Ό,τι καλύτερο έχω βρεί πάνω στα αυτόνομα για αυτούς που ψάχνουν το πώς λειτουργούν, καθώς και το πώς υπολογίζεται ένα σύστημα! Μπράβο και σε ευχαριστώ πολύ!
πολυ καλο βιντεο ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. ΑΝ δεν απλοποιήσουμε ορισμένα πράγματα θα θέλαμε 10πλασιο χρόνο για τις λεπτομέρειες και ΠΑΛΙ ΔΕΝ θα καλύπταμε την ΚΑΘΕ περίπτωση που θέλει ο καθένας για το δικό του εξοχικό. Το βίντεο ΕΙΝΑΙ ενα πολύ καλό ξεκίνημα , ειδικά για αυτούς που ξέρουν λιγότερα, ΓΙΑ ΝΑ ξεκινήσουν την δική τους μελέτη ή να δουν & άλλα βιντεο του καναλιού
Πολύ κατατοπιστικό, με αριθμητικούς τύπους κτλ. Μπράβο. Τον μέσο Έλληνα νομίζω θα τον ενδιέφερε ένα σύστημα on grid διασυνδεμενο δηλαδή, υβριδικό (με μπαταρίες) ώστε αν ζει σε περιοχή που το δίκτυο είναι κορεσμένο και δεν μπορεί να εφαρμόσει net metering να κάνει μια αξιοσημείωτη οικονομία στο ρεύμα του . Σύμφωνα με ένα πρόχειρο υπολογισμό ένα σύστημα 5 KW είναι υπεραρκετό για μια 4μελή οικογένεια. Ένα βίντεο πάνω σε κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον
Καλησπέρα, έχω 1-2 απορίες.... (1) Στον πίνακα καταναλώσεων δείχνει για το ψυγείο 4,8 ώρες χρήσης. Πιστεύω ότι το ψυγείο δουλεύει σχεδόν 24ώρο..... (2) Τα panels έχουν υπολογιστεί 336Watt ως αποτέλεσμα της απαιτούμενης ενέργειας (1680WH) διά της ηλιακές ώρες (5 ώρες). Αν κατά την διάρκεια αυτών των 5 ηλιακών ωρών το πρωί τα πάνελς κληθούν να υποστηρίξουν και κάποιες "πρωινές" καταναλώσεις του σπιτιού πιθανά η ισχύς των πάνελ να μην επαρκεί.
Συγχαρητήρια για το βίντεο σου... Τον Ιούλιο έρχεσαι μία βόλτα στην Καβάλα να κάνουμε μία συναρμολόγηση. 3 πανλ 38volt 420watt και 4 μπαταρίες 12νολτ 120ah και όλα τα σχετικά τα έχω ..... Κανένα τηλέφωνο σου μπορούμε να έχουμε..
Την καλησπέρα μου συγχαρητήρια για τα βίντεο σου. Αυτό που σκέφτομαι είναι ενα φωτοβολταικο σύστημα για 5 kw το οποίο δεν θα έχει μπαταρίες και θα χρησιμοποιείται απευθείας το ρεύμα που θα παράγεται αλλά να έχει το ινβέρτερ την δυνατότητα οταν χρειάζεται το σύστημα περισσοτερη ισχύ αυτή την επιπλέον ισχύ να μπορεί αυτόματα να την συμπληρώνει απο την δεη. Εχεις γνώση επι αυτού τι ινβέρτερ χρειάζεται κλπ
Καλημέρα σας! Σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται αυτόνομο σύστημα. Ένας on grid inverter όπως ο Plenticore Plus της KOSTAL στα 5.5kW είναι ιδανικός για ιδια κατανάλωση, ή σύμβαση Net metering ενώ οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον μπορεί να γίνει υβριδικός, δηλαδή να φορτίζει μια μπαταρία για να μαζεύει την παραγόμενη ενέργεια και να την ξοδεύει σε άλλη στιγμή. (nanodomi.com/proionta/fotovoltaika-sistimata/inverter/p-v-inverter-kostal-plenticore-plus-5-5/).
Εφόσον ο διακόπτης μεταξύ μπαταρίας και inverter είναι στα 40Α (άρα 24v*40=960w), πως μπορει να υποστηρίξει την μεγιστη ισχύ του inverter που είναι στα 1600w? Εξαιρετικη η παρουσίαση! Ευχαριστώ!
Σε αυτή την περίπτωση βοηθάει περισσότερο ένα inverter υβριδικό, έχω πάρει 2 φωτοβολταϊκά 540watt luxor, για το αυτόνομο που θέλω μου είπαν 8 φωτοβολταϊκά, το θέμα μου είναι η μπαταρία που θέλει φυσικά μελέτη
Πολύ κατατοπιστικό . Αν μπορείς πεσμου τι ρυθμιστη φόρτωσης θα χρειαστώ έχω πάνελ Mitsubishi MT130T2 open circuit voltage 131v και voltage at pmax 101v θέλω να έχω μπαταρία 12 ή 24 v ποιο mppt θα χρειαστώ και αν έχεις λινκ μαγαζιού ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα! Πολύ καλή παρουσίαση, μπράβο σας! Έχω μια απορία: Για ποιο λόγο ενώ η συνολική ισχύς των συσκευών σε W, ενώ βγαίνει 592W, επιλέγουμε να βάλουμε ένα σύστημα με panels συνολικής ισχύος μόνο 380W. Αυτό δεν σημαίνει πως στην περίπτωση που λειτουργήσουν όλες οι συσκευές ταυτόχρονα, το σύστημα δεν θα το σηκώνει; (καθώς 380W < 592wW), Πόσο μάλλον αν τύχει και λειτουργήσυον όλες μαζί συμπεριλαμβάνομένου και των συσκευών με υψηλή ισχύς εκκίνησης (380W< 1452W), Δηλαδή, δε θα έπρεπε η συνολική ισχύς των panels να ισούται ή να ξεπερνάει τη συνολική ισχύ των συσκευών (συμπεριλαμβανομένου τις συσκευές με μεγάλη ισχύ εκκίνησης);;;
Καλημέρα και ευχαριστούμε πολύ! Η ισχύς των πάνελ μας ενδιαφέρει να είναι αρκετή ώστε στη διάρκεια της ημέρας να φορτίζει εντελώς την μπαταρία. Η πηγή ενέργειας των καταναλωτών μας είναι η μπαταρία (όχι τα πάνελ) και αυτή είναι που θα πρέπει να μας καλύπτει. Το μοναδικό εξάρτημα του συστήματος που έχει άμεση σχέση με την στιγμιαία ισχύ και την ισχύ εκκίνησης των καταναλωτών είναι ο αντιστροφέας. Αυτοί είναι και οι λόγοι που έχουμε αυτά τα νούμερα.
