… شكر شكر 👏👏👏

    • @mzeybekk
      @mzeybekk Год назад

      Şu anki öğretilen osmanlı türkçesi ile anlaşılır bir şekilde okunabilir mi?

  • @safiyeaydn2622
    @safiyeaydn2622 Год назад

    Hocam osmanlıcayı kendi kendime öğrendim kuran öğrenirken hocam bana kitaplar veriyordu okumam için necatül müminin hüccetil islam aklımda kalan 50 yıl önceydi şimdi okuycak kitap bulamıyorum kütüp haneye gidemiyorum ne yapmalıyım

  • @mehmet00089
    @mehmet00089 Год назад

    İleri görüşlülük ilim adamı nedir? ilber hocadır.

  • @semihseckin5614
    @semihseckin5614 Год назад +3

    Ya bırakın osmanlıcayı madem öyle bütün okullarda göktürkçe ögretilsin

    • @muratderin796
      @muratderin796 Год назад +1

      Aynı şey değil kardeşim çünkü mesele aslında dil değil dil dönem dönem değişir gelişir başkalaşır mesele ‘yazı dili’ mesele o yazı dilindeki müktesebat diyorsan Kİ göktürkçe olan çok fazla ilmî şey var onu öğrensin millet ve ayrıca zaten herhangi bir şekilde ilmî anlamda çaban olmayacaksa Osmanlı Türkçesi de bi işine yaramaz vakit kaybıdır

  • @ZamanYolcusu1963
    @ZamanYolcusu1963 Год назад +3

    Şunların gündemine bakar mısınız? Osmanlıca öğreneceklermiş. Neye yarayacak?

  • @ayseldemir589
    @ayseldemir589 Год назад +9

    40 yaşında osmanlicayi öğrendim hiçde zor deyil bence istemek yeterli yaşın hiç önemi yok

    • @mustafaylmaz9058
      @mustafaylmaz9058 Год назад

      Ben de öğrenmek istiyorum ama bir harf bile bilmiyorum, nasıl öğrenebilirim?

    • @zeynepvuslatguclu1307
      @zeynepvuslatguclu1307 Год назад +2

      @@mustafaylmaz9058 Kuran okumayı bilmiyorsan, Kuran okumayı öğrenmekle başla. Kuran'ı seri bir şekilde okuyabildiğinde Osmanlıca harflerle başlayabilirsin, Arap alfabesi haricinde 4 farklı harf vardır Osmanlıca'da: پ ژ گ چ. Sırasıyla; Ç, G-Ğ, J, P. Bunları da yerleştirdikten sonra hatt çeşitlerini incele. En çok kullandıklarımız rika, nesih, sülüs, divanidir. Kuran hattında nesih kullanıldığı için en kolayı nesihtir. İnternette bolca nesih yazılar bulabilirsin, bir müddet bunları oku. Artık hızlandırdığında yazım kolaylığı sağladığı için arşivlerde de en çok kullanılan hat olan rika hattına geç. Harf yazımları biraz daha farklıdır nesihe göre, zorlayabilir. Rika hattında harfleri incele. Bunun tek çözümü bol bol okuma yapmak. Rikada da gelişince eski arşiv metinlerini okumanı tavsiye ederim. (Atatürk Kitaplığı'ndan arşiv metinlerini indirerek okuyabilirsin.) Rikayı okursan diğer hatları da hemen hemen okursun. Allah ilmini artırsın kardeş

    • @slystallone1
      @slystallone1 Год назад

      ​@@mustafaylmaz9058 internette çok fazla kaynak var. Özellikle youtubeda güzel kanallar var bi onları araştır derim.

    • @mustafaylmaz9058
      @mustafaylmaz9058 Год назад

      @@slystallone1 Öğrenemiyorum.

    • @slystallone1
      @slystallone1 Год назад +3

      @@mustafaylmaz9058 ben Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Ben de ilk Osmanlı Türkçesi öğrenmeye başladığımda harfleri bilmiyordum daha önce kuran okumayı öğrenmediğim için. Bir defter aldım sürekli yaza yaza, maruz kalarak öğrendim. Zaten harflerin birleşimlerini, hangi sesle okuttuklarını ve başta ortada sondaki hallerini öğrenince iş bitiyor. Gerisi tamamen pratikle alakalı.

