Sesli Öyküler - Toprakla Oynarken

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 янв 2022
  • "Toprakla Oynarken" öykümüzün yer aldığı dergimizi satın almak için acmtr.org/urun/38-Sayi-Toprag... sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
    ----
    TOPRAKLA OYNARKEN
    Toprakla oynarken kendimizi öyle kaptırmışız ki evimizin bahçesi alt üst olmuş, fark etmemişiz. Neler mi yapıyoruz? Çamurla resim yapmaca, duvara el basmaca, solucan ebelemece, çöp toplamaca, su sıçratmaca, taş ayırmaca, toprak kazmaca…
    Benim en sevdiğim ise toprak kazmaca! Toprağın derinliklerine, rengine ve küçük böceklere bakarken aklıma yine bir sürü soru takıldı.
    Akşam eve geldiğimde teyzem hâlime hiç şaşırmadı. Bu sefer “Ne kadar kirlenmişsin,” demek yerine gülmeye başladı. Ardından “Bakalım, bugün bana neler soracaksın?” dedi. Bu fırsat hiç kaçar mı? Elimdeki toprağı gösterdim ve ona aklımdan geçen soruları sırayla sordum.
    Teyze toprağın içinde neden bu kadar çok şey var? Hatta bazı yerleri sarı, bazı yerleri kahverengi, bazı yerleri kırmızı. Çok şaşırtıcı! Bu nasıl oluyor? İçinde solucanlar nasıl yaşıyor?
    Hımm, tüm bunları öğrenebileceğin bir yer biliyorum. Yarın gitmeye ne dersin?
    Teyzem, sorularımın yanıtını bulmam için beni bir fidanlığa götürdü. Çeşit çeşit, boy boy bir sürü ağaç ve çalı vardı. Bir de kocaman sera. Birlikte seranın içine girdik. Orada beni Osman amcayla tanıştırdı. Fidanlığın sahibiymiş.
    Osman amca da benim gibi toprağı çok seviyor olsa gerek çünkü üstü başı toprak içindeydi. Onu görünce heyecanla aklımdan geçenleri sordum. Gülümseyerek sakince anlatmaya başladı.
    “Toprağı çok seviyorum. Onun sayesinde bir sürü ağaç yetiştiriyorum. İnsanlar benden aldıkları fidanlarla çevrelerini ağaçlandırabiliyor.
    Gelelim toprağın içinde gördüklerine: Hayvanlar, bitki kökleri, irili ufaklı taşlar, kum ve dahası. Büyük kayalar çevrenin etkisiyle parçalanıp küçük taşlara, kuma yani gördüğün tozlu yapıya dönüşür. Zamanla aralarında canlı artıkları* birikir. Artıklar; bakteri, mantar, solucan gibi canlılar tarafından daha minik parçalara ayrılır. Bunlar bitkilere besin olur.
    Şuradaki koyu kahverengi toprağı görüyor musun? İçinde canlı artığı çok fazla olduğu için rengi koyu. Toprağı oluşturan kayanın özelliği ve içeriği değiştiğinde kırmızıdan yeşile farklı renkleri görebilirsin.
    Toprağın yapısının her bölgede farklı olması canlılar için önemlidir. Besini fazla topraklar canlıların yaşaması için daha elverişlidir. Bölgelere göre toprak yapısı değiştikçe yaşayan canlılar da değişiklik gösterir.”
    Öğrendiklerim hayal ettiğimden çok daha ilginç ve güzel!
    Eve dönmeden teyzeme, “Bahçemize bir ağaç daha dikelim mi?” diye sordum. “Harika bir fikir!” dedi. Fidanlara göz gezdirdim. Bir tanesine sıkıca sarılarak, “Bunu dikebilir miyim?” diye sordum. Osman amca bunun bir ceviz ağacı olduğunu söyledi. Yaşadığımız yerin toprağına ve iklimine uygunmuş.
    Eve döndüğümde arkadaşlarıma fidanı gösterdim. “Hadi, gelin bir metre derinlikte çukur kazmamız gerekiyor,” dedim. Heyecanla hepsi yanıma koştu. Çukuru kazmaya başladık.
    Tabii biraz da yardım aldık. Osman amcanın fidanla birlikte verdiği bir kova gübreyi çukura boşalttık. Gübre denilen şey keçi, koyun, inek gibi hayvanların dışkılarıymış. Bakteriler ve mantarlar ağacımıza bol bol besin yapabilsin diye kazdığımız yere fidandan önce koymalıymışız.
    Ardından fidanı diktik, çukuru toprakla doldurup üzerine sıkıca bastırdık. Hiç boşluk kalmadı. Şimdi sulama zamanı. Her gün ceviz ağacının yanına gidiyor, yeni bir yaprak çıkaracağı günü merakla bekliyoruz.
    ----
    Copyright ©️ 2022
    Araştırmacı Çocuk içerikleri, Araştırmacı Çocuk Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından basın kanununa uygun olarak yayımlanmaktadır. Araştırmacı Çocuk içeriklerinin her hakkı Araştırmacı Çocuk Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti.’ye aittir. Kanalda yayımlanan yazı, fotoğraf, video, çizim, oyun ve etkinliklerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yayıncının izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz, kullanılamaz.

Комментарии •