Συγχαρητηρια πολυ ωραιο ολοκληρωμενο βιντεο που τα εξηγει πολυ απλά και κατανοητα για ερασιτεχνες που θελουν να ασχοληθουν. Εχω μια ερωτηση, υπαρχει δυνατοτητα (με τη βοηθεια επαγγελματια) να γινει εγκατασταση η οποια να ειναι κατα μια εννοια "υβριδική", δηλαδη οσο εχω ρευμα απο ηλιο και μπαταρια να τραβαω απο κει, και οταν φτανω σε χαμηλα επιπεδα αυτης της ενεργειας να γυρναω ενα διακοπτη στον πινακα μου και να περναω στο συμβατικο δικτυο (χωρις καποιο συμβολαιο συμψηφισμου κλπ κλπ)
Καλημέρα σας. Είναι σωστό το γράφημα που δείχνει μόνο 40Α από τη μπαταρία στον ινβερτερ ,παρόλο που η μπαταρία είναι συνολικά 280Α; Αυτό που φτιάχνω εγώ θα είναι 185Α στα 12V .τι ασφάλεια να βάλω ; ευχαριστώ
Καλησπερα σας, πραγματι πολυ καλη η παρουσιαση, συγχαρητηρια. Ακολουθησα τις οδηγιες που αναφερεται προσπαθοντας να δω τι συσκευες χρειαζονται για ημερησια καταναλωση 8KW, σε λειτουργεια 24V και βρηκα οτι χρειαζονται 8 μπαταριες των 220Ah, 12 ηλιακα πανελ των 190W. Στην επιλογη του MPPT μου βγαινει 122A, σε αυτην την περιπτωση επιλεγεις ταση λειτουργιας του συστηματος στα 48V, ουτως ωστε να πεσουν τα Αμπερ στα 61? Κι οσο αναφορα τον Inverter, θα πρεπει να ειναι στα 48V, Ισχυος 9500W και Μεγιστη στιγμιαια Ισχυ περιπου στα 12340W? Ευχαριστω εκ των προτερων κι ας μην απαντησεται γιατι προφανως δεν εχετε το χρονο. Ευχαριστουμε και παλι για την ενημερωση στο τοσο επικαιρο θεμα. Μπορει αν θελει και καποιος που παρακολουθει τα σχολια να απαντησει αν γνωριζει κι ασχολειται με το θεμα.
Σας ευχαριστώ πολύ! Η δική σας περίπτωση αφορά μόνιμη αυτόνομη εγκατάσταση με μεγάλη κατανάλωση, οπότε ο συγκεκριμένος σχεδιασμός στο βίντεο δεν σας ταιριάζει αρκετά. Για εσάς τα 48V είναι η minimum DC τάση. Αρχικά όμως, αν βρίσκεστε εντός δικτύου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σίγουρα δεν σας καλύπτει οποιαδήποτε λύση On-grid Φ/Β συστήματος (π.χ. Net metering), γιατί θα γλυτώσετε τα μισά χρήματα και πάλι μηδενίζοντας τον λογαριασμό σας. Αν όχι, για αυτόνομο, θα χρειαστεί πρώτα να δείτε αν μπορείτε να τροποποιήσετε τις ανάγκες σας, δηλαδή να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για θέρμανση νερού, χώρων και μαγείρεμα (π.χ. ηλιακός, υγραέριο κλπ), έπειτα να υπολογίσετε τις ανάγκες σας με το χειρότερο σενάριο (ασφαλής αριθμός ημερών αυτονομίας για Δεκέμβριο), και τέλος να επιλέξετε αξιόπιστα υλικά, όπως μπαταρίες λιθίου και ποιοτικά inverter, με εναλλακτική έκτακτης φόρτισης των μπαταριών από γεννήτρια. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και το ύψος της επένδυσης, θεωρώ απαραιτητη τη συνεργασία σας με έναν επαγγελματία της περιοχής σας.
@@GreekPhotovoltaics αναλαμβάνετε εσείς τοποθετήσεις τέτοιων συστημάτων στην Αθήνα ή μπορείτε να μας συστήσετε κάποιον που να ξέρει να μας το φτιάξει έτσι όπως εσείς?
Καλησπέρα , θέλω να φτιάξω ένα λίγο μεγαλύτερο από αυτό να δουλεύω το ps5 τηλεόραση ρουτερ και κάνα δυο λάμπες , θέλω να βάλω 1 sharp 450w , τι μπαταρίες χρειάζομαι και ινβερτερ ; Ευχαριστώ
Ένα αυτόνομο σύστημα σε μη ηλεκτροδοτούμενη από το δημόσιο δίκτυο περιοχή μπορεί να είναι νόμιμο. Για κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο σας.
Γεια σας! Θα ηθελα να ρωτησω, σε 24V φωτοβολταϊκα πανελ συνoλικου ογκου 740w ( Τα οποια υπαρχουν ηδη), τι ρυθμιστη φορτισης πρεπει να αγορασω; 24V ή 12V αν θελω να κανω τη δουλεια μου με μια μονο μπαταρια 12V και 200- 250 AH. Δηλαδη ενας ρυθμιστης φορτισης 24V μετατρεπει τo ρευμα σε 12v ωστε να το στειλει στη μπαταρια και το inverter? Το οποιο inverter ουτε αυτο γνωριζω αν πρεπει να ειναι 24v ή 12v. Ευχαριστω εκ των προτερων, και για τις ωραιες πληροφοριες μεσα απο τα βιντεο σας.
Γεια σας! Χρειαζονται περισσοτερες πληροφοριες για να υπαρχει συμπέρασμα. Σίγουρα ομως με 12V, θα χρειαστούν μεγαλες διατομες καλωδίων γιατι θα υπάρχουν πολύ μεγαλα ρευματα,
Πολύ ωραία παρουσίαση. Και εγώ αμφιβάλλω όμως αν στην πράξη το σύστημα αυτό σηκώνει την λειτουργία του ψυγείου 24ω/ημέρα. Πολύ οριακά είσαι και αν κάτι πάει στραβά θα έχεις θέματα. Εγώ θα έβαζα περίπου τα διπλάσια για να μην έχω το άγχος του απροόπτου. Το κόστος ανεβαίνει φυσικά αλλά έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Τυπαρα τα φωτοβολταϊκά έχουν μετατροπέα ?συνεχές ρεύμα είναι μετά τον ρυθμιστή η εναλλασσόμενο?αν μπορείς κάνε βίντεο με μετατροπέα στα Φ/β σύστημα αυτονομο AC
Καλημέρα Καλά Χριστούγεννα. Το βιντεο σας νομίζω για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί είναι πολύ κατατοπιστικό. Μια τέτοια εγκατάσταση η και διαφορετική η διατομή των καλωδίων πια πρέπει να είναι. Ακόμα αν το καλώδιο που ερχετε από τα πάνελ στην πατάρια πρέπει να είναι πιο χοντρό σε διατομή από την υπόλοιπη εγκατάσταση. Ευχαριστώ. πολύ.
