Ani şi ani de zile i-am recitat această poezie fiului meu, în fiecare seară, ca poveste de noaptebună, încercând interpretarea inegalabilului Mihail Stan, însă fără a reuşi pe deplin. La o vizită la Muzeul Bruckenthal, pe când fiul meu avea vreo cinci ani, a uimit un custode al muzeului respectiv când, în faţa unui tablou imens, reprezentând o scenă de vânătoare care cuprindea şi uciderea unui mistreţ, copilul a exclamat: ''Uite, tata, mistreţul cu colţi de argint!'' Uimitul custode a beneficiat şi de o recitare a fiului meu, uimitor de fidelă, a Mistreţului cu colţi de argint, ceea ce a generat o prietenie de ani de zile. Pentru care sunt recunoscător.
Mulțumesc pt. Postare. In anii '75, poetul Doinas și această excelenta poezie se studia la Limba și Literatura Română! Din păcate... SE studiază.. Ecsa
Te mandresti ca esti roman,ca existi alaturi de ei si ca asculti si vezi asemenea capodopera. Am ascultat in direct cu Cenaclul Flacara ,inimitabil si inimaginabil de frumos .
Ni stiu cum sa ma exprim ca sa fiu pe deplin inteles.Ma descopar foarte batran gandindu-ma ca am ascultat Cenaclul la radio in fiecare seara de joi.Ma simt foarte multumit si recunoscator,pentru ceea ce am trait,Cenaclul e unul dintre motive.Am senzatia ca ne grabim atat de tare incat o interpretare ca asta nu mai are loc pe niciunde de modelele de azi,laurete,puterea dragostei si alte mizerii media.
Am ascultat minunea la CENACLUL FLACĂRA pentru prima dată! Și moartea căprioarei ❤❤❤👏👏👏ȘI ERAU AȘA DE SUBLIM RECITATE. ..CĂ MĂ TRANSPUNEA ÎN TOIUL ACȚIUNII 😢😢😢off. .Cenaclul Flacăra 😢😢😢
Doamne ..Doamne ! Ce cutremuratoare si subtila poezie ( o stiam , dar mi-a placut s-o reascult ) si ce cutremuratoare / emotionanta interpretare ! Multumesc mult .....si realizarea e aparte !
Superb! Aveam in liceu o profesoara care ne punea auditie de poezie.Am ascultat si aceasta poezie tulburatoare.Mihail Stan este fabulos, cosmic! O aducere aminte din anii de liceu.
Corecta aprecierea Dv . Am fost la peste 45 spectacole ale Cenaclului Flacara (un fenomen cultural FABULOS al acelor vremuri) si de fiecare data cind Mihail Stan recita aceasta capodopera a literaturii Romane, parca timpul se oprea in loc !
@@mariansirbu867 exact aveți perfectă dreptate . Am fost la Cenaclu din 1973 până la final in 1985 . Nimeni nu egalează performanta lui Mihail Stan . Fabulos . 🙏😢😭💞
Poemul este o capodoperă a liricii românești, europene și universale! Cei care și-au exprimat dezacordul prin vot, sunt fie nepricepuți, fie răuvoitori. În cele din urmă, frumosul nu-i pentru toată lumea, aș zice...
Poezia mea dintotdeauna preferata. Morala acestei poezii este ca toata viata alergam dupa un ideal ca la urma acest ideal sa fie in detrimentul nostru, ne omoara dar cel putin l-am indeplinit :) Merita sau nu efortul?!
nu e nevoie sa ti dai multe aere ca sa mi arati ca stii ca Michael se traduce Mihai. cat despre Corleone........mai insista. Numele se trage de la o localitate italiana. Daca te ar duce imaginatia mai departe, ai face o legatura la ''cuore'' si ''leone''. Pe Corlateanu dracu' sa l ia, nu stiu cu ce se ocupa
Breathtaking ???? Ha,ha,ha, ai dat cu mucii-n fasole, caci se potriveste aprecierea ta " inglizeasca" cu o capodopera a culturii Romane , ca nuca-n perete ! Mi-aduci aminte de fotbalistul Raducioiu, ala care dupa doar 6 luni petrecute la o echipa italiana , uitase ...... Limba Romana .
