Anky van Grunsven viert Jumping Amsterdam en reageert op de kritiek dat ze paarden mishandelt

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 янв 2020
  • Dierenrechtenorganisatie Dier & Recht heeft kritiek op dierensporten en vooral op paardensport: het zou dierenmishandeling zijn. Drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven stelt de critici gerust: ‘paarden kunnen niet faken,’ zegt ze in haar Telegraaf-column. Vlak voor de start van Jumping Amsterdam kwam de discussie op gang. Bij Op1 schuift Anky aan en legt uit waarom paardensport geen dierenmishandeling is en wat er dag in dag uit wordt gedaan om het de edeldieren zo goed mogelijk te laten hebben.

Комментарии • 8

  • @ericjurriens5630
    @ericjurriens5630 2 года назад +8

    Wat mij bij Anky altijd opvalt, is dat ze altijd ogenschijnlijk heel vriendelijk overkomt met haar lach en uitstraling. Maar zo gauw iets ter discussie staat, in dit geval een bepaalde trainings/dressuur techniek, valt die vriendelijkheid weg en gaat ze in de verdediging, hoe voorzichtig en begripvol de interviewers haar zoals hierboven ook bejegenen. Wat ik vooral zo schrijnend vind, is dat de paarden die blootgesteld worden aan een rollkur weinig daartegen kunnen uitrichten, dan schuimbekken en in het ergste geval bloed geven. Het is grote onzin wat Ankie beweert, dat je een paard van 600 kg je wil niet kunt op leggen. Helaas gebeurt dat dus talloze keren, zat voorbeelden van gezien. Er is zeer veel onderzoek gedaan naar de effecten van de Rolkur en er is overtuigend aangetoond dat het schadelijk en heel pijnlijk is voor een paard. Door dat gewoon toe te geven, zou Ankie a.h.w. moeten bekennen dat deze behandeling altijd verkeerd is geweest en dat zal ze zeker niet (nooit) doen. Jammer, want ze heeft gezien haar positie heel veel invloed op bv. jonge ruiters.

    • @rachel23445
      @rachel23445 6 месяцев назад

      Ze (als werkgever) is in het echt niet zo vriendelijk als ze inderdaad doet overkomen in het begin.

  • @Sarah-kl9nz
    @Sarah-kl9nz 4 года назад +6

    Het is wel bewezen dat paarden, heel erg last van hun rug krijgen doordat mensen op hun zitten. En als geen mishandeling is? Waarom heb je dan een zweep nodig om te zorgen dat de paard doet wat jij wil?? Naar mijn mening is het wel mishandeling.

    • @EvelyneVanHeuverzwyn
      @EvelyneVanHeuverzwyn 4 года назад +3

      klopt maar dit is wel veralgemenend; een zweep kan je op 2 manieren gebruiken, als dwang of als hulpmiddel (verlenging van de arm). een zweep als dwang gebruiken is absolut not done, als hulpmiddel gebruik ik hem zelf ook en dit is puur als verlenging van de arm om hulpen tijdens het grondwerk (of tuigloos rijden) te verfijnen. paarden kunnen indd rugproblemen krijgen maar dit is voornamelijk door overbelasting, verkeerd zadel die helemaal niet goed ligt op de rug van het paard, te vroeg een paard opleren (een paardenrug is pas volgroeid rond de leeftijd van 7-8 en te vroeg opleren, kijk naar de hoge sportpaarden/rennen kan extreem schadelijk zijn indd).

    • @Sarah-kl9nz
      @Sarah-kl9nz 4 года назад +2

      @@EvelyneVanHeuverzwyn Hi! Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Ik ben het alsnog niet met je eens. Een paard vind het niet fijn dat er iemand op zijn rug hele tijd zit, een zweep gebruikt om iets te doen. Ik geloof erin, als je zo gek bent op een paard dan ga je lopen, dan ga je op een diervriendelijke manier ermee om en dat is niet wedstrijden, uren op iemand zijn rug zitten, zweep gebruiken op wat manier dan ook om iets voor elkaar te gebruiken.

    • @EvelyneVanHeuverzwyn
      @EvelyneVanHeuverzwyn 4 года назад

      Gelukkig kan ik van mezelf zeggen dat ik al niet rijd met bit, ik rij niet vaak (voornamelijk wandeling), rij geen wedstrijden, werk het meeste met m vanaf de grond. En ik kan je verzekeren dat hij het zweepgebruik ook niet erg vind. 9/10 raak je m er zelf niet mee aan. Klopt indd dat een groot deel zweepgebruik associëren als straf maar dat is zeker niet altijd het geval. Zit je zelf in de paarden?

