Τσελέντης: Αθωράκιστη η Αττική για σεισμό στις Αλκυονίδες

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 дек 2022
  • Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης μιλά για τη σεισμικότητα στην Ελλάδα. Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης.
    Όπως υποστηρίζει «η περιοχή των Αλκυονίδων νήσων έχει μαζέψει μεγάλη σεισμική ενέργεια και μία ισχυρή δόνηση εκεί σίγουρα επηρεάζει σημαντικά την Αττική».
    «Η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 με 6,5 Ρίχτερ, αλλά επειδή η κατάσταση με την αντισεισμική προστασία στην χώρα μες δεν είναι καλή, αφού στον αστικό ιστό υπάρχουν παλαιά σπίτια χτισμένα πριν το 1955 και πολλά αυθαίρετα, οι επιπτώσεις προβληματίζουν», τονίζει ο καθηγητής
    Όσο αφορά στη Θήβα, ο κ. Τσελέντης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορεί να δώσει σεισμούς η περιοχή αλλά επισήμανε ότι ακόμα και 4 Ρίχτερ εκεί μπορεί να είναι καταστροφικά διότι στην πόλη αυτή έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές και έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα. Επίσης υπάρχουν σχολεία στην πόλη τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή. Πάντως για 7 Ρίχτερ που έχει ακουστεί για τη Θήβα δεν ισχύει».
    Σχολιάζοντας τον πρόσφατο σεισμό στην Εύβοια, ο καθηγητής είπε πως «η περιοχή δεν ήταν καταγεγραμμένη στα μητρώα των επιστημόνων ως εξόχως σεισμογενής περιοχή, όμως από τον Οκτώβριο, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν γίνει ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εντοπίσει σημάδια.Ο σεισμός αυτός έγινε σε μια περιοχή που δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια γεγονότα».
    «Η Ελλάδα είναι γεμάτη ρήγματα. Παρακολουθούμε παντού ότι συμβαίνει. Για το ρήγμα της Πάρνηθας πάντως δεν υπάρχει ανησυχία. Η χώρα μας έχει πάρα πολλά άγνωστα, μη ταχτοποιημένα ρήγματα, τόσο υποθαλάσσια όσο και χερσαία. Στα νησιά του Ιονίου για παράδειγμα υπάρχει η πιθανότητα ισχυρού σεισμού και το ξέρουμε αλλά εκεί οι περιοχές θωρακίζονται. Για το ρήγμα της Αταλάντης δεν φοβάμαι. Υπάρχουν κάποια ρήγματα στον Ωρωπό και κάποια στον Σαρωνικό που μας απασχολούν», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.
    «Έχει αποδειχθεί πως τα πρώτα 25 μέτρα του εδάφους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στους σεισμούς. Σήμερα χτίζουμε κτήρια χωρίς να κάνουμε γεωλογικές μελέτες. Αυτό είναι πρόβλημα. Επίσης μετά τον σεισμό το 1999 στην Αθήνα τα κόκκινα σπίτια τα κάνανε κίτρινα , μετά βάλανε δύο πλακάκια και τα βάψανε. Αυτά είναι εγκληματικά και επικίνδυνα. Εδώ αναβαθμίζουμε τα σπίτια ενεργειακά. Πρέπει να βγει και πρόγραμμα για την αντισεισμική αναβάθμιση των κατοικιών.», σημειώνει χαρακτηριστικά.
    «Φτιάχνουν τον νέο αερολιμένα του Ηρακλείου στο Καστέλλι επάνω σε μια ενεργά σεισμική ζώνη. Έχω στείλει δύο επιστολές στην κατασκευάστρια εταιρεία ως Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και δεν έχω πάρει καμία απάντηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.
    Διάβασε το άρθρο εδώ: www.zougla.gr/greece/article/...
    Facebook: / www.zougla.gr
    Instagram: / zougla.gr_official
    Twitter: / zougla_online
    Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας για να τα βλέπεις όλα: / @zouglagr
    #σεισμός #Αλκυονίδες #ρίχτερ

Комментарии • 31

  • @Athina.Athens.
    @Athina.Athens. Год назад +17

    Αφού μας θεωρούν αναλώσιμους... γιατί να σας ακούσουν κ.Τσελέντη..??

  • @user-kd2oy9kh6s
    @user-kd2oy9kh6s Год назад +13

    είμαστε περήφανοι που έχουμε τον κύριοΤσελέντης είναι ένας από τους καλύτερους σεισμολόγους πολύ σπουδαίος να είναι καλά να μας ενημερώνει.

    • @user-sc5iv2rp2t
      @user-sc5iv2rp2t Год назад +1

      Διάβασε για την δικη της Faran

  • @PK-sz7li
    @PK-sz7li Год назад +2

    ΑΚΗ, ΕΙΣΑΙ ΩΡΑΙΟΣ! ΣΕ ΑΚΟΥΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟΣ.