Printul de Levant vede misterul ascuns al lucrurilor, iar servitorul razand cu dispret, il descurajeaza si vrea sa coboara pe cel inspirat la nivelul omului comun. Textul liric de St. Augustin Doinas e o capodopera a poeziei romanesti , iar actorul Mihai Stan, recita dumnezeieste, facand, la vremea aceea, sa incremeneasca publicul cenaclului Flacara.
DAU UNDEVA DE-UN FILMULEȚ. . Multe vrem, de la un lucru ori altul... . Poezie Doinaș. I se adaugă declamare actor priceput. Apoi muzică. Plus imagini (cu Russell Crowe, între altele). . Bucuriile simple. Zic asta cu ironia de rigoare... . CRED că singura recitare pe care aș agrea-o, ar fi a mea. O alta, e a adîncului altuia. Nu are treabă cu al meu. Atîta doar c-am fost învățați, la școală, a cădea jos de admirație - la fabricațiuni precum cea de care pomenesc aici... .
Simbolurile poeziei fac toata poezia, printul care il reprezinta pe oricare din noi, cautand acel ceva,adica mistretul cu colti de argint, acel ceva rar,care credem ca il vrem atat de mult, nestiind ce e de fapt, si cand gasim acel ceva,realizam ca nu e ceea ce credeam si,dupa acest caz,daca am inteles bine,ne gasim moartea in ceea ce am cautat atat de mult si in ceea ce credeam ca e ceea ce vrem,cum e si dragostea.. parerea mea.
Aceasta poezie, m-a fermecat din liceu, la fel de mult ìmi plac si "Moartea caprioarei" de N. Labis, "Albatrosul ucis", si nu ìn ultimul rìnd "Scrisorile" lui Eminescu recitate de Cozorici, Calboreanu etc. Ascultati si "Moartea caprioarei", cìntata de fratii Chriac.
Un prinţ din Levant îndrăgind vânătoarea prin inimă neagră de codru trecea. Croindu-şi cu greu prin hăţişuri cărarea, cânta dintr-un flaut de os şi zicea:
- Veniţi să vânăm în păduri nepătrunse mistreţul cu colţi de argint, fioros, ce zilnic îşi schimbă în scorburi ascunse copita şi blana şi ochiul sticlos...
- Stăpâne, ziceau servitorii cu goarne, mistreţul acela nu vine pe-aici. Mai bine s-abatem vânatul cu coarne, ori vulpile roşii, ori iepurii mici...
Dar prinţul trecând zâmbitor înainte privea printre arbori atent la culori, lăsând în culcuş căprioara cuminte şi linxul ce râde cu ochi sclipitori.
Sub fagi el dădea buruiana-ntr-o parte: - Priviţi cum se-nvârte făcându-ne semn mistreţul cu colţi de argint, nu departe: veniţi să-l lovim cu săgeata de lemn!...
- Stăpâne, e iarba foşnind sub copaci, zicea servitorul privindu-l isteţ. Dar prințul răspunse întorcându-se: - Taci... Şi iarba sclipea ca un colţ de mistreţ.
Sub ulmi, el zorea risipite alaiuri: - Priviţi cum pufneşte şi scurmă stingher, mistreţul cu colţi de argint, peste plaiuri: veniţi să-l lovim cu săgeata de fier!...
- Stăpâne, e apa jucând sub copaci, zicea servitorul zâmbind îndrăzneţ. Dar prințul răspunse întorcându-se: - Taci... Şi apa sclipea ca un colţ de mistreţ.
Sub brazi, el striga îndemnându-i spre creste: - Priviţi unde-şi află odihnă şi loc mistreţul cu colţi de argint, din poveste: veniţi să-l lovim cu săgeata de foc!...
- Stăpâne, e luna lucind prin copaci, zicea servitorul râzând cu dispreţ. Dar prințul răspunse întorcându-se: - Taci... Şi luna sclipea ca un colţ de mistreţ.
Dar vai! Sub luceferii palizi ai bolţii cum sta în amurg, la izvor aplecat, veni un mistreţ uriaş, şi cu colţii îl trase sălbatic prin colbul roşcat.
