Heb nu een paar van je video's gezien en ze zijn echt verhelderend. Ik heb altijd gedacht dat het allemaal veel moeilijker was dan het is. Je uitleg is zeer goed!!!
Thanks! 🙏🏼 dit zijn natuurlijk wel echt de huis basic kastjes het werk kan zeker complex worden. Maar het is leuk om de basics te laten zien voor de beginner😁
Ik heb m'n groepenkast (hager Vega) zelf gebouwd met een hager veedeelklem KH 01B om de aftakkingen te maken naar alle alamats (hager ADA916G). Ik vroeg me af: zijn er ook kamrails om meerdere van deze alamats aan te sluiten met 1 draad en een kamrail. Daarnaast nog een idee, ik heb een hager SVN 221 gemonteerd. Handig om te zien dat op elke fase spanning staat, of juist niet, wanneer je 1 fase hoofdzekering eruit hebt laten klappen of dat er iets mis is in de wijk. Het vervangt !! geen !! tester tool, maar het is gewoon een extraatje in de groepenkast. Ben benieuwd of meer mensen dit ook handig vinden.
@@chriss.8379 goed bezig! jazeker de kdn263a kdn280a voor 12 modules zijn ook andere met meer. Als je op jou type rcbo kijkt op de hager site kan je alle toebehoren vinden.
Dank je wel voor je leuke en vooral leerzame video's. Wanneer je in dit geval (bij de 3-fase kast) nu tóch op een of andere reden meer plekjes nodig hebt voor nul draden, is daar dan een mooie oplossing voor? Je zegt in de video dat doorlussen naar een volgende rail aan de onderzijde eigenlijk "beun" is. Maar is er een nette oplossing voor?
Graag gedaan💪🏼 Je kan dubbele adereindhulzen plaatsen op sommige plekken. Maar je kan ook een dinrail aansluitblok plaatsen. Als je googled kan je die vinden in verschillende formaten.
Weer heel mooi weer gegeven en goede uitleg top. Vraagje de voeding van de aardlekschakelaars mag die zowel aan de bovenkant als aan de onderkant zitten? Groetjes Bert
Mooie video en duidelijk. Vraag die ik heb: een 1 fase 5kw omvormer staat nu in een 1 fase groepenkast met een hoofdaansluiting 1 x 35amp in een eigen b25 automaat. De hoofdaansluiting gaat verzwaard worden naar 3 fase 3x25amp. Welke oplossing zou jij hebben voor die 1 fase 5kw omvormer? In uitzonderlijke gevallen/gunstige dagen met zon zijn er pieken geweest van 4,8 kw van een half uur tot max 1,5 uur. Ben benieuwd naar je reactie. Reden van verzwaring is overigens de komst van een laadpaal en in de toekomst misschien electrisch koken.
Ik heb daar geen oplossing voor😁 doe zelf ook geen solar installaties of werkzaamheden eraan. Maar jou enige oplossing lijkt mij een systeem met 3fase omvormer of misschien paneeltje minder erop oid.
Die 1 fase omvormer staat op een aparte B25 aardlekautomaat. Werkt prima, geen enkele storing oid gehad. Vraag is meer of deze aardlekautomaat mag mee ‘verhuizen’ zodra ik overga op 3 fase hoofdaansluiting 3x25. Speelt dan ook selectiviteit? De een zegt van wel de ander weer niet. Een 3 fase omvormer is een oplossing maar dan ben je gauw 2000,- verder (bekabeling, optimizers vervangen, omvormer zelf, arbeid). Iets teveel van het goede zeg maar 🙈
@@sweetlake773 nee mag niet ivm selectiviteit maar je zit niet alleen met die groep. Ook met je hoofdzekering zelf die problemen kan geven. Nu zit je wellicht op 1x35 of 1x40 en straks op 3x25 dus komt die groep op 1x25a. En ik snap dat teveel van goede is maar niet alles is op te lossen met een simpele fix. Enige oplossing is of je omvormer minder vermogen laten leveren en een 1x16 plaatsen of naar 3 fase omvormer en dan 3x16a. The beun way is lekker die 1x25 overzetten en op hoop van zegen dat het dan goed gaat allemaal maar ik ga je dat niet adviseren uiteraard.
@@DutchElectrician snap ik uiteraard! Ik lees ook vaak dat de omvormer niet als ‘gebruiker’ wordt beschouwd en je daarmee weg zou komen. De absolute max zou te allen tijden 5kw kunnen zijn en omgerekend 21 amp. Nooit bij stil gestaan dat 3 jaar later dit een probleem zou kunnen geven. Achteraf gezien toen dus al voor een 3 fase omvormer moeten gaan. Misschien is de tussenoplossing 20amp maar geen idee of dat goed gaat op erg zonnige dagen.