    • @2horses4U
      @2horses4U 4 года назад +4

      Ik denk dat je een klok hoort maar niet weet waar de klepel hangt, maw, je zegt dingen zonder te weten hoe en wat. Je hebt gelijk, paarden zijn niet zomaar eventjes gemaakt om op te gaan zitten, maar toevallig heeft hun natuurlijke evolutie als steppe-, graas- en vluchtdieren hen zo ontwikkeld dat je er als mens toevallig ook kan op zitten, hen berijden en besturen én niet te vergeten, hen hebben kunnen domesticeren. Dat een paard kapot gaat idoor erop te rijden, of hun rug belasten zoals jij zegt is niet waar, indien het paard netjes spiermatig en dresuurmatig wordt getraind én oud genoeg is voor ie bereden wordt. Ik heb een paard van 24 en één van zestien, beide lopen nog steeds met een perfecte rechte rug, perfecte laterale en dorsale spieren, een goed gevulde monnikskapspier thv de schouderbladen, geen van hen toont enige slijtage, noch aan de beenderstructuur als spiermatig. Dit is een combinatie van goede nutricionele voeding, training, verzorging door ons in overleg met een dierenarts, goede hoefverzorging, de correcte bouw (confirmatie) vh paard enz. Moet je eens kijken naar de ruggen van wilde merries...als er één ding de rug belast en laat doorhangen, dan zijn het de lange reeks zwangerschappen wel. Kijk maar naar fotos en filmpjes vn wilde mustangs, dartmoor en exmoor ponys, brumbies etc. Vergeet niet dat de verwilderde paarden, echt wilde paarden bstaan immers al lang niet meer, hebben niet bepaald een romantisch koningsleventje. De hengsten vechten heel gemeen, soms tot blijvend letsel (wat de dood betekend vr dit dier) of letterlijk tot ter dood. Ik heb mustang hengsten zien vechten om een kudde merries te verdedigen als de zijne enerzijds en de kudde af te nemen anderzijds en ik kan je zweren dat het er zeer ruw, hard en boven alles wreed aan toe gaat. De merries zelf dragen jaar in jaar uit veulens, terwijl er nog een jaarling naast loopt die ze beschermen. Hun lichaam word werkelijk uitgeleefd, vaak ook is het eten wat ze moeten bijeen scharrelen bijzonder karig. Dit maakt dat wilde paarden, als het meezit ts 10 en 12 jaar oud worden. Gaan ze kreupelen dan worden ze opgevreten door een horde wolven. Als ze ziek worden, uitgehongerd raken of te oud worrden idem dito. Een zachte dood is hen niet gegund. Ieder jaar sterven talloze veulens en jaarlingen omdat de winter te hard is en ze sterven aan zware ontberingen.
      Wat "de zweep" betreft: ik als prof. trainer weet dat een zweep gebruiken om te slaan en af te straffen averrechts werkt, de 1ste keer zal je paard misschien harder lopen, om als vb te gebruiken, de tweede keer misschien ook nog en een derde keer krijg je nog als bonus toe. Maar daarna bouwt ie een muur op en dan kan jij nog zo hard gaan meppen, als je paard zegt "ik staak", maar dan stáákt ie ook! Dat kost je dan maanden hertraining en herwinnen van vertrouwen omjouw dier op zachte hulpen vooruit te leren gaan. Een zweep is 2 dingen: het verlengde van jouw arm (zodat je hem bv kan aanwijzen of licht kan aantikken op de plaatsen waar jij met je korte armen niet bijkunt) en het is een aanwijsstokje om hem te helpen begrijpen wat je hem wil zeggen zoals bvb "vergeet niet jouw kont naar links of rechts te zetten" of " hey even opletten nu". De zweep word enkel gebruikt om aan te wijzen of licht aan te tikken, zoals je ook met je kuiten doet als signaal dat ie voorwaarts moet gaan bvb. Een zweep dient niet om te straffen, te meppen of te slaan. Wie dat toch doet krijgt al gauw een paard dat je eraf kegelt met een mooie boog. Want dat vergeten alle mensen met kritiek, een paard verdraagt niet alles doodleuk hoor! Als je hemte ruw behandeld, zijn zadel past niet en veroorzaakt pijn, of je slaat te hard of rukt in zijn mond, wel dan heb je 9 op 10 de kans dat je in het zand bijt, een flinke hap uit je schouder wordt gebeten (en paarden bijten verdomd hard, kan ik je zweren), een trap krijgt of ze gaan er in een wilde vaart met je vandoor waardoor je alsnog in het zand bijt...elke optie even pijnlijk en zeer goed om te leren de volgende keer je paard met meer respect vr zijn kracht en karakter te behandelen.
      Dát beste dierenrechten mensen, is de realiteit. Worden er paarden verwaarloosd? Mishandeld? Ja, absoluut. Er worden ook honden mishandeld. Cavia's. Mensen. Kinderen. Wat gaan we doen? In een steriele wereld leven? Als je wil praten over de rechten vh paard, doe dat dan vanuit een objectief en wetenschappelijk standpunt en laat de vakmensen die al jaren op zeer diervriendelijke manier hun paarden houden en trainen en les geven aan vele nieuwe generaties praten. Zij weten waar ze het over hebben.

    • @Felixdehuiskat-ul2mb
      @Felixdehuiskat-ul2mb 3 года назад

      Langer