- Ce fiară ciudată mă umple de sânge, oprind vânătoarea mistreţului meu? Ce pasăre neagră stă-n lună şi plânge? Ce veştedă frunză mă bate mereu?...
- Stăpâne, mistreţul cu colţi ca argintul, chiar el te-a cuprins, grohăind, sub copaci. Ascultă cum latră copoii gonindu-l... Dar prinţul răspunse-ntorcându-se: - Taci.
Mai bine ia cornul şi sună întruna. Să suni până mor, către cerul senin... Atunci asfinţi după creştete luna şi cornul sună, însă foarte puţin. ////////////////////////////////////////////////
Exceptionala interpretare! Numai ca in poezie,nu este vorba despre vreun mistret.Poetul reflecta epocile prin care a trecut omul.Epoca de piatra,a bronzului,a fierului ,samd.
E o idee interesantă, dar nu trebuia să înceapă cu focul dacă era vorba de epocile prin care și-a dus pasul omenirea? Eu cred că - Prințul vedea un ideal pe care ceilalți nu-l vedeau oriunde el privea. Iar ei l-au ucis fiindcă nu au văzut idealul lui și l-au crezut nebun. De ce cred asta? Servitorul nu crede în mistrețul cu colți de argint. El sugerează să vâneze alte animale fiindcă "mistrețul acela nu vine pe aici". Dar prințul insistă căutarea a ceea ce pare un mit. Servitorul se smerește pe măsură ce prințului îi apare mistrețul cu colți de argint, până noaptea vine. Atunci, din taina nopții mistrețul cu colți de argint se ivește și-l atacă pe prinț. Servitorul, care râdea cu dispreț până atunci la auzul unui mistreț cu colț de argint, îi spune că acesta l-a cuprins, grohăind sub copaci. Iar prințul ii spune să tacă, să sune cornul, dar cornul a sunat puțin... - În același timp văd și geniul neînțeles din versul lui Eminescu în prințul Levantului. - Iar ultima interpretare pe care o văd e aceea a visătorului ucis de vis.
Felicitari pt reusita realizarii! Inspirate imagini pe metaforice vorbe, chiar reusesc sa 'atinga' tinta! Multumim, perseverenta si succes, spre folosul nostru :)
Un alt videoclip drag mie este: Miorita - Balada populara romaneasca pe care il puteti viziona aici: ruclips.net/video/7lcjfOrRGw8/видео.html
Ani şi ani de zile i-am recitat această poezie fiului meu, în fiecare seară, ca poveste de noaptebună, încercând interpretarea inegalabilului Mihail Stan, însă fără a reuşi pe deplin.
La o vizită la Muzeul Bruckenthal, pe când fiul meu avea vreo cinci ani, a uimit un custode al muzeului respectiv când, în faţa unui tablou imens, reprezentând o scenă de vânătoare care cuprindea şi uciderea unui mistreţ, copilul a exclamat: ''Uite, tata, mistreţul cu colţi de argint!'' Uimitul custode a beneficiat şi de o recitare a fiului meu, uimitor de fidelă, a Mistreţului cu colţi de argint, ceea ce a generat o prietenie de ani de zile.
Pentru care sunt recunoscător.
Bravo! Avem o sansa ca si natiune.
Ascult,ascult si iar ascult până când ascultarea mea se transformă intr-un ecouuuuu șoptit, abia auzit în adâncul sufletului.
Simt că orice cuvânt ar fi inutil .Doar atât ,Extraordinar !
Mulțumesc pt. Postare.
In anii '75, poetul Doinas și această excelenta poezie se studia la Limba și Literatura Română!
Din păcate... SE studiază.. Ecsa
Da din păcate au introdus ca studiu toate nulitățile chiar și pe ,,bigudesca".
Te mandresti ca esti roman,ca existi alaturi de ei si ca asculti si vezi asemenea capodopera. Am ascultat in direct cu Cenaclul Flacara ,inimitabil si inimaginabil de frumos .