Als eerste, leuke video's. Alles wordt fijn rustig uitgelegd. Maar een paar vragen/opmerkingen. Wellicht voor de tafel fijner als je er een doek of karton onder legt, scheelt waarschijnlijk wat krassen :). En dan een vraag. Waarom zet je de nul links op de aansluitblokjes terwijl de componenten allemaal de nul rechts hebben? En nog een vraag. Bij de 1 fase kast (maar ook de 3 fasen), wat is de hoofdzekering? 25A/35A. In feite zou je toch een remautomaat moeten toepassen in deze kasten? 16A PV en 25A (of meer) geeft 41A of meer wat in kast aanwezig kan zijn. Componenten zijn, neem ik aan, 40A. Uiteraard kans is klein en minimaal, maar formeel zou je dit toch willen doen? Blijf vooral doorgaan met de filmpjes. Wellicht handig voor de zogenaamde cowboys om te zien hoe het wel moet ;)
@@wolters125 Dankje! Maar is toch mijn tafel moet ik toch zelf weten! De nul gaat links omdat Hager de rail gemarkeerd heeft met wat waar moet de N/nul staat links dan L1 L2 L3 aarding. Uiteraard kan je het anders doen maar dan klopt de aanduiding niet. Meestal komen de 1fase kasten op 1x40 en de 3fase op 3 keer 25a. De pv groep hier is een 16a 300ma en zit rechtstreeks op de hoofdschakelaar 40ampere (per fase) dus een remautomaat is niet nodig. Uiteraard is elke situatie anders en afhankelijk van hoe zwaar je omvormer is en hoeveel panelen. Hoofdaansluiting en omvormer goed bekijken en dan indeling maken. Thanks ga ik zeker doen🙏🏼
Ik zie je zwarte draden voor iedere fase gebruiken. En ik moet zeggen, ook in mijn meterkast, vermoedelijk oorspronkelijk bij de bouw geïnstalleerd in 1982, zie ik alle fasen een zwarte draad hebben. Maar de kleuren voor 3-fasen zijn toch bruin, grijs, zwart? Is dat geen vereiste volgens de NEN-norm?
@@danielmantione nee in de groepenkast word alles meestal zwart uitgevoerd ook als je ergens prefeb besteld. Alleen bruin mag ook gewoon. Kleuren voor de fases is alleen voor de afgaande leiding vanaf de automaat naar wcd.
Ik dacht dat de voeding vanuit de HS naar de onderkant van de ALS moest. En dan vanaf de bovenkant ALS naar de onderkant van de instal.automaten. Nu zit dat mooi strak met een kamrail aan de onderkant, maar maakt de richting van de voeding dan niet uit?
In nl zijn niet veel regels als je vakbekwaam bent mag je aan elektra werken in principe. Maar ik raad het niet aan ik laat alleen zien wat ik allemaal doe en hoe het moet😎
Zal in de toekomst ook wel veranderen. Een cv ketel mag je ook al niet meer ophangen. De betutteling is vreselijk. Meestal geldt: de mensen die denken dat ze alles weten zonder er echt voor opgeleid te zijn maken de domste fouten. Gezonde twijfel is goed. En als je het niet zo kan maken als in dit filmpje of je hebt het juiste gereedschap niet, blijf er gewoon lekker vanaf.
De enige eis in Nederland is dat je elektrische installatie aan de NEN-1010 norm voldoet in de versie die aangewezen was op de datum van de bouwvergunning van je woning. Er is geen regelgeving wie bevoegd is om zo'n installatie aan te leggen, en dus mag je het gewoon zelf doen, zo lang het maar voldoet. Zelfs die NEN-1010 is geen harde eis, die is namelijk niet openbaar (zoals wetten dat wel zijn), en dus is wat daar in staat ook geen harde verplichting, zolang je de doelen die NEN-1010 nastreeft maar haalt (een veilige elektrische installatie), is het in orde. In praktijk: Doe geen rare dingen, gebruik deftige materialen, en je kunt prima zelf je elektra aanleggen.
Dat verhaal over gebruik gaat niet op toch? Die 3 fase meter heeft maar 1 telwerk. Of 2 in geval van piek dal. Maar die telt de fases gewoon bij elkaar op. Gaat om netto gebruik.