  • @PapaEvri
    @PapaEvri Год назад

    🧐🙏🏽🙏🏽ποσό σωστά τα είπατε 👏🏼

  • @BASSstarlet
    @BASSstarlet Год назад +8

    Μια πολιτεία που δεν είναι ικανή, ούτε στην συντήρηση των δρόμων ή να παράσχει τα προφανή (π.χ αποχέτευση, 20χιλ. από το κέντρο υπάρχουν περιοχές με βόθρους!) να μην έχουμε απαιτήσεις να ανταπεξέλθει σε σεισμό, σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή.
    Πάμε χαμένοι.

    • @user-sc5iv2rp2t
      @user-sc5iv2rp2t Год назад +1

      Να πάτε πίσω στα χωριά σας.

  • @user-ji9od1zv2n
    @user-ji9od1zv2n Год назад +1

    Μερικές παρατηρήσεις που τις έχω κάνει εδώ και 40 χρόνια:
    Ως γνωστόν μέχρι τώρα δεν έχει γίνει δυνατόν να προβλεφθούν οι σεισμοί.
    Οι σεισμολόγοι περιορίζονται βασικά στην καταγραφή των σεισμων και των ρηγμάτων.
    Ακόμα και τα στατιστικά δεδομένα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (που να είναι χρήσιμα), για
    τον απλούστατο λόγο ότι δεδομένα έχουμε για λίγες δεκαετίες πράγμα πού είναι σταγόνα στον ωκεανό, εκτός ίσως για μικρά τοπικά ρήγματα που δίνουν μικρούς σεισμούς.Παρακαλώ αν δεν είναι έτσι, να με διορθώσει κάποιος.
    Λένε ακόμα και πολλά ΨΕΥΔΗ. Ότι πχ. το τάδε ρήγμα δίνει κατά μέσο όρο έναν σεισμό 7 κάθε 400 χρόνιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!λες και έχουμε δεδομένα πριν 4000 χρόνια ώστε να βγεί ένας μέσος όρος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Λες και μας ενδιαφέρει η (ανύπαρκτη) στατιστική. Δηλαδή ότι στα επόμενα 100 ή 200 πχ χρόνια, στο τάδε ρήγμα θα έχουμε ένα7αρι.
    Είναι πραγματικά απορίας άξιο τι λένε με τις ώρες στα κανάλια πέρα από το επίκεντρο και το μέγεθος, πράγμα που θα μπορούσαν να το που σε 10 δευτερόλεπτα.
    Τα συλυπητήρια για τα τυχόν θύματα, γιατί πρέπει σώνει και καλλά να τα πεί σεισμολόγος , δηλαδή όχι επειδή έτυχε και καλλά έκανε αν τα είπε, αλλά καλεσμένος ειδικα.
    Γιατί πρέπει ένας σεισμολόγος να μας πει πόσα κτίρια είναι παλιά και πόσα νέα αντιγράφοντας απλώς τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας ή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ή του αντίστοιχου υπουργείου; Και γιατί το επαναλαμβάνει ξανά και ξανα και ξανά;
    Γιατί στον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας που ασχολείται με την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών ενός σεισμού πρέπει να είναι διευθυντής το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο για αυτην την δουλειά,δηλαδή ένας σεισμολόγος;
    Σε μιά υπηρεσία δηλαδή που θα καταστρώσει σχέδια επέμβασης για τα σώματα ασφαλείας, για το σύστημα υγείας.
    Σε μια υπηρεσία που θα προτείνει αλλαγές στις τεχνικές λεπτομέρειες των κατασκευών; Όπως την περιεκτικότητα του τσιμέντου σε πρόσθετα, την διάμετρο των κάθετων σιδήρων, την διάμετρο των οριζόντιων σιδήρων, την διατομή των δοκαριών κλπ;
    Την ποσότητα του οπλισμού στις γέφυρες, ή αν τα θεμέλεια πρέπει να μεγαλώσουν 5 τοις εκατό;
    Ή αν πρέπει να γίνουν αλλαγές σχετικά με την ελαστικότητα των συνδέσεων στα μεταλλικά κτίρια; Ή πόσες φορές τον χρόνο θα γίνονται ημίωρες διαλλέξεις στα σχολεία, για να μην τοποθετούμε βαριά βάζα ψηλλά στην βιβλιοθήκη, πόσα θύματα υπάρχουν από αυτό;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Ή να μην βάζουμε πράματα ογκόδη στο κλιμακοστάσιο;έχει υπάρξει ποτέ θύμα από αυτό;
    Για όλα τα παραπάνω, το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο, όχι για πρόεδρος του ΟΑΣΠ, αλλά και για συμβουλές ακόμα, είναι ένας σεισμολόγος.
    Ένας υδραυλικός, πυροσβέστης, οικοδόμος, πολιτικός μηχανικός, γιατρός, χημικός μηχανικός (για τα μεταλλικά κτίρια), μπορούν να δώσουν συμβουλές.
    Τι δουλειά έχει ο σεισμολόγος με αυτά;
    Κατά την γνώμη, μου όπως λέει και η παροιμία, ό,τι δουλειά έχει και η αλεπού στο παζάρι. Να φάει!
    Σκεφτείτε το, πρόεδρος του οργανισμού σχετικά με την ανθεκτικότητα των κτηρίων, πρέπει να είναι ένας σεισμολόγος, ή ένας πολιτικός μηχανικός ο οποίος σχεδιάζει και χτίζει τα κτίρια;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • @user-bn8ry7by6h
    @user-bn8ry7by6h Год назад