Ni stiu cum sa ma exprim ca sa fiu pe deplin inteles.Ma descopar foarte batran gandindu-ma ca am ascultat Cenaclul la radio in fiecare seara de joi.Ma simt foarte multumit si recunoscator,pentru ceea ce am trait,Cenaclul e unul dintre motive.Am senzatia ca ne grabim atat de tare incat o interpretare ca asta nu mai are loc pe niciunde de modelele de azi,laurete,puterea dragostei si alte mizerii media.
Extraordinar cea mai buna interpretare a acestei frumoase poezii.Cu aceasta ocazie "te salut generație în blugi"
Fantastic ! Halucinant ! Am ascultat-o de zeci de ori si de fiecare data ,am senzatia ca o ascult pentru prima data . Capodopera !
Super poezie, excelenta interpretarea, mai bine nu se poate.
Felicitari actorul Mihail Stan
Conditia omului de geniu.... Ramane neinteles.... ca Luceafarul...
Absolut genial Augustin Doinas..
Un merit deosebit il are actorul Mihai Stan, care a facut pur si simplu o bijuterie , cu interpretarea sa !
Am ascultat minunea la CENACLUL FLACĂRA pentru prima dată! Și moartea căprioarei ❤❤❤👏👏👏ȘI ERAU AȘA DE SUBLIM RECITATE. ..CĂ MĂ TRANSPUNEA ÎN TOIUL ACȚIUNII 😢😢😢off. .Cenaclul Flacăra 😢😢😢
Doamne ..Doamne !
Ce cutremuratoare si subtila poezie ( o stiam , dar mi-a placut s-o reascult ) si ce cutremuratoare / emotionanta interpretare !
Multumesc mult .....si realizarea e aparte !
Fără cuvinte,frumos,tare Timiș.
Inegalabil poetul si aceasta poezie....Magistrala interpretarea.
Avem 20 de ani, m a.m Chinuit o noapte sa l memorez
Superb! Aveam in liceu o profesoara care ne punea auditie de poezie.Am ascultat si aceasta poezie tulburatoare.Mihail Stan este fabulos, cosmic! O aducere aminte din anii de liceu.
Corecta aprecierea Dv . Am fost la peste 45 spectacole ale Cenaclului Flacara (un fenomen cultural FABULOS al acelor vremuri) si de fiecare data cind Mihail Stan recita aceasta capodopera a literaturii Romane, parca timpul se oprea in loc !
@@mariansirbu867 exact aveți perfectă dreptate . Am fost la Cenaclu din 1973 până la final in 1985 . Nimeni nu egalează performanta lui Mihail Stan . Fabulos . 🙏😢😭💞
am invatat poezia asta doar ascultand- de cateva ori la radio.interpretarea este extraordinara.
Poemul este o capodoperă a liricii românești, europene și universale! Cei care și-au exprimat dezacordul prin vot, sunt fie nepricepuți, fie răuvoitori. În cele din urmă, frumosul nu-i pentru toată lumea, aș zice...
Cei care si au exprimat dezacordul sunt turma de mistreti a patriei! Mistretii cu coltii rupti....
@@edzalle Nepriceputi !
@@edzalle Nepriceputi ! ... Nu au inteles .. ca' omul lupta impotriva lui insasi .....!!! Atentie la ce ne dorim.....!!!
una din primele 10 poezii romanesti
Poezia mea dintotdeauna preferata. Morala acestei poezii este ca toata viata alergam dupa un ideal ca la urma acest ideal sa fie in detrimentul nostru, ne omoara dar cel putin l-am indeplinit :) Merita sau nu efortul?!
Poezia mea preferata intr-o interpretare MAGISTRALA.Multumesc!
Marcela C n
Marcela C şi a mea
Superba opera...fantastica interpretarea...felicitari
O interpretare excepțională şi o poezie extraordinară!
Multumim frumos pentru aceasta capodopera a poeziei si artei interpretative romanesti!
poezia mea preferata sin toate timpurele in aceasta varianta ce am ascultat-o prima oara pe life la concertul Flacarei,,,
Minunata poezie,recitata magistral.
Superb pemul, superbă interpretare! Felicitări! 🙏
o ascult mereu cu placere si o traiesc de fiecare data la aceeasi intensitate. Wow !