Μια ερώτηση απλά βλέποντας την τελική συνδεσμολογια ενώ από μπαταρία προς αντίστροφεα υπάρχει διατομή καλωδίου 10μμ από τον αντίστροφεα προς τον πίνακα και την κεντρική ασφάλεια το ρίχνει στο 1.5μμ αυτό είναι απλά όπως το αναφέρεις στην αρχή του βίντεο ή αφορά την σχετική κατανάλωση που υπολογίζεις οπότε ναι η συγκεκριμένη διατομή επιτρεπεται να συνδεθεί με τον μεταγωγικό διακόπτη που θα έχουμε στον πίνακα εάν βέβαια έχουμε και παροχή από ΔΕΗ...?
Οι διαφορές έχουν να κάνουν με την τάση λειτουργίας στην DC μεριά έχουμε 24 V ενώ στην AC έχουμε 230 V. Όσο μικρότερη είναι η τάση τόσο μεγαλύτερο το ρεύμα και συνεπώς τόσο μεγαλύτερα τα καλώδια.
Με τις ασφάλειες και τους διακόπτες ασφαλίζουμε την καλωδίωση. Ανάλογα με τα αμπέρ επιλέγουμε τη διατομή, και ανάλογα με τη διατομή επιλέγουμε τις ασφάλεις. Στα 40Α, μίνιμουμ διατομή αγωγού είναι τα 10mm2, εξαρτάται όμως και απο το μήκος του αγωγού. Συμβουλευόμαστε πάντα έναν εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο. Λάθη σε διατομές ή ασφάλειες, έχουν σοβαρότατες συνέπειες.
Καλησπέρα λοιπών 380÷24 μας βγάζει 15,83 αμπέρ. Μαζί με το 1,25 μας βγάζει 19,79 αμπέρ. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί χρησιμοποιείς το 1,25? Από την στιγμή που σου βγάζει 15,83? Και με το 1,25 σε βγάζει περίπου 20 αμπέρ?
Αναφερει οτι ειναι ο αερας ανοχης που βαζει. Δεν θες καμια συσκευη να δουλευει στα ορια της. Πχ αν εχεις ενα τροφοδοτικo 100Watt ειναι καλο να μην του βάλεις φορτίο πάνω απο 80 Watt.
Έχω μία ερώτηση. Υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να "χτίσει" ένα φωτοβολταϊκό σταδιακά; Και αν ναι τα ινβέρτερ και τα υπόλοιπα πρέπει από την αρχή να είναι μεγάλα ; ή μπορείς να έχεις δύο τρία μικρότερα παράλληλα;
καλησπέρα. Μέχρι ένα σημείο μπορείς να παίξεις με μεγαλύτερο inverter και να το φορτώσεις πλήρως αργότερα. Με πολλά μικρότερα γίνεται, αλλά δεν συμφέρει ιδιαιτερα. Ίσως είναι σαν να αγοράζεις 3 Ford transit courier, ενώ χρειάζεσαι 1 Transit Van.
Η νομοθεσία χρειάζεται βελτίωση, όμως όλα επιτρέπονται, αυτόνομα, διασυνδεδεμένα, η υβριδικά, πάντα με τις σχετικές ΥΔΕ και σχέδια από τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο.
Η "ελληνικη ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ"........... ΤΙ ΡΩΤΗΣΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Η "ελληνικη ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ" ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΩΣΤΕΣ-ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ!!!!! ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΗΣ-ΤΟΥΣ!!!!!
Ναι ρε φίλε αλλά πολύ θεωρία.Νομίζω πως είναι πολύ λίγα τα 380w σε πάνελ για ένα τέτοιο σύστημα . Για παράδειγμα το ψυγείο έχεις βάλει πολύ μικρή κατανάλωση (ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι τα ψυγεία δουλεύουν πιο συχνά λόγο ζέστης) . Νομίζω ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 600-800w σε πάνελ... Με τις μπαταρίες είσαι λίγο οριακά ειδικά με μολύβδου..
Επίσης οι φωτιστές pwm είναι πολύ πολύ πιο οικονομικοί, η διαφορά τον χρημάτων μπορεί να δοθεί σε πάνελ. Εξάλλου σε ένα σύστημα 12v, 24ν οι διαφορές τάσεων είναι πολύ μικρές (μικρές οι απώλειες με pwm).Για αυτό των λόγο δεν υπάρχει pwm φωτιστής στο εμπόριο για σύστημα άνω των 24v. Γενικά οι mppt λειτουργούν πιο καλά σε μεγάλες διαφορές τάσεων , στις μικρές διαφορές δεν λειτουργούν πολύ καλά(έχουν μεγαλύτερες απώλειες) ..
Εγώ σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα από Γερμανία και να αγοράσω στην Γερμανία ένα ηλιακό σύστημα για το μπαλκόνι. Νομίζω οτι είναι στη Γερμανία πιό φτηνά. Ζητάει η ΔΕΗ αποδείξεις ή κάτι παρόμοιο; Δηλαδή πρέπει να τα περάσω από το τελωνείο; Μήπως ξέρει κανείς τίποτα;
Από Γερμανία τελωνείο δεν έχει όπως και από κάθε κράτος ΕΕ. Η ΔΕΗ τι να τις κάνει τις αποδείξεις, παίρνεις το σύστημα και καταναλώνεις την ενέργεια που παράγεις εκτός αν θέλεις να κάνεις netmetering. Όμως αν πρόκειται για την 2η περίπτωση πρώτα θα πρέπει να κάνεις σύμβαση με την ΔΕΗ και μετά να αγοράσεις τα υλικά για τους εξής λόγους: μπορεί να απορριφθεί και 2ον τα υλικά για netmetering είναι διαφορετικά από τα αυτονομα οπότε πάνε χαμένα. Για αυτόνομο είναι η καλύτερη περίπτωση να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Τρία πάνελ 38volt 420watt τα πήρα 400 € εδώ στην Γερμανία ... μέχρι δύο πάνελ δεν χρειάζεται καμία άδεια από την ΔΕΗ .. από περιοχή Στουτγκάρδης.. Πολύ καλό το βίντεο Μπράβο του..
@@giorgosdoctor8460 φίλε αν φτιάξω αυτόνομο, θα βάλω στα κεραμίδια όσα πανελ χρειάζομαι χωρίς την άδεια κανενός και θα αποσυνδεθω από την δεη για πάντα. Έξω οι νταβατζήδες που εχωναν ενφια και ρητρες. Μας έφαγαν οι ρητρες αναπροσαρμογης, η 1η δόση, η 2η, η επικυροποιημενη, η δόση της δόσης, η μητέρα των δόσεων, το πάρε δώσε, η τελειωτικη, εκείνη που δεν έχει μάνα, η δόση η τερματική, η ραδικοποιημενη, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, την άλλη βδομάδα, μέχρι της 15 του μηνός, πέρυσι, πρόπερσι, αύριο μεθαύριο, μετά τις δέκα το βράδυ και τελικά πεθαίνουν από τα δηλητήρια των απατεώνων. Έχουν καταντήσει ΑΗΔΙΑ. Γεννήθηκα ελεύθερος έτσι με έφερε ο Θεός και μόνον Σε Αυτόν χρωστάω και σε κανέναν άλλον.
Λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, απλά στις πράξεις αντί 24 V χρησιμοποιούμε τα 12 V. Μεγάλη προσοχή στην επιλογή συσκευών, καθώς και στις διατομές των καλωδίων, καθώς τα ρεύματα διπλασιάζονται!
Μια διόρθωση εάν μου επιτρέπεις όταν έχουμε χαμηλή τάση 9 12 24 και εκεί σωστά αναφέρεις για της διατομές διότι έχουμε πάρα πολλά αμπέρ σε σχέση με την μέση τάση παράδειγμα μιαν λάμπα 10 βατ στα 220ν έχουμε ένταση ρεύματος 0.004 ενώ μια Λάμπα 12ν στα ίδια βατ περίπου 1 αμπέρ εκεί σωστά αναφέρετε ότι μεγάλη προσοχή στις διατομές καλωδίων
Γεια χαρἀ!..πολὐ ωραια κατανοητἠ παρουσἰαση..Ὀταν λες αγαπητε για την επιλογἠ τασης της μπαταρἰας (τα 48V και ανω για μεγαλυτερα συστἠματα),πὀσα ΚW ας ποὐμε τα 5 ειναι ενδεικτικἀ;;
Καλησπέρα σας. Τα 5 είναι ενδεικτικά. Γενικά, το σύστημα 48V μεταδίδει την ίδια ισχύ με το μισό ρεύμα σε σύγκριση με το σύστημα 24V. Αυτό όχι μόνο ελαχιστοποιεί τις απώλειες, αλλά και βελτιώνει τη συνολική απόδοση του συστήματος.
👉 Αποκτήστε το ΒΙΒΛΙΟ μας: Φτιάξε ένα ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ: greekphotovoltaics.gr/pvbooklp
Έχω μικρό φωτοβολταικο σε τροχόσπιτο από το 1988. Πρώτη φορά κατάλαβα, ακριβώς, τις απαιτήσεις ενός συστήματος. Μπράβο παιδιά, εξαιρετική προσπάθεια.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...Η ΠΙΟ ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ...
Καλημέρα!! Μας ανοίγετε τα μάτια και μας ευχαριστείτε κιόλας... Τι να πω???
Μπράβο ρε παιδιά και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!!!
...συγχαρητήρια...!!! τεκμηριωμένη και κατανοητή παρουσίαση.
Μπράβο σας,, εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνετε,, καλή δύναμη.
Παιδια τρομερο το βιντεακι σας και πολυ κατατοπιστικο μπραβο.
Παρα πολυ ωραια παρουσιαση, εψαχνα καιρο κατι τετοιο.
Μπραβο σας .
Πολυ κατανοητη αναρτηση με καθε επιστημονικη λεπτομέρεια .
Ηταν σαν να παρακολούθησα μια παρουσιαση κατασκευης μικρου φωτοβολταϊκου πάρκου.
Μπραβω σας πολύ κατατοπιστικο ποτέ μόνο και που έρχεται έδρα εφχαριστο
Συνχαρητηρια για την περιγραφή και τον τρόπο παρουσιασης
Πολλά συγχαρητήρια για τη πολύ καλά τεκμηριωμένη και κατανοητή παρουσίαση.
Ό,τι καλύτερο έχω βρεί πάνω στα αυτόνομα για αυτούς που ψάχνουν το πώς λειτουργούν, καθώς και το πώς υπολογίζεται ένα σύστημα! Μπράβο και σε ευχαριστώ πολύ!
και εγώ την ίδια άποψη έχω ακριβώς.
Ευχαριστουμε για το video .Με τοσο καλη αναλυση ετσι ωστε ευκολα μπορουμε να το φτιαξουμε .
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!!!! ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ!!!!!!!!ΕΥΓΕ!!!!!
Πάρα πολύ καλό !!!! Αναλυτικό, κατατοπιστικό, ακριβές !!! ΜΠΡΑΒΟ
Εύγε, κατατοπιστικότατος......👍👍👍
Το
Τα
Άψογο παρουσίαση! Συγχαρητήρια!!!
Ευχαριστώ πολύ!
Μπράβο σας πολύ καλή ενημέρωση. Ευχαριστώ.
πολυ καλο βιντεο, μεσα σε 10 λεπτα εξηγησες τα παντα
Δείτε επίσης το βίντεο "6 λάθη που κάνουμε στα φωτοβολταϊκά"
ruclips.net/video/oAsiuTQdcB0/видео.html
πολυ καλη περιγραφη. οτι καλυτερο εχω βρει εως τωρα. και μιλαω και για Αγγλοφωνα.
μπραβο.
Μεγάλο μπράβο για τις αναλυτικές πληροφορίες που κατατοπίσουν πλήρως για ένα πολυ μείζον θέμα
πολυ καλο βιντεο ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. ΑΝ δεν απλοποιήσουμε ορισμένα πράγματα θα θέλαμε 10πλασιο χρόνο για τις λεπτομέρειες και ΠΑΛΙ ΔΕΝ θα καλύπταμε την ΚΑΘΕ περίπτωση που θέλει ο καθένας για το δικό του εξοχικό. Το βίντεο ΕΙΝΑΙ ενα πολύ καλό ξεκίνημα , ειδικά για αυτούς που ξέρουν λιγότερα, ΓΙΑ ΝΑ ξεκινήσουν την δική τους μελέτη ή να δουν & άλλα βιντεο του καναλιού
Μπράβο πολύ καλό και κατατοπιστικό.
Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση.
Πολύ κατανοητο μπραβο.
πολύ κατατοπιστικό βίντεο , ευχαριστώ
Συγχαρητήρια. Εξαιρετική παρουσίαση.
Σ ευχαριστούμε!
Πολύ κατατοπιστικό, με αριθμητικούς τύπους κτλ. Μπράβο.
Τον μέσο Έλληνα νομίζω θα τον ενδιέφερε ένα σύστημα on grid διασυνδεμενο δηλαδή, υβριδικό (με μπαταρίες) ώστε αν ζει σε περιοχή που το δίκτυο είναι κορεσμένο και δεν μπορεί να εφαρμόσει net metering να κάνει μια αξιοσημείωτη οικονομία στο ρεύμα του .
Σύμφωνα με ένα πρόχειρο υπολογισμό ένα σύστημα 5 KW είναι υπεραρκετό για μια 4μελή οικογένεια.
Ένα βίντεο πάνω σε κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον
Σε ευχαριστώ πολύ, συμφωνώ σε όλα!