    μοναδικός!!!!!

  • @user-ey8vy5jq1o
    @user-ey8vy5jq1o Год назад

    Καλά τα είπε ο καθηγητής!

  • @dadinos3740
    @dadinos3740 Год назад +1

    Τον Λεκκα τον έλεγε συνέχεια Γεωλόγο λέγοντας ότι είναι άσχετος με τους σεισμούς. Ξαφνικά λέει τα καλύτερα, γιατί άραγε; Τι τους ενώνει;

    • @user-gp3hv9fz2d
      @user-gp3hv9fz2d Год назад

      Ο Λεκκας ειναι καθαρα γεωλογος, αυτες ειναι οι σπουδες του, δεν ειναι σεισμολογος. Δεν γνωριζει τα μαθηματικα και τις μεθοδολογιες αναλυσης σεισμολογικων παραμετρων. Αλλα το οτι ενας σεισμολογος με ενα γεωλογο ενωνονται, ειναι θετικοΤΑΤΟ γιατι δεν υπαργουν φαγωμαρες και ετσι λειτουργουν και συνεργαζονται αριστα οι φορεις που εκπροσωπουνται απο τον καθενα τους.

  • @user-iu1eu9gu5j
    @user-iu1eu9gu5j Год назад +3

    Όπως και με τις φωτιές το καλοκαίρι, όπως και με τις πλημμύρες το χειμώνα, τος αποκλεισμούς στα χιόνια, έτσι και με τους σεισμούς η κρατική αντιμετώπιση είναι μοιραία, περιμένουμε να συμβούν να πάθουμε να κλάψουμε αλλά να μην μάθουμε όπως γίνεται σε όλα με τις ελληνικές κυβερνησεις. Ο κ. Τσελεντης μιλά υπεύθυνα.

    • @user-sc5iv2rp2t
      @user-sc5iv2rp2t Год назад +2

      Δηλ τι θες ο Τσιπρας να σε πάρει από το χέρι κ να σε πάει στον μηχανικό να ελέγξει το σπίτι σου;

  • @anamaked
    @anamaked Год назад

    βαρετα

  • @georgiagiolia7477
    @georgiagiolia7477 Год назад +3

    Πείτε μας τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στην Αθήνα...ευχαριστούμε εκ των προτέρων...

    • @user-sc5iv2rp2t
      @user-sc5iv2rp2t Год назад +1

      Να μπείτε κάτω από ένα τραπέζι.

    • @alextheGreek7
      @alextheGreek7 Год назад

      Τον σταυρό σου

  • @antreasgermelis178
    @antreasgermelis178 Год назад

    Καλημερα!!!Παρα πολυ κατατοπιστικος ο κ.Καθηγητης.Τι να πει αλλο?

  • @user-gp3hv9fz2d
    @user-gp3hv9fz2d Год назад +4

    Αξιοσεβαστος επιστημονας. Στον τομεα του ειναι απλα ο κορυφαιος αυτη τη στιγμη (μαζι με το Χουλιάρα) και ο,τι λεει πρεπει να το ακουμε με προσηλωση, γιατι περαν του κυρους του επιτελει και τεραστιο εργο.