  • @yahovabinmusa2316
    @yahovabinmusa2316 Год назад +1

    Oda seçim dönemini geçer ahahahhahahahah

  • @nagihans874
    @nagihans874 Год назад +3

    Bir kere Osmanlıca diye birşey yok.Osmanlı Türkçesi var.

  • @mehmetmertocak2159
    @mehmetmertocak2159 Год назад +6

    Ah ya keşke bakan olaydın hocam. Osmanlıca Arap değil dedim diye beni Arap ilan etti salaklar. Keşke Türk genci olarak Eski Türkçe Osmanlıca öğretilseydi.

    • @tugba6648
      @tugba6648 Год назад +3

      Onlara ben bu şekilde anlatıyorum:
      Hiçbir cevapları kalmıyor.
      Bu arada Allah'a ve Kuran'a inanıyorum. Yazdıklarımdan öyle bir izlenim oluşmasın. Ama İlim kapısından girersek hiç sesleri çıkamaz.
      Ben Araplara ne dini olarak veya kültür olarak hiçbir alakam yok. Osmanlı'daki önemli olan şey kültür değil. Orada yaşayan ilimdir. Yaşanmış bilgilerdir. Onca yıl yaşayan bir topluluğun ilmini hiçe saymak akıl dışıdır. Bunu Aklı Beyninde olan herkes anlar. Oradaki ilmi yok etmek normal bir şey değildir. Şuan bilimsel olarak kanıtlanan her hastalığın bir travması vardır. Ruhun enerjisel tedavisini en iyi uygulayan kişilerdir.
      Evrenin Sırrı Frekanstır. Her bitkinin Frekansı vardır. İnsanı Frekans ile öldüredebilirsin. İyileştiredebilirsin. Bunu reddetmek tam bir salaklıktır. Şuan bilimsel olarak kanıtlananlar o zamanda herkesin uyguladığı uygulamalardır. Koku terapisi ile frekansı yüksek bitkiler ile bir hastalık iyileşebilir. Ses terapisi ile depresyon gibi sorunlar ortadan kalkar. Bunlar asla yok sayılamaz. Ve o zamanda aktif uygulanan herşeyi unuttuk. İnsanlar daha adaçayı ne demek onu bile bilmiyor. Fitoterapi yok oldu. Halka uydurmalarla unutturuldu. Bunları yuk sayamazsınız. Bunlar en büyük en önemli kadim bilgilerdir. Şuan elimizde binlerce, yüz binlerce kaynak olmasına rağmen insanlar nasıl bir gribin bitkiler ile tedavisini bilmiyor ise orada onu bilen bir toplumu göz ardı edemezsiniz. Çin Tıbbı nasıl kullanılıyor ise onu da aktif bir şekilde yaşayan, bilen bir toplumun bilgileri öldürülemez. Tesettürlü değilim. Arap kültürünü de hiç sevmem. Birine ilkel şekilde tapmayı bırakıp gerçekleri görüp "İlim ilim bilmektir." Lafını hayata geçirmeye çalışalım lütfen.

  • @abdollahkeshavarz4232
    @abdollahkeshavarz4232 Год назад +3

    Hocanın hep karşı tarafı susturmasını hiç beğenemedim !!!

    • @nagihans874
      @nagihans874 Год назад

      Cahilliği susturuyor

    • @abdollahkeshavarz4232
      @abdollahkeshavarz4232 Год назад

      @@nagihans874
      İranin bugünkü sosyal yapısı ile konuştuğunda da mı ???
      Ben aynı zamanda hattat,ım ve ilber hocaya verdiğim değerden dolayı, ona kendi el yazımla bir rubaiyat i Hayyam taktım ettim, ama yeri gelince tenkit etmeme de fırsat vermelidir !!!
      Hoca muasır Iranliları zirveye çıkariyorlar, ben diyorum ki biz iranlılar uygar olsa ıdik eğer, yüzde 98 oranla dini anayasa ve hükümete evet oyu vermezdik .
      Saygılar.