Nu maakt het in principe niet uit er word gesaldeerd over alle 3 en teruglevering van totaal word verrekend met verbruik. Maar dat is puur software matig en zou best wel eens kunnen veranderen. Daarom kies ik persoonlijk voor een fase met doorlopend verbruik. Moet er tenslotte toch éën kiezen😁
@@DutchElectrician je moet er nu één kiezen inderdaad. Hoe het er in de nabije toekomst uit gaat zien met slimme verdelers/load balancing etc...dat is nog afwachten. Zijn vol volop in ontwikkeling. Ik heb recent echter een artikel/video gezien van bright over het verhandelen van stroom middels een thuisbatterij. Hiermee kon je aardig iets mee verdienen, maar je kon je eigen huisverbruik er niet op afstemmen, omdat dit werd geregeld vanuit je energieleverancier. Dat vond ik een beetje een vaag verhaal, want dat kan toch hand in hand samen gaan? Je eigen verbruik krijgt voorrang op je zonnepanelen/accu, daarna kan je loadbalancen via je leverancier om het netwerk stabiel te houden. Dat kan toch allemaal softwarematig geregeld worden?
Is het niet zo dat je de vermogens bij elkaar op moet tellen van de gebruikers en de pv set en dan juist wel 6mm kwadraat moet pakken voor de pv groep omdat in theorie er meer vermogen zou kunnen zijn dan 4 zou mogen hebben? Theoretisch geneuzel natuurlijk.
Dan bedoel je denk ik met een pv verdeler boven op een bestaande wasmachine groep oid? Afgaande voeding is dan 2,5mm voegt niet veel toe om dan 6mm voor de automaat te doen.
Heb nu een paar van je video's gezien en ze zijn echt verhelderend. Ik heb altijd gedacht dat het allemaal veel moeilijker was dan het is. Je uitleg is zeer goed!!!
Thanks! 🙏🏼 dit zijn natuurlijk wel echt de huis basic kastjes het werk kan zeker complex worden. Maar het is leuk om de basics te laten zien voor de beginner😁
Weer wat geleerd van je Top!!! Dankjewel
Graag gedaan💪🏼
Bedankt voor de uitleg
Graag gedaan!
Super duidelijke uitleg!
🙏🏼💪🏼
Ik heb m'n groepenkast (hager Vega) zelf gebouwd met een hager veedeelklem KH 01B om de aftakkingen te maken naar alle alamats (hager ADA916G). Ik vroeg me af: zijn er ook kamrails om meerdere van deze alamats aan te sluiten met 1 draad en een kamrail.
Daarnaast nog een idee, ik heb een hager SVN 221 gemonteerd. Handig om te zien dat op elke fase spanning staat, of juist niet, wanneer je 1 fase hoofdzekering eruit hebt laten klappen of dat er iets mis is in de wijk. Het vervangt !! geen !! tester tool, maar het is gewoon een extraatje in de groepenkast. Ben benieuwd of meer mensen dit ook handig vinden.
@@chriss.8379 goed bezig!
jazeker de kdn263a kdn280a voor 12 modules zijn ook andere met meer.
Als je op jou type rcbo kijkt op de hager site kan je alle toebehoren vinden.
Dank je wel voor je leuke en vooral leerzame video's. Wanneer je in dit geval (bij de 3-fase kast) nu tóch op een of andere reden meer plekjes nodig hebt voor nul draden, is daar dan een mooie oplossing voor? Je zegt in de video dat doorlussen naar een volgende rail aan de onderzijde eigenlijk "beun" is. Maar is er een nette oplossing voor?
Graag gedaan💪🏼 Je kan dubbele adereindhulzen plaatsen op sommige plekken. Maar je kan ook een dinrail aansluitblok plaatsen. Als je googled kan je die vinden in verschillende formaten.
Hoe doet je als er moet kombiautomaten?
Weer heel mooi weer gegeven en goede uitleg top. Vraagje de voeding van de aardlekschakelaars mag die zowel aan de bovenkant als aan de onderkant zitten? Groetjes Bert
@@bertvanlit4042 Hoi bert, ja dat mag als je dan vanaf de bovenzijde naar onderkant automaten gaat🙏🏼
Mag een zekeringautomaat ook andersom aangesloten worden ingang en uitgang bedoel ik dan. ? Ivm uitvoer naar gebruiker aan onderkant van kast
@@PorthosVingerhoets-y9d dat moet je navragen via fabrikant/type nr mag soms wel soms niet
Mooi kastje! Welke opties heb ik als ik een lasklem toe moet passen in de kast? Daar zijn dinrail blokken voor heb ik gehoord. Welke zijn dat?
wago 2273-500 kan je 3 wago lasdopjes op kwijt.