Frumoasa armonie intre muzica, ilustratie si versuri, perfectiune ,!.
Multumesc !
Super tare.Frumoasă poveste.Interesantă.O duminică perfectă.
Foarte frumos. La ascultarea acestei minunate capodopere am senzatia reintoarcerii in timp.
Breathtaking! Nu pot uita acest moment poetic de o incredibila intensitate!
+Daniela Maria Muntean ca tot e vorba de literatura ROMANA......sa folosim si limba
+Michael Don Corleone Asa e, Mihai de-a' lu' Corlateanu. Sa folosim si limba.
nu e nevoie sa ti dai multe aere ca sa mi arati ca stii ca Michael se traduce Mihai. cat despre Corleone........mai insista. Numele se trage de la o localitate italiana. Daca te ar duce imaginatia mai departe, ai face o legatura la ''cuore'' si ''leone''. Pe Corlateanu dracu' sa l ia, nu stiu cu ce se ocupa
Breathtaking ???? Ha,ha,ha, ai dat cu mucii-n fasole, caci se potriveste aprecierea ta " inglizeasca" cu o capodopera a culturii Romane , ca nuca-n perete ! Mi-aduci aminte de fotbalistul Raducioiu, ala care dupa doar 6 luni petrecute la o echipa italiana , uitase ...... Limba Romana .
Recita - la superlativul absolut - Mihail Stan ! La orga - Idu Barbu !
Mă bucur foarte tare.Mulțumesc mult de tot.O noapte liniștită și sănătate la toată familia.
Sint bucur pentru asemnea aprecieri.Multe succese în continuare.
Super poveste.Chiar te impresionează.Tare de tot.👍🤠😎🙋♂️
Foarte tare!!!!!! Mi se pare foarte greu de scris o astfel de poezie! Este chiar geniala!!!!!
Foarte tare!Ca si copil am fost puternic impresionat.
Magnifică interpretarea...Mare Poet ...Am avut onoarea să-l cunosc personal .Deosebit Om...ca și soția lui Irinel Liciu .
Ce a vrut sa spuna prin aceasta poezie, stii? Interpretari sunt multe...
Ma inclin in fata acestui poem - balada si nu in ultimul rand modului cum a fost interpretat ! Imaginile, impresionante ! Vă mulțumesc !
O poezie draga mie....o poezie ce imi trezeste amintiri atat de frumoase...prima dragoste....felicitari ptr realizarea videoclipului...
un moment artistic cu totul si cu totul deosebit. il am si pe disc electrecord, acum il ascult pe youtube cu aceeasi placere.
Tin minte corect, e Ionut Vaduva-Poenaru la clape ?
+Mihai Nicolae Enache , Flacara Pop
La orgă - Idu Barbu
Superbă interpretare!!!
Ce mari poeti avem noi natiunea romana ! Pacat ca nu stim sa- i apreciem .
Frumoase versurile, interpretarea si videoclipul! Minunat!
Destinul geniului care_si urmărești idealul in care cei din jur nu cred că e realizabil!
Exceptional!!!!!🙏🌹
Absolut superb,videoclip realizat ireprosabil,recitare de prestigiu!,felicitar!
Printul de Levant vede misterul ascuns al lucrurilor, iar servitorul razand cu dispret, il descurajeaza si vrea sa coboara pe cel inspirat la nivelul omului comun. Textul liric de St. Augustin Doinas e o capodopera a poeziei romanesti , iar actorul Mihai Stan, recita dumnezeieste, facand, la vremea aceea, sa incremeneasca publicul cenaclului Flacara.
De fapt contempla creația divină...
cat de frumos se potriveste videoul cu poezioara ! Superb!
DAU UNDEVA DE-UN FILMULEȚ.
.
Multe vrem, de la un lucru ori altul...
.
Poezie Doinaș.
I se adaugă declamare actor priceput.
Apoi muzică.
Plus imagini (cu Russell Crowe, între altele).
.
Bucuriile simple.
Zic asta cu ironia de rigoare...
.
CRED că singura recitare pe care aș agrea-o, ar fi a mea.