  • @TwstElma
    @TwstElma Год назад

    %99 okuma yazma öğrenmiş ?

  • @furkantecer8785
    @furkantecer8785 2 года назад

    18.00

    • @mustafakaya-jo7tw
      @mustafakaya-jo7tw 2 года назад

      İlber hocam bu dallamalarla senin ne işin var senin bilginle avunup dalga geçer gibi ben izlerken kızıyorum şana sabır sabır

    • @furkantecer8785
      @furkantecer8785 2 года назад +2

      @@mustafakaya-jo7tw boş yapıyorsun. O yorumu neden yaptığımı bilmiyorsun bile.

  • @osmangultekin588
    @osmangultekin588 Год назад

    Habu kalyonucunun yerinde olsam utancımdan uyku uyumam

  • @sevgiduzgun902
    @sevgiduzgun902 Год назад +2

    ama suan cok haksizlik yapildigini anliyorum neden biz osmanlica bilmiyoruz hakkimi helal etmiyorum buyuk kayip bir milletin dilini bilmemrsi

    • @samsadeniz
      @samsadeniz Год назад

      osmanilca diye bir dil yok.

    • @anx7223
      @anx7223 4 месяца назад

      git ögren tutan mi var

  • @f.r.yadigar3103
    @f.r.yadigar3103 Год назад +1

    Erhan Afyoncu...Haddini bilsen yeter.

  • @srkanbrol
    @srkanbrol 10 месяцев назад +1

    erhan bi sus

  • @SeR-HaT
    @SeR-HaT 2 года назад

    Bu Murat Bardakçı troll mü yahu? Amacı ne bunun? Okula ders koymak ile öğretiliyor mu o şey?

  • @alirzaoz8025
    @alirzaoz8025 Год назад +2

    Osmanlıca alfabe (Arap alfabesi) öğrenmesi latin alfabesine göre çok çok zor bir alfabedir. Kuralları da tam oturmamıştır. Atatürk o anlamda da çok çok doğru yerinde bir karar ile latin alfabesine geçmiştir.

    • @mikailbey9143
      @mikailbey9143 Год назад +1

      800 yıl o kadar zeki alim çıkmış bu alfabeyle en son mu fark etmişler alfabenin zorluğunu Çin bile değiştirmedi. Madem milletin faydasını düşünüyordu M.Kemal "a,e,ı,i,o,ö,u,ü" bunların apaçıkça yazıda anlaşılabilirliği için o alfabeye iki üç yeni o harflere benzer harf getirirdi. Alfabe değiştirmezdi. Cahilliktir bu, bir mantığı yoktur. Aslen Kur'ân düşmanlığından bunu yapmıştır bunu görmeyen ya da görmek istemeyen de ne bileyim

    • @mustafakoc9331
      @mustafakoc9331 Год назад +3

      Yok öyle değil , ben sanayide çalışıyorum. Ve orta seviye osmanlıca metinleri gayet güzel okuyorum. Okula gidenler osmanlıcayı 1 sene okusa yüksek seviye eserleri mütalaa edecek yazacak duruma gelir.