Wat gezegd word die inderdaad. Of als je googled wago rijgklem 2,5mm krijg je een variant zonder lasdopjes die erin moeten.
@@DutchElectricianfijn, dankjewel! 👍
Mooie video en duidelijk. Vraag die ik heb: een 1 fase 5kw omvormer staat nu in een 1 fase groepenkast met een hoofdaansluiting 1 x 35amp in een eigen b25 automaat. De hoofdaansluiting gaat verzwaard worden naar 3 fase 3x25amp. Welke oplossing zou jij hebben voor die 1 fase 5kw omvormer? In uitzonderlijke gevallen/gunstige dagen met zon zijn er pieken geweest van 4,8 kw van een half uur tot max 1,5 uur. Ben benieuwd naar je reactie. Reden van verzwaring is overigens de komst van een laadpaal en in de toekomst misschien electrisch koken.
Ik heb daar geen oplossing voor😁 doe zelf ook geen solar installaties of werkzaamheden eraan.
Maar jou enige oplossing lijkt mij een systeem met 3fase omvormer of misschien paneeltje minder erop oid.
Die 1 fase omvormer staat op een aparte B25 aardlekautomaat. Werkt prima, geen enkele storing oid gehad. Vraag is meer of deze aardlekautomaat mag mee ‘verhuizen’ zodra ik overga op 3 fase hoofdaansluiting 3x25. Speelt dan ook selectiviteit? De een zegt van wel de ander weer niet. Een 3 fase omvormer is een oplossing maar dan ben je gauw 2000,- verder (bekabeling, optimizers vervangen, omvormer zelf, arbeid). Iets teveel van het goede zeg maar 🙈
@@sweetlake773 nee mag niet ivm selectiviteit maar je zit niet alleen met die groep. Ook met je hoofdzekering zelf die problemen kan geven. Nu zit je wellicht op 1x35 of 1x40 en straks op 3x25 dus komt die groep op 1x25a.
En ik snap dat teveel van goede is maar niet alles is op te lossen met een simpele fix.
Enige oplossing is of je omvormer minder vermogen laten leveren en een 1x16 plaatsen of naar 3 fase omvormer en dan 3x16a.
The beun way is lekker die 1x25 overzetten en op hoop van zegen dat het dan goed gaat allemaal maar ik ga je dat niet adviseren uiteraard.
@@DutchElectrician snap ik uiteraard! Ik lees ook vaak dat de omvormer niet als ‘gebruiker’ wordt beschouwd en je daarmee weg zou komen. De absolute max zou te allen tijden 5kw kunnen zijn en omgerekend 21 amp. Nooit bij stil gestaan dat 3 jaar later dit een probleem zou kunnen geven. Achteraf gezien toen dus al voor een 3 fase omvormer moeten gaan. Misschien is de tussenoplossing 20amp maar geen idee of dat goed gaat op erg zonnige dagen.
Als eerste, leuke video's. Alles wordt fijn rustig uitgelegd. Maar een paar vragen/opmerkingen.
Wellicht voor de tafel fijner als je er een doek of karton onder legt, scheelt waarschijnlijk wat krassen :).
En dan een vraag. Waarom zet je de nul links op de aansluitblokjes terwijl de componenten allemaal de nul rechts hebben?
En nog een vraag. Bij de 1 fase kast (maar ook de 3 fasen), wat is de hoofdzekering? 25A/35A. In feite zou je toch een remautomaat moeten toepassen in deze kasten? 16A PV en 25A (of meer) geeft 41A of meer wat in kast aanwezig kan zijn. Componenten zijn, neem ik aan, 40A. Uiteraard kans is klein en minimaal, maar formeel zou je dit toch willen doen?
Blijf vooral doorgaan met de filmpjes. Wellicht handig voor de zogenaamde cowboys om te zien hoe het wel moet ;)
@@wolters125 Dankje! Maar is toch mijn tafel moet ik toch zelf weten!
De nul gaat links omdat Hager de rail gemarkeerd heeft met wat waar moet de N/nul staat links dan L1 L2 L3 aarding.
Uiteraard kan je het anders doen maar dan klopt de aanduiding niet.
Meestal komen de 1fase kasten op 1x40 en de 3fase op 3 keer 25a.
De pv groep hier is een 16a 300ma en zit rechtstreeks op de hoofdschakelaar 40ampere (per fase) dus een remautomaat is niet nodig.
Uiteraard is elke situatie anders en afhankelijk van hoe zwaar je omvormer is en hoeveel panelen.
Hoofdaansluiting en omvormer goed bekijken en dan indeling maken.