@@GreekPhotovoltaics οπότε αναμένουμε κάποιο ωραίο βιντεάκι όπως όλα οσα κάνατε 😀
Πολύ ωραίο το βίντεο. Αναλυτικό και κατατοπιστικό. Ευχαριστώ πολύ. Σιγά σιγά θα προσπαθήσω να το υλοποιήσω
😍💖 Ω! Εντυπωσιακό!! Ευχαριστούμε πολύ ❤😊
Μπραβο Greek photovoltaics
Μπράβο σας . Πολύ ωραίο βίντεο
Καλησπέρα, έχω 1-2 απορίες.... (1) Στον πίνακα καταναλώσεων δείχνει για το ψυγείο 4,8 ώρες χρήσης. Πιστεύω ότι το ψυγείο δουλεύει σχεδόν 24ώρο..... (2) Τα panels έχουν υπολογιστεί 336Watt ως αποτέλεσμα της απαιτούμενης ενέργειας (1680WH) διά της ηλιακές ώρες (5 ώρες). Αν κατά την διάρκεια αυτών των 5 ηλιακών ωρών το πρωί τα πάνελς κληθούν να υποστηρίξουν και κάποιες "πρωινές" καταναλώσεις του σπιτιού πιθανά η ισχύς των πάνελ να μην επαρκεί.
Super ! Bravo !
Ευχαριστούμε πολύ!! αρκετά χρήσιμο!!
Καλησπέρα. Μπορείτε να παρουσιάσετε σε άλλο βίντεο σας σύστημα φωτοβολταϊκών για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Θεσ πολύ βάρβατο σύστημα
Ειναι πολυ ευκολο κ δε πιανει πολλα τετραγωνικα μετρα. Ρωτα καποιον εγκαταστατη να σε συμβουλεψει. Γνωστος μου στον καναδα με 35 χιλιαδες δολαρια εχει βαλει πληρες αυτονομο με μπαταριες τεσλα λιθιου κ φορτιζει 2 ηλεκτρικα αυτ/τα κ εχει κ θερμανση ψυξη φουρνο, τα παντα ολα.
Μπράβο σας 👏👏👏 ρε παιδιά!!!
ωραια παρουσιαση !!!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Συγχαρητήρια για το βίντεο σου... Τον Ιούλιο έρχεσαι μία βόλτα στην Καβάλα να κάνουμε μία συναρμολόγηση. 3 πανλ 38volt 420watt και 4 μπαταρίες 12νολτ 120ah και όλα τα σχετικά τα έχω ..... Κανένα τηλέφωνο σου μπορούμε να έχουμε..
ΕΥΓΕ
Σας ευχαριστούμε!!!
Την καλησπέρα μου συγχαρητήρια για τα βίντεο σου. Αυτό που σκέφτομαι είναι ενα φωτοβολταικο σύστημα για 5 kw το οποίο δεν θα έχει μπαταρίες και θα χρησιμοποιείται απευθείας το ρεύμα που θα παράγεται αλλά να έχει το ινβέρτερ την δυνατότητα οταν χρειάζεται το σύστημα περισσοτερη ισχύ αυτή την επιπλέον ισχύ να μπορεί αυτόματα να την συμπληρώνει απο την δεη. Εχεις γνώση επι αυτού τι ινβέρτερ χρειάζεται κλπ
Καλημέρα σας! Σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται αυτόνομο σύστημα. Ένας on grid inverter όπως ο Plenticore Plus της KOSTAL στα 5.5kW είναι ιδανικός για ιδια κατανάλωση, ή σύμβαση Net metering ενώ οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον μπορεί να γίνει υβριδικός, δηλαδή να φορτίζει μια μπαταρία για να μαζεύει την παραγόμενη ενέργεια και να την ξοδεύει σε άλλη στιγμή. (nanodomi.com/proionta/fotovoltaika-sistimata/inverter/p-v-inverter-kostal-plenticore-plus-5-5/).
Ένα τέτοιο σύστημα θέλω και εγώ, σε συνδυασμό με την ΔΕΗ, όχι νετ μετεριγκ, συμφέρει ένα τέτοιο σύστημα και πως θα βρω πληροφορίες?
ένα μπράβο και από εμένα ωραίο βίντεο . Αν μπορείς κανε και ένα βιντεάκι για να συνδέσουμε μόνο ένα ψυγείο χωρίς φώτα κτλ κτλ !!!
Πολύ ωραίος μπράβο !!!
Ωραιο και απλό
Μπράβο σας
Καλησπέρα πολύ χρήσιμα
Εφόσον ο διακόπτης μεταξύ μπαταρίας και inverter είναι στα 40Α (άρα 24v*40=960w), πως μπορει να υποστηρίξει την μεγιστη ισχύ του inverter που είναι στα 1600w?
Εξαιρετικη η παρουσίαση! Ευχαριστώ!
Συγχαρητήρια !!
Σε αυτή την περίπτωση βοηθάει περισσότερο ένα inverter υβριδικό, έχω πάρει 2 φωτοβολταϊκά 540watt luxor, για το αυτόνομο που θέλω μου είπαν 8 φωτοβολταϊκά, το θέμα μου είναι η μπαταρία που θέλει φυσικά μελέτη
Πολύ κατατοπιστικό . Αν μπορείς πεσμου τι ρυθμιστη φόρτωσης θα χρειαστώ έχω πάνελ Mitsubishi MT130T2 open circuit voltage 131v και voltage at pmax 101v θέλω να έχω μπαταρία 12 ή 24 v ποιο mppt θα χρειαστώ και αν έχεις λινκ μαγαζιού ευχαριστώ πολύ
9:56
Καλησπέρα! Πολύ καλή παρουσίαση, μπράβο σας! Έχω μια απορία: Για ποιο λόγο ενώ η συνολική ισχύς των συσκευών σε W, ενώ βγαίνει 592W, επιλέγουμε να βάλουμε ένα σύστημα με panels συνολικής ισχύος μόνο 380W. Αυτό δεν σημαίνει πως στην περίπτωση που λειτουργήσουν όλες οι συσκευές ταυτόχρονα, το σύστημα δεν θα το σηκώνει; (καθώς 380W < 592wW), Πόσο μάλλον αν τύχει και λειτουργήσυον όλες μαζί συμπεριλαμβάνομένου και των συσκευών με υψηλή ισχύς εκκίνησης (380W< 1452W), Δηλαδή, δε θα έπρεπε η συνολική ισχύς των panels να ισούται ή να ξεπερνάει τη συνολική ισχύ των συσκευών (συμπεριλαμβανομένου τις συσκευές με μεγάλη ισχύ εκκίνησης);;;
Καλημέρα και ευχαριστούμε πολύ! Η ισχύς των πάνελ μας ενδιαφέρει να είναι αρκετή ώστε στη διάρκεια της ημέρας να φορτίζει εντελώς την μπαταρία. Η πηγή ενέργειας των καταναλωτών μας είναι η μπαταρία (όχι τα πάνελ) και αυτή είναι που θα πρέπει να μας καλύπτει. Το μοναδικό εξάρτημα του συστήματος που έχει άμεση σχέση με την στιγμιαία ισχύ και την ισχύ εκκίνησης των καταναλωτών είναι ο αντιστροφέας. Αυτοί είναι και οι λόγοι που έχουμε αυτά τα νούμερα.
@@GreekPhotovoltaics Κατάλαβα, ευχαριστώ πολύ!