    • @tugba6648
      @tugba6648 Год назад +2

      Toplumdan gelen dil Aileden çocuklara geçer ve öğrenilmesi aileden geldiği için zor değildir. Latin alfabesine geçtik te ne oldu. Eğitim arttı deniyor. Ben hiç bilgili bir insan göremiyorum.
      Ben Araplara ne dini olarak veya kültür olarak hiçbir alakam yok. Osmanlı'daki önemli olan şey kültür değil. Orada yaşayan ilimdir. Yaşanmış bilgilerdir. Onca yıl yaşayan bir topluluğun ilmini hiçe saymak akıl dışıdır. Bunu Aklı Beyninde olan herkes anlar. Oradaki ilmi yok etmek normal bir şey değildir. Şuan bilimsel olarak kanıtlanan her hastalığın bir travması vardır. Ruhun enerjisel tedavisini en iyi uygulayan kişilerdir.
      Evrenin Sırrı Frekanstır. Her bitkinin Frekansı vardır. İnsanı Frekans ile öldüredebilirsin. İyileştiredebilirsin. Bunu reddetmek tam bir salaklıktır. Şuan bilimsel olarak kanıtlananlar o zamanda herkesin uyguladığı uygulamalardır. Koku terapisi ile frekansı yüksek bitkiler ile bir hastalık iyileşebilir. Ses terapisi ile depresyon gibi sorunlar ortadan kalkar. Bunlar asla yok sayılamaz. Ve o zamanda aktif uygulanan herşeyi unuttuk. İnsanlar daha adaçayı ne demek onu bile bilmiyor. Fitoterapi yok oldu. Halka uydurmalarla unutturuldu. Bunları yuk sayamazsınız. Bunlar en büyük en önemli kadim bilgilerdir. Şuan elimizde binlerce, yüz binlerce kaynak olmasına rağmen insanlar nasıl bir gribin bitkiler ile tedavisini bilmiyor ise orada onu bilen bir toplumu göz ardı edemezsiniz. Çin Tıbbı nasıl kullanılıyor ise onu da aktif bir şekilde yaşayan, bilen bir toplumun bilgileri öldürülemez. Tesettürlü değilim. Arap kültürünü de hiç sevmem. Birine ilkel şekilde tapmayı bırakıp gerçekleri görüp "İlim ilim bilmektir." Lafını hayata geçirmeye çalışalım lütfen.

    • @hulyaninevhali3810
      @hulyaninevhali3810 4 месяца назад

      600 dumanlamı anlaşmışlar atalarımızın dili gavur okuyor biz bakıp geciyoruz

  • @xyrecep
    @xyrecep Год назад

    Osmanlıca Yoksa Eski Türkçe mi Diyeceğiz. Veya şimdiki Latin harfler TÜRKÇE mi oluyor.

  • @xyrecep
    @xyrecep Год назад

    Hiç Kimse 100 de 100 Doğru veya 100de 100 Doğru Değil dir.

  • @dikmenlisoner2040
    @dikmenlisoner2040 Год назад +3

    Bende 2 haftada osmanli okumaya basladim ama bu sarhoslara fazla guvenmeyin

  • @mustafakoc9331
    @mustafakoc9331 Год назад +4

    Bizim gayemiş , osmanlıcayı bir kaç kişiye öğretmek değil. Osmanlıcayı Türkiyeye hakim kılmaktır. O sebepten ilber bey çok küçük çaplı bir muhayyileye sahip.

    • @sinanurhan
      @sinanurhan Год назад

      Osmanlıca hayatta iken Osmanlı ülkesine bile hakim olamamış.

    • @furkanefezerenuz7445
      @furkanefezerenuz7445 Год назад +5

      Valla ben öz dilim olan Türkçe'yi konuşcam başlarım osmanlıcasına

    • @onurdemir193
      @onurdemir193 Год назад

      @@furkanefezerenuz7445 ulan bide suan hala günlük konusmada 20 kelımenın en az 3 çü türkçe degıl öz tğrkçe ne demek suan sene metehanla falan aynı dili mı konustugunu sanıyon hırbo

    • @hopelifecook6697
      @hopelifecook6697 Год назад +2

      Osmanlıcayı Türkiye'ye hakim kılmaktan kasıt eski ve güzide dilimizi insanlara öğretmekse çok güzel bir temenni. Yok eski dili günümüze getirip milleti konuşturma derdindeyseniz size ancak gülerim. Dediğiniz akla, mantığa uygun değil.

    • @mehmetbozkurt4632
      @mehmetbozkurt4632 Год назад +2

      Mustafa, yürü anca gidersin,kim tutar seni,el deliye,biz akıllı ya hasret,gidiyoruz,ye Mehmet ye,ekmek le beslenmeye devam .