    • @user-ji9od1zv2n
      @user-ji9od1zv2n Год назад

      Μερικές παρατηρήσεις που τις έχω κάνει εδώ και 40 χρόνια:
      Ως γνωστόν μέχρι τώρα δεν έχει γίνει δυνατόν να προβλεφθούν οι σεισμοί.
      Οι σεισμολόγοι περιορίζονται βασικά στην καταγραφή των σεισμων και των ρηγμάτων.
      Ακόμα και τα στατιστικά δεδομένα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (που να είναι χρήσιμα), για
      τον απλούστατο λόγο ότι δεδομένα έχουμε για λίγες δεκαετίες πράγμα πού είναι σταγόνα στον ωκεανό, εκτός ίσως για μικρά τοπικά ρήγματα που δίνουν μικρούς σεισμούς.Παρακαλώ αν δεν είναι έτσι, να με διορθώσει κάποιος.
      Λένε ακόμα και πολλά ΨΕΥΔΗ. Ότι πχ. το τάδε ρήγμα δίνει κατά μέσο όρο έναν σεισμό 7 κάθε 400 χρόνιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!λες και έχουμε δεδομένα πριν 4000 χρόνια ώστε να βγεί ένας μέσος όρος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Λες και μας ενδιαφέρει η (ανύπαρκτη) στατιστική. Δηλαδή ότι στα επόμενα 100 ή 200 πχ χρόνια, στο τάδε ρήγμα θα έχουμε ένα7αρι.
      Είναι πραγματικά απορίας άξιο τι λένε με τις ώρες στα κανάλια πέρα από το επίκεντρο και το μέγεθος, πράγμα που θα μπορούσαν να το που σε 10 δευτερόλεπτα.
      Τα συλυπητήρια για τα τυχόν θύματα, γιατί πρέπει σώνει και καλλά να τα πεί σεισμολόγος , δηλαδή όχι επειδή έτυχε και καλλά έκανε αν τα είπε, αλλά καλεσμένος ειδικα.
      Γιατί πρέπει ένας σεισμολόγος να μας πει πόσα κτίρια είναι παλιά και πόσα νέα αντιγράφοντας απλώς τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας ή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ή του αντίστοιχου υπουργείου; Και γιατί το επαναλαμβάνει ξανά και ξανα και ξανά;
      Γιατί στον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας που ασχολείται με την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών ενός σεισμού πρέπει να είναι διευθυντής το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο για αυτην την δουλειά,δηλαδή ένας σεισμολόγος;
      Σε μιά υπηρεσία δηλαδή που θα καταστρώσει σχέδια επέμβασης για τα σώματα ασφαλείας, για το σύστημα υγείας.
      Σε μια υπηρεσία που θα προτείνει αλλαγές στις τεχνικές λεπτομέρειες των κατασκευών; Όπως την περιεκτικότητα του τσιμέντου σε πρόσθετα, την διάμετρο των κάθετων σιδήρων, την διάμετρο των οριζόντιων σιδήρων, την διατομή των δοκαριών κλπ;
      Την ποσότητα του οπλισμού στις γέφυρες, ή αν τα θεμέλεια πρέπει να μεγαλώσουν 5 τοις εκατό;
      Ή αν πρέπει να γίνουν αλλαγές σχετικά με την ελαστικότητα των συνδέσεων στα μεταλλικά κτίρια; Ή πόσες φορές τον χρόνο θα γίνονται ημίωρες διαλλέξεις στα σχολεία, για να μην τοποθετούμε βαριά βάζα ψηλλά στην βιβλιοθήκη, πόσα θύματα υπάρχουν από αυτό;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Ή να μην βάζουμε πράματα ογκόδη στο κλιμακοστάσιο;έχει υπάρξει ποτέ θύμα από αυτό;
      Για όλα τα παραπάνω, το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο, όχι για πρόεδρος του ΟΑΣΠ, αλλά και για συμβουλές ακόμα, είναι ένας σεισμολόγος.
      Ένας υδραυλικός, πυροσβέστης, οικοδόμος, πολιτικός μηχανικός, γιατρός, χημικός μηχανικός (για τα μεταλλικά κτίρια), μπορούν να δώσουν συμβουλές.
      Τι δουλειά έχει ο σεισμολόγος με αυτά;
      Κατά την γνώμη, μου όπως λέει και η παροιμία, ό,τι δουλειά έχει και η αλεπού στο παζάρι. Να φάει!
      Σκεφτείτε το, πρόεδρος του οργανισμού σχετικά με την ανθεκτικότητα των κτηρίων, πρέπει να είναι ένας σεισμολόγος, ή ένας πολιτικός μηχανικός ο οποίος σχεδιάζει και χτίζει τα κτίρια;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
      Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    • @user-gp3hv9fz2d
      @user-gp3hv9fz2d Год назад

      @@user-ji9od1zv2n Φυσικα και κανετε λαθος, ιδιαιτερα εκει που λετε οτι ειναι ψεμα που λενε οτι το ταδε ρηγμα δινει τοσο σεισμο σε τοσα χρονια κλπ. Ισως δεν γνωριζετε οτι παιζει ρολο το μηκος του ρηγματος και η συσταση του εδαφους, 2 στοιχειωδεις παραμετροι οι οποιες μας δινουν μια καλη πρωτη εικονα για το δυναμικο ενος ρηγματος. Στα υπολοιπα ξεφυγατε εντελως, βγαλατε τα σχετικα ασχετα απλα για να κανετε ενα σχολιο.