Μπράβο πολυ καλό βιντεο
Πολύ καλό βίντεο!!
Ωραιο video!
Καλησπέρα. Θα μπορούσα να βρω στο βιβλίο σας πληροφορίες για την μελέτη ενος αυτόνουμου συστήματος με ρεύμα τριαφασικό??
Πώς μπορώ να φτιάξω ένα σύστημα να δουλέψει κληματιστικο 18000 2600watt
Συγχαρητήρια
Και πως θα ήταν με μπαταρίες από lithium; Δηλαδή, ποιά διαφορά τιμής; Και γιατί δεν κοιττάμε την αιτήσια κατανάλωση; Θα ήταν πιό εύκολο...
Συγχαρητηρια πολυ ωραιο ολοκληρωμενο βιντεο που τα εξηγει πολυ απλά και κατανοητα για ερασιτεχνες που θελουν να ασχοληθουν. Εχω μια ερωτηση, υπαρχει δυνατοτητα (με τη βοηθεια επαγγελματια) να γινει εγκατασταση η οποια να ειναι κατα μια εννοια "υβριδική", δηλαδη οσο εχω ρευμα απο ηλιο και μπαταρια να τραβαω απο κει, και οταν φτανω σε χαμηλα επιπεδα αυτης της ενεργειας να γυρναω ενα διακοπτη στον πινακα μου και να περναω στο συμβατικο δικτυο (χωρις καποιο συμβολαιο συμψηφισμου κλπ κλπ)
Σας ευχαριστώ πολύ!Φυσικά και υπάρχει τέτοιου είδους εγκατάσταση.
Καλημέρα σας. Είναι σωστό το γράφημα που δείχνει μόνο 40Α από τη μπαταρία στον ινβερτερ ,παρόλο που η μπαταρία είναι συνολικά 280Α; Αυτό που φτιάχνω εγώ θα είναι 185Α στα 12V .τι ασφάλεια να βάλω ; ευχαριστώ
Zo stin Sicilia. Sas endiafèri i dulià?
Καλησπερα σας, πραγματι πολυ καλη η παρουσιαση, συγχαρητηρια. Ακολουθησα τις οδηγιες που αναφερεται προσπαθοντας να δω τι συσκευες χρειαζονται για ημερησια καταναλωση 8KW, σε λειτουργεια 24V και βρηκα οτι χρειαζονται 8 μπαταριες των 220Ah, 12 ηλιακα πανελ των 190W. Στην επιλογη του MPPT μου βγαινει 122A, σε αυτην την περιπτωση επιλεγεις ταση λειτουργιας του συστηματος στα 48V, ουτως ωστε να πεσουν τα Αμπερ στα 61? Κι οσο αναφορα τον Inverter, θα πρεπει να ειναι στα 48V, Ισχυος 9500W και Μεγιστη στιγμιαια Ισχυ περιπου στα 12340W? Ευχαριστω εκ των προτερων κι ας μην απαντησεται γιατι προφανως δεν εχετε το χρονο. Ευχαριστουμε και παλι για την ενημερωση στο τοσο επικαιρο θεμα. Μπορει αν θελει και καποιος που παρακολουθει τα σχολια να απαντησει αν γνωριζει κι ασχολειται με το θεμα.
Σας ευχαριστώ πολύ! Η δική σας περίπτωση αφορά μόνιμη αυτόνομη εγκατάσταση με μεγάλη κατανάλωση, οπότε ο συγκεκριμένος σχεδιασμός στο βίντεο δεν σας ταιριάζει αρκετά. Για εσάς τα 48V είναι η minimum DC τάση. Αρχικά όμως, αν βρίσκεστε εντός δικτύου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σίγουρα δεν σας καλύπτει οποιαδήποτε λύση On-grid Φ/Β συστήματος (π.χ. Net metering), γιατί θα γλυτώσετε τα μισά χρήματα και πάλι μηδενίζοντας τον λογαριασμό σας. Αν όχι, για αυτόνομο, θα χρειαστεί πρώτα να δείτε αν μπορείτε να τροποποιήσετε τις ανάγκες σας, δηλαδή να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για θέρμανση νερού, χώρων και μαγείρεμα (π.χ. ηλιακός, υγραέριο κλπ), έπειτα να υπολογίσετε τις ανάγκες σας με το χειρότερο σενάριο (ασφαλής αριθμός ημερών αυτονομίας για Δεκέμβριο), και τέλος να επιλέξετε αξιόπιστα υλικά, όπως μπαταρίες λιθίου και ποιοτικά inverter, με εναλλακτική έκτακτης φόρτισης των μπαταριών από γεννήτρια. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και το ύψος της επένδυσης, θεωρώ απαραιτητη τη συνεργασία σας με έναν επαγγελματία της περιοχής σας.
@@GreekPhotovoltaics αναλαμβάνετε εσείς τοποθετήσεις τέτοιων συστημάτων στην Αθήνα ή μπορείτε να μας συστήσετε κάποιον που να ξέρει να μας το φτιάξει έτσι όπως εσείς?
Εύγε!
Αν έχουμε 2 πάνελ 230 ,wat 36 volt το καθένα η παραγωγή σε αμπερ- ενέργεια θα είναι η ίδια σε 12 η 24 ,volt? Ευχαριστώ
Ναι, θα είναι ίδια.
@@GreekPhotovoltaics ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή τα 12 η τα 24 volt κατά την γνώμη σας ? Ευχαριστώ
Τις μπαταρίες τις έχεις ακάλυπτες στο δώμα ή φτιάχνεις ένα στέγαστρο για προστασία από καιρικές συνθήκες; το βάζεις στον προϋπολογισμό αυτό;
Καλησπέρα , θέλω να φτιάξω ένα λίγο μεγαλύτερο από αυτό να δουλεύω το ps5 τηλεόραση ρουτερ και κάνα δυο λάμπες , θέλω να βάλω 1 sharp 450w , τι μπαταρίες χρειάζομαι και ινβερτερ ; Ευχαριστώ
πολυ καλό βιντεο
καλημέρα σας. γνωρίζετε ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για τα αυτόνομα φ/β συστήματα? Είναι νόμιμο κάτι τέτοιο στην Ελλάδα?
Ένα αυτόνομο σύστημα σε μη ηλεκτροδοτούμενη από το δημόσιο δίκτυο περιοχή μπορεί να είναι νόμιμο. Για κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο σας.
Μπορώ σαν απλός πολίτης (συνταξιούχος) να πουλάω ρεύμα στην ΔΕΗ και να πληρώνω φόρους δηλαδή να θεορούμαι σαν επιχειρηματίας;
Γεια σας! Θα ηθελα να ρωτησω, σε 24V φωτοβολταϊκα πανελ συνoλικου ογκου 740w ( Τα οποια υπαρχουν ηδη), τι ρυθμιστη φορτισης πρεπει να αγορασω; 24V ή 12V αν θελω να κανω τη δουλεια μου με μια μονο μπαταρια 12V και 200- 250 AH. Δηλαδη ενας ρυθμιστης φορτισης 24V μετατρεπει τo ρευμα σε 12v ωστε να το στειλει στη μπαταρια και το inverter? Το οποιο inverter ουτε αυτο γνωριζω αν πρεπει να ειναι 24v ή 12v.
