Kadının kocasına karşı görevleri nelerdir? Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur. "Erkekler, kadınlar üzerinde hakimdirler." (Nisa, 34) Allah-u Zülcelal'in bu fermanı, yarattığı erkeğin bazı kabiliyetlerini kadından üstün olarak ihsan etmesinden dolayıdır. Bu cihetle evin hakimi erkektir. Reis o olduğu gibi mesulde odur. Öyle olunca kadın, erkeğin meşru olan her emrine itaate mecburdur. Bunu ayet ve hadisler açıkça beyan etmektedir. Hatta kadınlar, nafile ibadetlerini bile erkeğin müsaadesi ile eda etmelidirler. Kadın; kocasının vücudunun ayrılmaz bir parçası, hayat arkadaşı, huzur ve rahat vesilesi, sevgi ve şefkat mastarı ve saadet müsteşarıdır. Bu bakımdan birbirlerini tamamlarlar. Kadın evin düzenine, temizliğine, çocuklarının bakım ve terbiyesine, yemek ve giyimlerine nezaret eder, bu işleri yürütür. Her gün karşılama ve yolcu etmelerde, konuşmalarında, asaletinin, necabetinin ve edebinin kemalini gösterir. Yorgun gelen aile reisinin eve bağlılık kazanmasını sağlamak, dinlendirmek, yuvasında saadetten onu doyurmak, kendi hizmet ve emeğini ona hissettirmek kadının şiarıdır. Bu gibi edebler islam hanımefendisinin özelliğidir. Bunlardan başka kadına düşen bazı vazifeler vardır: Kocasının izni olmadan evi terk etmemelidir. kocasının istemediği kimseleri eve almamalıdır. Kocasına lanet etmemelidir. Kocasına: "Senden hiç hayır görmedim!" gibi şeyler söylememelidir. Kadın kocasının evinden kokulu, süslenip ziynetini belli ederek çıkmamalıdır. Böyle yapan bir kadına zina yapan kimsenin günahı gibi günah vardır. Kadın kocasına asık yüz göstermemeli ve dili ile ona eziyet etmemelidir. Kocasını geçim sıkıntısı derdine sokmamalı, kocasına gücünün yetmeyeceği şeyleri teklif etmemelidir. Hz. Ali radıyallahu anh'ın işaret ettiği şu huyların kadınlarda bulunması müstehaptır. "Kadınlarınızın hayırlısı, harama karşı edeb yerini ve şehvetini koruyup kocasına karşı itaatkar olandır." Kadın gelin olarak gidip ta kabre girinceye kadar evine bağlanmalıdır. Kocasının malını boşa harcamamalıdır Sesini de kocasının sesinden fazla yükseltmemelidir. Anne baba ve akraba ziyaretine, hatta hastalarına veya cenazelerine veya taziyesine kocasının izni gitmelidir
Kadının kocasına karşı görevleri nelerdir?
Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur.
"Erkekler, kadınlar üzerinde hakimdirler." (Nisa, 34)
Allah-u Zülcelal'in bu fermanı, yarattığı erkeğin bazı kabiliyetlerini kadından üstün olarak ihsan etmesinden dolayıdır. Bu cihetle evin hakimi erkektir. Reis o olduğu gibi mesulde odur. Öyle olunca kadın, erkeğin meşru olan her emrine itaate mecburdur. Bunu ayet ve hadisler açıkça beyan etmektedir. Hatta kadınlar, nafile ibadetlerini bile erkeğin müsaadesi ile eda etmelidirler.
Kadın; kocasının vücudunun ayrılmaz bir parçası, hayat arkadaşı, huzur ve rahat vesilesi, sevgi ve şefkat mastarı ve saadet müsteşarıdır. Bu bakımdan birbirlerini tamamlarlar.
Kadın evin düzenine, temizliğine, çocuklarının bakım ve terbiyesine, yemek ve giyimlerine nezaret eder, bu işleri yürütür. Her gün karşılama ve yolcu etmelerde, konuşmalarında, asaletinin, necabetinin ve edebinin kemalini gösterir.
Yorgun gelen aile reisinin eve bağlılık kazanmasını sağlamak, dinlendirmek, yuvasında saadetten onu doyurmak, kendi hizmet ve emeğini ona hissettirmek kadının şiarıdır. Bu gibi edebler islam hanımefendisinin özelliğidir.
Bunlardan başka kadına düşen bazı vazifeler vardır:
Kocasının izni olmadan evi terk etmemelidir. kocasının istemediği kimseleri eve almamalıdır. Kocasına lanet etmemelidir. Kocasına: "Senden hiç hayır görmedim!" gibi şeyler söylememelidir.
Kadın kocasının evinden kokulu, süslenip ziynetini belli ederek çıkmamalıdır. Böyle yapan bir kadına zina yapan kimsenin günahı gibi günah vardır.
Kadın kocasına asık yüz göstermemeli ve dili ile ona eziyet etmemelidir.
Kocasını geçim sıkıntısı derdine sokmamalı, kocasına gücünün yetmeyeceği şeyleri teklif etmemelidir.
Hz. Ali radıyallahu anh'ın işaret ettiği şu huyların kadınlarda bulunması müstehaptır.
"Kadınlarınızın hayırlısı, harama karşı edeb yerini ve şehvetini koruyup kocasına karşı itaatkar olandır."
Kadın gelin olarak gidip ta kabre girinceye kadar evine bağlanmalıdır. Kocasının malını boşa harcamamalıdır Sesini de kocasının sesinden fazla yükseltmemelidir.
Anne baba ve akraba ziyaretine, hatta hastalarına veya cenazelerine veya taziyesine kocasının izni gitmelidir