O alta, e a adîncului altuia. Nu are treabă cu al meu.
Atîta doar c-am fost învățați, la școală, a cădea jos de admirație - la fabricațiuni precum cea de care pomenesc aici...
.
Exceptional ... ! Pentru cei care inteleg ... si gandesc ... !
Superb poem!!!!
Cuvintele sunt de prisos! Capodopodoperă!
Magistrala poezie imterpretare video clip felicitari
Super!Mi-am amintit de anii e liceu..atunci am studiat- o era in programa...."poezioara"..cu ghilimelele de rigoare...
Este uimitor!
ma bucur ca am cunoscut (macar un pic) pe romani
și pe daci nu? doar pe romani?
Simbolurile poeziei fac toata poezia, printul care il reprezinta pe oricare din noi, cautand acel ceva,adica mistretul cu colti de argint, acel ceva rar,care credem ca il vrem atat de mult, nestiind ce e de fapt, si cand gasim acel ceva,realizam ca nu e ceea ce credeam si,dupa acest caz,daca am inteles bine,ne gasim moartea in ceea ce am cautat atat de mult si in ceea ce credeam ca e ceea ce vrem,cum e si dragostea.. parerea mea.
Foarte frumoasa interperare
Superb!
Extraordinară capodopera extraordinara interpretare
bravo.....o capodopera a literaturii .... colaj bine facut.. BRAVO
MULTUMIRI PENTRU POSTARE. L AM CAUTA FOARTE MULT.
Dzeu sa va aiba in paza .Superb
De-a dreptul înălțător!
Scenariu de exceptie. Felicitari!
AI INTERPRETAT FOARTE FRUMOS FELICITARIIIIII
Geniu ! Tulburator !
Aceasta poezie, m-a fermecat din liceu, la fel de mult ìmi plac si "Moartea caprioarei" de N. Labis, "Albatrosul ucis", si nu ìn ultimul rìnd "Scrisorile" lui Eminescu recitate de Cozorici, Calboreanu etc. Ascultati si "Moartea caprioarei", cìntata de fratii Chriac.
Este atât de multă asemănătoare dârzenia prințului de a vâna misteriosul mistreț,ca și lupta efemeră cu viața ....a fiecăruia dintre noi 💞
Asa l am descoperit noi pe Ștefan Augustin Doinas, la un Cenaclul Flacara
Magistral!
superba interpretarea!!!
Odihnesca-se in pace! Si Acolo , sus, in Trupa Mare sa dea un recittal in fata celorlalti ridicati la Cer
Superb interpretarea
Superb!!!
Cea mai frumoasa poezie.
Ancestral !👍👏👌❤
Stapane, mistretul cu colti ca argintul....chiar el te-a cuprins grohaind sub copaci....... super poezie
minunat!
:) Impresionant suportul media, impresionant, mulţumesc !!!
Un prinţ din Levant îndrăgind vânătoarea
prin inimă neagră de codru trecea.
Croindu-şi cu greu prin hăţişuri cărarea,
cânta dintr-un flaut de os şi zicea:
- Veniţi să vânăm în păduri nepătrunse
mistreţul cu colţi de argint, fioros,
ce zilnic îşi schimbă în scorburi ascunse
copita şi blana şi ochiul sticlos...
- Stăpâne, ziceau servitorii cu goarne,
mistreţul acela nu vine pe-aici.
Mai bine s-abatem vânatul cu coarne,
ori vulpile roşii, ori iepurii mici...
Dar prinţul trecând zâmbitor înainte
privea printre arbori atent la culori,
lăsând în culcuş căprioara cuminte
şi linxul ce râde cu ochi sclipitori.
Sub fagi el dădea buruiana-ntr-o parte:
- Priviţi cum se-nvârte făcându-ne semn
mistreţul cu colţi de argint, nu departe:
veniţi să-l lovim cu săgeata de lemn!...
- Stăpâne, e iarba foşnind sub copaci,
zicea servitorul privindu-l isteţ.
Dar prințul răspunse întorcându-se: - Taci...
Şi iarba sclipea ca un colţ de mistreţ.