Ευχαριστω εκ των προτερων, και για τις ωραιες πληροφοριες μεσα απο τα βιντεο σας.
Γεια σας! Χρειαζονται περισσοτερες πληροφοριες για να υπαρχει συμπέρασμα. Σίγουρα ομως με 12V, θα χρειαστούν μεγαλες διατομες καλωδίων γιατι θα υπάρχουν πολύ μεγαλα ρευματα,
Γεια σας,έχω 3 πλαίσια των 100watt συνδεδεμένα παράλληλα.
Είναι σωστό η λάθος?τι επιτυγχάνουμε αν τα συνδέσουμε εν σειρά?
Ευχαριστω
Καλησπέρα. Ποια ισχύ φωτοβολταϊκού από αυτή που δίνουν οι κατασκευαστές πρέπει να πάρομε για τους υπολογισμούς μας την STC ή την NMOT;
Καλησπέρα σας. Την STC.
Να ρωτησω κατι .Οταν εχω 10 πλαισια των 455 Κw ,kai 90% Ηλιοφανεια για 14 ωρες της ημερας ,ποσο ρευμα θα παραγω την ημερα ?
Πολύ ωραία παρουσίαση. Και εγώ αμφιβάλλω όμως αν στην πράξη το σύστημα αυτό σηκώνει την λειτουργία του ψυγείου 24ω/ημέρα. Πολύ οριακά είσαι και αν κάτι πάει στραβά θα έχεις θέματα. Εγώ θα έβαζα περίπου τα διπλάσια για να μην έχω το άγχος του απροόπτου. Το κόστος ανεβαίνει φυσικά αλλά έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Τυπαρα τα φωτοβολταϊκά έχουν μετατροπέα ?συνεχές ρεύμα είναι μετά τον ρυθμιστή η εναλλασσόμενο?αν μπορείς κάνε βίντεο με μετατροπέα στα Φ/β σύστημα αυτονομο AC
Καλημέρα Καλά Χριστούγεννα. Το βιντεο σας νομίζω για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί είναι πολύ κατατοπιστικό. Μια τέτοια εγκατάσταση η και διαφορετική η διατομή των καλωδίων πια πρέπει να είναι. Ακόμα αν το καλώδιο που ερχετε από τα πάνελ στην πατάρια πρέπει να είναι πιο χοντρό σε διατομή από την υπόλοιπη εγκατάσταση. Ευχαριστώ. πολύ.
Καταρχάς μπράβο για την ωραία και αναλυτική παρουσίαση .γιατί ο μήνας μαιος είναι ο χειρότερος στην περιοχή σου?
λἐει στην αρχἠ στην παρουσἰαση για συγκεκρι,ἐνη τρἰμηνη περἰοδο αν δε κανω λἀθος,οποτε απο Ιουνιο Ιουλιο λογικο ειναι να εχει λιγοτερη ηλιοφἀνεια
Πολύ ωραίο
Εάν έχουμε κάποιες ερωτήσεις,που σας βρίσκουμε;
Καλησπέρα .140Α μπαταρία στα 24V στο σύνολο ( αμπέρ ) ή 2 12V των 140Α ,άρα σύνολο 280Α ; ευχαριστώ
Άννα συνδέσουμε τις μπαταρίες σε σειρά έχουμε 140Ah στα 24 V. Αν συνδέσουμε τις μπαταρίες παράλληλα έχουμε 280Ah στα 12 V.
ΑΨΟΓΟΣ
Μια ερώτηση απλά βλέποντας την τελική συνδεσμολογια ενώ από μπαταρία προς αντίστροφεα υπάρχει διατομή καλωδίου 10μμ από τον αντίστροφεα προς τον πίνακα και την κεντρική ασφάλεια το ρίχνει στο 1.5μμ αυτό είναι απλά όπως το αναφέρεις στην αρχή του βίντεο ή αφορά την σχετική κατανάλωση που υπολογίζεις οπότε ναι η συγκεκριμένη διατομή επιτρεπεται να συνδεθεί με τον μεταγωγικό διακόπτη που θα έχουμε στον πίνακα εάν βέβαια έχουμε και παροχή από ΔΕΗ...?
Οι διαφορές έχουν να κάνουν με την τάση λειτουργίας στην DC μεριά έχουμε 24 V ενώ στην AC έχουμε 230 V. Όσο μικρότερη είναι η τάση τόσο μεγαλύτερο το ρεύμα και συνεπώς τόσο μεγαλύτερα τα καλώδια.
Γεια σας ! θα ήθελα να μου πείτε με ποιο κριτήριο πως υπολογίζουμε επιλέγουμε τους Διακόπτες (DC) όταν ο ρυθμιστής ειναι 40Α Ευχαριστω !!
Με τις ασφάλειες και τους διακόπτες ασφαλίζουμε την καλωδίωση. Ανάλογα με τα αμπέρ επιλέγουμε τη διατομή, και ανάλογα με τη διατομή επιλέγουμε τις ασφάλεις. Στα 40Α, μίνιμουμ διατομή αγωγού είναι τα 10mm2, εξαρτάται όμως και απο το μήκος του αγωγού. Συμβουλευόμαστε πάντα έναν εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο. Λάθη σε διατομές ή ασφάλειες, έχουν σοβαρότατες συνέπειες.
@@GreekPhotovoltaics ευχαριστώ!!
σωστος και ωραιος
ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
Εγω μόνο για κλιματισμό το θέλω. Τα άλλα που λες λίγη αξία έχουν οταν κτυπά 40 αρια.
Καλησπέρα λοιπών 380÷24 μας βγάζει 15,83 αμπέρ. Μαζί με το 1,25 μας βγάζει 19,79 αμπέρ. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί χρησιμοποιείς το 1,25? Από την στιγμή που σου βγάζει 15,83? Και με το 1,25 σε βγάζει περίπου 20 αμπέρ?
Αναφερει οτι ειναι ο αερας ανοχης που βαζει. Δεν θες καμια συσκευη να δουλευει στα ορια της. Πχ αν εχεις ενα τροφοδοτικo 100Watt ειναι καλο να μην του βάλεις φορτίο πάνω απο 80 Watt.
Έχω μία ερώτηση. Υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να "χτίσει" ένα φωτοβολταϊκό σταδιακά; Και αν ναι τα ινβέρτερ και τα υπόλοιπα πρέπει από την αρχή να είναι μεγάλα ; ή μπορείς να έχεις δύο τρία μικρότερα παράλληλα;
καλησπέρα. Μέχρι ένα σημείο μπορείς να παίξεις με μεγαλύτερο inverter και να το φορτώσεις πλήρως αργότερα. Με πολλά μικρότερα γίνεται, αλλά δεν συμφέρει ιδιαιτερα. Ίσως είναι σαν να αγοράζεις 3 Ford transit courier, ενώ χρειάζεσαι 1 Transit Van.