Thanks ga ik zeker doen🙏🏼
Ik zie je zwarte draden voor iedere fase gebruiken. En ik moet zeggen, ook in mijn meterkast, vermoedelijk oorspronkelijk bij de bouw geïnstalleerd in 1982, zie ik alle fasen een zwarte draad hebben. Maar de kleuren voor 3-fasen zijn toch bruin, grijs, zwart? Is dat geen vereiste volgens de NEN-norm?
@@danielmantione nee in de groepenkast word alles meestal zwart uitgevoerd ook als je ergens prefeb besteld. Alleen bruin mag ook gewoon.
Kleuren voor de fases is alleen voor de afgaande leiding vanaf de automaat naar wcd.
Ik dacht dat de voeding vanuit de HS naar de onderkant van de ALS moest. En dan vanaf de bovenkant ALS naar de onderkant van de instal.automaten. Nu zit dat mooi strak met een kamrail aan de onderkant, maar maakt de richting van de voeding dan niet uit?
Wist niet dat je dit als particulier gewoon zelf mag bouwen? Zitten wel wat regels aan vast denk ik?
In nl zijn niet veel regels als je vakbekwaam bent mag je aan elektra werken in principe.
Maar ik raad het niet aan ik laat alleen zien wat ik allemaal doe en hoe het moet😎
Zal in de toekomst ook wel veranderen. Een cv ketel mag je ook al niet meer ophangen. De betutteling is vreselijk. Meestal geldt: de mensen die denken dat ze alles weten zonder er echt voor opgeleid te zijn maken de domste fouten. Gezonde twijfel is goed. En als je het niet zo kan maken als in dit filmpje of je hebt het juiste gereedschap niet, blijf er gewoon lekker vanaf.
De enige eis in Nederland is dat je elektrische installatie aan de NEN-1010 norm voldoet in de versie die aangewezen was op de datum van de bouwvergunning van je woning. Er is geen regelgeving wie bevoegd is om zo'n installatie aan te leggen, en dus mag je het gewoon zelf doen, zo lang het maar voldoet. Zelfs die NEN-1010 is geen harde eis, die is namelijk niet openbaar (zoals wetten dat wel zijn), en dus is wat daar in staat ook geen harde verplichting, zolang je de doelen die NEN-1010 nastreeft maar haalt (een veilige elektrische installatie), is het in orde. In praktijk: Doe geen rare dingen, gebruik deftige materialen, en je kunt prima zelf je elektra aanleggen.
Dat verhaal over gebruik gaat niet op toch? Die 3 fase meter heeft maar 1 telwerk. Of 2 in geval van piek dal. Maar die telt de fases gewoon bij elkaar op. Gaat om netto gebruik.
Nu maakt het in principe niet uit er word gesaldeerd over alle 3 en teruglevering van totaal word verrekend met verbruik.
Maar dat is puur software matig en zou best wel eens kunnen veranderen.
Daarom kies ik persoonlijk voor een fase met doorlopend verbruik. Moet er tenslotte toch éën kiezen😁
@@DutchElectrician je moet er nu één kiezen inderdaad. Hoe het er in de nabije toekomst uit gaat zien met slimme verdelers/load balancing etc...dat is nog afwachten. Zijn vol volop in ontwikkeling. Ik heb recent echter een artikel/video gezien van bright over het verhandelen van stroom middels een thuisbatterij. Hiermee kon je aardig iets mee verdienen, maar je kon je eigen huisverbruik er niet op afstemmen, omdat dit werd geregeld vanuit je energieleverancier. Dat vond ik een beetje een vaag verhaal, want dat kan toch hand in hand samen gaan? Je eigen verbruik krijgt voorrang op je zonnepanelen/accu, daarna kan je loadbalancen via je leverancier om het netwerk stabiel te houden. Dat kan toch allemaal softwarematig geregeld worden?
Is het niet zo dat je de vermogens bij elkaar op moet tellen van de gebruikers en de pv set en dan juist wel 6mm kwadraat moet pakken voor de pv groep omdat in theorie er meer vermogen zou kunnen zijn dan 4 zou mogen hebben? Theoretisch geneuzel natuurlijk.
Dan bedoel je denk ik met een pv verdeler boven op een bestaande wasmachine groep oid?
Afgaande voeding is dan 2,5mm voegt niet veel toe om dan 6mm voor de automaat te doen.
De links naar jouw TikTok en Instagram accounts lijken niet (meer) te werken. Krijg als ik doorklik, profiel niet gevonden en account bestaat niet 😮
@@cklamNL aah thanks ik ga het nu updaten! Ik heb al me account namen veranderd zelfde als op youtube nu Dutch electrician