Sub ulmi, el zorea risipite alaiuri:
- Priviţi cum pufneşte şi scurmă stingher,
mistreţul cu colţi de argint, peste plaiuri:
veniţi să-l lovim cu săgeata de fier!...
- Stăpâne, e apa jucând sub copaci,
zicea servitorul zâmbind îndrăzneţ.
Dar prințul răspunse întorcându-se: - Taci...
Şi apa sclipea ca un colţ de mistreţ.
Sub brazi, el striga îndemnându-i spre creste:
- Priviţi unde-şi află odihnă şi loc
mistreţul cu colţi de argint, din poveste:
veniţi să-l lovim cu săgeata de foc!...
- Stăpâne, e luna lucind prin copaci,
zicea servitorul râzând cu dispreţ.
Dar prințul răspunse întorcându-se: - Taci...
Şi luna sclipea ca un colţ de mistreţ.
Dar vai! Sub luceferii palizi ai bolţii
cum sta în amurg, la izvor aplecat,
veni un mistreţ uriaş, şi cu colţii
îl trase sălbatic prin colbul roşcat.
- Ce fiară ciudată mă umple de sânge,
oprind vânătoarea mistreţului meu?
Ce pasăre neagră stă-n lună şi plânge?
Ce veştedă frunză mă bate mereu?...
- Stăpâne, mistreţul cu colţi ca argintul,
chiar el te-a cuprins, grohăind, sub copaci.
Ascultă cum latră copoii gonindu-l...
Dar prinţul răspunse-ntorcându-se: - Taci.
Mai bine ia cornul şi sună întruna.
Să suni până mor, către cerul senin...
Atunci asfinţi după creştete luna
şi cornul sună, însă foarte puţin.
////////////////////////////////////////////////
Felicitări Minunatului Actor STAN 👏👏👏
Fantastic!
Exceptionala interpretare! Numai ca in poezie,nu este vorba despre vreun mistret.Poetul reflecta epocile prin care a trecut omul.Epoca de piatra,a bronzului,a fierului ,samd.
E o idee interesantă, dar nu trebuia să înceapă cu focul dacă era vorba de epocile prin care și-a dus pasul omenirea?
Eu cred că - Prințul vedea un ideal pe care ceilalți nu-l vedeau oriunde el privea. Iar ei l-au ucis fiindcă nu au văzut idealul lui și l-au crezut nebun. De ce cred asta? Servitorul nu crede în mistrețul cu colți de argint. El sugerează să vâneze alte animale fiindcă "mistrețul acela nu vine pe aici". Dar prințul insistă căutarea a ceea ce pare un mit. Servitorul se smerește pe măsură ce prințului îi apare mistrețul cu colți de argint, până noaptea vine. Atunci, din taina nopții mistrețul cu colți de argint se ivește și-l atacă pe prinț. Servitorul, care râdea cu dispreț până atunci la auzul unui mistreț cu colț de argint, îi spune că acesta l-a cuprins, grohăind sub copaci. Iar prințul ii spune să tacă, să sune cornul, dar cornul a sunat puțin...
- În același timp văd și geniul neînțeles din versul lui Eminescu în prințul Levantului.
- Iar ultima interpretare pe care o văd e aceea a visătorului ucis de vis.
Un adevar care va dainui in eternitate
Exceptional ! (y)
MAGNIFIC...
Magnific! Multumesc❤🌹
Felicitari pt reusita realizarii! Inspirate imagini pe metaforice vorbe, chiar reusesc sa 'atinga' tinta! Multumim, perseverenta si succes, spre folosul nostru :)
S.A.Doinasi +Mihail Stan + Adrian Paunescu + Cultura adevarata .
COMPLIMENTI !!!
Fabuloasă pozia lui Augustin Doinaș dar și recitalul poeziei.
Fiori pe sira spinarii...sublim ❤️
Cenaclul Flacăra -Iunie 1982
Felicitari Ecaterina oricine si oriunde ai fi....de la nicaieri catre nestiut........
una dintre capodoperele literaturii române
O sa mai incerc si cu alte poezii, am foarte multa rebdare si sper sa iasa ceva frumos.
Super!
superb