Πραγματοποιείς και εγκατάστασης σε όλη την Ελλάδα ?
Η Ελληνικη Νομοθεσια επτρεπει ενα σπιτι να ειναι αυτονομο και να μην ειναι συνδεδεμενο στο δικτυο ηλεκτρικου ρευματος ?
Η νομοθεσία χρειάζεται βελτίωση, όμως όλα επιτρέπονται, αυτόνομα, διασυνδεδεμένα, η υβριδικά, πάντα με τις σχετικές ΥΔΕ και σχέδια από τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο.
Η "ελληνικη ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ"...........
ΤΙ ΡΩΤΗΣΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η "ελληνικη ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ" ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΩΣΤΕΣ-ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ!!!!!
ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΗΣ-ΤΟΥΣ!!!!!
@@steliosmonas39 Σοβαρα δεν το ηξερα
Ναι ρε φίλε αλλά πολύ θεωρία.Νομίζω πως είναι πολύ λίγα τα 380w σε πάνελ για ένα τέτοιο σύστημα . Για παράδειγμα το ψυγείο έχεις βάλει πολύ μικρή κατανάλωση (ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι τα ψυγεία δουλεύουν πιο συχνά λόγο ζέστης) . Νομίζω ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 600-800w σε πάνελ... Με τις μπαταρίες είσαι λίγο οριακά ειδικά με μολύβδου..
Επίσης οι φωτιστές pwm είναι πολύ πολύ πιο οικονομικοί, η διαφορά τον χρημάτων μπορεί να δοθεί σε πάνελ. Εξάλλου σε ένα σύστημα 12v, 24ν οι διαφορές τάσεων είναι πολύ μικρές (μικρές οι απώλειες με pwm).Για αυτό των λόγο δεν υπάρχει pwm φωτιστής στο εμπόριο για σύστημα άνω των 24v. Γενικά οι mppt λειτουργούν πιο καλά σε μεγάλες διαφορές τάσεων , στις μικρές διαφορές δεν λειτουργούν πολύ καλά(έχουν μεγαλύτερες απώλειες) ..
Gia reuma oloxrona 5 panel kai 5 mpataries arkoun.
Πολύ καλή προσπάθεια αλλά πιο αργά
Εγώ σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα από Γερμανία και να αγοράσω στην Γερμανία ένα ηλιακό σύστημα για το μπαλκόνι. Νομίζω οτι είναι στη Γερμανία πιό φτηνά. Ζητάει η ΔΕΗ αποδείξεις ή κάτι παρόμοιο; Δηλαδή πρέπει να τα περάσω από το τελωνείο; Μήπως ξέρει κανείς τίποτα;
Από Γερμανία τελωνείο δεν έχει όπως και από κάθε κράτος ΕΕ. Η ΔΕΗ τι να τις κάνει τις αποδείξεις, παίρνεις το σύστημα και καταναλώνεις την ενέργεια που παράγεις εκτός αν θέλεις να κάνεις netmetering. Όμως αν πρόκειται για την 2η περίπτωση πρώτα θα πρέπει να κάνεις σύμβαση με την ΔΕΗ και μετά να αγοράσεις τα υλικά για τους εξής λόγους: μπορεί να απορριφθεί και 2ον τα υλικά για netmetering είναι διαφορετικά από τα αυτονομα οπότε πάνε χαμένα. Για αυτόνομο είναι η καλύτερη περίπτωση να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Τρία πάνελ 38volt 420watt τα πήρα 400 € εδώ στην Γερμανία ... μέχρι δύο πάνελ δεν χρειάζεται καμία άδεια από την ΔΕΗ .. από περιοχή Στουτγκάρδης.. Πολύ καλό το βίντεο Μπράβο του..
@@giorgosdoctor8460 φίλε αν φτιάξω αυτόνομο, θα βάλω στα κεραμίδια όσα πανελ χρειάζομαι χωρίς την άδεια κανενός και θα αποσυνδεθω από την δεη για πάντα. Έξω οι νταβατζήδες που εχωναν ενφια και ρητρες. Μας έφαγαν οι ρητρες αναπροσαρμογης, η 1η δόση, η 2η,
η επικυροποιημενη, η δόση της δόσης,
η μητέρα των δόσεων, το πάρε δώσε,
η τελειωτικη, εκείνη που δεν έχει μάνα,
η δόση η τερματική, η ραδικοποιημενη, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, την άλλη βδομάδα, μέχρι της 15 του μηνός, πέρυσι, πρόπερσι, αύριο μεθαύριο, μετά τις δέκα το βράδυ και τελικά πεθαίνουν από τα δηλητήρια των απατεώνων. Έχουν καταντήσει ΑΗΔΙΑ.
Γεννήθηκα ελεύθερος έτσι με έφερε ο Θεός και μόνον Σε Αυτόν χρωστάω και σε κανέναν άλλον.
Σε εναν υβριδικο ινβερτερ πρεπει να τροφοδοτηθη με 230v απο τον πινακα του σπιτιου και γιατι
Πως λειτουργεί το σύστημα όταν είναι 12V? Ευχαριστώ πολύ
Λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, απλά στις πράξεις αντί 24 V χρησιμοποιούμε τα 12 V. Μεγάλη προσοχή στην επιλογή συσκευών, καθώς και στις διατομές των καλωδίων, καθώς τα ρεύματα διπλασιάζονται!
Μια διόρθωση εάν μου επιτρέπεις όταν έχουμε χαμηλή τάση 9 12 24 και εκεί σωστά αναφέρεις για της διατομές διότι έχουμε πάρα πολλά αμπέρ σε σχέση με την μέση τάση παράδειγμα μιαν λάμπα 10 βατ στα 220ν έχουμε ένταση ρεύματος 0.004 ενώ μια Λάμπα 12ν στα ίδια βατ περίπου 1 αμπέρ εκεί σωστά αναφέρετε ότι μεγάλη προσοχή στις διατομές καλωδίων
Γεια χαρἀ!..πολὐ ωραια κατανοητἠ παρουσἰαση..Ὀταν λες αγαπητε για την επιλογἠ τασης της μπαταρἰας (τα 48V και ανω για μεγαλυτερα συστἠματα),πὀσα ΚW ας ποὐμε τα 5 ειναι ενδεικτικἀ;;
Καλησπέρα σας. Τα 5 είναι ενδεικτικά. Γενικά, το σύστημα 48V μεταδίδει την ίδια ισχύ με το μισό ρεύμα σε σύγκριση με το σύστημα 24V. Αυτό όχι μόνο ελαχιστοποιεί τις απώλειες, αλλά και βελτιώνει τη συνολική απόδοση του συστήματος.
@@GreekPhotovoltaics Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!!
Να φτιάξεις ένα βιντεάκι με τους ρηθμηστες φωρτησης